教育王國

標題: Business HKU VS CU [打印本頁]

作者: fan120    時間: 18-5-31 08:06     標題: Business HKU VS CU

HKU BBA(Accounting&Finance)CU BBA in Professional Accountancy

兩科和學校各有各好,不知道怎麼選擇,大家有什麼意見?

作者: elbar    時間: 18-6-1 08:06

fan120 發表於 18-5-31 08:06
HKU BBA(Accounting&Finance)CU BBA in Professional Accountancy

兩科和學校各有各好,不知道怎麼選擇, ...

Dual major vs Single major  

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-1 13:44

fan120 發表於 18-5-31 08:06

兩科和學校各有各好,不知道怎麼選擇, ...

中大Acct不容易Double Major。不容易的原因係學得深好多,要修多一個Major,雖然可能,但會太吃力,不實際。但中大會計學生可以自由選讀任何的財務學科。香港會計師公會QP Exam有一半的獎項係中大畢業生獲取。中大甚至有專修,如Global Accounting Stream和Global Tax and Governance Stream,給會計學生修讀。也有由會計學生主導的顧問服務公司 - Cambridge Consulting Network Hong Kong Office,其他院校多由GBus等神科學生所主導:

http://www.cambridgeconsultingnetwork.com/hong-kong-2/

女兒現讀中大會計二年級。有需要,可分享更多中大會計的資訊。

作者: goldmedal    時間: 18-6-2 19:07

中大若在Year 1 讀IBBA, 在year 2 轉去會計系難嗎? Thanks.
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-2 19:25

goldmedal 發表於 18-6-2 19:07
中大若在Year 1 讀IBBA, 在year 2 轉去會計系難嗎? Thanks.

唔難,但無必要。HKICPA的新QP係subject by subject exemption,不一定要有會計學位。

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-2 19:50

goldmedal 發表於 18-6-2 19:07

轉PACC還應有其他考慮,如:

計Hon係同一個program拉curve。在中大,每個program最多六成的學生有1st或2nd up。要畢業時GPA高過4成IBBA的學生應較PACC容易,而取得2nd up對讀Master有用。

而且第一年要做高個GPA轉PACC,都會有付出和代價。

IBBA的Business Analytics和Finance concentration對會計和相關工作係非常有用。轉PACC就未必讀到咁多data analytics的科目。

如果考慮先考ACCA,亦不難取得多一個會計學位,因ACCA和英國的一些大學有安排可同時考試,和取得會計學士或碩士學位。

作者: goldmedal    時間: 18-6-2 19:51

ChiChiPaPa 發表於 18-6-2 19:25
唔難,但無必要。HKICPA的新QP係subject by subject exemption,不一定要有會計學位。
...

IBBA 學生有冇可能選electives 時選多一些會計科目,畢業後只需要考最後四張QP papers? 謝謝!

作者: goldmedal    時間: 18-6-2 19:55

goldmedal 發表於 18-6-2 19:51
IBBA 學生有冇可能選electives 時選多一些會計科目,畢業後只需要考最後四張QP papers? 謝謝!
...

Big 4 理論上應該先收多一些會計major 學生,IBBA 應該係第二批。仲有搵intern, 會計學生應該容易一些,工商管理真係唔容易。

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-2 20:12

goldmedal 發表於 18-6-2 19:51
...

有可能。但凡事有代價,選會計科目,就同專修會計的學生在該科拉成績,亦可能犧牲了一些對實際工作有用或自己有興趣的科目。

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-2 20:20

goldmedal 發表於 18-6-2 19:55
Big 4 理論上應該先收多一些會計major 學生,IBBA 應該係第二批。仲有搵intern, 會計學生應該容易一些,工 ...

審計行業已飽和,Big4發展的是顧問工作,請人趨向多元化。會計學生的優勢係源於他們所學和相關intern,而非學位名稱。HKICPA新QP的變化就係有力的證明。

作者: poonseelai    時間: 18-6-2 20:27

ChiChiPaPa 發表於 18-6-2 20:20
審計行業已飽和,Big4發展的是顧問工作,請人趨向多元化。會計學生的優勢係源於他們所學和相關intern,而 ...

之前有報導一間big 4請新人一半非会計系, 正因consulting 是未來發展方向, 要求不同人材, deloitte 話audit 收入只佔四成

http://www.scmp.com/business/banking-finance/article/2112587/deloitte-china-looks-beyond-audit-advisory-services-mergers

作者: fan120    時間: 18-6-3 11:05

作者: poonseelai    時間: 18-6-3 12:20     標題: 回覆樓主:

近日同D考生講開,hkicpa audit paper 上次俾個case 是科網公司 (實際上唔知幾多人做過), taxation  syllabus 加入了corporate treasury centre (都追貼新税例)。有聽過final exam 非会計系畢業生合格率高過会計系畢業生(無考証過), 因final exam 是case study, 对整體解題能力和語文能力要求高, 会計系未必有一定着數

作者: ANChan59    時間: 18-6-3 17:27

poonseelai 發表於 18-6-2 20:27
之前有報導一間big 4請新人一半非会計系, 正因consulting 是未來發展方向, 要求不同人材, deloitte 話a ...

我認為有兩個原因,diversity 是你指出的一個,另一個是收唔夠 audit associates.

小兒的Big4 顧問服務,一年才收20人左右,audit 則收200-250。所以不少 audit associates 是非會計畢業或主修。

作者: ANChan59    時間: 18-6-3 17:28

poonseelai 發表於 18-6-3 12:20
近日同D考生講開,hkicpa audit paper 上次俾個case 是科網公司 (實際上唔知幾多人做過), taxation  syll ...

Interesting.

作者: Doray    時間: 18-6-5 14:15

ChiChiPaPa 發表於 18-6-2 20:20
審計行業已飽和,Big4發展的是顧問工作,請人趨向多元化。會計學生的優勢係源於他們所學和相關intern,而 ...

飽唔飽和好難講,但其中一家big 4 都研究apply AI 在 audit 方面,將來好似lawyer 咁,太junior 冇乜用……
作者: elbar    時間: 18-6-5 14:23

Doray 發表於 18-6-5 14:15
飽唔飽和好難講,但其中一家big 4 都研究apply AI 在 audit 方面,將來好似lawyer 咁,太junior 冇乜用… ...

要面對未來挑戰;Double Major 可能會是較佳選擇

作者: Doray    時間: 18-6-5 18:59

各又各好,CU degree 讀完technical 勁啲入big 4 上手快啲,但另一個副作用喺啲鑊job 鐘意book 你,咁就去咗火坑中嘅火坑。BBA 吹水嘢多啲,但對mindset training 又相對闊啲,睇吓自己鐘意走乜路線啦。
作者: poonseelai    時間: 18-6-5 19:41

Doray 發表於 18-6-5 14:15
飽唔飽和好難講,但其中一家big 4 都研究apply AI 在 audit 方面,將來好似lawyer 咁,太junior 冇乜用… ...
任何行業也需要junior, 問題是個junior要具備什麼quality, AI 对audit 有何影嚮仍未知,会否有個平台讓客戶upload資料而自动切個audit working paper file (我估咋),切file當然junior做,他日可能個junior要有更好分柝能力去理解客戶財務資料。我以前(係幾十年前)做audit junior 要做system testing, 測試客戶 ibternal control system work 唔work,sale and purchase cycle各做60個sample, 以前仲有專人check客户賬部加减數啱唔啱。時代不断变更,重要是孩子有什麼能力去面對改变。
作者: ANChan59    時間: 18-6-5 20:48

Doray 發表於 18-6-5 18:59
各又各好,CU degree 讀完technical 勁啲入big 4 上手快啲,但另一個副作用喺啲鑊job 鐘意book 你,咁就去 ...

心有同感!

作者: Doray    時間: 18-6-5 21:52

回覆 poonseelai 的帖子

Test of control 要咁多sample, 隻飛機要好大吓喎。
感覺上年青一輩係冇以前咁多可以在一間firm 捱滿三四年,同埋好鐘意among big 4 gum跳糟。對我地嚟講係好奇怪,話就話好難入,但我見唔少CV 都係在local firm 做吓,或asso degree 上degree 再做吓细firm再入big 4,照理以前應該唔係好請呢類candidate.

作者: poonseelai    時間: 18-6-5 22:58

Doray 發表於 18-6-5 21:52
回覆 poonseelai 的帖子

Test of control 要咁多sample, 隻飛機要好大吓喎。

正如你講做幾年就走,公司點都要請人,以前big 4 真係全部由細凑大,好少会中間請人, 時代唔同啦,最難入應該係畢業生嗰批,我公司不是最大四間,真係教咗幾年考完試不少轉入big 4, 我哋都笑自己係big 4 nursery

作者: Doray    時間: 18-6-6 08:15

但係之前大部份做得都3、4年,宜家係二年貨仔。可能多咗少爺仔,唔想咁辛苦。
作者: Doray    時間: 18-6-6 08:16

poonseelai 發表於 18-6-5 22:58
正如你講做幾年就走,公司點都要請人,以前big 4 真係全部由細凑大,好少会中間請人, 時代唔同啦,最難入 ...
咁宜家後生仔質素如何?!
作者: ANChan59    時間: 18-6-6 09:53

Doray 發表於 18-6-6 08:15
但係之前大部份做得都3、4年,宜家係二年貨仔。可能多咗少爺仔,唔想咁辛苦。 ...

另一原因是人工太低,14,500 而已!

而且后生一輩傾向 work life balance,而不是有上班時間,冇下班時間!

作者: poonseelai    時間: 18-6-6 10:19

ANChan59 發表於 18-6-6 09:53
另一原因是人工太低,14,500 而已!

而且后生一輩傾向 work life balance,而不是有上班時間,冇下班時間 ...
這個已是大行人工,再低都有
作者: poonseelai    時間: 18-6-6 10:40

Doray 發表於 18-6-6 08:16
咁宜家後生仔質素如何?!

可分享下近二三年情況,個人比較喜歡理大畢業生,平均質素幾好,又肯做,但畢業生人數少,今年一個都無; 恒商好大落差;三大畢業生比較少見到(我們不是big 4),有機會見到嗰批比較'宅', big 4 group interview 蝕底,亦有可能是big 4 waiting list, 所以做幾個月就走; 今年見幾個浸大也不錯
作者: Doray    時間: 18-6-6 10:47

poonseelai 發表於 18-6-6 10:40
可分享下近二三年情況,個人比較喜歡理大畢業生,平均質素幾好,又肯做,但畢業生人數少,今年一個都無;  ...
Thanks!!
作者: ANChan59    時間: 18-6-6 10:51

poonseelai 發表於 18-6-6 10:19

係。

阿仔 幾個 offers 之中 Big 4 最奀,但學嘢亦可能是最多,你知我不是講 audit.

就算今年大幅加人工,還是落後其他工種!要兩年才勉強追到!

作者: poonseelai    時間: 18-6-6 11:17

ANChan59 發表於 18-6-6 10:51
係。

阿仔 幾個 offers 之中 Big 4 最奀,但學嘢亦可能是最多,你知我不是講 audit.
同意,肯做真係學到好多,入行真係要預捱幾年,一二年作用不大,近年好多audit跳去銀行做compliance
作者: ANChan59    時間: 18-6-6 11:39

poonseelai 發表於 18-6-6 11:17
同意,肯做真係學到好多,入行真係要預捱幾年,一二年作用不大,近年好多audit跳去銀行做compliance ...

任何銀行現在賺錢少 d 冇乜問題,最緊要唔好被罰!

作者: ANChan59    時間: 18-6-6 11:54

poonseelai 發表於 18-6-6 10:19

我不是行内人,不過我見到大行在考試假期及費用方面都算大方。

作者: Doray    時間: 18-6-6 14:34

poonseelai 發表於 18-6-6 11:17
同意,肯做真係學到好多,入行真係要預捱幾年,一二年作用不大,近年好多audit跳去銀行做compliance ...
Agreed, 我都覺得真得去起碼應該捱三四年貨仔,一两年就走徙咗law.
作者: ANChan59    時間: 18-6-7 08:30

Doray 發表於 18-6-6 14:34
Agreed, 我都覺得真得去起碼應該捱三四年貨仔,一两年就走徙咗law.

我覺得整個行業 OT 過多,是不正常的。

做醫生,護士都是厭惡性,但人工高好多。現在人工好低,工時長,高重覆性,流失率高是十分正常的。

作者: poonseelai    時間: 18-6-7 09:12

ANChan59 發表於 18-6-7 08:30
我覺得整個行業 OT 過多,是不正常的。

做醫生,護士都是厭惡性,但人工高好多。現在人工好低,工時長, ...
之前理大公布畢業生平均薪金有兩萬幾,我笑会計有份拉低人工。低可能同分餅仔有關,即equity parter好大份,可能老細覺得請你是益你,教你做嘢又考試假……。其實一直難請人,之前bank吸引多D人,而家係it, 國內it人工高過bank。朋友開細firm, 都超過20人,以前登廣告一個weekend有幾十份申。而家3個,可能只一個來見
作者: Doray    時間: 18-6-7 09:31

回覆 ANChan59 的帖子

OT 不嬲都多,我記得做细時成日好夜返,我老豆(佢以經係好勤力同好commit to work 嗰種人)都同我講,你公司要你地一個禮拜返咁多日工,又咁夜,係咪應該去勞工處告佢呀!我聽到都覺得連我老豆都睇唔過眼出聲,可見都真係幾唔合理。
陳sir 講得啱,人工低係concern, 以前入big 4, 做到第三,四年,加OT 有錢返大陸有allowance, 又冇時間駛錢,做第三四年嘅同事都可儲夠一成首期買樓或狂抄股,可以都心甘命抵咁捱!

作者: ANChan59    時間: 18-6-7 10:12

poonseelai 發表於 18-6-7 09:12
之前理大公布畢業生平均薪金有兩萬幾,我笑会計有份拉低人工。低可能同分餅仔有關,即equity parter好大份 ...

Equity partner 欏大舊都合理的。

我近幾個月嘗試去了解這個行業,我都覺得幾冇與時並進,唔知食老本可以食幾耐呢?

你講開果間 Big 4 用Al,我就打開包花生觀望啦。阿仔做過QA Intern,見到 RM 兩個禮拜都Upload 唔到個客嘅資料,IT 都好弱,support 唔到,點玩Al?

作者: ANChan59    時間: 18-6-7 10:20

Doray 發表於 18-6-7 09:31

OT 不嬲都多,我記得做细時成日好夜返,我老豆(佢以經係好勤力同好commit to work  ...

我識朋友以前做細,底薪係低,但加埋 OT 多兩三倍,現在什麼都Cut ,俾會計老闆算完度完,邊有得你著數。你識算人,人又算你,都公平㗎,結果中層果班最慘情,唔夠 junior ,自己都要做基層嘢!

作者: Doray    時間: 18-6-7 10:20

好多大公司對外好似好innovative, 好貼market, 實際後面仲係好滯後到你唔信。
作者: ANChan59    時間: 18-6-7 10:30

Doray 發表於 18-6-7 10:20

好多大公司對外好似好innovative, 好貼market, 實際後面仲係好滯後到你唔信。 ...

我都明白嘅!

我冇講埋結尾,最後是兩個本地大學非電腦系的 summer  intern 用了三個鐘頭搞掂。我都好奇問佢哋點識,佢哋話响 Google 搵解決方法,試咗幾次就搞掂咗!

作者: Doray    時間: 18-6-7 11:24

ANChan59 發表於 18-6-7 10:30
我都明白嘅!

我冇講埋結尾,最後是兩個本地大學非電腦系的 summer  intern 用了三個鐘頭搞掂。我都好奇 ...
得罪講句,好多大公司高層坐上去之後放軟手脚,又冇keep 著update, IT technology obsolete 得咁快,好多跟本就跟唔上……淨係識排log, 慢慢等,operation 等唔到咪自己揾方法攪掂law
作者: poonseelai    時間: 18-6-7 11:52

話說幾個月前公会選新一届理事,有候選人到公司拉票,其中一位好開心話佢終於爭取到公会開facebook page, 可想而知這行幾先進。
作者: ANChan59    時間: 18-6-7 17:30

Doray 發表於 18-6-7 11:24
得罪講句,好多大公司高層坐上去之後放軟手脚,又冇keep 著update, IT technology obsolete 得咁快,好多跟 ...

一般来说,公会及专业团体鼓励CPD,其中不全是专业相关,照计无理由对科技咁弱㗎!

有网友提醒我话明年开始考各级CFA,要考埋金融科技、Al,的发展,我都有些担心阿仔掂唔掂,佢都話是轻程嘢,齋吹水,冇乜 technical ,平时留意吓就得,我都奇怪,信住先!

咁 CPA 都应该考 FinTech,Al 之些相关内容了,预备失业抑或进入新领域,是现实问题还是哲学问题?

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-8 08:25     標題: 回覆樓主:

如果擔心科技或數據能力不足,入讀中大IBBA或PACC後,可選讀一些相關的科目,如:

* ACCT4242 Accounting Data Analytics for Business
* CSCI2040 Introduction to Python
* DSME4070 Data Management and Big Data Analytics
* ECON3140 Financial Data Analysis
* FINA4030 Selected Topics in Finance (17/18上學期係Fintech)
* FTEC4007 Introduction to Blockchain and Distributed Ledger Technology
* IERG4130 Introduction to Cyber Security
* MATH3320 Foundation of Data Analytics
* MGNT4090 Technology and Innovation Management
* MKTG4140 IBM Global Business Services Consulting Course
* SEEM4680 Technology, Consulting and Analytics in Practice
* STAT3001 Foundation of Financial and Managerial Statistics
* UGEB2530 Games and Strategic Thinking

作者: nhi    時間: 18-6-8 09:25

ChiChiPaPa 發表於 18-6-8 08:25
如果擔心科技或數據能力不足,入讀中大IBBA或PACC後,可選讀一些相關的科目,如:

* ACCT4242 Accounting D ...
以家的父母真不容易啊!子女讀大學,父母要知咁多嘢。
作者: ilyrd    時間: 18-6-8 10:14

.冇辦法,父母能幫下忙,提醒下是好事.而家無論什么事都與以前上一代環境完全不同.我經常與其他家長講,不要再跟兒女說:我地以前都係咩咩咩,點樣一步步咩咩咩.global environment, competition, knowledge scope......完全同以前冇得比較,而家大好多.我心想,如果我用我background放在今天,都幾大獲.
作者: ANChan59    時間: 18-6-8 16:23

ChiChiPaPa 發表於 18-6-8 08:25

* ACCT4242 Accounting D ...

你真是跟得貼,我肯定跟你有段距離!

你說的課程到實際應用,是否有等同的效果。阿仔講大學學的跟他現正工作的有一段頗大距離,反而最重要的是學得快,指在網上自學,而不是靠上司的指點。

作者: Doray    時間: 18-6-8 17:32

ANChan59 發表於 18-6-8 16:23

你說的課程到實際應用,是否有等同的效果。阿仔講大學學的跟 ...
非常同意,first degree 各科knowledge只係好似每個topic intro 咁,真係實際工作,每個aspect 相關嘅知識多如牛毛,返而mindset training同自學能力development仲重要過你選邊科。
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-8 19:34

ANChan59 發表於 18-6-8 16:23

你說的課程到實際應用,是否有等同的效果。阿仔講大學學的跟 ...

我個囡都係每年做完summer intern,看職場需要,先再修正自己的選科計劃。我知得多,都係靠佢話我知。至於做事和讀書的分別,我估係無可避免,因為大學始終定位都不是職業訓練所。

作者: HL7646    時間: 18-6-9 14:02

其實讀BBA 最大的好處就係有唔同的enrichment programme/network 去令D 學生整靚CV 去搵工, 例如consulting, CCN 呢D 係中大獨有......仲要多數都係exclusive for business major 的人.......但大前提係, 你個人要夠勁.....
作者: ANChan59    時間: 18-6-9 14:44

HL7646 發表於 18-6-9 14:02
其實讀BBA 最大的好處就係有唔同的enrichment programme/network 去令D 學生整靚CV 去搵工, 例如consulting ...

咁樣講,如果真係勁,會唔會選IBBA ,上面還有GBus,QFin,PACC 等等課程。

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-9 15:00

ANChan59 發表於 18-6-9 14:44
咁樣講,如果真係勁,會唔會選IBBA ,上面還有GBus,QFin,PACC 等等課程。

準確一些來說,IBBA係一個major program(主修),而當中有3個Elite Streams(精英的專修),分別係Global Business Studies (GLOBE),International Business and Chinese Enterprise (IBCE) 和Asian Business Studies (ABS),所以GLOBE學生(一般跟UST叫GBus)都係IBBA學生。

作者: ANChan59    時間: 18-6-9 15:09

ChiChiPaPa 發表於 18-6-9 15:00

準確一些來說,IBBA係一個major program(主修),而當中有 ...

我唔會咁分,最初UST 就好似你咁分,結果係 top 嘅去了HKU 及CUHK,現在神科會獨立成科,唔跟BBA了。

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-9 15:25

ANChan59 發表於 18-6-9 15:09
我唔會咁分,最初UST 就好似你咁分,結果係 top 嘅去了HKU 及CUHK,現在神科會獨立成科,唔跟BBA了。
...

中大的GLOBE和IBCE直入係要有IELTS 或TOEFL成績。如果無考IELTS或TOEFL,又或公開試一時失手,可能就要先入IBBA。GPA夠高,就可以入GLOBE,IBCE和ABS。

作者: Doray    時間: 18-6-10 21:54

入到GBusiness 都係勁人,唔知最後會做ibank 定入邊類型MNC 多?
作者: Doray    時間: 18-6-10 22:03

ANChan59 發表於 18-6-7 17:30
一般来说,公会及专业团体鼓励CPD,其中不全是专业相关,照计无理由对科技咁弱㗎!

有网友提醒我话明年开 ...

我唔係IT人,但我唔覺IT 行業冇乜專业团体迫佢地maintain 一定cpd,除了一些CISSP, CISA等cert.  我想除非係做consultant 類型,一般入咗corporate 都冇乜需求咁貼市。
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-10 22:32

Doray 發表於 18-6-10 21:54
入到GBusiness 都係勁人,唔知最後會做ibank 定入邊類型MNC 多?

http://cedars.hku.hk/sections/careersplacement/GraduateEmploymentSurvey/leaflet/2015/UG/BBA(IBGM).pdf

通常係 Bulge Bracket,MBB,Start-up.....

港大應該不及中大和科大,但只有港大有詳細的Salary Report。

作者: BB-CLEVER    時間: 18-6-10 23:31

ChiChiPaPa 發表於 18-6-10 22:32
http://cedars.hku.hk/sections/careersplacement/GraduateEmploymentSurvey/leaflet/2015/UG/BBA(IBGM).p ...

Very informative! Thx for your sharing!

作者: ANChan59    時間: 18-6-11 00:16

ChiChiPaPa 發表於 18-6-9 15:00

準確一些來說,IBBA係一個major program(主修),而當中有 ...
I only say they are in the same Business School, but not streams.

They are different programs.

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-11 00:33

ANChan59 發表於 18-6-11 00:16
I only say they are in the same Business School, but not streams.

They are different programs.

http://www2.bschool.cuhk.edu.hk/program/ibba/post.aspx?id=3ce841&mid=52

雖然GBS和IBCE可獨立收生,但GBS和IBCE的確只是IBBA的streams。這樣的好處是計Hons時,他們是和整個Program,即係所有IBBA學生,一起拉curve。

作者: ANChan59    時間: 18-6-11 07:52

ChiChiPaPa 發表於 18-6-8 19:34
我個囡都係每年做完summer intern,看職場需要,先再修正自己的選科計劃。我知得多,都係靠佢話我知。至於 ...

我同意暑期實習的好處,但我反而不贊成就 Intern 工作有限經驗選及後的 electives。

首先,intern 工作是好皮毛,唔係影帝影后叫執到,唔多前瞻性及高層次的工作。

其次,會計都是傳統及保守行業,缺乏前瞻性,而且社會及世界轉變急速,如何部署畢業后進修及學得快更有用。

再者,你列出不少 electives,是所謂 fintech,係時興的,但最重要的是法規點監管,不單單是HKMA點睇,還有其他中央銀行點睇!當然可以知道一些基本嘢,到畢業時,可能已經變了。

我自己覺得都是按興趣選科較穏妥。

作者: HL7646    時間: 18-6-11 15:28

personal interest and the major that fit personal strength >> so-called money-oriented courses.....
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-12 00:51

ANChan59 發表於 18-6-11 07:52
我同意暑期實習的好處,但我反而不贊成就 Intern 工作有限經驗選及後的 electives。

首先,intern 工作是 ...

講興趣,每個人都唔同。不過,中大有些幾特別的課程,IBBA和PACC學生可選讀,其他大學未必有,例如:

COMM2925 Principles of Editing in Creative Media 學會剪片,做Presentation,Storytelling或Case com都可能有用。

CSCI3180 Principles of Programming Language 學6種電腦語言去明白各類電腦語言的特色,由很舊的Cobol和Fortran,到AI用的Prolog都有。上完之後,任何電腦語言都變得簡單容易。

DSME4020 Decision Modeling and Analytics 學用 spreadsheet做model。

ECON4130 Economic Analysis for Social Networks 用Python和R分析社交網絡數據

EPIN3021 Innovation Bootcamp – Inclusive and affordable medicine 學innovation,學problem solving

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-12 00:52

ChiChiPaPa 發表於 18-6-12 00:51
講興趣,每個人都唔同。不過,中大有些幾特別的課程,IBBA和PACC學生可選讀,其他大學未必有,例如:

COMM ...

還有:

FINA4380 Algorithmic Trading Strategies, Arbitrage and HFT 學程式買賣

FTEC3001 Financial Innovation and Structured Products 學金融創新

HIST4501 Hong Kong Enterprises and Entrepreneurs 講香港的有錢佬/企業家

IBBA3010 Issues in Business 今年係Study Trip to Chile

MGNT6029 Social Entrepreneurship and Impact Investment 這個master level的course senior undergraduate都可以報名

MKTG4120 Quantitative Marketing 用AI和big data做marketing

SEEM2460 Introduction To Data Science 初學data science

STAT2005 Programming Languages for Statistics 用R,SAS,C和C++做統計

作者: ANChan59    時間: 18-6-12 10:46

ChiChiPaPa 發表於 18-6-12 00:52
還有:

FINA4380 Algorithmic Trading Strategies, Arbitrage and HFT 學程式買賣

我當然知道,我都有去本港多間大學分享 及教technology entrepreneurship and innovation,中大是比較多,但在校學生又吸收到幾多呢?

部分你列出的課程,阿仔的 QFin 是必修課,但出到去是另一個世界,所以他專注某些 streams,而工作又適合他的強項,及考專業試的範圍就最理想!

畢業後大半年過去,反而最有用的是 Maths, 特別是 Calculus ;Excel 及 幾種 coding 方法。

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-12 12:53

ANChan59 發表於 18-6-12 10:46
我當然知道,我都有去本港多間大學分享 及教technology entrepreneurship and innovation,中大是比較多, ...

原來數學最有用。今年數學系將會新開以下的科目:

MATH3330 Big Data Computing
MATH4280 Innovation and Design in Big Data Analytics

作者: alexpoon2012    時間: 18-6-12 14:41

big4出路冇咩分別, (外國另計)
睇下鍾意邊個環境
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-12 18:56

alexpoon2012 發表於 18-6-12 14:41
big4出路冇咩分別, (外國另計)
睇下鍾意邊個環境

我用港大2013到2015的畢業Salary Report計過,港大大約係4成會計學生入Big 4。中大無公開的Salary Report,所以無同類的客觀數據。

作者: ACE2126    時間: 18-6-13 16:09

作者: Doray    時間: 18-6-13 18:29

感覺上 audit 始終佔大份,in terms of 人數計,頭幾年比consultancy 部門容易升職,audit 嘢幾standard, 上手容易啲,consultancy 人數少,聽番嚟politics 勁啲,因為升職opportunities 相對少啲,同埋做嘅嘢冇咁structure, 做多幾年再升揾生意都幾harsh.
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 20:21

Doray 發表於 18-6-13 18:29
感覺上 audit 始終佔大份,in terms of 人數計,頭幾年比consultancy 部門容易升職,audit 嘢幾standard,  ...

據女兒所講,advisory或consulting的範圍很闊。Skill Set的差異也較audit大。中層的員工的薪酬很視乎他們skill set和相關經驗的價值。如果需要的skill在行業中很缺,升職和人工都可以加得比audit更快。

作者: Doray    時間: 18-6-13 21:04

始終都有個range, 唔會好多outliner, 上到中高層,SM grade 已要跑數,又要有partner support.  我知有其中一間嘅partner (consultancy 嗰邊),頂唔順pressure太辛苦,頗後生都退休返老家,但據知package 都唔係想像中咁高, take account into the pressure and workload.
另外有ex junior 在另一間做過,話裏面士氣嘛嘛,始終consultancy再细分好多條team, 好睇你撞唔撞到好senior, 入得去冇人去理讀書勁唔勁,讀咗邊個selective,因為在senior 眼中,你都只係一對手,而你有冇運行睇你埋咗邊堆senior.

作者: Doray    時間: 18-6-13 21:18

宜家出面最缺係responsible officer.
https://www.hksi.org/development/activities/1001262-duties-and-liabilities-of-responsible-officers/

作者: poonseelai    時間: 18-6-13 21:50

Doray 發表於 18-6-13 21:04
始終都有個range, 唔會好多outliner, 上到中高層,SM grade 已要跑數,又要有partner support.  我知有其中 ...

一對手是十分貼切形容詞,話之你邊間大學讀什麼科,準時交到差最重要。

作者: poonseelai    時間: 18-6-13 21:51

Doray 發表於 18-6-13 21:18
宜家出面最缺係responsible officer.
https://www.hksi.org/development/activities/1001262-duties-and-li ...

這個位有事要唔要坐監㗎?

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 21:56

Doray 發表於 18-6-13 21:04
始終都有個range, 唔會好多outliner, 上到中高層,SM grade 已要跑數,又要有partner support.  我知有其中 ...

跑數會不會有較大比例的Bonus?

https://youtu.be/J3NHtMpAlrI

這段片好似講到有較大比例的bonus。

作者: Doray    時間: 18-6-13 22:17

poonseelai 發表於 18-6-13 21:51
這個位有事要唔要坐監㗎?
YES
作者: Doray    時間: 18-6-13 22:24

ChiChiPaPa 發表於 18-6-13 21:56
跑數會不會有較大比例的Bonus?

https://youtu.be/J3NHtMpAlrI
講B仔其實點都唔夠做銀行,你做上去已經唔係一個Accountant, 係一個揾生意嘅Sales, 當然係揹住咗個好嘅牌頭,但係心態上巳經唔係一個CPA 咁簡單。
作者: Doray    時間: 18-6-13 22:34

總之睇性格喜好,人生or career 係自己drive, 始終都係心態最重要
作者: ANChan59    時間: 18-6-13 22:38

Doray 發表於 18-6-13 22:24
講B仔其實點都唔夠做銀行,你做上去已經唔係一個Accountant, 係一個揾生意嘅Sales, 當然係揹住咗個好嘅牌頭 ...
For junior, bonus only 0.5 - 2.0 months only, can't compare with banks in good years.
作者: ANChan59    時間: 18-6-13 22:40

Doray 發表於 18-6-13 22:34
總之睇性格喜好,人生or career 係自己drive, 始終都係心態最重要
Agree.
For all other professions.

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 22:40

Doray 發表於 18-6-13 22:24
講B仔其實點都唔夠做銀行,你做上去已經唔係一個Accountant, 係一個揾生意嘅Sales, 當然係揹住咗個好嘅牌頭 ...

咁。好可能Salary Partner都係要睇跑唔跑到數,先知人工夠唔夠高。佢哋升上partner時,洗唔洗俾錢買股份呢?咁係咪好難就咁睇淨收入,看夠唔夠好?Equity Partner的心態又會唔會唔同?會不會真係老闆,做投資,承擔風險,而不再是sales心態?

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 22:44

ANChan59 發表於 18-6-13 22:38
For junior, bonus only 0.5 - 2.0 months only, can't compare with banks in good years.

但好似有幾會跳Grade,不一定只跟大隊升一級,受正常加薪的range限制。

作者: Doray    時間: 18-6-13 22:47

ChiChiPaPa 發表於 18-6-13 22:40
咁。好可能Salary Partner都係要睇跑唔跑到數,先知人工夠唔夠高。佢哋升上partner時,洗唔洗俾錢買股份呢 ...
應該要,但唔容易,P字頭係冇salaried partner. 初做Equity partner 亦唔會分到好多
作者: Doray    時間: 18-6-13 22:49

跳grade好rare, 升唔到就越高grade 就愈多,stuck 係SM 到又或者俾人counsel out仲多
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 22:54

Doray 發表於 18-6-13 22:49
跳grade好rare, 升唔到就越高grade 就愈多

到高Grade,當然難跳級,但Bonus也不會只是0.5至2個月。這只是Junior級別的bonus range。是嗎?

作者: Doray    時間: 18-6-13 22:55

ChiChiPaPa 發表於 18-6-13 22:54
到高Grade,當然難跳級,但Bonus也不會只是0.5至2個月。這只是Junior級別的bonus range。是嗎?
...
Should be
作者: Doray    時間: 18-6-13 22:57

ChiChiPaPa 發表於 18-6-13 22:54
...
I mean even junior also very rare to jump grade, they will have higher performer pay at each grade.
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 23:01

Doray 發表於 18-6-13 22:57
I mean even junior also very rare to jump grade, they will have higher performer pay at each grade.

rare的意思係咪差不多每年都有,只係人數極少?

作者: Doray    時間: 18-6-13 23:04

ChiChiPaPa 發表於 18-6-13 23:01
rare的意思係咪差不多每年都有,只係人數極少?
我個年代差不多冇,宜家等我八吓再答你。其實我想講真係唔駛太早諗太多,入到去自已feel 吓就自然知……
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 23:07

Doray 發表於 18-6-13 23:04
我個年代差不多冇,宜家等我八吓再答你。其實我想講真係唔駛太早諗太多,入到去自已feel 吓就自然知…… ...

Big 4不是上市公司,透明度有限,能找到的資料越多越好。

作者: Doray    時間: 18-6-13 23:10

好透明喎
https://topick.hket.com/article/1513714/會計界Big%20Four完成薪酬調整 德勤部份職級薪金下調

作者: Doray    時間: 18-6-13 23:12

https://bkb.mpweekly.com/cu0005/20170505-32095
作者: Doray    時間: 18-6-13 23:22

https://www.hk01.com/職場/77538/big4日與夜-日睡4小時以換前途-審計國度內的兵與卒

作者: poonseelai    時間: 18-6-13 23:26     標題: 回覆樓主:

近日知道有一big 4 audit partner 去一間國際學校做head of finance, 係間學校人工高,定間firm高D?

作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 23:29

Doray 發表於 18-6-13 23:10
好透明喎
https://topick.hket.com/article/1513714/會計界Big%20Four完成薪酬調整 德勤部份職級薪金下調
...

資料的主要來源應該係EDPK Secret,當中有不同performance grade的人工。張人工資料的spreadsheet係不斷update。不過,個別outliner的數字有時會被移除。

作者: Doray    時間: 18-6-13 23:34

你不斷强調outliner, 話明outliner, 就唔係normal. 尖子big 4 見唔少,但唔會個個坐白金升降機
作者: Doray    時間: 18-6-13 23:36

poonseelai 發表於 18-6-13 23:26
近日知道有一big 4 audit partner 去一間國際學校做head of finance, 係間學校人工高,定間firm高D?
...
Exactly, 我都聽聞有呢類case,所以其實個package 並唔係想像咁高
作者: ChiChiPaPa    時間: 18-6-13 23:37

poonseelai 發表於 18-6-13 23:26
...

Partner走,股份可不可套現,因而可以有筆錢洗,投資或退休,所以考慮會否不只是人工高低的問題。

作者: Doray    時間: 18-6-13 23:38

如果你要揾錢,應該去做M&A or IPO, 咁分到option, 上埋巿就發咗la,駛鬼在Big 4 捱咩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5