教育王國

標題: 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014) [打印本頁]

作者: Kanax    時間: 18-5-21 16:52     標題: 個仔好想入演藝,請問要點栽培?(9/2014)

3年幾前,這樣問過。
今日收到LTCL(單簧管)成績,有87分,想同幫助過同俾過意見我嘅朋友分享下我地嘅近況。

自從攪清楚條路點走,個仔一直都好努力,佢對音樂嘅熱誠一D都無減退。
自從2014年9月,搵左APA老師私人教之後,第2年入左APA JMC,買左兩支單簧管、考左8級,上年考左ATCL,得7X,所以今年4月再考LTCL,終於叫做攞到個distinction。(琴都考左ATCL,但都係7X。) 期間由YSB轉左去YSO,每日都係沉浸响音樂之中,非常開心。明年考DSE了,佢目標仍然係APA,雖然知道仍然競爭好大,要俾心機繼續努力,但感覺已一步一步走近目標,我都非常替佢開心。

好多謝你地!特別係jandtfamily、RachelNgMaMa!

作者: JJDINOSAUR    時間: 18-5-21 21:09

Kanax 發表於 18-5-21 16:52
3年幾前,這樣問過。
今日收到LTCL(單簧管)成績,有87分,想同幫助過同俾過意見我嘅朋友分享下我地嘅近況。 ...

恭喜! 你仔仔好叻、好有決心,最幸福係有媽媽支持!

我仔亦對音樂好有熱情,佢拉大提琴嘅,雖然人仔細細(下個月滿八歲),已經話要入演藝主修大提琴,要成為大提琴家

我想請教你,你係點樣栽培仔仔?

作者: titibaby    時間: 18-5-21 21:52     標題: 回覆樓主:

跟緊APA 老師,應該老師最清楚

或許請老師介紹department head 了解吓機會攞d feedback

讀音樂,這是好普遍的。老師也需要好學生

補充... 再看主題才看到你不是提問而是分享.... 能找到自己想要的,真好,加油(emoji)(emoji)

作者: fany    時間: 18-5-21 22:20

3年幾前,這樣問過。
今日收到LTCL(單簧管)成績,有87分,想同幫助過同俾過意見我嘅朋友分享下我地嘅近況。 ...

替你開心!可以找到自己的興趣並不容易!你仔仔咁有目標和勤力,做媽媽的一定支持到底!

你仔仔是幾大才決心行音樂路?是學鋼琴先?兩種樂器同時學怎様兼固呢?

作者: TCBJ    時間: 18-5-22 00:38

作者: Kanax    時間: 18-5-23 14:46

JJDINOSAUR 發表於 18-5-21 21:09
恭喜! 你仔仔好叻、好有決心,最幸福係有媽媽支持!

我仔亦對音樂好有熱情,佢拉大提琴嘅,雖然人仔細細 ...
謝謝!
因為咩都唔識,所以首先係响度問人意見。
之後搵左一位APA老師私人教,學左年幾成功入左APA嘅JMC到而家。
當年讀緊中二單簧管只考到5級,跟左APA老師後每年考一次試,即8級、ATCL、LTCL,上年亦考左樂理8級。
佢一向有玩開音樂事務處嘅樂團,每年有好多表演,好多機會練習。

希望你仔仔都保持到呢份熱情,將來成功做到大提琴家!

作者: Kanax    時間: 18-5-23 14:47

titibaby 發表於 18-5-21 21:52
跟緊APA 老師,應該老師最清楚

或許請老師介紹department head 了解吓機會攞d feedback
謝謝!因為見佢都考得幾好,好想話返俾jandtfamily、RachelNgMaMa知,佢地真係幫左我好多!

作者: LeeCC    時間: 18-5-23 14:58

阿仔都喜歡音樂,由幼稚園第一次去演藝學院開放日開始,就常常將“大個要去演藝學院返學”掛在嘴邊

每年去開放日認識到新東西,就會自己嘗試做,道具 ,拍短片,作曲 ,配音,乜都試做。結果幾年來發展了不同關於藝術的興趣,志願都改過好多次,一時話要做鋼琴家,一時話做作曲家,一時又話做指揮,又話要做導演,舞台設計,但都離不開演藝學院的範疇

作者: Kanax    時間: 18-5-23 15:06

fany 發表於 18-5-21 22:20
替你開心!可以找到自己的興趣並不容易!你仔仔咁有目標和勤力,做媽媽的一定支持到底!

你仔仔是幾大才 ...
謝謝你!
「可以找到自己的興趣並不容易!」非常認同,我自己都無特別熱愛嘅野,反而我兩個小朋友各有喜好,而且都係中意到瞓晒身,我都覺得好開心。

我個仔細個時已中意音樂,4歲幾參加音樂班發現佢學得好快,而且對樂理方面知識係好明白。但因有少少天份,變得自負,有一段時間唔肯練琴,所以唔俾佢學左幾個月,直到佢應承認真練,當時都係响BK講過呢個問題,有位老師自薦,想試下教我個仔,一教就教到而家。佢琴已經考左ATCL,但佢對單簧管興趣大D,所以只係keep住學,暫時唔會再考。

大概8歲時話單簧管D聲好聽,想學,報左音樂事務處嘅班,老師見佢好有興趣,推薦佢入左兒童管樂團。佢嘅熱情相信所有識佢嘅人都睇到,所以音樂事務處所有音樂會、就算唔關佢事,要搵人幫手,第一時間都會搵佢。剛剛有個音樂會,個樂團想要單簧管幫忙吹一小段,佢都有去幫手,所以後來另一樂團要去日本交流但唔夠人,都有叫埋佢去。

從佢身上我都學到,只要你肯努力、肯付出,真係會得到好多機會。

作者: Kanax    時間: 18-5-23 15:12

TCBJ 發表於 18-5-22 00:38
回覆 Kanax 的帖子

真心欣賞你的小朋友,有毅力、恆心,要找到自己的興趣並且堅持下去,是一件困難的事, ...
謝謝你!
作者: LeeCC    時間: 18-5-23 15:13

Kanax 發表於 18-5-23 15:06
謝謝你!
「可以找到自己的興趣並不容易!」非常認同,我自己都無特別熱愛嘅野,反而我兩個小朋友各有喜好 ...

孩子能認清自己的目標,太好了

作者: Kanax    時間: 18-5-23 15:16

LeeCC 發表於 18-5-23 14:58
阿仔都喜歡音樂,由幼稚園第一次去演藝學院開放日開始,就常常將“大個要去演藝學院返學”掛在嘴邊

每年去 ...
你仔仔真係多才多藝!最難得係佢會落手落腳去做,繼續努力!

以前我都有同佢去睇演藝開放日,好多野睇同玩!我都好中意。
另外亦有同佢去音樂事務處辦嘅音樂日營,都好好玩架!

作者: LeeCC    時間: 18-5-23 15:18

Kanax 發表於 18-5-23 15:16
你仔仔真係多才多藝!最難得係佢會落手落腳去做,繼續努力!

以前我都有同佢去睇演藝開放日,好多野睇同玩 ...

佢都未認清目標,一時一樣,不過還是小學生,讓他慢慢摸索吧

作者: fany    時間: 18-5-23 15:47

Kanax 發表於 18-5-23 15:06
謝謝你!
「可以找到自己的興趣並不容易!」非常認同,我自己都無特別熱愛嘅野,反而我兩個小朋友各有喜好 ...

看到小朋友的天份,他自己又願意付出努力,一步一步向目標進發,真替你高興!

小女也愛音樂,但在我來看,她不算有天份。同時學兩種樂器,加上學業,活動,非常忙碌,也未能好好運用時間練習。帶她上堂,去樂團,音樂會,看youtube ,我很享受,但也怕這不是她真正興趣,只是媽媽的一廂情願。剛去了考pre junior ,明知機會不大,但自己又好渴望她考上,若真的考上,她真的能應付嗎?心情好忐忑。

作者: Kanax    時間: 18-5-23 16:54

fany 發表於 18-5-23 15:47
看到小朋友的天份,他自己又願意付出努力,一步一步向目標進發,真替你高興!

小女也愛音樂,但在我來看 ...
我都唔覺得我個仔特別有天份。
佢讀書OK,自動自覺,所以唔係用好多時間。
佢得閒會自己上youtube睇音樂會,或一路聽歌一路睇譜。
佢唔好多打機、上網(上網都係睇音樂會),所以都幾多空閒時間。
練琴佢唔係固定練幾多,有時諗起邊D歌想彈就彈,單簧管都係,練習時間好多時都在半小時以內。
因為一星期有3日要出去(我地住新界,交通時間往往要大半個鐘)學樂器、練樂團,佢搭火車時就會攞本書去溫習,佢而家中五,所以都比較緊張學業。

由於佢做嘅野,包括上堂、練樂團、在家練習、聽音樂會、睇youtube都係佢嘅興趣,一得閒就會做,唔覺得辛苦或緊張,所以係好開心,好輕鬆。

不過佢都成日話自己好忙,因學校越來越多野做,到中六佢都打算暫停學琴。
自從佢開始學樂器,就算學校考試都會繼續,有時會得佢一個上堂,不過佢攪得掂我就唔理佢。所以從小打好基礎,讀書考試無壓力都好重要。

其他活動就無,淨係暑假會迫佢去游下水,做下運動,始終健康都好重要。

作者: LeeCC    時間: 18-5-23 17:08

Kanax 發表於 18-5-23 16:54
我都唔覺得我個仔特別有天份。
佢讀書OK,自動自覺,所以唔係用好多時間。
佢得閒會自己上youtube ...

小朋友肯自發是最大動力,阿仔每日都彈琴,之前細個d, 如果有日無得彈琴佢會哭,老師話教左20幾年琴,第一次有學生無得彈琴會哭的。

佢都中意上網睇音樂會,不過唔會甘乖睇住譜,只系睇完音樂會,自己彈返d 歌出來,平時練習都唔多願意睇譜,好在老師都令到佢肯練睇新的譜,每星期俾幾首新歌佢自己試彈,俾d 挑戰佢,所以sightreading成績唔錯。

作者: Kanax    時間: 18-5-23 17:22

LeeCC 發表於 18-5-23 17:08
小朋友肯自發是最大動力,阿仔每日都彈琴,之前細個d, 如果有日無得彈琴佢會哭,老師話教左20幾年琴,第一 ...
真係啊,能夠有呢種熱誠係成功最大關鍵。(雖然唔敢話我個仔好成功,但真係能向住自己目標前進!)以前我個仔去到邊,一見到琴就會彈。
好老師都好重要,能根據佢問題去啟發佢,老師本身有熱誠,小朋友都會感染到。

作者: Ocean419    時間: 18-5-24 07:18     標題: 回覆樓主

恭喜你,仔咁生性懂事為自己定立明確目標、為目標努力付出!

想請教你APA這條路,是指棄傳統8大學學位,在APA專修音樂和樂器?考完LTCL 後仲有咩試會考?要讀幾多年才畢業和畢業後的工作前景如何?如果他日我小朋友願意我亦會支持他們向音樂方面發展,只是我自己沒有音樂背景,不太瞭解這條學業+事業路

作者: Kanax    時間: 18-5-24 16:26

Ocean419 發表於 18-5-24 07:18
恭喜你,仔咁生性懂事為自己定立明確目標、為目標努力付出!

想請教你APA這條路,是指棄傳統8大學學位,在 ...
謝謝你先!
APA這條路,是指棄傳統8大學學位,在APA專修音樂和樂器?係。我仔首選入APA,會照考DSE,JUPAS會報MUSIC,如APA唔收,就會考慮入8大嘅音樂系。

考完LTCL 後仲有咩試會考?
可以考FTCL,但明年考DSE,之後先考慮考唔考FTCL。

要讀幾多年才畢業和畢業後的工作前景如何?
我諗同讀大學一樣,佢有聽APA嘅講座,好似D畢業生多數做freelance,教音樂、伴奏、攪音樂會、做音樂老師、指揮業餘樂團、入音樂事務處做等等都有。如果你個小朋友想讀,中四五都要留意APA嘅admission talk,咁就會清楚D。

作者: bb630    時間: 18-5-25 01:26

能夠找到人生的方向, 真替你和你仔仔高興!

我仔都有學樂器, 而且學得不錯, 但音樂路難行, 我仔都有同我講將來想入APA讀音樂, 但他仲細, 我怕他未認清方向...

作者: 芝麻街    時間: 18-5-25 20:18

恭喜你

另外想請問考完ATCL 幾耐會有成績呢?

因阿女5月頭考完
作者: Kanax    時間: 18-5-26 12:44

bb630 發表於 18-5-25 01:26
能夠找到人生的方向, 真替你和你仔仔高興!
我知前成日同個仔講,讀音樂唔會搵到好多錢,要預左好辛苦先能維持生計,亦未必常有機會表演。但我細女而家志願係做運動員,相比之下,學音樂好好多!

作者: Kanax    時間: 18-5-26 12:49

芝麻街 發表於 18-5-25 20:18
恭喜你

另外想請問考完ATCL 幾耐會有成績呢?
上年考完ATCL我記得係預唔知6定7個星期有成績睇,比我預算早左D。今年4月28日考LTCL,5月20日已收到信。

作者: 芝麻街    時間: 18-5-26 14:00

Kanax 發表於 18-5-26 12:49
上年考完ATCL我記得係預唔知6定7個星期有成績睇,比我預算早左D。今年4月28日考LTCL,5月20日已收到信。
...
如果 6, 7個星期就好LU, 真係好心急呀
唔該晒你

作者: lillymarie    時間: 18-5-26 14:40

Kanax 發表於 18-5-26 12:44
我知前成日同個仔講,讀音樂唔會搵到好多錢,要預左好辛苦先能維持生計,亦未必常有機會表演。但我細女而家 ...
我聽過美國有位女高音學生拿到奬學金到法國留學進修和演出,但原來她打算畢業後去讀法律,因為她發現自己喜歡辯論又對公義有負担,所以希望能夠做律師。原來好多在美國讀音樂的學生,畢業後會再讀其它科目做其它行業。聽完,我就覺得小朋友想讀音樂都無問題,圓咗個夢,能繼續發展是好,轉行亦甘心。
作者: Kanax    時間: 18-5-26 15:45

芝麻街 發表於 18-5-26 14:00
如果 6, 7個星期就好LU, 真係好心急呀
唔該晒你
祝你個女都考到好好嘅成績!
作者: Kanax    時間: 18-5-26 15:47

lillymarie 發表於 18-5-26 14:40
我聽過美國有位女高音學生拿到奬學金到法國留學進修和演出,但原來她打算畢業後去讀法律,因為她發現自己喜 ...
對呀!能夠圓左個夢,跟住做咩都無遺憾!
作者: bb630    時間: 18-5-26 15:49

回覆 芝麻街 的帖子

Trinity 好難估, 我仔舊年考LT, 四個星期已收到成績, 但知有人要三個月
作者: 芝麻街    時間: 18-5-26 15:59

Kanax 發表於 18-5-26 15:45
祝你個女都考到好好嘅成績!
多謝你

作者: 芝麻街    時間: 18-5-26 16:03

bb630 發表於 18-5-26 15:49
回覆 芝麻街 的帖子

Trinity 好難估, 我仔舊年考LT, 四個星期已收到成績, 但知有人要三個月 ...
希望我係4個星期嗰個啦
作者: titibaby    時間: 18-5-26 19:43     標題: 回覆樓主

哇原來trinity 成績會咁快

作者: bebebe12345    時間: 18-5-26 21:31

3年幾前,這樣問過。

為下了決心的囝囝打氣丶好好加油丶將來進入了Senior將會是另一天地、好好完成DSE丶也許將有六年時間在其中......

作者: b3410    時間: 18-5-27 16:54

請問通常APA junior面試之後,多久可以知道結果?出信還是email 通知?
作者: fany    時間: 18-5-27 23:01

b3410 發表於 18-5-27 16:54
請問通常APA junior面試之後,多久可以知道結果?出信還是email 通知?

我也想知道

作者: Kanax    時間: 18-5-28 18:07

b3410 發表於 18-5-27 16:54
我仔是在前年5月21日audition,而在8月19日收到email通知,差不多時間會收到信的。
作者: Kanax    時間: 18-5-28 18:10

bebebe12345 發表於 18-5-26 21:31
為下了決心的囝囝打氣丶好好加油丶將來進入了Senior將會是另一天地、好好完成DSE丶也許將有六年時間在其中 ...
知道,謝謝你!
作者: b3410    時間: 18-5-28 18:46

Kanax 發表於 18-5-28 18:07
我仔是在前年5月21日audition,而在8月19日收到email通知,差不多時間會收到信的。 ...
謝謝!原來要等咁耐。

作者: fany    時間: 18-5-28 18:56     標題: 回覆樓主

但之前應有通知去筆試?

作者: 熊貓BB    時間: 18-5-28 22:05

fany 發表於 18-5-28 18:56
但之前應有通知去筆試?

前年prejunior:

28/5 audition
8/6 received letter for written test on 18/6

我估same written test for junior or prejunior.. 同場我見到一些中學生。

作者: b3410    時間: 18-5-29 11:44

熊貓BB 發表於 18-5-28 22:05

thanks !發現原來我小朋友參加的是pre junior.
即係如果收唔到筆試通知,就要等8月收reject letter

作者: fany    時間: 18-5-29 13:04

熊貓BB 發表於 18-5-28 22:05

謝謝解答! 雖然機會渺茫,但仍然緊張!

作者: 熊貓BB    時間: 18-5-29 13:08

b3410 發表於 18-5-29 11:44
thanks !發現原來我小朋友參加的是pre junior.
即係如果收唔到筆試通知,就要等8月收reject letter:laugh2c ...

Rejection 信好似係筆試信前後出,不用等到八月。
希望你收到筆試信la. Good luck!!

作者: penny_li    時間: 18-5-29 17:53

3年幾前,這樣問過。

謝謝你的分享,我個仔現時情況和你個仔4年前差不多,我個仔也很想入演藝,也非常非常喜歡音樂,從無改變,唔打機,佢今年中一,暑假會考小提琴AT,亦有學鋼琴和打鼓,佢係YIp’s拉琴,沒有APA老師,不過現在的中學生活令到佢沒有足夠時間練琴,放棄又真的很可惜,兩者難以平衡,真係唔知點做好?

作者: Kanax    時間: 18-5-30 09:26

fany 發表於 18-5-28 18:56
但之前應有通知去筆試?
因為我都唔記得,搵返之前嘅電郵就只係搵到通知取錄,無收到關於筆試嘅電郵。要問下我個仔有無收到電郵先。
作者: pypy405    時間: 18-6-2 15:57

penny_li 發表於 18-5-29 17:53
謝謝你的分享,我個仔現時情況和你個仔4年前差不多,我個仔也很想入演藝,也非常非常喜歡音樂,從無改變, ...

我女都係好愛音樂 特別係pop music 好想入apa 但佢咩都冇 好多野係自學 吾知點好?自問 出外國讀音樂係吾可行 但係香港 要入音樂系 可以點 今年s4了

作者: bebebe12345    時間: 18-6-3 16:53

penny_li 發表於 18-5-29 17:53

囝囝才中一、每年都可以嘗試考一考Junior!
既然仍是有心、三種樂器作取捨、選一種全力以赴、對孩子未嘗不是好事。
最主要還是跟得到理想的老師、要求自是更為需要!
到了將來入大學、還可以報考演藝和多間大學....
就是出國也非不可能、先好好安排目標、讓孩子在這幾年作更大的增進和挑戰

作者: penny_li    時間: 18-6-3 18:21

bebebe12345 發表於 18-6-3 16:53
囝囝才中一、每年都可以嘗試考一考Junior!
既然仍是有心、三種樂器作取捨、選一種全力以赴、對孩子未嘗不 ...

謝謝回覆,我個囝很喜歡鋼琴和小提琴,他説兩樣都不能停,亦安排了明年考鋼琴ATCL,至於打鼓屬滿足他的興趣,他答應考完grade8會停啦!佢小學in過演藝junior,但唔入,所以冇再試,聽你講完,明年會再為他試一試,不過經常聽人講要識演藝老師先得,雖然他現在小提琴老師是演藝畢業,但不是在演藝教。
我個囝目標是很明確,只是現在他在一間非常傳統中學讀書,為了兼顧學業,大大影響他練琴時間,如果香港有一所音樂中學就好啦,讓喜歡音樂而已有目標的小朋友可以繼續享受音樂!

作者: lillymarie    時間: 18-6-3 20:18

penny_li 發表於 18-6-3 18:21
謝謝回覆,我個囝很喜歡鋼琴和小提琴,他説兩樣都不能停,亦安排了明年考鋼琴ATCL,至於打鼓屬滿足他的興趣 ...
黃大仙附近唔係有間音樂中小學?
作者: bebebe12345    時間: 18-6-3 22:00

lillymarie 發表於 18-6-3 20:18

個音樂廳嘅聲相當不俗.....

作者: penny_li    時間: 18-6-4 00:12

lillymarie 發表於 18-6-3 20:18

我知,不過係私校,要比學費,所以冇考慮啦!

作者: LeeCC    時間: 18-6-19 08:21

penny_li 發表於 18-6-3 18:21
謝謝回覆,我個囝很喜歡鋼琴和小提琴,他説兩樣都不能停,亦安排了明年考鋼琴ATCL,至於打鼓屬滿足他的興趣 ...

同感,仔現在小學,還可以有多時間練琴,上到中學就真系時間緊逼

一直以來身邊都不少人叫我幫仔轉去音小,但都是一個原因無考慮,就是$$$

作者: bobolichu    時間: 18-7-30 02:35

作者: Kanax    時間: 18-12-14 14:35

個仔而家中六,報左APA了,剛剛星期一去左audition,佢話有信心,但我地知道只收好少人,機會都好渺茫。唔知幾時會知結果呢?
作者: fany    時間: 18-12-14 18:24

Kanax 發表於 18-12-14 14:35
個仔而家中六,報左APA了,剛剛星期一去左audition,佢話有信心,但我地知道只收好少人,機會都好渺茫。唔 ...

加油啊!有好消息記得通知大家!

之前話junior可直上year 2, 不知是否成事?

作者: bb630    時間: 18-12-15 00:55

Kanax 發表於 18-12-14 14:35
個仔而家中六,報左APA了,剛剛星期一去左audition,佢話有信心,但我地知道只收好少人,機會都好渺茫。唔 ...
入音樂系, dse是否一定要選修音樂科呢?

作者: neighbour931    時間: 18-12-15 12:22

bb630 發表於 18-12-15 00:55
入音樂系, dse是否一定要選修音樂科呢?
不需要
作者: babycute2009    時間: 18-12-19 14:13

fany 發表於 18-12-14 18:24

請問有冇人知讀完junior係未直上APA Year 2? 慳番1年時間?
作者: Ocean419    時間: 19-1-7 11:05     標題: 回覆樓主

請教大家,小朋友9歲預備緊考管樂6級,今年想比佢試考APA.  我上網search 到上年的prospectus 但唔係好明,係咪應該只報pre-junior MJ201? 如果入到會自動加星期六group class, 姐係要預星期六大部分時間在APA?

學費方面,係$15900x2 +$5300x2, 對嗎?

圖片附件: myimage.jpg (19-1-7 11:05, 252.05 KB) / 下載次數 18
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgxODk3fDM5YjkzNTkxfDE3MTMyODM5Nzl8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-1-7 11:05, 171.18 KB) / 下載次數 14
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgxOTAyfGY5YWQ5ZDBmfDE3MTMyODM5Nzl8MA%3D%3D

作者: Ocean419    時間: 19-1-7 11:08     標題: 回覆樓主

另外聽朋友講APA的課程在小學階段不以ABRSM為目標,她的一名親友女兒6歲考獲5級後便入了APA pre-junior, 之後便一直冇再考級

作者: fany    時間: 19-1-7 13:04

Ocean419 發表於 19-1-7 11:05
請教大家,小朋友9歲預備緊考管樂6級,今年想比佢試考APA.  我上網search 到上年的prospectus 但唔係好明, ...

15900x2 only

作者: fany    時間: 19-1-7 13:06

Ocean419 發表於 19-1-7 11:08
另外聽朋友講APA的課程在小學階段不以ABRSM為目標,她的一名親友女兒6歲考獲5級後便入了APA pre-junior, 之 ...

不同老師不同做法吧!考試也是順便而已

作者: Ocean419    時間: 19-1-7 13:39

fany 發表於 19-1-7 13:04
15900x2 only

謝謝回覆。$15900x2是已經包左30堂單對單樂器和星期六的group music class?

作者: Ocean419    時間: 19-1-7 13:42

fany 發表於 19-1-7 13:06
不同老師不同做法吧!考試也是順便而已

因為有升中填課外活動的需要,如果其中一個目標是考到8級可以直接同老師提出?

作者: fany    時間: 19-1-7 13:59

Ocean419 發表於 19-1-7 13:39
謝謝回覆。$15900x2是已經包左30堂單對單樂器和星期六的group music class?

包30節樂器,group activity 及musicianship

作者: b3410    時間: 19-1-7 16:28

Ocean419 發表於 19-1-7 13:42
因為有升中填課外活動的需要,如果其中一個目標是考到8級可以直接同老師提出?
...
可以,老師會配合。不過,通常大家的目標已經唔係考級
作者: Ocean419    時間: 19-1-7 21:54

b3410 發表於 19-1-7 16:28
可以,老師會配合。不過,通常大家的目標已經唔係考級

我地家族中冇音樂背景,對於我地黎講,小學階段可以考到高分的8級已係ultimate 目標,再高層次的要以後邊學邊探究

作者: titibaby    時間: 19-1-10 08:37

Ocean419 發表於 19-1-7 11:05
請教大家,小朋友9歲預備緊考管樂6級,今年想比佢試考APA.  我上網search 到上年的prospectus 但唔係好明, ...

上課: 樂理 1小時 + 樂團(小學應該多數一小時)

個別課可能老師不在apa 教,有機會平日上課

作者: bebebe12345    時間: 19-1-13 13:35

Ocean419 發表於 19-1-7 21:54
我地家族中冇音樂背景,對於我地黎講,小學階段可以考到高分的8級已係ultimate 目標,再高層次的要以後邊 ...

我倆也是完全沒有音樂背景、只是陪伴著孩子一路走來!
上課、每天練習當然是跑不了的事、慨然花了時間練習、自然要求做得更好.
怎樣安排就是我們的事了、重要的決定也是跑不了的.....
多接觸身邊有心的朋友取經、上望更高也是應該的事......加油呀!

作者: Ocean419    時間: 19-1-13 17:33

titibaby 發表於 19-1-10 08:37
上課: 樂理 1小時 + 樂團(小學應該多數一小時)

個別課可能老師不在apa 教,有機會平日上課

老師是入選時已經assign 左嗎?如果不在APA上堂會在哪裡上堂?平日夾不到時間又會如何處理?

作者: titibaby    時間: 19-1-13 20:03

Ocean419 發表於 19-1-13 17:33
老師是入選時已經assign 左嗎?如果不在APA上堂會在哪裡上堂?平日夾不到時間又會如何處理?
...

是,老師一般被分配的。
有些老師會在自己studio/家裡教。

夾不到時間,理論上可以要求換老師

作者: fany    時間: 19-1-14 08:07

bebebe12345 發表於 19-1-13 13:35

我倆也是完全沒有音樂背景、只是陪伴著孩子一路走來!

我也是多向其他人請教,努力學習中,希望小朋友可以學得開心學得好!

作者: Kanax    時間: 19-3-4 09:02

fany 發表於 18-12-14 18:24

謝謝你!之前聽講話2月尾會通知,但係而家仲未收到信,有D擔心係咪唔收。

作者: RachelNgMaMa    時間: 19-3-4 12:53

回覆 Kanax 的帖子

Kanax, please check PM
作者: pilco    時間: 19-3-21 16:59

作者: Kanax    時間: 19-3-28 22:12

pilco 發表於 19-3-21 16:59
有d 父母會因為錢途而唔俾個仔女行音樂路
我真係好欣賞你咁支持自己仔女!
謝謝你!我個仔對音樂興趣真係好大,好難阻止佢唔行呢條路!

我個女中意運動,支持佢要更大勇氣!

作者: fany    時間: 19-3-29 09:27

Kanax 發表於 19-3-28 22:12
謝謝你!我個仔對音樂興趣真係好大,好難阻止佢唔行呢條路!

我個女中意運動,支持佢要更大勇氣!: ...

最後有offer嗎?

作者: Kanax    時間: 19-3-29 21:40

剛剛收到電郵通知收左喇!
謝謝所有曾經幫忙、關心嘅朋友!
真係好開心呀!
估唔到聽大家話一步一步行,行行下就到左。
雖然之後嘅路更長,但證明有心去做,努力係會成功!
作者: fany    時間: 19-3-30 09:36

Kanax 發表於 19-3-29 21:40
真係好開心呀!

恭喜曬!

能夠一步一步達到目標,太好了!

作者: 熊貓BB    時間: 19-3-30 11:31

Kanax 發表於 19-3-29 21:40
真係好開心呀!

Congrats!!!(emoji)

作者: bbeasy25    時間: 19-3-31 12:01     標題: 回覆樓主

恭喜(emoji)可以追夢係幸福

作者: Kanax    時間: 19-4-1 10:36

謝謝大家!
考Chem前一晚先知收到Offer,擔心左成個月了!
而家變左壓力無咁大,可以輕鬆D去考試。
作者: musickwong    時間: 19-4-7 00:15

Kanax 發表於 19-4-1 10:36
謝謝大家!
而家變左壓力無咁大,可以輕鬆D去考試。:fortuna ...

請問演藝是政府資助學位課程嗎? 聯招申請的嗎?學費大約幾錢?

作者: Kanax    時間: 19-5-6 21:27

musickwong 發表於 19-4-7 00:15
請問演藝是政府資助學位課程嗎? 聯招申請的嗎?學費大約幾錢?
係政府資助學位課程,學費同其他資助院校一樣係$42100。不是聯招申請,每年大約9月有admission talk,10月尾左右截止,第一round audition在12月,之後1月有第二round audition, written test 和 interview。

作者: bebebe12345    時間: 19-5-8 09:20     標題: 回覆樓主:

好好考、等出了成績就大局已定、加油!
另一階段的開始、也許留意好好讀埋德文呀.....
有時間也許去看看今年畢業同學的Recital!
https://www.hkapa.edu/event

作者: Kanax    時間: 19-5-9 17:02

bebebe12345 發表於 19-5-8 09:20
好好考、等出了成績就大局已定、加油!
另一階段的開始、也許留意好好讀埋德文呀.....
有時間也許去看看今 ...
謝謝!多謝你的好介紹!

作者: musickwong    時間: 19-5-9 19:43

Kanax 發表於 19-5-6 21:27
係政府資助學位課程,學費同其他資助院校一樣係$42100。不是聯招申請,每年大約9月有admission talk,10月 ...

請問係咪可以同時有聯招及HKAPA offer?

作者: babycute2009    時間: 19-5-9 20:08

請教點解需要讀德文呀?
作者: bebebe12345    時間: 19-5-14 16:26

回覆 babycute2009 的帖子

學德文也許可以為將來上更高.....出外留學多一個不錯的選擇!
就所了解今年外出再升學的大多選擇了英國。
能夠跟甚麼老師當然是最重要的考慮!

作者: b3410    時間: 19-5-15 17:12

Kanax 發表於 19-4-1 10:36
謝謝大家!
而家變左壓力無咁大,可以輕鬆D去考試。:fortuna ...

恭喜!演藝學院今年大幅躍進排名至第13位,以後可能越來越難入。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3753025&fromuid=118179

作者: Kanax    時間: 19-5-16 13:57

musickwong 發表於 19-5-9 19:43
請問係咪可以同時有聯招及HKAPA offer?
可以呀,通常APA早D知道有無offer,到聯招出埋,就揀一度註冊。
作者: Kanax    時間: 19-5-16 14:09

b3410 發表於 19-5-15 17:12
恭喜!演藝學院今年大幅躍進排名至第13位,以後可能越來越難入。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php? ...
嘩,佢真係好彩!
作者: cakecakemango    時間: 19-5-16 22:48

Kanax 發表於 19-5-6 21:27
係政府資助學位課程,學費同其他資助院校一樣係$42100。不是聯招申請,每年大約9月有admission talk,10月 ...
請問知唔知收多少個學生?

係咪唔睇DSE 成績?

可吾講下第一round audition,第二round audition, written test 和 interview 情況,內容係點?

Thanks.

作者: musickwong    時間: 19-5-17 00:37

Kanax 發表於 19-5-16 13:57
可以呀,通常APA早D知道有無offer,到聯招出埋,就揀一度註冊。

謝謝(emoji)。Junior Music Program 學生是不是有優勢? Junior Music Program 一般讀幾年?

作者: Kanax    時間: 19-6-4 15:35

cakecakemango 發表於 19-5-16 22:48
請問知唔知收多少個學生?
每種樂器唔同,你要去聽果年嘅admission talk至知,佢未必講,如果無講要主動問。今年單簧管有人話收3個,但唔記得咩人講,唔肯定啱唔啱。

作者: Kanax    時間: 19-6-4 15:39

係咪唔睇DSE 成績?

我個仔conditional offer,要求係3322,即最低要求,咁同唔睇DSE無咩分別。

可吾講下第一round audition,第二round audition, written test 和 interview 情況,內容係點?

唔好意思,答唔到你。我問阿仔佢只係話都係咁啦,OK啦,唔記得。
作者: Kanax    時間: 19-6-4 15:55

musickwong 發表於 19-5-17 00:37
謝謝(emoji)。Junior Music Program 學生是不是有優勢? Junior Music Program 一般讀幾年?
...
好多人話有,我諗有嘅。我個仔3年前開始讀,今年考DSE。有好多小朋友好細個就開始讀,我諗讀幾多年都得掛。

作者: musickwong    時間: 19-6-4 18:47

Kanax 發表於 19-6-4 15:55
好多人話有,我諗有嘅。我個仔3年前開始讀,今年考DSE。有好多小朋友好細個就開始讀,我諗讀幾多年都得掛。 ...

請問讀Junior Music Program, 不可在外面上其他私教?

作者: fany    時間: 19-6-5 20:34

musickwong 發表於 19-6-4 18:47
請問讀Junior Music Program, 不可在外面上其他私教?

不可,亦不需要

作者: musickwong    時間: 19-6-7 21:09

fany 發表於 19-6-5 20:34
不可,亦不需要

咁如果自己有跟開老師的就被迫要drop自己老師囉?!

作者: titibaby    時間: 19-6-11 22:50

musickwong 發表於 19-6-7 21:09
咁如果自己有跟開老師的就被迫要drop自己老師囉?!
係阿

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5