教育王國

標題: 女兒通識科成績很低, 有什麼方法呢? [打印本頁]

作者: antia    時間: 18-4-2 09:15     標題: 女兒通識科成績很低, 有什麼方法呢?

女兒通識科成績很低,學校支援不好,請問是否多看報紙?要不要補習?

作者: chung_ma    時間: 18-4-2 10:09

antia 發表於 18-4-2 09:15
女兒通識科成績很低,學校支援不好,請問是否多看報紙?要不要補習?

Form幾

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-4-2 17:29

既然學校支援不足,唯有出外專科補通識,其實通識都係吹水作文,去大型補習社學習答題技巧,要拎2-3應該不是太難。
作者: yan98    時間: 18-4-2 21:22

試下補遵x , x Sir
作者: antia    時間: 18-4-2 21:27

yan98 發表於 18-4-2 21:22
試下補遵x , x Sir

可否pm 比我

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-2 22:30

Form 幾?成績低係點低(唔合格)?想 push up 到去至少咩 grade?以目前成績,學校預期 DSE 係咩 grade?
作者: Glau    時間: 18-4-3 09:43

H Sir ok
作者: antia    時間: 18-4-4 06:42

1998Ruby1998 發表於 18-4-2 22:30
Form 幾?成績低係點低(唔合格)?想 push up 到去至少咩 grade?以目前成績,學校預期 DSE 係咩 grade? ...

女兒在學校成績是不合格- 但學校說一般取2 都不會太難, 但當然不想她取得那麼低分,希望最少拿3(emoji)

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-4 07:17

回覆 antia 的帖子

要攞 3 唔難,記得要睇字眼 (factors 同 reason 係完全唔同答法),寫三個論點,每個論點解釋完之後最好有個例子(但唔一定),然後再反論點(雖然 XXX 會帶來 YY 壞點,但係長遠黎講...),咁樣應該保到 3。
記得 IES 要認真做,短期對 LS 成績有直接影響,直接計 20%;長遠對往後大學做 project 有個好好嘅訓練。

作者: 黃巴士    時間: 18-4-4 11:41

我覺H SIR一般般.  
作者: antia    時間: 18-4-5 16:48

黃巴士 發表於 18-4-4 11:41
我覺H SIR一般般.

咁邊個老師可以推介?

作者: 黃巴士    時間: 18-4-6 13:40

antia 發表於 18-4-5 16:48
咁邊個老師可以推介?
我覺得一些考得好DSE LS的學兄/姐, 更能跟貼.
作者: 林金    時間: 18-4-9 13:06

好多學校的LS都教得捂好,老師根本唔夠班,唯有出去補習
作者: hugub    時間: 18-4-9 13:24

我仔補 hong sir ok woo
作者: Iloveuguy    時間: 18-4-12 06:34

hugub 發表於 18-4-9 13:24
我仔補 hong sir ok woo

請問你仔仔是中幾開始補Hon sir?

作者: hugub    時間: 18-4-12 09:36

F.6 才開始但昨日考既試題同 Hong Sir 教的有好大出入, 但仔仔都發揮到
作者: Talent2018    時間: 18-4-12 13:01

對事情的分析能力要求高及作答時間分配
作者: skkeung    時間: 18-4-15 10:08

通識同中文好唔好很有關係!

作者: laxmi123    時間: 18-5-3 00:47

作者: pswongg    時間: 18-5-4 14:01

我仔報左Hong Sir, 未知得唔得
作者: chocolatebean    時間: 18-5-5 09:16

我女話LS好容易, 只要識一個FORMULA, 咩題目都係咁答. 全靠佢學校老師教得好, 佢又GET 到, 慳返唔洗出去進補, 佢係用英文考
作者: ANChan59    時間: 18-5-5 11:33

skkeung 發表於 18-4-15 10:08
通識同中文好唔好很有關係!

英文作答又點呀?

作者: 10396    時間: 18-5-5 14:21

chocolatebean 發表於 18-5-5 09:16
我女話LS好容易, 只要識一個FORMULA, 咩題目都係咁答. 全靠佢學校老師教得好, 佢又GET 到, 慳返唔洗出去進 ...

可以分享答題formula嗎?

作者: friendfriend    時間: 18-5-5 20:02

回覆 chocolatebean 的帖子

可否share 個  formula?謝謝

作者: shala    時間: 18-5-6 10:47

chocolatebean 發表於 18-5-5 09:16
我女話LS好容易, 只要識一個FORMULA, 咩題目都係咁答. 全靠佢學校老師教得好, 佢又GET 到, 慳返唔洗出去進 ...

可分享formula嗎?thx

作者: bb12345    時間: 18-5-7 13:56

shala 發表於 18-5-6 10:47
可分享formula嗎?thx
想知formula. Thx!
作者: Acatmom    時間: 18-5-8 09:38

想知呀,分享下丫

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-9 17:28

10396 發表於 18-5-5 14:21
可以分享答題formula嗎?
先知道係同意唔同意(有幾同意或者唔同意)題,定係因果關係題。
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-9 17:39

同意唔同意(有幾同意或者唔同意)題:
例如「追到校花喺某程度上係無可能既」,假設你認為很大程度上你同意呢個講法,你先講某程度上我同意呢個講法,然後講出各追求方法既不足之處(需要例子),同時亦都需要指出各種方法也可能有一定成效(需要例子)。但係比較不足之處與成效之後,由於嘜野(需要具體)既局限,絕大多數男仔都係無可能追到校花小姐既,因此追到校花喺某程度上係無可能既。
「追到校花」可以用任何野取代,例如「禁煙」、「禁酒」、「禁隨意過馬路」等。
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-9 17:57

因果關係題:
例如「被男仔捧為校花某程度上係決定於你有幾靚」。「被男仔捧為校花」係結果,而「你有幾靚」係原因之一,所以呢條係因果關係既問題。假設你既立場係好大程度同意,咁你首先需要指出「你有幾靚」如何增加你「被男仔捧為校花」既機會(需要例子,用例子證明),同時你亦都需要指出「被男仔捧為校花」既其他因素(需要例子,用例子證明),但比較之下「被男仔捧為校花」既機會既根本原因係「你有幾靚」,由此可見「你有幾靚」比其他任何因素都更為重要,所以係好大程度上「被男仔捧為校花某程度上係決定於你有幾靚」。
「被男仔捧為校花某程度上係決定於你有幾靚」可以用任何野取代,例如「入到三大某程度上係決定於你讀唔讀到B1學校」、「飽某程度上係決定於你食得多唔多」、「中美貿易順差某程度上係決定於美國商品既出口競爭力」等等。
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-9 18:00

當然仲有Feasibility同Suggestion題。
作者: sumheima    時間: 18-5-10 05:04

好詳盡
作者: BingoJoey    時間: 18-5-10 07:20

王家爸爸 發表於 18-5-9 17:39
同意唔同意(有幾同意或者唔同意)題:
例如「追到校花喺某程度上係無可能既」,假設你認為很大程度上你同 ...
好多謝你無私的分享!你寫的我已來回看了很多次,可是也不明內容,是我太蠢了 。
請問還有更淺易的例子?

作者: 10396    時間: 18-5-10 07:52

王家爸爸 發表於 18-5-9 18:00
當然仲有Feasibility同Suggestion題。

謝謝回覆,如Feasibility同Suggestion題時,可如何掌握答題?

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-10 09:18

10396 發表於 18-5-10 07:52
謝謝回覆,如Feasibility同Suggestion題時,可如何掌握答題?
建議類既題目:
用返追校花既例子,如果題目係「請提出三個提高追到校花既機會既成效措施」。
咁你就老老實實列出三個方法(三種措施),唔好多,唔好少。
例如,你既措施一係「執靚自己」,咁你就首先要深入、具體咁寫出你可以點「執靚自己」;第二,需要詳細說明「執靚自己」對「提高追到校花既機會」有嘜作用;第三,需要預期「執靚自己」會面對嘜野具體困難,例如自己滿面暗瘡,好難「執靚自己」;第四,深入探討解決預期困難(例如自己滿面暗瘡好難執)既具體方法。
另外兩個方法(措施)用相同既方法寫。
同樣,「追到校花」可以用任何野取代,例如「禁煙」、「禁酒」、「禁隨意過馬路」等。

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-10 09:34

可行性類既題目:
用返校花既例子,如果題目係「試評估校花成為學霸既可行性」。
首先睇下,有嘜野stakeholders涉及其中,然後評估唔同既stakeholders有多大既能力及會唔會幫「校花」練成「學霸」。
然後,逐一分析。
假設你先詳細分析「觀音兵」,「觀音兵」自己成績都唔好,有心想幫「校花」練成「學霸」,但係無能為力(需要例子支持)。
假設你第二個分析既係現在既「學霸」,現在既「學霸」係女仔,而且同「校花」唔啱,所以佢雖然有能力幫「校花」練成「學霸」,但係佢唔會幫。
第三、第四......個stakeholders用同一方法。
最後寫結論,由於唔同既stakeholders一係有心無力,一係有力無心,所以我哋得出既結論係:「校花」練成「學霸」既可行性非常低。
作者: 10396    時間: 18-5-14 12:51

王家爸爸 發表於 18-5-10 09:34
可行性類既題目:
首先睇下,有嘜野stakehol ...

謝謝回覆

作者: mielmiel    時間: 18-5-15 13:36

我女補現代Dr. Costa唔錯,F5 9月開始補,而家學期尾成績明顯有進步
作者: happyfamilybaby    時間: 18-10-22 09:03

可行性類既題目:
有補習,學咗答題技巧,但發揮不到,是否應該多睇報紙呢?
作者: 王家爸爸    時間: 18-10-27 21:03

happyfamilybaby 發表於 18-10-22 09:03
有補習,學咗答題技巧,但發揮不到,是否應該多睇報紙呢?
多睇報紙,加上多啲諗。
作者: 杰杰媽媽    時間: 18-11-4 00:52     標題: 回覆樓主:

我仔從來唔睇報紙/新聞都有4,只係有ching  教識左佢答題技考,佢上年考最最最冇溫過就係通識呢科,佢話浪癈晒佢時間溫,溫下其他科好過

作者: wawaliluk    時間: 18-11-4 11:13

杰杰媽媽 發表於 18-11-4 00:52
我仔從來唔睇報紙/新聞都有4,只係有ching  教識左佢答題技考,佢上年考最最最冇溫過就係通識呢科,佢話浪 ...

可以講個答題技巧嗎?thx

作者: 杰杰媽媽    時間: 18-11-5 11:44

wawaliluk 發表於 18-11-4 11:13
可以講個答題技巧嗎?thx

我唔識,佢講完我又唔記得左

作者: bb12345    時間: 18-11-11 14:27

可分享formula嗎?thx!
作者: Apple_Orange_T    時間: 18-11-12 21:25

可行性類既題目:

作者: skkeung    時間: 18-11-14 08:13

先檢討後將責任轉嫁

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-14 13:55

skkeung 發表於 18-11-14 08:13
先檢討後將責任轉嫁
點樣責任轉嫁?轉嫁咗責任跟住點?
作者: johnnyy    時間: 18-11-14 16:45

我仔升中六的暑假同時係現x同遵理報LS,上了幾堂話遵理H Sir 好D,中六繼續,話學下答題技巧,考出尼有5 星星,英文作答,同學可理用長假期間報多一兩間比較,會知道自己的需要
作者: maggieho516    時間: 18-12-1 07:12     標題: 回覆樓主:

收藏見,thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5