教育王國

標題: Cambridge CAE [打印本頁]

作者: alex8301    時間: 18-3-26 17:46     標題: Cambridge CAE

有哪些課程會cover cambridge CAE ?thx
作者: 王家爸爸    時間: 18-3-29 09:02

alex8301 發表於 18-3-26 17:46
有哪些課程會cover cambridge CAE ?thx
我識得既小朋友多數都係睇電影、BBC電視劇學,包括自己小朋友都係咁。
作者: huba    時間: 18-3-31 11:18

alex8301 發表於 18-3-26 17:46

去到 CAE 或 CPE 級數的學生 相信已有合適的英語學習環境及已建立自己的學習方法/習慣,繼續保持便可,另外也可從公共圖書館借 past paper 做下當熱身。

作者: scyauchris    時間: 18-4-3 09:38

回覆 alex8301 的帖子

我小朋友五月考,最近借左passpaper, 打算遲少少比佢做一份等佢知考試模式!無期望佢考到乜成績,只是阿媽八卦佢speaking 和 writing 到底去到乜level.  平日佢都是睇下英文台,看下書或者報紙,writing無特別train.  考衰左都無乜所謂,當攞次經驗感受一下公開試!最重要小朋友是無壓力去考。
作者: siwongcharles    時間: 18-4-3 19:09     標題: 回覆樓主:

平日用英文溝通就唔洗點準備

作者: alex8301    時間: 18-4-3 21:04

咁呢CAE 和GCSE English 程度有甚麼分別?
作者: huba    時間: 18-4-4 08:39

Deleted ...

圖片附件: Screenshot_2018-04-04-08-32-22-168_com.duokan.reader.JPEG (18-4-4 08:39, 143.23 KB) / 下載次數 16
/forum.php?mod=attachment&aid=MjEwOTQ5fDVkZDY4YWM5fDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

圖片附件: Screenshot_2018-04-04-08-33-11-413_com.duokan.reader.JPEG (18-4-4 08:39, 75.98 KB) / 下載次數 15
/forum.php?mod=attachment&aid=MjEwOTU2fDY4ZjU3NzA0fDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

圖片附件: Screenshot_2018-04-04-08-29-47-343_com.android.chrome.JPEG (18-4-4 08:39, 58.96 KB) / 下載次數 13
/forum.php?mod=attachment&aid=MjEwOTYzfDU2ZDBhYjNkfDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

作者: scyauchris    時間: 18-4-4 10:43

回覆 siwongcharles 的帖子

我平日唔會用英文同阿囡溝通,我驚我同佢用英文溝通完,佢英文可能重差左! 佢睇英文台,我用ipad追韓劇,爸爸入房睇日劇!
作者: alex8301    時間: 18-4-4 10:57

但有出去補英文?只靠學校?
作者: scyauchris    時間: 18-4-4 18:22

學校嘅嘢淨係一個框框,我相信主要是多閱讀不同類型的書本及留意身邊事物比出去一星期學一個鐘英文更得益!當然我小朋友有在外面上英文,不過不會針對學校課程或公開考試,因為太浪費金錢!另外只針對考試,我相信我女是唔會有興趣去上堂! 考CAE, 最主要我個人好八卦加上見Cambridge online exam 提議佢考CAE or CPE.   我無打算希望攞住張cae cert去考中學,所以無想過要佢有什麼預備!
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-19 23:07

scyauchris 發表於 18-4-4 18:22

學校嘅嘢淨係一個框框,我相信主要是多閱讀不同類型的書本及留意身邊事物比出去一星 ...
CAE對考中學(SPCC、DBS之類)無直接用處,CPE就唔知道。

作者: scyauchris    時間: 18-4-21 10:01

回覆 王家爸爸 的帖子

唔考啦!我女不是十項全能,加上佢要好多時間hea同睇書!我只是好好八掛想知佢writing 和 speaking 能力,其實我借左本pastpaper返來,自己都未認真望清楚,不過最重要係比佢望下format, 特別是答案紙!
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-21 22:49

scyauchris 發表於 18-4-21 10:01
回覆 王家爸爸 的帖子

唔考啦!我女不是十項全能,加上佢要好多時間hea同睇書!我只是好好八掛想知佢writi ...
如果有時間,考下無壞既。
作者: sillydad    時間: 18-5-10 13:49

如果小朋友小學就考到CAE/CPE就真的很叻。
作者: sillydad    時間: 18-5-14 06:45

想問下如果FCE拿grade A, 要預備幾耐去考CAE?
作者: IloveJJ    時間: 18-5-14 13:46

作者: scyauchris    時間: 18-5-14 15:40

回覆 IloveJJ 的帖子

Search passpaper?  Library 借的,借左都無用,佢都唔肯睇!
作者: huba    時間: 18-5-14 16:03

IloveJJ 發表於 18-5-14 13:46
你用咩search架?我搵唔到?

想找CAE還是其他 level 的 past paper? 下圖例子用 Cambridge CAE 來搜索:

圖片附件: Screenshot_2018-05-14-16-01-06-257_com.android.chrome.JPEG (18-5-14 16:03, 104 KB) / 下載次數 28
/forum.php?mod=attachment&aid=MjIxMzkyfDQzMWQ2OGM3fDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

作者: huba    時間: 18-5-14 16:13

scyauchris 發表於 18-5-14 15:40

Search passpaper?  Library 借的,借左都無用,佢都唔肯睇!

孩子沒有中途離場已不錯啦,其實CAE有點不太適合初中及以下考生的地方,因已沒有 for school version, 考的已不純粹是英語能力。例如:上星期的 writing paper 第一篇必作題,問的是 college 題材,相信普遍小學生都會覺得陌生。

作者: IloveJJ    時間: 18-5-14 16:15

作者: IloveJJ    時間: 18-5-14 16:16

作者: Rachelmummy2008    時間: 18-5-14 17:32

sillydad 發表於 18-5-14 06:45

請問孩子考FCE當時幾歲?

已看FCE passpaper,想考慮下幾時考。

作者: scyauchris    時間: 18-5-14 19:40

回覆 huba 的帖子

我女不會輕易放棄的人,佢話係難不過都幾好玩!佢其實係唔太喜歡做卷的小朋友,所以我一直提佢要望清楚題目!那天都有幾個同我女差不多大的小朋友,其他我女形容佢地是大人!我女做完卷是問我可否移民,同話我聽裏面好凍!
作者: scyauchris    時間: 18-5-14 20:11

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

FCB 好多大哥哥姐姐考,反而無乜細小朋友!最怕撞d好大個的DSE考生,speaking就變左搶答,如果學校有得報,跟學校報好些,大家年齡差不多!
作者: scyauchris    時間: 18-5-14 20:45

回覆 huba 的帖子

我八左第一條是寫乜,平日問佢一定唔多想答我!我話BK有個叔叔講第一篇writing係大部份小學生都好少見過的,所以佢好好心情答我!
作者: scyauchris    時間: 18-5-14 20:59

你login入自己account 打個考試全名就找到的,如果你囝囝肯坐定定做一份當然好!我女唔肯,佢係去考試途中mtr睇!
作者: huba    時間: 18-5-14 21:29

IloveJJ 發表於 18-5-14 16:15
想借PET,但用Cambridge Pet search
無結果

https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?term_1=Cambridge+pet&theme=WEB

圖片附件: Screenshot_2018-05-14-21-27-36-759_com.android.chrome.JPEG (18-5-14 21:29, 105.21 KB) / 下載次數 35
/forum.php?mod=attachment&aid=MjIxNDE3fGFkMWIzZjgyfDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

作者: huba    時間: 18-5-14 21:35

scyauchris 發表於 18-5-14 20:45
回覆 huba 的帖子

我八左第一條是寫乜,平日問佢一定唔多想答我!我話BK有個叔叔講第一篇writing ...

似乎CAE 變成了你及女兒的親子共同話題,你的心情也變得不錯噃。

作者: huba    時間: 18-5-14 21:51

sillydad 發表於 18-5-14 06:45

想知孩子英語能力水平是否適合考CAE ,最容易便是讓他/她試做 past paper 。

單以FCE 取得A 來說,這考生可能已有足夠能力立即去考CAE 甚至CPE 如在FCE 每份 paper 都已取得接近滿分(190),也有可能需要浸多一、兩年如果個A是符碌及 marginal(當然也要看他/她目標是怎樣的CAE 成績) 。如沒特別原因就無謂考得太密太趕。

作者: IloveJJ    時間: 18-5-14 22:36

作者: IloveJJ    時間: 18-5-14 22:39

作者: huba    時間: 18-5-14 23:16

IloveJJ 發表於 18-5-14 22:39
謝謝,唔知點解我會search唔到!原來PET都有分For school架?咁for school應該好啲喎!係咪呢?
...

KET, PET 及 FCE 都有 for school version,题目內容適合學生。例如:題目可能講返學做乜而唔會講返工做乜。

中、小學考生我會建議選學校版。

作者: IloveJJ    時間: 18-5-14 23:59

作者: sillydad    時間: 18-5-15 08:45

IloveJJ 發表於 18-5-14 23:59
謝謝,我還以為只有KET才有呢!上次KET報了For school,後來改期,只能考另一版本,我仔話覺得難啲。
今次 ...
你仔考完KET for school, 下次是準備考PET for school 嗎?我仔都剛考完KET for school.
作者: IloveJJ    時間: 18-5-15 09:00

作者: IloveJJ    時間: 18-5-15 09:46

作者: sillydad    時間: 18-5-15 19:53

IloveJJ 發表於 18-5-15 09:46
見到你仔有玩奧數,可以介紹下你仔有上奧數班嗎?我細仔對呢類數學有興趣,我想暑假俾佢上。
...
我仔沒上奧數班, 我怕學了公式,數學反而更差,所以還是等他慢慢領悟。PET就要睇下六月出KET成績再決定了。
作者: IloveJJ    時間: 18-5-15 20:46

作者: sillydad    時間: 18-5-15 21:52

IloveJJ 發表於 18-5-15 20:46
沒有學奧數,但去奧數比賽?

其實奧數係自己會識既嗎?我唔明白喎!即係自己本身識,就去比賽?
其實可能數學好, 所以懂得做奧數題。而不是學了奧數,所以數學好。
我仔小二,三在學校上了一些奧數班, 每年有二十堂,只教基本野,主要靠佢自己研究, 我都不是全部題都懂,靠佢自己。今年沒上奧數班, 但反而今年成績比過往兩年好, 所以我覺得其實是要時間領悟的。

作者: IloveJJ    時間: 18-5-15 21:55

作者: sillydad    時間: 18-5-15 22:00

IloveJJ 發表於 18-5-15 21:55
咁我又唔係為咗想數學好,要佢學奧數,佢本身都數學幾好既。

我仔就係响學校參加了「趣味數學」班,覺得 ...
自己睇奧數書籍和在圖書館看給小朋友看的數學數籍,類似IQ題那些。
作者: IloveJJ    時間: 18-5-15 22:33

作者: sillydad    時間: 18-5-16 06:57

IloveJJ 發表於 18-5-15 22:33
有那些推薦呢?我本身買了《奧數天天練》,覺得字比較少,唔似俾小朋友自己睇咁。
...

你帶仔去書局看看哪本吸引到他。有興趣做最緊要。
作者: IloveJJ    時間: 18-5-16 07:36

作者: huba    時間: 18-5-16 12:10

IloveJJ 發表於 18-5-16 07:36
好,去睇下先

似乎騎劫咗張帖噃。

作者: IloveJJ    時間: 18-5-16 12:44

作者: sillydad    時間: 18-5-16 14:42

huba 發表於 18-5-16 12:10
似乎騎劫咗張帖噃。
所以我都唔想在這裡回覆, 希望loveJJ可以不在這裡問啦。這裡傾CAE相關的比較好。
作者: huba    時間: 18-5-16 18:31

sillydad 發表於 18-5-16 14:42
所以我都唔想在這裡回覆, 希望loveJJ可以不在這裡問啦。這裡傾CAE相關的比較好。 ...

今次明顯是 ilovejj 曳先,不過平時見佢都好守規矩及願意聽勸才提一下。

作者: 232    時間: 18-5-16 21:29

huba 發表於 18-5-14 16:13
孩子沒有中途離場已不錯啦,其實CAE有點不太適合初中及以下考生的地方,因已沒有 for school version, 考 ...

我仔覆述果題必作題關於半エ讀,
佢 一定寫得吾好

作者: huba    時間: 18-5-16 21:51

232 發表於 18-5-16 21:29
我仔覆述果題必作題關於半讀,
佢 一定寫得吾好

對,是關於唸 college 時半工讀。所以我覺得對普遍初中或以下的考生都會陌生及難作。

我仔對這題也不太樂觀,預計靠其他卷的成績來拉上補下。

作者: 232    時間: 18-5-17 22:29

huba 發表於 18-5-16 21:51

對,是關於唸 college 時半工讀。所以我覺得對普遍初中或以下 ...

你仔幾年級?

作者: huba    時間: 18-5-18 00:11

232 發表於 18-5-17 22:29
你仔幾年級?

人比人、比死人,EK平台上的分享已為很多家長帶來壓力。

我會選擇不公開談這一項。

作者: Rachelmummy2008    時間: 18-5-18 13:10

huba 發表於 18-5-18 00:11
人比人、比死人,EK平台上的分享已為很多家長帶來壓力。

我會選擇不公開談這一項。

同意,主要是以孩子是否應付到。

我問年紀是看有没有小朋友曾經考過,只作參考。經今次看過你們的意見及分享,大概心中有個底,知道什麼比較適合自己的小孩。

我自己主要讓孩子考的原因是,想在學校測考以外去睇下佢嘅程度。因可以根據不同程度去考,覺得好像比學校更深入了解到各方面。

從做少量passpaper起,無同小朋友話過要比較。(實情上都無得比,無同學朋友考過 。 )

考完,佢嘅信心依然一樣。寄證書來,我就解釋一下咁,問他想不想再考,大家都決定上一級為目標。(當然佢係講左就算,無實際行動 。)

作者: Rachelmummy2008    時間: 18-5-18 13:19

scyauchris 發表於 18-5-14 20:11

FCB 好多大哥哥姐姐考,反而無乜細小朋友!最怕撞d好大個的DSE考生,speakin ...

多謝提醒

呢排會吾會近六月大考,少D細嘅小朋友呢!

暑假或九至十月可能會多D。

上年就好似見到有一排大哥哥大姐姐,估計是考IELTS。

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-18 17:58

huba 發表於 18-5-16 21:51

對,是關於唸 college 時半工讀。所以我覺得對普遍初中或以下 ...
每個小朋友都有強弱項,下次我講下中文點解掙扎求合格。

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-18 18:01

首先大家需要知道,如果係為升中,真係唔需要考任何數學、語言類既試,包括CAE,因為無用既。不如花多啲時間,考好呈分試,唔好諗咁多。
作者: scyauchris    時間: 18-5-18 18:39

大哥哥姐姐真係考FCE, 我估12月考更多大哥哥姐姐,當練習DSE.  
作者: scyauchris    時間: 18-5-18 18:40

回覆 王家爸爸 的帖子

我知的,現在是我發力叫魔怪温,真係好痛苦,因為得我急!
作者: scyauchris    時間: 18-5-18 18:46

回覆 huba 的帖子

我女答自撰題可能答得衰過必答題,我估佢一定好想去海洋公園!
作者: scyauchris    時間: 18-5-18 18:48

下次我會早半年叫佢做passpaper, 叫到來佢又肯做就差不多考!
作者: huba    時間: 18-5-18 18:50

王家爸爸 發表於 18-5-18 17:58
每個小朋友都有強弱項,下次我講下中文點解掙扎求合格。

離題啦。尊重樓主,另外開帖吧。

作者: huba    時間: 18-5-18 18:52

scyauchris 發表於 18-5-18 18:46
回覆 huba 的帖子

我女答自撰題可能答得衰過必答題,我估佢一定好想去海洋公園! ...

未必嘅,起碼寫得有趣吧。條必作題佢地咁細都冇 feel 。

作者: scyauchris    時間: 18-5-18 18:54

回覆 王家爸爸 的帖子

我比左兩條路佢行,1) 看中文書,如果唔睇就 2) 日日做中文補充練習!
作者: huba    時間: 18-5-18 18:59

scyauchris 發表於 18-5-18 18:39

大哥哥姐姐真係考FCE, 我估12月考更多大哥哥姐姐,當練習DSE.   ...

可能一期一期唔同,阿仔以前考FCEfs時,我見到其他考生似是高小至初中生。
唔似CAE真係有大人考。

作者: HaYi    時間: 18-6-6 09:50

剛出左5月考的FCE result,  我個p6, 考前圖書館借左一本書睇過下形式, 基本上祼考左, 好彩都passed左.  
作者: sillydad    時間: 18-6-6 21:11

HaYi 發表於 18-6-6 09:50
剛出左5月考的FCE result,  我個p6, 考前圖書館借左一本書睇過下形式, 基本上祼考左, 好彩都passed ...
Pass已經有B2程度,很叻。
作者: HaYi    時間: 18-6-6 21:30

sillydad 發表於 18-6-6 21:11
Pass已經有B2程度,很叻。
個試最好我估是可以看到下邊方面的強弱,  4 part 我個reading 反而最弱, writing 好些, speaking listening 最好, (我一向以為佢reading 會好過writing)  可以再調整以後的學習方向.  
作者: huba    時間: 18-6-11 23:31

scyauchris 發表於 18-5-14 20:45
回覆 huba 的帖子

我八左第一條是寫乜,平日問佢一定唔多想答我!我話BK有個叔叔講第一篇writing ...

CAE 出咗成績啦,可以立即上網 login 查看及下載 statement of results。

作者: scyauchris    時間: 18-6-12 14:54

回覆 huba 的帖子

Thank you
作者: scyauchris    時間: 18-6-12 15:25

回覆 huba 的帖子

我唔識login, 是否有另一信件通知我們考生login details.
作者: scyauchris    時間: 18-6-12 16:20

回覆 huba 的帖子

我找到封信啦!
作者: 232    時間: 18-6-12 20:44

huba 發表於 18-6-11 23:31

CAE 出咗成績啦,可以立即上網 login 查看及下載 statement of ...

checked last night
thx

作者: huba    時間: 18-6-12 21:51

232 發表於 18-6-12 20:44
checked last night
thx
You are welcome. Actually, I don't mind to answer your last question and exchange more but not openly. Just pm me if interested.
作者: 232    時間: 18-6-12 22:39

huba 發表於 18-6-12 21:51
You are welcome. Actually, I don't mind to answer your last question and exchange more but not openl ...

thx

作者: sillydad    時間: 18-6-12 23:42

如果差兩三分就distinction, 應否考高一級呢?看了KET成績, pass with merit. 應該考多次, 還是下次考PET呢?

作者: huba    時間: 18-6-13 12:46

sillydad 發表於 18-6-12 23:42
如果差兩三分就distinction, 應否考高一級呢?看了KET成績, pass with merit. 應該考多次, 還是 ...

Q1. 考劍橋試的目的?
Q2. KET 是哪時考的?在考慮哪時考PET 或重考 KET? 如果諗住在考完KET後半年至一年內報考PET,成績可能會不漂亮,因KET 與 PET 有明顯距離。

作者: sillydad    時間: 18-6-13 19:15

huba 發表於 18-6-13 12:46

Q1. 考劍橋試的目的?
KET是剛剛出成績的, 5月考的, 網上看成績, 證書未寄給我們。思考緊幾時報PET。考的目的就是練習下英文, 因聽大家講對升中都不太有用, 當學下英文算了。
作者: huba    時間: 18-6-13 20:30

sillydad 發表於 18-6-13 19:15
KET是剛剛出成績的, 5月考的, 網上看成績, 證書未寄給我們。思考緊幾時報PET。考的目的就是練習下英文, 因 ...

那就沒需要重考KET了,讓孩子繼續學習,一年後才找份PET試做,如果程度接近便可考慮去報考半年後的PET。

作者: S-Kwok    時間: 18-6-21 08:48

scyauchris 發表於 18-5-18 18:39

大哥哥姐姐真係考FCE, 我估12月考更多大哥哥姐姐,當練習DSE.   ...

FCE 跟 DSE 相似? 所以用FCE 試水温?

作者: scyauchris    時間: 18-6-21 10:21

回覆 S-Kwok 的帖子

我唔清楚FCE和DSE的考試範圍!不過上次FCE是見到好多大姐姐哥哥包括外籍人士!不過我估speaking同DSE類似是group discussion, 加上在場同另一位家長閒談先知她小孩上次是FCE同組是位DSE考生,考生哥哥還要搶住答唔比位小朋友講野!我都在想考DSE之前是否要提議個女再考Cambridge, 熱身下!
作者: huba    時間: 18-6-21 13:03

scyauchris 發表於 18-6-21 10:21
回覆 S-Kwok 的帖子

我唔清楚FCE和DSE的考試範圍!不過上次FCE是見到好多大姐姐哥哥包括外籍人士!不過我 ...

阿仔以前考 FCE 口試時 也有相近經驗,一齊考嗰位姐姐好 aggressive, 搶了絕大部份的說話時間。

作者: huba    時間: 18-6-21 13:43

S-Kwok 發表於 18-6-21 08:48
FCE 跟 DSE 相似? 所以用FCE 試水温?

FCE 跟 DSE English Language 都是英語能力評估試,範圍也都是包括讀寫聽講。

FCE 最高分數(Cambridge English score 190)對應 ielts 7.0 而 DSE 最高分數5** 則對應 ielts 7.77,從這方面我理解為FCE 較 DSE 程度上淺一些。以相同理解,在FCE 之上的兩級劍橋英文試(CAE 及 CPE) 程度上比DSE 更深。

圖片附件: 1529567061370.JPEG (18-6-21 15:44, 36.57 KB) / 下載次數 35
/forum.php?mod=attachment&aid=MjMxNzY0fGIwZTVjODY0fDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

圖片附件: 1529567061845.JPEG (18-6-21 15:44, 63.82 KB) / 下載次數 22
/forum.php?mod=attachment&aid=MjMxNzY5fDlkN2EwYjBhfDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

圖片附件: 1529567062074.JPEG (18-6-21 15:44, 54.92 KB) / 下載次數 40
/forum.php?mod=attachment&aid=MjMxNzc0fGRkYzVkOTZjfDE3MTQxOTQ5NzB8MA%3D%3D

作者: scyauchris    時間: 18-6-21 13:48

回覆 huba 的帖子

大哥哥姐姐不喜歡partner是小學生,我同那位家長也不希望小孩子的partner是大哥哥姐姐
作者: huba    時間: 18-6-21 15:50

scyauchris 發表於 18-6-21 13:48
回覆 huba 的帖子

大哥哥姐姐不喜歡partner是小學生,我同那位家長也不希望小孩子的partner是大哥哥姐姐:j ...

敝在考之前我還提醒阿仔要給機會/時間 partner 說話 ,他思想單純從沒想過 partner 為搶分可以好 aggressive。

作者: cwol888    時間: 18-7-11 13:43     標題: 回覆樓主

小朋友p4 裸考pet,差1 分先叮,應該上 fce or 再考pet呢?thx!

作者: huba    時間: 18-7-11 14:55

cwol888 發表於 18-7-11 13:43
小朋友p4 裸考pet,差1 分先叮,應該上 fce or 再考pet呢?thx!

即是幾多年/月前考過 PET?

作者: b3410    時間: 18-7-11 15:42

咁係直接FCE,或者下一年試CAE
作者: cwol888    時間: 18-7-11 19:24

huba 發表於 18-7-11 14:55
即是幾多年/月前考過 PET?

今年3月

作者: cwol888    時間: 18-7-11 19:26

b3410 發表於 18-7-11 15:42
咁係直接FCE,或者下一年試CAE

想升中用,係未要叮先有用?

作者: b3410    時間: 18-7-11 19:45

cwol888 發表於 18-7-11 19:26

CAE 好難叮wo
作者: huba    時間: 18-7-11 22:12

你孩子今年3月的 PET 成績是 Cambridge English Scale Score 159 對應 IELTS 5.0。
而 CAE grade A 即是起碼 Cambridge English Scale Score 200 對應 IELTS 8.0。

就當兩年後(小六下學期)才考CAE,相信這個目標是過急及過高,而且可能會影響到孩子對呈分試的準備。建議大半年後讓孩子試做 FCE 及 CAE past papers, 看他進度到時才決定。

留意呈分試對升中更有影響力。

作者: 王家爸爸    時間: 18-7-12 10:25

cwol888 發表於 18-7-11 19:26

心儀嘜學校?
作者: cwol888    時間: 18-7-12 10:50

王家爸爸 發表於 18-7-12 10:25
心儀嘜學校?

校網中西區,住灣仔區,未決定!

作者: cwol888    時間: 18-7-12 10:51

huba 發表於 18-7-11 22:12

你孩子今年3月的 PET 成績是 Cambridge English Scale Score 1 ...

Thx!

作者: cwol888    時間: 18-7-12 10:51

b3410 發表於 18-7-11 19:45
CAE 好難叮wo

FCE 難嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 18-7-12 11:04

cwol888 發表於 18-7-12 10:50
校網中西區,住灣仔區,未決定!
如果校網係中西區或者灣仔區,心儀既學校係中西區既SJC、KC,或者灣仔區既QC,咁就唔好花時間係呢啲野度,呢幾間都唔會睇呢啲。如果目標係中西區既RC、SLS,或者灣仔區既TSK,咁可能值得花啲時間去考。

作者: 王家爸爸    時間: 18-7-12 11:07

cwol888 發表於 18-7-12 10:51
FCE 難嗎?
點叫難?個個人情況唔同,兩兄弟都有無大差異。我大嗰個小六考CAE,佢話淺;細嗰個考FCE都話有挑戰性。

作者: cwol888    時間: 18-7-12 11:08

王家爸爸 發表於 18-7-12 11:04
如果校網係中西區或者灣仔區,心儀既學校係中西區既SJC、KC,或者灣仔區既QC,咁就唔好花時間係呢啲野度, ...

如果目標是 SJC KC ,除呈分試外,還有什麼要加強注意?thx(emoji)(emoji)

作者: 王家爸爸    時間: 18-7-12 11:15

cwol888 發表於 18-7-12 11:08
如果目標是 SJC KC ,除呈分試外,還有什麼要加強注意?thx(emoji)(emoji)
目標係SJC、KC,策略好唔同。但係呈分試都係最重要。當年我哋都係自行一SJC,自行二KC。
SJC係個別面試,而且有數學同普通話,所以學定啲數同普通話有幫助。
KC係小組面試,好睇隊友之間既互動,同自己小朋友既應變能力。我兩個對小組面試既評論就係啲人唔太敢講野,敢講既又表達能力差,所以基本上訓練好小朋友既語言組織能力更重要。

作者: cwol888    時間: 18-7-12 11:19

王家爸爸 發表於 18-7-12 11:15
目標係SJC、KC,策略好唔同。但係呈分試都係最重要。當年我哋都係自行一SJC,自行二KC。
SJC係個別面試,而 ...

麻煩晒王家爸爸!如果要訓練語言方面,有介紹嗎?(emoji)(emoji)
我小朋友英文方面比較好,今次Pet 說佢拎170,但中文 及 普佢返而麻麻!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5