教育王國

標題: { 真心問填 JUPAS priority } 如果有得揀, 女仔揀做牙醫定醫生好 [打印本頁]

作者: Ivymom    時間: 18-3-14 15:28     標題: { 真心問填 JUPAS priority } 如果有得揀, 女仔揀做牙醫定醫生好

如果有得揀, 女仔揀做牙醫定醫生好 ?
作者: wcu    時間: 18-3-14 16:52

Ivymom 發表於 18-3-14 15:28

如果有得揀
揀做女仔好

作者: ANChan59    時間: 18-3-14 17:19

wcu 發表於 18-3-14 16:52
如果有得揀
揀做女仔好

哈哈,最實在!

作者: brother4    時間: 18-3-14 17:42     標題: 回覆樓主:

男仔好,冇壓力,日日打機女仔三十後怕做剩女

作者: FS    時間: 18-3-14 17:51

牙醫好,冇咁大壓力
no shift duty

牙醫無醫生甘辛苦

作者: bobbycheung    時間: 18-3-14 17:58

如果個女仔係我女友,我會叫佢做醫生。人工好,超忙,等佢無時間煩住我。第日娶埋佢,叫佢養埋我。
如果個女仔係我個女,我會叫佢嘜都唔好做。疊埋心水搵個牙醫或醫生做老公,搵錢返嚟養佢。如果個女仔同我無關,就佢鍾意讀咩咪咩囉。

作者: wcu    時間: 18-3-14 18:21

bobbycheung 發表於 18-3-14 17:58
如果個女仔係我女友,我會叫佢做醫生。人工好,超忙,等佢無時間煩住我。第日娶埋佢,叫佢養埋我。
如果個 ...

我有個朋友個老婆係牙醫
佢成日叫佢老婆養埋佢
但佢老婆唔肯
終於佢老婆唔做野
要我朋友養埋佢

作者: bobbycheung    時間: 18-3-14 18:38

wcu 發表於 18-3-14 18:21

我有個朋友個老婆係牙醫

皆因你朋友唔夠廢。依個世界,能者多勞。只有盡量癈晒自己嘅武功,佢先至無辦法,焗住要養你。我試過,行得通㗎。
作者: mingmingyinyin    時間: 18-3-15 09:59

回覆 Ivymom 的帖子

如果係我個女,而佢對dentistry 和medicine無特別preference, 我會叫佢優先考慮dentistry, 始終不用捱夜,無咁辛苦,將來容易d兼顧家庭

作者: 0030    時間: 18-3-15 10:40

以她的興趣為出發點,喜歡做牙醫就做牙醫,喜歡做醫生就做醫生~
作者: Ivymom    時間: 18-3-16 09:49

真心問填 JUPAS priority

女仔揀做牙醫定醫生好 ?

作者: A-Mum    時間: 18-3-16 10:52

Ivymom 發表於 18-3-16 09:49
真心問填 JUPAS priority

女仔揀做牙醫定醫生好 ?
兩份都係終身職業,除非真係嫁左人唔做,或者轉做admin or老闆。所以,㨂佢有興趣個樣啦,否則要捱成世架。牙醫都係做個幾樣手作仔,診所仔的話,難係工作上識朋友。
醫生畢業多d科揀,當然成績好、面試叻就你揀人,否則就係人㨂你。醫院做野易識人d。不過如果揀左份工係call得密,女仔係易殘d,難d兼顧屋企,可能要遲d生小朋友,兩公婆都要on call的話,可能要揾你幫手湊

作者: bobbycheung    時間: 18-3-16 11:47

所有人都會話比你聽,不論係男仔或女仔,揀做牙醫定醫生都係以興趣行先。畢竟兩科都不大相同包括所做嘅工作及工作環境等,你個細路要深入了解兩科及兩份工作,要諗清楚究竟佢鐘意邊份工多d。至於你話明係女仔,我估你都係擔心A-Mum所講嘅驚女仔易殘及單身等問題。日本有個調查話律師及醫生係不利拍拖。佢話女律師俾人感覺係氣場太強,而且不斷立論,咩都要拗一餐。而女醫生比人嘅感覺係佢地唔容許失敗,而且工作繁忙。老實說,每一行都有問題。為咗依d去決定揀邊科,看來有些本末倒置。所以最終都係要回歸基本,究竟佢鍾意邊科及邊行多d。
作者: kwokyk    時間: 18-3-16 12:19

囡囡 form 幾?
如果還有時間,先比她了解兩個行業的工作情况 和環境。由她的興趣和能力決定。
兩者都只讀六年,但medic 畢業,只是開始,六年課程只是基本嘢,之後臨床工作,再考專科試,8,9年後 先能獨當一面,當中付出的時間、心力、體力、靑春 ,如果冇興趣和毅力,真係好難捱過!

作者: elizatv    時間: 18-3-16 13:08

回覆 Ivymom 的帖子

醫生, 因為將來可以揀唔同既專科出路, 唔鐘意見血, 幫人打BOTOX針, 做美容療程都夠賺. 兩科都一樣要捱過實習期
作者: YeeYee01016    時間: 18-3-16 16:15

作者: kwokyk    時間: 18-3-16 16:22

https://www.facebook.com/facdent/videos/1629641757060613/
作者: mytambb    時間: 18-3-16 16:29

牙醫,少啲比人告;而且唔洗不斷進修,收入又比醫生更高。

作者: wcu    時間: 18-3-16 17:11

mytambb 發表於 18-3-16 16:29

牙醫,少啲比人告;而且唔洗不斷進修,收入又比醫生更高。: ...

呢樣一定要講一講
牙醫一樣好多人告
要進步任何專業都要不斷進修
收入牙醫同醫生應該差唔多
不過牙醫應該冇星球人
月球人都好少

作者: mytambb    時間: 18-3-16 17:30

wcu 發表於 18-3-16 17:11
呢樣一定要講一講
牙醫一樣好多人告
要進步任何專業都要不斷進修

醫牙真係好少會醫死人,點都唔洗比人告到要坐監掛?xx醫學美容嗰個女醫生。
進修我想宜家好多人,讀完內外全科又要再讀專科。十幾年的青春,女仔真係要想清楚。

作者: wcu    時間: 18-3-16 17:39

mytambb 發表於 18-3-16 17:30
醫牙真係好少會醫死人,點都唔洗比人告到要坐監掛?xx醫學美容嗰個女醫生。
進修我想宜家好多人,讀完內外 ...

醫牙真係好少醫死人嘅
醫生俾人告到坐監都好少
醫學美容嗰個女醫生而家都唔知打唔打得甩
總之俾人告就好麻煩
益曬啲律師
同埋啲保險公司
如果要讀專科
牙醫都有㗎
加埋都好多年青春㗎

作者: wcu    時間: 18-3-16 17:43

wcu 發表於 18-3-16 17:39
醫牙真係好少醫死人嘅
醫生俾人告到坐監都好少
醫學美容嗰個女醫生而家都唔知打唔打得甩

不過女仔讀牙醫真係有好處
我識一個鬼妹牙醫 喺英國執業
早兩年生完bb
淨係做part time
都唔知幾happy
我相信喺香港都得
只要搵個老公唔好太廢就得啦
賺錢買花戴
有閒錢咪買多幾個包包囉

作者: wcu    時間: 18-3-16 17:46

wcu 發表於 18-3-16 17:43
不過女仔讀牙醫真係有好處
我識一個鬼妹牙醫 喺英國執業
早兩年生完bb

不過其實 喺香港做女醫生都得㗎
只要你私人執業
唔好咁大野心
做家庭醫生呀嗰類

作者: wcu    時間: 18-3-16 17:49

wcu 發表於 18-3-16 17:46
不過其實 喺香港做女醫生都得㗎
只要你私人執業
唔好咁大野心

唔好中咁多電視劇嘅毒
大部分嘅醫科畢業生都係做 家庭醫生
而家家庭醫生都係一個專科
係第一線醫療
非常之 重要 同有貢獻

作者: wcu    時間: 18-3-16 18:11

FS 發表於 18-3-14 17:51
牙醫好,冇咁大壓力
no shift duty

牙醫同醫生都咁大壓力
兩個職業嘅自殺率都係排頭位 叮噹馬頭
牙醫的確好少需要輪更
牙醫同醫生邊個辛苦啲就兩睇啦
牙醫基本上係surgeon
一日做幾個鐘頭手術都幾係嘢
醫生就好多時可以同啲病人講下嘢就得
我識一個家庭醫生七十幾歲 都唔肯退休
佢話退休之後 唔知做乜好
至多一日去飲茶 搵人傾偈
平平哋去美心都要每日一百幾十蚊
繼續睇症有人比錢同佢傾計解悶
都唔知幾高興
我就想像唔到喺咁嘅年紀 牙醫仲可以睇症啦
眼又矇耳又聾手又震喎

作者: brother4    時間: 18-3-16 19:20     標題: 回覆樓主:

私人牙醫現有人冼牙員,箍牙俾幫手做,討論區有見…年齡大醫生收平D,住區附近寫80元包薬和一天病假

作者: bobbycheung    時間: 18-3-16 22:03

https://www.cbronline.com/intern ... in-the-near-future/

http://time.com/4952886/china-wo ... gery-robot-implant/

作者: manning2014    時間: 18-3-17 10:46

wcu 發表於 18-3-16 18:11

開頭睇你啲 post, 仲以為你係行內人或者真正認識呢二個行業。但係睇吓睇吓、睇到呢度就發覺都係:XX當秘笈。
作者: wcu    時間: 18-3-17 11:04

manning2014 發表於 18-3-17 10:46
開頭睇你啲 post, 仲以為你係行內人或者真正認識呢二個行業。但係睇吓睇吓、睇到呢度就發覺都係:XX當秘笈 ...

喺呢度得閒吹下水啫
你信咪當秘笈
唔信咪當垃圾囉
冇乜所謂
如果你覺得我有乜講錯都可以講出嚟㗎
至於我係唔係行內人
唔話你知
等你心思思

作者: Artie    時間: 18-3-17 12:05

選科,應該要看個人性格能力,而非性別。
牙醫每天都在做 "手作" ,洗牙補牙脫牙植牙,要有點美感和一對巧手。
西醫就點都不會像牙醫,每天九至五也在做手作 ( 手術 ) 。
其實最好是學生自己 explore 一下,兩個職業的工作模式,才自己決定,
成績好到牙科醫科也夠分,相信她有應該夠智慧自己選擇。
成績越好越叻,需要家長的 guidance 應該越少。
家長可以給她意見,但不要付加太多個人期望,給她壓力和包袱。

作者: mytambb    時間: 18-3-18 15:10

wcu 發表於 18-3-17 11:04
喺呢度得閒吹下水啫
你信咪當秘笈
唔信咪當垃圾囉

你一定是內行人,而且西醫牙醫都咁熟悉,很厲害!

作者: mytambb    時間: 18-3-18 15:13

Artie 發表於 18-3-17 12:05
牙醫每天都在做 "手作" ,洗牙補牙脫牙植牙,要有點美感和一對巧 ...

未必㗎,就算尖子也可能是人讀佢又讀,未必真正了解前景。反而有朋友親戚係內行人會更好,可以介紹給她自己問下。

作者: mytambb    時間: 18-3-19 20:29

For your reference,

涉2014年抽脂致拉丁舞導師亡 35歲女醫生被控誤殺

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180313/s00001/1520938532497

作者: mannewliv    時間: 18-3-21 18:59

有時唔好下下睇邊樣賺錢多,對社會貢獻其實更重要,正如我一定唔會想仔女做BANKER。
作者: cow    時間: 18-3-21 22:58

wcu 發表於 18-3-16 18:11

我就想像唔到喺咁嘅年紀 牙醫仲可以睇症啦
眼又矇耳又聾手又震喎
手震係重點.
作者: 20160901    時間: 18-4-18 13:21     標題: 回覆樓主

我都同意抱負是對社會有貢獻才考慮讀醫科,否則好難一直堅持以醫護作為終生職業。

作者: Terencema7    時間: 18-5-25 14:16     標題: 回覆樓主:

我會認為興趣行先,兩個專業對未來生活都有保證,如果兩科都ok, 我會選擇醫科,因為會較濶,同埋多好多選擇,醫科有10幾廿個專科,唔想做手術可以做內科,唔想做專科,做普通科又得,結埋婚,半職又得,想搵多d 做下醫學美容又得,再唔得選擇做醫療行政又得....比牙科會濶d..因牙科已是專科!
入醫仲有好多選擇機會,同埋牙科大多數要一出黎私人執業,醫科會多d 打工位置。

作者: GreenMaDad    時間: 18-5-25 16:05

我都覺得醫科範圍闊過牙醫好多,未開始讀甚至未開始做實習,其實學生好難預計自己會喜歡或適合那一科,所以我覺得選醫科能比到學生將來更多的選擇。
作者: steven819    時間: 18-6-8 01:38

講到尾睇佢興趣,簡單講牙醫是Surgeon,但Doctor 行頭廣闊好多,除咗一般市民見到嘅,有病理科醫生, 放射診斷科醫生,微生物學科醫生......每一科都再分亞專科,冷門D可以做HAadmi或DH community medicine ,法醫 ........其實數唔晒,最重要唔好以為醫生搵錢好多,律師 會計師 工程師 ,如果你一心只想搵錢都可以搵好多,不過計辛苦程度vs 回報 醫生一定係唔化算
作者: Fuguizhu    時間: 18-6-15 00:11

Artie 發表於 18-3-17 12:05
牙醫每天都在做 "手作" ,洗牙補牙脫牙植牙,要有點美感和一對巧 ...

請問如果中學揀科只揀了bio,沒有揀chem,但對牙醫有興趣,大學可以報讀牙醫嗎?

作者: ilyrd    時間: 18-6-15 10:26

回覆 Fuguizhu 的帖子

HKU Dentistry :Level 4 or above in English and Level 3 or above in Mathematics and Liberal Studies.
One elective subject at Level 3 or above from the following:
Biology, Chemistry, Physics, Combined Science, or Integrated Science.

the link : http://facdent.hku.hk/learning/undergraduate-programme.html

作者: Fuguizhu    時間: 18-6-16 00:31

ilyrd 發表於 18-6-15 10:26
回覆 Fuguizhu 的帖子

HKU Dentistry evel 4 or above in English and Level 3 or above in Mathematics ...

謝謝你!

作者: 牛拔雞肉腸    時間: 18-6-20 15:17

作者: 走冰爸爸    時間: 18-7-3 12:33

作者: JustAParent    時間: 18-7-9 12:38

乜嘢叫"好"先 ?  讀醫科,首要條件係你仔女怕唔怕接觸病人死人,同埋有冇救人既心。 是但冇一樣,考49分做狀元都係咁話, 咪去害己害人。

齋睇社會地位,就當然係醫生好過牙醫。 尤其牙醫做唔到矯形牙科都幾慘。

作者: A-Mum    時間: 18-7-9 14:03

JustAParent 發表於 18-7-9 12:38
乜嘢叫"好"先 ?  讀醫科,首要條件係你仔女怕唔怕接觸病人死人,同埋有冇救人既心。 是但冇一樣,考49分做 ...

駁下嘴先:
1. 死人,應該正常人都驚嘅。讀醫要劏屍,不過一組咁多人,總有d未來大國手會搶住落刀,總有d「被」逼去後面企下睇下。畢左業,自己揀科啦,想唔見活人都得架。

2. 社會地位,係香港,着得身光頸靚就得啦。着到爛撻撻嘅醫生入名店,咪一樣俾人白眼。

3. 普通科牙醫點解好慘?我識嗰個每年一次境外義工活動、幾次旅行。準時收工,工餘有各種活動,幾開心喎

作者: JustAParent    時間: 18-7-9 18:03

A-Mum 發表於 18-7-9 14:03
駁下嘴先:
1. 死人,應該正常人都驚嘅。讀醫要劏屍,不過一組咁多人,總有d未來大國手會搶住落刀,總有d ...

唔好話駁嘴,大家吹吓水。

想讀醫,係有D心理因素要克服既。自身經歷,當年我就過唔到心理關口,但舍弟同一屋簷下長大,又完全無問題喎。

最近帶阿仔去港大醫學院參觀,阿仔見到一片片人體標本不知幾興奮, 我見到已經反胃。 你問我驚乜, 答唔到,驚就驚㗎啦。

至於地位高低,我始終覺得醫生高過牙醫,我老餅啩。

作者: A-Mum    時間: 18-7-12 13:10

JustAParent 發表於 18-7-9 18:03
唔好話駁嘴,大家吹吓水。

想讀醫,係有D心理因素要克服既。自身經歷,當年我就過唔到心理關口,但舍弟 ...

有2個後生仔同我講過對醫科全無興趣,一個話怕血,一個話dissection lab臭。一年後,一個話其實我都唔驚血,另一個話自己有鼻敏感,咩都聞唔到! 話變就變!
我估同拍拖一樣,你唔鍾意佢,自然睇佢唔順眼;鍾意呢,就只睇到優點。選擇性眼盲

作者: JustAParent    時間: 18-7-12 13:19

A-Mum 發表於 18-7-12 13:10
有2個後生仔同我講過對醫科全無興趣,一個話怕血,一個話dissection lab臭。一年後,一個話其實我都唔驚血 ...

唉,唔使睇人哋,我屋企依家就有一個。今晚改選就話要drop晒兩間醫學院嘅offers,點勸都冇用。我剛剛先打去大學醫學院問過,如果下年改變主意點再申請入學 ... 我明白呢個世界勉強冇幸福,但係機會亦唔會企係度等自己一世既, 呢兩日真係食龍肉都冇味  

作者: A-Mum    時間: 18-7-12 13:51

JustAParent 發表於 18-7-12 13:19

唉,唔使睇人哋,我屋企依家就有一個。今晚改選就話要d ...

唉,做阿媽真係多挑戰。阿仔揾舅父傾清楚未?

作者: Kittymummy    時間: 18-7-12 13:58     標題: 回覆樓主

牙醫 我個家庭牙醫收得我好貴,時間又可以自己control.

作者: ilyrd    時間: 18-7-12 14:01

A-Mum 發表於 18-7-12 13:51
唉,做阿媽真係多挑戰。阿仔揾舅父傾清楚未?
哦,你知人地係女人?EK邊度睇倒性别?
作者: Doula    時間: 18-7-13 11:31

唉,唔使睇人哋,我屋企依家就有一個。今晚改選就話要d ...

又唔使唔開心喎

早兩年我個仔計過條數比我睇,如果讀醫,小學6年+中學6年+大學6年+1年houseman +讀專科+實習=最快嘅家庭科都要27-8歳先可以獨立,當中沒完沒了嘅輪更,然後完全無時間見朋友/拍拖/打機/做自己想要嘅嘢,咁做人仲有咩意義

牙醫,小學6年+中學6年+讀牙科+實習共6年,之後如果做醫院或政府牙科診所,返9-5,如果去外面疹所做,最夜都係8-9點,仲要星期日休息,如果想自己開疹所,牙醫一樣可以比醫生早幾年

如果佢揀咗第二D科,但真係鍾意,佢願意努力,將來一樣會成功,所以睇開D喇

作者: JO_100    時間: 18-7-18 14:24

大學醫學院有冇回答?
作者: JustAParent    時間: 18-7-18 17:14

JO_100 發表於 18-7-18 14:24
大學醫學院有冇回答?

有。標準答案 --- 今年唔入學,以後申請大學要考慮好多野,例如當年DSE成績, 讀緊邊間大學,大學學科成績,之前拒絕入學原因等等等等 ...

我都係呢句,機會唔會永遠企喺度等你仔女, 神科轉出易轉入難,讀就依家讀,咪諗住將來再報啦。

作者: JustAParent    時間: 18-7-18 17:17

Doula 發表於 18-7-13 11:31
又唔使唔開心喎

早兩年我個仔計過條數比我睇,如果讀醫,小學6年+中學6年+大學6年+1年houseman + ...

我思想沉澱咗幾日,已經唔再強求。有D野,可能命中註定  

作者: ericjil    時間: 18-7-18 18:11

八卦一問,你仔仔本來鍾意醫科,突然唔揀,咁佢會揀邊科呢?

作者: fionwong2707    時間: 18-7-20 07:02

回覆 JustAParent 的帖子

好明白你心情,但也替你高興,成績咁出色!令公子是否選了科研?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5