教育王國

標題: 學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時 [打印本頁]

作者: 小時了了    時間: 18-2-21 21:35     標題: 學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時

晴報 Sky Post 2018/02/21
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2014537/學童運動多%20英文叻計數快

港童功課繁忙,未必有足夠運動量,但有研究指,多做運動的兒童及青少年,數學及英文科奪A的比率,會較同輩高20%。衞生署發表報告指,運動可刺激腦部血液流動,促進神經元發展,提升專注力。惟本港學童在體能活動表現差劣,有學者指運動與學習能力有正面影響,建議每日應累積運動1小時,可分段進行。

衞生署新一期《非傳染病直擊》發表最新報告,指美國有針對1.2萬名青少年的研究發現,活躍於參與運動或體能活動的學童,在數學及英文科奪A的比率,較不活躍的同輩高20%。
奪A率高2成 自信自尊俱增

報告解釋,身體活動會影響腦部生理機能,增加腦部大腦皮質層、海馬體的血管生長及血液流動,並促進神經元的發展,及神經突觸的可塑性。學童在進行體能活動後,會有適當的課堂行為及更專注學習。隨着兒童成長,進行適合其發展的體能活動,可提升其需要思考能力及工作記憶的科目,例如數學及閱讀。另外,有證據顯示,參與運動的學童,因有良好的自我形象及體能技巧表現,亦會提升自信心及自尊心。

但報告同時引述2016年香港兒童及青少年體能活動報告卡顯示,香港兒童及青少年在整體體能活動方面表現差劣,評級為D,即少於半數兒童及青少年,達到世衞建議的每日進行1小時中等強度至劇烈強度的運動。而家庭支持方面亦強差人意,評級同為D,只約有30%兒童及青少年,每周最少1次與父母共同參與體能活動。

重成績輕體育 課外活動大減
報告指,由於本港學校要確保學生有良好考試成績,往往不把體育課視為重要課程。學童放學後,因密集的「額外」補習,遊玩空間不足或增加使用電子產品,故參與動態遊戲及課外體能活動的機會顯著減少。報告建議5至17歲的學童,每日累積至少1小時中等至劇烈強度運動,學前兒童更應每日分段進行至少3小時的體能活動。

香港浸會大學體育學系副教授雷雄德稱,研究顯示運動與學習成績有正面影響,因運動能提升腦部血液循環,認知、分析及免疫能力等更有效運作,「令腦部更健康,但不等於會變聰明,IQ不會由70急升到300。」他又稱,留意到近年學童的功課壓力大,建議每日的1小時運動可分段進行,例如上學前或小息時跑步15分鐘,放學後可打籃球、排球等。

常坐少伸展 柔韌度追不上骨生長
運動亦影響兒童成長,亞洲運動及體適能治療中心(AFTC)高級物理治療師林嘉舜說,近年參加矯正姿勢及身高課程的學童大增逾倍,年齡為12至16歲,絕大部分為身高較同齡偏矮或體型過胖,「主要因為少做運動,經常坐着做功課、玩電腦、電話等」,林更指部分學童因無做充足伸展運動,令肌肉柔韌度追不上骨骼生長,提醒除了運動外,亦要做伸展運動,例如拉筋。

兒科專科醫生陳作耘亦稱,留意到香港的學童欠缺運動,令邏輯思考能力受到限制,他解釋在醫學上,運動除能增強肌肉、平衡力外,亦可產生安多酚及增強腦部血液循環,有助學習能力。
作者: brother4    時間: 18-2-21 22:05     標題: 回覆樓主:

想芵文及數好,要多D運動但要足夠休息

作者: c1234    時間: 18-2-21 23:25

作者: shadeslayer    時間: 18-2-22 08:49

brother4 發表於 18-2-21 22:05
想芵文及數好,要多D運動但要足夠休息

一般統計,兩者有 correlation 不代表有 cause and effect.

作者: brother4    時間: 18-2-22 12:10     標題: 回覆樓主:

能夠提升,就昰好方法

作者: MrBeast    時間: 18-2-22 13:14

Regilar exercise 點睇都是利多於幤,providing 夠休息
作者: shadeslayer    時間: 18-2-22 13:27

brother4 發表於 18-2-22 12:10
能夠提升,就昰好方法

我正正係話,有提升的根本原因未必係運動。

「可能」係聰明人懂得尋快樂,而運動會分泌安多分,有快樂感覺,所以多聰明人做運動。所以根本原因是聰明,不是運動。

作者: greentea000    時間: 18-2-22 13:32     標題: 回覆樓主:

家長首先以身作則每日運動1小時再講

作者: Sappy_Kerry    時間: 18-2-22 23:18     標題: 回覆樓主:

學校減課時及功課,令小朋友每天有足夠時間做運動先講

作者: Jessy    時間: 18-2-23 01:49

可能係叻仔叻女唔駛用咁多時間去讀書, 所以多左時間運動??

作者: Cheeselover    時間: 18-2-23 06:37     標題: 回覆樓主

既然是衞生署出的報告,應該沒有水份,他們不妨交給教育局,再由教育局定出指引,要求體育科每週不少於五小時。

作者: judy    時間: 18-2-23 10:06

但報告同時引述2016年香港兒童及青少年體能活動報告卡顯示,香港兒童及青少年在整體體能活動方面表現差劣,評級為D,即少於半數兒童及青少年,達到世衞建議的每日進行1小時中等強度至劇烈強度的運動。而家庭支持方面亦強差人意,評級同為D,只約有30%兒童及青少年,每周最少1次與父母共同參與體能活動。

每天都要做1小時中等強度至劇烈強度的運動有點難度。

但平均每天做1小時中等強度至劇烈強度的運動就好容易達標!
作者: shadeslayer    時間: 18-2-23 13:56

judy 發表於 18-2-23 10:06
每天都要做1小時中等強度至劇烈強度的運動有點難度。

但平均每天做1小時中等強度至劇烈強度的運動就好容 ...

一星期平均有每天一小時,有三到四次活動,已很健康。

作者: Yanamami    時間: 18-2-23 14:47

操水既,-周五曰每曰2hrs都係好平常,其他活动可能难d......
作者: judy    時間: 18-2-23 14:55

阿仔依家升中,計課外活動(包括練琴),每天平均2小時到。
作者: b3410    時間: 18-2-23 17:11

Cheeselover 發表於 18-2-23 06:37
既然是衞生署出的報告,應該沒有水份,他們不妨交給教育局,再由教育局定出指引,要求體育科每週不少於五小 ...
good suggestion!!
作者: shadeslayer    時間: 18-2-23 19:45

b3410 發表於 18-2-23 17:11
good suggestion!!

教育局指引有用,TSA/BCA就唔使滿城風雨。

作者: Jane1983    時間: 18-2-23 20:03     標題: 回覆樓主:

只要學校肯找數,做番當初推全日制,下午唔上堂,每日設體育堂和功課堂,咪得lor。

作者: October.    時間: 18-2-23 20:24

小學生又唔駛強調一定要“中等強度至劇烈強度”既運動,每日放學后,去公園跑吓玩吓,出身汗,都好OK, 一小時好快過.
到咗中學,啲男仔好多都會中意某項運動,打波跑步游水,我身邊見到都幾個,包括我仔,近呢幾個月,佢愛好打籃球,一放假,玩電話同打波兩不誤, 周五至周日都有打波,落住雨都要去,勸都勸不住。
作者: capricornbb    時間: 18-2-24 02:49

我女一周有5小時以上左右嘅中度劇烈運動,唔計喺屋企/公園跑跑跳跳
作者: ar_mak    時間: 18-2-24 03:42

作者: Yanamami    時間: 18-2-24 06:21

公道点……其实-人-体艺,家長又不喜歡,說硬性規定学生~或者有人文靜不愛动动,拉牛上树,又或者家長觉得書又未讀好还要每日騰出-小时运动?又或者上了中学,男的打机女的煲劇乜chat物chat......真係又賴唔得哂功課多(只係其中-个原因)~
作者: MrBeast    時間: 18-2-24 07:56

ar_mak 發表於 18-2-24 03:42
每日返學遲到要跑返去,小息要跑去小食部再跑去廁所,放學又要跑去補習社,落堂再跑番屋企做功課,做錯哂d ...
正苦應該成立行路返學位工作小組,咩住10kg 行半小時x2 一定夠exercise
作者: shadeslayer    時間: 18-2-24 08:20

Jane1983 發表於 18-2-23 20:03
只要學校肯找數,做番當初推全日制,下午唔上堂,每日設體育堂和功課堂,咪得lor。
...

有好多學校,最叻係「異化」政策,異化完便大聲叫己異化,叫别人解決問題,消除誘因,佢地唔會面紅的。佢地嗰心,幾時有過學生家長利益?

作者: somoon    時間: 18-2-24 10:22

...
作者: Jane1983    時間: 18-2-24 10:59

shadeslayer 發表於 18-2-24 08:20
有好多學校,最叻係「異化」政策,異化完便大聲叫己異化,叫别人解決問題,消除誘因,佢地唔會面紅的。佢 ...

根本當初教育界力推全日制時,就係為自己飯碗,講到對小朋友的好處,無嘢兑現。

作者: Jane1983    時間: 18-2-24 11:07

somoon 發表於 18-2-24 10:22
咪係……全港學校劃一時間表,唔好磨,出唔出到成績就睇老師功力啦!私校反正都額外補課啦
...

放學3點,有幾樣功課跟尾,加埋一體一藝的學和練,又話鼓勵課外閱讀,又話小朋友每日要有足够睡眠,世衞仲講天賦人權小朋友每日hea玩一個鐘......點可能有時間呢?

小學生係應該快樂地學習,上到中學大把機會佢為公開試拼搏,唔使咁早chur到佢地咁。

作者: brother4    時間: 18-2-24 11:08     標題: 回覆樓主:

好似政府有理想,但學校只求分數

作者: shadeslayer    時間: 18-2-24 11:48

Jane1983 發表於 18-2-24 10:59
根本當初教育界力推全日制時,就係為自己飯碗,講到對小朋友的好處,無嘢兑現。
...

「教育界」只會為教育界人仕爭取利益,教育界從不包括家長學生。

作者: ar_mak    時間: 18-2-24 13:38

作者: Jane1983    時間: 18-2-24 15:58

shadeslayer 發表於 18-2-24 11:48
「教育界」只會為教育界人仕爭取利益,教育界從不包括家長學生。

日常扮晒正義和社會良心,實質唔係果回事

作者: MrBeast    時間: 18-2-24 16:24

ar_mak 發表於 18-2-24 13:38
咩行路呀?要跑步呀!唔係點達至中度至強度既運動訓練???
背住10kg 跑係強至超強la
作者: ar_mak    時間: 18-2-24 17:53

作者: MrBeast    時間: 18-2-24 22:23

...
正苦正策原意是好但execution 就⋯
作者: MrBeast    時間: 18-2-24 22:23

...
作者: MrBeast    時間: 18-2-24 22:25

咪係……全港學校劃一時間表,唔好磨,出唔出到成績就睇老師功力啦!私校反正都額外補課啦
...
隔山打牛?
作者: asweetmom    時間: 18-2-25 01:18

brother4 發表於 18-2-24 11:08

理想與現實

作者: asweetmom    時間: 18-2-25 01:19     標題: 回覆樓主:

時間是自己的,重視哪方面自然向哪方面傾斜。

作者: MrBeast    時間: 18-2-25 07:23

brother4 發表於 18-2-24 11:08
再細分的話,有學校求分數、上位、生數(生存)
作者: ANChan59    時間: 18-2-25 07:29     標題: 回覆樓主

我一直慶幸自己幫阿仔選半日制,讀得好開心及舒服,但他小學將於今年九月轉全日制,參加教育局的全日制異化 execution!

我都想睇睇一間 55-65% Band 1 學生的小學由半日制轉全日制會如何異化!

運動不一定在學校發生,出面都有不少訓練課程及球隊練習,五小時中等強度以上是好容易。一個星期兩次足球訓練已經三小時,加上學校體育課,小息爭波枱及籃球場打波等等。

日本小學生是早上第一節是體育課,不是什麼指引,是規定,指引只是逃避責任的遮醜布。所以香港政府部門可能是全世界最多冇用指引的政府!

問題可能是上課節數太多,又或是個小學curriculum 及 syllabus 太闊太廣,成日有加冇減之過!半日制教得完,但全日制教唔完。

但有朋友講過,扣減午餐時間及小息,半日制實際上課時間跟全日制差不了多少!

作者: shadeslayer    時間: 18-2-25 14:06

MrBeast 發表於 18-2-24 22:23

執法是政府的警察由頭到尾執行,但教育不同。  教育局只是制定政策,統籌和運作少數官校,其他絶大部分落地執行是教育團體管理下的津私校。

執行欠佳,責任在學校。

管理監察教育成果欠佳(例如全無TSA之類工具),或對有違規違指引的學校手軟,則責任在教育局。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-25 14:12

...

完全唔通,學校有校董會有校長,連課堂時間起不能定,不如全港學校變官校算喇。

就算統一時間表,一定好多人投訴時間表唔啱佢地心水。

硬性規定下午不能有術科堂便可。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-25 14:14

MrBeast 發表於 18-2-25 07:23
再細分的話,有學校求分數、上位、生數(生存)

但求上位求生存,又唔係一樣求高D分?即全部求分數。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-25 14:19

ANChan59 發表於 18-2-25 07:29
我一直慶幸自己幫阿仔選半日制,讀得好開心及舒服,但他小學將於今年九月轉全日制,參加教育局的全日制異化 ...

我同意你說太多無用指引。我一向認為教育局太軟弱,在教協面前太買佢怕。我們懷念沙王飯蕉時代。

教育局軟弱,學校也乜都入教育局數。教育局強硬,學校也乜都入教育局數。教育局強硬,有贏無輸。

作者: little_yolky    時間: 18-2-26 13:00

ar_mak 發表於 18-2-24 17:53
背部所不能承受既重,唔係果10kg,而係又要英文好,又要數學叻既重擔。真係陰公豬。 ...
乜你咁隨和? 只要英文、數學好? 我要中英數常聖經音樂視藝.........
作者: shadeslayer    時間: 18-2-26 14:04

little_yolky 發表於 18-2-26 13:00
乜你咁隨和? 只要英文、數學好? 我要中英數常聖經音樂視藝.........

十隻手指有長短,因住貪字得個貧。

作者: little_yolky    時間: 18-2-26 14:05

shadeslayer 發表於 18-2-26 14:04
十隻手指有長短,因住貪字得個貧。
我講吓啫, 我點敢咁大膽丫。
作者: somoon    時間: 18-2-26 14:07

....
作者: little_yolky    時間: 18-2-26 14:14

somoon 發表於 18-2-26 14:07
好少通才/全才.
讀書叻時, 可能人際又唔多得...
係, 所以唔好諗咁多了, 總之文武全才唔係我果個就是了。

記得幾年前, 有位C兄真係好厲害, 除咗中文, 全部都攞分科奬, 型到爆。不過, 後來聽返同屆家長講, 佢好有性格, 唔多合群.............

作者: mch411    時間: 18-2-27 10:13

運動唔單純身體郁動甘簡單,
以集體球類運動為例, 小朋友訓練分成三個層次,
1) 學習技巧
訓練小朋友球技及與隊友之間互相合作
2) 成員亙動
小休時小朋友係唔會休息, 冇皇管,捉迷藏
(增進隊員感情,小朋友最鍾意呢個時段)
3) 訓練體能
高壓訓練, 部份小朋友會操到喊
(小朋友最唔鍾意)

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 11:16

shadeslayer 發表於 18-2-25 14:06
執法是政府的警察由頭到尾執行,但教育不同。  教育局只是制定政策,統籌和運作少數官校,其他絶大部分落 ...
以前有個部門叫教育署, 政策由教育統籌局制定, 執行就由教育署同前線教師協調, 但once upon a time, 唔知係咪為要精簡架構, 吞咗教育署, 所以教育局D政策, 一到落實就成日好離地, 因為無咗中間個協調部門。
作者: little_yolky    時間: 18-2-27 11:21

shadeslayer 發表於 18-2-25 14:12
完全唔通,學校有校董會有校長,連課堂時間起不能定,不如全港學校變官校算喇。

就算統一時間表,一定好 ...
是硬性規定下午不能有「學」科堂吧?

這個執行上有困難, 因為術科只有音樂、視藝、體育、NET堂, 全校24班(計4班一級), 唔可能安排下午全校上術科的, 場地、課室同老師分配都有困難, 因為術科一般只有幾位老師負責, 我哋視藝仲專科專教的, NET又得一個, 運動場又得一個, 分配唔到的。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 11:28

mch411 發表於 18-2-27 10:13
1) 學習技巧
我當年最憎上體育堂既其中一個原因, 係一開波就要跑圈熱身, 好鬼辛苦, 點解唔可以拉筋, 一定要跑圈? 點知, 去到千禧廿一世紀, 阿女話佢哋上體育堂都係要跑圈!!!

唔好講到你話高壓訓練果D咁高層次了, 就算係前滾翻, 原來都有唔少小朋友做唔到, 包括阿大。當年要考試, 佢唔想自己次次攞C, 考試前自己响張床度練習, 打咗幾十次, 一邊流眼淚一邊練習, 真係聞者傷心見者流淚。雖然最後個滾翻都係歪既, 但起碼都叫打到出去。我同阿妹望住佢都唔知點幫佢, 阿妹歲半就識打筋斗, 真係唔明白點解會打唔到, 有D人既體育細胞真係等如0。

作者: bobbob    時間: 18-2-27 11:40

little_yolky 發表於 18-2-27 11:28
我當年最憎上體育堂既其中一個原因, 係一開波就要跑圈熱身, 好鬼辛苦, 點解唔可以拉筋, 一定要跑圈? 點知,  ...
其實唔係個個細路enjoy做運動,我仔手腳唔協調啲動作做極都做唔到,啲體育老師又零舍惡,又無人願意做佢partner,所以每次上親體育堂都好愁,聽聞有中學每朝要跑圏就打死都唔會報
作者: Jane1983    時間: 18-2-27 11:41

回覆 mch411 的帖子

第三樣體能訓練係無乜趣味,但好重要。
最近睇唔少著名教練講少年體育精英的文章,講到約70%的young talents會在12、13歲放棄該項運動。原因林林總總,有要求過大的家長、太強度和枯燥的訓練和壓力太大等等,最主要係it's not fun any more。在栽培之餘,亦要引以為鑒。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 11:49

Jane1983 發表於 18-2-27 11:41
回覆 mch411 的帖子

第三樣體能訓練係無乜趣味,但好重要。
我哋芭蕾舞都係, 開頭柴娃娃好開心, 但跳多幾年要考級, 一星期跳兩日, 我哋老師仲鬼咁嚴格, 收你一個鐘錢但跳足兩個鐘, 唔掂仲臨近考試果個幾月唔收錢加多一堂, 即一星期跳三日!升到上去, 又要呈分, 好多家長 & 小朋友都放棄了。家姐係其中一個, 佢話:媽咪我鐘意跳芭蕾舞, 但好辛苦呀。阿妹因為有用之不盡既energy, 所以仲捱緊。
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 12:06

little_yolky 發表於 18-2-27 11:16
以前有個部門叫教育署, 政策由教育統籌局制定, 執行就由教育署同前線教師協調, 但once upon a time, 唔知係 ...

有幾樣野:

1. 長遠籃图(教育局)
2. 政策制定(教育局)
3. 協調執行(教育局)
4. 執行(學校)
5. 監察成果(教育局)

問題是TSA又好,全日制,一條龍等政策又好,學校要執行,一執行就異化,跟住大喊要教育局攪定,一時要取消,一時要加錢。

正一神又係你,鬼又係你,理論上任何政策也可以異化。。。

我贊成教育局生番條腰骨,不要手軟,不能太政治化,不要怕教協。

作者: MrBeast    時間: 18-2-27 12:10

運動除了表面的好處,還可鍛鍊堅毅精神、解難超越自己極限,這些對學業又可帶來正面的影響,但要子女好似冇目的咁操,是難,尤其踫上青春期,我都在摸索緊
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 12:11

little_yolky 發表於 18-2-27 11:21
是硬性規定下午不能有「學」科堂吧?

這個執行上有困難, 因為術科只有音樂、視藝、體育、NET堂, ...

以前上半日制也教得哂學科「和」術科,為何全日制下午必要學科?

作者: MrBeast    時間: 18-2-27 12:14

…唔操任玩就好似任由子女看書,好彩佢培養到興趣時又幫到學業,但同時身邊有幾多例子eca一星期一堂一事無成,自己lum
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 12:17

mch411 發表於 18-2-27 10:13
1) 學習技巧

但體能訓練係好重要,但不一定要好辛苦。帶氧體能訓練益處數都數唔晒,只要以最高心跳的60%左右使可,可以好輕鬆不幸苦。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 12:19

little_yolky 發表於 18-2-27 11:28
我當年最憎上體育堂既其中一個原因, 係一開波就要跑圈熱身, 好鬼辛苦, 點解唔可以拉筋, 一定要跑圈? 點知,  ...

一開波跑圈唔好拉肋係正確的。跑完熱左身才拉是正確的。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 12:22

bobbob 發表於 18-2-27 11:40
其實唔係個個細路enjoy做運動,我仔手腳唔協調啲動作做極都做唔到,啲體育老師又零舍惡,又無人願意做佢par ...

運動好處不用說,叻唔叻的人也該做,係學校處理得唔好。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 12:32

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:11
以前上半日制也教得哂學科「和」術科,為何全日制下午必要學科?
因為以前下午係放學, 老師放工, 但如果現在要下午全部上術科, 學校空間、老師人手分配有困難。唔係間間學校咁大, 有幾個操場, 有咁多老師分配。
所以, 只要安排一下, 都無話一定要下午上術科既。好似我哋學校, 一三五下午係唔上堂, 逢二四下午上三堂, 每堂40分鐘。咁如果安排到, 每日下午只上一堂, 然後每日有一堂係功課堂, 其餘可以係課外活動或閱讀堂(依家三日, 實在太多又嘥錢), 你話幾咁好。實質只係比依家上少一堂而已。依家圖書館唔係日日開, 仲要只開其中一個小息, 得15分鐘, 夠揀書定去廁所, 咁點樣鼓勵閱讀!學校無專責圖書館老師, 如果有人負責, 其實日日晨早校長鼓勵同學早會前閱讀既時間, 可以開放圖書館俾小朋友借書, 依家個圖書館好似裝飾咁, D書又入得唔好, 浪費咗資源同空間。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 12:35

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:19
一開波跑圈唔好拉肋係正確的。跑完熱左身才拉是正確的。
所以我好討厭體育堂!我最憎跑步。
作者: Jane1983    時間: 18-2-27 12:37

little_yolky 發表於 18-2-27 11:49
我哋芭蕾舞都係, 開頭柴娃娃好開心, 但跳多幾年要考級, 一星期跳兩日, 我哋老師仲鬼咁嚴格, 收你一個鐘錢但 ...

小朋友有興趣最緊要,唔好到頭來講埋d為咗父母呀,自己唔鍾意ga的負心說話。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 12:41

little_yolky 發表於 18-2-27 11:49
我哋芭蕾舞都係, 開頭柴娃娃好開心, 但跳多幾年要考級, 一星期跳兩日, 我哋老師仲鬼咁嚴格, 收你一個鐘錢但 ...

都的在乎導師功力。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 12:42

Jane1983 發表於 18-2-27 12:37
小朋友有興趣最緊要,唔好到頭來講埋d為咗父母呀,自己唔鍾意ga的負心說話。
...
我哋俾小朋友做運動只為減肥而已。
原來跳芭蕾舞都好難, 阿妹話對腳要好尖, 跳起時又要跳得高, 又要記得腳尖要尖, 仲要soft landing, 唔好有聲, 落地又要拍齊腳, 仲要跟拍子...........真係好似奧運體操咁, 我同時記到一兩樣已經偷笑了。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 12:46

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:41
都的在乎導師功力。

佢要求高呀。阿大個中國舞老師, 全班考試得一個優, 良都只得幾個, 夠膽死同同學講話優好難攞架。阿妹既芭蕾舞老師, target係大家攞丁。佢話依家小朋友比較難教, 因為活動多, 節目多, 好多時會miss咗上堂, 咁就練少咗。以前個個小朋友只跳芭蕾舞, 個心比較集中學習。所以佢見到阿妹就咬牙切齒, 因為阿妹talent好高, 不過好peah, 唔多努力, 又唔捱得苦, 所以未達佢最高要求。
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 12:55

little_yolky 發表於 18-2-27 12:32
因為以前下午係放學, 老師放工, 但如果現在要下午全部上術科, 學校空間、老師人手分配有困難。唔係間間學校 ...

相信只係安排上的細節問題。阿女初中時大多一時多放學,下午全 ECA.

作者: Jane1983    時間: 18-2-27 12:56

little_yolky 發表於 18-2-27 12:42
原來跳芭蕾舞都好難, 阿妹話對腳要好尖, 跳起時又要跳得高, 又要記得腳 ...

我女玩一種球類,一星期6個鐘的訓練。我好high alert,如果佢唔享受,就唔好勉强。用咁多時間、金錢和精神,佢一定要為自己去做。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 13:00

little_yolky 發表於 18-2-27 12:46
佢要求高呀。阿大個中國舞老師, 全班考試得一個優, 良都只得幾個, 夠膽死同同學講話優好難攞架。阿妹既芭 ...

看導師能不能引發小宇宙。

阿女初時不愛辯論,原來她不喜歡學校負責老師。後來出外面 center 學也一般般興趣。但自從換左個導師,係非常动勁的人,又懂鼓勵學生,進動到學生好努力學習。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 13:05

Jane1983 發表於 18-2-27 12:56
我女玩一種球類,一星期6個鐘的訓練。我好high alert,如果佢唔享受,就唔好勉强。用咁多時間、金錢和精神 ...
係呀, ECA呢家嘢, 又貴, 唔鐘意就唔好學了。所以游水都只游埋6月(因為之前一次俾咗一年錢), 已經學識3式就夠了。
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 13:07

Jane1983 發表於 18-2-27 12:56
我女玩一種球類,一星期6個鐘的訓練。我好high alert,如果佢唔享受,就唔好勉强。用咁多時間、金錢和精神 ...

如果係孩子自己要求的活動,空閒時自己也做的活動,便好肯定了。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 13:09

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:00

看導師能不能引發小宇宙。
最後大部份要放棄既基本都係媽咪, 因為要呈分, 唔可能一星期俾兩日時間去跳了, 小朋友仲要補習呢。所以阿妹有阿妹好, 成績高40名都只係B2, 所以只要keep住B2個pool就可以直接揀聯繫, 壓力無咁大, 又唔駛好似家姐咁係咁出外比賽做靚個CV, 可以做自己鐘意既嘢。
作者: little_yolky    時間: 18-2-27 13:10

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:07
如果係孩子自己要求的活動,空閒時自己也做的活動,便好肯定了。
咁即係家姐肯定鐘意粵劇, 阿妹肯定鐘意彈琴, 佢兩個肯定鐘意睇書同做手工了。
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 13:12

little_yolky 發表於 18-2-27 13:09
最後大部份要放棄既基本都係媽咪, 因為要呈分, 唔可能一星期俾兩日時間去跳了, 小朋友仲要補習呢。所以阿妹 ...

阿女高中啦,也不 cut 佢D活動,本地小學已好辛苦。唔知阿女知唔知佢自己幸福。

作者: MrBeast    時間: 18-2-27 13:20

little_yolky 發表於 18-2-27 13:05
係呀, ECA呢家嘢, 又貴, 唔鐘意就唔好學了。所以游水都只游埋6月(因為之前一次俾咗一年錢), 已經學識3式就 ...
點解要學三式,一式浸唔死操到堂我已收貨
作者: little_yolky    時間: 18-2-27 13:24

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:12
阿女高中啦,也不 cut 佢D活動,本地小學已好辛苦。唔知阿女知唔知佢自己幸福。
...
in this moment 我覺得佢係唔會知道的。正如我唔會覺得自己呢兩個女已經好過好多人一樣, 雖然身邊不斷有人同我咁講。
作者: MrBeast    時間: 18-2-27 13:24

little_yolky 發表於 18-2-27 12:42
原來跳芭蕾舞都好難, 阿妹話對腳要好尖, 跳起時又要跳得高, 又要記得腳 ...
有冇看東oh ,對figure skate 起興趣? Burns a lot of energy
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 13:30

little_yolky 發表於 18-2-27 13:24
in this moment 我覺得佢係唔會知道的。正如我唔會覺得自己呢兩個女已經好過好多人一樣, 雖然身邊不斷有人 ...

其實你地心知肚明,只係唔想接受。

我又諗,不知/不接受自己幸福的人,不是真正幸福的人。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 13:30

MrBeast 發表於 18-2-27 13:20

因為佢哋泳會好趣怪, 唔係一次學一式, 係學學下自由式, 又教背泳, 學識自由式同背泳, 又教蛙式, 跟住又會教起跳, 同埋又執返下自由式動作。交叉咁教。

最記得舊年暑假同阿女們去公眾泳池。個大嬉水池原來都好深下, 仲唔知點解D泳池水係有浪既, 會飄個人出去。我同阿大飄下飄下, 不自主地我都差唔多腳唔到地。阿大話:哎吔, 腳唔到哋添, 好驚喎。然後一個翻身泳返埋岸。問題係阿媽我唔識游水, 但仲繼續飄緊出去。我擔心好唔好叫救命搵救生員救我時, 阿女已經上咗岸。我嬲到爆炸佢居然唔理我, 我吸一大啖氣閉氣游返埋去, 真係好驚險。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 13:31

MrBeast 發表於 18-2-27 13:24
有冇看東oh ,對figure skate 起興趣? Burns a lot of energy
冬奧D嘢香港好難學, 場地唔夠。
作者: bobbob    時間: 18-2-27 13:32

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:22
運動好處不用說,叻唔叻的人也該做,係學校處理得唔好。
通常體育老師嘅soft skills麻麻,我仔又太特殊,佢哋唔多識handle
作者: little_yolky    時間: 18-2-27 13:34

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:30
其實你地心知肚明,只係唔想接受。

我又諗,不知/不接受自己幸福的人,不是真正幸福的人。
我到依家仲諗住阿細B3既成績表, 同埋阿大差兩個細分就可以全A既成績表.................

咁睇嚟, C6會比我更易獲得真歷既幸福。

作者: Jane1983    時間: 18-2-27 13:36

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:07

暫時佢鍾意,不過細路哥話唔埋。一星期咁多個小時,月復一月,年復一年,唔學呢樣,用果d時間學第二樣,一樣可以有小成。

作者: bobbob    時間: 18-2-27 13:37

MrBeast 發表於 18-2-27 13:24
女仔溜冰身型好正,男仔玩snowboard有型啲
作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 13:47

Jane1983 發表於 18-2-27 13:36
暫時佢鍾意,不過細路哥話唔埋。一星期咁多個小時,月復一月,年復一年,唔學呢樣,用果d時間學第二樣,一 ...

每一樣體藝活動,要有水平,普通人一定要花時間,下苦功,要捱。但一般人只有好少量活動,得到的快樂比負出多。

作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 13:49

bobbob 發表於 18-2-27 13:37

可能因果掉轉,係身形正才可溜冰溜到奥運。

作者: bobbob    時間: 18-2-27 13:49

little_yolky 發表於 18-2-27 13:34
我到依家仲諗住阿細B3既成績表, 同埋阿大差兩個細分就可以全A既成績表.................

咁睇嚟, C6會比我 ...
阿細同阿大成績爭咁遠?定係你估計得太保守?
作者: Jane1983    時間: 18-2-27 13:51

little_yolky 發表於 18-2-27 13:05
係呀, ECA呢家嘢, 又貴, 唔鐘意就唔好學了。所以游水都只游埋6月(因為之前一次俾咗一年錢), 已經學識3式就 ...

Eca係貴,有些人覺得同係4、500一堂,補習係值,學體藝就唔太值。朋友個女零體藝,佢媽本來考慮學鋼琴或者打波,搞吓搞吓變咗學d學術嘢。

作者: MrBeast    時間: 18-2-27 14:59

男都是架,你看乜乜王子,當然小玉仙就去玩d爆炸性的,the pt is it burns a lot of energy,試過就知有幾累
作者: MrBeast    時間: 18-2-27 15:01

little_yolky 發表於 18-2-27 13:31
冬奧D嘢香港好難學, 場地唔夠。
玩泥沙未都得,its possible
作者: S-Kwok    時間: 18-2-27 15:06

MrBeast 發表於 18-2-27 13:20

我對阿仔都只係呢個要求,一式就得。

作者: little_yolky    時間: 18-2-27 16:02

bobbob 發表於 18-2-27 13:49
阿細同阿大成績爭咁遠?定係你估計得太保守?
阿大係top 10, 阿細係the last 1/3.......................
作者: MrBeast    時間: 18-2-27 16:05

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:49
可能因果掉轉,係身形正才可溜冰溜到奥運。
我其實冇完整睇過 fantasia ,唔知點解間唔中就lum 起 hippo dancing 個幕
作者: MrBeast    時間: 18-2-27 16:08

男仔玩snowboard有型啲
fd 玩過 snowboard 都話正,不過my time s running out
作者: little_yolky    時間: 18-2-27 16:11

MrBeast 發表於 18-2-27 14:59
男都是架,你看乜乜王子,當然小玉仙就去玩d爆炸性的,the pt is it burns a lot of energy,試過就知有幾 ...
我唔明點解, 我真係唔明點解。阿大暑假一個禮拜7日, 我安排咗5日有氧運動俾佢, 包括:游水、中國舞、粵劇基功、彈床、藝術體操、射箭、Arobic, 仲要有D無冷氣, 真係勁多運動量了, 洗咗咁多錢, 學咗兩個月, 都只係消咗水腫, 無乜瘦到, 條腰仲係咁粗...............
作者: MrBeast    時間: 18-2-27 16:20

little_yolky 發表於 18-2-27 13:30
因為佢哋泳會好趣怪, 唔係一次學一式, 係學學下自由式, 又教背泳, 學識自由式同背泳, 又教蛙式, 跟住又會教 ...
可能train 去比賽係咁,我地就一游到就quit 左,開學又冇咁多時間。
你的生活點滴好有趣,真是要記低佢老左同d孫分享

作者: shadeslayer    時間: 18-2-27 16:41

little_yolky 發表於 18-2-27 16:11
我唔明點解, 我真係唔明點解。阿大暑假一個禮拜7日, 我安排咗5日有氧運動俾佢, 包括:游水、中國舞、粵劇基 ...

除左游水外,其他運動量好低。 Fat burn 要 Max heart rate 60% to 70%,每星期三四次,每次一小時,飲食清淡D,應該可以減到。

跑步,單車,游水也可。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5