教育王國

標題: DGJS vs HYPS [打印本頁]

作者: chopin999    時間: 18-1-7 14:04     標題: DGJS vs HYPS

Thanks
作者: siden    時間: 18-1-7 14:06     標題: 回覆樓主

人生交义點

作者: assado    時間: 18-1-7 14:08

chopin999 發表於 18-1-7 14:04
兩間有offer
有妹妹K1

吾考慮$, 一定是DGJS. 妹妹到時再諗。

作者: siden    時間: 18-1-7 14:08     標題: 回覆樓主

你如舊生+宗教25分入HYPS

咁個細一樣25分

大嗰個去dg la

作者: siden    時間: 18-1-7 14:09     標題: 回覆樓主

如果你係好彩20分抽入,咁要你自己諗la

作者: hillcattery    時間: 18-1-7 14:47

siden 發表於 18-1-7 14:09

家姐讀緊HY。妹日後必收生.

作者: LittleButter    時間: 18-1-7 14:54

siden 發表於 18-1-7 14:09
估計應該是20分入,因為如果25分入的,妹妹也可以是25入,現在應該不用苦惱。
如果家姐是20分抽入的,我會選擇HY, 益埋妹妹。

作者: mytambb    時間: 18-1-7 14:54

兩間有offer
有妹妹K1

DGJS

協恩取消小學留位 中一180學額全開放
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1682043&target=2

作者: dunbinex    時間: 18-1-7 17:40

作者: cherrieshum    時間: 18-1-7 17:51

assado 發表於 18-1-7 14:08
吾考慮$, 一定是DGJS. 妹妹到時再諗。

贊同

作者: Happy_J    時間: 18-1-7 18:16

兩間有offer
有妹妹K1

你已讀緊協小?
咁你諗下是否值得repeat ?

作者: siden    時間: 18-1-7 18:58

Happy_J 發表於 18-1-7 18:16
你已讀緊協小?
咁你諗下是否值得repeat ?

讀緊協小仲考慮repeat?

如果係我,就肯定唔會為咗dgjs repeat小一

仲要有個妹跟尾!

作者: Befong123    時間: 18-1-7 19:19

Del.
作者: Jane1983    時間: 18-1-7 19:29     標題: 回覆樓主:

就咁揀,就會揀Dgjs,差幾遠。

但讀緊就唔會repeat,係唔值得簁時間。有心去,插班又得,中學去又得。讀唔上,留班係幫小朋友,無問題。否則,係多此一舉。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-7 20:03

DGJS,起碼唔洗擔心個女升中。龍年競爭大,尤其協中唔係直入,要考,一樣煩。

妹妹依家先 K1,可以花多 d 時間去培養。
作者: 964000    時間: 18-1-7 21:28

Jane1983 發表於 18-1-7 19:29
就咁揀,就會揀Dgjs,差幾遠。

但讀緊就唔會repeat,係唔值得簁時間。有心去,插班又得,中學去又得。讀唔 ...

如果要repeat真係要稔下,唔明好地地做咩要協恩repeat P1 去Dgjs, 比我一定唔制,問下小朋友想唔想先好D。

作者: MrBeast    時間: 18-1-7 22:00

可能細B轉大B呢,冇乜大不了,反而阿細妹考慮因素大d
作者: siden    時間: 18-1-7 22:10     標題: 回覆樓主

計中學部,除咗虛榮心同優越感,有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到?DSE係DGS勝沒錯,但兩間都係band1a, 真要讀到書,我唔信係HYS讀唔到個狀元出黎。你話band1a 比band1c就話分別明顯啫。

Dgjs係龍上DGS當然吸引。但講真,如果係協小都做唔到top40%番協中,咁嘅質素,係dgjs都唔慌有好日子過。

協小英文語境比dgjs差係一敗,但係離開協小,代價係無lala浪費1年時間仲要個細丟出公海再浮沉過。

值唔值?楼主覺得值就轉la Dgjs真係「神」校,佢最神之處係令啲家長不惜一切都要擠進去。正常人都俾佢搞到神神化化,實在太神奇。

真心話:楼主,如果你覺得放呢個offer會令你跟住果10年日日flashback, 咁去la,無謂令自己後悔。

作者: 964000    時間: 18-1-8 00:02

siden 發表於 18-1-7 22:10
計中學部,除咗虛榮心同優越感,有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到?DSE係DGS勝沒錯,但兩間都係band1a, 真要讀 ...

如果真係有實力,咪以細B身份插入Dgjs小二,在協恩好地地去Dgjs repeat小一,太神化Dg了,比我係小朋友我會想快D學小二的新野,六七歲求知慾很強學野好快(不要跟我說出去補深一級),除非村校淺一級去Dg repeat就話,其實SPCC都唔收repeat生,不無道理。

作者: keep-calm    時間: 18-1-8 00:16

964000 發表於 18-1-8 00:02
如果真係有實力,咪以細B身份插入Dgjs小二,在協恩好地地去Dgjs repeat小一,太神化Dg了,比我係小朋友我 ...

Spccps 會收小一repeat

作者: ok3    時間: 18-1-8 17:59

如果唔係學習上跟唔上, 我真係唔會要小朋友repeat. 轉新校已經有好多嘢要重新適應, 仲要repeat!? 我覺得對小朋友唔係幾好囉! 有時覺得大家吹下吹下, 某啲學校真係被神化咗!
作者: DengCK    時間: 18-1-8 18:24

964000 發表於 18-1-8 00:02
如果真係有實力,咪以細B身份插入Dgjs小二,在協恩好地地去Dgjs repeat小一,太神化Dg了,比我係小朋友我 ...

同意,有咩理由為左入神校而repeat P1呀?P1大個女啦咩都知!考到dgjs即係叻女啦,但又要留班?!我都唔知點解釋個logic!協恩又唔錯,無理由為左神dd而咁做呀?

為左父母面子(希望樓主唔係,而且留班都無面子可言),而無視子女心理狀況?真係好難講通喎

作者: Forgetmenot999    時間: 18-1-8 18:35     標題: 回覆樓主

好地地比父母嘅虛榮心㚒硬repeat,將來比大女知道條氣一定好唔順,我就係例子

作者: adriantai    時間: 18-1-8 18:54

HY好差咩? repeat都要走?
作者: CMMM    時間: 18-1-8 20:08

為了讀dgs而選擇留級,放棄協恩。dgs係未真的這麼神?!
作者: ar_mak    時間: 18-1-8 20:33

作者: b3410    時間: 18-1-8 20:53

樓主幾時話repeat?
不如讀HY先,3年後妹妹入讀之後,家姐再插班DGJS
作者: ar_mak    時間: 18-1-8 21:05

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 22:55

兩間有offer
有妹妹K1

細女協小必收生Vs大女DG直上中學,的確是人生交叉點

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 22:57

計中學部,除咗虛榮心同優越感,有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到?DSE係DGS勝沒錯,但兩間都係band1a, 真要讀 ...

唔擔保收返四成,現在所有位對外開放。

以前就收四成,現在...收到二三成已經還神

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 22:58

PPyeung 發表於 18-1-8 22:57

所以協小已經少左好多吸引力,比較以前

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 23:01

兩間有offer
有妹妹K1

短暫性方便就梗係兩個女也是協小,不過之後上中學大機會再要戰鬥過揾中學。

如果樓主勁喜歡DGS除外,因為呢個offer不一定之後再有。

如果住34區,中學是九龍城校網,多英中但競爭也大。

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 23:03

CMMM 發表於 18-1-8 20:08
為了讀dgs而選擇留級,放棄協恩。dgs係未真的這麼神?!

要repeat就無謂啦!不過你當時做細女不是考慮清楚嗎?

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 23:03

PPyeung 發表於 18-1-8 23:01
短暫性方便就梗係兩個女也是協小,不過之後上中學大機會再要戰鬥過揾中學。

如果樓主勁喜歡DGS除外,因為 ...

結論:大家已經分析,樓主自己決定

作者: siden    時間: 18-1-8 23:22

乜野以前收4成?

以前收8成幾

作者: chunchundaddy    時間: 18-1-8 23:29

如果升協中機會咁細,博妹妹入埋 DG, 好似值博過幾年後兩姊妹博升協中

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 23:34

siden 發表於 18-1-8 23:22
乜野以前收4成?

以前收8成幾

一定無

作者: PPyeung    時間: 18-1-8 23:35

PPyeung 發表於 18-1-8 23:34
一定無

呢幾年HY轉左直資,仲邊有收八成咁多呀

作者: peanutbuttercup    時間: 18-1-9 00:13

PPyeung 發表於 18-1-8 23:35

Hys admits 85% of hyps students until this year. There are six years of transition period after turning to dss.

The attractiveness of hyps is greatly reduced because of this.

作者: peanutbuttercup    時間: 18-1-9 00:14

PPyeung 發表於 18-1-8 23:35

From this yr onwards, how many students can get into hys from hyps is uncertain...

作者: PPyeung    時間: 18-1-9 00:17

peanutbuttercup 發表於 18-1-9 00:14
From this yr onwards, how many students can get into hys from hyps is uncertain...

Yes, not sure.
I guess at most 3-40% cos open to all P6 students.

作者: peanutbuttercup    時間: 18-1-9 00:24

PPyeung 發表於 18-1-9 00:17
Yes, not sure.
I guess at most 3-40% cos open to all P6 students.

I am guessing only the elite class (i.e. ~25%) would stand a chance...

作者: PPyeung    時間: 18-1-9 00:24

peanutbuttercup 發表於 18-1-9 00:24
I am guessing only the elite class (i.e. ~25%) would stand a chance...

Yes, 2-30%, 1/3

作者: PPyeung    時間: 18-1-9 00:25

PPyeung 發表於 18-1-9 00:24

Or even 1/4

作者: siden    時間: 18-1-9 00:31

PPyeung 發表於 18-1-8 23:34
一定無

好心你check下資料先講la

唔好吹得就吹,將你幻想或估計當事實誤導他人

作者: PPyeung    時間: 18-1-9 00:39

siden 發表於 18-1-9 00:31
好心你check下資料先講la

唔好吹得就吹,將你幻想或估計當事實誤導他人

(emoji)‍♀️因為HY轉直資好多年,所以混淆了。sorry.

作者: siden    時間: 18-1-9 18:39     標題: 回覆樓主

如果唔係楼主有個細跟尾

要轉dg,其實也可以接受

一條龍確有好處

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 19:10

PPyeung 發表於 18-1-9 00:24

第一屆斷龍今年小六,已經收了40%以上(上星期五已註冊),招生過程未完,可能有人走或再可能收過。

斷龍不代表斷關係。

作者: hyao    時間: 18-1-10 10:02

sukitelfold 發表於 18-1-9 19:10

有幾多附小有2nd in ?
有2nd in 的都有offer?

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 10:16

hyao 發表於 18-1-10 10:02

5x人近60人

一路收緊⋯

作者: sell2japan    時間: 18-1-10 10:20

hyao 發表於 18-1-10 10:02
有2nd in 的約40~50人 並非只因成績,

特別是運動優異先入, 排名C/ D也有

但內傳暫時只收了約30人+,

聽說有第二次收信機會,

但由於家長們傾向相信不會有成績好的同學放棄學位

而再收名次較後的同學, 選擇自行和參加統一派位是必然了

作者: peanutbuttercup    時間: 18-1-10 11:04

sell2japan 發表於 18-1-10 10:20

So it is a little bit more advantageous than studying in other primary schools still.

作者: hkpapa852    時間: 18-1-10 11:33

sukitelfold 發表於 18-1-9 19:10

有心收小學部既學生, 應該好似其它龍校咁, 列出一個明確既直升要求 (不用面試, 只要學生成績/操行達標就可以直升既條件)

就算同系既DBS, 自立門戶後仍然留番10個位俾DPS; 最近想轉直資既港華亦已列出斷龍後既直升條件了

作者: hyao    時間: 18-1-10 11:55

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:33
有心收小學部既學生, 應該好似其它龍校咁, 列出一個明確既直升要求 (不用面試, 只要學生成績/操行達標就可 ...

中學部擺明想每年彈性處理

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 11:57

sell2japan 發表於 18-1-10 10:20

我數過2nd in 協小三間房名單,目測5x人,校監李先生也口述近60人協小2nd in。

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 12:00

有心收小學部既學生, 應該好似其它龍校咁, 列出一個明確既直升要求 (不用面試, 只要學生成績/操行達標就可 ...

也是那句,中國功夫門派何其多,不喜歡少林,可去武當、青城派⋯⋯個人喜好,自由選擇。

規則之內,沒有什麼應該不應該。

利申:我也不喜歡協中的安排!

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 12:07

sukitelfold 發表於 18-1-10 12:00

也是那句,中國功夫門派何其多,不喜歡少林,可去武當 ...

另外第二屆脫龍已經好過第一屆了,起碼有前人經驗參考,瞇埋眼考好成績,考唔到便作外闖準備!

我們第一屆脫龍的0資訊。。。。。

作者: siden    時間: 18-1-10 13:34

sukitelfold 發表於 18-1-10 11:57
我數過2nd in 協小三間房名單,目測5x人,校監李先生也口述近60人協小2nd in。

其實邊啲協小生要2nd in?

唔係太明白

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 13:36

siden 發表於 18-1-10 13:34
其實邊啲協小生要2nd in?

唔係太明白

成績➕特異功能人士=5x-60人

作者: siden    時間: 18-1-10 13:57

sukitelfold 發表於 18-1-10 13:36
成績➕特異功能人士=5x-60人

係1st round 失敗嘅協小生要2nd in?

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 14:07

siden 發表於 18-1-10 13:57
係1st round 失敗嘅協小生要2nd in?

1st in...全部in2/12

2nd in..人選5x人 9/12

收大約40%/96人(估計)

作者: hkpapa852    時間: 18-1-10 14:22

sukitelfold 發表於 18-1-10 12:00

也是那句,中國功夫門派何其多,不喜歡少林,可去武當 ...
其實如果我係小學部負責人, 見中學部遲遲唔肯制定直升安排, 就一早幫學生做好升中支援.

反正學校每年有幾多B1/2/3學生, 小學係知既. 早D俾恰當建議家長去自行考取心儀學校, 好過叫家長等運到

作者: mcl203    時間: 18-1-10 14:25

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:22
其實如果我係小學部負責人, 見中學部遲遲唔肯制定直升安排, 就一早幫學生做好升中支援.

反正學校每年有幾 ...

小學部有無話事權先,夠膽唔配合中學部安排~~~

作者: HM168    時間: 18-1-10 14:28

係今次欣賞港華
作者: hkpapa852    時間: 18-1-10 14:29

mcl203 發表於 18-1-10 14:25
小學部有無話事權先,夠膽唔配合中學部安排~~~
如果中學部又要唔肯為小學部制出直升安排, 又要規管人地唔可以支援學生去考取其他學校

咁真係無謂搵間咁綁手綁腳既學校讀

作者: siden    時間: 18-1-10 14:31

sukitelfold 發表於 18-1-10 14:07

Thx for explaining

作者: mcl203    時間: 18-1-10 14:32

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:29
如果中學部又要唔肯為小學部制出直升安排, 又要規管人地唔可以支援學生去考取其他學校

咁真係無謂搵間咁綁 ...

SPCS都要見,只係唔覺佢地直升唔到~~~

作者: little_yolky    時間: 18-1-10 14:42

有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到? <===== 好簡單, 咪一條龍既中學位囉。

一定家姐讀DGJS, 既然樓主話阿妹無咁勤力, 就更加無謂入HYPS, 佢哋谷到爆就係人都知了。我朋友個女响入面讀, 當然個小朋友底好, 我朋友話佢無乜壓力, 因為無名次, 只有個平均分, 等家長知道小朋友係above定below average, 功課少, 睇書多。但HYPS谷就出晒名了。如果家姐夠叻, 應該入DGJS。

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 14:43

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:29

咁真係無謂搵間咁綁 ...

體諒頭一、二年先啦,中學校長前一、二年轉咗人,可能交接期,新人事新思維,要等最後拍板。。

小學相信做緊嘢,今年有見協中或其他友校的同學,都要寫面試形式及問題給負責老師,亞女好認真寫咗一粒鐘交吡老師。。。

相信會越做越好的,唔通小學想做到臭朵,等殺校咩!

也是那句,未來一、二年,家長先要自求多福,做多些升中功課先。。。

作者: hkpapa852    時間: 18-1-10 14:45

sukitelfold 發表於 18-1-10 14:43
體諒頭一、二年先啦,中學校長前一、二年轉咗人,可能交接期,新人事新思維,要等最後拍板。。

小學相信 ...
其實要做既嘢, 好似港華咁, 斷龍前可以一早決定

校長換人只係一個籍口

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 15:01

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:45
其實要做既嘢, 好似港華咁, 斷龍前可以一早決定

校長換人只係一個籍口

他們沒有說換校長是原因,只是個人合情合理的客觀推斷,另外我無必要替她找籍口,在自己人羣組我插學校安排插得最兇狠!!

又不可不公平對待小學,2011年的課程改革,也提升了不少學術水平,改革所費的人力、物力、心力不少,效果也不細呀!

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 15:05

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:01

他們沒有說換校長是原因,只是個人合情合理的客觀推斷 ...

另外華仁中及小學,是二個獨立的決策團隊,討價還價,小學部不用賣中學部賬,9年過渡期及收55人是談判之結果⋯

現實⋯⋯協恩中、小學同一個決策團隊,那有力作出談判,討價還價呢?!

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 15:10

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:05
另外華小中及小學,是二個獨立的決策團隊,討價還價,小學部不用賣中學部賬,9年過渡期及收55人是談判之結 ...

要插人也要先看看結果,收生過程也在進行中⋯未到4月只有靜觀其變,畢竟同一辦學團體、同一校董會,4月時看看「感情」二字值幾$斤啦!

作者: hkpapa852    時間: 18-1-10 15:10

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:01

他們沒有說換校長是原因,只是個人合情合理的客觀推斷 ...

好似GH一樣, 我無懷疑過HY小學既學術水平, 不過呢, 升中支援同GH一樣, 可以話係唔入流, 連二線官津小學都不如

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 15:16

hkpapa852 發表於 18-1-10 15:10
好似GH一樣, 我無懷疑過HY小學既學術水平, 不過呢, 升中支援同GH一樣, 可以話係9流
...

GH風風雨雨已經有近十年,如果用GH和第一年面對斷龍的協小相提並論,會否不太公平呢?

另外:GH 100%自主收生比協小8-90%抽獎入來,GH要負的責任相對是否更大⋯⋯另外HY收協小仍進行中,以上原因,作這9流批評,是否過咗少少火?!!!!!

作者: hkpapa852    時間: 18-1-10 15:20

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:16
GH風風雨雨已經有近十年,如果用GH和第一年面對斷龍的協小相提並論,會否不太公平呢?

另外:GH 100%自主 ...
唔, 妳都啱...... 9流對HY小學既支援嚟講, 又未至於咁差..... 改番個字眼

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 15:25

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:16

另外:GH 100%自主 ...

同意協小⋯⋯面試訓練,升中資訊是有不足!

但在呈一、呈二的校內排名次弟分A(20%)、B(20-40%)、C、D、E,清楚地派級仔告訴家長,自己人心中有數,自己囡囡大約什麼位置,甚至band 1ABC也心中有數⋯⋯你問下GH家長有冇,二者不可同比卦,批評必須資料正確及客觀持平!

以正視聽!!!

作者: hkpapa852    時間: 18-1-10 15:41

所以我話, 唔清楚所謂龍校既內情, 日後升中時可能會發現其實係作繭自縛
作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 15:50

hkpapa852 發表於 18-1-10 15:41
所以我話, 唔清楚所謂龍校既內情, 日後升中時可能會發現其實係作繭自縛

換轉另一個角度,有冇一間小學可以有(最少)40%的同學,有協中offer?

機會成本,各自考量。。。

作者: Ryan_baba    時間: 18-1-10 16:31

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:50
換轉另一個角度,有冇一間小學可以有(最少)40%的同學,有協中offer?

機會成本,各自考量。。。
今年可以係40%或更高,但下年呢?冇人知。至少華中有個明確數目,家長同學生至有得計算。
作者: lui    時間: 18-1-10 16:41

hkpapa852 發表於 18-1-10 15:10
好似GH一樣, 我無懷疑過HY小學既學術水平, 不過呢, 升中支援同GH一樣, 可以話係唔入流, 連二線官津小學都 ...

支援意指什麼?如是指教同學如何選校的話?那德幼和德小一脈相承,真糸啋你都儍,你自己去教育局取表格填,亦沒有任何講座。對我感覺,超冇情

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 17:51

lui 發表於 18-1-10 16:41
支援意指什麼?如是指教同學如何選校的話?那德幼和德小一脈相承,真糸啋你都儍,你自己去教育局取表格填 ...

有朋友在讀,家長怨氣也極大。

相比之下,GH支援9流,協小便是2流。

家長起碼心中有數,自己小朋友什麼位置,亦有二場升中簡介會,有冇用便見仁見智,表格如其他津小安排。

作者: sukitelfold    時間: 18-1-10 18:02

兩間有offer
有妹妹K1

答返樓主問題。

吡我⋯我會去dgsjs,d記收得大女,要信大女有能力及合適去讀,不可剝奪她的權利,亞妺有緣也會入,如果入不到,緣份會安排她去更合適的學校,可能更發光發亮,邊個知?!

人便是有強求,但我信緣份會安排,人的力量只是很微小⋯⋯

作者: phonengan    時間: 18-1-11 12:44

大家熱烈討論

但4日內也不見樓主回覆一句

1. 大囡是不是現在在協小讀小一?

作者: nobody2018    時間: 18-1-11 13:30

sukitelfold 發表於 18-1-10 14:07

請問你是不是HY小家長? 以上資料來源是聽聞嗎?
有B級中至尾的同學協中沒有收, 請教如何得知會收多過40%? 謝謝

作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 13:54

nobody2018 發表於 18-1-11 13:30
請問你是不是HY小家長? 以上資料來源是聽聞嗎?
有B級中至尾的同學協中沒有收, 請教如何得知會收多過40%? 謝 ...

有D嘢,如果畫公仔畫出腸,會影響同學。

你就當我逐個數人頭。

作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 14:04

sukitelfold 發表於 18-1-11 13:54
有D嘢,如果畫公仔畫出腸,會影響同學。

你就當我逐個數人頭。

好耐無過來小學,路過見到有人話全斷、有人説只收20%、25%⋯⋯忍不住講我所見的、我聽的。

例如:我親口問李鎮洪校監幾時會收取錄通知?

佢好好人回答我:「我哋今日見小學部近六十人⋯⋯」,再加報到時,點名紙目測差不多5x人,眼➕耳應該凖啦卦!

作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 14:21

Ryan_baba 發表於 18-1-10 16:31
今年可以係40%或更高,但下年呢?冇人知。至少華中有個明確數目,家長同學生至有得計算。 ...

要擔心將來如何?

要擔心將來收幾多?

咁⋯⋯可以擔心埋DGS、Spcc、YWC、CKY等等。

吡我會擔心怎樣部署操下學術成績好過。。。

作者: CherChar    時間: 18-1-11 14:36

sukitelfold 發表於 18-1-11 14:04
好耐無過來小學,路過見到有人話全斷、有人説只收20%、25%⋯⋯忍不住講我所見的、我聽的。

例如:我親口 ...

最怕有好多人道聽途說關於hyps的事,我相信希望大家都聽到更多準確消息,支持你sukitelfold!

講返樓主,睇下樓主想妹妹hea讀, 冇壓力咁讀,定戰鬥格咁讀。不過如果諗住妹妹都讀hyps, 其實都唔可以太偷懶。

但dgjs可以直升,又真係好好。同埋如果阿女大咗知道自己原來可以讀dgjs, 而媽咪因為妹妹而reject offer, 第日會唔會埋怨你呢? 樓主自己考慮清楚。

作者: hkpapa852    時間: 18-1-11 15:35

sukitelfold 發表於 18-1-11 14:21

要擔心將來如何?
YWCPS, 港同, SPCPS, 有講明直升條件 (如各科要達咩分數+操行要求)

SPCC就只係好含糊話達標就得 (但無講明咩叫達標)

DGJS 我就唔知

CKY 點會咁易叫你走..... 留你讀到Year 10考完個IGCSE, 成績唔達標無得讀IBDP自然會另謀出路

作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 16:22

hkpapa852 發表於 18-1-11 15:35
YWCPS, 港同, SPCPS, 有講明直升條件 (如各科要達咩分數+操行要求)

所以⋯⋯咪係咁意思,其他校也有不確定性,既然要擔心升唔升到中學部,倒不如評估一下小朋友專注度、資質、記性、讀書方法、部署等,來得實際,如果考得前,抬轎你個去中學部,也不是人人願意,可能外闖也不定。。。

作者: Ryan_baba    時間: 18-1-11 17:07

sukitelfold 發表於 18-1-11 16:22
所以⋯⋯咪係咁意思,其他校也有不確定性,既然要擔心升唔升到中學部,倒不如評估一下小朋友專注度、資質 ...
有不確定性都起碼有個標準,小朋友唔達標就無話可說。但協中現行做法係齊齊考,即使級一都唔確保一定升到中學部,呢點有好大分別。
作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 17:30

Ryan_baba 發表於 18-1-11 17:07
有不確定性都起碼有個標準,小朋友唔達標就無話可說。但協中現行做法係齊齊考,即使級一都唔確保一定升到中 ...

應該咁講,決策者設立了遊戲規則,我們是否應該用腳投票讀及不讀?

亦沒有能力改變他們的遊戲規則,但第一屆確實有40%同學(成績➕才藝同學)收到offer,中學部亦有特別安排給協小的簡介會、申請表有顏色、專人代收統一交去中學部、第一批2nd in、第一批收取錄通知電郵、第一批註冊,如果以上方面的特別安排,説成協小和其他公開同一樣而冇升協中優勢,講不通吧!!!可見將來,又見不到有太大改變的誘因,畢竟同一辦學團體及校董會,又冇改名做「天光道小學」。。。

作者: b3410    時間: 18-1-11 17:39

sukitelfold 發表於 18-1-11 17:30

應該咁講,決策者設立了遊戲規則,我們是否應該用腳投 ...
天光道小學
咁都被你唸到

作者: hkpapa852    時間: 18-1-11 17:51

b3410 發表於 18-1-11 17:39
天光道小學
咁都被你唸到
天光道小學, 札山道小學, 柏道小學 .....

作者: Ryan_baba    時間: 18-1-11 18:02

sukitelfold 發表於 18-1-11 17:30

應該咁講,決策者設立了遊戲規則,我們是否應該用腳投 ...
一直討論緊嘅係協中冇對協小學生升中學部人數嘅一個協議或收生準則。今年有做唔代表乜嘢,所以比人感到龍可以任搬。
作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 18:10

Ryan_baba 發表於 18-1-11 18:02
一直討論緊嘅係協中冇對協小學生升中學部人數嘅一個協議或收生準則。今年有做唔代表乜嘢,所以比人感到龍可 ...

第一年就諗搬龍門?

觀察多一、兩年才下評論好D

作者: hkpapa852    時間: 18-1-11 18:25

Ryan_baba 發表於 18-1-11 18:02
一直討論緊嘅係協中冇對協小學生升中學部人數嘅一個協議或收生準則。今年有做唔代表乜嘢,所以比人感到龍可 ...

搬籠門呢個講法唔多啱,因為從來都無籠門。

好似扎山道學校,當年以中小學結龍為原因申請轉讓做直資,一直都無直升安排。

近年俾人嘈仲振振有詞話無話過自己係龍校,只係家長諗多咗。

作者: peanutbuttercup    時間: 18-1-11 18:56

sukitelfold 發表於 18-1-11 14:04

例如:我親口 ...

Deleted

作者: Ryan_baba    時間: 18-1-11 20:20

hkpapa852 發表於 18-1-11 18:25
搬籠門呢個講法唔多啱,因為從來都無籠門。

好似扎山道學校,當然以中小學結龍為原因申請轉讓做直資,一 ...
哈哈,確實係冇龍門,所以根本唔知點樣可以贏場波。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5