教育王國

標題: 今日見完個班主任,等於無見過咁 [打印本頁]

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 09:44     標題: 今日見完個班主任,等於無見過咁

問佢校內成績表嘅名次係咪呈分名次,佢無答我.想點

作者: anitawong21    時間: 18-1-7 10:11

馬騮狗 發表於 18-1-7 09:44

你有冇問佢可以揀B幾嘅學校?

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 10:29

anitawong21 發表於 18-1-7 10:11
你有冇問佢可以揀B幾嘅學校?

有,佢話,你揀嗰兩間都啱再問佢,如果揀某間中學又得唔得?佢答我,都得.再三問佢,呢三間學校,寫邊兩間好D,佢答我,你地鐘意.佢問番我轉頭,點解呢屆小六生,咁鐘意嗰間學校,我又點會知呢

作者: Arabellahk    時間: 18-1-7 13:22

校內成績表嘅名次應該不是呈分名次

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 13:27

Arabellahk 發表於 18-1-7 13:22

謝謝

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-7 13:32

馬騮狗 發表於 18-1-7 10:29
有,佢話,你揀嗰兩間都啱再問佢,如果揀某間中學又得唔得?佢答我,都得.再三問佢,呢三間學校,寫邊兩 ...
老師一般唔可以直接答你邊間好d,最多只能俾建議你一堆“比較適合”既學校.
作者: Hoining    時間: 18-1-7 13:58

作者: CALVEN    時間: 18-1-7 14:10

我小朋友學校明確🔕通知家長呈一加呈二的模擬總名次。

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 14:18

CALVEN 發表於 18-1-7 14:10

就算係模擬,都知.好過我地

作者: os_ecu    時間: 18-1-7 14:21

校內成績名次應該多數同“模擬呈分名次”唔同 (計算方法不一樣)

亦未見過有 case 係咁啱一樣。

作者: mother904    時間: 18-1-7 14:25

唔明點解學校咁神秘,讓學生同家長知道自己位置,部署最佳升中策略,去到最適合自己的學校不是更好嗎?

如果學生升中成績不理想,到頭來咪又係影響學校
作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 14:33

mother904 發表於 18-1-7 14:25
唔明點解學校咁神秘,讓學生同家長知道自己位置,部署最佳升中策略,去到最適合自己的學校不是更好嗎?

如 ...

咪係囉,俾我地知道,咁就可以揾D適合小朋友嘅中學

作者: Arabellahk    時間: 18-1-7 15:08

馬騮狗 發表於 18-1-7 14:33
咪係囉,俾我地知道,咁就可以揾D適合小朋友嘅中學
你的小朋友是不是在私立小學?學校有無呈分試?正常情況,官立、資助小學都會告訴家長呈分名次的。

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 15:13

Arabellahk 發表於 18-1-7 15:08
你的小朋友是不是在私立小學?學校有無呈分試?正常情況,官立、資助小學都會告訴家長呈分名次的。
...

唔係私立

作者: Arabellahk    時間: 18-1-7 15:17

馬騮狗 發表於 18-1-7 15:13
唔係私立
是不是有直屬中學?

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 15:19

Arabellahk 發表於 18-1-7 15:17
是不是有直屬中學?

係普通學校,無直屬

作者: angiehouse    時間: 18-1-7 15:27

mother904 發表於 18-1-7 14:25

如 ...

我女學校反而無明確講名次,只系話band1ABC, Band 2ABC,另那些是邊缘人

作者: os_ecu    時間: 18-1-7 16:33

angiehouse 發表於 18-1-7 15:27
我女學校反而無明確講名次,只系話band1ABC, Band 2ABC,另那些是邊缘人

講到係 ABC 或邊緣人 ,其實都夠資料俾你去決定自行入邊兩間了。

作者: angiehouse    時間: 18-1-7 16:42

os_ecu 發表於 18-1-7 16:33
講到係 ABC 或邊緣人 ,其實都夠資料俾你去決定自行入邊兩間了。

雖然系臨時不過好夠資料選校,反而名次吾重要

作者: chocolatebean    時間: 18-1-7 17:14

我答你:不是
老C好多都怕答錯,資訊也未必準確

你上來問仲好

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 18:21

chocolatebean 發表於 18-1-7 17:14
我答你:不是
老C好多都怕答錯,資訊也未必準確

我俾佢激到彈起,當時問佢又俾唔到答案我.轉頭打電話俾我老公,話同主科嘅老師傾過,阿囡呈分成績係個位.可以揀某幾間中學.我想話,班主任唔係應該做好功課,再同家長傾架咩,離哂譜,好嬲囉

作者: chocolatebean    時間: 18-1-7 18:25

馬騮狗 發表於 18-1-7 18:21
我俾佢激到彈起,當時問佢又俾唔到答案我.轉頭打電話俾我老公,話同主科嘅老師傾過,阿囡呈分成績係個位.可以 ...
我哋當年都冇靠老C,家長互相比料
朋友,同事d仔女又係我教路点㨂,順利入讀心儀中學

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-7 18:30

chocolatebean 發表於 18-1-7 18:25
...

你就好,宜家D家長怕你同佢爭位,問完你.你問番佢,佢地唔答你架

作者: mother904    時間: 18-1-8 00:42

angiehouse 發表於 18-1-7 15:27
講所屬banding,其實已有足夠資料判斷但樓主話只知班內名次,除非是頭幾名,否則我覺得唔足夠判斷真確banding,特別是邊緣人就更容易估錯

作者: rulerL    時間: 18-1-8 03:54

chocolatebean 發表於 18-1-7 18:25
...

上年我幫個仔揀自行同統一時,都係靠自己,家長日班主任有告知小兒banding,之後就無任何其他建議啦。

我問埋級名次後,根據上年間小學既派位結果來估計勝算而作出選擇。填模擬表交返學校,自行嗰張班主任都無任何嘢講,到統一時我填咗唔夠10間,班主任話太少,要我填多幾間,唔係一陣派咗去沙頭角就大件事。結果我都係隔硬加多一間就算,因為其他實在填咗都無意思,預派得唔好就去叩門。

作者: 2jkidsfather    時間: 18-1-8 08:33

rulerL 發表於 18-1-8 03:54
上年我幫個仔揀自行同統一時,都係靠自己,家長日班主任有告知小兒banding,之後就無任何其他建議啦。

我 ...
化繁為簡,正確

作者: bb鼠    時間: 18-1-8 09:47

馬騮狗 發表於 18-1-7 18:21
我俾佢激到彈起,當時問佢又俾唔到答案我.轉頭打電話俾我老公,話同主科嘅老師傾過,阿囡呈分成績係個位.可以 ...

你都好吖會打返俾你,我直頭見果個都不是班主任考第幾?1-20啦⋯⋯呈三努力d, band幾都是我主動問先講

作者: melodyc111    時間: 18-1-8 09:51

回覆 os_ecu 的帖子

那如果模擬名次高於考內第二次呈分名次即中學是看那個名次?

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-8 09:51

bb鼠 發表於 18-1-8 09:47
你都好吖會打返俾你,我直頭見果個都不是班主任考第幾?1-20啦⋯⋯呈三努力d, band幾都是我主動問 ...

呢D真係煩

作者: bb鼠    時間: 18-1-8 09:59

馬騮狗 發表於 18-1-8 09:51
呢D真係煩

問佢上年呢個名次入咩中學?佢話好難講㗎,年年家長喜好唔同我心諗我夠知啦

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-8 10:01

...
你調轉了,私小先至會比名次盡力協助同學升中,我哋小學係有呈一的呈分名次、呈一加呈二的呈分名次及校內名次,仲有全年的總名次,反而官校先至係最保守,乜都唔講
作者: 馬騮狗    時間: 18-1-8 10:03

bb鼠 發表於 18-1-8 09:59
問佢上年呢個名次入咩中學?佢話好難講㗎,年年家長喜好唔同我心諗我夠知啦
...

問非所答,最怕係呢D

作者: bb鼠    時間: 18-1-8 10:04

馬騮狗 發表於 18-1-8 10:03
問非所答,最怕係呢D

所以見家長我都無問我揀邊間好費事激氣....

作者: os_ecu    時間: 18-1-8 10:06

melodyc111 發表於 18-1-8 09:51
回覆 os_ecu 的帖子

那如果模擬名次高於考內第二次呈分名次即中學是看那個名次?
應該係間接睇模擬名次.

自行呢 part 中學會問教育局攞 ranking order,ranking order 係集合全部有報考呢間中學既人既名次再排一次順位 (e.g. 你嚮本校排第一,全部人一齊排時經過教育區既處理你可能變成第十, 不過如果同校有人一齊報既話你多數都會係排得前過佢既)

作者: os_ecu    時間: 18-1-8 10:10

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-8 10:01
你調轉了,私小先至會比名次盡力協助同學升中,我哋小學係有呈一的呈分名次、呈一加呈二的呈分名次及校內名 ...
知道起碼兩間 官立、資助小學 都有模擬名次提供的. 一樣係呈一加呈二 (摸擬呈分名次及 校內全級名次)

唔係剩係 私小 先會 盡力協助同學升中的.
作者: chanwendy    時間: 18-1-8 10:15

我地星期五先拎成績表, 不過上星期五就派咗張紙仔, 講呈二排位, 同埋呈一加呈二後的總排位.  不過只係一個範圍咋, 唔係實數.  我地的表示方式係劃開5組, 每20% 一組, 老師畫個圈表示你的位置, 呈一時的班主任個圈晝得好細架, 你會知道你喺嗰20%的頭中定尾.  但係今年的班主任畫到魚旦咁大粒, 個直徑已經等於嗰20%, 我地班家長都話畫咗等於冇畫, 完全唔知自己位置喺邊.  尤其是如果同呈一係同一個20%, 你都唔知自己係升咗定跌咗.
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-8 10:29

os_ecu 發表於 18-1-8 10:10
知道起碼兩間 官立、資助小學 都有模擬名次提供的. 一樣係呈一加呈二 (摸擬呈分名次及 校內全級名次)

唔係 ...
我幾時有話過"剩係"私小先會協助學生升中?你果間學校咪"至"盡力囉 唔係點襯得起你宇宙最強
作者: M6    時間: 18-1-8 11:00     標題: 回覆樓主

我嗰間都係講banding、同級名次,無講band a,b,c!問佢大概有幾多band 1位又話唔講得,見議一間較易入及校風好的給我,其實都冇乜意見資料比家長,感覺到學校好想爭取入讀首三自願入校比率,做好自己學校(業績)

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-8 11:06

我小朋友間資助小學會將先問學生自行心儀學校,然後再根據佢地心儀學校同模擬呈分所屬組別,將學生同家長分不同小組由唔同老師傾同俾選校策略建議,我地私下問班主仼,佢都有私下提供邊幾間學校會比較適合,係放完長假前仲逐個家長打電話去傾揀左邊兩間。

今時今日首三志願升中率同派到咩出名學校已經係選小一重要指標,除非學校本身已經出哂名唔憂無勁人報,否則學校唔會唔緊張。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-8 11:07

有,佢話,你揀嗰兩間都啱再問佢,如果揀某間中學又得唔得?佢答我,都得.再三問佢,呢三間學校,寫邊兩 ...
可能「點解呢屆小六生咁鐘意嗰間學校」係唔係問題,係陳述句。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-8 11:08

Arabellahk 發表於 18-1-7 13:22
一般情況又唔會差好遠
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-8 11:11

CALVEN 發表於 18-1-7 14:10
係俾確實名次定係範圍?

作者: hkpapa852    時間: 18-1-8 12:02

...
正係當年聖家爸爸個間津校都無啦!

只叫三次排位平均在級20內既學生家長乙1放B1中學, 乙2放胡兆熾

作者: bettyay    時間: 18-1-8 12:07

hkpapa852 發表於 18-1-8 12:02
正係當年聖家爸爸個間津校都無啦!

只叫三次排位平均在級20內既學生家長乙1放B1中學, 乙2放胡兆熾
級20乙二放胡?
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-8 12:24

bettyay 發表於 18-1-8 12:07
級20乙二放胡?
乙2放胡兆熾,B2學生?
作者: little_yolky    時間: 18-1-8 12:25

俾咗hints你, 話今屆多人報果間學校, 即係叫你小心D。
作者: artroboy    時間: 18-1-8 12:45

little_yolky 發表於 18-1-8 12:25
俾咗hints你, 話今屆多人報果間學校, 即係叫你小心D。
我地西區呢兩、三年越來越多人報聖鄧,老師都有叫留意
作者: 馬騮狗    時間: 18-1-8 12:48

little_yolky 發表於 18-1-8 12:25

唔係,我地D家長私低下傾,係班主任唔夠膽俾意見.(佢對其他家長都係咁)可能太年輕,唔夠經驗

作者: CALVEN    時間: 18-1-8 13:00

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:11
係俾確實名次定係範圍?

確實名次,仲建議揀咩學校,不過我揀的同老師的建議是相同的。
作者: mytambb    時間: 18-1-8 13:15

馬騮狗 發表於 18-1-8 12:48

唔係,我地D家長私低下傾,係班主任唔夠膽俾意見.(佢對其他家長 ...

唔比意見,不如問第二個老師。

作者: bettyay    時間: 18-1-8 13:28

王家爸爸 發表於 18-1-8 12:24
乙2放胡兆熾,B2學生?
乙一放B1, 乙二就放胡!學校求中首三志願入到?
作者: Arabellahk    時間: 18-1-8 13:47

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:08
一般情況又唔會差好遠
如果視藝、音樂不好,可能相差好遠。我知有小朋友校內成績級三十左右,因視藝、音樂只有六、七十分,呈分後跌到50名左右,也有校內成績級十左右,因視藝、音樂差,呈分後跌到20多名。

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-8 13:50

Arabellahk 發表於 18-1-8 13:47
如果視藝、音樂不好,可能相差好遠。我知有小朋友校內成績級三十左右,因視藝、音樂只有六、七十分,呈分後 ...
小朋友校內成績級30,因視藝、音樂唔好,呈分後跌到50,應該無太大可能。反而如果校內成績級10,因視藝、音樂差,呈分後跌到20,係有可能。原因係越接近頭、尾,差異大既機會會大。
作者: os_ecu    時間: 18-1-8 15:02

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-8 10:29
我幾時有話過"剩係"私小先會協助學生升中?你果間學校咪"至"盡力囉 唔係點襯得起你宇宙最強 :handsom ...

我哋理解能力低囉 .... 乜乜.. "先至會" ... 唔知係點解呢, 阿 smarties.

作者: os_ecu    時間: 18-1-8 15:03

如果視藝、音樂不好,可能相差好遠。我知有小朋友校內成績級三十左右,因視藝、音樂只有六、七十分,呈分後 ...

全中, 呢兩科玩死好多男仔.  谷又無乜得點谷,

作者: mcl203    時間: 18-1-8 15:06

os_ecu 發表於 18-1-8 15:02
我哋理解能力低囉 .... 乜乜.. "先至會" ... 都知係點解呢, 阿 smarties.

似乎,係你,非你哋,連呢句都錯解,要補補佢了~~~

作者: chanwendy    時間: 18-1-8 15:08

os_ecu 發表於 18-1-8 15:03
全中, 呢兩科玩死好多男仔.  谷又無乜得點谷,
都唔止男仔架, 我女由小一至五上視藝都b, 音槳都a架. 呈一視藝老師竟然比得出個c, 仲要係好低分的c添呀.  音樂亦唔知點解兩次呈分都只係得b.
作者: os_ecu    時間: 18-1-8 15:11

chanwendy 發表於 18-1-8 15:08
都唔止男仔架, 我女由小一至五上視藝都b, 音槳都a架. 呈一視藝老師竟然比得出個c, 仲要係好低分的c添呀.   ...
有啲同學既 模擬呈分名次 就係咁樣 同個級名次差好遠了

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-8 15:32

os_ecu 發表於 18-1-8 15:02
我哋理解能力低囉 .... 乜乜.. "先至會" ... 唔知係點解呢, 阿 smarties.
你知你理解能力低咪好囉...有自知之明是好事
作者: chun媽    時間: 18-1-8 18:43

馬騮狗 發表於 18-1-8 12:48

唔係,我地D家長私低下傾,係班主任唔夠膽俾意見.(佢對其他家長 ...

如果老師未做過6年級班主任,即佢對整個升中制度都好fresh,  如果真係,問班主任都side氣!

作者: chun媽    時間: 18-1-8 18:46

chun媽 發表於 18-1-8 18:43
如果老師未做過6年級班主任,即佢對整個升中制度都好fresh,  如果真係,問班主任都side氣!
...

我校的做法,如果是初次做小六班主任,到自行階段,派成績表時,都會有個主任級老師磅住,解答家長的疑難,因知道家長都好無助,六神無主

作者: chun媽    時間: 18-1-8 18:50     標題: 回覆樓主:

見到班主任等於無講,好大原因係佢唔識,唔熟,家長只好自祈多福。
當年大仔升中,我攞料最多的是EK的前輩,而非學校

作者: 馬騮狗    時間: 18-1-8 20:07

chun媽 發表於 18-1-8 18:46
我校的做法,如果是初次做小六班主任,到自行階段,派成績表時,都會有個主任級老師磅住,解答家長的疑難 ...

呢個方法係正常,可以幫到家長.

作者: chun媽    時間: 18-1-9 08:07

馬騮狗 發表於 18-1-8 20:07
呢個方法係正常,可以幫到家長.

咁你最後決定自行哪兩間中學?

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-9 09:14

chun媽 發表於 18-1-8 18:50
見到班主任等於無講,好大原因係佢唔識,唔熟,家長只好自祈多福。
當年大仔升中,我攞料最多的是EK的前輩 ...
可能班主任HEA做,唔想孭鑊,怕講多錯多,唔講唔錯。

作者: CACACAROL    時間: 18-1-9 09:56

馬騮狗 發表於 18-1-7 18:30
你就好,宜家D家長怕你同佢爭位,問完你.你問番佢,佢地唔答你架
係喎, 當大家互相分享信息時, 總有1,2位家長連大抽獎的排位表也說不可俾同學知.

作者: rolandbb    時間: 18-1-9 10:07

回覆 馬騮狗 的帖子

問呢度D人仲好啦, 唔好唔開心.

作者: little_yolky    時間: 18-1-9 10:20

即係你哋平時校內名次只計主科? 我哋剛剛相反, 平時連體育、中英書法都計, 阿女科體育係永遠的C, 得70分, 好既時候有80分, 同人哋下下80-85分, 差咗1X分, 真係平均分差成1分, 名次會差好遠, 所以校內名次一定差過呈分名次, 所以我都好定檔。反而阿妹, 佢所有術科都好好, 但主科中英就............, 食糊既數學成績又好飄移, 所以好愁。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5