教育王國

標題: 由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正常 [打印本頁]

作者: JNF    時間: 18-1-6 13:55     標題: 由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正常

對光無反應,唔望人,唔親媽媽,唔手指指,成日睇轉轉,唔講野.....我小朋友之前全部中哂

見左好多醫生專家、聽過好多負面診斷,睇左好多文章,上左好多堂,聽左好多意見....自己不知不覺都做左專家咁

由一開始2個月大已經無咩希望,因為幾位醫生說他可能是視障,之後就是機會好大既自閉,之後徵狀竟然慢慢消失,現在醫生診斷發展一切正常,不是自閉。呢2年幾既心結,終於可以放低

想鼓勵一d擔心緊同面對緊既家長同小朋友,同埋多謝曾經分享同鼓勵我既jm。我總覺得無論是小朋友原本就無事,定有蓋過某d行為所以睇唔出都好,已經唔重要,而家佢已經係一個會表達同成日好開心既小朋友。

因為一開始,已經打定輸數,我絕對唔會想像到有呢一日,俾信心小朋友,大家要努力!

大家想知d咩,我樂意分享俾大家

作者: lamlam2410    時間: 18-1-23 21:53

作者: lobb2015    時間: 18-1-26 18:33     標題: 回覆樓主:

恭喜你呀。我仔差不多三歲。你個 user name 我認得呀。當時大家差唔多時間在 babykingdom 講 bb 事㗎。
請問現在話冇事的診斷係邊個專業嘅人做㗎? 係政府定私人㗎? 同埋在診斷冇事之前,你做過咩治療呀?希望我仔都可以好似你BB 咁就好喇。

作者: joswong    時間: 18-1-30 10:47

JNF 發表於 18-1-6 13:55
對光無反應,唔望人,唔親媽媽,唔手指指,成日睇轉轉,唔講野.....我小朋友之前全部中哂

見左好多醫生專 ...

恭喜,我都想仔仔好似你個小朋友咁,請問有冇做過咁治療

作者: chan.hoiyan    時間: 18-1-30 13:34

好好呀,我囝囝兩歲兩個月時都診斷為有自閉特徵,而家兩歲七個月,好似各方面都進步左好多,我都有諗過年尾佢三歲幾見CAC會唔會同我講佢其實冇事

佢主要言語唔係好得,請問你囝囝幾時先開始講野? 而家言語能力追番晒嗎?
作者: JNF    時間: 18-7-16 09:27

chan.hoiyan 發表於 18-1-30 13:34
好好呀,我囝囝兩歲兩個月時都診斷為有自閉特徵,而家兩歲七個月,好似各方面都進步左好多,我都有諗過年尾 ...

Sorry 大家我之前logout左好耐無上黎漏左回覆

最後係訓練既老師同醫生都覺正常,而係由政府既CAC評左話唔覺邊方面有問題。佢一直讀主流幼稚園,一返全日就講野了,而家講野好好呀

其實唔知係早左訓練定純粹自己追返,之前因為太明顯所以我有外面俾佢上playgroup,私人訓練,我覺得俾佢接觸多 d野同耐性教佢功效大d

大家要努力呀,一定有得追的

作者: vincelo29    時間: 18-7-17 13:12

見左好多醫生專 ...

恭喜你同小朋友,真係好開心,我想了解多點當時你小朋友的情況怎樣?現在你小朋友幾大?你們一定付出了很多,希望你小朋友繼續進步。

作者: JNF    時間: 18-7-18 08:50

vincelo29 發表於 18-7-17 13:12
恭喜你同小朋友,真係好開心,我想了解多點當時你小朋友的情況怎樣?現在你小朋友幾大?你們一定付出了很 ...

佢頭幾個月時好似睇唔到野咁無眼神反應,眼科醫院同兒科都話照腦,係好灰。而一年後佢視力正常返又中哂自閉特徵...
而家3歳幾啦,一切OK無哂特徵啦無特別再跟進治療了

作者: fandd    時間: 18-7-19 01:32

回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多嘢呢!好似我兩個仔(7歲及9),在3歲前都被評為自閉症(其中1個仲被CAC評為係中度自閉,有智障)。經過黃金期(3-6)一系列既治療,而家兩個讀緊主流小學,與一般小朋友無異,老師亦不知道過去的病歷呢!

小朋友將來發展成點,我哋係估唔到嘅 (包括我在內) !但作為父母既,應該喺黃金期盡力為小朋友做可以做既嘢。

作者: lobb2015    時間: 18-7-19 14:24

JNF 發表於 18-7-18 08:50
佢頭幾個月時好似睇唔到野咁無眼神反應,眼科醫院同兒科都話照腦,係好灰。而一年後佢視力正常返又中哂自 ...

媽媽,真係辛苦你了。當時一定好擔心。

作者: lobb2015    時間: 18-7-19 14:25

fandd 發表於 18-7-19 01:32
回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多 ...

恭喜你呀。要訓練兩個小孩相信都好辛苦吓。有甚麼心得可以分享嗎?

作者: Fatfat_ball    時間: 18-7-25 00:51

回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多 ...

請問當時係評估錯?定真係治療訓練幫到?我仔現在兩歲有自閉特徵,又未開金口,我都尋求緊評估各訓練!智障都train到?可以share多少少嗎?祝福你和兩個兒子

作者: fandd    時間: 18-7-29 02:15

Fatfat_ball 發表於 18-7-25 00:51
請問當時係評估錯?定真係治療訓練幫到?我仔現在兩歲有自閉特徵,又未開金口,我都尋求緊評估各訓練!智 ...
已把囝囝的經歷PM給你!

作者: karineko    時間: 18-7-30 13:43

回覆 JNF 的帖子

請問可唔可以分享下應該做啲乜嘢訓練?thanks!!

作者: fandd    時間: 18-7-30 23:28

回覆 karineko 的帖子

作者: fandd    時間: 18-7-30 23:29

回覆 lobb2015 的帖子

作者: Fridaytffc    時間: 18-7-31 09:30

fandd 發表於 18-7-30 23:29

可以也把經歷 pm比我嗎?

作者: meyuuki    時間: 18-7-31 20:04

回覆 JNF 的帖子

hi, 可以pm 仔仔經歷比我嗎? 謝謝你

作者: Fatfat_ball    時間: 18-8-4 23:36

JNF 發表於 18-7-18 08:50
佢頭幾個月時好似睇唔到野咁無眼神反應,眼科醫院同兒科都話照腦,係好灰。而一年後佢視力正常返又中哂自 ...

你好呀!你話你仔之前中哂自閉特徵?請問係幾多歲?其實有時我真係好想知道除左我地自己之外,有冇外人會睇得出或者覺得你bb有問題去同你講呢?我仔啱啱兩歲,我都覺得佢有自閉,因為唔識講野,淨係識叫媽媽,燈同車,成日會跟youtube唱歌,節奏跟到,但字就講唔到,佢唔識手指指,好鍾意轉玩具,但佢又鍾意同人玩,眼神都ok,我都唔知佢係唔係!我身邊個個話唔覺得佢有問題,淨係話我太擔心,話我痴線,我壓力都好大架!邊個想成日話自己個仔有問題架?但外人都唔明白我

作者: Tristan2016    時間: 18-8-6 11:21

回覆 fandd 的帖子

可以PM我嗎?

作者: ashleycece    時間: 18-8-6 14:57

回覆 JNF 的帖子

恭喜你,可否pM我囝囝的經歷,謝謝
作者: kp_karenhk    時間: 18-8-6 21:55     標題: 回覆樓主

樓主 可否分享比我(emoji)

作者: 小黃豆B    時間: 18-8-6 23:45

只要有懷疑,盡快去做評估, 無論結果如何,都唔好灰心, 唔好錯過治療黃金期。以下係我小朋友經歷:
我小朋友一歳幾都未識講野,對外界反應亦明顯比較慢,第一次政府評估係自閉症傾向,排政府訓練位需時,於是我地自己俾錢去做幼兒訓練,情況已經有好轉,但第二次政府評估時小朋友扭計表現好差,結果醫生一口咬定係自閉症改排特殊幼兒中心,個刻真係好灰心,但我地繼續努力,安排佢去正常學校幼兒班,另外繼續做幼兒訓練再加言語治療。
到佢開始返幼稚園低班前,聽指令溝通已經無問題,而且終於開口發到少少音,同時亦收到通知派到特殊幼兒訓練中心。可能之前根基打得好,係特殊幼兒中心三年內進度非常理想,到畢業時已經同普通小朋友無大分別,順利入左主流小學,係六年小學生活中都無出現大問題,到小五已經唔需要參加小組訓練,今年更考到一間非常好的Band 1中學!
作者: kp_karenhk    時間: 18-8-7 07:52

回覆 JNF 的帖子

媽媽,可否pm 我

作者: diffmo    時間: 18-8-11 21:47

回覆 JNF 的帖子

我仔仔已1歲半, d 治療師話似自閉, 好担心. 請問可唔可以分享下你仔仔做啲乜嘢訓練會有幫助

可以pm 仔仔經歷比我嗎?
謝謝

作者: diffmo    時間: 18-8-11 23:22

小黃豆B 發表於 18-8-6 23:45
只要有懷疑,盡快去做評估, 無論結果如何,都唔好灰心, 唔好錯過治療黃金期。以下係我小朋友經歷:
我小朋友 ...
你好, 小黃豆B.
恭喜你! 你小朋友能有咁大的進步, 並入到好的Band 1中學. 看到你小朋友的經歷, 令我都到有點希望.

我小朋友1歲半, 已有自閉傾向, 眼見佢越來越多自閉行為表現, 心裡很担憂. 請問能否有幼兒練中心和言語治療中心的推介? 能夠PM給我嗎?

謝謝你.

作者: 小黃豆B    時間: 18-8-12 08:24

diffmo 發表於 18-8-11 23:22
你好, 小黃豆B.
恭喜你! 你小朋友能有咁大的進步, 並入到好的Band 1中學. 看到你小朋友的經歷, 令我都到有 ...

我小朋友也是一歲多發現有問題,情況比這裡很多家長小朋友還嚴重,不太明白指令;不理會人自己玩;對外界反應緩慢;叫名成日無反應;唔望人;上堂坐唔定;歲幾一粒音無(三歲都仲未講到爸媽);只差未望車輪和重覆無意義動作。我地係聽幼兒園校長介紹參加協康會既靑蔥計劃,都唔理時間地點,有空位就報堂,先是幼兒訓練,後來再由幼兒訓練導師建議再上埋言語治療,他們會解釋和教導家長如何訓練小朋友,家長參與是很重要的,因為家長才是長期密集訓練小朋友的導師。我們在幼兒訓練時期先把小朋友行為大問題治理好和加強與小朋友親子關係,到言語治療時就教導他語言需要和如何發音,那兩年是最辛苦的,特別是看到幼兒班跟其他人表現不同或是有時候訓練見不到效果,真的很難受,但為了小朋友未來也只能硬著頭皮頂硬上。到排到特殊幼兒訓練中心時,他已經能聽得懂指令,有表達意慾和可以發一點聲音,所以在中心進步非常快,每年都可以升班(每一班代表不同能力)。
孩子成長充滿很多未知數,只要家長肯努力不放棄,把握好治療黃金期,什麼事都是有可能的。
作者: chunghk1    時間: 18-9-13 00:30

請問可以PM 我做了什麼訓練嗎?謝謝
作者: mamaa01    時間: 18-9-14 11:13     標題: 回覆樓主

作者: Chikane123    時間: 18-9-19 13:17

回覆 JNF 的帖子

想問你小朋做過咩一系列訓練?

作者: Winniebabe    時間: 18-9-22 01:14

可以pm埋俾我嗎?thx

作者: Winniebabe    時間: 18-9-22 01:21

小黃豆B 發表於 18-8-12 08:24
我小朋友也是一歲多發現有問題,情況比這裡很多家長小朋友還嚴重,不太明白指令;不理會人自己玩;對外界 ...

您好,請問你個小朋友係出邊自費做訓練做左幾耐,因我知費用都好貴下。睇到個小朋友進展唔錯,對我地好有鼓勵作用!

作者: 小黃豆B    時間: 18-9-22 08:52

Winniebabe 發表於 18-9-22 01:21
您好,請問你個小朋友係出邊自費做訓練做左幾耐,因我知費用都好貴下。睇到個小朋友進展唔錯,對我地好有 ...
我小朋友好細就去做幼兒訓練,無記錯幼兒訓練應該做左大約一年多,每星期一次,後來加言語治療就做左半年至九個左右,每兩星期一次,直至派左特殊幼兒中心就無再去了。無錯係好貴,個時幼兒訓練每次$400,言語治癒每次$600,但為左小朋友唯有其他方面慳d。
作者: maintainchoy    時間: 18-9-28 15:17

可以PM我嗎?
作者: cklaam    時間: 18-9-29 01:53     標題: 回覆樓主

請問可以pm我嗎?我仔30個月,已評估有自閉症,到面家仲係未識講野,只識兩個單字,車同開,唔會用手指指住想要既野,非常擔心追唔到進度

作者: solveA    時間: 18-10-6 08:49

回覆 JNF 的帖子

請問可以將經歷share一下比我嗎?Thx

作者: twinbbtwin    時間: 18-10-17 17:56

見左好多醫生專 ...

想問,你喺果段時間做咩訓練?
thanks

作者: twinbbtwin    時間: 18-10-17 17:57

cklaam 發表於 18-9-29 01:53
請問可以pm我嗎?我仔30個月,已評估有自閉症,到面家仲係未識講野,只識兩個單字,車同開,唔會用手指指住 ...

我仔情況同你好似
但我仔已經3歲9個月

作者: JNF    時間: 18-10-30 22:56

twinbbtwin 發表於 18-10-17 17:56
想問,你喺果段時間做咩訓練?
thanks

因為好早已覺問題。好細個已俾佢上playgroup同早期訓練,實質成效大唔大就唔知,因為佢上堂表現唔好同好飲無咩用。但我地成日陪佢周圍去,最明顯係返左N班即刻講野好左

作者: waimingjoe    時間: 18-11-6 20:12

can pm me plz? thanks

作者: taylor930    時間: 18-11-16 23:23

回覆 JNF 的帖子

可否pm經歷?現在仔仔經歷同樣事情,好灰!

作者: fandd    時間: 18-11-18 13:37

回覆 taylor930 的帖子

作者: Vividada4472    時間: 18-11-21 16:59

please pm me also
作者: rh7667    時間: 18-12-13 12:28

i, 可以pm 仔仔經歷比我嗎? 謝謝你
作者: rh7667    時間: 18-12-13 12:28

可以pm 仔仔經歷比我嗎? 謝謝你
作者: JlIl    時間: 18-12-17 01:33

我大女自閉症普系 而家學津做緊
跟住呀妹又係咁 就2歲都未開口 cac排緊... 同等n班收
希望2個都進步無事
見到你仔仔無事都好好 可以pm我分享一下嗎?thx
作者: averymom    時間: 18-12-17 13:02

very encouraging!! 好鄧你開心!! :)
作者: Popocatip    時間: 18-12-22 17:42

,可否pm經歷
作者: N123456789    時間: 19-2-26 15:16     標題: 回覆樓主

可否pm我?謝謝你(emoji)(emoji)

作者: maudaigou    時間: 19-8-26 19:32

你好,請問能分享啊?謝謝

作者: kinki2130    時間: 19-9-10 08:55

小黃豆B 發表於 18-8-6 23:45
我小朋友 ...

你好,可以pm我私人訓練的details嗎?謝謝!

作者: rosennas    時間: 19-9-11 18:07

樓主, 可以PM資料給我? 謝謝!
作者: rosennas    時間: 19-9-19 16:50

回覆 Fatfat_ball 的帖子

我仔都是自閉譜系BB, 現在2嵗8個月, 可以PM資料?
作者: didi1997    時間: 19-9-24 01:03

我都想要私人訓練資料,唔該 !
作者: Ammmmm    時間: 20-9-12 19:51

didi1997 發表於 19-9-24 01:03
我都想要私人訓練資料,唔該 !
可否pm 有關資料?thanks
作者: Ammmmm    時間: 20-9-12 19:53

見左好多醫生專 ...

洋房

回覆樓主
可否pm我有關訓練資料?thanks

作者: Ammmmm    時間: 20-9-13 06:16

[size=23.4375px]可否pm我有關訓練資料?thanks
作者: Poorgrace    時間: 20-11-22 22:53

請問可否pm 資料給我,感激不盡

作者: babejaiiiiii    時間: 20-12-16 13:38

恭喜!!!媽媽應該安心曬
作者: maggiemylau    時間: 21-1-26 22:45

作者: Sweetpotatowife    時間: 21-3-12 18:28

見左好多醫生專 ...
請問可以PM資料給我嗎?謝謝你!
作者: marcohi    時間: 21-4-2 19:35

見左好多醫生專 ...

你好,可以PM你的經歷給我嗎?我而家好懷疑我仔仔有自閉症,而家好灰。

作者: MonaSiu    時間: 21-4-16 10:19

請問可以pm我經歷嗎?我女而家11.5m 我都有d擔心
作者: Superlemon    時間: 21-5-4 08:03

JNF 發表於 18-7-16 09:27
Sorry 大家我之前logout左好耐無上黎漏左回覆

最後係訓練既老師同醫生都覺正常,而係由政府既CA ...

可唔可以話我知係邊度訓練

作者: manmanko    時間: 21-5-4 16:58

回覆 小黃豆B 的帖子

作者: BB302    時間: 21-5-6 16:10

可否分享訓練方法和經歷
作者: IvanS    時間: 21-5-27 11:07

請問可否分享訓練方法和經歷?
作者: SukiLeungCheung    時間: 21-6-13 02:16

lobb2015 發表於 18-7-19 14:25
恭喜你呀。要訓練兩個小孩相信都好辛苦吓。有甚麼心得可以分享嗎?

我都想聽媽媽分享一下 學習一下心得

作者: Superlemon    時間: 21-7-7 18:02

小黃豆B 發表於 18-9-22 08:52
我小朋友好細就去做幼兒訓練,無記錯幼兒訓練應該做左大約一年多,每星期一次,後來加言語治療就做左半年至 ...

其實仔仔去到幾歲你我就發覺佢同正常小朋友差唔多?
其實仔仔會唔會係資優?

作者: kapobo123    時間: 21-7-21 19:10

請問可以pm我你小朋友的經歷嗎?
作者: 小黃豆B    時間: 21-7-21 21:37

Superlemon 發表於 21-7-7 18:02
其實仔仔去到幾歲你我就發覺佢同正常小朋友差唔多?
其實仔仔會唔會係資優?
...

我哋差唔多一歲左右就發覺佢唔望人叫又無咩反應,後來一直訓練,到五歲左右就開始追得到其他小朋友,資優唔敢講,一路行到現在都唔輕鬆,依家係區內龍頭官津成績叫唔錯,大部分主科都有級名次!

作者: 小黃豆B    時間: 21-7-21 21:44

manmanko 發表於 21-5-4 16:58
回覆 小黃豆B 的帖子

我哋個時排政府前就參加青蔥計劃,主要係幼兒訓練,通過玩具訓練佢專注力丶忍耐力和聽指令,後來大小小聽導師意見再加語言訓練堂教佢講嘢,一直到排到特殊幼兒中心就停左,之後一直跟中心導師指示係屋企做家課訓練!
作者: hygamama    時間: 21-7-23 14:06

作者: tamabaron    時間: 21-10-8 11:39

回覆 小黃豆B 的帖子

想問青蔥計劃好晤好? 因為我都排緊

(我女2歲半)

作者: KYC0308    時間: 21-10-31 15:42

fandd 發表於 18-7-29 02:15

我都想要呀,請pm我

作者: papatraveller    時間: 21-11-1 12:43

可否pm?謝謝
作者: bkcherine    時間: 21-11-2 11:58     標題: 回覆樓主:

你好可以pm我嗎,

作者: ParcoLee    時間: 21-11-9 16:35     標題: 回覆樓主:

可以pm我嗎??謝幫忙

作者: keikocat8    時間: 21-11-12 19:15

回覆 小黃豆B 的帖子

請問可以pm我訓練資料嗎?謝謝你!
作者: auyee    時間: 21-11-22 08:09

回覆 小黃豆B 的帖子

我女3歲了可能有自閉,可以pm我訓練資料嗎?
作者: fayewong456    時間: 21-11-22 10:25

你好, 請問可PM仔仔經歷嗎?
作者: Fanniii    時間: 21-12-29 22:51

請問可以pm 嗎? 謝謝

作者: lsk88hk    時間: 21-12-31 11:51

Pls pm, thanks
作者: nicetomeetu2    時間: 22-1-3 11:46

我個仔都一樣,2歲半被診斷有輕微自閉(主要言語發展落後,有社交),而家做緊治療,未夠2個月已有唔錯進步,可唔可以PM我你的小朋友過往經歷,讓我亦知道應該點去幫阿仔。先行謝謝
作者: Yolandeyeo    時間: 22-8-29 02:36

樓主可以pm 訓練資料嗎?謝謝
作者: Nana313    時間: 22-12-22 13:58

見左好多醫生專 ...

好想請教下,我小朋友現時3歲,佢1歲八個月嗰陣協康評估輕微ASD,早兩個月政府醫院都係咁講,但我一路同唔同嘅老師傾返 大家都覺得阿仔唔係 去睇私家醫生就話佢無嘢,但如果要推翻就要再做多份評估,想問下
你係政府度有record嗎?有推翻過嗎?謝謝分享

作者: wen1213    時間: 23-2-19 22:48

我仔仔最近也確診左了,心情很低落,可以pm 你仔仔經歷比我嗎? 謝謝你
作者: Lingling0106    時間: 23-3-8 17:10

回覆 JNF 的帖子

可否PM我訓練的資料,謝謝!
作者: ts02357721    時間: 23-7-31 22:55

回覆 JNF 的帖子

可吾可以pm埋我,謝謝你的回覆!
作者: LKapo    時間: 23-8-16 18:24

見左好多醫生專 ...
想要解多啲小朋友,情緒有無好差?大機幾歲開始有改善?
作者: LINGGLINGG    時間: 23-9-8 16:51

可唔可以PM我點樣培訓?Thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5