教育王國

標題: 請問大家認為升中要有咩証書或獎項? [打印本頁]

作者: CCelia    時間: 17-12-19 18:27     標題: 請問大家認為升中要有咩証書或獎項?

有咩証書或獎項會對升中面試有幫助?

作者: cmchang0927    時間: 17-12-19 18:32     標題: 回覆樓主:

好難ㄧ概而論。。。
eg 你有演奏級中樂証書但申請的中學原來沒有中樂團。。。
只有成績表係每ㄧ間都會很關注的。。

作者: 熊大    時間: 17-12-19 18:36     標題: 回覆樓主:

成績優異獎

作者: Yanamami    時間: 17-12-19 18:47

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =3547868&highlight=證書

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =3459111&highlight=證書

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =3432729&highlight=證書

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-19 20:43

一張全級考第一既証書應該對升中面試最有幫助。
作者: fungfung060922    時間: 17-12-19 20:46

王家爸爸 發表於 17-12-19 20:43

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-19 20:48

cmchang0927 發表於 17-12-19 18:32
好難ㄧ概而論。。。
eg 你有演奏級中樂証書但申請的中學原來沒有中樂團。。。
只有成績表係每ㄧ間都會很關 ...
有中樂演奏級証書,可能讀中央音樂學院附中仲好,文化部直属既國家級重點學校。
作者: b3410    時間: 17-12-19 22:00

王家爸爸 發表於 17-12-19 20:48
有中樂演奏級証書,可能讀中央音樂學院附中仲好,文化部直属既國家級重點學校。 ...
我有朋友的女讀,大提琴。中一已經可以自己開演奏會,整隻樂團幫佢伴奏。不過唔係中樂
作者: CheungAA    時間: 17-12-19 22:16

CCelia 發表於 17-12-19 18:27
有咩証書或獎項會對升中面試有幫助?
沒有! 只睇成績

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-19 22:19

b3410 發表於 17-12-19 22:00
我有朋友的女讀,大提琴。中一已經可以自己開演奏會,整隻樂團幫佢伴奏。不過唔係中樂 ...
整個樂團幫佢伴奏,應該好有滿足感。
作者: kimberlybaby    時間: 17-12-20 00:29     標題: 回覆樓主:

想問下如果豬肉獎如進步獎,義工獎需吾需要攞埋出黎??

作者: angiehouse    時間: 17-12-20 08:18

kimberlybaby 發表於 17-12-20 00:29

我會照寫出來

作者: os_ecu    時間: 17-12-20 08:28

回覆 CCelia 的帖子

不一定係全部, 但以下有於一項 唔多唔少有幫助 :

ABRSM 樂器 8 級証書 (不包琴) , 有丁更妙
童軍領袖,
地區性[非豬肉]奧數獎,  
學校頒既成績優異獎,
中大資優學生證明,
近呢一兩屆校際音樂節既 solo 樂器 朗誦 名次証書,  
閱讀計劃既獎項,

等等

作者: os_ecu    時間: 17-12-20 08:30

kimberlybaby 發表於 17-12-20 00:29
義工獎 有啲用, 有啲 宜資/自行 既申請表格 有專門一欄填義工服務.

你自己都覺得係豬肉奬既就留到最後仲有位先至填.

作者: bettyay    時間: 17-12-20 08:42

義工獎要睇義工性質及其持續性,一次賣旗或單項服務有用性一般(好過無),但持續性有做的義工項目,無證書都要寫出來。
進步獎如無其他學術獎項,照寫

作者: subb    時間: 17-12-20 09:45

請問, 中大資優學生有什麼東西玩??? 我見中大有關WEBSITE好多野....????
作者: BBKDWLAM    時間: 17-12-20 10:11

伴碟永遠都唔係主菜,唔當美食,只係令菜式觀感豐富啲。但如果真係無咩主菜,可以頂下肚,總好過上隻吉碟。
作者: 野人好索子    時間: 17-12-20 10:13

BBKDWLAM 發表於 17-12-20 10:11
伴碟永遠都唔係主菜,唔當美食,只係令菜式觀感豐富啲。但如果真係無咩主菜,可以頂下肚,總好過上隻吉碟。 ...

呢個比喻好清楚明白

作者: claudiayumt    時間: 17-12-20 10:19

BBKDWLAM 發表於 17-12-20 10:11
伴碟永遠都唔係主菜,唔當美食,只係令菜式觀感豐富啲。但如果真係無咩主菜,可以頂下肚,總好過上隻吉碟。 ...
完全中point

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 11:04

os_ecu 發表於 17-12-20 08:28

童軍領袖?咩cert嚟架?未聽過
作者: CALVEN    時間: 17-12-20 11:16

請問申請表內如無要求填寫學業獎,是否照影印証書夾埋落去?
作者: shypama    時間: 17-12-20 11:21

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-20 11:04
教育局學生大使領袖訓練證書好似更有力D

作者: os_ecu    時間: 17-12-20 11:21

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-20 11:04

有同學仔有提及自行時填過呢一項。

個人無填過唔知張 cert 實際 乜樣,但應該係學校發出的。

作者: os_ecu    時間: 17-12-20 11:22

shypama 發表於 17-12-20 11:21
教育局學生大使領袖訓練證書好似更有力D

政府機構發出的應該更好,有位梗係填先。

作者: 妹妹頭    時間: 17-12-20 11:27

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

童軍隊長是有嘉許狀的 (是香港童軍總會出), 團長再加簽, 我女有依張嘉許狀

作者: 妹妹頭    時間: 17-12-20 11:29

回覆 os_ecu 的帖子

我個女join既童軍旅團唔係學校的, 是ymca的, 所以團長係會幫隊長向香港童軍總會申請依份嘉許狀, 我女都岩岩到手

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 11:49

os_ecu 發表於 17-12-20 11:21
有同學仔有提及自行時填過呢一項。

個人無填過唔知張 cert 實際 乜樣,但應該係學校發出的。

我話比你知,我做咗幾廿年童軍,從來都無"童軍領袖"cert呢樣嘢,如果係由童軍總會發出,幼童軍的最高榮譽,從來只有"金紫荊獎章",其他的cert,都是旅團自行發出,總會官方是不承認的

比意見唔係唔好,但未確定又一知半解的還是少講為妙,一係就講到明自己未能確定,成日講到言之鑿鑿令到人哋信以為真的就唔好啦

作者: os_ecu    時間: 17-12-20 11:57

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-20 11:49
我話比你知,我做咗幾廿年童軍,從來都無"童軍領袖"cert呢樣嘢,如果係由童軍總會發出,幼童軍的最高榮譽 ...

至叻係你。

據呢位做咗幾廿年 (人生有幾多個 廿年,總要做童軍先得) 童軍版友講,“學校” 啲 cert 無香港童軍總會認可好似係唔填得落去㗎,填咗嗰間學校都唔會有分俾你,
各位家長留意

好似係除非唔係。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 11:59

妹妹頭 發表於 17-12-20 11:29
回覆 os_ecu 的帖子

我個女join既童軍旅團唔係學校的, 是ymca的, 所以團長係會幫隊長向香港童軍總會申請依 ...

我女也是YMCA,不過唔係新界地域,YMCA係大機構,每年都會自行設定一些獎項嘉許在旅團表現良好的童軍們,btw⋯⋯你女今年應該落咗草地攞金紫荊,升團未?快快升團,上咗童軍團仲好玩,19年去美國世界大露營,現在開始報名了
作者: os_ecu    時間: 17-12-20 12:05

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-20 11:59
我女也是YMCA,不過唔係新界地域,YMCA係大機構,每年都會自行設定一些獎項嘉許在旅團表現良好的童軍們,佢 ...

唔係童軍總會發出咪嘥咗 ?據幾廿年童軍版友講唔用得嗰喎,用咗好大罪喎 (唔知會唔會俾人話行使虛假文書呢 ? 又)

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 12:07

os_ecu 發表於 17-12-20 11:57

點夠你叻,無圖無真相都可以噏得有聲有色,我只係提醒其他網友唔好亂信一D求其噏當秘笈的言論,你知啦,你成日都提醒我哋網上嘅嘢不能盡信架嘛,所以大家都係小心為妙
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 12:09

os_ecu 發表於 17-12-20 12:05
唔係童軍總會發出咪嘥咗 ?據幾廿年童軍版友講唔用得嗰喎,用咗好大罪喎 (唔知會唔會俾人話行使虛假文書呢 ...
係呀,好大罪架,一陣間比人告行使虛假文書就唔好啦
作者: 妹妹頭    時間: 17-12-20 12:12

10月尾已落草地攞金紫荊了, 多謝關心, 但阿女岩岩至11歲, 未夠稱進童軍, 可能要等升中學至進團, 到時可能會進中學既童軍團, 睇下派到邊間中學至決定

作者: subb    時間: 17-12-20 12:16

咁中大資優學生證明又是什麼東東?????
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 12:18

妹妹頭 發表於 17-12-20 12:12

10月尾已落草地攞金紫荊了, 多謝關心, 但阿女岩岩至11歲, 未夠稱進童軍, 可能 ...

如果可以揀,公開旅會好過學校旅,學校旅有D都做得好好例如St Jo、港華、德信、鄧鏡波,不過好的學校旅無公開旅的多,YMCA通常5個支部齊哂,如在同一旅團由幼童軍做到大,是一件幸福的事,祝你囡囡入到心儀學校,加油
作者: 妹妹頭    時間: 17-12-20 12:24

我同你既諗法一樣, 好想佢由幼童軍到深資童軍都係YMCA, 但因為中學一定要參加一種制服團隊, 所以我到時要決擇, 不過, 我知我心儀果間中學既童軍旅團係做得好好, 10月尾大會操, 11隊出席步操隊其中一隊都係心儀既中學, 佢攞左新界區步操冠軍

作者: bettyay    時間: 17-12-20 12:35

subb 發表於 17-12-20 09:45
請問, 中大資優學生有什麼東西玩??? 我見中大有關WEBSITE好多野....???
中大資優計劃有多項資優課程:語言、科學、數學、口才、探究⋯⋯但第一次報名必須經由學校提名推薦學生報名,及參加中大資優計劃的評估合格後,才可正式報名上課。對升中有無用我不能確認,小女曾報讀並有將相關證書放入portfolio。而剛巧於某直資二面之中,學校有向小女提問有關課程及得著,我估都可能有用,或多個面試問題交流

PS 至於「中大資優學生證明」我就未聽過了

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 12:38

妹妹頭 發表於 17-12-20 12:24

我同你既諗法一樣, 好想佢由幼童軍到深資童軍都係YMCA, 但因為中學一定要參加 ...
咦...咁我知係邊隊喎,今年我都有睇全港步操比賽,佢哋係真係操得好勁

我有個朋友就是這情況,間中學規定要參加制服團隊,但唔規定一定要參加學校的,校外公開旅也可以,只要該旅團出信証明就可以

作者: 妹妹頭    時間: 17-12-20 13:07

穿煲忝, 我到時都會問下學校, 晌出面既童軍是否可以認受

作者: os_ecu    時間: 17-12-20 13:19

subb 發表於 17-12-20 12:16
咁中大資優學生證明又是什麼東東?????

呢個應該係中大向入選而又參加咗資優計劃學生發出嘅證明,小弟無見過張真嘢,但知道有同學入表有提,而佢亦有得 in. 估計有用。

作者: os_ecu    時間: 17-12-20 13:22

CALVEN 發表於 17-12-20 11:16

通常都有 academic achievements /awards 呢一欄, (我填過幾間都有)
呢啲獎放呢一欄應該合適。

作者: josewing    時間: 17-12-20 13:52

bettyay 發表於 17-12-20 12:35
中大資優計劃有多項資優課程:語言、科學、數學、口才、探究⋯⋯但第一次報名必須經由學校提名推薦學生報名 ...
小兒考學校時都有交資優証書, 中學interview 一句都冇問, 反而全港學界証書有關的運動就主力問! 可能每間學校要求不同!
作者: bettyay    時間: 17-12-20 13:57

josewing 發表於 17-12-20 13:52
小兒考學校時都有交資優証書, 中學interview 一句都冇問, 反而全港學界証書有關的運動就主力問! 可能每間學 ...
好明顯小女無吸引人的運動
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-12-20 13:58

bettyay 發表於 17-12-20 13:57
好明顯小女無吸引人的運動
剩係成績已經夠吸晴
作者: SillyU    時間: 17-12-20 14:24

校際只係solo? 仲有duet吧
作者: os_ecu    時間: 17-12-20 14:30

SillyU 發表於 17-12-20 14:24
校際只係solo? 仲有duet吧
呢方面我唔清楚,

就算有, 我都無經驗放落去係有無效果.  有啲表格音樂achievment會叫你 specify 係個人, 定係團體性質. 好明顥評分係有分別的. 我唔知 Duet 應該落邊一欄.  

作者: bettyay    時間: 17-12-20 14:31

os_ecu 發表於 17-12-20 13:19
呢個應該係中大向入選而又參加咗資優計劃學生發出嘅證明,小弟無見過張真嘢,但知道有同學入表有提,而佢 ...
為證真偽,我打咗去中大資優問這張是乜東東!好讓我長知識一下!
結果係中大資優有張叫「入讀證明」,是發給一些將正本證書遺失了而又需證明修畢該課程的學員。但就沒有一張叫「中大資優學生證明」的東西。

作者: b3410    時間: 17-12-20 14:34

我覺得朗誦方面的獎,唔可以同運動/音樂同樣份量。朗誦短時間可以操到,後者要長期時間/精力/金錢投入。同學,家長付出的很多。
作者: os_ecu    時間: 17-12-20 14:36

bettyay 發表於 17-12-20 14:31
為證真偽,我打咗去中大資優問這張是乜東東!好讓我長知識一下!
結果係中大資優有張叫「入讀證明」,是發 ...

中大資優課程有鄰選, 學生質素有保證. 呢張 cert 有用架.

作者: bettyay    時間: 17-12-20 15:52

os_ecu 發表於 17-12-20 14:36
中大資優課程有鄰選, 學生質素有保證. 呢張 cert 有用架.

鄰選=遴選?
其實中大資優計劃是會甄選合適學生為計劃學員。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 16:09

CALVEN 發表於 17-12-20 11:16
我會咁做

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 16:15

b3410 發表於 17-12-20 14:34
我覺得朗誦方面的獎,唔可以同運動/音樂同樣份量。朗誦短時間可以操到,後者要長期時間/精力/金錢投入。同 ...
朗誦短時間可以操到?朗誦要有名次絕對唔容易得過運動/音樂。
作者: twhkleung    時間: 17-12-20 16:21

王家爸爸 發表於 17-12-20 16:15
朗誦短時間可以操到?朗誦要有名次絕對唔容易得過運動/音樂。
同意, 今个星期一同小朋友去參加个在饒宗頤舉行的中文朗誦比賽, 贏咗嗰個同學, 朗誦到好似成個司儀咁, 有身體語言有眼神(眼眉會跟著節奏欲動), 抵佢攞第一

作者: 1773    時間: 17-12-20 16:30

那麼,請問香港資優學苑正式學員會有用嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 16:34

1773 發表於 17-12-20 16:30
無用,但係亦都無負面影響,玩下無妨既,反正唔貴。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 16:42

twhkleung 發表於 17-12-20 16:21
同意, 今个星期一同小朋友去參加个在饒宗頤舉行的中文朗誦比賽, 贏咗嗰個同學, 朗誦到好似成個司儀咁, 有身 ...
因為口部肌肉多,而且都係小肌肉同結構複雜,所以訓練把口絕對難過訓練對腳或者對手。
作者: qwertyasdf    時間: 17-12-20 16:43

王家爸爸 發表於 17-12-20 16:34
無用,但係亦都無負面影響,玩下無妨既,反正唔貴。

不是免費嗎?不是中大資優課程才要收費?!

作者: 1773    時間: 17-12-20 16:47

qwertyasdf 發表於 17-12-20 16:43

是免費的

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 16:51

qwertyasdf 發表於 17-12-20 16:43
唔記得要唔要錢,因為只參加過一次活動同一次比賽。好似係,香港資優學苑既比賽贏咗既話,可以去中大讀資優課程(唔記得收唔收錢),然後成績最好既可以代表香港去比賽。

作者: b3410    時間: 17-12-20 16:51

王家爸爸 發表於 17-12-20 16:42
因為口部肌肉多,而且都係小肌肉同結構複雜,所以訓練把口絕對難過訓練對腳或者對手。 ...
不過,今日我嗰細女,冇學過朗誦,只練了3次。本來打算只係去見識下。竟然亞軍
可能因為這樣而覺得簡單。。。。。可能低年級同學夠膽講出來已經叫做okay

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 16:53

b3410 發表於 17-12-20 16:51
不過,今日我嗰細女,冇學過朗誦,只練了3次。本來打算只係去見識下。竟然亞軍
可能因為這樣而覺得 ...
朗誦節?廣東話定普通話?
作者: b3410    時間: 17-12-20 16:54

王家爸爸 發表於 17-12-20 16:53
校際,普通話
作者: b3410    時間: 17-12-20 16:57

王家爸爸 發表於 17-12-20 16:53
可能學校有玩開粵語集誦,合唱團等等。大概都用的到
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 16:58

b3410 發表於 17-12-20 16:54
校際,普通話
我細嗰個玩咗八年,只係小學四、五年級既時候有名次(第二、第三,未試過第一),小六到中二都低第三名1分。始終香港人,啲普通話發音總有一、兩個字唔準。
作者: os_ecu    時間: 17-12-20 17:01

1773 發表於 17-12-20 16:30
無聽過, 唔知有無用.

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:01

b3410 發表於 17-12-20 16:57
可能學校有玩開粵語集誦,合唱團等等。大概都用的到
粵語朗誦啲技巧好唔同,粵語朗誦其實係吟誦,似古人既朗讀。
作者: bettyay    時間: 17-12-20 17:05

王家爸爸 發表於 17-12-20 17:01
粵語朗誦啲技巧好唔同,粵語朗誦其實係吟誦,似古人既朗讀。
但我覺得粵語朗誦要好比普通話更難!
作者: b3410    時間: 17-12-20 17:11

王家爸爸 發表於 17-12-20 16:58
我細嗰個玩咗八年,只係小學四、五年級既時候有名次(第二、第三,未試過第一),小六到中二都低第三名1分 ...
女仔口齒伶俐啲,有著數講笑
好似朗誦有名次女仔多過男仔?

作者: b3410    時間: 17-12-20 17:12

bettyay 發表於 17-12-20 17:05
似唱歌?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:14

bettyay 發表於 17-12-20 17:05
有同感!
作者: bettyay    時間: 17-12-20 17:14

b3410 發表於 17-12-20 17:11
非公開組別,分開男子組、女子組!無得爭!否則真的很容易女仔贏得多喎
作者: little_yolky    時間: 17-12-20 17:15

bettyay 發表於 17-12-20 14:31
結果係中大資優有張叫「入讀證明」,是發 ...
因為修讀中大資優課程, 必須經過中大資優課程計劃評核係資優學生至可以修讀, 所以, 有修讀既學生都係資優生, 亦有課程俾中學生, 所以中學會知道, 網友應該係講呢個。

中大資優課程係為資優學生提供相關有興趣既範疇一D更多既知識, 師資亦有保障, 同一般的XX校外進修唔一樣。資優課程一年有三期, 包括復活節、暑假、聖誕假。好多嘢學的。(宣傳下先)

作者: b3410    時間: 17-12-20 17:16

bettyay 發表於 17-12-20 17:14
非公開組別,分開男子組、女子組!無得爭!否則真的很容易女仔贏得多喎 ...
係喎,我真係傻!分男女呀!
作者: b3410    時間: 17-12-20 17:17

little_yolky 發表於 17-12-20 17:15
因為修讀中大資優課程, 必須經過中大資優課程計劃評核係資優學生至可以修讀, 所以, 有修讀既學生都係資優生 ...
不過感覺中大的易入,HKAGE難。因為HKAGE過程太過複雜
作者: M-1    時間: 17-12-20 17:17     標題: 回覆樓主:

本人覺得中大資優無乜用,你肯比錢小朋友去讀就得,雖然要做個test,但唔難,不過學費真係幾貴,當比個小朋友入下大學上堂,比D 鬥心同鼓勵佢。
香港資優學苑可能有D用,因就算唔係資優都係績優,不用學費,可自薦或學校推薦,但每年要保持學藉就要努力上下佢地D堂,如果唔係就會D Q學員資格
利申:以上2樣都有玩

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:23

b3410 發表於 17-12-20 17:11
男女一齊既比賽,有名次既都係女仔多過男仔。最近小朋友唔參加中文比賽(無名次,所以無滿足感),只參加英文演講同公開組比賽,幾場都係輸俾國際學校既女仔,同冠軍旗仔無緣。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:24

bettyay 發表於 17-12-20 17:14
非公開組別,分開男子組、女子組!無得爭!否則真的很容易女仔贏得多喎 ...

廣東話故事、歌詞朗誦、新詩創作朗誦都係男女同場比賽。
作者: bettyay    時間: 17-12-20 17:24

b3410 發表於 17-12-20 17:12
似唱歌?
因為粵語有九聲調,普通話四聲調,粵語要全部音讀得準,無懶音,其實不容易。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:26

bettyay 發表於 17-12-20 17:24
因為粵語有九聲調,普通話四聲調,粵語要全部音讀得準,無懶音,其實不容易。 ...
同意,懶音最難改。
作者: M-1    時間: 17-12-20 17:28     標題: 回覆樓主:

我囡唔係資優生,但佢話中大 D course幾好玩喎,中大春季資優課程2018又有課程,15-1-2018截止,上佢網睇下有無課程岩,上完攞張證書睇下有無用傍下身

作者: cmchang0927    時間: 17-12-20 17:34

M-1 發表於 17-12-20 17:28
我囡唔係資優生,但佢話中大 D course幾好玩喎,中大春季資優課程2018又有課程,15-1-2018截止,上佢網睇下 ...

我女都不是資優生但她以前小五小六時放假上過兩次那些科學課程,有一次拿了幾包發霉麵包回家觀察,有點嚇人完左課程會有張cert

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:37

M-1 發表於 17-12-20 17:17
本人覺得中大資優無乜用,你肯比錢小朋友去讀就得,雖然要做個test,但唔難,不過學費真係幾貴,當比個小朋 ...
我反而覺得除非小朋友真係好鍾意,否則無必要花時間係呢啲課程,Commitment 太大,對學業幫助唔大。
但係參加比賽無妨,因為時間花費少,只係花幾小時,知道下自己實力都好。

作者: M-1    時間: 17-12-20 17:39     標題: 回覆樓主:

囡參加Prose Reading,評判話佢D重音放錯位,同旗仔無缘,連在場有D參賽同學及家長都估唔到,地下有D眼镜碎,我有D D失落,好彩囡囡話藝術好主觀,下年再戰。最後評判走理來同我地講表現非常好,聲音甜美,不過爭少少啫

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:40

cmchang0927 發表於 17-12-20 17:34
我女都不是資優生但她以前小五小六時放假上過兩次那些科學課程,有一次拿了幾包發霉麵包回家觀察,有點嚇 ...
其實大部分小朋友都有資優既地方,問題係你有無去發掘,同想唔想去發掘。
作者: bettyay    時間: 17-12-20 17:48

王家爸爸 發表於 17-12-20 17:40
其實大部分小朋友都有資優既地方,問題係你有無去發掘,同想唔想去發掘。 ...
這個十分認同

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 17:49

M-1 發表於 17-12-20 17:39
囡參加Prose Reading,評判話佢D重音放錯位,同旗仔無缘,連在場有D參賽同學及家長都估唔到,地下有D眼镜碎 ...
兩個星期前去睇pubic speaking,見個屯官女仔講得好好,我都以為佢會贏,點知三甲不入,我估個評判唔鍾意佢walk and talk,同埋動作太多。反而嗰聖嘉勒女仔只係一般,平平穩穩,得到冠軍。所以其實主觀成份都好高。
作者: miriam    時間: 17-12-20 18:18

little_yolky 發表於 17-12-20 17:15
因為修讀中大資優課程, 必須經過中大資優課程計劃評核係資優學生至可以修讀, 所以, 有修讀既學生都係資優生 ...
唔使係資優生, 只要學校肯推薦已經可報讀, 當然要經過評估先決定收唔收..

利申, 我囡非資優生, 但有報過囉.

作者: little_yolky    時間: 17-12-20 19:10

miriam 發表於 17-12-20 18:18
唔使係資優生, 只要學校肯推薦已經可報讀, 當然要經過評估先決定收唔收..

利申, 我囡非資優生, 但有報過囉 ...
你話佢唔係資優啫。我知道係有小朋友學校推薦(應該係成績好), 但過唔到評估。佢D評估唔係考知識果D, 係評估小朋友既思考方式係咪屬於資優。我教過一期, D小朋友真係好醒目的。
作者: sophieL    時間: 17-12-20 19:48

回覆 CALVEN 的帖子

請問影印証書可以雙面印嗎?定單面印?
作者: bettyay    時間: 17-12-20 19:57

little_yolky 發表於 17-12-20 19:10
你話佢唔係資優啫。我知道係有小朋友學校推薦(應該係成績好), 但過唔到評估。佢D評估唔係考知識果D, 係評估 ...

的確我都識有朋友仔被學校推薦過三次!都係關於數理科學的課程(成績好)!但就係過唔到評估

作者: patpat234    時間: 17-12-20 20:07

第二得唔得

作者: bettyay    時間: 17-12-20 20:18

sophieL 發表於 17-12-20 19:48
回覆 CALVEN 的帖子

請問影印証書可以雙面印嗎?定單面印?
視乎學校有無特別指明或頁數要求!如果無,我個人覺得單面整齊靚D!但唔環保
作者: 小黃豆B    時間: 17-12-20 22:07

五年級上學期有一張,可惜唔計呈分,呈分個兩次三甲不入!
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-21 10:26

patpat234 發表於 17-12-20 20:07
第二得唔得
好多時候差一個名次就差好遠,好多聖公會小學既全級考第一証書可以入SPCC,考第二就要睇邊間啦,唔係間間都得。
作者: CALVEN    時間: 17-12-21 10:34

王家爸爸 發表於 17-12-21 10:26
好多時候差一個名次就差好遠,好多聖公會小學既全級考第一証書可以入SPCC,考第二就要睇邊間啦,唔係間間都 ...
請教如是自行階段,中學收生是以呈一及呈二的總成績來排次第嗎?
作者: Yanamami    時間: 17-12-21 10:34

bettyay 發表於 17-12-20 20:18
視乎學校有無特別指明或頁數要求!如果無,我個人覺得單面整齊靚D!但唔環保 ...
我就照缩影……除左第-呀冠軍呀先大大張单面过其他-律缩影~甚麼無乜用既服務獎操行獎仲四張縮印埋-張A4添~~
作者: 小黃豆B    時間: 17-12-21 10:49

王家爸爸 發表於 17-12-21 10:26
好多時候差一個名次就差好遠,好多聖公會小學既全級考第一証書可以入SPCC,考第二就要睇邊間啦,唔係間間都 ...
我區內沒有band1A中學,老師說小朋友兩次呈分後是B1A,建議自行最少報一間區外B1A,但那次級一又不是呈分,不敢太進取,現在煩惱中...
作者: miriam    時間: 17-12-21 10:49

little_yolky 發表於 17-12-20 19:10
你話佢唔係資優啫。我知道係有小朋友學校推薦(應該係成績好), 但過唔到評估。佢D評估唔係考知識果D, 係評估 ...
脂憂 (脂肪憂慮症) 佢就有份
佢係過唔到評估, 但年年中大一係 email, 一係寄信黎叫我囡再報讀.

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-21 11:05

CALVEN 發表於 17-12-21 10:34
請教如是自行階段,中學收生是以呈一及呈二的總成績來排次第嗎?
自行階段,中學收生睇到既係按照呈一及呈二既成績,同埋小學既師兄師姊HKAT成績計算出來既排名。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-21 11:07

小黃豆B 發表於 17-12-21 10:49
我區內沒有band1A中學,老師說小朋友兩次呈分後是B1A,建議自行最少報一間區外B1A,但那次級一又不是呈分,不敢 ...
如果老師都話小朋友兩次呈分後係B1A,自行階段當然最少報一間B1A,甚至兩間都報B1A。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5