教育王國

標題: 想請教有無12月細b能夠收到直私offer [打印本頁]

作者: Kenji0105    時間: 17-11-21 17:25     標題: 想請教有無12月細b能夠收到直私offer

如題

作者: shingyancafe    時間: 17-11-21 17:32

想知
作者: Garfield_Wing    時間: 17-11-21 17:57

shingyancafe 發表於 17-11-21 17:32
想知

有1個offer, 2 waiting

作者: Terencema7    時間: 17-11-21 18:11     標題: 回覆樓主:

細B定義?

作者: Garfield_Wing    時間: 17-11-21 18:27

Garfield_Wing 發表於 17-11-21 17:57

補充,無補神校。

作者: Garfield_Wing    時間: 17-11-21 18:28

Garfield_Wing 發表於 17-11-21 18:27
補充,無補神校。

作者: 千語mami    時間: 17-11-21 20:51

Garfield_Wing 發表於 17-11-21 17:57

好叻

作者: Garfield_Wing    時間: 17-11-21 20:57

千語mami 發表於 17-11-21 20:51
好叻

那offer turned down, 所以呢一刻同全reject無分別。都係等抽獎。

細B的路唔易走。當初決定做細b唔知對不對?

作者: 千語mami    時間: 17-11-21 21:24

Garfield_Wing 發表於 17-11-21 20:57
那offer turned down, 所以呢一刻同全reject無分別。都係等抽獎。

細B的路唔易走。當初決定做細b唔知對不 ...

為什麼turn down 呢?這年有offer 不容易哦

作者: Garfield_Wing    時間: 17-11-21 21:30

千語mami 發表於 17-11-21 21:24
為什麼turn down 呢?這年有offer 不容易哦

那是直資,要放棄大抽獎。

作者: 小李    時間: 17-11-22 12:06     標題: 回覆樓主:

點解唔試下repeat-年k3做大B, 出年蛇年再玩過,到時無今年咁激烈。

作者: MrBeast    時間: 17-11-22 12:20

Garfield_Wing 發表於 17-11-21 20:57

細B的路唔易走。當初決定做細b唔知對不 ...
仲有機會改變策略重新步處
作者: piggymonkey    時間: 17-11-22 15:12

回覆 Kenji0105 的帖子

有, got 5 offer so far, still have 4 school not yet announced result
學卷幼,無外補,加油喔

作者: mimi613    時間: 17-11-22 16:43

piggymonkey 發表於 17-11-22 15:12

有, got 5 offer so far, still have 4 school not yet announced result

Wow so smart. My Oct child got 1 offer 2 waitings(非神校)....心儀的冇offer冇waiting...仲有兩間面試, 只希望有waiting

作者: pcdogjoe    時間: 17-11-23 12:33

一定有既! 睇臨場表現!
作者: dim731    時間: 17-11-24 08:56

Kenji0105 發表於 17-11-21 17:25
如題

我仔剛讀小一,係12月細仔,上年考三間直資,1間收,兩間首輪止步
同佢同一日生日有個男仔入咗CKY,一個女仔抽中第一志願,另一個女仔抽中第三志願保險線學校,叩門叩唔走
其實細b考直私或叩門一定無咁著數,但抽獎都係講排序同運氣

作者: woyj    時間: 17-11-24 09:37     標題: 回覆樓主:

細B定大B其實冇關係,只視乎個人能力,自主主動學習才是王道。
眼見CKY 內有超大B也跟吾上,有超細B讀得非常好

作者: iababy    時間: 17-11-24 15:34

piggymonkey 發表於 17-11-22 15:12

好叻叻!!  請問小朋友係男定女? 真心請教平時點教導小朋友啊?

作者: piggymonkey    時間: 17-11-26 13:23

回覆 iababy 的帖子

女仔,有陪佢地閱讀,約一星期兩至三次,但不是有系統嗰種,平時佢在學校借圖書回家,借到乜就睇乜學校學術唔強,普通淺既卷幼,佢有不錯的offer 都出乎我意料

作者: MrBeast    時間: 17-11-26 13:41

woyj 發表於 17-11-24 09:37
細B定大B其實冇關係,只視乎個人能力,自主主動學習才是王道。
眼見CKY 內有超大B也跟吾上,有超細B讀得非 ...
off topic. 直C千揀萬揀,真好難理解點會有跟唔上的情況
作者: woyj    時間: 17-11-26 13:53

MrBeast 發表於 17-11-26 13:41
off topic. 直C千揀萬揀,真好難理解點會有跟唔上的情況

我估入得來可能由另類途徑 :p

作者: MrBeast    時間: 17-11-26 15:58

woyj 發表於 17-11-26 13:53
我估入得來可能由另類途徑 :p
If thats the case, 咁應該是父母管教問題,和大細B也無關
作者: shui1111    時間: 17-11-26 17:28

piggymonkey 發表於 17-11-26 13:23
回覆 iababy 的帖子

女仔,有陪佢地閱讀,約一星期兩至三次,但不是有系統嗰種,平時佢在學校借圖書回家, ...

囡囡好叻 可否分享下會選邊間?

作者: piggymonkey    時間: 17-11-26 17:32

回覆 shui1111 的帖子

仲掙扎緊揀直資定自行

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5