教育王國

標題: 今日in完學之園 [打印本頁]

作者: 艾妃    時間: 17-11-11 11:50     標題: 今日in完學之園

第一part阿女幾好,但第二part個老師唔係好友善,就咁比本書阿女,咩都無講,咁我咪同阿女睇書囉,睇完就叫我地睇完去排隊。我地排隊嗰陣見到其他小朋友in既老師都好nice,會引導小朋友講故事,今次都係陪跑多喇

作者: 宇晴    時間: 17-11-11 12:01     標題: 回覆樓主

我個老師有引導女女睇書喎!

作者: 艾妃    時間: 17-11-11 12:07

宇晴 發表於 17-11-11 12:01
我個老師有引導女女睇書喎!

就係我嗰個無,乜都唔講,淨係我自己同女講故事咋

作者: hamsubbb    時間: 17-11-11 12:28     標題: 回覆樓主:

算啦,入呢間同中六合彩一樣咁難

作者: 宇晴    時間: 17-11-11 12:32

hamsubbb 發表於 17-11-11 12:28

作者: SE12    時間: 17-11-11 12:34     標題: 回覆樓主

interview 都講運氣

作者: csy_blingbling    時間: 17-11-11 13:24

艾妃 發表於 17-11-11 11:50
第一part阿女幾好,但第二part個老師唔係好友善,就咁比本書阿女,咩都無講,咁我咪同阿女睇書囉,睇完就叫 ...

邊間?

作者: 艾妃    時間: 17-11-11 14:49

csy_blingbling 發表於 17-11-11 13:24
邊間?

青衣學之園

作者: csy_blingbling    時間: 17-11-11 15:03

艾妃 發表於 17-11-11 14:49

青衣學之園

同紅磡分校好似考唔同野?

第一part one on one, 第二part group singing, 第三part 問卷

作者: 艾妃    時間: 17-11-11 15:16

csy_blingbling 發表於 17-11-11 15:03

第一part one on one, 第二part group singing, 第三part 問卷

我地第一part係外藉老師唱歌同問生果動物,第二part就係one on one喇

作者: csy_blingbling    時間: 17-11-11 15:35     標題: 回覆樓主

想問有冇人知第三part幾時開始計分?

因為坐入房一陣都冇人mark分?

作者: 宇晴    時間: 17-11-11 16:33

csy_blingbling 發表於 17-11-11 15:35

第三part等左好耐校長先入黎,小朋友開始失控

作者: vvik    時間: 17-11-11 16:36

csy_blingbling 發表於 17-11-11 15:35

房入面冇老師?

作者: 開不了口    時間: 17-11-11 16:47     標題: 回覆樓主:

我果間一對一完就叫你埋一邊自己睇書,之後叫去第二間房排隊

作者: fixedstar99    時間: 17-11-11 17:04

第一part阿女幾好,但第二part個老師唔係好友善,就咁比本書阿女,咩都無講,咁我咪同阿女睇書囉,睇完就叫 ...

係咪一入去就淨係睇書? 有冇俾份情境圖問小朋友問題?我地係問答完情境圖先家長同小朋友睇書。我都係青衣校in

作者: fixedstar99    時間: 17-11-11 17:08

csy_blingbling 發表於 17-11-11 15:03

應該淨係中英文先後次序唔同,其他大致一樣。青衣先英文group in,再中文individual in,最後問卷

作者: 艾妃    時間: 17-11-11 17:19

fixedstar99 發表於 17-11-11 17:08
應該淨係中英文先後次序唔同,其他大致一樣。青衣先英文group in,再中文individual in,最後問卷
...

想問下中文嗰part如果答英文係咪無機會?

作者: fixedstar99    時間: 17-11-11 17:43

艾妃 發表於 17-11-11 17:19

呢個我唔知呀,因我仔都有兩種生果唔識用中文講,我同老師提佐佢淨係識講呢兩種生果既英文名,但老師冇轉返英文問亦冇任何表示話可以答英文,最後係慢慢引導佢講出中文名

作者: msyoyolam    時間: 17-11-11 17:50

fixedstar99 發表於 17-11-11 17:08
...

有中文in 咩?我妹話全程英文喎

作者: fluty    時間: 17-11-11 18:44

msyoyolam 發表於 17-11-11 17:50
有中文in 咩?我妹話全程英文喎

填申請表可以揀用中文定英文in 的
如果揀英文,會全程用英文
反而無揀就會單對單中文gp in 英文

作者: fixedstar99    時間: 17-11-11 19:34

fluty 發表於 17-11-11 18:44
填申請表可以揀用中文定英文in 的
如果揀英文,會全程用英文
反而無揀就會單對單中文gp in 英文

我地n班已經報過名,冇得再填表,直接網上link過去,所以冇得揀中文定英文

作者: clean112    時間: 17-11-11 19:39     標題: 回覆樓主

我哋in個老師要我哋睇書,又係乜都唔港,又無warm up ,一上來就問野,吖B唔答,個面色就黑曬,有D失望

作者: 艾妃    時間: 17-11-11 19:41

clean112 發表於 17-11-11 19:39
我哋in個老師要我哋睇書,又係乜都唔港,又無warm up ,一上來就問野,吖B唔答,個面色就黑曬,有D失望
...

係囉,好失望個老師黑面

作者: wcyjessica    時間: 17-11-11 21:39     標題: 回覆樓主:

不過話事話,今年學之園份小禮物真係好靚好有心思。我真係好鐘意哩間學校既教材。

作者: konew720    時間: 17-11-11 21:55

fixedstar99 發表於 17-11-11 19:34
我地n班已經報過名,冇得再填表,直接網上link過去,所以冇得揀中文定英文
...

PN填form時都有揀,所以係根據你當時填form揀左既語言。

作者: konew720    時間: 17-11-11 21:59

wcyjessica 發表於 17-11-11 21:39
不過話事話,今年學之園份小禮物真係好靚好有心思。我真係好鐘意哩間學校既教材。
...

平時派俾在讀學生既仲靚

作者: wcyjessica    時間: 17-11-11 22:09

konew720 發表於 17-11-11 21:59
平時派俾在讀學生既仲靚

其實D人話學之園學費貴,但其實佢比到既野係值回票價。

作者: konew720    時間: 17-11-11 22:34

wcyjessica 發表於 17-11-11 22:09
其實D人話學之園學費貴,但其實佢比到既野係值回票價。

係呀,物有所值。一班30人,一定有3個老師,唔係好多學校做到。

作者: Jennybearbear    時間: 17-11-11 22:53

樓主我尋日同你情況一樣,我估係同一位老師!有二本書,叫我仔揀其中一本,但本書一D都唔好睇,字多過圖,淨睇圖又唔知講乜,我個仔冇興趣,係咁翻

作者: clean112    時間: 17-11-11 23:09

Jennybearbear 發表於 17-11-11 22:53
樓主我尋日同你情況一樣,我估係同一位老師!有二本書,叫我仔揀其中一本,但本書一D都唔好睇,字多過圖, ...

我哋本書只有幾個圓圈,我仔睇左15秒就唔睇了,老師仲追多句 完了?咁就睇完了?我都勁尷尬

作者: Jennybearbear    時間: 17-11-11 23:10

clean112 發表於 17-11-11 23:09
我哋本書只有幾個圓圈,我仔睇左15秒就唔睇了,老師仲追多句 完了?咁就睇完了?我都勁尷尬
...

唉!我預左陪跑

作者: 艾妃    時間: 17-11-11 23:43

clean112 發表於 17-11-11 23:09
...

我都係呀,睇咗一分鐘左右,老師就話完喇?我呆咗,根本唔知佢想我做乜

作者: konew720    時間: 17-11-12 00:14

過去幾年interview, 紅磡分校冇叫小朋友睇書,不過青衣同凱帆分校有。
佢地想睇下家長平時有冇同小朋友睇書既習慣。

作者: 水皮仔    時間: 17-11-12 00:47

可能想睇家長伴讀既情況,我印象中有一part係自己同小朋友睇書,一睇就知平日有冇伴讀開,學校想搵會教小朋友既家長,因為課程入面需要家長高度配合
作者: maggie-tmK    時間: 17-11-12 00:57     標題: 回覆樓主

咁見校長果part係咪最重要?
我小朋友係咁擰轉頭望老師,無答前面的校長的問題

作者: KumamonJ    時間: 17-11-12 01:01

艾妃 發表於 17-11-11 17:19

我們也是暫答了英文、

作者: clean112    時間: 17-11-12 01:20

艾妃 發表於 17-11-11 23:43
我都係呀,睇咗一分鐘左右,老師就話完喇?我呆咗,根本唔知佢想我做乜
...

係吖,老師反問時,我都幾無奈,自問日日都會陪個仔睇繪本,講故仔,但一定唔會睇得幾個圓圈,其它一片空白既書囉,得2歲幾,老師又無任何指令,淨係俾本書話睇,面試其他學校,個老師見我個仔怕怕,會識warm up,會好有耐性等小朋友答

作者: vickling    時間: 17-11-12 01:28

clean112 發表於 17-11-12 01:20
係吖,老師反問時,我都幾無奈,自問日日都會陪個仔睇繪本,講故仔,但一定唔會睇得幾個圓圈,其它一片空 ...

得圈圈...其實果本係咩書?

作者: clean112    時間: 17-11-12 01:40

vickling 發表於 17-11-12 01:28
得圈圈...其實果本係咩書?

圓圈+空白

作者: 開不了口    時間: 17-11-12 01:48

clean112 發表於 17-11-12 01:40
圓圈+空白

其實可以叫下小朋友數圈圈,圈圈顏色之類呀,加啲幻想搵野同小朋友講

作者: moniko    時間: 17-11-12 03:33

clean112 發表於 17-11-12 01:20
係吖,老師反問時,我都幾無奈,自問日日都會陪個仔睇繪本,講故仔,但一定唔會睇得幾個圓圈,其它一片空 ...

係咪黃色同藍色圈?

作者: CXW    時間: 17-11-12 11:01

...
我都係 in 青衣,但 1 on 1個老師係比書同人體 puzzle 我女揀,佢揀左 puzzle , 第三 part 校長好遲入,但見有2個老師不停望住同有寫野
作者: clean112    時間: 17-11-12 11:35

開不了口 發表於 17-11-12 01:48
其實可以叫下小朋友數圈圈,圈圈顏色之類呀,加啲幻想搵野同小朋友講
...

有吖,吖B有港顏色,幾個,似咩,但興趣都不大,睇開有公仔既書

作者: clean112    時間: 17-11-12 11:35

moniko 發表於 17-11-12 03:33
係咪黃色同藍色圈?

仲有黃色

作者: fixedstar99    時間: 17-11-12 12:14

CXW 發表於 17-11-12 11:01
我都係 in 青衣,但 1 on 1個老師係比書同人體 puzzle 我女揀,佢揀左 puzzle , 第三 part 校長好遲入,但 ...

你講既puzzle係咪手抓板? 我1:1 in中文臨走前都有見到隔離檯個小朋友玩緊手抓板,但手抓板對in K1小朋友來講唔係太easy佐d咩?點揀到叻既小朋友
我地份情境圖對話都問佐好多問題。

作者: MuffinBuB    時間: 17-11-12 12:37

艾妃 發表於 17-11-11 19:41
係囉,好失望個老師黑面

我上年in, 又係part 2遇到個完全冇表情講嘢無尾音的老師,一個課室5組one in one interview, 其餘4組老師全部好生動好友善⋯⋯最唔忿氣係我女part one 係果組入面唯一一個做曬英文老師要求的。

作者: 艾妃    時間: 17-11-12 12:52

CXW 發表於 17-11-12 11:01
我都係 in 青衣,但 1 on 1個老師係比書同人體 puzzle 我女揀,佢揀左 puzzle , 第三 part 校長好遲入,但 ...

我係揀都無得揀囉⋯⋯

作者: 艾妃    時間: 17-11-12 12:56

水皮仔 發表於 17-11-12 00:47
可能想睇家長伴讀既情況,我印象中有一part係自己同小朋友睇書,一睇就知平日有冇伴讀開,學校想搵會教小朋 ...

佢想睇吓家長伴讀情況冇問題。但係老師完全冇講過呢個部份做啲咩!淨係俾咗本書我乜都冇講過,我完全唔知要做咩囉!我覺得咁樣好唔公平!

作者: CXW    時間: 17-11-12 14:27

fixedstar99 發表於 17-11-12 12:14

你講既puzzle係咪手抓板? 我1:1 in中文臨走前都有見到 ...
係呀係手抓版,我女係出面等in 時玩滑梯撞爆咀流血腫左,即刻大喊,咁我抱佢係一邊安撫左陣收左聲,飲水果陣就叫名要 in, 佢係group in 都叫肯做但無咩心機,1 on 1 見我果個係主任,佢見到我女無心機,講野又細聲(佢話好痛),知道佢整到,所以可能係咁比佢揀掛,BTW, 我女係呢個情況仲肯答問題同做動作,我已經佢好叻,所以都無咩期望 lu
作者: bean7714    時間: 17-11-12 15:37

clean112 發表於 17-11-12 11:35
仲有黃色

有黃、紅、藍圓點嗰本書?本書係咪叫「小黃點」?呢本好書黎喎

作者: 水皮仔    時間: 17-11-12 16:43

小黃點係好睇嫁,對2歲幾既小朋友黎講,咩類型既書我都會睇,我都有本小黃點大冒險
作者: bean7714    時間: 17-11-12 17:10

水皮仔 發表於 17-11-12 16:43
小黃點係好睇嫁,對2歲幾既小朋友黎講,咩類型既書我都會睇,我都有本小黃點大冒險 ...

我個仔都好鍾意小黃點,係一本好好嘅互動遊戲書,我之前喺圖書館借,佢日日都要我同佢睇好多次,識得玩其實呢本書好好玩。但第一次睇其實要家長自己睇一次,組織下先同小朋友睇先好玩,如果面試中抽中呢本書係有d難處理,除非之前睇過⋯

作者: clean112    時間: 17-11-12 19:18

bean7714 發表於 17-11-12 17:10

我個仔都好鍾意小黃點,係一本好好嘅互動遊戲書,我之前 ...

我哋無睇過,可能每個小朋友個性唔一樣,我個仔仲未識睇咁深既書

作者: pollywcw    時間: 17-11-12 23:41

小黃點係一本好出名嘅互動遊戲書, 就算第一次一齊睇都冇可能15秒可以睇完. 如果係小朋友自己一個睇, 就有咁嘅可能. 一d 都唔深, 係好得意嘅書.
你應該要多留意兒童繪本, 同陪讀技巧. 名幼唔只㨂學生, 有d 會揀埋家長
作者: 水皮仔    時間: 17-11-13 00:32

係呀,其實好淺,搵隻手指跟住一齊行,細個睇會岩大左已經唔會睇,但小朋友會記得呢本書
作者: clean112    時間: 17-11-13 01:46

pollywcw 發表於 17-11-12 23:41
小黃點係一本好出名嘅互動遊戲書, 就算第一次一齊睇都冇可能15秒可以睇完. 如果係小朋友自己一個睇, 就有咁 ...

首先老師并無話家長可以指引,所以我在不了解規則時并無過多干預,小朋友15秒睇完再正常不過。第二我哋無睇過這類型書,亦都無有目的性深究邊本書可以培養個仔點點,我一直都遵從吖仔鐘意邊本書就睇邊本書,一晩上甚至睇10次同本書我都照陪,呢個年紀的小朋友,我唔會太過干預。揀學之園純屬近,樓下,無特別大目的性

作者: PST    時間: 17-11-13 04:42

回覆 CXW 的帖子

我都係in青衣,英文果part 仔做得好好,中文果part 我仔又中又英咁答,老師都係比佢玩手抓板先睇書,老師問題都答到,但老師一樣完全唔笑無表情 講野都好冷淡,! 做完叫我地去等校長,等左勁耐,我仔睇完果幾份書,就開始唔肯坐,又企又郁,仲勁大聲唱歌,有2個老師係到亦到無表情咁計分校長先入來! 呢間學校比感覺最好同友善係門口登記時收錢個職員,至少佢有笑容!😂
作者: trastephen    時間: 17-11-13 12:44     標題: 回覆樓主

今日in 日出康城,囝囝表現ok 喎!
第一part外籍老師問問題,阿仔第一個擧手答。
第二part情境圖,有兩個著住學之園校服嘅小朋友坐喺個有電視喇叭嘅地方玩玩具,老師問係咩地方,我仔話課室,我仲幫佢repeat一次,但諗諗下似屋企多啲(emoji)(emoji)不過之後問題全部都識答,問左十幾廿條。之後再睇圖書,老師一路問書嘅內容。
最後同校長傾計,早晨同byebye要叫幾次先講,又扭來扭去俾校長叫望著佢眼睛!唔知會否扣分!我問券又填得唔好(emoji)

作者: mikaelajose    時間: 17-11-13 15:12     標題: 回覆樓主

今日in青衣
2年都撞著木口木面老師
阿仔都冇心機答問題
聽到隔離老師生動有趣既聲線吸引住,
不停回頭望個老師
個冇表情老師都冇引再問

另外,都冇比阿仔玩puzzle
話遲d先玩
跟住就睇書
問左2,3條問題
就話排隊見校長

2年都係最快in 完等埋其他人見校長個個(emoji)

作者: kaleo    時間: 17-11-13 18:23

mikaelajose 發表於 17-11-13 15:12
今日in青衣
2年都撞著木口木面老師
阿仔都冇心機答問題

我囡都係見青衣,英文部份正常,中文見到個老師冇乜表情,答啲唔答啲,又係最早搞掂去問卷房

作者: Cadbury_biscuit    時間: 17-11-13 20:03

hamsubbb 發表於 17-11-11 12:28

同意, 特別個囡係細B(十月)。真係當去見識下⋯

作者: tammtamm    時間: 17-11-13 20:16

作者: hamsubbb    時間: 17-11-14 08:27

tammtamm 發表於 17-11-13 20:16

作者: hamsubbb    時間: 17-11-14 08:28

Cadbury_biscuit 發表於 17-11-13 20:03
同意, 特別個囡係細B(十月)。真係當去見識下⋯

大B 都唔一定有位

作者: szeti    時間: 17-11-14 09:06

真心覺得係一間零分學校,唔好再話難過六合彩了,包括校長所有老師連啲阿嬏,都是白鴿眼,俾外界讚得多目中無人,佢係第一間我囝連個ball都唔回答既學校.
作者: csy_blingbling    時間: 17-11-14 09:43

回覆 szeti 的帖子

你IN邊間?
佢點白鴿眼?

作者: siucoming    時間: 17-11-14 09:48     標題: 回覆樓主

我都in左,感覺很多老師都不太友善,好彩one on one 我個個老師都ok .我囡都肯答下。我囡之前in 幾間都表現幾好,但今次最想入呢間反而表現最差,整定同LH無緣

作者: keikolau    時間: 17-11-14 10:26     標題: 回覆樓主:

如果入LH叫中六合彩,咁入Cckg,或者SPK又可以點形容?只係坊間對LH太神化了吧?

作者: ylylylyl    時間: 17-11-14 10:33

keikolau 發表於 17-11-14 10:26
如果入LH叫中六合彩,咁入Cckg,或者SPK又可以點形容?只係坊間對LH太神化了吧?
...

其實佢地要過5關斬6將,又要填問卷,PN時又要2nd in ,便給人精挑細選的感覺,產生中六合彩的幻覺。

作者: Smileymama    時間: 17-11-14 11:52

我琴日IN迎海,可能新校,校長老師都好Nice,唔覺白鴿眼....
希望收我個仔,就唔洗山長水又遠去九龍塘......
等結果的時間真的很漫長........
作者: szeti    時間: 17-11-14 12:02

佢同六合彩拉唔上關係, 無你哋咁形容佢點會咁, 咩以兒為本, 雙語學習, 家校合作?個普通話老師連我囝個名都唔識讀, 我亦無聽過啲外個人講過嘢, 做個排場出嚟?..無言.
作者: 豬嘜仔    時間: 17-11-14 12:03     標題: 回覆樓主:

每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直私小學嘅家長。要知道現今考直私真係好高難度,咁LH要挑選有 potential 嘅學生、家長有咩問題呢!!
各位未有offer嘅人請別評論人哋教職員有冇愛心吧,或俾零分咁差!

p.s. 我曾是LH用家,校長老師姐姐都好錫小朋友,我小朋友畢業多年個姐姐都記得佢名。LH係一間學術強嘅happy school

作者: szeti    時間: 17-11-14 12:10

siucoming 發表於 17-11-14 09:48
我都in左,感覺很多老師都不太友善,好彩one on one 我個個老師都ok .我囡都肯答下。我囡之前in 幾間都表現 ...

我囝入第二個房, 竟然突咗佢一個出嚟無老師, 得佢一個睇住書等, 佢尚好揭下, 投入咗人哋完又叫佢埋枱巳發脾氣, 撞正個木面問嘢, 咁米唔采佢, 個木面又真係你唔答唔識答繼續問其他, 黐線, 我最接受唔到係好似老師既嘢喺旁邊開門關門出出入入,  諗唔到會騷擾到幼兒, .. 我都唔知佢再問過咩, 無啦啦大門又開話完結轉場, 不知所謂.

作者: 艾妃    時間: 17-11-14 12:11

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:03
每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直 ...

就算唔講interview老師是否有善,學校選家長我亦明白。我只係覺得interview嗰陣個老師咩都無指示我要點做,我交咗$45,我希望有個清晰明確既指示知道下一步應該係點做囉。而唔係叫我女揀本書,然後咩都唔講。想我伴讀或是想個女自己讀我完全唔知囉,佢有佢寫,氣氛好尷尬。

作者: szeti    時間: 17-11-14 12:14

艾妃 發表於 17-11-14 12:11
就算唔講interview老師是否有善,學校選家長我亦明白。我只係覺得interview嗰陣個老師咩都無指示我要點做 ...

你令我諗起有一幕我囝揭書, 有啲嘢想表達, 但個木面女士 (佢無做老師資格) 低頭喺個FILE 後寫梗嘢, 囝去拉個FILE , 佢就突番個頭出嚟問做乜....

作者: 豬嘜仔    時間: 17-11-14 12:15

就算唔講interview老師是否有善,學校選家長我亦明白。我只係覺得interview嗰陣個老師咩都無指示我要點做 ...

其實咪叫咗你女揀本書睇

作者: 艾妃    時間: 17-11-14 12:19

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:15
其實咪叫咗你女揀本書睇

佢只係話:你揀一本書丫。完!我當然知揀一本書係睇啦,但究竟佢想我女齋睇?講故事?我陪佢睇?佢自己睇?定我講故事?我完全唔知,佢只係無表情地一路寫,亦無講過睇完要點⋯⋯可能我之前in嗰d學校唔係咁啦,我見在場其餘5位老師對小朋友都係好友善同佢地講故事,我先覺得打咗個突姐

作者: 豬嘜仔    時間: 17-11-14 12:20

szeti 發表於 17-11-14 12:14
你令我諗起有一幕我囝揭書, 有啲嘢想表達, 但個木面女士 (佢無做老師資格) 低頭喺個FILE 後寫梗嘢, 囝去拉 ...

老師mark分,叫你睇書,但你仔冇睇仲搞人嘢,可能老師反應令你不爽,但作為父母都應該控制吓小朋友。
個別老師差d實有,應該話係每間學校都有。學生同學校係配對,不用勞氣,自然會有合適學校配合到你小朋友

作者: ylylylyl    時間: 17-11-14 12:47

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:03
每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直 ...

還記得LH PN面試小朋友,又真係幾大龍鳳,小朋友轉課室都算,個個家長仲要坐低即埸填問卷,即場填考埋家長為乜呢?未面試時目測人數唔多,但都要等咁耐就是為了考埋家長填問卷等見副校長,感覺唔良好。如果早知道這個流程,一定唔會in 呢。

其他學校有要求面試當日交回問卷,我又很接受,起碼有被尊重既感覺。

其他老師有沒有愛心等是個人感受,不置評論了。

作者: siucoming    時間: 17-11-14 13:52

我個老師有話同媽媽一齊睇同要bb自己揭書,咁我自己get到就係我要伴讀。如果咩都唔講我都會照伴讀嘅因我囡都未識自己睇。不過老師nice 唔nice 真係對小朋友有d影響

作者: 水皮仔    時間: 17-11-14 14:14

我上年面試k既感受好好,呀女好開心,最尾填完問卷由呀女交既時候,校長仲同佢傾計,引導佢講多謝,仲讚女女對鞋好靚,今年我地已經係k1小朋友,上至校長,下至書記廁所姨姨都記到小朋友既名,特別係第1日返學校長已知女女既名,好驚喜,老師開學頭幾日已打電話比我留意到啲細微既事情
作者: szeti    時間: 17-11-14 14:32

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:20
老師mark分,叫你睇書,但你仔冇睇仲搞人嘢,可能老師反應令你不爽,但作為父母都應該控制吓小朋友。
個別 ...
我唔會形容一個小朋友果刻係去搞人嘢.  一個小朋友有嘢想表達, 無需要去 '控制' 佢.  

睇書係有互動既, 你明唔明?

作者: cheung2737    時間: 17-11-14 14:57

好明顯想揀d喜歡睇書既小朋友小朋友同識教小朋友既媽媽囉

作者: pollywcw    時間: 17-11-14 15:01

回覆 cheung2737 的帖子

agree

作者: pollywcw    時間: 17-11-14 15:03

其實ST CAT 同GH, 都係一邊INTERVIEW一邊墳問卷,間間都有自己既RULE. 咁容易做到既話, 點SORT OUT 幾千人
作者: 豬嘜仔    時間: 17-11-14 15:30

cheung2737 發表於 17-11-14 14:57

所以話係配對遊戲囉!做唔到面試内容,唔係小朋友或家長有問題,而係唔適合,咁有乜好鬧呢!唔係話LH係神校,但一間有質素嘅私校係有條件去揀適合嘅家長同學生

作者: gs416    時間: 17-11-14 15:37

我仔都係in青衣,老師講野無語氣無笑容,節奏極慢,d問題重覆又悶,我仔都俾後面枱老師聲線吸引左。老師問完幅圖片問題後完全無講野,我仔自己揭本書我伴讀,我覺得老師起碼應該講一句叫佢睇丫... 作為幼師我覺得笑容係基本,咁既語氣點同小朋友講故事點教呢?

作者: cheung2737    時間: 17-11-14 15:38

豬嘜仔 發表於 17-11-14 15:30
所以話係配對遊戲囉!做唔到面試内容,唔係小朋友或家長有問題,而係唔適合,咁有乜好鬧呢!唔係話LH係神 ...

我講出我个人感覺咋,有質素既學校係應該有得選擇,我同意

作者: 艾妃    時間: 17-11-14 15:42

gs416 發表於 17-11-14 15:37
我仔都係in青衣,老師講野無語氣無笑容,節奏極慢,d問題重覆又悶,我仔都俾後面枱老師聲線吸引左。老師問 ...

係,不過有好多jm都覺得係學校揀人,唔應該鬧唔應該呻,我唔同意囉,我地未正式被取錄唔代表要受到唔尊重或無禮對代囉。我見其他老師好nice,唔明點解我女個老師可以cool到咁,注定無緣啦。

作者: 豬嘜仔    時間: 17-11-14 15:42

cheung2737 發表於 17-11-14 15:38
我講出我个人感覺咋,有質素既學校係應該有得選擇,我同意

我唔係話你鬧呀,唔好誤會我

作者: 艾妃    時間: 17-11-14 15:44

cheung2737 發表於 17-11-14 14:57

呢點我明白,但有需要咁cool同唔比指示嗎?我連考乜都唔知,根本無得發揮⋯⋯

作者: cheung2737    時間: 17-11-14 15:45

豬嘜仔 發表於 17-11-14 15:30
所以話係配對遊戲囉!做唔到面試内容,唔係小朋友或家長有問題,而係唔適合,咁有乜好鬧呢!唔係話LH係神 ...

其實每個媽媽講出個人感觉姐,每樣野實有人喜歡唔喜歡架啦

作者: Zeta_Sea    時間: 17-11-14 15:46

估唔到個interview咁難, 1st in 要 in 3 rounds.
我小朋友本身有讀N, 所以平常心, 之前無特別準備, 咩都唔知
過程係 : 早到要在校外等
交文件後去空地玩一陣等叫名
1st round 單對單問答, 完左就叫我帶小朋友去看書
2nd round 外藉老師講故事, 唱遊, 中間要自我介紹, 答老師問題
3rd round 普通話老師帶我地去一間課室, 小朋友要看書, 大人要填問卷, 等叫名, 小朋友同校長傾偈
咁多野考, 真係嚇一跳, 不過都係好的經驗, 平常心等result
作者: 豬嘜仔    時間: 17-11-14 15:47

艾妃 發表於 17-11-14 15:42
係,不過有好多jm都覺得係學校揀人,唔應該鬧唔應該呻,我唔同意囉,我地未正式被取錄唔代表要受到唔尊重 ...

所以係個別老師問題,而唔係學校唔好,好同意幼師要有愛心

作者: pollywcw    時間: 17-11-14 15:48

有時人地一日IN幾百人, 去到尾段冇哂笑容都好正常,咁唔一定係老師冇禮貌OR唔尊重人,始終INTERVIEW都講運氣, 所以平常心啦
作者: cheung2737    時間: 17-11-14 15:48

艾妃 發表於 17-11-14 15:44
呢點我明白,但有需要咁cool同唔比指示嗎?我連考乜都唔知,根本無得發揮⋯⋯
...

我都觉發揮唔到

作者: 艾妃    時間: 17-11-14 15:50

pollywcw 發表於 17-11-14 15:48
有時人地一日IN幾百人, 去到尾段冇哂笑容都好正常,咁唔一定係老師冇禮貌OR唔尊重人,始終INTERVIEW都講運氣, ...

我in 9:50已經咁,in下午嗰d小朋友咪仲無運行⋯⋯我都係平常心,只係覺得有d失望原來會有幼師係咁cool姐

作者: 豬嘜仔    時間: 17-11-14 15:50

pollywcw 發表於 17-11-14 15:48
有時人地一日IN幾百人, 去到尾段冇哂笑容都好正常,咁唔一定係老師冇禮貌OR唔尊重人,始終INTERVIEW都講運氣, ...

實力+運氣

作者: gs416    時間: 17-11-14 15:51

一個interview,其實足以反映老師質素,就算好多人報要"西"人,作為老師都應該引導小朋友令佢地展示最好既一面,尊重家長同小朋友之餘亦都尊重自己作為老師身分。一個短短既面試,老師更加係代表學校,讓校外人接觸同了解學校既唯一途徑!

作者: 1218ck    時間: 17-11-14 15:53

水皮仔 發表於 17-11-14 14:14
我上年面試k既感受好好,呀女好開心,最尾填完問卷由呀女交既時候,校長仲同佢傾計,引導佢講多謝,仲讚女 ...

K1考入真係好少位,入到真係叻

請問小朋友1st round係咪表現好好?
同埋入左2nd in 係咪仲好多人爭?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5