教育王國

標題: Concord / Caterham/ Freemen's/ Epsom [打印本頁]

作者: edamame    時間: 17-10-27 10:37     標題: Concord / Caterham/ Freemen's/ Epsom

亞仔對以上4間sixth form有興趣,
請問大家可以比一些意見嗎 ?
他喜歡理科。

作者: PenguinQQ    時間: 17-10-27 11:20

edamame 發表於 17-10-27 10:37
亞仔今年報了以上4間sixth form,
他喜歡理科。

因为已经是升讀中六了,要預備考大學,所以學校的公開試往績是很重要的。我建议你先在他们的網站上看看你自己小朋友將会选修的理科过去數年公開试成绩来作篩選。這樣可以先收窄範圍,然後再在校風、地點、課外活動等範疇逐一比較吧!

作者: 一家三口    時間: 17-10-27 12:05

PenguinQQ 發表於 17-10-27 11:20
因为已经是升讀中六了,要預備考大學,所以學校的公開試往績是很重要的。我建议你先在他们的網站上看看你 ...

Caterham 本星期六考筆試呀!加油。

引錯回覆,唔好意思。

作者: 121213    時間: 17-10-27 18:27

他喜歡理科。

我個囝今天轉了去Caterham 唸L6, 讀得開心,之前yr.9 考過但考吾入去了另外一間讀左三年。Caterham 係好學校。

作者: edamame    時間: 17-10-27 18:46

121213 發表於 17-10-27 18:27
我個囝今天轉了去Caterham 唸L6, 讀得開心,之前yr.9 考過但考吾入去了另外一間讀左三年。Caterham 係好學 ...

請問星期六要上堂嗎?
可以介紹一下boarding?

作者: elbar    時間: 17-10-27 19:38

他喜歡理科。

Caterham

Epsom

作者: ricenoodle    時間: 17-10-27 19:45

我個囝今天轉了去Caterham 唸L6, 讀得開心,之前yr.9 考過但考吾入去了另外一間讀左三年。Caterham 係好學 ...

I am interested in Caterham and if there are many boarders over the weekend as I heard others said the boarding house is quiet on Sat & Sun.

作者: 121213    時間: 17-10-27 21:07

edamame 發表於 17-10-27 18:46
請問星期六要上堂嗎?
可以介紹一下boarding?

L6 海外生星期六只上1.5 hrs IELTS 堂,local寄宿生週六不用上堂所以很多人週五晚就返家。我個囝同房就是澳洲藉嘅英國人通常Fri 晚走左阿囝就變成有single room, 佢都幾Enjoy. 中五至中七一個House週末大慨剩下五、六十人,當然香港人最大幫,約埋行落town 約十分鐘又或者去倫敦睇戲,唐人街行下,又會響學校common room 睇下波,打下羽毛球或其它運動,總括來說無悶嘅感覺。

作者: 121213    時間: 17-10-27 21:08

ricenoodle 發表於 17-10-27 19:45
I am interested in Caterham and if there are many boarders over the weekend as I heard others said  ...

見以下我回覆edamame....希望幫到你。

作者: edamame    時間: 17-10-27 22:06

121213 發表於 17-10-27 21:07
L6 海外生星期六只上1.5 hrs IELTS 堂,local寄宿生週六不用上堂所以很多人週五晚就返家。我個囝同房就是 ...

121213多謝你回答問題,你仔仔舊年係HK考入學試嗎?還是uk
我仔剛在HK考完,他說chem 和Phy 超難,有3分1係未學過,所以我有D擔心。
吾知12月知道結果未!我見佢個網站話一月先出結果,有排等。

作者: 121213    時間: 17-10-27 22:32

edamame 發表於 17-10-27 22:06
121213多謝你回答問題,你仔仔舊年係HK考入學試嗎?還是uk
我仔剛在HK考完,他說chem 和Phy 超難,有3分1 ...

囝Yr 9 已經去了英國升學,當年考不到Caterham所以去了另外一間UK boarding school 唸三年,上年卷土重來再考L6, 終於掂左。佢好遲先收到offer成二月初才知道,當中也有叫agent追,學校回覆未有位,要有人放棄offer才俾阿囝,亦有表示想收佢,可能係waiting 吧。我知道最快有人Xmas 左右收到offer, 之後有人吾留位放棄就逐步給offer 予其他qualified 嘅考生。

作者: 121213    時間: 17-10-27 22:34

edamame 發表於 17-10-27 22:06
我仔剛在HK考完,他說chem 和Phy 超難,有3分1 ...

我仔話入學試Phy, Chem 不太難,之後如果學校想收你的話會約Skype interview. 好多考生冇機會 interview 已經rejected. 當然有得in 也未必一定收啦。

作者: edamame    時間: 17-10-27 22:40

121213 發表於 17-10-27 22:34
我仔話入學試Phy, Chem 不太難,之後如果學校想收你的話會約Skype interview. 好多考生冇機會 interview  ...

Pls check pm

作者: TingTing    時間: 17-10-27 22:42

121213 發表於 17-10-27 22:34
我仔話入學試Phy, Chem 不太難,之後如果學校想收你的話會約Skype interview. 好多考生冇機會 interview  ...
請問這校谷不谷學生呢?L6沒單人房,U6有single room 嗎?好似boarding得150人,(六)(日)外國人返晒家,约剩下多少人留校呢?沒活動如學生自修,有無地方呢?謝謝
作者: 121213    時間: 17-10-27 22:47

TingTing 發表於 17-10-27 22:42
請問這校谷不谷學生呢?L6沒單人房,U6有single room 嗎?好似boarding得150人,(六)(日)外國人返 ...

不太谷,普遍學生都自律温習。我上面有posted 過house 在周六、日嘅情況。L6 雙人房,U6 係single room.

作者: yfchanMa    時間: 17-10-27 23:39

呀囝是Freemen’s 上屆畢業,是理科生, 學校理科成績強,在校內website便看到過去A-Level成績。該校老師及本地生們都很好,呀囝説沒有歧視、欺凌的。新宿舍只建成三、四年,所以設施新,大部分L6住single room, U6全是single room。Boarding逢weekend會有集體活動時間,玩小組遊戲/打波等;every friday晩飯後會接載宿生去Epsom嘅supermkt 逗留一小時讓他們可自行添置日用品(如沒有需要,這個學生是可選擇不跟隨去的)。
作者: ricenoodle    時間: 17-10-28 00:03

121213 發表於 17-10-27 21:07
L6 海外生星期六只上1.5 hrs IELTS 堂,local寄宿生週六不用上堂所以很多人週五晚就返家。我個囝同房就是 ...

謝謝!是否L6 已經不用知會家長就可以去 London etc?
其實好多boarding schools 如果近倫敦都只淨下國際學生留宿,local 人就可以回家。

作者: ricenoodle    時間: 17-10-28 00:05     標題: 回覆樓主

請問 Epsom 是否多些 boarders ?

作者: 121213    時間: 17-10-28 00:07

ricenoodle 發表於 17-10-28 00:03
謝謝!是否L6 已經不用知會家長就可以去 London etc?
其實好多boarding schools 如果近倫敦都只淨下國際 ...

不用通知家長但最少三個同學一齊去,但阿囝一定会先知會我。要通知house master 及要指定時間回到學校。

作者: edamame    時間: 17-10-28 08:46

yfchanMa 發表於 17-10-27 23:39
呀囝是Freemen’s 上屆畢業,是理科生, 學校理科成績強,在校內website便看到過去A-Level成績。該校老師及 ...

你好, 請問freemen's  係咪每星期都有測驗?
我見他們boarding 得60人,係咪大多數係sixth form ?

作者: edamame    時間: 17-10-28 08:49

ricenoodle 發表於 17-10-28 00:05
請問 Epsom 是否多些 boarders ?

我見好似3XX幾人。但不太清楚boarding 生活是怎樣的

作者: yfchanMa    時間: 17-10-28 12:12

edamame 發表於 17-10-28 08:46
你好, 請問freemen's  係咪每星期都有測驗?
我見他們boarding 得60人,係咪大多數係sixth form ?
...
Sixth form 是每星期也有測驗.Yes, 多數是sixth form boarders

作者: DKmum    時間: 17-10-28 18:23

edamame 發表於 17-10-28 08:49
我見好似3XX幾人。但不太清楚boarding 生活是怎樣的
我女話校園及宿舍生活都很忙,覺得很充實及很開心!
作者: ricenoodle    時間: 17-10-28 20:10

DKmum 發表於 17-10-28 18:23

你指 Epsom 嗎? thanks!

作者: DKmum    時間: 17-10-28 21:07

ricenoodle 發表於 17-10-28 20:10
你指 Epsom 嗎? thanks!

Yes

作者: edamame    時間: 17-10-28 23:26

DKmum 發表於 17-10-28 21:07
Yes

請問星期六要不要上堂,
我見3XX幾個boarder,多吾多香港人?英國人又多吾多?

作者: TingTing    時間: 17-10-29 09:11

DKmum 發表於 17-10-28 18:23
請問epsom 是否必需考ukiset .? 面試和入學試都要呢?sixth form 數理科強嗎?或是校風如何?F6多不多香港、歐洲、內地生呢?謝謝!
作者: DKmum    時間: 17-10-29 13:35

edamame 發表於 17-10-28 23:26
請問星期六要不要上堂,
我見3XX幾個boarder,多吾多香港人?英國人又多吾多?
...
星期六上午要上堂,下午規定要參加球類活動,所以我女話很忙,但充實又開心!學校一共有7間宿舍,每間大概50至60人,有很多不同國籍學生,有英國、美國、俄羅斯、馬來西亞⋯,國內人不多,反而多香港人,可能香港A A推介得多!

作者: DKmum    時間: 17-10-29 13:43

TingTing 發表於 17-10-29 09:11
請問epsom 是否必需考ukiset .? 面試和入學試都要呢?sixth form 數理科強嗎?或是校風如何?F6多不多香 ...
如在香港考,Ukiset是必須的, 我女在英國考入學試, 所以不需要!  學校成績可上學校官網參考!校風很好,同學都很乖,從香港考進去的同學大多來自香港名校, 家長網絡也很好,大家經常交流! 我女只讀了兩個月,讀得很開心,暫時我女和我都頗滿意這間學校!
作者: DKmum    時間: 17-10-29 14:02

DKmum 發表於 17-10-29 13:35
星期六上午要上堂,下午規定要參加球類活動,所以我女話很忙,但充實又開心!學校一共有7間宿舍,每間大概5 ...
補充一下, 因為學校逢星期二, 四, 六下午都有compulsory games session and sports activities , 所以時間表編排到星期六上午也要上堂,還有一星期要去2次chapel , 另加我女自己的課外活動,出外比賽 等等,每科教完一單元,又有測驗,所以佢經常話好忙,但好處是自己會學懂時間編排,也沒什麼時間煲劇、上網!
作者: TingTing    時間: 17-10-29 14:16

DKmum 發表於 17-10-29 14:02
補充一下, 因為學校逢星期二, 四, 六下午都有compulsory games session and sports activities , 所以時間 ...
好充實的校園生活!!
作者: ricenoodle    時間: 17-10-29 23:28

DKmum 發表於 17-10-29 13:35
星期六上午要上堂,下午規定要參加球類活動,所以我女話很忙,但充實又開心!學校一共有7間宿舍,每間大概5 ...

之前agent 也有介绍 Epsom给我女兒,佢話啱好動的男孩女孩,聽完你的講述也應該比較適合喜歡活動的人。請問学校的宿舍、起居飲食好吗?

作者: ricenoodle    時間: 17-10-29 23:47

DKmum 發表於 17-10-29 13:43
如在香港考,Ukiset是必須的, 我女在英國考入學試, 所以不需要!  學校成績可上學校官網參考!校風很好,同 ...

同埋想問問Epsom 是否數理科比較好?因為看到某agent article 係咁講。如果不想讀全理科可以嗎?

作者: 一家三口    時間: 17-10-30 11:42

他喜歡理科。
從AA 處收到料, 考Caterham first round 的學生, Results will be announced by 3rd November 2017. Acceptance deadline for the offer by 7th December 2017.

你本星期五留意啦.

作者: edamame    時間: 17-10-30 11:45

一家三口 發表於 17-10-30 11:42
從AA 處收到料, 考Caterham first round 的學生, Results will be announced by 3rd November 2017. Accept ...

多謝提供資訊

作者: kls12    時間: 17-10-30 22:31

他喜歡理科。

是讀完中四、定中五過去?

作者: DKmum    時間: 17-10-31 09:20

ricenoodle 發表於 17-10-29 23:28
之前agent 也有介绍 Epsom给我女兒,佢話啱好動的男孩女孩,聽完你的講述也應該比較適合喜歡活動的人。請 ...

Headmistress 很nice, 食物ok, 每日有很多水果!至於是否數理強,可參考學校網頁,有很詳細的ALevel result! 大部分香港學生都會讀2-3科數理,但選科是自由的、視乎興趣與能力,希望解答了你的問題!

作者: ricenoodle    時間: 17-10-31 10:13

DKmum 發表於 17-10-31 09:20
Headmistress 很nice, 食物ok, 每日有很多水果!至於是否數理強,可參考學校網頁,有很詳細的ALevel resul ...

Thank you very much for your detailed reply. Epsom sounds positive in every aspects. I’ll look into the school if go for Co-Ed.

作者: edamame    時間: 17-10-31 10:23

kls12 發表於 17-10-30 22:31

阿仔在UK讀緊Y11,出年升sixth form

作者: kls12    時間: 17-10-31 21:52

kls12 發表於 17-10-30 22:31

甘你可能比我熟!

最初有考慮Concord,但知道不是一般的英國學校,便放棄了。

有考過Caterham, D 卷幾深,很鼓勵讀4至5科。

有到過Freemen’s ,沿路去比較窄,宿舍很細(外面看,沒入過去),主要是這原因沒考慮。

作者: edamame    時間: 17-10-31 22:40

kls12 發表於 17-10-31 21:52
甘你可能比我熟!

最初有考慮Concord,但知道不是一般的英國學校,便放棄了。

你小朋友也是今年考sixth form?
報了那幾間?

我吾熟,所有學校都未去過,只在EK問路,等高人指點迷津,所以獲益良多。

作者: DKmum    時間: 17-10-31 23:17

edamame 發表於 17-10-31 22:40
你小朋友也是今年考sixth form?
報了那幾間?
如你仔在UK讀緊, 對英國寄宿學校會有點認識,奇怪點解對UK學校不熟呢?
作者: edamame    時間: 17-10-31 23:34

DKmum 發表於 17-10-31 23:17
如你仔在UK讀緊, 對英國寄宿學校會有點認識,奇怪點解對UK學校不熟呢?

因為當初申請Y10時,沒有做什麼search,只用一個月匆忙報了學校,之後發覺阿仔不太喜歡及適合。経過呢次之後,就勤力上EK搵資料。所以有家長願意介紹學校,對於我係非常好的事,我吾想阿仔再入到間自己不太適合的學校。
再者我根本無時間和能力飛去逐間學校visit.

作者: chuchuma    時間: 17-11-1 09:07     標題: 回覆樓主

我見有啲家長話AA推介間學校,我知AA都好出名,但如果經其他agent, 會否入學率會比較低呢?

謝謝!

作者: KenjiMa    時間: 17-11-1 12:40

請問除左學費/機票,還有什麼雜費?大約要預幾多錢一年?

作者: ricenoodle    時間: 17-11-1 13:04

chuchuma 發表於 17-11-1 09:07
我見有啲家長話AA推介間學校,我知AA都好出名,但如果經其他agent, 會否入學率會比較低呢?

謝謝!

我見可以經其他 agent 報考 Epsom & Caterham。

作者: 一家三口    時間: 17-11-1 13:20

ricenoodle 發表於 17-11-1 13:04
我見可以經其他 agent 報考 Epsom & Caterham。

我曾經send e-mail 問Caterham .  佢地話香港只有3間代理agent.  或者大家試吓問吓心儀學校邊間做代理.

Caterham 以下3間代理

1) AA,   
2) coopers n coopers,   
3) Education & Learning Services

作者: ricenoodle    時間: 17-11-1 14:20

一家三口 發表於 17-11-1 13:20
我曾經send e-mail 問Caterham .  佢地話香港只有3間代理agent.  或者大家試吓問吓心儀學校邊間做代理.

我見英倫海外有介紹

作者: chuchuma    時間: 17-11-1 17:15     標題: 回覆樓主

多謝晒各位!

作者: Iputa    時間: 17-11-9 21:34

EpsomMy friend's sons and daughter in Epsom
Son was bullied, school uniform stolen. Luckily there was slot in another room.
Daughter became playful.
Girls come back from weekend drunk and no one care.

作者: DKmum    時間: 17-11-9 23:49

Iputa 發表於 17-11-9 21:34
EpsomMy friend's sons and daughter in Epsom
Son was bullied, school uniform stolen. Luckily there w ...

Can you share more about your friend’s experience as this is quite different from our understanding!  And how long were the situation you described taken place?  If your friend’s  son was bullied, why your friend still send the daughter there?  It will be helpful for understanding the school better

作者: Iputa    時間: 18-3-12 03:46

Sad. Her boy is very hardworking, good boy. Not sure if all the boarding schools same. They just want to protect the name. Bully incident poorly handle.
House master say no one saw (of course!) theft, no one saw pranks played on him. Because no video.
This is one problem with boarding where Chinese is minimal and if your child is more of the good boy type. The bullies were gwei.
Not to generalize boarding schools gweis. Just this is one reality for parents who want child to experience UK style boarding.
Things continue to be missing / stolen from him.
The daughter is another friend. She is very happy because her board has many Chinese girls.
I notice agents love to recommend Epsom
作者: Vivis    時間: 18-3-12 22:02

Iputa 發表於 18-3-12 03:46
Sad. Her boy is very hardworking, good boy. Not sure if all the boarding schools same. They just wan ...

Can share which year the boy studied in? Thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5