教育王國

標題: 物理治療 or 脊醫 [打印本頁]

作者: 文仔媽    時間: 17-10-26 17:01     標題: 物理治療 or 脊醫

作者: EASTCOAST    時間: 17-10-26 21:21     標題: 回覆樓主

個人認可脊椎骨「醫」為合格按摸技師。

作者: DKmum    時間: 17-10-27 08:16

文仔媽 發表於 17-10-26 17:01
朋友兒子今年F6, 成績應該可以考獲理工大學三寶(物理治療,職業治療, 放射治療)
但家人希望他爭取赴英 ...

朋友家人想他去英國的原因是什麼?而個囝讀書嘅意願又是什麼?

作者: tommythumb    時間: 17-10-27 14:19

回覆 文仔媽 的帖子

脊醫只能私人執業,多數自己開(個人或同人合營),有極少數集團會請人。
物理治療師可私人執業,亦可入醫院或者 NGO 打工,絕對唔難搵到工。

作者: Terencema7    時間: 17-11-14 09:07

朋友兒子今年F6, 成績應該可以考獲理工大學三寶(物理治療,職業治療, 放射治療)

讀完物理治療,拎左物理治療師資格先,物理治療師係傳統西醫體系,一定有工做,同埋私人執業都可以,加埋保險認受。

香港和英國物理治療師培訓仲係學士,英國仲係3年制,非常抵讀,而脊醫多數都碩士以上,所以讀左物理治療學學士先會合理d.

我會建議讀左物理治療,做左物理治療師,立即過澳洲麥覺理大學或Bond U, 讀脊醫碩士,因為應該兩三年搞掂,或過美國讀脊醫博士,應該4年左右,返黎就物理治療師加脊醫加埋有博士同醫生稱謂。

返黎可以開診所,收到專科醫生診金價錢。

另一考慮,係理大讀完物理治療,立即apply 澳洲技術移民(如冇外國護照),之後用公民身份讀脊醫,4年後物理治療師,脊醫加澳洲護照。

作者: Terencema7    時間: 17-11-14 09:13

不過如果有脊醫學會全數獎學金,可選擇去英國AECC 讀左5年脊醫課程先,讀完都係23歲,再係英國報兩年制物理治療碩士,攞埋英國註冊都係25歲,返黎做打工5年物理治療師,儲d 錢,30歲開脊醫加物理治療診所,開展事業。

加埋黎緊脊醫可能係香港有課程,同埋理大東華學院都極需要物理治療教員,可選擇讀埋PhD,進身教研行列,又係一條出路。

作者: chocolatebean    時間: 17-11-14 11:31

Terencema7 發表於 17-11-14 09:13
不過如果有脊醫學會全數獎學金,可選擇去英國AECC 讀左5年脊醫課程先,讀完都係23歲,再係英國報兩年制物 ...
你好PROF, 有晒多年PLAN 比樓主考慮

作者: Terencema7    時間: 17-11-14 12:47

chocolatebean 發表於 17-11-14 11:31
你好PROF, 有晒多年PLAN 比樓主考慮

起碼Chiropractor 係香港攞到醫生稱謂,物理治療師係香港不能直接睇病人,要西醫轉介,此舉香港西醫係利益下必定極力反對物理治療師直接睇病人。

而脊醫可以直接睇病人,生意角度同社會地位上,脊醫係香港必然社會地位較高。

作者: 文仔媽    時間: 17-11-20 22:21

作者: Terencema7    時間: 17-11-20 22:29

文仔媽 發表於 17-11-20 22:21
感謝你的指引,很有用!現在清晰好多了!

不用客氣,醫療專業方面可以隨時問我,我非常熟悉。

作者: ypmummy    時間: 17-11-20 23:10

Terencema7 發表於 17-11-20 22:29

你好用心解答樓主問題,好正

作者: 文仔媽    時間: 17-11-22 20:15

作者: brother4    時間: 17-11-22 21:16

英國讀物理冶療要面對病人不同英語發音,一般點克服/聽明白?

作者: Terencema7    時間: 17-11-22 23:08

文仔媽 發表於 17-11-22 20:15
太好了,我遇到熱心的專業人士!再次請教,兒子就讀Phy Chem,Bio M2, 理工的物理治療DSE 要幾分才能入到呢 ...

理工今年DSE 最低果個都29,31會比較穩陣,而IB 成績最低39。

放射治療師/放射技師人工係公私醫院應該相同,物理治療師比較多工作地方,例如私人執業等等,不過兩者都可取。

作者: Terencema7    時間: 17-11-22 23:11

太好了,我遇到熱心的專業人士!再次請教,兒子就讀Phy Chem,Bio M2, 理工的物理治療DSE 要幾分才能入到呢 ...

計分上,生物會有優勢。

面試時,可表現對物理治療係香港發展o既抱負同埋睇法,要表現對行業熱心,話自己做過病人或家人試過物理治療呢d 就比較行貨。

如果有運動員底會比較有著數,同學要有獨立和成熟特質。

作者: Terencema7    時間: 17-11-22 23:14

brother4 發表於 17-11-22 21:16
英國讀物理冶療要面對病人不同英語發音,一般點克服/聽明白?

一般都可以,現在有大量港人子女於英國大學修讀物理治療,聽講有一間二線有1/6是香港人,將會回港執業。

但留意,由於兩地文化不同,英國比較優閒,節奏慢,唔同香港QEH, 所以留英治療師回港要適應。

作者: hogwarts    時間: 17-11-22 23:29

放射治療是理工大學放射學的其中一個專業選項,除了理大,東華也有放射治療,但東華沒有另一專業選項 —— 映像分析。

17年物治收分 best 5 - 34.5 , 放射學 17年 best 5 - 28.3。其實還有職業治療可以考慮 17年 core 4 + 2 - 32.8。

HA 列這三個專職治療 allied health 職系為同一起薪點。三科工作性質很不同,同學應該做多D背景硏究,allied health 還有一個相對人多的職系,就是 MLS。

下面是今年六月,政府發表的一個醫療人員預測報告,同學也應參考。

http://www.hpdo.gov.hk/doc/e_sr_final_report.pdf

作者: jessimm    時間: 17-11-23 10:37

Terencema7 發表於 17-11-22 23:14
一般都可以,現在有大量港人子女於英國大學修讀物理治療,聽講有一間二線有1/6是香港人,將會回港執業。

...
認識有子女於英國大學修讀物理治療: 一個留英執業, 一個回港入HA, 一個正在讀Yr2

作者: LingChiBaBa    時間: 17-11-23 10:38

hogwarts 發表於 17-11-22 23:29
放射治療是理工大學放射學的其中一個專業選項,除了理大,東華也有放射治療,但東華沒有另一專業選項 —— ...

物理治療34.5分計Best6。

作者: Terencema7    時間: 17-11-23 11:28

jessimm 發表於 17-11-23 10:37
認識有子女於英國大學修讀物理治療: 一個留英執業, 一個回港入HA, 一個正在讀Yr2
...

回港要有適應期,因為文化不,香港學生係木人行出黎,一畢業基本上可以立即做到骨科,神經科,胸肺科,但由於英國實習時,不會太密集睇病人,所以返港後一開工同本地畢業生會有點分別。

DSE best 5, 有30分可博

作者: jessimm    時間: 17-11-23 13:37

Terencema7 發表於 17-11-23 11:28
回港要有適應期,因為文化不,香港學生係木人行出黎,一畢業基本上可以立即做到骨科,神經科,胸肺科,但 ...
兩位修讀學位時都曾經回港做placement, 但現時在港placement有少少難(好似話HA收緊左安排).
作者: 文仔媽    時間: 17-11-23 23:27

作者: iloveo    時間: 17-12-8 11:00

Terencema7 發表於 17-11-14 09:07
讀完物理治療,拎左物理治療師資格先,物理治療師係傳統西醫體系,一定有工做,同埋私人執業都可以,加埋 ...

我想知脊醫在香港是否正識醫生?可發病假纸或保險受嗎?

作者: Terencema7    時間: 17-12-8 17:14

iloveo 發表於 17-12-8 11:00
我想知脊醫在香港是否正識醫生?可發病假纸或保險受嗎?

脊醫 Chiropractor 係西方國家中文翻譯名或英漢字典解釋會是“脊椎指壓治療師”,係其中一個醫療專業,但非西醫醫療體系一員。

香港很特別,Chiropractor 有註冊,中文被稱為“脊骨神經科醫生” ,但他們不是西醫,所以係醫院管理局係冇脊醫呢個職位,所以香港脊醫都是私人執業。

香港脊醫係立法會投票,係投衞生服務界,即護士和其他專職醫療界別,不是西醫和牙醫的醫學界。脊醫不是西醫,中醫和牙醫,所以不能開勞工處認可病假證明書。

脊醫不是西醫,所以不能開處方藥物和做手術。部分保險公司認可脊醫服務,可以保險賠償,通常跟物理治療同一個範疇,有部分需要西醫轉介,才可賠償。

作者: Terencema7    時間: 17-12-8 17:28     標題: 回覆樓主:

補充,香港暫時有200多位脊醫,其實都仲好有市場,因為脊醫當自己專科西醫咁收費,起錶可能都8舊水,一日10個症都$8000,所以吸金力都強。

但注意,脊醫會有兩個困局:

1. 不能開正規病假

2. 保險未必全部Cover

3. 病人很痛時,不能用藥和針,去到好嚴重情況例如骨折,需要做手術時,都沒有其角色,因為需要真正西醫專科醫生:骨科專科醫生

作者: iloveo    時間: 17-12-8 17:34

Terencema7 發表於 17-12-8 17:14
脊醫 Chiropractor 係西方國家中文翻譯名或英漢字典解釋會是“脊椎指壓治療師”,係其中一個醫療專業,但 ...

好詳盡。感谢。

作者: MICMATL    時間: 17-12-23 10:23

回覆 Terencema7 的帖子

想讀物理治療, 香港POLY機會很微, 請問英國或澳洲, 邊間U最好又收海外生?
返港搵 placement 難嗎 ?會否搵唔到 ?
請賜教!

作者: Terencema7    時間: 17-12-23 10:40

MICMATL 發表於 17-12-23 10:23

想讀物理治療, 香港POLY機會很微, 請問英國或澳洲, 邊間U最好又收海外生?

大部分英國同澳洲物理治療學學位都可以於香港直接註冊,無需於香港實習,免執業試,但如於台灣大學物理治療畢業則需要考執業試。

英國物理治療,較出名大學有Keele U, Birmingham, Manchester....等

澳洲就 Curtin....U melb...UQ...等等

不過邊間都冇所謂,攞到牌 就得,入讀前打去問一問香港物理治療師管理委員會該課程是否可以點港直接註冊,香港政府冇公開海外邊間大學唔使考執業試,不過大部分英澳美都不用考。

Anyway, 如果等到,2018年東華學院應該會開物理治療學,而公開大學都會開辦費佢地個醫療學院已經動工。

作者: jessimm    時間: 17-12-23 11:03

MICMATL 發表於 17-12-23 10:23

想讀物理治療, 香港POLY機會很微, 請問英國或澳洲, 邊間U最好又收海外生?要核實所有

英國: Birmingham, bradford, UEA, Keele, Conventry. 現時在港HA placement有少少難, 可能要找private clinic安排placement. 回港可直接註冊, 但要核實所有placement 總時數,
作者: DKmum    時間: 17-12-24 21:33

我女現在英國讀中學,有興趣以non jupas申請理大物理治療, 去過入學講座,佢哋並沒有透露A level 收生條件,請問你知道理大對Alevel 學生嘅收生要求嗎?
另我女現在讀phy, chem, bio, maths, 打算upper six時 drop 一科!理大物理治療是首選,次選是留英讀物理治療!理大的preferred subjects是 bio or physics, 而英國大學的preferred subject 是 biology. 但她暫時成績最好的是chem & maths, 而她對chem 很有興趣! 如以物理治療為首選,應該drop 那一,科較好呢?謝謝解答!

作者: Terencema7    時間: 17-12-24 21:38

DKmum 發表於 17-12-24 21:33
我女現在英國讀中學,有興趣以non jupas申請理大物理治療, 去過入學講座,佢哋並沒有透露A level 收生條件 ...

讀Bio 會有著數,理大會計多d 比重,對學生都係好,有Bio 底子,到Year one 讀生理學非常有用,可以話你聽year one 生理學可以唔使溫習都可以坐B 望A, 另外,教職員必會選擇有生物底學生,起碼易上手,易教。

Non jupas, IB 收39分起,GCEAL 就唔多清楚的。

作者: Terencema7    時間: 17-12-24 21:40

我女現在英國讀中學,有興趣以non jupas申請理大物理治療, 去過入學講座,佢哋並沒有透露A level 收生條件 ...

如果等到,2018年9月東華學院會開物理治療,呢個課程肯定可以係香港註冊。我估黎緊年頭招生

作者: Terencema7    時間: 17-12-24 21:45

jessimm 發表於 17-12-23 11:03
英國: Birmingham, bradford, UEA, Keele, Conventry. 現時在港HA placement有少少難, 可能要找private cl ...

係香港HA 實習應該係冇可能,有香港院校想用offsore programme 形式開辦英國大學物理治療課程,想在港上課,在HA 實習,但都傾唔掂。
重有點解係英國大學讀要返黎香港實習呢?根本冇呢個需要,英國當地大學只會認可當地醫院實習經驗,HA 冇義務協助。如果英國物理治療學生想係暑假期間attach 香港物理治療服務,可直接聯絡香港私人物理治療所,有時可能可以請你做短期物理治療助理。

作者: Terencema7    時間: 17-12-24 21:49

物理治療師唔使物理叻,當然亦不能差,因為當中會運用物理學原理儀器,和研究人體力學。
但始終都係醫人工作,生物會重要一點。

物理和生物,當然係選擇生物,以往HKAL, 好多物理治療學生A level 一係收Phy Chem Bio 3個A level, 呢班多數係想入Med, 另一班係Bio Chem 兩個AL, 加Math and Stat AS.

作者: DKmum    時間: 17-12-24 22:15

Terencema7 發表於 17-12-24 21:45
係香港HA 實習應該係冇可能,有香港院校想用offsore programme 形式開辦英國大學物理治療課程,想在港上課 ...
謝謝你這麼快解答我的問題!但關於placeman這一點我不太明白, 如她在英國讀物理治療,課程已包括實習時間,所以我假設暑假在HA的實習是nice to have, 我的理解對嗎?
另外如她想在來年暑假多一點認識物理治療,在哪裏可以找到有關的暑期課程呢?謝謝!

作者: jessimm    時間: 17-12-25 00:12

Terencema7 發表於 17-12-24 21:45
...重有點解係英國大學讀要返黎香港實習呢?根本冇呢個需要,英國當地大學只會認可當地醫院實習經驗,HA 冇義務協助。

我識兩位英個留學生曾經在HA 做placement. 呢個係elective placement. 點解要選撰番香港HA做placement, 可能希望見HA工份CV好睇D. 其實, 足夠1000 hrs placement 就可以.
作者: Terencema7    時間: 17-12-25 12:31

jessimm 發表於 17-12-25 00:12
我識兩位英個留學生曾經在HA 做placement. 呢個係elective placement. 點解要選撰番香港HA做placement, 可 ...

oic...可能會Oversea placement, PolyU 個物理治療診所都會收。

不過海外物理治療畢業生要留意,由於文化差異,加上香港課程和實習比較intensive, 所以海外畢業生回流本港入醫管局,會有適應期,畢業生應虛心學習和工作,因在職同事會用同一把尺去量度新同事。
但又咁講,海外畢業生亦未必志在醫管局,私人市場可能發展更吸引。

作者: kenchtam    時間: 18-3-6 23:38

回覆 jessimm 的帖子

請問在英國哪幾間大學讀? 謝謝!
作者: kenchtam    時間: 18-3-6 23:40

請問英國哪間二線大學?可否PM 我?謝謝!
作者: Terencema7    時間: 18-3-13 10:29

kenchtam 發表於 18-3-6 23:40

請問英國哪間二線大學?可否PM 我?謝謝!

Anyway, 東華學院9月會開物理治療課程

作者: iloveo    時間: 18-4-2 07:54

Terencema7 發表於 17-12-8 17:28
補充,香港暫時有200多位脊醫,其實都仲好有市場,因為脊醫當自己專科西醫咁收費,起錶可能都8舊水,一日10 ...

想再問下,去英國讀脊醫回來的前途比去其他國家讀,是否一樣?因英國得三間U 有得讀。但两間無ranking。另一間又吾高排名。

作者: Terencema7    時間: 18-4-2 09:15

iloveo 發表於 18-4-2 07:54
想再問下,去英國讀脊醫回來的前途比去其他國家讀,是否一樣?因英國得三間U 有得讀。但两間無ranking。另 ...

其實脊醫學院一般排名唔會高,因為多數只單一有脊醫課程,最出名會係澳洲麥覺理大學。
同物理治療一樣,目標只求車牌,李健定駕駛學院,冇所謂。

作者: elbar    時間: 18-4-3 09:04

iloveo 發表於 18-4-2 07:54
想再問下,去英國讀脊醫回來的前途比去其他國家讀,是否一樣?因英國得三間U 有得讀。但两間無ranking。另 ...

澳洲

Bachelor of Chiropractic Science plus Master of Chiropractic - Macquarie University

Bachelor of Health Science (Chiropractic) plus Master of Clinical Chiropractic - RMIT University   

作者: wyl    時間: 18-6-23 15:16

Terencema7 發表於 18-3-13 10:29
Anyway, 東華學院9月會開物理治療課程
請問東華個物理治療課程仲未有牌,讀唔讀得過呢?會唔會讀完執唔到業?學費都要每年10萬,會唔會好冒險?
作者: Terencema7    時間: 18-6-23 15:43

wyl 發表於 18-6-23 15:16
請問東華個物理治療課程仲未有牌,讀唔讀得過呢?會唔會讀完執唔到業?學費都要每年10萬,會唔會好冒險? ...

一定攞到牌,放心

作者: Terencema7    時間: 18-6-23 16:09

wyl 發表於 18-6-23 15:16
請問東華個物理治療課程仲未有牌,讀唔讀得過呢?會唔會讀完執唔到業?學費都要每年10萬,會唔會好冒險? ...

政府想做多d 物理治療師,東華舉手,佢極度歡迎,東華呢個團體咁歷史悠久,我唔信唔比佢過

作者: rayflo33    時間: 18-6-23 16:32

如果物理治療同言語治療哪一個前景好些,因言語治療以前只有港大有得讀,但宜家Poly、中大、教大都好似有得讀兩年的master課程,會吾會畢業後好難搵工。謝謝回覆。

作者: Terencema7    時間: 18-6-23 16:47

rayflo33 發表於 18-6-23 16:32

如果物理治療同言語治療哪一個前景好些,因言語治療以前只有港大有得讀,但宜家Po ...

言語治療師係社區需求都大,包括兩大範疇,兒科同老人科,現在理大同教大都有課程
現在大多數言語治療師未必會在醫管局工作,好多都私人執業,可能一半打工,一半freelance 咁做,比較自由,由於人數不多,需求仍大。

物理治療師曾經經歷慘痛時間,一直都是理大獨家出品,在97年時政府計數話人手不足大加理大學位至150人....但當年醫管局不請人,以2004年SARS後,120人畢業只請了7個人,當中大部分都係臨時工。

作者: Terencema7    時間: 18-6-23 16:47

如果物理治療同言語治療哪一個前景好些,因言語治療以前只有港大有得讀,但宜家Po ...

現在私營市場當然比較闊,醫管局可以吸納所有理大110個畢業生,另外私營市場都好好....人工比醫管局好,這是因為2005年起,因為市場不佳,理大學位由150人急降到60人,以至2010年後,物理治療行頭人手慢慢不足,令現時市況較佳,其實好與唔好,好睇醫管局請唔請人。

作者: Terencema7    時間: 18-6-23 16:49

兩個行業都差唔多,睇興趣,如果愛運動者,物理治療較適合

作者: rayflo33    時間: 18-6-23 17:39

謝謝回覆,很詳盡。

作者: Mrsleaf    時間: 18-6-24 20:30

借問聲物理治療師適合女仔讀嗎?
作者: Cai-Jianlin    時間: 18-7-9 17:35

作者: cherry媽咪    時間: 18-7-9 18:50

Cai-Jianlin 發表於 18-7-9 17:35
搭單問句,polyu 三寶要幾咩grade?A level 嘅話

只知物理治療要3A

作者: abc.fion    時間: 18-7-9 22:04

Terencema7 發表於 18-6-23 16:49
兩個行業都差唔多,睇興趣,如果愛運動者,物理治療較適合

你好!想請教你只修Bio,Chem冇修phy是否放射同物理冶療呢兩個糸都冇機會入?謝謝!

作者: Terencema7    時間: 18-7-9 22:09

Mrsleaf 發表於 18-6-24 20:30
借問聲物理治療師適合女仔讀嗎?

女仔要預左要落落腳,唔怕血同痰
物理治療師要係病房抽痰拍痰
另外,女物理治療師好多會於兒科發展,市場好大

作者: Terencema7    時間: 18-7-9 22:10

abc.fion 發表於 18-7-9 22:04
你好!想請教你只修Bio,Chem冇修phy是否放射同物理冶療呢兩個糸都冇機會入?謝謝!
...

應該Biology 物理治療係有著數

作者: Terencema7    時間: 18-7-9 22:11

cherry媽咪 發表於 18-7-9 18:50
只知物理治療要3A

今年9月東華學院開物理治療,相信收生成績會比理工大學容易

作者: www    時間: 18-7-12 17:27

hogwarts 發表於 17-11-22 23:29
放射治療是理工大學放射學的其中一個專業選項,除了理大,東華也有放射治療,但東華沒有另一專業選項 —— 映像分析。17年物治收分 best 5 - 34.5 , 放射學 17年 best 5 - 28.3。其實還有職業治療可以考慮 17年 core 4 + 2 - 32.8。...

best 5 - 34.5 分,真唔真呀?

作者: hogwarts    時間: 18-7-12 19:37

www 發表於 18-7-12 17:27
best 5 - 34.5 分,真唔真呀?

2015-16: 30.3 (Any Best 5 Subjects)
2016-17: 29.9 (Any Best 5 Subjects)
2017-18: 34.5 (Any Best 6 Subjects)

Typo, it should be best 6, ⬆️ data from polyu.  

作者: ipmrs    時間: 18-7-13 13:49

Terencema7 發表於 18-6-23 16:47
言語治療師係社區需求都大,包括兩大範疇,兒科同老人科,現在理大同教大都有課程
現在大多數言語治療師未 ...
請問可否講講 '物理治療', '言語治療', '職業治療' 同 '放射學' 嘅分別同特質, 想有多D資料比女女參考, 謝謝!

另外, 都想問下藥劑師嘅資料, 係咪好難入HA?

作者: Terencema7    時間: 18-7-13 13:57

ipmrs 發表於 18-7-13 13:49
請問可否講講 '物理治療', '言語治療', '職業治療' 同 '放射學' 嘅分別同特質, 想有多D資料比女女參考, 謝 ...

藥劑好大鑊,有大量海外畢業生返黎,好多返黎要做配藥員

作者: Terencema7    時間: 18-7-13 14:00

請問可否講講 '物理治療', '言語治療', '職業治療' 同 '放射學' 嘅分別同特質, 想有多D資料比女女參考, 謝 ...

4個都係專職醫療人員
物理治療像西醫跌打,由於發展較耐,相對多點工作機會
職業治療師幫助病人應付日常生活需要
言語治療就如其名,協助吞嚥說話訓練

作者: Terencema7    時間: 18-7-13 14:01

放射有兩隻,治療同影像
影像即照MRI, x 光
治療係用儀器治療癌症

作者: ipmrs    時間: 18-7-13 14:59

咁本地就讀的會唔會好D?

作者: ipmrs    時間: 18-7-13 15:02

Terencema7 發表於 18-7-13 14:00
4個都係專職醫療人員
物理治療像西醫跌打,由於發展較耐,相對多點工作機會
職業治療師幫助病人應付日常生 ...
多謝你嘅回覆!

可唔可以講下 '藥劑師', '物理治療', '言語治療', '職業治療' 同 '放射學' 嘅就業情況, 謝謝!
作者: Terencema7    時間: 18-7-13 15:11

ipmrs 發表於 18-7-13 15:02
多謝你嘅回覆!

可唔可以講下 '藥劑師', '物理治療', '言語治療', '職業治療' 同 '放射學' 嘅就業情況, 謝 ...

物理治療,職業治療同放射暫時係公營同私營就業情況理想
藥劑真係好一般
言語治療就業好似近年不太理想,但私營市場都算唔錯,好多都做freelance 搵食

作者: Terencema7    時間: 18-7-13 15:12

ipmrs 發表於 18-7-13 14:59

咁本地就讀的會唔會好D?

本地讀到當然可以,但若海外讀而回港可以直接註冊,其實兩條路都ok

作者: ipmrs    時間: 18-7-13 15:19

Terencema7 發表於 18-7-13 15:11
物理治療,職業治療同放射暫時係公營同私營就業情況理想
藥劑真係好一般
言語治療就業好似近年不太理想, ...
感謝你極速回覆!

多謝你嘅資料呀!
希望可以了解多D, 等女女日後可以做正確嘅決定!

作者: RitaZ    時間: 18-7-14 12:36

Terencema7 發表於 18-7-13 15:12
本地讀到當然可以,但若海外讀而回港可以直接註冊,其實兩條路都ok

想請教一下, 今年Best 6  34分想入理大物理治療機會大嗎?

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 12:39

RitaZ 發表於 18-7-14 12:36
想請教一下, 今年Best 6  34分想入理大物理治療機會大嗎?

要博
試放第一,今年唔知會唔會再創新高

作者: RitaZ    時間: 18-7-14 12:58

Terencema7 發表於 18-7-14 12:39
要博
試放第一,今年唔知會唔會再創新高

謝謝回覆!
而家A1.  物理治療(理大)
        A2. 職業治療 (理大)
        A3. 生物工程 (中大)
以上方式會不會太進取,而家越來越擔心!

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 13:05

RitaZ 發表於 18-7-14 12:58
謝謝回覆!

若果真係想做物理治療師,今年報埋東華學院,因為都係一樣
第三,生物醫學,完全同治療唔同類型,若穩陣中大Nursing 會穩陣d, 就業有保證

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 13:05

RitaZ 發表於 18-7-14 12:58
謝謝回覆!

若想知多d, pm 我

作者: RitaZ    時間: 18-7-14 13:10

Terencema7 發表於 18-7-14 13:05
若果真係想做物理治療師,今年報埋東華學院,因為都係一樣
第三,生物醫學,完全同治療唔同類型,若穩陣中 ...

明白,但Nursing 佢唔太想讀,而生物工程在中大open day 睇過都有些興趣,所以第三放這個!

非常多謝你的意見!

作者: kwokyk    時間: 18-7-14 13:12

放射科影像 MI ,現在只得polyu 有得讀,出路較治療 therapy 廣。
作者: Terencema7    時間: 18-7-14 13:12

RitaZ 發表於 18-7-14 13:10

明白,但Nursing 佢唔太想讀,而生物工程在中大open day 睇過 ...

明白,好多人都對nursing 興趣不大,但係現實醫療最好一定係醫生,其實好多私營醫療管理工作都需要nursing background o既人,局長都係護士喇,哈!
anyway 興趣喇,但生物醫學就唔係咁臨床,唔係醫病人,要諗諗。

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 13:14

RitaZ 發表於 18-7-14 13:10

明白,但Nursing 佢唔太想讀,而生物工程在中大open day 睇過 ...

另外,生物醫學比較近工程,出黎好多時會做醫院醫療儀器,行頭唔係咁濶。
工種係體系上有Physicist, 但位好似唔多

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 13:15

kwokyk 發表於 18-7-14 13:12
放射科影像 MI ,現在只得polyu 有得讀,出路較治療 therapy 廣。

放射影像係私營市場發展幾好,因為化驗驗身市場大,好多放射技師可以係私營化驗所做管理層

作者: kwokyk    時間: 18-7-14 13:23

係近年開了很多新醫務診斷化驗所,增加放射技師需求,私人市場根本唔夠人。

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 13:25

kwokyk 發表於 18-7-14 13:23

係近年開了很多新醫務診斷化驗所,增加放射技師需求,私人市場根本唔夠人。

因此生物工程同放射,我會揀放射
起碼有註冊

作者: wendyw    時間: 18-7-14 16:38

Terencema7 發表於 18-7-14 13:25
起碼有註冊

請問放射同視光比較前景又如何,謝謝!

作者: hogwarts    時間: 18-7-14 16:58     標題: 回覆樓主

家族和朋友中有孩子讀不同的 allied health & medical science。Allied health 如有工作,百分之九十九都在醫院或是相關醫療機構做前缐工作,雖不會收入令人羨慕,但穩定就是。讀 medical science 的,上醫科十中無一,但中上的,在有博士學位後,在外國大學找博士後研究甚至教席都不太難,但中間的因為香港沒有相關工業,做的主要是銷售和支援工作,但有機會全大中華地區跑,也有進入 HA 和私人醫療機構做行政工作。當然 allied health 的畢業生也可進入 medical science 畢業生的出路。 polyu 的榮譽學位就比 東華學位有比較大的進修優勢。

還有一點,如想技術移民澳紐新,allied health 執照都還是很受歡迎的。

作者: hogwarts    時間: 18-7-14 17:04

wendyw 發表於 18-7-14 16:38

論工作環境和 “錢” 景,視光因為可以做老闆,應該勝岀。  

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 17:05

wendyw 發表於 18-7-14 16:38

很難講,兩者現於私營市場都不錯
但要注意,放射於公營機構職位較多

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 17:05

hogwarts 發表於 18-7-14 16:58
家族和朋友中有孩子讀不同的 allied health & medical science。Allied health 如有工作,百分之九十九都在 ...

同意

作者: Terencema7    時間: 18-7-14 17:07

hogwarts 發表於 18-7-14 17:04
論工作環境和 “錢” 景,視光因為可以做老闆,應該勝岀。

exactly
放射技師要獨資開檔較難,多數要睇放射科醫生和其他專科

作者: RoseRose1980    時間: 18-7-14 17:47

Terencema7 發表於 18-7-14 13:25
起碼有註冊
聽說放射帥會受輻射影嚮會禿頭和不育,真嗎?
作者: Terencema7    時間: 18-7-14 17:54

RoseRose1980 發表於 18-7-14 17:47

又唔多覺,哈!

作者: hogwarts    時間: 18-7-14 18:13

RoseRose1980 發表於 18-7-14 17:47

近年的放射機器和防護措施有很大的長足,還有嚴格執行手則,受幅射照射的水平一定在安全範圍內。相對反而在做通波仔手術時,施手術的醫生可能比 radiographer 受到更多x光照射。

作者: RoseRose1980    時間: 18-7-14 18:45

hogwarts 發表於 18-7-14 18:13
近年的放射機器和防護措施有很大的長足,還有嚴格執行手則,受幅射照射的水平一定在安全範圍內。相對反而 ...
有人話受幅射照射影嚮最多係放射個層的樓上同樓下
作者: hogwarts    時間: 18-7-14 19:02

RoseRose1980 發表於 18-7-14 18:45
有人話受幅射照射影嚮最多係放射個層的樓上同樓下

作者: fionwong2707    時間: 18-7-16 17:54

作者: RitaZ    時間: 18-7-19 13:57

Terencema7 發表於 18-7-14 13:12
明白,好多人都對nursing 興趣不大,但係現實醫療最好一定係醫生,其實好多私營醫療管理工作都需要nursing ...

請問知不知物理治療是否選人面試或是全部見?

作者: Terencema7    時間: 18-7-19 15:05

RitaZ 發表於 18-7-19 13:57
請問知不知物理治療是否選人面試或是全部見?

如果多應該會揀黎見

作者: RoseRose1980    時間: 18-7-19 15:09

Terencema7 發表於 18-7-19 15:05
如果多應該會揀黎見

東華三院物理治療好嗎我朋友個仔best 5得23分收咗佢不過佢唔想讀佢想入港大science gpa高放番入理工物理治療可行嗎?
作者: Terencema7    時間: 18-7-19 15:12

RoseRose1980 發表於 18-7-19 15:09
東華三院物理治療好嗎我朋友個仔best 5得23分收咗佢不過佢唔想讀佢想入港大science gpa高放番入理工物理治 ...

唔好咁煩喇,直接東華學院喇,因為一定攞到牌,同理大出黎果d 人工又一樣
去完港大再讀咪浪費4年,到時理大又未必收
讀東華物理治療,碩士先去中大港大讀飽佢

作者: Terencema7    時間: 18-7-19 15:13

RoseRose1980 發表於 18-7-19 15:09
東華三院物理治療好嗎我朋友個仔best 5得23分收咗佢不過佢唔想讀佢想入港大science gpa高放番入理工物理治 ...

同埋,咁樣太博,入左去第一年要高GPA, 都好辛苦,又浪費一年
直接讀東華學院吧!教果 d 教授都係係理大教過

作者: RoseRose1980    時間: 18-7-19 15:16

Terencema7 發表於 18-7-19 15:12
唔好咁煩喇,直接東華學院喇,因為一定攞到牌,同理大出黎果d 人工又一樣
去完港大再讀咪浪費4年,到時理 ...
東華讀係唔係一定東華三院醫院先收佢?
作者: Terencema7    時間: 18-7-19 15:26

RoseRose1980 發表於 18-7-19 15:16
東華讀係唔係一定東華三院醫院先收佢?

有關係又未必,不過相信同一機構點都會有d 接近
佢地畢業同理大出黎果d 冇分別

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5