教育王國

標題: 要在小學得到什麼成績才可以入BAND 1 中學 [打印本頁]

作者: vincentoby    時間: 17-7-21 15:58     標題: 要在小學得到什麼成績才可以入BAND 1 中學

要在小學得到什麼成績才可以入BAND 1 中學?

作者: brother4    時間: 17-7-21 16:25     標題: 回覆樓主:

自己區band 1一定是英中,要主科3A才考慮。。。看什麽小學,如地區名校全級5名內可穩入band 1C。。。

作者: vincentoby    時間: 17-7-21 16:28

THX
作者: vincentoby    時間: 17-7-21 16:34

brother4 發表於 17-7-21 16:25
自己區band 1一定是英中,要主科3A才考慮。。。看什麽小學,如地區名校全級5名內可穩入band 1C。。。
...
地區名校全級5名內可穩入band 1C?

咁就算全A都不一定入BAND 1?

作者: Honey    時間: 17-7-21 17:09     標題: 回覆樓主:

好多小學網頁有小六派位數字,我仔學校會列出幾多名派去哪間學校,自己計一計心儀小學或自己小學派去Band 1 英中有幾多名,Band 1 中中幾多名,假如有70名,咁全級考50名以內就安全些。

每間學校程度不同,睇小六派位最易估計,為小朋友定目標。

作者: brother4    時間: 17-7-21 19:08

vincentoby 發表於 17-7-21 16:34

亞大 就2A1B 派中文中學。。小學有2x間,英中得4間,難入

作者: shadeslayer    時間: 17-7-22 00:09     標題: 回覆樓主:

每區都有三分一學生是B1,有乜可能地區名校頭五才是B1咁少?叫得地區名校平均成績五成B1閒閒地,頭五? 學校得10個學生?

作者: Honey    時間: 17-7-22 10:13

shadeslayer 發表於 17-7-22 00:09
每區都有三分一學生是B1,有乜可能地區名校頭五才是B1咁少?叫得地區名校平均成績五成B1閒閒地,頭五? 學 ...

同意,地區名校超過50% (或更高)派Band 1 英中,如小六100人有50人派到,所以讀小學前已經要了解所讀小學小六派位情況。正如升中學亦要了解DSE 及升八大數字。

作者: Honey    時間: 17-7-22 10:27

brother4 發表於 17-7-21 19:08
亞大 就2A1B 派中文中學。。小學有2x間,英中得4間,難入

哪區?

作者: siden    時間: 17-7-22 10:38

...

完全唔明你點解可以咁講

作者: shadeslayer    時間: 17-7-22 11:39

siden 發表於 17-7-22 10:38
完全唔明你點解可以咁講

錯誤信息會害人。

作者: brother4    時間: 17-7-22 11:52

siden 發表於 17-7-22 10:38
完全唔明你點解可以咁講

唔明。。。好難解。。當年老師建議及朋友考慮佢小朋友性格,能力及壓力等。。所以去穩入band 1 C英中,由中中轉英中,講明有好成績,多數收,朋友决定好好,佢小朋友年年精英玑。。Band 1A果間壓力大。。

作者: gracelam    時間: 17-7-23 07:59     標題: 回覆樓主:

首先要睇睇小朋友讀咩小學, A小學可以超過90%入band 1中學。 B小學只有20%入band 1中學。

作者: tkinwong    時間: 17-7-23 14:14     標題: 回覆樓主

大家諗少一樣野叫隨機編號。在電腦係統,band one 就band one,無再分 ABC, 如果唔好彩隨機號排得後,1A成績可以派1C學校。

另外,好些區係唔夠band one 位。

作者: conniecheung    時間: 17-7-23 17:33     標題: 回覆樓主:

間間小學唔同架!
睇返所屬小學 以往有幾多學生派band 1中學,有啲全級30名派band 1,有啲全級60名派band1。

作者: skkeung    時間: 17-7-23 17:48

tkinwong 發表於 17-7-23 14:14
大家諗少一樣野叫隨機編號。在電腦係統,band one 就band one,無再分 ABC, 如果唔好彩隨機號排得後,1A成 ...

怎樣決定哪間小有幾多band one 額?是由師姐兄參加统一試而決定的!

作者: christy2011    時間: 17-7-24 07:40

回覆 brother4 的帖子

又未必,官塘區四大都接近5成入b1, 藍田區嗰兩間就接近6成。有幾多A同B晤係咁重要,最緊要學校級排名
作者: brother4    時間: 17-7-24 12:04     標題: 回覆樓主:

小學有排名? 中學好似見有,因入u椄近幾成,所以有排名。。讀書揾間適合自己孩子較重要。。因band 1A果間在精英班,其它垃圾班,朋友都知到的,所以壓力太大。。。見band1生入band 2中學,佢自己選,真人真事,發生亞大同班同學。。。

作者: little_yolky    時間: 17-7-24 13:24

vincentoby 發表於 17-7-21 16:34

同你係咪全A一D關係都無的, 我哋求學不是求分數, 是求排名。至於學校有幾多B1排名, 就要靠前人同你打天下打返嚟了。所以, 名小因為屆屆學生成績穩定, 佢哋個B1率咪相對穩定囉。

另一方面係自行, 因為中學只得個排名順序, 無真係banding, 所以, 如果過去多收某小學學生又覺得OK, 都會偏向多收, 因為有保證丫嘛。所以, 你最多睇下自己學校過去升中多數入咩學校, 等自己有個底。

當然, 如果小朋友叻到曉飛, 係可以去挑戰神校既。

作者: vincentoby    時間: 17-7-24 14:19

THANKS ALL
作者: Yanamami    時間: 17-7-24 15:08

KTS 70%英中,APS 90%英中……间间唔同~要睇间小学实力。実力好既考自行同直資成績好。
作者: miujoey    時間: 17-7-24 15:20

回覆 christy2011 的帖子

藍田邊兩間6成入band one 呢請問
作者: christy2011    時間: 17-7-24 15:48

回覆 miujoey 的帖子

LSK

作者: mch411    時間: 17-7-25 10:04

沒有BAND1學校, 只有BAND1生,
只不過多人喜愛英文中學而統稱BAND1學校
當然學校要夠料先比你做英中,
最簡單睇學校派英中百份比乘返人數,
便知要考幾多名可以做BAND1生,
但要考慮返小朋友升中時學生人數同
英中學位比例, 例如今年英中學位應該多過BAND1學生人數,
BAND2生都博到英中, 來年升中學生人數一年比一年多,
除非有中中可以改為英中, 否則遅幾年升中考到做BAND1生
都未必派到英中, 舉例我亞仔今年升小五, 全級130人,36%升英中,
考級46已OK, 但兩年後升中人數回升, 我SET比亞仔係30%以內,
即係唔可以差過級40, 如果考級40後, 只會博有英文班的中中,
即係人地所謂BAND2頭

作者: vincentoby    時間: 17-7-25 15:09

THX
作者: little_kid    時間: 17-7-25 15:52

mch411 發表於 17-7-25 10:04
沒有BAND1學校, 只有BAND1生,
只不過多人喜愛英文中學而統稱BAND1學校
當然學校要夠料先比你做英中,

要級30-40, 要求好高。 如果小六有4班, 咪在班要考10名内? 好難啊!

作者: bbforever    時間: 17-7-25 16:07

其實我預考到頭30%就可B1,當然間間學校都有強弱既差別,所以最好入到一間恆常有4~50%入英中,或更高%派入英中的小學。
作者: mch411    時間: 17-7-25 16:47

little_kid 發表於 17-7-25 15:52
要級30-40, 要求好高。 如果小六有4班, 咪在班要考10名内? 好難啊!
我亞仔讀屋村津校, 仲要唔係名津,級頭十好難 (咬得好緊), 級30-40不太難

作者: KenixSoSum    時間: 17-7-25 17:09

回覆 vincentoby 的帖子

這個問題一定要與學校溝通清楚, 每間小學的程度不同, 派BAND1、2、3的中學比率亦不同。學校本身最清楚, 考了呈一後, 可以資詢學校, 學校一定會提供資料的。同時亦大概可以介定小朋友派位的機會率, 所以這個時候, 家校溝通比在這裡提問來我準確。  

作者: little_kid    時間: 17-7-25 21:53

mch411 發表於 17-7-25 16:47
我亞仔讀屋村津校, 仲要唔係名津,級頭十好難 (咬得好緊), 級30-40不太難

我小朋友學校, 排名係按幾多科A,幾多科排名的。 若果科科攞緊緊90分, 排名都前過有一科89分,其實90分以上的。
級30-40,我覺得好難攞。

作者: mytambb    時間: 17-7-26 20:18

vincentoby 發表於 17-7-21 15:58

看看是否聯繫或直屬,如果是有25%至85%入到。當然一條龍更好。

否則要看看上屆的師姐師兄,睇最底排名入到band1。可以5%至90%。

不是看分數的。

作者: wongtw    時間: 17-7-28 08:42

這個情況應該是我個區。真是有可能而且就算全區最叻的學生,都只是入到band 1C,因為個區只得一間band 1C,英中其餘中中。
當年我為個仔選K1時發現這個問題,20幾間小學,但只得一間英中(B1?)其餘都是中中,到今年P.2先至有4間英中,而且仍然可能未有B1A誕生。

作者: skkeung    時間: 17-7-28 12:14

wongtw 發表於 17-7-28 08:42
自己區band 1一定是英中,要主科3A才考慮。。。看什麽小學,如地區名校全 ...

Band 幾只是家長認為,人轉1而矣,未必真確!另外,用乜準則定Band 幾,間間不同,又可出不同reault!

作者: 老周    時間: 17-7-28 16:09

wongtw 發表於 17-7-28 08:42
自己區band 1一定是英中,要主科3A才考慮。。。看什麽小學,如地區名校全 ...
我呢区仲大鑊啦,男仔得1間B2A英中揀
作者: iluvchun    時間: 17-9-6 13:37

little_kid 發表於 17-7-25 15:52

如果連全班10名內都有困難,派到入b1英中都怕小朋友未必追得上

作者: little_yolky    時間: 17-9-6 13:56

iluvchun 發表於 17-9-6 13:37
如果連全班10名內都有困難,派到入b1英中都怕小朋友未必追得上
所言甚是!

我覺得樓上都計得太寬鬆了, 如果130人有36%派英中, 扣除一些不明朗因素, 我會打個七折, 即頭25%作B1計算。好似我哋學校, 大約2X-30%派B1中學, 咁我會以16-20%作為B1率, 即係100人阿女要考到級20名內我至會當佢係B1生添。

作者: 妹妹頭    時間: 17-9-6 15:06

回覆 little_yolky 的帖子

同意, 我都係計得好緊, 我女小學40%派BAND 1中學, 今年到我女升中, 我只會打個8折, 即係100人, 阿女一定要考30名內, 我至會當佢係BAND 1生
作者: 曲曲    時間: 17-9-6 18:43     標題: 回覆樓主

作者: shadeslayer    時間: 17-9-6 21:43

brother4 發表於 17-7-24 12:04
小學有排名? 中學好似見有,因入u椄近幾成,所以有排名。。讀書揾間適合自己孩子較重要。。因band 1A果間在 ...

因band 1A果間在精英班,其它垃圾班,朋友都知到的,所以壓力太大。。。

Xxxxx

叫學生「垃圾班」,好侮辱。

作者: brother4    時間: 17-9-6 22:07

shadeslayer 發表於 17-9-6 21:43
因band 1A果間在精英班,其它垃圾班,朋友都知到的,所以壓力太大。。。

Xxxxx

升中派位的荃官流言是否屬實?。。是其中一個例子

作者: brother4    時間: 17-9-6 22:13     標題: 回覆樓主:

入咗垃圾一樣可發光發熱 ,朋友一個好例子,最後做咗律師,肯努力一樣有出頭天。。。

作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 06:42

brother4 發表於 17-9-6 22:13
入咗垃圾一樣可發光發熱 ,朋友一個好例子,最後做咗律師,肯努力一樣有出頭天。。。
...

有幾個成功例子也改變不了「叫學生垃圾班係好悔辱」的事實。選擇用垃圾班三個字的人是你。

你唔會話黑人做過總統,美國白人就可以隨便岐視黑人。

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 08:25

shadeslayer 發表於 17-9-6 21:43

Xxxxx
間 Band 1A 學校,如果只注重精英班,其它都係垃圾班,咁真係有問題。
但係如果真係只注重精英班,唔搞好補底,間學校又無可能可以維持 Band 1A 成績喎。
所以會唔會只係個別老師叫學生係「垃圾班」?

作者: Yanamami    時間: 17-9-7 08:50

王家爸爸 發表於 17-9-7 08:25
間 Band 1A 學校,如果只注重精英班,其它都係垃圾班,咁真係有問題。
但係如果真係只注重精英班,唔搞好補 ...
我猜“垃圾班”只係巴打自己称呼吧~-般学校最多叫“普通班”?
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 09:10

王家爸爸 發表於 17-9-7 08:25
但係如果真係只注重精英班,唔搞好補 ...

就係呢D無謂的標籤,老師家長推波助瀾,攪到學生壓力爆標。 Blood is in your hand.

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 09:23

shadeslayer 發表於 17-9-7 09:10

就係呢D無謂的標籤,老師家長推波助瀾,攪到學生壓力爆 ...
其實又未必係標籤,教育局將唔同BANDING既學生派俾學校,唔分班,除咗DGS、SPCC外,其他學校既老師根本無辦法教,因為學生差異太大:教得淺,學校DSE成績會變差,又會俾人話HEA教;教得深,大半學生唔明,上堂唔留心,課室好嘈,又會俾人話唔識教。
作者: Yanamami    時間: 17-9-7 09:29

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:23
其實又未必係標籤,教育局將唔同BANDING既學生派俾學校,唔分班,除咗DGS、SPCC外,其他學校既老師根本無辦 ...
就算SPCC DGS都分set上呀~異曲同功
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 09:37

Yanamami 發表於 17-9-7 09:29
起碼呢兩間既學生水平比較平均。
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 09:40

Yanamami 發表於 17-9-7 09:29

分 set 好過精英班一千倍

作者: Yanamami    時間: 17-9-7 09:47

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:37
起碼呢兩間既學生水平比較平均。
所以也别說標籤不標籤,分組分班上对学生和老師其实有好处。大前題係,普通班也不要hea教,盡量提升。觉得被標籤好大成份係自己心态。好多家長都認為書係自己讀,入边间中学都入到U(我本身不認同,始終話虽band1band3都有人入U, 但比例上有分别?Band3的路行得較艱辛?)。禁同样道理,書係自己讀,入边班都無所謂?点解又雙重標準、輸打贏要?
作者: Yanamami    時間: 17-9-7 09:49

shadeslayer 發表於 17-9-7 09:40
分 set 好過精英班一千倍
如果硬要話標籤,Low set既同学-样可以自卑的~
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 09:51

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:23
其實又未必係標籤,教育局將唔同BANDING既學生派俾學校,唔分班,除咗DGS、SPCC外,其他學校既老師根本無辦 ...

Band 1 學校收大部分B1生,少量B2生,有乜問題。

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 09:52

Yanamami 發表於 17-9-7 09:47
所以也别說標籤不標籤,分組分班上对学生和老師其实有好处。大前題係,普通班也不要hea教,盡量提升。觉得 ...
其實如果補底做得好,B2、B3都可以DSE考得好。
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 09:52

Yanamami 發表於 17-9-7 09:49
如果硬要話標籤,Low set既同学-样可以自卑的~

no, no, you don't understand. It is day and night difference.  I thought it is obvious, apparently it is not.

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 09:53

shadeslayer 發表於 17-9-7 09:51
Band 1 學校收大部分B1生,少量B2生,有乜問題。
點教?
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 09:55

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:53
點教?

ESF non selective, 人地學生程度差異大得多,人地點教出N咁多狀元?

作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 09:56

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:52

叫做垃圾班,你想學校幫你?

作者: Yanamami    時間: 17-9-7 09:57

shadeslayer 發表於 17-9-7 09:55
ESF non selective, 人地學生程度差異大得多,人地點教出N咁多狀元?
人数取勝,正如中国人口多,0.5%叻人都多过你~
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 09:57

You must be kidding me
作者: Yanamami    時間: 17-9-7 09:59

shadeslayer 發表於 17-9-7 09:56
叫做垃圾班,你想學校幫你?
我实在無听过有学校叫垃圾班,極其量補底班,係巴打自己叫……
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 09:59

ESF差嗰啲,可以去到好差。其實老師只係就住程度高既學生教,公平嗎?
作者: Yanamami    時間: 17-9-7 10:01

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:52
呢个係事实~唔好諗住band3会变狀元,但將原本band3提升到高-水平,令佢出路多左,亦係成功。
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:01

Yanamami 發表於 17-9-7 09:59
我实在無听过有学校叫垃圾班,極其量補底班,係巴打自己叫……
可能係玻璃心,可能係自嘲。
作者: ABC-DAD    時間: 17-9-7 10:01

唔去講咩拔尖補底班,只要真係做到小班教學,大部份老師應該有能力去處理,教育行政係校本管理行政嘅責任。現時老師老師處理教學以外嘅工作有無過量,有無受關注?過量嘅鎖碎事要理,校學質素會幾好?分set小班上課,正好照顧到水平差異嘅同學。
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:05

ABC-DAD 發表於 17-9-7 10:01
唔去講咩拔尖補底班,只要真係做到小班教學,大部份老師應該有能力去處理,教育行政係校本管理行政嘅責任。 ...
小班教學真係得?其實無證據證明得,實證結果可能相反。
你睇下SFA一班有幾多人,又睇下寶校一班有幾多人,結果係大班教學好過小班教學。

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:08

一班既人數對教學質素既影響,其實睇好多因素,小班教學有好有壞。小班教學既優點被吹大咗,原因只係以前收生不足年代,要創造需求,就需要創造既神話,真正效果唔係吹既咁大。
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 10:14

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:57
You must be kidding me

因為ESF,所以無任何野可借鏡?  B1 學校教大部分B1學生都要問點教? 所有學校也有不同能力學生,就算本地校也有不分精英班的學校,人地又點教?

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:17

shadeslayer 發表於 17-9-7 10:14
B1 學校教大部分B1學生都要問點教?
咁小部分既非B1點算?
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:20

shadeslayer 發表於 17-9-7 10:14

因為ESF,所以無任何野可借鏡?  B1 學校教大部分B1學生 ...
你去了解下ESF既運作先啦
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 10:21

王家爸爸 發表於 17-9-7 10:17
咁小部分既非B1點算?

每間學校也有不同能力學生,但不是每間學校也有精英班。我最痛限精英班。

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:23

shadeslayer 發表於 17-9-7 10:21
每間學校也有不同能力學生,但不是每間學校也有精英班。我最痛限精英班。
...
少啲玻璃心,就唔會痛限精英班。
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 10:24

王家爸爸 發表於 17-9-7 10:20
你去了解下ESF既運作先啦

你有意義的說話便講,我叫你去讀多D邏輯先討論得唔得?討論仲成討論?

作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 10:26

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:59
ESF差嗰啲,可以去到好差。其實老師只係就住程度高既學生教,公平嗎?

你估ESF家長學生傻的嗎。人地用 set ,不用精英班。有一些人不知分别。

利申:我不是ESF家長

作者: 2jkidsfather    時間: 17-9-7 10:27

shadeslayer 發表於 17-9-7 10:21
...
今年, 其實係有非精英班入B1A中學的例子, 亦有精英班入B2A中學
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 10:28

王家爸爸 發表於 17-9-7 10:23
少啲玻璃心,就唔會痛限精英班。

我使玻璃心,笑死人。我只可憐大量香港學童。

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:30

shadeslayer 發表於 17-9-7 10:28
唔同你爭論啦,當你贏  
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 10:31

shadeslayer 發表於 17-9-7 10:28
俾個叻叻你  
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 10:34     標題: 回覆樓主:

如果唔知為何分 set 教不是標籤,分精英班是標籤,我無咁多時間解釋,你地就當精英班是唯一方法。

作者: Yanamami    時間: 17-9-7 10:34

我女学校有不明文精英班,亦有分set. 阿女同我都好平常心~其实分班無问題,大前題係各班老師盡力教好自己班自己set既学生,禁其实只有好处。

可恨既应該係資源有限大細超,只集中哂係精英班上,無諗过補底,幫同学提升吧~
作者: judy    時間: 17-9-7 10:36

我越來越唔信selective呢啲嘢。

家庭的教養,學校本身的文化、政策影響更大。

自己經驗,孩子升讀的中學都有小學部,小學升上來的一點也不輸蝕。再睇睇現在的普通龍校,成績真係唔失禮。
作者: judy    時間: 17-9-7 10:44

為了行政、轉堂方便,同一set嘅可能分同班(或隔離班),但分set和分精英班是两個不同概念。
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 10:45

judy 發表於 17-9-7 10:36
我越來越唔信selective呢啲嘢。

家庭的教養,學校本身的文化、政策影響更大。

所以中學收到大部分啱 band 的學生,dont be a crying baby.

作者: judy    時間: 17-9-7 10:49

阿仔間學校雖無分set或分精英班,但會将某科成績差的抽出來補底,成績好了就回到大班,我覺得咁嘅制度幾好。
作者: judy    時間: 17-9-7 10:52

所以中學收到大部分啱 band 的學生,dont be a crying baby.

讀書最紧要求進步,收到差學生,能令其進步,功得無量。
作者: shadeslayer    時間: 17-9-7 11:01

judy 發表於 17-9-7 10:49
阿仔間學校雖無分set或分精英班,但會将某科成績差的抽出來補底,成績好了就回到大班,我覺得咁嘅制度幾好 ...

分精英班的學校,不一定是壞學校,但其私心卻昭然若揭。

作者: judy    時間: 17-9-7 11:08

小班教學真係得?其實無證據證明得,實證結果可能相反。
你睇下SFA一班有幾多人,又睇下寶校一班有幾多人,結果係大班教學好過小班教學。

小班教學對教師來說真係得嘅:可請更多教師,又促進升職機會。

好教師難求,小班教學,令更少人能接受好老師教育,令更多小小年纪的人無喇喇要去帮手促進教師就業。
作者: judy    時間: 17-9-7 11:18

阿仔升中時,我到各中學网站睇睇,下面一段摘自La Salle 2016報告,真係擲地有聲:

Review of the Small Class Teaching for
Weaker Students

The split class provision was examined again to see if it was
appropriated correctly. The review again gave no evidence that
split classes improved student performance or added value as
there were too many uncontrollable variables. The one
controllable significant variable factor however was the teacher
– the performance of weaker students improved in either a full
class or a small class depending on the skills of the teacher and
the relationship with the students.

The review on the use of resources for enhancement would
continue in 2016-2017. The data collected would continue to
inform the College in terms of a better deployment of resources
in regard to helping less able students improve their academic
achievement.
作者: ABC-DAD    時間: 17-9-7 11:40

回覆 王家爸爸 的帖子

你若例舉面臨殺校嘅當小班教學 vs 大學學入面上lecture Hall去做例啦,你咁否定小班教學?補習社大班細班私補去比較,師生比例唔重要?個人睇法分set合適人數比例,係可以提供較多關顧與中小學生,照顧能力差異。
望唔到泥土有何差異,只係無花足夠時間,虛與委蛇

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 11:46

ABC-DAD 發表於 17-9-7 11:40
回覆 王家爸爸 的帖子

你若例舉面臨殺校嘅當小班教學 vs 大學學入面上lecture Hall去做例啦,你咁否定小 ...
講真小學面臨殺校已經係好幾年前既事,現在即使係寶校,只要唔太差都唔太難招生。
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 11:51

ABC-DAD 發表於 17-9-7 11:40
回覆 王家爸爸 的帖子

你若例舉面臨殺校嘅當小班教學 vs 大學學入面上lecture Hall去做例啦,你咁否定小 ...
其實唔難分析,只要睇學校既年報,比較唔同學校每班人數同學校B1學生比例,計算之間既 Pearson product-moment correlation coefficient,就知道一班既人數唔係成績既最大影響因素。

作者: siubobo1507    時間: 17-9-7 11:54     標題: 回覆樓主

請教各位前輩,英中是否大多數 band 1?
我仔學校升中資料只列出有多少人升上英文中學

作者: ppmmbb    時間: 17-9-7 12:00

王家爸爸 發表於 17-9-7 11:51
其實唔難分析,只要睇學校既年報,比較唔同學校每班人數同學校B1學生比例,計算之間既 Pearson product-mom ...

如果你是老師,又係教語文,你會感受到個分別。

當然,對於hea教等出糧的「老師」,1:1同1:45係無分別。

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 12:08

ppmmbb 發表於 17-9-7 12:00
如果你是老師,又係教語文,你會感受到個分別。

當然,對於hea教等出糧的「老師」,1:1同1:45係無分別。
問題既根源係學生既差異太大,小班只係治標唔治本。
作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 12:11

siubobo1507 發表於 17-9-7 11:54
請教各位前輩,英中是否大多數 band 1?
我仔學校升中資料只列出有多少人升上英文中學
大多數係,例外例子有:直資(因為有自主權)、主要收非本地學生(例如官立嘉道理)等。
作者: ppmmbb    時間: 17-9-7 12:21

王家爸爸 發表於 17-9-7 12:08
問題既根源係學生既差異太大,小班只係治標唔治本。

根據你的定義,語文科小班,乜是標?乜是本?

作者: ABC-DAD    時間: 17-9-7 12:24

回覆 王家爸爸 的帖子

我唔扮專家,最簡單,將兩班合一班,用一班嘅老師同資源去教得唔得?會唔會有你提出嘅效果?要讀完PHD先明?

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 12:29

ppmmbb 發表於 17-9-7 12:21
根據你的定義,語文科小班,乜是標?乜是本?
問題既根源係學生既差異太大,所以教育局需要做既係減少同一學校既學生之間既能力差異,呢樣先係治本。當然咁做又會有啲老師以標籤化等理由嚟反對。
如果學生之間既程度差異細,老師講既野個個學生都明,大班、小班又有嘜差別?
如果學生之間既程度差異大,老師講既野,一係得一、兩個學生明(其他學生唔明,自然唔留心,課室嘈),或者九成同學感覺太淺,唔留心(一樣係課室好嘈),小班又有嘜用?除非少到得一、兩個人。

作者: ABC-DAD    時間: 17-9-7 12:30

回覆 王家爸爸 的帖子

要研究,應該用咩模組,如何抽樣比校控制哩?基於咩條件限制下去進行分析研究同歸納?請求教下我,我係門外看。
攪得掂自己兩個,已經感恩。

作者: 王家爸爸    時間: 17-9-7 12:34

ABC-DAD 發表於 17-9-7 12:24
回覆 王家爸爸 的帖子

我唔扮專家,最簡單,將兩班合一班,用一班嘅老師同資源去教得唔得?會唔會有你提出 ...
呢啲野其實係 undergraduate 都有教(如果你讀商科)。只係你有無 motivation 去做。
作者: skkeung    時間: 17-9-7 12:34

vincentoby 發表於 17-7-21 15:58

間間不同,校長知!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5