教育王國

標題: ABC Pathways ilearn [打印本頁]

作者: cecnl    時間: 17-7-17 11:39     標題: ABC Pathways ilearn

想問下大家意見, 小朋友在家主要講廣東話, 如小朋友讀半日英文幼稚園, 是否不需要再讀ilearn課程了?
作者: bernardbaba    時間: 17-7-19 21:57     標題: 回覆樓主

值得比錢去讀,語景同教學方式,我估英文幼稚園都比唔上,因為好針對phonics 同造句咁學英文。越後期,用專題形式學英文,我睇到都嚇親,

作者: babyco    時間: 17-7-23 12:58     標題: 回覆樓主:

佢教phonics 教得好好同好有系統,係屋企完全唔使再溫 ,讀完可考埋劍橋,覺得值

作者: cywong1115    時間: 17-7-23 16:39

bernardbaba 發表於 17-7-19 21:57
值得比錢去讀,語景同教學方式,我估英文幼稚園都比唔上,因為好針對phonics 同造句咁學英文。越後期,用專 ...

我小朋友喺學校已學緊letterland,如再讀ilearn會否有混淆?

作者: bernardbaba    時間: 17-7-23 22:38

cywong1115 發表於 17-7-23 16:39
我小朋友喺學校已學緊letterland,如再讀ilearn會否有混淆?

我唔係好了解letterland,但如果想考埋劍橋試,ilearn 感覺較好。

作者: cecnl    時間: 17-8-1 10:55

Thanks all!
作者: hahaha1231    時間: 17-8-1 16:23

how much for ilearn?
作者: fluty    時間: 17-8-2 16:40

hahaha1231 發表於 17-8-1 16:23
how much for ilearn?

Around 4000 per month

作者: Kenji0105    時間: 17-8-2 21:57     標題: 回覆樓主

讀完3年ilearn就足夠考創橋試?另讀左後英語能力真的可進步咁快?

作者: bernardbaba    時間: 17-8-2 23:04

Kenji0105 發表於 17-8-2 21:57
讀完3年ilearn就足夠考創橋試?另讀左後英語能力真的可進步咁快?

無花無假,絕對可以。

作者: LeeTinNet    時間: 17-8-21 16:13

ilearn 係咪要排好長龍先讀到?
同讀完三年就畢業, 仲有無得升上去?
作者: pekovian    時間: 17-8-31 13:25

babyco 發表於 17-7-23 12:58
佢教phonics 教得好好同好有系統,係屋企完全唔使再溫 ,讀完可考埋劍橋,覺得值
...

你小朋友幾大考劍橋?我小朋友讀左一年ilearn,打算k2考劍橋,但老師建議k3先考for叩門

作者: babyco    時間: 17-8-31 13:32

pekovian 發表於 17-8-31 13:25
你小朋友幾大考劍橋?我小朋友讀左一年ilearn,打算k2考劍橋,但老師建議k3先考for叩門
...

你而家level幾 ? 我同老師講k2尾想考 ,佢話ok ,我又覺得可以考左先

作者: pekovian    時間: 17-8-31 19:22

babyco 發表於 17-8-31 13:32
你而家level幾 ? 我同老師講k2尾想考 ,佢話ok ,我又覺得可以考左先

我k1尾問老師,剛升k2,希望k2尾可考啦
你有無額外再報ABC cambridge exam class?

作者: babyco    時間: 17-8-31 19:47

pekovian 發表於 17-8-31 19:22
我k1尾問老師,剛升k2,希望k2尾可考啦
你有無額外再報ABC cambridge exam class?
...

佢有分level 你小朋友讀到咩level? level 3 ?定level 4 ?
我無額外報,  到考之前再睇下佢咩情況再睇下報唔報

作者: pekovian    時間: 17-8-31 23:01

babyco 發表於 17-8-31 19:47

佢有分level 你小朋友讀到咩level? level 3 ?定level 4 ?

黎緊讀level 4,你有無自己同小朋友溫習串字?

作者: babyco    時間: 17-9-1 11:24

pekovian 發表於 17-8-31 23:01
黎緊讀level 4,你有無自己同小朋友溫習串字?

level4正常考得
我無特別溫

作者: Kuromi124    時間: 17-9-1 13:19

你哋小朋友都謮咗1-2年,可唔可以分享一吓成效呀?係唔係真係唔洗同佢哋去溫習都可以?謝謝!
作者: Boringmama_8185    時間: 17-9-9 22:42

fluty 發表於 17-8-2 16:40
Around 4000 per month

一個月$4000? 一個月有幾多堂呀?

作者: fluty    時間: 17-9-9 22:44

Boringmama_8185 發表於 17-9-9 22:42
一個月$4000? 一個月有幾多堂呀?

Kln center
1:8 teacher to student ratio
$4200
Two hours per lesson , three days per week

作者: Florence4Leung    時間: 17-9-11 14:58

請問小朋友讀ILEARN 成效大嘛?
英語水平是否提高了?
作者: babyco    時間: 17-9-11 16:02

Florence4Leung 發表於 17-9-11 14:58
請問小朋友讀ILEARN 成效大嘛?
英語水平是否提高了?

咁一定啦!一星期3堂 ,每堂兩個鐘 ,加上上堂多原化 ,又角色扮演,學到好多生活英文

作者: Florence4Leung    時間: 17-9-11 16:35

回覆 babyco 的帖子

咁開心架..唔係坐係度聽書學英文咁悶..
一星期上3 堂, 小朋友會唔會好辛苦?

作者: babyco    時間: 17-9-11 19:54

Florence4Leung 發表於 17-9-11 16:35
回覆 babyco 的帖子

咁開心架..唔係坐係度聽書學英文咁悶..

而家佢地有試堂 ,你俾小朋友試下先

作者: zornia    時間: 17-9-13 13:56

回覆 Florence4Leung 的帖子

我都曾經擔心過..不過佢返左2星期好開心...上午ABC 同下午幼稚園都好鍾意返呀...佢戒左午睡...夜晚10前就訓左喇~
作者: Florence4Leung    時間: 17-9-13 14:38

回覆 zornia 的帖子

請問你小朋友幾大開始上ILEARN 呀?

作者: zornia    時間: 17-9-13 21:28

Florence4Leung 發表於 17-9-13 14:38

請問你小朋友幾大開始上ILEARN 呀?

依家3歲K1

作者: ziyan9810    時間: 17-9-20 08:50

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Florence4Leung    時間: 17-9-20 10:23

作者: babyco    時間: 17-9-20 10:34

作者: babyco    時間: 17-9-20 10:39

作者: chungluv    時間: 17-9-20 22:29

作者: dearrjanice    時間: 17-9-27 10:56

作者: windlam88    時間: 17-9-29 16:00

6 hr per week is exhausted.
The class have more than 8 student. It is not effective to practice the conversation.
The progress of phonics teaching is slow. The 44 sounds can teach in one year.
My daughter has quite after 6 months.
作者: windlam88    時間: 17-9-29 16:18

回覆 pekovian 的帖子

劍橋starters 對 小一面試,
沒有任何優勢。 ilearn 只學 到基礎English.

如果你有 Mover or Flyer 好D.
作者: garlicsalt    時間: 17-10-12 00:19

作者: CnD    時間: 17-10-16 23:33

回覆 windlam88 的帖子

mind sharing which learning center that your daughter has changed to learn phonics?
作者: Fluteli    時間: 17-10-31 10:58

babyco 發表於 17-9-11 16:02
咁一定啦!一星期3堂 ,每堂兩個鐘 ,加上上堂多原化 ,又角色扮演,學到好多生活英文
...

請問可否用英語交談?

作者: babyco    時間: 17-10-31 11:07

Fluteli 發表於 17-10-31 10:58
請問可否用英語交談?

上堂時小朋友只可用英文傾計

作者: dreambait    時間: 17-11-8 14:57

作者: windlam88    時間: 17-11-9 17:20

If iLearn costs $4200, such amount of money can hire a private tutors two times per weeks and customize the class for your kids. It is nothing better than hiring a private tutors if you can afford, especially, conversation.

How many sentences your kids can talk to the iLean teacher, will the iLearn teacher read the book to your kids and teach vocabulary and explain the meaning  frequently ? Obviously, private tutor outclass the iLean.
作者: wysfiona    時間: 18-2-5 22:51

作者: cecnl    時間: 18-2-5 22:59

作者: iababy    時間: 18-2-6 19:13     標題: 回覆樓主

請問荃灣分校好嗎?會唔會經常轉老師?小朋友是否真的好大進步?

作者: ChocoMilk33    時間: 18-2-7 13:53

有朋友的子女讀iLearn,好壞參半。

有些認為成效大,基礎打得好,小朋友上小一後可英文應付自如,學校教的係iLearn已經學了,不用家長跟進英文。

又有家長認為一班多人,小朋友說話機會不多,連會話能力也沒有特別進步

作者: kayleeting    時間: 18-2-10 00:31     標題: 回覆樓主:

請問level 2是否已學簡單blending?

作者: zornia    時間: 18-2-10 09:31

kayleeting 發表於 18-2-10 00:31

level one同two 都係cambridge English為主,剛完成level one..
擴闊佢嘅英文生字,圖及英文嘅matching ,一句完整句子講

作者: zornia    時間: 18-2-10 09:35

ChocoMilk33 發表於 18-2-7 13:53

有些認為成效大,基礎打得好,小朋友上小一後可英文應付自如,學校教的 ...

Agree.. 屋企全中文環境,試過一對一private tutor佢走來走去,完全唔專心。返到ABC, 似mini -kindergarten,同學仔一齊學我囡會岩d、 反正無功課帶返屋企,每星期拎返教科書回家,佢仲會主動講故事你知,每個小朋友都有岩佢嘅學習方法嘅

作者: pekovian    時間: 18-2-12 10:47

ChocoMilk33 發表於 18-2-7 13:53

有些認為成效大,基礎打得好,小朋友上小一後可英文應付自如,學校教的 ...

所以我知有家長既上ilearn又請私補老人練oral,咁算唔算互補不足?

不過尼類家長通常係要求好高既

作者: pekovian    時間: 18-2-12 10:47

kayleeting 發表於 18-2-10 00:31

blend到三個音既字

作者: ChocoMilk33    時間: 18-2-12 11:31

pekovian 發表於 18-2-12 10:47
所以我知有家長既上ilearn又請私補老人練oral,咁算唔算互補不足?

不過尼類家長通常係要求好高既 ...

這些家長可能要求小朋友有NATIVE水平,咁只是去iLEARN就一定不足夠。既然家庭有錢,請私補練oral,都無可厚非。

作者: by402    時間: 18-2-14 03:45     標題: 回覆樓主

作者: garychan311    時間: 18-2-14 08:37

作者: stellahoo    時間: 18-2-22 13:56

作者: redredredredtin    時間: 18-3-21 17:50

作者: redredredredtin    時間: 18-3-21 17:51

作者: Kabbkabb    時間: 18-3-21 23:26

作者: Kenji0105    時間: 18-3-22 22:58     標題: 回覆樓主

一日兩個鐘,其實學d咩?教學流程是怎樣的?有無小朋友讀緊ilearn既家長可分享下

作者: plummy_612    時間: 18-3-28 11:29     標題: 回覆樓主:

ABC啲英文係教得好好,睇你係咪英文好紧要,我仔全日班,现k2,返星期六炸

作者: ashleyroom    時間: 18-4-28 17:17

作者: yungyeung    時間: 18-5-8 11:03     標題: 回覆樓主

其實k1就開始上,小朋友上完ilearn 仲要應付幼稚園會唔會好辛苦?

作者: coolchi    時間: 18-5-9 12:59

yungyeung 發表於 18-5-8 11:03
其實k1就開始上,小朋友上完ilearn 仲要應付幼稚園會唔會好辛苦?

我小朋友都係宜家讀緊k1, 宜家返緊ilearn上得好開心,覺得佢對英文越來越有興趣

作者: hahaha1231    時間: 18-5-10 15:17

pekovian 發表於 18-2-12 10:47

不過尼類家長通常係要求好高既 ...

甘咪好重皮

作者: pekovian    時間: 18-5-11 12:19

hahaha1231 發表於 18-5-10 15:17
甘咪好重皮

都係架,我朋友仲要2個小朋友讀ilearn

作者: titma    時間: 18-5-15 23:03

我女係有上ilearn , 佢係phonics +  Cambridge的混合課程,我作為家長好滿意課程的教學方式。ilearn有個好處係佢會按小朋友能力分班,所以同一班小朋友的能力差異應該不會太大。
作者: Vivienzhu    時間: 18-6-4 18:49

回覆 Kuromi124 的帖子

唔自已溫係唔會有成效
作者: Vivienzhu    時間: 18-6-4 18:51

回覆 hahaha1231 的帖子

係ilearn唔得先要另求解救.. 只係ilearn都已經好重皮!
作者: KumamonJ    時間: 18-6-20 02:29     標題: 回覆樓主:

請問讀ilearn 是否要面試,要面得好先有得讀?

作者: zornia    時間: 18-6-20 19:59

KumamonJ 發表於 18-6-20 02:29
請問讀ilearn 是否要面試,要面得好先有得讀?

都唔一定架...我囡考第二次先得

作者: winniesugar    時間: 18-6-26 01:38

zornia 發表於 18-6-20 19:59
都唔一定架...我囡考第二次先得

請問面試要考 d 乜吖?

作者: zornia    時間: 18-6-27 21:20

winniesugar 發表於 18-6-26 01:38
請問面試要考 d 乜吖?

擺低佢聽完講座就考完架喇

作者: cecnl    時間: 18-6-28 09:30

據我所知abc interview目的是想知小朋友英文level, 以安排分班, 如該班有位又啱時間就可入讀
作者: zornia    時間: 18-7-1 11:53

coolchi 發表於 18-5-9 12:59
我小朋友都係宜家讀緊k1, 宜家返緊ilearn上得好開心,覺得佢對英文越來越有興趣
...

認同呀!佢返到好開心呀⋯⋯
琴日家長日睇下佢學左咩,除左拼音,Cambridge Eng之外,原來都仲有d logic thinking 嘅exercise,返到屋企打開textbook(平時我放手唔同佢溫習),佢扮小老師教我 p od ~pod
p en ~pen ...p ig ~pig...
K1 小朋友我已經好滿意

圖片附件: myimage.jpg (18-7-1 11:53, 2.66 MB) / 下載次數 76
/forum.php?mod=attachment&aid=MjM1NDU4fDJjNzc4MTY5fDE3MTQwMDk3MTF8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (18-7-1 11:53, 2.7 MB) / 下載次數 34
/forum.php?mod=attachment&aid=MjM1NDYzfDRmMDhmYzNlfDE3MTQwMDk3MTF8MA%3D%3D

作者: helenwky01    時間: 18-7-4 10:24

作者: phoebemamama    時間: 18-7-5 18:19     標題: 回覆樓主

囝囝讀左1年,英文大有進步,簡單溝通不是問題。

作者: by402    時間: 18-9-3 13:46     標題: 回覆樓主

有冇人小朋友係返下午班,上午返ilearn!?? 我想問下時間點安排?

作者: Kenji0105    時間: 18-9-3 17:01

by402 發表於 18-9-3 13:46
有冇人小朋友係返下午班,上午返ilearn!?? 我想問下時間點安排?

上午ilearn - 午膳 - 午睡 - 返下午班

作者: by402    時間: 18-9-3 17:25

Kenji0105 發表於 18-9-3 17:01
上午ilearn - 午膳 - 午睡 - 返下午班

午餐後有時間午睡?睡30mins??
我煩惱緊冇得休息

作者: Kenji0105    時間: 18-9-4 01:38

by402 發表於 18-9-3 17:25
午餐後有時間午睡?睡30mins??
我煩惱緊冇得休息

係30分鐘左右

作者: 腸仔豬仔飽    時間: 18-9-6 10:52

我仔返上午班, 下午午覺之後就返ABC, 仔仔好鍾意呀, 放學時笑晒話好鍾意話唔想走...

作者: Mie1107    時間: 18-9-11 21:34

腸仔豬仔飽 發表於 18-9-6 10:52
我仔返上午班, 下午午覺之後就返ABC, 仔仔好鍾意呀, 放學時笑晒話好鍾意話唔想走...

...

現在k1? Or k2? 請問你幾時開始上?

作者: zornia    時間: 18-9-11 23:05

by402 發表於 18-9-3 13:46

上午Ilearn..帶飯壺ABC有班房食,換校服再上校車返學

作者: 腸仔豬仔飽    時間: 18-9-21 15:32

回覆 Mie1107 的帖子

K1,所以剛開始左差唔多一個月, 佢返得好開心..

作者: Mie1107    時間: 18-9-21 15:45

腸仔豬仔飽 發表於 18-9-21 15:32
回覆 Mie1107 的帖子

K1,所以剛開始左差唔多一個月, 佢返得好開心..

Ic. 介晤介意分享下本身學校英文堂覺得唔夠? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: HL1024    時間: 18-9-26 00:22

回覆 windlam88 的帖子

完全同意!exactly the same.但知吾知如果拆開報其拼音及再加劍橋movers 1.5 hr/lesson/week ok嗎?

作者: 腸仔豬仔飽    時間: 18-10-2 13:55

Mie1107 發表於 18-9-21 15:45
Ic. 介晤介意分享下本身學校英文堂覺得唔夠? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
小兒的幼稚園已經有駐班NET不過成30人一班, 始終覺得說話練習果PART會唔夠用..

作者: Mie1107    時間: 18-10-6 23:27

zornia 發表於 18-7-1 11:53
認同呀!佢返到好開心呀⋯⋯
琴日家長日睇下佢學左咩,除左拼音,Cambridge Eng之外,原來都仲有d logic t ...

Good. Studying k2 now?

作者: jimjimjim    時間: 18-10-20 21:54

知唔知九龍塘好D 定黃埔好D?
作者: zornia    時間: 18-10-22 21:41

Mie1107 發表於 18-10-6 23:27
Good. Studying k2 now?

yes

作者: zornia    時間: 18-10-22 21:42

jimjimjim 發表於 18-10-20 21:54
知唔知九龍塘好D 定黃埔好D?

我summer試過九龍塘校舍,比較細
黃埔就腳,同埋附近好多商鋪可以行陣消磨時間

作者: jimjimjim    時間: 18-10-23 18:23

九龍塘校舍反而較細架? oh!夏天行去落雨會濕晒?

作者: zornia    時間: 18-10-27 10:16

jimjimjim 發表於 18-10-23 18:23

九龍塘校舍反而較細架? oh!夏天行去落雨會濕晒?

我無入班房,只係家長無咩地方坐,個lobby佢一定細好多,如果G/F 班房仲要房外等
我去左黃埔聽Ilearn 簡介會,一比之下,已經喜歡呢個location多d..夏天真係麻煩d..除非揸車接送

作者: suetyizoe    時間: 19-1-27 11:38

睇完留言好有興趣,但女女讀全日班,有無咩課程好介紹呢?
作者: babyco    時間: 19-1-28 11:09

suetyizoe 發表於 19-1-27 11:38
睇完留言好有興趣,但女女讀全日班,有無咩課程好介紹呢?

全日班讀唔到I learn ,可以讀 cambridge / phonics

作者: suetyizoe    時間: 19-1-28 11:10

babyco 發表於 19-1-28 11:09
全日班讀唔到I learn ,可以讀 cambridge / phonics

明白,謝謝

作者: rztafoo    時間: 19-2-3 09:44     標題: 回覆樓主

Halo!!想問下 ABC 既cambridge課程好唔好架?thanks (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: 蘇菲菲    時間: 19-3-25 19:20

昨日同囝囝試咗堂,但未有時間睇返個評估,其實真係心大心細,學費唔係平,如果遇到假期,又無補堂。

作者: C.Humphrey    時間: 19-3-25 19:36

蘇菲菲 發表於 19-3-25 19:20
昨日同囝囝試咗堂,但未有時間睇返個評估,其實真係心大心細,學費唔係平,如果遇到假期,又無補堂。
...

我女學左三年,係貴,但我覺得值。
佢英文個底打得好好,聽、講無問題,串字好快記得,K3自己寫到一段仔故事,買P2練習俾佢做都做到。可能我個centre好彩,愈讀上去人數愈少

作者: Dordormummum    時間: 19-3-28 00:09

作者: sophia1010    時間: 19-5-12 00:43

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5