教育王國

標題: 時光倒流2017篇 [打印本頁]

作者: pizzafat    時間: 17-7-13 09:42     標題: 時光倒流2017篇

之前見有舊post 由已升小媽媽分享番如果時光倒流會點從新培育小朋友,所以想黎一個2017篇,請大家已升小媽媽分享,讓我地一眾準備升小媽媽偷下師

作者: 0030    時間: 17-7-13 10:50

要求不高,順其自然~
作者: 小曳人    時間: 17-7-13 10:59

隨緣,俾你爭取到"更好"嘅,未必等於適合
最緊要小朋友開心!

作者: mimi222shi    時間: 17-7-13 11:28

量力而為,大量伴讀,選最適合學校。
作者: taxibird    時間: 17-7-13 11:36

按能力為子女選校, 沒有最好, 只有最適合

作者: Binlojai    時間: 17-7-13 11:37

我仔未升小... 嚟緊呢年先大作戰...
但俾我再揀, 我應該都係唔會谷佢, 只係如果可以, 會想早D開始伴讀...
不過伴讀亦都唔係家長想就小朋友肯... (定我技巧唔夠高?)
我仔歲幾時已想開始同佢一齊睇書, 但佢都總係走左去, 不感興趣...
終於, 佢今年肯晚晚俾我伴讀兩本書仔先瞓, 又開始會自己睇書, 我都覺得算係咁...
希望下年呢個時候戰果出左, 我仍然係今日咁嘅想法啦....
作者: juneforgbb    時間: 17-7-13 11:47

唔谷小朋友, 非主流, 因應小朋友興趣和能力來培養
作者: MrBeast    時間: 17-7-13 12:46

9成興趣班冇用,慳返d$
ps 大個d先學

作者: pizzafat    時間: 17-7-13 12:55

MrBeast 發表於 17-7-13 12:46
ps 大個d先學

即畫畫/樂器果d ? 英普數果d 計唔計?

作者: suki1114    時間: 17-7-13 14:18

pizzafat 發表於 17-7-13 09:42
之前見有舊post 由已升小媽媽分享番如果時光倒流會點從新培育小朋友,所以想黎一個2017篇,請大家已升小媽 ...

如果時光倒流,我唔會選原本果間111,因為111都無得in

作者: MrBeast    時間: 17-7-13 14:37

pizzafat 發表於 17-7-13 12:55
即畫畫/樂器果d ? 英普數果d 計唔計?
數我覺得小學前唔洗,英可上下,普就看家長期望,實際要睇個別情況、kg有教什麼。
作者: tommyxsarah    時間: 17-7-13 15:37     標題: 回覆樓主

無私小back up 既
填表要有策略

唔好信曬1-1-1 既講法

作者: HK-MAN    時間: 17-7-13 15:41

勤力啲搵多個錢..
作者: HK-MAN    時間: 17-7-13 15:43

生舊叉燒好過
作者: rabbittwin    時間: 17-7-13 19:02

Binlojai 發表於 17-7-13 11:37
我仔未升小... 嚟緊呢年先大作戰...
但俾我再揀, 我應該都係唔會谷佢, 只係如果可以, 會想早D開始伴讀...
...

伴讀只係基本要做的一項之一,面試時可獨自安靜看書會加分,其他如基本中英數底子、對答態度、主動性、與其他小朋友合作均重要,學校話唔考學術唔拿筆,其實私或津都會考。

反而,我有時懷疑當初無讀名幼是否正確,係面試時確少了優勢,學校某程度覺得來自名幼的小朋友有D保證。

作者: susan19771118    時間: 17-7-13 19:35

回覆 rabbittwin 的帖子

非常同意,如果返轉頭,一定名幼。很多直私都會考虑名幼先。
作者: babytt2    時間: 17-7-13 19:40     標題: 回覆樓主:

如果可以

1. 我會報多兩間直資,私校 in,  當經驗
2 多花時間陪讀, 加強中英文能力
3. 教好禮貌,禮儀
4 多了解排第二都入到的小學,揀一間較喜歡的

唔好彩要扣門,主要睇呢 d

作者: lovebb2    時間: 17-7-13 19:48

HK-MAN 發表於 17-7-13 15:41
勤力啲搵多個錢..

exactly

作者: Bunnygirl    時間: 17-7-13 23:41

入間through train 既幼稚園(local or intl),然後搬到net 12 or 41博到盡抽獎P.s.有朋友intl school 抽到Marymount 同st Mary.

作者: novelle    時間: 17-7-14 05:29

ps 大個d先學
同意。除非小朋友真是特別有天分或興趣。一種樂器+英文已足夠。利申:上過跑步、畫畫、drama 等課程,用處真的不大⋯⋯

作者: Kat_Fong    時間: 17-7-15 00:01

susan19771118 發表於 17-7-13 19:35

非常同意,如果返轉頭,一定名幼。很多直私都會考虑名幼先。 ...

同意

作者: ddtt347    時間: 17-7-15 00:06

susan19771118 發表於 17-7-13 19:35

非常同意,如果返轉頭,一定名幼。很多直私都會考虑名幼先。 ...

聽講九龍塘名幼點都會入到2nd in⋯⋯

作者: qpo    時間: 17-7-15 07:58

再揀的話......
一條龍幼園/學術型幼稚園。
中英普通話要好,表達能力強有優勢。不幸要叩門時是看學術底子,好現實,哪間學校到可以自己揀學生時揀個底子不好,易教的?
音樂、興趣班都最好有D。你要出線,就要跟遊戲規則玩,沒得hea
作者: retriever    時間: 17-7-15 08:43

ps 大個d先學

正! 同感。

補充多句,唔好俾個市場拉著走。

好多野,除咗上班,可考慮下其他方法,或者較生活化既方式去學。

唔好怕蝕底,人學你又學。

其實而家唔少問題,就係呀媽怕子女蝕底既累積結果。

作者: missparent    時間: 17-7-15 10:28

pizzafat 發表於 17-7-13 09:42
之前見有舊post 由已升小媽媽分享番如果時光倒流會點從新培育小朋友,所以想黎一個2017篇,請大家已升小媽 ...

揀小學時已經要睇埋升中派位,有直屬中學首選。百鳥在林不如一鳥在手,到時成績好可以再考第二D更心儀中學。

可以搬屋嘅,女仔12網真係無敵!

作者: vcb617    時間: 17-7-15 11:56     標題: 回覆樓主

好老實,名幼去到叩門一刻點都有dd優勢,起碼會揀黎in

作者: Olympian    時間: 17-7-15 18:02

ps 大個d先學
十分認同!大個些,真的有興趣才讓小朋友學。人大了又學得快。
作者: Zoesk2    時間: 17-7-15 22:15

無論是面試或者適應小一課程, 由幼稚園開始要打好基礎, 對升小一真係好大幫助
作者: Poseidon    時間: 17-7-17 10:30

ddtt347 發表於 17-7-15 00:06
聽講九龍塘名幼點都會入到2nd in⋯⋯
唔一定, 有朋友, 一間2nd in 都冇

作者: cyy125    時間: 17-7-17 12:32

多閲讀有著數!間間in 都要讀字或閲讀故事
作者: Chirley    時間: 17-7-17 14:22

如果可以再黎, 我會再懶d, 入得私小直資既, 童年唔敢講唔愉快, 不過正常玩既時間會少d, 抽獎運氣重於一齊, 煮到埋黎就食
作者: babytt2    時間: 17-7-17 14:32     標題: 回覆樓主:

話明興趣班,我都係當興趣,阿女鍾意咪玩下

冇當係成績表

作者: babytt2    時間: 17-7-17 14:34     標題: 回覆樓主:

勤力揾錢不會遲,幾時都得。

作者: baby_yee    時間: 17-7-17 15:40

suki1114 發表於 17-7-13 14:18
如果時光倒流,我唔會選原本果間111,因為111都無得in

我都係

作者: poodlema    時間: 17-7-17 16:30

回覆 novelle 的帖子

其實如果學校普教中, 洗唔洗補定普通話呢?

作者: natalieau    時間: 17-7-17 17:07     標題: 回覆:novelle 的帖子

多謝你地comment, 同我想法差不多。打咗強心針

作者: ritachan2012    時間: 17-7-18 08:12

小小意見:1)把握今個暑假溫習中文詞語(程度為k3, 如圓圓方方小書)2)數學: 20以內加減靈活運用, 9十x等于13. 小朋友要明白這是減. 2,4,6...3,6,9排序, 中間物概念, 天秤重的一面向下, 口讀文字題要留心聽, 銭幣概念(在家洗乾淨硬幣扮買賣,元角替換), 數學最易攪, 一個暑假每天少少可以cover k3課程.
作者: ritachan2012    時間: 17-7-18 08:30

3) 多同小朋友聊天,e.g. 問他喜歡學甚麼興趣班, 周末去那裡, 在學校做甚麼, 父母玩甚麼遊戲,幫他豐富一下答案及準備延伸問題, 不要只答"好玩"...搭車行街睇報紙見到有特別的事跟他介紹下, 提昇表達能力及多説話4)父母(dad especially)惡補一下小朋友生活的細節,in case 問起好似全外判. 一家人的生活互動可以從繪畫, 簡單聊天問,觀察出來
作者: uncle13    時間: 17-7-18 09:19

ritachan2012 發表於 17-7-18 08:30
3) 多同小朋友聊天,e.g. 問他喜歡學甚麼興趣班, 周末去那裡, 在學校做甚麼, 父母玩甚麼遊戲,幫他豐富一下答 ...

多謝你的意見,很有用。

作者: babytt2    時間: 17-7-18 12:10

baby_yee 發表於 17-7-17 15:40
我都係

嘩,一定是最多人選的學校,in都冇真係失望

作者: ritachan2012    時間: 17-7-18 12:27

5)不要報/面試太多, 我的策略是1)有offer 也不去的別報2)有offer去的才報;3)心儀的second in與其他first in日期近不再去first in, 保留小朋友的體力及不太厭倦;6)心儀的有second in /final in 可以聯絡面試班(部分有專班)再加強一下(不喜勿插),父母再煲EK past paper 輔助溫習. 小朋友注意身體(我們請了幾天事假讓小朋友留家, 減低在校傷風感冒). 全家努力一年, 感恩bingo 兩間心儀, k3 下學期hea 玩hea 讀!

Most tier 1/2 schools expect k3 or p1 level even in sept/oct and don't expect your existing kg can cover all.
作者: novelle    時間: 17-7-19 14:16

回覆 poodlema 的帖子

我覺得唔需要
作者: novelle    時間: 17-7-19 15:36

ritachan2012 發表於 17-7-18 12:27
5)不要報/面試太多, 我的策略是1)有offer 也不去的別報2)有offer去的才報;3)心儀的second in與其他first i ...
好啱,我都係睇ek 找past papers. 點會有人覺到面試唔駛準備?

作者: hayhay910    時間: 17-7-19 16:39

ritachan2012 發表於 17-7-18 12:27
5)不要報/面試太多, 我的策略是1)有offer 也不去的別報2)有offer去的才報;3)心儀的second in與其他first i ...
贊成去面試班

作者: chonglulu    時間: 17-7-19 17:23

多謝分享,請問哪裡找到past paper?

作者: ritachan2012    時間: 17-7-19 18:01

沒有什麼辦法,只是打"學校名+Interview" keywords,然後在小一版及學校討論區慢慢看,將有用的整理一下(通常只有2/3page finally),也在google其他父母的blog... 花時間花心機估下題型,小朋友只有幾歲,您不幫她,難道她自己在幾千人中,陌生環境會自己大發神威?也有个别面试班会有讲座,听一下自己模拟问题、模式、游戏(fruit salad,抛豆袋), body part song,希望撞中一、两题突围 :)

作者: NICOLE123    時間: 17-7-20 07:35     標題: 回覆樓主:

我八卦入來睇下。。。心都震埋。。。冇後悔入了hae 爆的一條龍幼稚園。再時光倒流我都会同樣会為大仔放棄所有名幼入一條龍(佢而家升小五了),而亦都因為咁帶埋今年升小一的妹入一條龍。因為我是超懒的家長。

作者: RunningPig    時間: 17-7-20 12:49     標題: 回覆樓主:

K2 升 K3 暑假好重要。啊仔幼稚園上學時英文一路唔錯,但暑假時家中無説英文,俾番哂老師,結果頭一兩次面試先發現。

作者: creambun    時間: 17-7-20 14:40

RunningPig 發表於 17-7-20 12:49
K2 升 K3 暑假好重要。啊仔幼稚園上學時英文一路唔錯,但暑假時家中無説英文,俾番哂老師,結果頭一兩次面 ...

係呀!忘記暑假溫英文,結果K3一開學就要全英面試GH .......

作者: smiletigger    時間: 17-7-23 01:59

其實興趣班應該是通過不同的訓練去完善小朋友,而唔係張証書。我小朋友怕羞唔敢講嘢,我選咗間多要求小朋友講故事、和對話的英文班,上咗幾個月進度理想。理想不在英文進步,而係較之前敢向陌生人說話,面對人多較自然,英文不能話大進步,只是在英文語境,不怕聽不怕講,但咁細,難比較是否學得夠好。其實興趣班,當發展下興趣,否則,係花錢。

作者: TKSLMP    時間: 17-7-23 02:27

smiletigger 發表於 17-7-23 01:59
其實興趣班應該是通過不同的訓練去完善小朋友,而唔係張証書。我小朋友怕羞唔敢講嘢,我選咗間多要求小朋友 ...

我囡都是怕羞,對住陌生人唔出聲,請問報邊間?

作者: smiletigger    時間: 17-7-23 03:23

唔想幫人買廣告之餘,唔敢講小朋友改變是因佢。可能唔參加,幾個月後自然成長都唔出奇。
不過要選,自己睇下課程形式內容。多數係外藉導師,標明講故事、對話果d都係咁上下,唔好報學gammer果d
作者: TKSLMP    時間: 17-7-23 11:33

smiletigger 發表於 17-7-23 03:23
唔想幫人買廣告之餘,唔敢講小朋友改變是因佢。可能唔參加,幾個月後自然成長都唔出奇。
不過要選,自己睇 ...

是不是報oral English?
講故事的堂,小朋友有機會講?

作者: smiletigger    時間: 17-7-23 21:58

自己了解下課堂做咩,可能間間唔同
作者: ys_ka    時間: 17-7-24 14:31

回覆 qpo 的帖子

純粹幫朋友問,有邊幾間可以提議推介下:
1. 一條龍幼稚園;
2. 學術程度較高幼稚園。

關於上述1及2推介的幼稚園,有冇前期要報的playgroup, 可提升入讀1或2之N班及後續K1-K3的機會?

背景資料提供:朋友係新手媽媽,她的小朋友係2017年1月出世大B(女)。九龍城區居住(34校網),學費方面唔太大問題,主要想女兒可相對上較靈活學習,但不想女兒小學及中學走國際學校方向。

謝謝!

作者: ys_ka    時間: 17-7-24 14:42

回覆 Bunnygirl 的帖子

代友請問有否推介幼稚園/相關playgroup,可達至你提及的情況?
背景資料:
背景資料提供:朋友係新手媽媽,她的小朋友係2017年1月出世大B(女)。九龍城區居住(34校網),學費方面唔太大問題,主要想女兒可相對上較靈活學習,但不想女兒小學及中學走國際學校方向。

謝謝!

作者: C.Humphrey    時間: 17-7-25 12:46

真心請教今年有經驗家家長

家有小龍女,知道競爭大,所以早在k1已準備,入左半龍女校kg,但無鬆懈依然伴讀、進補、興趣班。

無奈KG英文語境弱,雖有外補阿女算識聽識講已掌握拼音,但程度未達我心目中標準,有咩方法可提升?搵NET teacher oral practice?始終名校interview英文水平要高。

另外,如果幸運有龍小私校取錄就唔可以大抽獎,所以我有心理準備叩門(有妹妹跟尾),叩門除左學術程度高,又要有好幾張得體獎狀,邊類型比賽/考試較好?

唔好怪我怪獸,我深信機會係留俾有準備既人。

作者: Pc00    時間: 17-7-25 15:31

劃畫和珠心算,叩門必備
作者: BBQporkpork    時間: 17-7-25 21:40

C.Humphrey 發表於 17-7-25 12:46

家有小龍女,知道競爭大,所以早在k1已準備,入左半龍女校kg,但無鬆懈依然伴讀 ...
邊間半龍女校??
有d本身學校好谷, 有d 比較輕鬆

以我女及同學今年考學校,

間間要求唔同!!

有冇target 邊d學校?

作者: nobletree    時間: 17-7-25 22:25     標題: 回覆樓主:

選ㄧ間適合的小学,而不是靠名氣,聽人云亦云,地點近屋企尤其重要

作者: 3hearts    時間: 17-7-25 22:51

C.Humphrey 發表於 17-7-25 12:46

家有小龍女,知道競爭大,所以早在k1已準備,入左半龍女校kg,但無鬆懈依然伴讀 ...

spk 好鼓勵大家大抽奬

作者: rickdom6    時間: 17-7-27 14:27

ritachan2012 發表於 17-7-18 08:12
小小意見:1)把握今個暑假溫習中文詞語(程度為k3, 如圓圓方方小書)2)數學: 20以內加減靈活運用, 9十x等于13. ...
thank you for your sharing.
請教一下, 什麼是"中間物概念"?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5