教育王國

標題: PHY and Bio 邊科容易讀? [打印本頁]

作者: goodfriend1210    時間: 17-7-10 06:50     標題: PHY and Bio 邊科容易讀?

中三選科,兩科邊科容易讀D?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-10 07:23

呢樣野,只有當事人最清楚。
更何況,科科都唔容易讀,要睇各自能力、興趣、將來大概出路。
作者: gigilovesnoopy    時間: 17-7-10 08:35

絕對同意1988Ruby1988。

如果數學能力強,全年數學的分數,起碼有'C' 約70分以上、或數學名次全級頭三十,會選PHY先。

另外,你間中學英文定中文授課。如果以英文授課,串字記vocab能力好,唔怕血,不妨選BIO。

作者: goodfriend1210    時間: 17-7-10 11:47

gigilovesnoopy 發表於 17-7-10 08:35
絕對同意1988Ruby1988。

如果數學能力強,全年數學的分數,起碼有'C' 約70分以上、或數學名次全級頭三十, ...

數學全級前五,原先選擇了BIO, 後來又覺得PHYS有興趣D,但大多數人都話PHYS 難,BIO 又好似現在冇乜興趣,究竟Bio 係咪容易取得高分,請教大家!THX

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-10 12:12

回覆 goodfriend1210 的帖子

d 人夠話數學同經濟容易高分,對我來講都係噩夢,英文先係最容易攞分。
所以真係睇你能力,兩科個 grade cut off 同 distribution 都相似,真係要睇你到底係邏輯強,定係文字功夫強。

作者: fion6406    時間: 17-7-10 13:49

其實真係好睇個人,我仔初初中四時,覺得 Phy 好難,書入面最簡單嘅熱身題都唔明,覺得 Bio 易明。但到測考時 Phy 高分過 Bio 好多。當然,有可能係因佢覺得難,所以平時花多咗時間溫 Phy 有關。不過,佢話過 Bio 答題難攞分,Phy 只要明白題目計到條數就可攞分。
作者: 2jkidsfather    時間: 17-7-10 15:16

goodfriend1210 發表於 17-7-10 06:50
我得良藥可能是你的毒藥,每個人能力不同。
不過,我會以興趣行先。

作者: BS129    時間: 17-7-10 17:19

phy難定Econ難 ?
作者: 王家爸爸    時間: 17-7-10 17:28

goodfriend1210 發表於 17-7-10 06:50
我數學OK,記性一般,所以對我來講,物理容易,生物難。如果你數學一般,記性OK,對你來講,生物容易,物理較難。

作者: TwinWong    時間: 17-7-11 08:07

王家爸爸 發表於 17-7-10 17:28
我數學OK,記性一般,所以對我來講,物理容易,生物難。如果你數學一般,記性OK,對你來講,生物容易,物理 ...

同我囡一樣 所以物理 高過bio
又無得单頭揀phy 最後決定商科

作者: hogwarts    時間: 17-7-11 08:46

TwinWong 發表於 17-7-11 08:07
同我囡一樣 所以物理 高過bio
又無得单頭揀phy 最後決定商科

可能我理解錯,就算物理高分過生物,無必要兩科都放棄?個人覺得商科完全沒有必要中學時候讀。

如果沒有記錯,名校 St. Paul's Co-ed 沒有開 BASF,理由也是沒有必要叫中學生讀商業知識。

中學生應該學習基礎知識去建立自己的思想體制。

作者: TwinWong    時間: 17-7-11 08:51

hogwarts 發表於 17-7-11 08:46
可能我理解錯,就算物理高分過生物,無必要兩科都放棄?個人覺得商科完全沒有必要中學時候讀。

如果沒有 ...

我更知商科去邊都有得讀
依家入場券係睇best 5 best 6
佢志願又唔係醫科類 所以take 咩都無所謂
況且現今家長阻止唔到小朋友決定的
講亦唔會聽

作者: hogwarts    時間: 17-7-11 08:54

TwinWong 發表於 17-7-11 08:51
現今家長阻止唔到小朋友決定的
講亦唔會聽

也是!

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-11 09:34

如果沒有 ...
我反而覺得呢個只係表面既解畫。直資老師薪酬一般偏低,而好既BAFS老師唔容易用比較低既薪酬請,所以直資比較難喺呢科同官津學校競爭。
作者: 王家爸爸    時間: 17-7-11 09:36

TwinWong 發表於 17-7-11 08:51

其實小朋友既興趣最重要,有興趣自然有心讀,有心讀自然讀得好。

作者: hktbaby    時間: 17-7-12 09:58

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 你好!

如果主力是數底較好, 建議應該選修那 4 科最好? (希望可同時合乎較多大學課程入學要求)  謝謝!

另外你估 5 年內 M1, M2 會唔會有機會獨立成科?

作者: KK07    時間: 17-7-12 11:41

邊科易讀? 只有讀嗰個先答到!
作者: ratafan    時間: 17-7-12 22:12

根據狀元所修學科,兩科考獲狀元機會比歷史高,哈哈

作者: hehehaha2017    時間: 17-7-12 23:28

我看過幾間 BAND 1 A 的男女校中學

PHY 成績遠超BIO

http://www.plkno1whc.edu.hk/

http://www.ccsc.edu.hk/wp-conten ... ts-13_July_2016.pdf

DSE BIO 超難讀

好多陰人位, 極易中地雷

仲難過IB HL BIO

IB HL BIO 不用計ATP 詳細

DSE BIO考埋帶氧 ATP 每個cycle 幾多

我看過幾個band 1 b 的全級考第一學生, 想博醫科

最後幾個bio 都係5分收場

無法考入醫科

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-13 12:30

ratafan 發表於 17-7-12 22:12
根據狀元所修學科,兩科考獲狀元機會比歷史高,哈哈
另有原因。文科取星除咗睇叻唔叻,仲要睇 marker 既主觀印象。理科,尤其係物理,啱就滿分,無花無假。
作者: 王家爸爸    時間: 17-7-13 12:33

hehehaha2017 發表於 17-7-12 23:28

PHY 成績遠超BIO
B1A中學,物理好多時都計啱數,無得扣分,所以可以幾乎滿分;生物學有唔少描述部分,marker 感覺你唔係答得完美,每題扣你一分、半分,咁就少粒星星。

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-13 13:38

王家爸爸 發表於 17-7-13 12:33
B1A中學,物理好多時都計啱數,無得扣分,所以可以幾乎滿分;生物學有唔少描述部分,marker 感覺你唔係答得 ...

所以Physics嘅cut-off score都高D。

作者: ppmmbb    時間: 17-7-13 16:04

hehehaha2017 發表於 17-7-12 23:28

PHY 成績遠超BIO

果幾個同學科 Chem 及 英文 考成點?

作者: austism    時間: 17-7-20 09:53     標題: 回覆樓主:

我大仔數理ok,但又好好記性,中三時中西史、地理全部9字頭,理科就7字8字頭,好明顯係文科人,佢選科時都諗左好耐,但最終佢只為興趣去選,全理科+M2, 現在中四已經讀完了,理科成績ok, 佢回想起選科,憑興趣,絕對冇後悔。

佢話phy容易過Bio

作者: johnmamama    時間: 17-7-20 10:37

我朋友大仔讀PHY CHEM BIO, 平時學校成PHY 好過BIO, 但DSE 出來BIO 拿了5**, PHY 只得5, 細囡今年考DSE BIO 5**, 我囡只取5.
作者: October.    時間: 17-7-20 12:17

austism 發表於 17-7-20 09:53
我大仔數理ok,但又好好記性,中三時中西史、地理全部9字頭,理科就7字8字頭,好明顯係文科人,佢選科時都 ...
我仔都有d似你仔情況,選科會左右為難,講真大學讀咩科我覺得無所謂,只是想DSE盡取高分,所以,好怕高中選錯科。

唔知男仔到高中邏輯思維會增強嗎?

作者: 1773    時間: 17-7-20 14:32

我大仔數理ok,但又好好記性,中三時中西史、地理全部9字頭,理科就7字8字頭,好明顯係文科人,佢選科時都 ...

我以為你講緊我屋企嗰個情況一樣

作者: 1773    時間: 17-7-20 14:35

補充一句,阿仔中三時econ超好,全級頭三,bio只是中上,佢居然堅持bio, 我尊重佢,結果現在讀得好好

作者: loved    時間: 17-7-20 17:03

如果沒有 ...

我覺得佢吾開bafs用呢個理由有少少牽強時代會進步,在適當時破舊立新係有需要。商業知識都算係知識一種,早些少俾有興趣從商學生接觸都吾係壞事。小兒都係讀呢科,我覺得我仔而家理財觀念強左,都幾受用。
作者: austism    時間: 17-7-20 18:43

1773 發表於 17-7-20 14:35
補充一句,阿仔中三時econ超好,全級頭三,bio只是中上,佢居然堅持bio, 我尊重佢,結果現在讀得好好:funn ...

興趣好重要

作者: October.    時間: 18-5-19 16:36

goodfriend1210 發表於 17-7-10 11:47
數學全級前五,原先選擇了BIO, 後來又覺得PHYS有興趣D,但大多數人都話PHYS 難,BIO 又好似現在冇乜興趣, ...
唔可以BIO, PHY都TAKE嗎?
作者: October.    時間: 18-5-20 09:59

goodfriend1210 發表於 17-7-10 11:47
數學全級前五,原先選擇了BIO, 後來又覺得PHYS有興趣D,但大多數人都話PHYS 難,BIO 又好似現在冇乜興趣, ...
昨天同個在讀地區名校男生傾過偈,佢科數級頭1,2名,讀緊PHY,CHEM,BIO。

聽佢講,PHY就一定要理解,冇得背,如果理解能力+邏輯性強適合讀PHY;

BIO就需要背,但不等於照抄書,考試也要靈活變通答中老師想要既POINTS.

作者: winniesiu    時間: 18-5-21 11:30     標題: 回覆樓主

作者: YDLFATHER    時間: 18-5-22 16:43

October. 發表於 18-5-20 09:59
昨天同個在讀地區名校男生傾過偈,佢科數級頭1,2名,讀緊PHY,CHEM,BIO。

聽佢講,PHY就一定要理解,冇得 ...

認同
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-22 17:38

October. 發表於 18-5-20 09:59

聽佢講,PHY就一定要理解,冇得 ...
BIO除咗需要中points外,仲需要justify你既points同elaborate你既arguments。

作者: woyj    時間: 18-5-24 18:18

PHY 成績遠超BIO

Bio 好似不是醫科的必修科……

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5