教育王國

標題: 九龍灣聖若瑟英文小學 vs 蘇浙小學 [打印本頁]

作者: 小怪爸爸好    時間: 17-6-8 11:43     標題: 九龍灣聖若瑟英文小學 vs 蘇浙小學

有以上兩間私小offer, 家住港島東區,難以取捨,求意見!

作者: hkpapa852    時間: 17-6-8 11:50

小怪爸爸好 發表於 17-6-8 11:43
有以上兩間私小offer, 家住港島東區,難以取捨,求意見!
無乜必要捨近取遠

作者: BabyGGG26    時間: 17-6-8 12:11     標題: 回覆樓主:

如果相同offer, 但家住九龍東呢?請教一下點揀好?

作者: 小怪爸爸好    時間: 17-6-8 12:12

hkpapa852 發表於 17-6-8 11:50
無乜必要捨近取遠

hkpapa852,多謝你回覆同意見!
地點的確係考慮因數,聖若瑟較遠同無校車到港島 :( 但教學語言方面,個人認為聖若瑟英語教學較適合我小朋友。
(聖若瑟除中文普教外其它科目以英文為主,蘇浙除英文外其它以普教!)

作者: rhung    時間: 17-6-8 13:59

小怪爸爸好 發表於 17-6-8 12:12
地點的確係考慮因數,聖若瑟較遠同無校車到港島 :( 但教學語言方面,個人認 ...

家住港島,真係冇必要去咁遠返學。小朋友會好辛苦的!

作者: Kenniselg    時間: 17-6-8 14:08     標題: 回覆樓主

我都有相同問題,但係家住將軍澳,喜歡聖若瑟英文語境,但蘇浙校網又好d,我現在都15 16,請各位指教。

作者: 小怪爸爸好    時間: 17-6-8 18:02     標題: 回覆樓主:

連日打電話想問校車公司有無車住來港島及聖若瑟,但無回音 :( 明白讀聖若瑟車程較遠,但英文語境真係較適合我小朋友! 痛苦嘅決擇

作者: mavis625    時間: 17-6-8 18:48

小怪爸爸好 發表於 17-6-8 18:02
連日打電話想問校車公司有無車住來港島及聖若瑟,但無回音 :( 明白讀聖若瑟車程較遠,但英文語境真係較適合 ...

今日去註冊收到校車&保母車資料都唔見有過海路線,可能要自己另作安排

作者: 小怪爸爸好    時間: 17-6-8 21:48

mavis625 發表於 17-6-8 18:48
今日去註冊收到校車&保母車資料都唔見有過海路線,可能要自己另作安排
...

係! 學校網頁亦無提及有往港島校車或保姆車服務。

作者: tiffany168168    時間: 17-6-8 22:44     標題: 回覆樓主:

蘇浙有外國人讀,我同仔去in同組有個會講國語嘅外國金髮小朋友,語境一定不比SJAC差。我係你會揀SJAC, 尤其你住港島。

利申:2間都有offers但2間都放了。

作者: tiffany168168    時間: 17-6-8 22:44

tiffany168168 發表於 17-6-8 22:44
蘇浙有外國人讀,我同仔去in同組有個會講國語嘅外國金髮小朋友,語境一定不比SJAC差。我係你會揀SJAC, 尤其 ...

sorry i mean會揀蘇浙。

作者: Felix223    時間: 17-6-8 23:00

小怪爸爸好 發表於 17-6-8 12:12
地點的確係考慮因數,聖若瑟較遠同無校車到港島 :( 但教學語言方面,個人認 ...

Hkpapa 分析得正確,住港島選蘇淅,派位都好好。

作者: csr    時間: 17-6-9 08:56

mavis625 發表於 17-6-8 18:48
...

請問有冇校車/保母車經樂富?我留咗言俾校巴公司,但冇回覆, 謝謝!

作者: abby0624    時間: 17-6-9 09:47

冇校車,你真係要諗清楚,六年唔易捱,日日舟車勞頓,小朋友會好辛苦
作者: kaboBB    時間: 17-6-9 10:05     標題: 回覆樓主

同學當年有蘇小同SFA,揀左SFA因住九龍。他說兩者程度應該差不多。九龍灣St Jo 應該次少少,正常不是大部分人first choice.既然住港島,不難選吧。

作者: anpanman_baby    時間: 17-6-9 11:31

小怪爸爸好 發表於 17-6-8 11:43

住港島東一定蘇小,不用考慮,蘇小英文教深架,派位又好

作者: mymelody0701    時間: 17-6-9 12:06     標題: 回覆樓主

蘇淅除了英文教深一年,學普通話無得輸,學術上更是東區強校,7成派band 1中學

作者: behd    時間: 17-6-9 12:35     標題: 回覆樓主

已我所知蘇浙話九成入band 1

作者: mavis625    時間: 17-6-9 14:01

csr 發表於 17-6-9 08:56
請問有冇校車/保母車經樂富?我留咗言俾校巴公司,但冇回覆, 謝謝!

校車唔經樂富,保母車有九龍城/黃大仙,經唔經樂富就唔知喇

作者: mimi1102    時間: 17-6-9 14:09

behd 發表於 17-6-9 12:35
請問是九成入第一志願還是入band 1 ?
作者: hkpapa852    時間: 17-6-9 14:13

behd 發表於 17-6-9 12:35
9成? 吹大咗D喎!

作者: behd    時間: 17-6-9 15:04

mimi1102 發表於 17-6-9 14:09
請問是九成入第一志願還是入band 1 ?

入頭三自願達97percent. 你睇番ek 小學東區page, 家長有講同分䆁

作者: hkpapa852    時間: 17-6-9 15:07

behd 發表於 17-6-9 15:04
入頭三自願達97percent. 你睇番ek 小學東區page, 家長有講同分䆁
幾多%入第一志願其實係無意義

作者: cmchang0927    時間: 17-6-9 15:14

回覆 hkpapa852 的帖子

其實除了九宣和一些有附屬或ㄧ條龍band 1中學,還有那一間小學有九成band 1?

作者: hkpapa852    時間: 17-6-9 15:18

cmchang0927 發表於 17-6-9 15:14
回覆 hkpapa852 的帖子

其實除了九宣和一些有附屬或ㄧ條龍band 1中學,還有那一間小學有九成band 1?:quest ...
除咗APS同KTS近兩年曾經出現過有90%學生升讀B1中學, 其它沒有直屬/關聯B1中學既小學, 近5年都未見過

作者: csr    時間: 17-6-9 18:05

mavis625 發表於 17-6-9 14:01
校車唔經樂富,保母車有九龍城/黃大仙,經唔經樂富就唔知喇

謝謝你的回覆

作者: Soo2011    時間: 17-6-9 18:29

前排有家長分享左蘇浙2016 年的升中派位成績,計落應該是82.9%派入band 1 中學!
作者: behd    時間: 17-6-9 19:18     標題: 回覆樓主

以kcs冇任何聯繫或者直屬中學關係,有成7-8成派入band 1,算唔算港島區一缐小學?

作者: 小怪爸爸好    時間: 17-6-9 20:33     標題: 回覆樓主:

多謝大家嘅意見,已決定俾小朋友讀蘇小!雖然因為地點問題未能入讀聖若瑟,但仍感激學校俾左一個機會我哋 :)

作者: 牛奶朱古力    時間: 17-6-10 01:29     標題: 回覆樓主:

曾有人話蘇小好谷和好嚴,真的?

作者: mcl203    時間: 17-6-10 01:48

behd 發表於 17-6-9 19:18
以kcs冇任何聯繫或者直屬中學關係,有成7-8成派入band 1,算唔算港島區一缐小學?
...

有7-80% 派入B1中學,可止港島一線,直情覆蓋全港啦。但重點係是否有7-80% 派B1中學 ?? ~~~

作者: 小怪爸爸好    時間: 17-6-10 08:24

牛奶朱古力 發表於 17-6-10 01:29
曾有人話蘇小好谷和好嚴,真的?

根據我所知,蘇小跟聖若瑟都係谷嘅學校!

作者: gloomy1115    時間: 17-6-10 10:22

mcl203 發表於 17-6-10 01:48

有7-80% 派入B1中學,可止港島一線,直情覆蓋全港啦。但重點 ...

Fyr

圖片附件: myimage.jpg (17-6-10 10:22, 130.86 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzMzgyfDc2MjE4NTk5fDE3MTU2OTYzODh8MA%3D%3D

作者: littlemonkey09    時間: 17-6-10 11:12

gloomy1115 發表於 17-6-10 10:22
Fyr

派位係男女一起計,通常女生的成績會好d,一間男女校跟一間男校點比?除非你知道該校的男女派位比例,只單純比較男生的派位成績!

作者: mcl203    時間: 17-6-10 11:41

gloomy1115 發表於 17-6-10 10:22
Fyr

蘇浙 P6得79人 ?? ~~~ 學校公佈 本地 + 國際 P1-P6 = 31 + 18班 = 49班

49班 / 6 = 每級約 8班 = 全級 79人 ??

http://www.kcs.edu.hk/schoolinfo.html

作者: cmchang0927    時間: 17-6-10 11:51

回覆 mcl203 的帖子

我估只公佈其中79人?因為有D學校都係只公佈部分的。
Btw我以為dgs只有2人

作者: mcl203    時間: 17-6-10 11:54

cmchang0927 發表於 17-6-10 11:51
回覆 mcl203 的帖子

我估只公佈其中79人?因為有D學校都係只公佈部分的。
我估都係...只係想要澄清下啫 (若真係用家)....

得2間本區 B3中學...咁少......

作者: behd    時間: 17-6-10 11:58

mcl203 發表於 17-6-10 11:54
我估都係...只係想要澄清下啫 (若真係用家)....

得2間本區 B3中學...咁少......

我估國際班唔包括在內。因為國際班跟本好少人會轉去local school ,根本接唔到本地放程,等於自殺佢地要轉都去其他IS

作者: mav1111    時間: 17-6-10 12:00

我覺得公佈得唔全面,我有同事個仔讀蘇小今年考得唔好,叩張祝珊又唔得。
作者: mcl203    時間: 17-6-10 12:02

behd 發表於 17-6-10 11:58
我估國際班唔包括在內。因為跟本唔好少人會轉去local school 課程根本接唔到本地放程,佢地轉去其他IS
...
咁好誤導噃...本地 > 國際 又包....國際 > 國際 / 本地 又唔包....

作者: behd    時間: 17-6-10 12:07

mcl203 發表於 17-6-10 12:02
咁好誤導噃...本地 > 國際 又包....國際 > 國際 / 本地 又唔包....

真係要睇本地部六年級有幾多班加每班大約有幾多人。國際部無程分上教育局,跟本參加派位都難

作者: mcl203    時間: 17-6-10 15:41

behd 發表於 17-6-10 12:07
真係要睇本地部六年級有幾多班加每班大約有幾多人。國際部無程分上教育局,跟本參加派位都難
...

點計都好啦,名單上面出現既部份直資,係唔一定只收B1生,就算用名單79名去計,都只可以講係名單列出係>80%升英中~~~

作者: puiyima    時間: 17-6-10 16:14

國際班是英國課程,又點會派行及讀local school.  本地班只有4 班
作者: mcl203    時間: 17-6-10 19:49

mcl203 發表於 17-6-10 15:41
點計都好啦,名單上面出現既部份直資,係唔一定只收B1生,就算用名單79名去計,都只可以講係名單列出係>80 ...

重點仍係本地P1-6有31班, 31/6 = 5班, 就算本地有4班,4班=79人又是否岩數

係學校講D又似乎收起D,莫非真係當79人係合理?? 分開寫本地/國際,當然理解國際未必係同本地升中過程一樣啦, 重點係P6人數 = 79人,有網友話90% 或 7-80%升B1中學 ~

作者: siden    時間: 17-6-10 20:59

mcl203 發表於 17-6-10 19:49
重點仍係本地P1-6有31班, 31/6 = 5班, 就算本地有4班,4班=79人又是否岩數

係學校講D又似乎收起D,莫非 ...

簡直係明顯玩弄数字遊戲

有乜可能用79做份母?

作者: Muigg    時間: 17-6-11 09:32     標題: 回覆樓主

參考下

圖片附件: myimage.jpg (17-6-11 09:32, 98.73 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNzczfGVmYjU4NzFhfDE3MTU2OTYzODh8MA%3D%3D

作者: mymelody0701    時間: 17-6-11 12:52

Muigg 發表於 17-6-11 09:32
參考下

2016派位?竟然比你影到

作者: Soo2011    時間: 17-6-11 22:04

根據家長提供的資料,蘇小2016 、2015 年分別是88、87 人參加呈分派位,學校應該冇收埋部分名單,有興趣探究點解少過一百人參加呈分派位,可去睇下蘇小果版有位大媽爸爸家長有做出解釋--- 大多數外籍學生轉往國際學校或回流祖國。我另外有位朋友的囡都讀蘇小(本地班),前排偶遇講起,她的囡囡在小四時亦跟隨幾位蘇小外籍好朋友轉往蘇浙國際部/ 其他國際學校,同大媽爸爸講的情況好接近。
作者: mymelody0701    時間: 17-6-12 00:10     標題: 回覆樓主

根據muigg提供的資料,蘇小在2016年有差不多8成學生派band1中學,其中3成更是B1A學校,其中不少是要考的神校,這個成績唔失禮

作者: IYY    時間: 17-6-12 00:59

回覆 小怪爸爸好 的帖子

想問一問櫻主是否擔心蘇浙小學比九龍灣聖若瑟英文小學弱 ??

樓主請放心, 出色的小學, 英文不會弱得到哪裡去。

而實際一點看升中派位, 我相關蘇浙小學比較強。就選近家那一家吧。

利申: 小兒在九龍灣聖若瑟英文小學諗小三。

作者: Soo2011    時間: 17-6-13 17:57

回覆 mymelody0701 的帖子

蘇小的升中派位算是成績亮麗!只是課外活動較少,部分家長不喜歡。
作者: threeL    時間: 17-6-13 19:09

tiffany168168 發表於 17-6-8 22:44
蘇浙有外國人讀,我同仔去in同組有個會講國語嘅外國金髮小朋友,語境一定不比SJAC差。我係你會揀SJAC, 尤其 ...

小朋友好叻呀
可否告知最後選了哪間?

作者: Belite    時間: 17-6-14 23:32

我住九龍,都選擇蘇浙。因為語景全英普,不只老師及同學,連姨姨都只說普通話,學習文化都真心好!唯一就真係校舍比較舊但有保養的,並且沒有太多課外活動,亦係學費反映了。

小孩現在是蘇幼學生
作者: ysmhkg    時間: 17-6-24 04:04

Soo2011 發表於 17-6-11 22:04
根據家長提供的資料,蘇小2016 、2015 年分別是88、87 人參加呈分派位,學校應該冇收埋部分名單,有興趣探 ...

資料完全正確 !,我女係張表裡面既其中一個畢業生。2016年小六得 4班,每班大約20~23人,因為好多同學已經返左自己國家讀書,我女讀 D班,其中就有 2個同學返左英國同美國升中,其他班有幾多人走左,我就唔係咁清楚。

2016年升中人數大約 80幾人係正確既,學校並無收埋。

我二個女都係由蘇浙 N1讀到小學畢業,我一共統計左 13年升中紀錄,蘇浙 B1率真心幾好,而且我二個女讀得唔辛苦,然後又入左幾好既學校,所以我都好慶幸我當年既選擇係正確既。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5