教育王國

標題: math concept 的數學比賽有結果 [打印本頁]

作者: littlemonkey09    時間: 17-5-26 21:26     標題: math concept 的數學比賽有結果

http://www.mathconceptition.com

作者: sunnymama2    時間: 17-5-28 18:38

littlemonkey09 發表於 17-5-26 21:26
http://www.mathconceptition.com
想知攞金牌的係唔係多數有學奧數?
仔仔冇學奧數,有top25%銀牌我覺得佢好叻了。

作者: chingmon    時間: 17-5-28 20:53     標題: 回覆樓主:

作者: candice47    時間: 17-5-30 01:03

sunnymama2 發表於 17-5-28 18:38
想知攞金牌的係唔係多數有學奧數?
仔仔冇學奧數,有top25%銀牌我覺得佢好叻了。
...

冇學過奧數拿銀奬係好叻!我仔冇學過佢拿銅奬,我都為佢開心!

作者: jumphigh    時間: 17-5-30 09:21     標題: 回覆樓主:

作者: happymama11    時間: 17-5-30 10:16

回覆 littlemonkey09 的帖子

我仔今年都有參加這個比賽, 但賽前有關試題練習資訊好小, 亦冇在這個機構報讀課程, 在什麼都沒有情形之下, 仔仔都可以得到銅獎, 都算有交代了!
不過, 我其實好想知道該比賽的題目類型偏向是奧數多? 還是主流小學數居多? 如果係奧數居多, 我仔在沒有學任何奧數課程之下可以得獎, 好欣慰了.....但相反, 如果是小學主流數, 而得銅獎, 咁我小朋友真的再要加把勁了!

作者: littlemonkey09    時間: 17-5-30 10:55

happymama11 發表於 17-5-30 10:16
回覆 littlemonkey09 的帖子

我仔今年都有參加這個比賽, 但賽前有關試題練習資訊好小, 亦冇在這個機構報讀 ...

網站内有mock paper, 不是以奧數為主,有二、三條深的係用來分下高地,我個仔係金獎

作者: candice47    時間: 17-5-30 12:40

littlemonkey09 發表於 17-5-30 10:55
網站内有mock paper, 不是以奧數為主,有二、三條深的係用來分下高地,我個仔係金獎
...

作者: setom    時間: 17-5-30 14:02

littlemonkey09 發表於 17-5-30 10:55
...
如果真正比賽同mock paper一樣模式, 就只有最後5題才是奧數, 不過這5題已經佔整份卷的38%了.

用ipad做獎品太吸引, 兒子爆發小宇宙, 入了三甲

作者: MissUmuch    時間: 17-5-30 15:18

setom 發表於 17-5-30 14:02
如果真正比賽同mock paper一樣模式, 就只有最後5題才是奧數, 不過這5題已經佔整份卷的38%了.

用ipad做獎品 ...

請問你地都係個人報名嗎 ?  因為仔仔小一, 係學校提名參加, 睇到 校際級別賽得優異獎, 其實呢種有無認可性 ?  仔仔從來無參加過數學比賽 ❣

作者: setom    時間: 17-5-30 23:24

MissUmuch 發表於 17-5-30 15:18
請問你地都係個人報名嗎 ?  因為仔仔小一, 係學校提名參加, 睇到 校際級別賽得優異獎, 其實呢種有無認 ...
我兒子經學校報名(其實係求老師幫忙的, 因位學校報名免費)
以我愚見,這比賽暫時沒認受性可言.

作者: MissUmuch    時間: 17-5-31 08:48

setom 發表於 17-5-30 23:24
我兒子經學校報名(其實係求老師幫忙的, 因位學校報名免費)
以我愚見,這比賽暫時沒認受性可言.
...

多謝回覆, 其實無諗過仔仔數學程度可以代表學校比賽, 請問仲有邊d數學比賽可以比小一生參加 ?  因為仔仔今次攞到獎,佢對數學比賽好有興趣,但爬文見到都好似小三或 小四 以上先可以參加, 請分享一吓, 謝 ❣  

作者: setom    時間: 17-5-31 22:57

MissUmuch 發表於 17-5-31 08:48
多謝回覆, 其實無諗過仔仔數學程度可以代表學校比賽, 請問仲有邊d數學比賽可以比小一生參加 ?  因為仔仔 ...
今個學年的數學比賽都差不多收爐了, 下學年你小孩就是小二生, 不過小一小二生可參加的比賽也差不多, 來來去去都是華夏,港澳, 奧校.. 還有多元智能盃,環亞太盃,數學大王,南方盃,希望盃,香港數學杯,孔聖盃,SASMO,
另外, 如果覺得小孩能力夠, 可以試下世界數學測試, 或者跳級報下全港小學數學挑戰賽(小四起)
其實仲有很多小型比賽, 不過唔多人參加,唔提了..

作者: candice47    時間: 17-6-1 00:31

MissUmuch 發表於 17-5-30 15:18
請問你地都係個人報名嗎 ?  因為仔仔小一, 係學校提名參加, 睇到 校際級別賽得優異獎, 其實呢種有無認 ...

我仔係經學校報名嘅!第一次佢參加始南小學舉辦嘅港島區奧數比賽,係幼稚園發通告自愿報名嘅,果次佢拿到一等獎,佢嘅幼稚園學校都拿到冠軍。跟住學校再幫我地報呢次比賽,呢次佢個人係銅奬,幼稚園係優異奬。佢仲有個優數盃比賽第三名。因為我冇諗過佢數學拿奬,心諗比佢試下啲心態,所以得第一次比賽買左本練習,佢爸爸教佢做左幾日練習。
      其他兩次比賽,佢爸爸本來話咁多叻啲小朋友,又大競爭,唔想報,但我都堅持比佢試下,輸贏唔緊要。但報左名後,佢爸爸唔想再教,我又返工遲返屋企,最尾冇練習過,就去左比賽,所以佢雖然呢次唔係拿大奬,我都好滿足,也都明白左我仔係真心中意數學

作者: MissUmuch    時間: 17-6-1 09:37

setom 發表於 17-5-31 22:57
今個學年的數學比賽都差不多收爐了, 下學年你小孩就是小二生, 不過小一小二生可參加的比賽也差不多, 來來去 ...

原來有咁多數學比賽, 真係唔知 ...

作者: MissUmuch    時間: 17-6-1 09:42

candice47 發表於 17-6-1 00:31
我仔係經學校報名嘅!第一次佢參加始南小學舉辦嘅港島區奧數比賽,係幼稚園發通告自愿報名嘅,果次佢拿到 ...

仔仔本身數感幾好, 經過今次攞到獎, 佢好似愛上數學咁,  叫我幫佢報哂所有數學比賽 ...  佢亦好有信心咁, 希望佢可以 keep住呢個鬥心,等新學期再留意吓d比賽日期。

作者: 怀妈妈新手    時間: 17-6-20 23:26     標題: 回覆樓主

请问math concept 和 eye level, 课程有什么区别?我想暑假比女儿学习?她九月升K3, 我只想内容比较有趣和实用,谢谢!

作者: 米米爸爸    時間: 18-4-27 08:40

明天又有mathconcept 比賽。這個比賽難嗎?
作者: happymama11    時間: 18-4-27 09:49

米米爸爸 發表於 18-4-27 08:40

我仔覺得唔難,啱啱俾佢做咗份p.4 mock paper, 全卷100%答對!

不過,比賽好睇臨場狀態同表現的!

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-27 09:51

米米爸爸 發表於 18-4-27 08:40
呢類比賽一般都唔難,所以比奧數更加能夠增加小朋友對數學既信心。
作者: happyfamilybaby    時間: 18-5-28 08:28

setom 發表於 17-5-30 14:02

用ipad做獎品 ...
金獎有ipad嗎?
作者: setom    時間: 18-5-28 08:57

happyfamilybaby 發表於 18-5-28 08:28
金獎有ipad嗎?
要冠亞季才有ipad作獎品, 如果金獎都有ipad, 間公司會蝕大本

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5