教育王國

標題: 劍橋英語考starter [打印本頁]

作者: kimberlybaby    時間: 17-5-23 11:39     標題: 劍橋英語考starter

考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考

作者: judy    時間: 17-5-23 11:49

考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考

如為升中,考flyer都冇用。

但如果是為測試自己水平,考咩都冇所謂。
作者: aeiou_drm    時間: 17-5-23 17:06

kimberlybaby 發表於 17-5-23 11:39
考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考

我可以講比你聽是沒用的。我而家諗返,係嘥時間背d vocab.  

其他 listening, writing,oral 果的,其實一般學校都學會。

利申: 我仔中一。 之前有考過d cambridge 試。

作者: kimberlybaby    時間: 17-5-23 17:39

aeiou_drm 發表於 17-5-23 17:06
我可以講比你聽是沒用的。我而家諗返,係嘥時間背d vocab.  

其他 listening, writing,oral 果的,其實 ...

即係考黎冇咩用?
我諗住多張cert for升中

作者: aeiou_drm    時間: 17-5-23 17:56

kimberlybaby 發表於 17-5-23 17:39
即係考黎冇咩用?
我諗住多張cert for升中

一般 Application Form 都不外乎要求填:
音樂,運動,服務,課外活動... 咁 Cambridge 試我只可以歸類為課外活動。所以我覺得沒甚麼作用,不如參加多些服務(風紀,童軍,義工...)仲好過。

除非你小朋友音,體,服務都沒有,咁就一考無妨嘅。

作者: tkinwong    時間: 17-5-23 22:46

考中學應用flyer以上的級別,如KEY 或PET.

但我認為最重要的還是校內成績,考英中就自然是面試的英文表現。

作者: hedhed    時間: 17-5-24 11:29

Flyer喎?!宜家啲k2,K3考架喇

作者: rulerL    時間: 17-5-27 18:36

kimberlybaby 發表於 17-5-23 11:39
考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考

我個人覺得視乎你考咩級數既中小學,如果係較為top既中小學(小學當然係講英小啦),咁劍橋英文試係無咩用,因為對呢啲學校嚟講,英文好係最基本既要求。
但如果你target既學校只係中等級數既,我覺得一考亦無妨,可以知道自己英文水平之餘,亦可以俾間學校了解到你有相當既英文程度(如果考得好的話)。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5