教育王國

標題: 自閉症學生升小一 [打印本頁]

作者: warriorpp    時間: 17-2-28 13:49     標題: 自閉症學生升小一

我個仔係兼收位學生, 未來升小一.有沒有合適的小學可以給這些孩子。起碼老師有包容和有愛心.
真的很擔心。
小兒是感統有問題,不懂和小孩溝通相處
希望各位家長可以比意見
會提供一些學校給我們參考

萬分感謝, 萬分感謝

作者: MrBeast    時間: 17-2-28 14:03

自行入表前通常會有講座for sen,7-8月時開始留意下協康會、st james這類機構。

去特殊教育版問會有更多更好資料
作者: warriorpp    時間: 17-2-28 14:28     標題: 專注力不足

請問你的小孩是否正在讀聖安德烈,學校的老師是否有愛心。因為小兒有少許過度活躍,專注力不足。所以必須要找一間能包容這些小孩的學校

作者: edniebridge    時間: 17-2-28 16:08

warriorpp 發表於 17-2-28 13:49
我個仔係兼收位學生, 未來升小一.有沒有合適的小學可以給這些孩子。起碼老師有包容和有愛心.
真的很擔心。
...

有無話要邊區?
通常係兼收位,本身就讀的幼稚園會有些過往例子可以參考,問下老師舊生讀成點。
另外可以去家長資源中心,會有得參觀小學

作者: warriorpp    時間: 17-2-28 19:52

回覆 edniebridge 的帖子

荃灣, 荔枝角, 深水宝一带
作者: wtyedu    時間: 17-2-28 22:03

感統同自閉係兩樣嘢喎, 感統絕對可以上普通學校, 自閉就要多D包容(可能影響上課). 你清楚小朋友的問題未?
作者: piglet0529    時間: 17-3-1 08:48     標題: 回覆:warriorpp 的帖子

通常K3 CAC 會安排一次評估, 但未必在自行交表前, 會評估智力是否適合主流, 另你可以問下i位老師那些同區主流小學較包融, 如果家長知道自己小朋友有滋擾行為, 更不宜選那些傳統紀律及學術要求高的學校。 小一入學派位學校冇得唔收, 但讀讀下的滋擾生有機會被名津勸退, 所以家長心頭不要高, 的所謂包融的學校一般也只包融在學生, 係未必能接受新的轉校生, 所以小一選校對特殊生很緊要, 是影響未來6年的事

作者: LeeCC    時間: 17-3-1 10:35

warriorpp 發表於 17-2-28 19:52
回覆 edniebridge 的帖子

荃灣, 荔枝角, 深水宝一带
荃灣可以考慮聖十架,柴天

作者: Forgetmenot999    時間: 17-3-1 16:17

warriorpp 發表於 17-2-28 14:28
請問你的小孩是否正在讀聖安德烈,學校的老師是否有愛心。因為小兒有少許過度活躍,專注力不足。所以必須要 ...

吃藥可解決以下煩惱

作者: joyce1234    時間: 17-3-1 20:35

路過,加油!

作者: edniebridge    時間: 17-3-2 09:59

深水埗/長沙灣/荔枝角可留意:

五邑工商總會學校,聖安德烈,沙崙,香港四邑商工總會新會商會學校,聖公會基愛小學

作者: subb    時間: 17-3-2 10:08

我見教師資料中荃基是好多老師有特殊教育培訓  !

客觀資料就多留意下老師是否有特殊教育培訓, 學校是否多有經驗的老師 !
作者: miriam    時間: 17-3-2 13:55

subb 發表於 17-3-2 10:08
我見教師資料中荃基是好多老師有特殊教育培訓  !

客觀資料就多留意下老師是否有特殊教育培訓, 學校是否多 ...
% 係多, 但學校好谷下啵

作者: warriorpp    時間: 17-3-2 15:37

回覆 wtyedu 的帖子

其實小兒屬於阿士保加, 感統上也有問題,不懂得如何跟小朋友溝通相處
作者: warriorpp    時間: 17-3-2 15:40

回覆 miriam 的帖子

好谷啲學校唔會考慮,只係想小朋友開心渡過小學⁠⁠⁠⁠
作者: edniebridge    時間: 17-3-2 15:44

Forgetmenot999 發表於 17-3-1 16:17
吃藥可解決以下煩惱

世事係咁簡單就好了

作者: subb    時間: 17-3-3 09:22

miriam 發表於 17-3-2 13:55
% 係多, 但學校好谷下啵
荃基老師都有愛心, 我知如果SEN 係有輔導老師在返學期間跟住 !

樓主你都可以留意下, 學校有無張SEN學生特別照顧,
例如特別默書測考, 我小朋友學校是有同學要特別默書測考 (範圍小D容易D)

有d皮氣差同學, 返學時是有老師人丁人咁跟住 ! 

作者: subb    時間: 17-3-3 09:25

warriorpp 發表於 17-3-2 15:37

其實小兒屬於阿士保加, 感統上也有問題,不懂得如何跟小朋友溝通相處 ...
小學有語言治療師, 一入學比報告告知學校 !
安排上治療及老師跟進

作者: miriam    時間: 17-3-3 10:25

subb 發表於 17-3-3 09:22
荃基老師都有愛心, 我知如果SEN 係有輔導老師在返學期間跟住 !

樓主你都可以留意下, 學校有無張SEN學生特 ...

我囡係荃基畢業生   

作者: taptap83    時間: 17-3-3 13:40

自閉症要睇下小朋友本身有咩特徵, 智力是否正常?有冇讀寫方面問題呢? 感統有問題但會唔會影響上堂秩序呢? 之前聽講就算寶校都未必真正包融同支援哩D 學生。建議睇下自己區學校既口碑, 學校既報告睇下實際做左D乜野支援, 有時睇哩D 資料會睇得出學校其實係咪真係如佢地口中所講咁包融喔!
作者: subb    時間: 17-3-3 13:52

miriam 發表於 17-3-3 10:25
我囡係荃基畢業生
我知

我朋友個小朋友是荃基現在的小學雞 ! 

作者: warriorpp    時間: 17-3-3 13:53

subb 發表於 17-3-3 09:25
小學有語言治療師, 一入學比報告告知學校 !
安排上治療及老師跟進
那間學校會有言語治療師,最怕學校不能包容這些學生
作者: miriam    時間: 17-3-3 13:56

subb 發表於 17-3-3 13:52
我知

我朋友個小朋友是荃基現在的小學雞 ! 
我囡領教過喇, 係咪咁好呢.........

作者: piglet0529    時間: 17-3-4 12:09     標題: 回覆:warriorpp 的帖子

同埋選三考會好的

作者: edniebridge    時間: 17-3-4 12:19

warriorpp 發表於 17-3-3 13:53
那間學校會有言語治療師,最怕學校不能包容這些學生

有取加強言語治療津貼的學校都會有,最直接打去學校問

不過樓主要留意,有時小一未必會即刻排到服務

作者: mytambb    時間: 17-3-6 08:37

其實小兒屬於阿士保加, 感統上也有問題,不懂得如何跟小朋友溝通相處 ...

感統有問題,看看有沒有到校的職業治療師服務,看年報就知道。另外,有職業治療的學校也較清楚SEN; 不是只注重食藥或記過等。感統對保加小朋友發展有很大幫助,反而學術他們自己也不是問題!

作者: LeeCC    時間: 17-3-9 11:22

mytambb 發表於 17-3-6 08:37
感統有問題,看看有沒有到校的職業治療師服務,看年報就知道。另外,有職業治療的學校也較清楚SEN; 不是只 ...
主流學校應該無OT,St就好多學校都有,但系上堂密度如何?如果兩個月一堂等於無
作者: mytambb    時間: 17-3-9 11:27

LeeCC 發表於 17-3-9 11:22
主流學校應該無OT,St就好多學校都有,但系上堂密度如何?如果兩個月一堂等於無 ...

OT是感統小手肌、ST是言語發音;不一樣。有些主流學校有買職業治療服務(校本計劃),當然未必間間有。問下負責SEN的老師或社工就知有冇。

作者: Monstereasy    時間: 17-3-9 15:28

就算亞氏仔仔,個個case唔同,有d智商高但對外應變能力及社交差,所以讀傳統學校,刻版模式少改變,上堂偏向單向溝通,有d會合適。但如果情緒容易波動,就要揾間包容d , 否則日日收老師電話……

作者: h9907246    時間: 17-3-11 01:56

Monstereasy 發表於 17-3-9 15:28
就算亞氏仔仔,個個case唔同,有d智商高但對外應變能力及社交差,所以讀傳統學校,刻版模式少改變,上堂偏 ...

wanna know too

作者: LeeCC    時間: 17-3-11 08:29

就算亞氏仔仔,個個case唔同,有d智商高但對外應變能力及社交差,所以讀傳統學校,刻版模式少改變,上堂偏 ...

傳統或活動教學的學校都要睇小朋友是否坐得定,也要看性格

我仔坐吾唔到多過半堂,中意揾人玩但社交差,讀活動教學的學校,常有小組討論,多互動,這些都訓練到社交,是每日上學都訓練緊,這比一星期上一次社交班更密集更真實,加上老師知道他半堂就遊雲,都會大約半堂就叫他起來幫手派簿收簿派工作紙之類,行一圈後他又可以再專心上堂

作者: Yukiruirui888    時間: 17-3-11 22:14

LeeCC 發表於 17-3-11 08:29

我仔坐吾唔到多過半堂,中意揾人玩但社交差, ...

e 感覺好好窩

作者: Yukiruirui888    時間: 17-3-11 22:15

LeeCC 發表於 17-3-11 08:29

我仔坐吾唔到多過半堂,中意揾人玩但社交差, ...

小朋友讀緊聖十架?

作者: LeeCC    時間: 17-3-11 22:29

Yukiruirui888 發表於 17-3-11 22:15
小朋友讀緊聖十架?
不是

作者: miriam    時間: 17-3-12 01:36

真實例子
ASD + ADHD + ODD 讀主流小學, 學校係有支援提供, 但有關小朋友 P.2 時學校勸退, 家長係咪日日收電話唔知喇.

作者: Monstereasy    時間: 17-3-12 21:26

miriam 發表於 17-3-12 01:36
真實例子
ASD + ADHD + ODD 讀主流小學, 學校係有支援提供, 但有關小朋友 P.2 時學校勸退, 家長係咪日日收 ...

我朋友仔仔,亞氏讀主流,唔鍾意同人交流,小息自己玩計數,所以單向學習少溝通,反而無問題,現在已升中。
我自己偏向活動教學,多溝通多練習,但過程並不輕鬆,因為要溝通能力弱既人同一批正常溝通社交能力既人合作,火花一定有,而且就算學校包容不等於其他家長包容……不過隨住時間係會有進步。

作者: oiyau2005    時間: 17-3-13 14:46

warriorpp 發表於 17-2-28 13:49
真的很擔心。
...

荃灣區可考慮石圍角小學, happy school唔谷, 3次考試. 呀女讀呢間小學P6. 我都知有唔少亞氐保加. 自閉, 過度活躍等小朋友, 學校老師包容有愛心, 駐校社工有好多小組比學生上.

升中派位亦唔錯, 總之呀女完全無壓力,

作者: warriorpp    時間: 17-3-20 13:24

多謝各位意見.
作者: warriorpp    時間: 17-3-20 13:27

回覆 joyce1234 的帖子

一定
作者: gagachu    時間: 17-3-22 14:17

不用太擔心,依家其實比例上很多,特別係男仔。好多也混左入去男校。所以當大部份都是這樣時,學校就有支援。
作者: Small_i    時間: 17-3-23 16:06     標題: 回覆樓主:

基愛唔錯
我打電話問過佢地學校支援主任,好有心

作者: rachelerica    時間: 17-3-23 16:55

District 12?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5