教育王國

標題: 身體協調弱 [打印本頁]

作者: Yan3    時間: 17-2-27 10:46     標題: 身體協調弱

請問4歳幾小朋友,身體協調較弱,應該找職業治療定物理治療?邊度好?

作者: methy    時間: 17-2-27 11:33     標題: 引用:請問4歳幾小朋友,身體協調較弱,應該找職

原帖由 Yan3 於 17-02-27 發表
請問4歳幾小朋友,身體協調較弱,應該找職業治療定物理治療?邊度好?
評估左有咩建議?

我仔幼稚園時係S位,PT加強肌肉力量&協調,上小一(體障學校)肌肉力量大左,就由學校職業治療跟進身體協調既訓練。

作者: mama.olive    時間: 17-2-27 16:56

如果身體協調較弱既話應該搵PT做下Training?
作者: Yan3    時間: 17-2-27 16:57

mama.olive 發表於 17-2-27 16:56
如果身體協調較弱既話應該搵PT做下Training?

請問那個機構好?

作者: mama.olive    時間: 17-2-27 17:24

Yan3 發表於 17-2-27 16:57
請問那個機構好?
小朋友做左評估未?通常評估完會轉介您去資助機構/ 醫院做訓練,但一般都要等幾個月至一年,
好多家長心急就會係私人機構做訓練既,咁當然價錢相對黎講就會貴D。但您小朋友係評估左未架?

作者: Yan3    時間: 17-2-27 17:28

mama.olive 發表於 17-2-27 17:24
小朋友做左評估未?通常評估完會轉介您去資助機構/ 醫院做訓練,但一般都要等幾個月至一年,
好多家長心急 ...

並未正式做過,但我及老師也覺他動作論盡,不太協調。如私人,那裡可做評估/訓練?

作者: mama.olive    時間: 17-2-27 17:39

Yan3 發表於 17-2-27 17:28
並未正式做過,但我及老師也覺他動作論盡,不太協調。如私人,那裡可做評估/訓練?
...
去搵家庭醫生/ 睇開既醫生 同佢講小朋友既問題,麻煩佢幫您寫轉介信去CAC做assessment吧,之後應該會再轉介您去協康,如果排期耐既你再去search下邊間私人機構會做職業治療既評估啦,因為我都無認識既機構。
作者: Yan3    時間: 17-2-27 18:05

mama.olive 發表於 17-2-27 17:39
去搵家庭醫生/ 睇開既醫生 同佢講小朋友既問題,麻煩佢幫您寫轉介信去CAC做assessment吧,之後應該會再轉介 ...

謝謝你!

作者: mama.olive    時間: 17-2-28 11:12

Yan3 發表於 17-2-27 18:05
謝謝你!
希望幫到你!
作者: Letter_lalaland    時間: 17-3-3 00:50

我會建議 PT 同 OT 雙管齊下,做完評估再睇吓有啲乜嘢需要改善。

作者: YY2046    時間: 17-4-4 07:37     標題: 回覆樓主:

可以做感統訓練。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5