教育王國

標題: 莫壽增面試問題 [打印本頁]

作者: loveissac    時間: 17-2-15 13:42     標題: 莫壽增面試問題

已收通知信去interview, 信中寫明會以英文小組討論,
我已预計到我仔應該唔會出聲,因為底子唔太好,
有冇以往面試成績差但一樣都可入到學校的呢?
作者: 小吱    時間: 17-2-15 16:11

loveissac 發表於 17-2-15 13:42
已收通知信去interview, 信中寫明會以英文小組討論,
有冇 ...

跨區就一定面試入啦! 但同區其實都好難知道係大抽獎抽入定靠面試入。

作者: mrs.so    時間: 17-2-15 16:21     標題: 回覆樓主:

成績差都係band one生,除非靠人士入例外

你話仔底子唔好,你又夠膽挑戰莫記,即係你仔都唔係底子唔好啦,係你對佢信心不足?

作者: peace    時間: 17-2-15 16:36

其實面試差都唔緊要的, 只要是band1 生又同區的話, 仲有大抽獎
作者: loveissac    時間: 17-2-15 16:45

mrs.so 發表於 17-2-15 16:21
成績差都係band one生,除非靠人士入例外

你話仔底子唔好,你又夠膽挑戰莫記,即係你仔都唔係底子唔好啦, ...
其實係對仔冇信心,佢已經話唔想去interview
作者: loveissac    時間: 17-2-15 16:47

peace 發表於 17-2-15 16:36
其實面試差都唔緊要的, 只要是band1 生又同區的話, 仲有大抽獎
其實只是Band2, 係老師建議我揀自行所以試下,大抽獎一定唔中
作者: peace    時間: 17-2-15 17:04

回覆 loveissac 的帖子

那盡力吧!
咁自行還報了邊間?

作者: loveissac    時間: 17-2-15 17:07

peace 發表於 17-2-15 17:04
回覆 loveissac 的帖子

那盡力吧!
選了其他区
作者: mrs.so    時間: 17-2-15 17:10

loveissac 發表於 17-2-15 16:47
其實只是Band2, 係老師建議我揀自行所以試下,大抽獎一定唔中

你仔既老師&你堅勇敢

B2試莫記,通常小學B2進取就試恩主教&沐恩

作者: loveissac    時間: 17-2-15 17:14

mrs.so 發表於 17-2-15 17:10
你仔既老師&你堅勇敢

都知冇乜可能,成5百幾個去考。。。
作者: loveissac    時間: 17-2-15 17:25

有冇人知莫壽增多數收那些小學的學生?
作者: little_yolky    時間: 17-2-15 17:32

loveissac 發表於 17-2-15 17:14
叫阿仔放膽去, 因為佢無得輸, 所以無緊要。
作者: 小吱    時間: 17-2-15 17:43

loveissac 發表於 17-2-15 17:14

有500幾咁多

我仲估得400到,因為朋友尾二果日交表number 係3百幾。

作者: mrs.so    時間: 17-2-15 17:52     標題: 回覆樓主:

莫記公佈了面試時間安排
四百幾人

圖片附件: Screenshot_20170215-175131.JPEG (17-2-15 17:52, 166.36 KB) / 下載次數 8
/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzMTM5fDA2MzAxNWI2fDE3MTQ3ODQ5Mzh8MA%3D%3D

圖片附件: Screenshot_20170215-175126.JPEG (17-2-15 17:52, 151.52 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzMTQ1fDVhNTAzNDk3fDE3MTQ3ODQ5Mzh8MA%3D%3D

圖片附件: Screenshot_20170215-175129.JPEG (17-2-15 17:52, 193.29 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzMTUxfGQ4NTA3NzJifDE3MTQ3ODQ5Mzh8MA%3D%3D

作者: siden    時間: 17-2-15 20:30

loveissac 發表於 17-2-15 16:47

Band2 生就算俾你入到莫記只是錯配,是禍多過福。

你小學老師實在,要搏上至多搏恩主教同沐恩。

作者: loveissac    時間: 17-2-15 21:08

siden 發表於 17-2-15 20:30
Band2 生就算俾你入到莫記只是錯配,是禍多過福。

你小學老師實在,要搏上至多搏恩主教同沐恩。 ...
唔太同意會是禍,好多小朋友都是上了中學才開竅,有D小朋友比人迫下就會爆發潛能,當然,有D係唔迫得,
我會睇實自己小朋友

作者: Korira    時間: 17-2-15 22:47

路過.
樓主,我很欣賞你敢於為兒子嘗試!
我小時也在大埔長大,當年派位派了一間不是很好但不是最差的學校,亦讀足七年。這七年裡,和同學談起,原來很多家長選校只貪近,有些同學其實有b1資質和實力,結果被錯配。由不發力也穩坐全級頭三位,到中五時竟15分也拿不到...不能上預科。
中六時,有不少未能升原校的b1生轉過來,有了比較,我更深深體會到學校整體對學生又多大影響。來自b1 校的新同學不是個個smart, 但確實較刻苦堅毅。而原校生包括我自己頓時被比下去,老師也較錫他們。
不好意思,我似乎離了題。作為大埔人、過來人,很想勉勵吓你和仔仔。嘗試不會有損失的。比啲信心,文靜先讀到書!加油!

作者: loveissac    時間: 17-2-15 23:02

Korira 發表於 17-2-15 22:47
路過.
樓主,我很欣賞你敢於為兒子嘗試!
我小時也在大埔長大,當年派位派了一間不是很好但不是最差的學校 ...
多謝你的鼓勵!Btw, 小學就可以貪近啫,中學就唔好啩。。。。

作者: greentea000    時間: 17-2-16 00:26

loveissac 發表於 17-2-15 13:42
有冇以往面試成績差但一樣都可入到學校的呢?
面試成績好多都佔成30%

無咩可能面試成績差都收

作者: greentea000    時間: 17-2-16 00:35

loveissac 發表於 17-2-15 23:02
多謝你的鼓勵!Btw, 小學就可以貪近啫,中學就唔好啩。。。。
中學活動多
近更重要

無形中比其他人多好多時間

我中二搬入大埔

日日搭車來回3小時

超累

作者: tsangnamnam    時間: 17-2-16 04:21

莫記自行大概是40個位左右?
作者: yuenkiu    時間: 17-2-16 06:38

loveissac 發表於 17-2-15 23:02

完全贊成,因為我剛剛都有呢個問題,我阿女樓下間直資band 2收,我决定去遠D要坐1個鐘車嘅band 1學校

作者: May_Wai    時間: 17-2-16 09:23

樓主, 您的小學在大埔區嗎?  
另想問莫壽增每年係咪都有幾個叩門位的?  
作者: mrs.so    時間: 17-2-16 09:32

loveissac 發表於 17-2-15 21:08
唔太同意會是禍,好多小朋友都是上了中學才開竅,有D小朋友比人迫下就會爆發潛能,當然,有D係唔迫得,
我 ...

我同意開竅
不過幾時等到開竅
中學六年要同百幾個同學鬥成績,萬一成績未如理想,打擊了讀書鬥志,如何從旁鼓勵支持挽回自信?我諗這才是我首要考慮

作者: mrs.so    時間: 17-2-16 09:34

May_Wai 發表於 17-2-16 09:23
樓主, 您的小學在大埔區嗎?  
另想問莫壽增每年係咪都有幾個叩門位的?

我經驗來自四年前及上年。。。莫記要兩輪都要選擇為首志願,並且成績達標才可有機會晉入面試階段。

作者: 小吱    時間: 17-2-16 09:41     標題: 回覆樓主:

男仔真係遲開竅,我有聽過親戚兒子由中四先開始發奮讀書既例子,佢讀band 2 中學,最後成功入大學。

作者: May_Wai    時間: 17-2-16 09:43

mrs.so 發表於 17-2-16 09:34
我經驗來自四年前及上年。。。莫記要兩輪都要選擇為首志願,並且成績達標才可有機會晉入面試階段。
...
我上網睇過, 申請叩門時不設面試. 是否要經過篩選有得面試就機會大呢?
作者: mrs.so    時間: 17-2-16 10:01

May_Wai 發表於 17-2-16 09:43
我上網睇過, 申請叩門時不設面試. 是否要經過篩選有得面試就機會大呢?

在學位多過人情況下
好多中學不接受原區叩門
除非成績優異,或許有機會叩門

作者: May_Wai    時間: 17-2-16 10:03

樓主, 您仔的小學在大埔區嗎?
作者: siden    時間: 17-2-16 10:46

mrs.so 發表於 17-2-16 09:32
我同意開竅
不過幾時等到開竅
中學六年要同百幾個同學鬥成績,萬一成績未如理想,打擊了讀書鬥志,如何從 ...

我親眼見到一位band1c男孩子入了莫後追不上,打擊自信,成個人沉哂連學都唔想番。佢係抽入的。

明白有男孩子中學先開hiu, 但現實係越級挑戰,讀得吃力比突然爆發多。就算EQ高不介意成績中下,到高中選科時會好蝕底。明白楼主愛子心切,加油。

作者: loveissac    時間: 17-2-16 11:09

siden 發表於 17-2-16 10:46
我親眼見到一位band1c男孩子入了莫後追不上,打擊自信,成個人沉哂連學都唔想番。佢係抽入的。

明白有男 ...
其實我不清楚所有學校的Banding 是怎計算,小兒在學校是Band2, 但每間學校的band 1能力是否等同?

作者: 小吱    時間: 17-2-16 11:28

loveissac 發表於 17-2-16 11:09
其實我不清楚所有學校的Banding 是怎計算,小兒在學校是Band2, 但每間學校的band 1能力是否等同?

...

學校有冇話比你聽呈分試排名?

作者: mrs.so    時間: 17-2-16 11:33

...

中學並非單睇面試及成績表

重要是次第名單

莫記集中B1學生交表,當次第名單一出,就知四百幾個學生由教局調整標準化後既成績排名,最基本B2生既次第未必高過同校B1生,即使能力多強多好,也要面對現實。

作者: mrs.so    時間: 17-2-16 13:20

次第名單係每間中學當收到該年申請人表格, 再將申請人資料遞交上教局, 教局就會按中學所交既名單排列

例如: 莫記414個申請人, 當中包括跨區/原區學生, 就會將414個名單上教局, 教局就會排列提供莫記參考

作者: mrs.so    時間: 17-2-16 16:06

May_Wai  MRS. SO, 請問跨區既又點排呢?  就算問自己學校都話唔到比您知果區次第架?

小學唔會知次第名單, 小學只係按過去每個BANDING人數, 估算今年學生名次作為BADNING界別, 次第名單唔係按區, 係按中學收到有幾多份申請表人數交到教局, 教局按中學所交名單而排序

loveissac  明白,即是老師告訴我知band2不是指學校的band2而是全港的?  
全港BANDING只有教局先知, 就如上述所提小學只係估算
作者: 阿曼    時間: 17-2-16 16:31

...
其實樓主介唔介意講囝囝就讀大埔邊間小學,希望唔好介意,如果係1線,就算band 2都可能勁過人!
作者: May_Wai    時間: 17-2-16 18:29

mrs.so 發表於 17-2-16 16:06
May_Wai  MRS. SO, 請問跨區既又點排呢?  就算問自己學校都話唔到比您知果區次第架?

小學唔會知次第名單 ...
明白。 唔該哂您!
作者: mrs.so    時間: 17-2-17 07:26

阿曼 發表於 17-2-16 16:31
其實樓主介唔介意講囝囝就讀大埔邊間小學,希望唔好介意,如果係1線,就算band 2都可能勁過人! ...

大概估到邊間小學

以往呢間小學都係捉家長心態

作者: jlgel    時間: 17-2-17 13:43

mrs.so 發表於 17-2-15 17:10
你仔既老師&你堅勇敢

樓主真的很勇哦!就算是大埔最受歡迎嘅幾間小學,band 2同學仔自行入到莫記嘅機會都極微。

我自己一位親戚囡囡在莫記讀初中,當年在其中一間寶校考級一,中一時英文程度欠佳,老師見家長時叫家長想辦法去幫小朋友,要補習追得很辛苦才能跟上

作者: little_yolky    時間: 17-2-17 14:44

jlgel 發表於 17-2-17 13:43
樓主真的很勇哦!就算是大埔最受歡迎嘅幾間小學,band 2同學仔自行入到莫記嘅機會都極微。

我自己一位親 ...
咁唔報都報咗, 都要努力去面試。但樓主大抽奬前真係要刨熟個遊戲規則, 選校要慎重D了, 大埔B2生其實都幾難揀的。
作者: peace    時間: 17-2-17 14:51

回覆 little_yolky 的帖子

想問如果BAND 1尾/2頭, 運動好, 大埔可以點擇呢?
如想選沙田中學又有咩好的選擇呢? 謝謝

作者: little_yolky    時間: 17-2-17 15:01

peace 發表於 17-2-17 14:51
回覆 little_yolky 的帖子

想問如果BAND 1尾/2頭, 運動好, 大埔可以點擇呢?
係咪今年五年級? 其實如果自行, 响大埔B1尾B2頭都無乜好揀, 唔係沐恩就恩主教。沙田好多好學校, 但相對勁人又多。如果呈二都仲係B1尾B2頭, 都唔好太搏, 學童開始回升了。
作者: peace    時間: 17-2-17 15:14

little_yolky 發表於 17-2-17 15:01
係咪今年五年級? 其實如果自行, 响大埔B1尾B2頭都無乜好揀, 唔係沐恩就恩主教。沙田好多好學校, 但相對勁人 ...
明白, 謝謝! 呢兩間是會擇一間的.
但因為沙田BAND1位較多, 所以都想博一間沙田BAND1尾的中學,有邊間好呢?
還有怎樣可知下年每區升中有幾多人呢?
謝謝!

作者: siden    時間: 17-2-17 17:06

peace 發表於 17-2-17 15:14
明白, 謝謝! 呢兩間是會擇一間的.
但因為沙田BAND1位較多, 所以都想博一間沙田BAND1尾的中學,有邊間好呢?
...

雖然沙田band1位多,但自行傾向收高半個sub-band或同banding 的學生,band1c-2a未必真係可以在沙田考band1有明顯着数。如果課外活動有特異功能又可能例外。

如果特登出沙田讀林漢光郭得勝,其實不如近近地讀沐恩恩主教好過。

作者: May_Wai    時間: 17-3-3 09:02

大家準備好未呀? 明天就係莫壽增面試日啦!大家加油呀!
作者: jlgel    時間: 17-3-4 00:26

各位小朋友加油

作者: May_Wai    時間: 17-3-6 11:22

上星期的面試過程好快, 真係同信內所講, 15分鐘見完.
作者: peace    時間: 17-3-6 11:39

回覆 May_Wai 的帖子

是否全程都是英語?小組討論是什麼題目?難嗎?

作者: May_Wai    時間: 17-3-6 11:56

peace 發表於 17-3-6 11:39
回覆 May_Wai 的帖子

是否全程都是英語?小組討論是什麼題目?難嗎?

4人一組, 全英語討論, 自由發揮, 老師好似無問嘢.(阿女話同上面試班差不多)
仲有, 讀一篇英文 (2人一起, dialogue 型式)

作者: 小吱    時間: 17-3-6 13:03     標題: 回覆樓主:

全英語。
1. 兩人以對話形式讀一篇英文
2. 4人 group discussion,  問老師離職,做什麼能令老師有難忘回憶?

作者: la5711    時間: 17-4-5 00:08

我囝囝係跨區入莫壽增, 同大家分享經驗:
1. 面試讀一篇英文和小組討論(四人), 小組討論好快, 一人講兩句就完咁.
    我囝囝遇到條麻麻地題目, 無咩可發揮, 頭兩個考生講完,
     另外兩個就無新野可講.
2. 我囝囝係BAND1中, 派位派左沙田英中. 我地即日就去莫記叩門. 之前有首輪面試過, 就只需填張紙仔, 寫聯絡資料和六年級下學期成績表副本.  過幾天, 就電話通知取錄
3. 有些人小學名列前茅, 但升英中就追不及, 我相信主要是英文程度問題. 多左好多科目用英文, 如數學、科學、歷史、地理等, 啲辭彙真係幾難記, 我以前都可以教我囝囝功課, 現在也感吃力.  幸好我囝囝讀的小學本身用英文教數和常識,  所以他習慣了.
作者: loveissac    時間: 17-4-5 00:16

la5711 發表於 17-4-5 00:08
我囝囝係跨區入莫壽增, 同大家分享經驗:
1. 面試讀一篇英文和小組討論(四人), 小組討論好快, 一人講兩句就 ...
多謝提供叩門資料,我都要準備定
作者: 喜洋洋    時間: 17-11-20 13:39

回覆 la5711 的帖子

請問你, 是否自行, 甲部和乙部都係首名揀莫壽增?
如果是跨區, 乙部便不能填莫壽增, 但自行和甲部都選了莫壽增, 還可叩門嗎?

作者: la5711    時間: 17-11-27 13:22

回覆 喜洋洋 的帖子

自行,甲一都係揀莫壽增,乙部是沙田網
就是因為跨區,所以才可以叩門。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5