教育王國

標題: 仔仔2歲都未識講野 [打印本頁]

作者: Funfunlike2017    時間: 17-2-14 14:26     標題: 仔仔2歲都未識講野

我仔仔兩歲未識講野, 點算好? 好擔心... 人地話男仔會講野慢啲, 係咪遲啲就會識講架啦?
作者: Chingching1225    時間: 17-2-14 15:41

作者: Happy寶寶    時間: 17-2-14 18:06

作者: leung_fatfat    時間: 17-2-15 10:28

Funfunlike2017 發表於 17-2-14 14:26
我仔仔兩歲未識講野, 點算好? 好擔心... 人地話男仔會講野慢啲, 係咪遲啲就會識講架啦?  ...
Same here..我仔都係滿兩歲.但仲未可以講到一隻字.
不過就可以發到好多音..
作者: Sask999    時間: 17-2-15 16:33

早些去評估,如果真係有遲緩可以早D排服務。

作者: kakama1808    時間: 17-2-15 18:56

盡快搵專業介入,早開始訓練無論如何都對孩子有幫助!
男仔雖然係會慢d,但都係搵專家睇睇安心d....加油!
作者: sharon_kafung    時間: 17-3-1 11:36

作者: ellylee.us    時間: 17-3-1 23:38

快快去搵言語治療!!我同你個case差唔多 上咗堂爭好遠架!!
作者: Michelle.l    時間: 17-3-2 13:16

其實好多男仔都好遲先講野...我有朋友個仔成3歲先講野.....而家6歲喇都表達得好清楚
作者: mama.olive    時間: 17-3-6 11:28

男仔講野遲D都算正常既,但仲要睇佢既理解能力,睇下佢聽唔聽得明指示,如果都係有問題就應該盡早去搵言語治療師做評估,如果係既愈早做訓練愈有效呢! 我囡都係2歲開始上小組,依家已經跟上同齡
作者: Funfunlike2017    時間: 17-3-24 16:38

我住青衣, 朋友最近介紹咗一個言語治療師俾我喺中環... 做咗評估, 話仔仔理解同表逹都比同齡慢, 建議接受每週訓練, 但諗吓諗吓, 又覺得中環遍遠同貴, 有無媽媽有近啲o既介紹?.....
作者: ellylee.us    時間: 17-3-25 21:34

我仔仔喺荔枝角自悠天地上緊堂 progress幾好 不過唔知算唔算近你
作者: Funfunlike2017    時間: 17-3-28 15:19

嗰度啲姑娘好唔好架?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5