教育王國

標題: SEN 小朋友係5係好難介奶咀架 [打印本頁]

作者: sukilulu    時間: 16-12-1 10:09     標題: SEN 小朋友係5係好難介奶咀架

我仔介奶咀已經12日冇食奶咀,但每晚太約在12點-3點,總會爆喊, 頭幾晚喊到要抱住訓,又要起行周圍行,唔比我坐, 過左頭3日, 開始好D,但都要抱住訓, 抱的方式係趴係我心口到訓,我覺得似佢冇安全感,之後一直都係咁,不過就冇爆喊,但都要抱住訓一段時間先可放落床, 講問, 我係唔係應該比番個奶咀佢食, 再遲D先介呢?
作者: Yukiruirui888    時間: 16-12-1 13:01

sukilulu 發表於 16-12-1 10:09
我仔介奶咀已經12日冇食奶咀,但每晚太約在12點-3點,總會爆喊, 頭幾晚喊到要抱住訓,又要起行周圍行,唔比我坐 ...

我仔又無咩特別,好快就戒左

作者: chowqv    時間: 16-12-6 04:53     標題: 回覆樓主:

errrrr...我個仔無咩食過奶咀…所以唔知。

作者: lauywa    時間: 16-12-13 20:37

回覆 sukilulu 的帖子

你小朋友戒奶咀成功了嗎?我地都試了幾次,因不忍心見到阿仔喊,都係失敗,最後到他三歲多時,因咬爛了奶咀,無乜大喊,最後都要10天才完全成功戒到~他不再問奶咀。

作者: sukilulu    時間: 16-12-15 15:15

我最緊用左12天戒奶咀
作者: yummivio    時間: 16-12-21 18:08

我個仔3歲先戒
作者: topyy    時間: 17-1-2 10:19

我果個反而堅持唔肯食,sen仔比較執著,習慣左會唔肯改變,你唔好迫佢,試用其他方法取代,我果個無肯用奶咀但訓唔到,我都係試,終於搵到個公仔佢仲意食住訓,無錯,係食公仔,但我無同佢戎,因我覺得佢係無安全感先要搵樣野令佢可以安睡

作者: jenkinchu    時間: 17-1-2 13:28

作者: jenkinchu    時間: 17-1-2 13:37

作者: topyy    時間: 17-1-2 15:51

jenkinchu 發表於 17-1-2 13:37
小朋友可能有口腔敏感,有偏食嗎,

應該唔係,無偏食,不過比較好動,訓前個腦停唔到,反來覆去,而家大左戒左喇,自自然然會戒,不過仲係成日話自己失眠,其實有人陪佢訓會好快訓著

作者: jenkinchu    時間: 17-1-3 09:35

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5