教育王國

標題: 維記/st cat [打印本頁]

作者: butcarrot    時間: 16-11-16 18:36     標題: 維記/st cat

我細仔有哥哥一缐傳統小學backup

如果這兩間都收

如果你係我

會揀邊間適合呢,細佬語言能力很好、為人冷靜、慢熱的

維記唔知可唔可以銜接到傳統小學,如果我唔打算出去额外補習,因為哥哥那間小學較快半年,課程都頗深

有冇家長同我一樣,可以分享一下

作者: mcdonn    時間: 16-11-16 18:43

butcarrot 發表於 16-11-16 18:36
我細仔有哥哥一缐傳統小學backup

如果這兩間都收

哥哥官津小學?會唔會上維小 ,讀IB課程?Target 將來小學係邊D?

作者: Cynw128    時間: 16-11-16 20:45

我都想知

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 22:51

睇過之前有些維記家長分享,上到k3都有不少功課和閱讀需要做,如果精英班仲多。如果咁睇,我估維記升津小應該都唔會太脫軌。

sc課程深淺算適中,不算太深也不會太淺,聽過一些家長分享,升津小可能要點時間去習慣,因為平日功課的抄寫量以現今的怪獸標準來說不算很多(但以正常5歲小朋友來說已不少), 但課程方面應該問題不大,聽說應付一線直私也不會太吃力。

利申: 我小朋友都未升小,所以關於小學的情況都係聽人分享。

作者: butcarrot    時間: 16-11-16 23:57

edniebridge 發表於 16-11-16 22:51
睇過之前有些維記家長分享,上到k3都有不少功課和閱讀需要做,如果精英班仲多。如果咁睇,我估維記升津小應 ...

多謝意見

Sc 銜接傳統津貼小學係冇問題的
因為他哥哥現在也不用外補,可以考列10名之內

但係爸爸想她讀維記多一些,所以我有咁嘅疑問,怕她將來考唔到直資,要讀返哥哥那間小學的時候銜接唔到

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 00:05

butcarrot 發表於 16-11-16 23:57
多謝意見

Sc 銜接傳統津貼小學係冇問題的

謝謝分享,哥哥好叻仔啊!

維記考直資的成績又較少聽聞. 可有家長分享?

另外想了解下, 爸爸為何傾向维記多於SC?

作者: butcarrot    時間: 16-11-17 00:22

edniebridge 發表於 16-11-17 00:05
謝謝分享,哥哥好叻仔啊!

維記考直資的成績又較少聽聞. 可有家長分享?

因為SC並唔係想像中,英文語景令到佢哋常常用英文

爸爸想他讀維記,純粹因為細佬語言能力較佳學習力強,希望佢學好英文

不過維記不一定收他,我只是預早問定,希望將來如果有得選擇,容易一些決定

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 00:27

butcarrot 發表於 16-11-17 00:22

爸爸想他讀維記,純粹因為細佬語言能力較佳學習力強, ...

明白, 咁維記是否每班一定有Net和雙班主任, 英文老師長期在課室呢?

作者: mingling1980    時間: 16-11-17 02:06     標題: 回覆:edniebridge 的帖子

維記升小的情況好公開, 各分校的成績都可在 website 看到。

維記語景真係唔錯, 三個班主任, 中英普, 三種語言各一小時 each day.

作者: Cynw128    時間: 16-11-17 09:10

去SC Interview 時見到過半老師係外藉老師,其實佢地有幾多時間係英語授課、是否有雙班主任制而其中一位係NET?

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 09:57

mingling1980 發表於 16-11-17 02:06
維記升小的情況好公開, 各分校的成績都可在 website 看到。

維記語景真係唔錯, 三個班主任, 中英普,  ...

謝謝分享!

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 10:00

Cynw128 發表於 16-11-17 09:10
去SC Interview 時見到過半老師係外藉老師,其實佢地有幾多時間係英語授課、是否有雙班主任制而其中一位係 ...

佢哋每班都有中英文老師,K1時老師會長些時間在課室(唔肯定是否全時間),到K2,3就要兩班分一個NET。

作者: butcarrot    時間: 16-11-17 11:07

Cynw128 發表於 16-11-17 09:10
去SC Interview 時見到過半老師係外藉老師,其實佢地有幾多時間係英語授課、是否有雙班主任制而其中一位係 ...

每天17分鐘net teacher, 佢地not 長註課室

作者: amoyresident    時間: 16-11-17 11:33     標題: 回覆:butcarrot 的帖子

你指st cat k2 k3 的英文情況?

作者: vincyxiao    時間: 16-11-17 15:10

I wanna know something about the English and Mandarin class of SC,whats the mainly language they use to teach? English or the Chinese Putonghua?which language they use to organize the kids when palying games?
My daughter only know English,is it ok for SC?

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 15:20

vincyxiao 發表於 16-11-17 15:10
I wanna know something about the English and Mandarin class of SC,whats the mainly language they u ...

There are only a few English/Putonghua class while most of them are English/Cantonese class. NET is not in the classroom all the time and the language they use is mainly Cantonese (Putonghua if for English/Putonghua class).

作者: butcarrot    時間: 16-11-17 20:50

edniebridge 發表於 16-11-16 22:51
睇過之前有些維記家長分享,上到k3都有不少功課和閱讀需要做,如果精英班仲多。如果咁睇,我估維記升津小應 ...

原來有分精英班架?

作者: edniebridge    時間: 16-11-17 21:05

butcarrot 發表於 16-11-17 20:50
原來有分精英班架?

有聽過,但唔肯定

作者: vincyxiao    時間: 16-11-19 01:33

edniebridge 發表於 16-11-17 15:20
There are only a few English/Putonghua class while most of them are English/Cantonese class. NET is ...

thank you very much! it will be hard for my daughter then....

作者: ritachan2012    時間: 16-11-20 21:51

At Vic, there is at least one "whole day" class at k3 n some parents think this class is superior n they claimed the class teacher is most senior. But this class has 18 place n usually parents reserve at Pn or k1.maybe that gives an impression of smart class. It is up to parents to decide n most choose this class for smooth transition into p1 (but funny enough they have one hour nap) n it is hkd11k before lunch n school bus. Many of us are in pm class only but we do receive similar amount of second in or offers. So this may not have direct relations.
作者: ritachan2012    時間: 16-11-20 21:57

N the syllabus n homework are the same among half day vs whole day class at k3...but in some campuses they are rolling out some enrichment classes in k 2 with longer hours ... maybe this will be future smart class. However I think kids should have happy n shorter hours while at kg...
作者: 甘恩    時間: 16-11-20 22:46

細囝正是維記k3生,讀你們所說的精英班。每星期學校會給五本英,五本中文書,小朋友要讀,另加额外一本中文書要額外做工作紙。閱讀量十分足夠。家長亦不用擔心小一適應問題。當年大仔和同班同學升小一,各去了不俗小學,成績很優異。只要大家跟足學校步伐,相信升小絕對無問題。
作者: fluty    時間: 16-11-21 00:44

甘恩 發表於 16-11-20 22:46
細囝正是維記k3生,讀你們所說的精英班。每星期學校會給五本英,五本中文書,小朋友要讀,另加额外一本中文 ...

想問下呢點先可以入精英班呢?
係咪姐係step up class?
學校揀人正自己申請的呢?

作者: 甘恩    時間: 16-11-21 07:19

fluty 發表於 16-11-21 00:44
想問下呢點先可以入精英班呢?
係咪姐係step up class?
學校揀人正自己申請的呢?
首先在K1時自己申請,然後再由學校揀人,學費計全日班費用。
作者: edniebridge    時間: 16-11-21 20:37

甘恩 發表於 16-11-20 22:46
細囝正是維記k3生,讀你們所說的精英班。每星期學校會給五本英,五本中文書,小朋友要讀,另加额外一本中文 ...

謝謝你的分享!非常有用!
仔仔有好消息未?

作者: 甘恩    時間: 16-11-21 20:53

edniebridge 發表於 16-11-21 20:37
謝謝你的分享!非常有用!
仔仔有好消息未?
不用客氣,已有私小offer。維記學生競爭力其實好高。
作者: edniebridge    時間: 16-11-21 21:05

甘恩 發表於 16-11-21 20:53
不用客氣,已有私小offer。維記學生競爭力其實好高。

恭喜晒呀!
睇某些分校(無時間間間睇)見大部份都入返維記小學,考直私的好似間間有啲,唔太集中。但又見k3學生的語文能力好似幾好,所以有些疑惑佢哋能力如何

作者: 甘恩    時間: 16-11-21 21:12

edniebridge 發表於 16-11-21 21:05
恭喜晒呀!
睇某些分校(無時間間間睇)見大部份都入返維記小學,考直私的好似間間有啲,唔太集中。但又見k3 ...
其實考入維小要先收四萬幾學費,所以考入維小,很少會考其他。
作者: edniebridge    時間: 16-11-21 21:14

甘恩 發表於 16-11-21 21:12
其實考入維小要先收四萬幾學費,所以考入維小,很少會考其他。

維小勁貴,應該都唔易考
請教你覺得幼稚園讀ib課程有什麼得著?

作者: 甘恩    時間: 16-11-21 21:25

edniebridge 發表於 16-11-21 21:14
維小勁貴,應該都唔易考
請教你覺得幼稚園讀ib課程有什麼得著?
最重要是探究精神,小朋友很喜歡問問題,創造力亦高,K3生可自行創作故事和寫簡單書籍。
作者: edniebridge    時間: 16-11-21 21:28

甘恩 發表於 16-11-21 21:25
最重要是探究精神,小朋友很喜歡問問題,創造力亦高,K3生可自行創作故事和寫簡單書籍。 ...

謝謝你分享,創造和探究精神非常難得,我也很欣賞他們在語文課程上的用心。但如上傳統小學會否比較難接軌?本地小學都比較缺乏這些元素/時間去做這些事。

作者: 甘恩    時間: 16-11-21 21:36

edniebridge 發表於 16-11-21 21:28
謝謝你分享,創造和探究精神非常難得,我也很欣賞他們在語文課程上的用心。但如上傳統小學會否比較難接軌 ...

小孩子適應力極高,老師的教學不同,他們都可應付。反而更重要是看小朋友性格是否適合傳統小學,但這與讀那一間幼稚園沒有關係。有朋友的兒子是讀KV,之後考入宣小,但現在成績欠理想,不願做功課,因為小朋友根本適合讀CKY之類小學,他可說是錯配。另一位朋友兒子讀維記,之後入讀華小,成績優異,考全班第一名,因為他性格專注,願做功課,可說是自動波。所以揀選合適的小學給小朋友是十分重要。
作者: edniebridge    時間: 16-11-21 21:57

甘恩 發表於 16-11-21 21:36
小孩子適應力極高,老師的教學不同,他們都可應付。反而更重要是看小朋友性格是否適合傳統小學,但這與讀 ...

也是,配對的確非常重要。可惜香港要有選擇真的不易,我覺得孩子適合的學校,學校會覺得孩子不適合。大部分孩子都適合的學制(國際), 又不是個個負擔得到

作者: 甘恩    時間: 16-11-21 23:21

edniebridge 發表於 16-11-21 21:57
也是,配對的確非常重要。可惜香港要有選擇真的不易,我覺得孩子適合的學校,學校會覺得孩子不適合。大部 ...
這個真的很頭痛,只好儘量讓小朋友自由發揮,家長從旁扶一把。
作者: edniebridge    時間: 16-11-21 23:27

然後另一個問題是,如果不止一個小朋友,入直私除了要想學費,還要考慮學校不一定會收弟妹

作者: 甘恩    時間: 16-11-22 19:12

edniebridge 發表於 16-11-21 23:27
然後另一個問題是,如果不止一個小朋友,入直私除了要想學費,還要考慮學校不一定會收弟妹
...
直私真的不一定收細佬妹,仍要看他們實力。
作者: JoyceNgYY    時間: 16-11-22 19:44     標題: 回覆:維記/st cat

我仔是九龍區維記學生,我哥哥大仔剛在SC畢業,兩表兄弟相差1年。我哥哥沒有特別外補,年頭大仔,去年考8間直私,即使WKF,音小也是reject,最後有另一次熱九龍英小直資(冇中學)收。現時成績ok。佢仲有個細仔跟尾,冇揀番讀SC,寧願讀區內非學劵名村幼,覺得SC有點名過其實。

我仔是年尾細仔,今年考直私,so far 身邊啲同學考直私成績都唔算差,但普遍家長都唔係摧谷型,神校2nd in嗰啲真係少啲,但到現時為止好多都已經有1,2間係手。我地每班有1中1 NET 做班主任,佢哋上堂既安排係會同隔離班房pair up,例如我地上中文堂時,隔離班就會上英文,咁我班個中文老師會過去隔離班房,佢哋個NET會過黎,咁我仔嗰班會同時有2個NET,分組進行活動,每班另外仲會有1個assistant teacher 註守。

Btw, 維記全日班係早申請早入,不是所謂精英班。個別分校有step up class(額外上),係會教深啲。

至於2間學校比,我從自己及身邊朋友感覺所得,2間都是好學校,不過讀維記應該會開心少少,因為細校,好多活動,校園上上下下,連校長都會記得每個小朋友名字,每個月有慶祝會。。。等等。

作者: edniebridge    時間: 16-11-22 20:13

JoyceNgYY 發表於 16-11-22 19:44
我仔是九龍區維記學生,我哥哥大仔剛在SC畢業,兩表兄弟相差1年。我哥哥沒有特別外補,年頭大仔,去年考8間 ...

謝謝你的分享!非常有參考價值。

作者: 甘恩    時間: 16-11-22 23:04

JoyceNgYY 發表於 16-11-22 19:44
我仔是九龍區維記學生,我哥哥大仔剛在SC畢業,兩表兄弟相差1年。我哥哥沒有特別外補,年頭大仔,去年考8間 ...

見你有提及SC,亦分享對SC的認識,有朋友兒子是在SC畢業的,他的評語亦是名過其實,課程並不深,中文甚至偏淺。但家長多是戰鬥格,會俾小朋友外補,所以普遍小朋友能力都高。另外,我仔是香港島維記生,外籍老師是長駐一個課室。可能每間維記處理上會有分別。另stepping up班是由8:45-2:45,6小時,收費等同全日班費用。當年K1學校發信給家長,計劃開此班,詢問家長意願,最後由校方揀選學生入讀。此班所教和所學的確較其他班深和多,閱讀量要求亦較高。囝仔那班只有17人,有三位老師長駐課室,校長講明這一班可以說是貼錢開班,因成本太高。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-11-23 02:49     標題: 引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-11-22+23:23+編輯+

原帖由 甘恩 於 16-11-22 發表
可能真係唔同分校安排會有些不同,我仔間分校仍然係普通全日班,問過校長,暫未有計劃開step up class。另外,我有攞過表哥啲功課睇過,佢哋學緊既生字同維記真係差唔多架咋(不過無可否認,呢幾年維記都教深咗)。我同意最大分別係家長取向,我知好多SC家長比較進取,加上大校人多,考入神校一線直私也不無道理,但如果家長本身唔prep小朋友,咁其實讀維記定SC分別都唔大,暫時考咁多間學校,也唔覺學校偏好收某特定幼稚園(本身聯繫除外)。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5