教育王國

標題: 學琴收費 [打印本頁]

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 09:48     標題: 學琴收費

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-12 16:26

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 18:04

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-12 18:07

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 18:09

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 18:15

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-12 18:24

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 20:06

作者: allisac    時間: 16-11-12 20:28

你嗰間係琴行收費? 係邊一區? 好少琴行收費咁貴,同埋你講嗰個導師的資歷都係一般。香港好少人考澳洲音樂考試委員會演奏文憑,多數人考聖三一演奏級,不過我自己傾向搵返皇家演奏級導師,皇家演奏級全面好多。
作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-12 21:00

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 21:06

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-12 21:09

作者: allisac    時間: 16-11-12 21:19

BB_hung 發表於 16-11-12 21:06
No ar. I live in Causeway bay. I need go to the center. And it is a piano center which only teach p ...

咁樣嘅收費請老師上門教都得。咁你覺得個老師教得好唔好? 考試成績又點樣?

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 21:25

作者: allisac    時間: 16-11-12 21:35

BB_hung 發表於 16-11-12 21:25
So far 2次考試都有135, 去年校際有第一名。但2個月前老師唔做,依家嗰個唔太ok. 加上今日通知又加,所以 ...

考完4級都要準備學埋樂理,如果轉老師要留意埋老師教唔教樂理,有好多老師自己得五級樂理就教五級樂理。

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 21:39

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-12 21:45

作者: Gina11    時間: 16-11-12 21:54     標題: 引用:Quote:Oboe_FRSM+發表於+16-11-12+21:00+I

原帖由 BB_hung 於 16-11-12 發表
No ar. I live in Causeway bay. I need go to the center. And it is a piano center which only teach p ...

我知邊間。我去過幾次,因為我學生9成係呢區,我成日去做伴奏。師資我吾知。但間間琴行都係教完試pass咗,就收下一個級嘅學費。(學校考完期考都升班,)
家長你諗諗,假設學生考完6級話要準備考8級。咁老師的確教緊8級嘅嘢,收8級都好正常!因為有大部份學生考完8級就話吾學。,咁吾家下收,教完先加個學生都吾學啦!cwb, 天后都好多琴行選擇。
250/30mins gr 2好貴!!
500/45mins(吾知幾級收費) 當係6級收貴,直頭貴得好過份!!!
早知我去呢度教啦,學費咁和味!!!!

作者: Gina11    時間: 16-11-12 21:57     標題: 引用:Quote:allisac+發表於+16-11-12+21:35+考

原帖由 BB_hung 於 16-11-12 發表
是的,多謝你的提醒。我唔打算跟這center學樂理,佢照一堂學費收,即係近500一堂,仲話要上半年以上。請問 ...

一堂當學費500!!?!?!?!?!8級樂理都無咁貴!都係果句,銀幕街幾間琴行,center同一大廈又有幾間。大型又有時代栢b.圖書館周邊又有幾間。差在夾吾夾!試堂啦,好多琴行都可以試1-2堂!

作者: allisac    時間: 16-11-12 21:59

BB_hung 發表於 16-11-12 21:39
是的,多謝你的提醒。我唔打算跟這center學樂理,佢照一堂學費收,即係近500一堂,仲話要上半年以上。請問 ...

真係要睇下撞唔撞正好老師,所以如果你有親友的小朋友學開琴,可以問下佢地口碑,咁樣比大海茫茫搵個啱的老師容易。我小朋友最近都轉咗老師,都係熟人介紹。

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 22:11

作者: Gina11    時間: 16-11-12 22:21

BB_hung 發表於 16-11-12 22:11

我依家明白啦。當然如果老師好,令仔女學有所成,我當然俾 ...
高級既曲(5級以上)有8度既音在所難免,手指細有限制,我教學生都想D曲係好聽既,真係針無兩頭利。我只能講,選曲我會同學生分析行弊,(我有個3年級考5級)我都會同佢講,要好聽點都會難,我只會自己試無數次,睇下彈少左個音影響有無太大,或者6-7度既改下指法有無幫助咁。無得選既,我會同學生講,我專制你無得選擇,我要話事~~~~祝你找到個岩心水老師。

作者: BB_hung    時間: 16-11-12 22:24

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 01:16

作者: BB_hung    時間: 16-11-13 09:25

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 10:47

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 10:47

作者: BB_hung    時間: 16-11-13 21:22

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 21:37

作者: BB_hung    時間: 16-11-13 21:48

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 21:54

作者: allisac    時間: 16-11-13 21:56

BB_hung 發表於 16-11-13 21:48
Ha ha but my boy is only a grade 4 student. I will expect the teacher should able to handle grade 4 ...
其實你自己識彈琴,都會識得分老師好定唔好。我自己唔識彈,但小朋友之前都跟過幾個老師學,感覺上覺得d 老師都麻麻,兜兜轉轉到宜家個老師,先搵到個叫做幾好,唔會淨係個學生copy 佢個彈對,同埋當中會滲入教埋當中樂理。
作者: allisac    時間: 16-11-13 22:00

Oboe_FRSM 發表於 16-11-13 21:54
Did you know there is NO sightreading requirement for ATCL?  People can pass it without being able  ...

yes , i agree with you. 之前我個小朋友跟過d 老師得ATCL, 覺得佢地彈琴能力好有限(有d 仲要係大學音樂系)。宜家我小朋友跟個老師係DipABRSM,我覺得好好多。

作者: BB_hung    時間: 16-11-13 22:25

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 22:33

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 22:33

作者: BB_hung    時間: 16-11-13 22:37

作者: BB_hung    時間: 16-11-13 22:42

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-13 22:44

作者: BB_hung    時間: 16-11-13 23:11

作者: stinkyrabbit111    時間: 16-11-14 06:56

Although I don't know anything about AMEB's diploma, I did sit in 2 of their graded exam.  Back in my days, I remember sight reading in grade 7 had 4-8 bars of melody. However the pieces were hard as they had a long syllabus like those in trinity or abrsm diploma exam. I had to place 6 pieces in total, 4 from each musical period and 2 self picked pieces. Baroque pieces i had to play both prelude and fugue of bach and for clssical period sonata pieces, i had to prepare 2 movements. The examiner can stop me any minute her or she had heard enough of my playing... i thought that was tough back in those days...
作者: LeeCC    時間: 16-11-14 08:50

BB_hung 發表於 16-11-12 09:48
阿仔剛考完四級,琴行話今個開始要收5級的學費,請問你們有學琴的是不是也是這樣?
...

其實點為之學五級收五級學費
仔和他的表哥同時舊年考到三級,跟住兩個的老師都分別收四級學費,但我和親戚傾開考試後小朋友彈咩書,發覺表哥彈的歌是仔考三級前彈過,考試後老師讓他過往四級考試歌

而家兩個都預備考五級,兩個老師都係開始學五級考試歌就收五級學費,表哥彈的其他歌是仔之前彈的四級歌,他的老師說無需學完五級歌才去考五級,一樣學到五級,但仔現在除了考試歌,就彈校際或考試五級甚至六級較易的舊歌,老師話這樣才可充份掌握得到五級要求的技巧和基礎,

親戚就覺得她好似有d吾抵,大家都係五級學費,我仔老師教的深d,她又覺得老師是否為了提早收五級學費,仔未ready就提早教考試歌,因為大家都係收到新syllabus就開始教,仔已經學了三首歌,表哥仍然學緊第一首,而且好像有些吃力

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-14 10:53

作者: JuneBell    時間: 16-11-15 00:44

我的女兒是私人補, $400 45mins
作者: limei0101    時間: 16-11-24 22:31

我囡學紧grade2  165/30分鐘。我本人不懂音樂,也不知道老師教得好吾好,剛考完二級,成績120。老師話之前一直教考試歌,少教二級歌曲,考完試仍是教二級歌,按二級收費。
作者: checheAF    時間: 16-11-26 13:21     標題: 回覆樓主:

其實呢行無公價,
老師開得嗰個價錢一定有原因。
你信佢 同夾到,就繼續學;
唔信老師,就轉。
最緊要佢幫到個學生

作者: Oboe_FRSM    時間: 16-11-26 15:22

作者: moon.ng    時間: 16-11-26 20:00     標題: 引用:其實呢行無公價, 老師開得嗰個價錢一定有

原帖由 checheAF 於 16-11-26 發表
其實呢行無公價,
老師開得嗰個價錢一定有原因。
你信佢 同夾到,就繼續學;
我覺得如果教得好老師為人好學費貴些都無所謂,最討厭有的老師自己遲到五分鐘都當沒事,但教多一分鐘都唔肯,差唔多夠鐘就時時刻刻望著個時間!

作者: checheAF    時間: 16-11-27 10:06     標題: 回覆樓主:

正常會補反時間 遲反啲走。

作者: ms_freyato    時間: 16-12-7 10:24

No standard price.. I have seen $200/hr, $1000/hr or above, depends on the teacher and whether the teacher and student have good chemistry
作者: tintinlam    時間: 17-1-1 13:02

LeeCC 發表於 16-11-14 08:50
其實點為之學五級收五級學費
仔和他的表哥同時舊年考到三級,跟住兩個的老師都分別收四級學費,但我和親戚 ...
其實學樂器都講天份, 不過正常教5級收5級學費.  我大仔考完9級, 細仔考完7級, 老師收一樣7級學費 (不過佢地自細跟開呢個老師, 老師收少佢地)

作者: meimei小朋友    時間: 17-1-11 08:44

作者: Gina11    時間: 17-1-11 09:24     標題: 引用:請問+5+級槳理,+$300/45分鐘,算貴還是正常

原帖由 meimei小朋友 於 17-01-11 發表
請問 5 級槳理, $300/45分鐘,算貴還是正常價?
差不多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5