教育王國

標題: 直資... [打印本頁]

作者: happymama2009    時間: 16-11-4 08:40     標題: 直資...

最近和一班媽咪聚會,席上有人的孩子今年K3大談報考小一的事,不停強調直資比津校好,說津校點谷點扼殺學習興趣,把津校說到一文不值,無得揀的人才會讀津校,令到在座的津校家長很不舒服。點解啲人要咁樣去標籤津校人

作者: guyinghua    時間: 16-11-4 08:46

羅卜青菜各有所愛,沒有必要考慮別人怎麼想,自己高興就好!:dadday:
作者: tkinwong    時間: 16-11-4 08:46

我阿囡讀津校,坐校車,佢話最多同學上車的站是擎天半島站,嗰度啲家長唔會無得㨂吧!

作者: hehawendy    時間: 16-11-4 08:46

回覆 happymama2009 的帖子

每個家長對自己小朋友傾向既教育觀念都唔同, 唔緊要啦~ 聽完就算啦!! 最重要係你知道..你會為你的小朋友揀最適合佢既學校嘛~

作者: k-pa    時間: 16-11-4 08:48

世上總有好多呢啲人
好似生仔究竟去政府定去私家一樣

作者: jannychan    時間: 16-11-4 08:49     標題: 引用:我阿囡讀津校,坐校車,佢話最多同學上車的

作者: 大頭旻    時間: 16-11-4 08:58     標題: 回覆樓主:

各有所好,有人鐘意陳豪,有人鐘意林峯,有咩問題?

作者: Jane1983    時間: 16-11-4 09:17

有d人係好strong will,自己覺得啱的事,就大聲講,逼其他人認同。
好在一間學校好定唔好,唔係佢說了算。你頂得順就唔好理佢,頂唔順就叫佢返屋企做吓功課、睇吓數據,講清楚係邊間津校,邊間直資先啦。

作者: kkhon    時間: 16-11-4 09:25

喺我心目中只有幾間直資/私校係值得我放棄抽獎同比錢讀,每個人想法都不同,人地中2點講由得佢啦,最重要係自己清楚想點!
作者: punlik    時間: 16-11-4 09:27

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-11-4 09:43

happymama2009 發表於 16-11-4 08:40
最近和一班媽咪聚會,席上有人的孩子今年K3大談報考小一的事,不停強調直資比津校好,說津校點谷點扼殺學習 ...

我覺得有些家長是為自己找個漂亮的借囗去証明自己買的東西(直/私)物有所值,誰願意承認自己眼光差,買了貨不對辦的東西?
我很反感單純的直/私vs官冿。

作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 09:45

punlik 發表於 16-11-4 09:27
關鍵是你瞭解間小學, 對學校有信心.
(我反而見到家長對小學盲目有信心, "學校幾好咖, 頭三志願率好高咖!"
...
好認同你後面果段,配合同學校,日復日累積.
好多津校都好用心辦學,只係收生良莠不齊啫...只要我地懂得配合學校,日復日累積,小朋友一樣會成材的.

作者: iamiris    時間: 16-11-4 09:59

happymama2009 發表於 16-11-4 08:40
最近和一班媽咪聚會,席上有人的孩子今年K3大談報考小一的事,不停強調直資比津校好,說津校點谷點扼殺學習 ...

我認有部分直資我好恨入,因為係龍校,升中唔洗煩。但並不是代表所有直資都好過津校。都要睇返小朋友性格資質是否合適

作者: k-pa    時間: 16-11-4 10:04

Jane1983 發表於 16-11-4 09:17

有d人係好strong will,自己覺得啱的事,就大聲講,逼其他人認同。
好似我個friend,佢覺得自己用既買既揀既咩都係最好,就算明明幫自己個小朋友轉左校,舊校佢都要力讚,總之佢岩哂
作者: tkinwong    時間: 16-11-4 10:08

jannychan 發表於 16-11-4 08:49
請問是出名(多人想入)的津校?

是多人想入的學校,但對某些家長來說,津校比不上直私。

作者: happyshirley    時間: 16-11-4 10:14

每個人既價值觀唔同,正如有人鐘意傳統效學、有人鐘意愉快學習一樣。其實每間學校都有佢哋優點/缺點。只要搵到一間適合自己同小朋友既學校就好!其他人講既嘢,唔好放係心上!
作者: punlik    時間: 16-11-4 10:40

作者: matsushima    時間: 16-11-4 11:04

樓主分析得好好, 其實真的需要標籤了比錢的直私校就一定係好的,
我覺得官津大把勁校
作者: lingan    時間: 16-11-4 11:15     標題: 回覆:直資...

如果有語境好英小(多NET,同學用英文溝通),不用每日10樣功課,又可直上一條龍不呈分的津校,我一定揀。

作者: sinying520    時間: 16-11-4 11:16

punlik 發表於 16-11-4 10:40
如果要比較直私與官津, 我覺得以事論事,
從總體較多人報讀既直私來講,
(先不論有沒龍, 聯繫中學, 中學校網 ...

Thanks for sharing

作者: punlik    時間: 16-11-4 11:26

作者: hkpapa852    時間: 16-11-4 11:33

其實咪好似土豪咁, 似為有錢去讀書, 叻少少好運少少考到直資就巴閉D.

作者: lingan    時間: 16-11-4 11:37     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-11-4+11:26+編輯

原帖由 punlik 於 16-11-04 發表

但問題係,中小未必上到英中呀。
我就係中小只上到中中。後來我高中才開少少竅。到大學一直d英文都跟唔上。

如果響小一已經知道中學入唔到英中,我揀英小囉。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-4 11:41

津校官校可按SEN數目申請資助, 直資都可以, 私校唔知
拎左舊錢, 同有無HEART教, 肯唔肯包容, 可以話係無關係
學校拎完舊錢玩走個SEN生, 我聽得多, 咩款式學校都有, 曾經有朋友個仔讀津校, 個訓導主任當住佢面狂鬧個仔, 鬧到佢都覺得唔妥要求見社工, 至發現社工就係訓導主任

所以不能話官津對SEN支援會較好
作者: monodad    時間: 16-11-4 11:43

咁我諗如果有SJPS, LS, St Mary, Marymount, Marynoll等津校嘅家長喺度就一定唔同意直私一定好過津校呢種講法。Btw, 我見我小朋友間津校年年都好多直私學生嚟考插班,呢班直私家長又可能有唔同睇法嘅⋯⋯

作者: punlik    時間: 16-11-4 11:49

作者: punlik    時間: 16-11-4 11:56

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-4 12:00

punlik 發表於 16-11-4 11:56
咁你都中小入大學啊. 全港英文小學, 都好多是唔叻既你既選擇是要選叻既英文小學吧?  但叻既中文小學一樣好 ...

又老土講句聖保羅男女都係中文小學....

作者: AgapePa    時間: 16-11-4 12:30

punlik 發表於 16-11-4 10:40
如果要比較直私與官津, 我覺得以事論事,
從總體較多人報讀既直私來講,
(先不論有沒龍, 聯繫中學, 中學校網 ...

直資比官津的優勢,主要是資源較多,和課程自主。
直資小學按人頭,收政府每人約$40,000,又可以另收學費(萬幾至五萬)。而且自由運用,請十個NET 又得,請外緩教音體視又得. 高薪挖角都得.
而且同津校一樣可以向教局申請各項津貼,e.g. SEN, 環保,裝修....
除非辨學團體大力支持,津校做乜都要向政府申請,而且指定用途,金額緊緊夠,通常到喉唔到肺.
所以有D學校要作D名目申請津貼,去補貼其他項目.
另外直資課程自主,教學語言自主,加外國混合課程都得,用什麼書教都得,只要達到TSA要求,教局唔理點教. 教法和課程比較靈活.

作者: Cowboy100    時間: 16-11-4 12:33

因為有d家長喜歡為自己選擇䕶航,要人認同佢果套,我都有朋友話一定只讀津校,因為「佢有交稅」,「直私只有怪獸家長」......

作者: retriever    時間: 16-11-4 12:36

直私係比津校有更多幻想空間。

但年資淺既直資,除左無往績,亦唔夠叫座力頂住家長既隨心要求,堅持辦學理念唔易。

作者: punlik    時間: 16-11-4 12:45

作者: cmchang0927    時間: 16-11-4 12:46

回覆 lingan 的帖子

但好多band 1 英中的附屬小是中小哦! Eg
St stephen’s girls, sacred heart, 華仁,st paul cat, st francis, hk canossa, true light, la salle etc..

作者: Soundervolt    時間: 16-11-4 12:55

k-pa 發表於 16-11-4 10:04
好似我個friend,佢覺得自己用既買既揀既咩都係最好,就算明明幫自己個小朋友轉左校,舊校佢都要力讚,總之佢 ...
朋友個仔讀緊一間直資學校,日補夜成績都非常差,但係佢話呢間學校考第尾既學生都好過一尐所謂一線官津學校,所以點都唔會轉校....仲話我仔讀果間津校唔轉直資,學校質素同學生成績只會愈來愈差..........
作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-4 12:57

成績修養係個人的而不是學校
作者: lingan    時間: 16-11-4 12:58     標題: 引用:回覆+lingan+的帖子 但好多band+1+英中的

原帖由 cmchang0927 於 16-11-04 發表
回覆 lingan 的帖子

但好多band 1 英中的附屬小是中小哦! Eg

呢d我也知是好學校,SPCC 更是Dream School 添(好欣賞教出來的學生是謙虛有禮徳育好),首先要入到先得㗎,如果考到,我一定同小朋友一齊努力,但就一定要自谷。

呢個topic係直資,大家講緊津校好過直資,但津校要夠分,要叩門,要睇埋地點校車。但津校無乜邊間係英小,功課少,又好少有得直上中學。咁多criteria加埋,如果我考到二線地點啱嘅直資,我會揀直資囉。這是我個人選擇。

大家覺得中小津校好,絶對可以揀。
我支持你地。呢個帖討論直資呢。大家繼續講津校的好處吧。

作者: Felix223    時間: 16-11-4 13:12

我曾經問個朋友, 點解打算將來為個仔考直資.
佢答: 1. 可以篩走一D家境差距大學生做同學, 2. 不太多功課, 3. 無論點, 佢要確保個仔升讀到"英中" (不計Banding).

作者: mcl203    時間: 16-11-4 13:23

lingan 發表於 16-11-4 11:15
如果有語境好英小(多NET,同學用英文溝通),不用每日10樣功課,又可直上一條龍不呈分的津校,我一定揀。
唔呈分既龍小...唔講Net多唔多喇...你係咪一定揀先??

作者: Cynthiapple    時間: 16-11-4 13:33

lingan 發表於 16-11-4 12:58
呢d我也知是好學校,SPCC 更是Dream School 添(好欣賞教出來的學生是謙虛有禮徳育好),首先要入到先得㗎, ...
🖒🖒🖒
作者: hoho1119    時間: 16-11-4 13:50

一笑置之,認清那位家長都好,疏而遠之。我夠好想入喇沙小學,瑪利nok ,咁又唔係我仔女叻就收,要計分抽獎。

作者: happymama2009    時間: 16-11-4 13:55     標題: 引用:我曾經問個朋友,+點解打算將來為個仔考直資

原帖由 Felix223 於 16-11-04 發表
佢答: 1. 可以篩走一D家境差距大學生做同學, 2. 不太多功課, 3 ...
我有個朋友曾經解釋過,點解擇津校:
1. 社會乜野階段的人都有,學校係社會的縮影,要俾小朋友自小學習如何同不同背景的人相處
2. 不想小朋友活在象牙塔裡,現實就是充滿不公平、壓力,不是人人都會遷就你,樣樣有say, 適者生存,想小朋友明白,學會面對
3. 如果不能保證小學,中學,大學一直是happy school,寧願開始就面對現實,人生不會永遠都happy

我覺得佢好有point

作者: mytambb    時間: 16-11-4 14:01

比得起 自然可以選擇 至於是否較好 見人見智 亦有很多人讀直私唔開心 走到國際學校或回到官津

作者: punlik    時間: 16-11-4 14:12

作者: monodad    時間: 16-11-4 17:25

Soundervolt 發表於 16-11-4 12:55
朋友個仔讀緊一間直資學校,日補夜補成績都非常差,但係佢話呢間學校考第尾既學生都好過一尐所謂一線官津學 ...

咁可能當日佢抽到或者扣到入你果間津校可能而家有唔同諗法呢?如果係我嘅話,無論讀緊咩學校都好,成績追唔上或者唔啱讀我都會轉校,唔會為所謂神津或名私個名而死磨喺間學校度而浪費子女時間同影響自信心。

作者: ok3    時間: 16-11-4 18:29

happymama2009 發表於 16-11-4 13:55
1. 社會乜野階段的人都有,學校係社會的縮影,要俾小朋友自小學習如何 ...
除咗第一個point外(津校嘅生源的確比較多樣化), 我又睇唔到第二, 三個point同點解要揀津校有關喎!其實就算係第一個point, 我都有啲保留。事源我朋友個讀緊2年班嘅仔, 有日被老師complain 佢講粗口。查問下佢話聽到其他同學講, 佢跟住講, 其實佢都唔係好明呢句粗口嘅真正意思。有啲嘢係會遲早都面對, 但啲唔好嘅嘢(e.g.色情同暴力),我諗冇人想個小朋友咁快接觸同面對啩!
作者: Potato001    時間: 16-11-4 19:07

津校有部份辦學團體都好捨得花錢辦學,有些普通小學(不是神校名校)會有自己泳池/仿冰球場/跑道/Gym Room,有八十種免費及收費課外活動,一樣有遊學團而且有資助,仲有小班教學(25-27人一班)。但是,津校要要校長勤力,多申請基金和撥款,才會有較多資源。

其實我比較欣賞津小,在不能選擇學生的情況下,都可以有好成績,證明教學方式有效。直私的學生都是經過面試,千挑萬選的,而且資源較多,成績好是理所當然的。成績好不代表學校教得好,可能只是家長背後發功,或者學生本身天資聰穎。

作者: Cowboy100    時間: 16-11-4 19:43

happymama2009 發表於 16-11-4 13:55
1. 社會乜野階段的人都有,學校係社會的縮影,要俾小朋友自小學習如何 ...

不認同第三個point,學習係漫漫長路,培養小朋友追求知識,自學,解難力,EQ最重要,小至小學已經要佢習慣密集,多功課多壓力環境,等佢將來應付生活壓力,我自己覺得不是好辦法

作者: caramelpudding    時間: 16-11-4 21:03

punlik 發表於 16-11-4 11:26
我既看法與你相反, 中小上英中更好.DSE最低入大學資格是3322, 但中文科要取得3或以上,全港有幾近一半人不 ...

其實英文科取得3以上,都係一半左右,同中文科唔係差好多。但英文科嘅成績,聽聞某啲大學係計雙倍分。

作者: bobo_2014    時間: 16-11-4 21:14

我都係buy直資, 原因如下, 但可惜我小朋友只係後備未知有冇機會讀直資
1.)我住這區沒有神校, 所謂的一線小學超谷功課太多, 是以操練取得好成績, 我不想小朋友做考試機械
2.)本區的直資小學是全英教學, 語境好, 有8位net teacher, 行雙班主任, 學費也只是一千多丁點, 好超值
3.)直資課程重思考, 少抄寫, 學生溝通力強有自信, 對將來出來社會工作有幫助
4.)考入直資學校的家長理念相近, 注重學業, 學校學習氣氛好
作者: punlik    時間: 16-11-5 02:34

作者: kkhon    時間: 16-11-5 03:05

我朋友個女考到SFA,後來叩入St Mary,佢兩夫婦係專業人士住豪宅,佢女最後讀St Mary,我諗佢地絶對吾介意比學費。其實冇話直C一定好,官津就差,只係每個人想法同要求不同吧。
作者: lusanna    時間: 16-11-5 09:07

kkhon 發表於 16-11-5 03:05
我朋友個女考到SFA,後來叩入St Mary,佢兩夫婦係專業人士住豪宅,佢女最後讀St Mary,我諗佢地絶對吾介意 ...

如果佢女考到DG可能最終選擇唔同!

作者: Soundervolt    時間: 16-11-5 09:50

monodad 發表於 16-11-4 17:25
咁可能當日佢抽到或者扣到入你果間津校可能而家有唔同諗法呢?如果係我嘅話,無論讀緊咩學校都好,成績追 ...

一定唔会,佢係睇唔起任何津校,就算阿仔学校都只係”過去式”,所以一定唔会去叩門。佢只相信只有俾錢先至買到好野。佢話如果當年考唔到任何直私学校就会讀国際学校,務求與津校劃清界線。究竟讀直私成绩差而继續讀落去都好過轉校就只可以講“人各有志”。

作者: retriever    時間: 16-11-5 10:35

monodad 發表於 16-11-4 11:43
咁我諗如果有SJPS, LS, St Mary, Marymount, Marynoll等津校嘅家長喺度就一定唔同意直私一定好過津校呢種講 ...

你講果間津校,有某直資較多人插入。呢間直資亦係唔少考神校墮馬之選,唔等於家長忠於辦學理念。

但係,舊年有網上留傳,呢間直資既dse英文竟然同果間津校差唔多,但中文超越唔少。

唔知會否影響往後插班情況。

作者: retriever    時間: 16-11-5 10:40

Charlotte_mom 發表於 16-11-4 12:00
又老土講句聖保羅男女都係中文小學....

據講。。。。

spccps有8 個net.

一般津校得1 個。

作者: monodad    時間: 16-11-5 10:41

retriever 發表於 16-11-5 10:35
你講果間津校,有某直資較多人插入。呢間直資亦係唔少考神校墮馬之選,唔等於家長忠於辦學理念。

但係, ...

我指的幾間直私都係冇龍但學術比較強嘅小學嚟嘅⋯⋯唔係你諗果間,你誤會咗⋯⋯

作者: punlik    時間: 16-11-5 10:43

作者: retriever    時間: 16-11-5 10:46

Felix223 發表於 16-11-4 13:12
佢答: 1. 可以篩走一D家境差距大學生做同學, 2. 不太多功課, 3 ...

除左第二點,揀直資確係幾大機會滿足到你朋友既願望。

但英中對於津校來講,某程度係標籤加"西"選後既精英,對直資來講, emi只係服務承諾。

作者: IICHENG    時間: 16-11-5 11:41

但我個人認為,直私可按學校理念㨂選相近似的學生和家長,這樣學生學習水平及能力不會相差太遠,可提升學生的學習進度。而且直私可自由按社會環境改善教學課程,不用受教育局的政治因素有過份的影響。

作者: 明天更好!    時間: 16-11-5 15:57     標題: 引用:我朋友個女考到SFA,後來叩入St+Mary,佢兩

作者: Deutsche    時間: 16-11-5 16:26

明天更好! 發表於 16-11-5 15:57
如果瑪利諾收,我都入!

St Mary is not 瑪莉諾, just in case you dunno

作者: angel128    時間: 16-11-5 20:32

回覆 bobo_2014 的帖子

你好呀~想請教你直資與私校有何分別?因新手咩都唔識,在那裡可以知道直資學校名單呢?謝謝你分享🙏🙏😊
作者: bobo_2014    時間: 16-11-5 22:26

回覆 angel128 的帖子

Search學校大全, 呢個網有好多學校睇
作者: 宏心    時間: 16-11-5 23:09

作者: Monstereasy    時間: 16-11-6 00:42     標題: 引用:我朋友個女考到SFA,後來叩入St+Mary,佢兩

原帖由 kkhon 於 16-11-05 發表
我朋友個女考到SFA,後來叩入St Mary,佢兩夫婦係專業人士住豪宅,佢女最後讀St Mary,我諗佢地絶對吾介意 ...
SFA 同 St Mary都係傳統教學,相同類型一間要比學費,一間免費一條龍,當然選後者。

但如果家長一心選擇輕鬆愉快教學,兩間亦都唔配合。輕鬆愉快教學學校,直私相對較多,而津小即使你想好心儀某一間,亦要等靠命運安排。

無話邊類型最好,睇需要啫。

作者: Monstereasy    時間: 16-11-6 00:51     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-11-4+11:26+編輯

原帖由 punlik 於 16-11-04 發表
並非認為中文唔重要,中英文兩者皆優當然最理想,但如果極端D諗, 中文唔好仲可以去外國讀,而且亦未必入唔到好U,反之英文唔好去外國讀都幾難攪,大學大部份係英文教學包括香港既大學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5