教育王國

標題: 若target 神校,應報哪間學之園N班? [打印本頁]

作者: pc228    時間: 16-11-1 18:47     標題: 若target 神校,應報哪間學之園N班?

4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有track record. 想問我應選報哪一間LH? 還是各campus 都差不多?
謝謝!!

作者: fluty    時間: 16-11-1 20:30

pc228 發表於 16-11-1 18:47
4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

入呢d傳統神校
不是讀st cat 才有優勢嗎?

作者: hosinfu    時間: 16-11-2 00:25

學之園唔係target 神校。
作者: 貝珠    時間: 16-11-2 00:28     標題: 回覆:若target 神校,應報哪間學之園N班?

以統計學來說,LH 入神校比例不高,一般直私就比例高。老實講,EK有邊個阿媽唔想入DG, St. Paul coed. 除了傳說CCKG ,spk 易入DG 之外,其他kinder (莫説nursery )對入神校關聯不大。

作者: yubaba    時間: 16-11-2 10:42     標題: 回覆:若target 神校,應報哪間學之園N班?

邊個唔想入神校呀?要入,LH、kV、SC都不夠架,入寶山可能機會高D呀!

作者: chinglong231    時間: 16-11-2 11:06

其實小學面試除考學術外, 還要睇小朋友的即場表現..  就算神幼都有 0 offer 既小朋友..  建議樓主向小朋友的 性格及能力 出發揀學校..   
作者: pc228    時間: 16-11-2 11:41     標題: 回覆:chinglong231 的帖子

入寶山的effort 太大了,不適合我們。只在可行範圍內maximize 機會

作者: pc228    時間: 16-11-2 11:46     標題: 回覆:貝珠 的帖子

謝謝!只是認為學之園起碼有小朋友入神校,而入到的大多是從海逸campus 來的(based on the primary allocation info from the school webpage), 所以有此問題。也會試cckg 和spk 啊😊

作者: pc228    時間: 16-11-2 11:47     標題: 回覆:fluty 的帖子

謝謝!也會試st cat, 只是不一定入到,也不一定適合小朋友,所以報多幾間試試😊

作者: konew720    時間: 16-11-3 13:20

各分校差唔多。

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-4 16:32

yubaba 發表於 16-11-2 10:42
邊個唔想入神校呀?要入,LH、kV、SC都不夠架,入寶山可能機會高D呀!

寶山機會最高,其次SC&KV,LH一向入神校唔高

作者: pc228    時間: 16-11-4 17:19     標題: 回覆:若target 神校,應報哪間學之園N班?

Thank you for all your replies! May I ask about victoria pn class? Any comment about this school? And do kids get into famous primary schools?

Many thanks again!

作者: QQfishs    時間: 16-11-4 19:59

Forgetmenot999 發表於 16-11-4 16:32
寶山機會最高,其次SC&KV,LH一向入神校唔高
寶山多入咩K校?
作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-4 21:24

QQfishs 發表於 16-11-4 19:59
寶山多入咩K校?

據spcc的家長憶述,很多子女班上的同學是來自寶山的

作者: QQfishs    時間: 16-11-4 23:15

Forgetmenot999 發表於 16-11-4 21:24

據spcc的家長憶述,很多子女班上的同學是來自寶山的 ...
哦..有錢人學校

作者: Chanhana    時間: 16-11-6 02:20

回覆 chinglong231 的帖子

非常認同!
個人覺得考小一其實同你讀邊間幼稚園係冇咩太多關係....最終都係要睇家長自己點培養小朋友。

以上類似既講法係2-3年前我仔未考一前,我成日見到前人係EK依度講既,唔考過唔知,依句說話好真!

阿仔係今年應屆考小一,身邊好多朋友仔女都係應屆考小一
有幾位朋友仔女係九龍塘啲名幼
不同家庭既教養方法,會影響到小朋友考小一有唔同結果
有朋友讀名幼但考小一成績一般,多算係新派學校既offers,冇神校second in
另外有啲阿媽進取啲既,教養ok, 仔女好有禮貌又醒既,就有唔少神校second in.

結論係真係睇家長點教點培養。

作者: pc228    時間: 16-11-6 13:42     標題: 引用:回覆+chinglong231+的帖子 非常認同!個人

原帖由 Chanhana 於 16-11-06 發表

非常認同!
Thank you for your advice! Very useful and encouraging :)

作者: konew720    時間: 16-11-7 13:55

Chanhana 發表於 16-11-6 02:20

非常認同!

所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-7 17:00

konew720 發表於 16-11-7 13:55
所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。
...

個人覺得spk的100%看小朋友能力比較可取,因此她們長期處於band 1 a水平亦有其原因。

作者: konew720    時間: 16-11-7 20:32

Forgetmenot999 發表於 16-11-7 17:00
個人覺得spk的100%看小朋友能力比較可取,因此她們長期處於band 1 a水平亦有其原因。

...

分banding都係單靠成績,反映唔到其他,例如德育......
睇大家需要咩,再揀適合既學校

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-7 22:18

konew720 發表於 16-11-7 20:32
分banding都係單靠成績,反映唔到其他,例如德育......
睇大家需要咩,再揀適合既學校
...

Band 1 學校一般的德育與成績都成正比,拿spk做例子,我相信沒有人認同spk的德育教得不好吧!

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-7 22:28

konew720 發表於 16-11-7 13:55
...

LH是否偏向挑選懂教小朋友的家長就不得而知,但有點是肯定的,從申請表上透露的玄機,他們很希望挑選一批名小畢業的家長

作者: MCEsc    時間: 16-11-8 18:05

如上入DGS,建議搵間全英文幼稚園如Think, Boxhill (不要所謂'國際'英普或'本地'英粵)勁操英文,K2轉CCKG。

因CCKG講明英文interview 用英文in小朋友。而佢2/3既女仔都會讀DGS的!

正如好多媽媽都留言,個個有個女都想讀DGS

作者: yee123480    時間: 16-11-8 20:18

Forgetmenot999 發表於 16-11-7 22:28
LH是否偏向挑選懂教小朋友的家長就不得而知,但有點是肯定的,從申請表上透露的玄機,他們很希望挑選一批 ...

我小朋友向LH讀,但本人不是名小出身的

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-8 20:47

yee123480 發表於 16-11-8 20:18

LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH申請表上需要填寫父母小學的學校,他們想挑選那些申請者?畫公仔不用畫出腸吧!

作者: yee123480    時間: 16-11-8 20:52

Forgetmenot999 發表於 16-11-8 20:47
LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH ...

(emoji)原來如此

作者: MCEsc    時間: 16-11-8 23:26

Forgetmenot999 發表於 16-11-8 20:47
LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH ...

父母小學都要填...
我恨自己無好好讀書累左阿B

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-9 11:03

MCEsc 發表於 16-11-8 23:26
父母小學都要填...
我恨自己無好好讀書累左阿B

建議你作間名小來増加小朋友入讀LH機會,反正學校大多不會問取證明

作者: konew720    時間: 16-11-9 13:19

有邊間幼稚園唔會揀名小畢業父母?
不過我同老公果2間小學已被殺學,LH都俾offer我2個囡。

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-9 13:27

konew720 發表於 16-11-9 13:19
不過我同老公果2間小學已被殺學,LH都俾offer我2個囡。

難得你可以將學校此等挑選名小畢業父母講成普及化及合理化,有這樣的學校自然有這樣的父母,那告訴你,天主教幼稚園大多沒有這類問題在申請表上需要父母填寫

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-9 13:41

konew720 發表於 16-11-9 13:19

重覆多次,LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH申請表上需要填寫父母小學的學校,他們想挑選那些申請者?畫公仔不用畫出腸吧!

作者: konew720    時間: 16-11-9 14:04

Forgetmenot999 發表於 16-11-9 13:41
重覆多次,LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人 ...

唉........我只不過係講出個事實,有好多幼稚園都需要填父母小學同中學,呢個係事實。估唔到會俾你攻擊我。
討論區係俾人公開討論既地方,實有唔同意見,我又冇去攻擊其他人同學校,需要咁做咩?

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-9 14:17

konew720 發表於 16-11-9 14:04
唉........我只不過係講出個事實,有好多幼稚園都需要填父母小學同中學,呢個係事實。估唔到會俾你攻擊我 ...

需要填寫父母小學資料的,來來去去都是那數間名幼,小一公佈去向學校一欄,究竟有多少是父母發功呢?

作者: yee123480    時間: 16-11-9 14:59

Forgetmenot999 發表於 16-11-9 14:17
需要填寫父母小學資料的,來來去去都是那數間名幼,小一公佈去向學校一欄,究竟有多少是父母發功呢?
...

睇黎你好勞氣..其實如果唔喜歡就唔好考那些要填父母小學的就可以了

作者: pc228    時間: 16-11-9 16:14

MCEsc 發表於 16-11-8 18:05
如上入DGS,建議搵間全英文幼稚園如Think, Boxhill (不要所謂'國際'英普或'本地'英粵)勁操英文,K2轉CCKG ...

May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommend she go to maximize the chance to enter cckg/dgs/st paul's coed?

Thank you very much!

作者: Forgetmenot999    時間: 16-11-9 16:27

yee123480 發表於 16-11-9 14:59
睇黎你好勞氣..其實如果唔喜歡就唔好考那些要填父母小學的就可以了

對不起!我是港島人,從沒打算小女過九龍就讀,因此並沒有去考過九龍任何一間名幼龍幼,是前人在這裡分享申請表上所需填寫的資料才得知,只是看不過眼需填寫這樣俱挑選性而令申請者不公的資料。

作者: MCEsc    時間: 16-11-9 23:18

Forgetmenot999 發表於 16-11-9 11:03

建議你作間名小來増加小朋友入讀LH機會,反正學校大 ...

唔得做壞榜樣俾小朋友...為得到一d野而講大話...
如果乜都作,可以作自己DGS再入哈佛...講咁大個大話只為一個幼稚園學位真係無謂。

不過我知道你講笑既

作者: MCEsc    時間: 16-11-9 23:21

pc228 發表於 16-11-9 16:14
May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommen ...

如果你屋企唔講英文,我會覺得讀Boxhill, 全英語。

利申:我無試過,無生過女。

作者: konew720    時間: 16-11-10 11:51

May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommen ...

無一定。
不過培養小朋友喜愛閲讀習慣,一定有用。
大部分私立直資鍾意喜愛閱讀既小朋友。

作者: SnowlyL    時間: 16-11-10 12:34     標題: 回覆:Forgetmenot999 的帖子

在LH second in 中,感覺學校很着重家校合作,理念是否一致,如着重家長讀邊間多些,不必搞second in. 我看LH的target 是直資吧。我無讀名校,也入選,當然你會認為校學選唔晒名校家長先會選我這些無背景人士吧。

作者: 腸仔豬仔飽    時間: 16-11-10 15:19

MCEsc 發表於 16-11-8 18:05
如上入DGS,建議搵間全英文幼稚園如Think, Boxhill (不要所謂'國際'英普或'本地'英粵)勁操英文,K2轉CCKG ...

How about DBS? what do you think of Zenith/Greenfield kindergarten?

作者: 貝珠    時間: 16-11-10 16:38     標題: 回覆:若target 神校,應報哪間學之園N班?

其實你地d新手媽媽,真係冇需要再問。你入到任何一間幼稚園,你都會發現同一班小朋友,差異可以很大。神校,要俾面有關係人任,舊生等等,收得一百幾十冇關係人。入唔入到睇小朋友天資性格氣資家教,唔會有個懶人包話入到邊間幼稚園有明顯優勢。

作者: 貝珠    時間: 16-11-10 16:39     標題: 引用:+本帖最後由+腸仔豬仔飽+於+16-11-10+15:19

原帖由 腸仔豬仔飽 於 16-11-10 發表
咁你去呢兩間睇下有幾人入到DBS?

作者: pc228    時間: 16-11-10 22:33

貝珠 發表於 16-11-10 16:38
其實你地d新手媽媽,真係冇需要再問。你入到任何一間幼稚園,你都會發現同一班小朋友,差異可以很大。神校 ...

I think we have the right to ask questions on this open forum. Although I do not agree with you, I thank you for your reply. I believe many parents want to pave smooth paths for their kids, and what we can do is to gather as much information as we can. There's nothing wrong trying to get what we think is the best for our kids (which is different in each parent's heart).

作者: ppmmbb    時間: 16-11-11 10:15

神校睇家長多過小朋友!

作者: hoihoima    時間: 16-11-11 13:39

學之園畢業生極少入你列出的學校

作者: teresa_sesame    時間: 16-11-11 15:43

回覆 yee123480 的帖子

我都係用家, 本人同老公間學校都已經執埋
作者: fluty    時間: 16-11-11 16:43

St cat and Vic
Then k2 change to cckg
Only cckg can hv more proofing rate to get offer in dgs

作者: pc228    時間: 16-11-12 15:23

Thank you for all your replies! :)

作者: schooling    時間: 16-12-4 03:13

yee123480 發表於 16-11-8 20:18

Agree!本身自己身邊讀緊LH父母不是名小出身,但只可以講他們全部是健康家庭同非常着緊小朋友的父母

作者: kenjiwlchan    時間: 16-12-6 13:51

回覆 貝珠 的帖子

Cckg?spk?DG?係指邊間?新手媽,謝謝
作者: fixedstar99    時間: 16-12-6 14:46

hoihoima 發表於 16-11-11 13:39
學之園畢業生極少入你列出的學校

據我所知,今年岩岩考完既升小一試中,青衣學之園至少有2名小朋友入佐SPCC,而且係平時同學之中冇咁拔尖既小朋友

作者: hoihoima    時間: 16-12-6 15:15

fixedstar99 發表於 16-12-6 14:46
據我所知,今年岩岩考完既升小一試中,青衣學之園至少有2名小朋友入佐SPCC,而且係平時同學之中冇咁拔尖既 ...
每年都是咁上下人數

作者: fixedstar99    時間: 16-12-6 15:23

回覆 hoihoima 的帖子

我又唔明點解同一班有2個入spcc 係“極少”?老實講,spcc咁遠,住青衣既家長未必個個都會報咯(至少我唔會)!
另外,如果話LH入得少神校係事實,主要原因可能係本身D家長更中意新派學校如CKY,而非能力不足以入神校。

作者: tiffany168168    時間: 16-12-7 00:13     標題: 回覆樓主:

LH很好,我是用家,仔雖沒有你列出的神校offers,  卻有很多其他一線直資私校offers. good luck.

作者: hoihoima    時間: 16-12-7 00:21

fixedstar99 發表於 16-12-6 15:23
回覆 hoihoima 的帖子

我又唔明點解同一班有2個入spcc 係“極少”?老實講,spcc咁遠,住青衣既家長未必個 ...
整個青衣校兩個還是一班兩個?還是青衣校兩個是在一班?如果一間分校每年兩個左右還不算極少嗎?可能大家對於多少的定義不一樣了

作者: fixedstar99    時間: 16-12-7 14:50

hoihoima 發表於 16-12-7 00:21
整個青衣校兩個還是一班兩個?還是青衣校兩個是在一班?如果一間分校每年兩個左右還不算極少嗎?可能大家對 ...

我只知其中一個班已有兩個,其他班級未知。
另外,多或少係要睇ratio,唔係絕對值,加埋之前所提之原因,冇興趣報不等於冇能力入。

利申: 本人非LH用家,只不過將所知事實講出來。

作者: hoihoima    時間: 16-12-8 08:35

fixedstar99 發表於 16-12-7 14:50

我只知其中一個班已有兩個,其他班級未知。

我是LH用家,兩個孩子均畢業於LH。我把我對LH在過去8年的觀察、瞭解、數據說出來而已

作者: Awyleung    時間: 16-12-9 09:55

回覆 Forgetmenot999 的帖子

其實維記SC 同cckg 也要寫父母中小學!cckg 仲要問係咪拔萃校友!個人覺得唔係cckg 多人入dg,而係佢收好多dgs dbs 畢業生嘅子女
想入神校,邊間幼稚園唔係關𨫡,你係咪old boys old girls 才是重點!

作者: Forgetmenot999    時間: 16-12-9 11:31

Awyleung 發表於 16-12-9 09:55
回覆 Forgetmenot999 的帖子

其實維記SC 同cckg 也要寫父母中小學!cckg 仲要問係咪拔萃校友!個人覺得唔 ...

所以呢幾間所謂名幼小一學校資料,不知到抵有多少學生是靠實力考入

作者: junlymom    時間: 16-12-10 08:19

SnowlyL 發表於 16-11-10 12:34
在LH second in 中,感覺學校很着重家校合作,理念是否一致,如着重家長讀邊間多些,不必搞second in. 我看 ...

請問能夠就妳所理解的學校理念elaborate多小小嗎?謝謝妳,想知多D用家的想法。

作者: lovelinda    時間: 17-4-28 15:12

我諗我可以試下回答,我和先生無宗教信仰,我們不算是中產家庭,我們的小學都已殺校多年,我們的中學不是名校,甚至連大學都
我兩個小朋友分別讀SPK和LH,兩間學校給我的面試經驗都是一樣,我百份百感覺到他們是自己實力考入去的⋯⋯
當然,所謂實力可能是父母要識教、識培育

作者: ballerinas    時間: 17-4-29 06:31

如目標投考神校或叩入一線傳統名小學,傳統名牌幼稚園較學之園可取

作者: MissMissMiss    時間: 17-4-29 19:27     標題: 回覆樓主:

傳統名牌幼稚園即係邊啲?

作者: emily.    時間: 17-4-30 00:09     標題: 回覆樓主:

不如先留意LH有幾多畢業生入咗名官津小…就可猜到學校是否很在意家長那兒畢業。
in過的幼稚園中,LH係最令我哋感覺到公平,以小朋友能力同家長的教育方式去收生。佢哋嘅interview好細緻,真正觀察到小朋友各方面的發展同性格,而家長面試亦都可以擇到理念相同的家長。

作者: emily.    時間: 17-4-30 00:21

其實神校係好多家長的目標,不如妳去參觀下各幼稚園的open day,到interview時再次親身感受一下,可能到時會完全改變妳嘅選擇。
至於邊間LH好d,我先前都有過同樣問題…
妳上佢網站睇,佢過往的畢業生去咗邊間小學都show晒出唻。再睇下自己目標小學係邊間畢業多,但要計埋地區因數。
其實扣除咗地區哩樣,間間Lh都好平均。
所以我哋最終都係報近啲嗰間。

作者: lovebb2    時間: 17-5-1 13:49

很反感用神校這詞, 讀完不會變 神

作者: HappyCheerBaby    時間: 17-5-2 09:37

回覆 pc228 的帖子

要考入DG依屬名校,每年都係幾個LH學生可以考入的,考到入去都係要睇埋小朋友臨場表現、家庭背景等等因素。
作者: karen55407    時間: 17-5-3 09:05

樓主都好有目標,其實是好事,祝福並期待目標達到。

作者: chriskaan    時間: 17-5-3 12:13

其實....我覺得家長唔可以一相情願 , 曾經有個爸爸同我講過 , 選擇幼稚園唔係父母覺得邊間名牌又好就去考 , 而係要睇小朋友的性格去選擇一間岩小朋友的學校 , 有邊個爸媽唔希望自己小朋友入到好的學校 , 將來有一條好的路去行 , 但係 , 我相信亦要睇自己小朋友的能力 , 同面試見學校的緣份 , 我今年都經歷過考 N 班的過程 , 每次見完都覺得身心疲累(因為10間有8間都問你有無返 pg) , 不過 , 你現在仲有時間可以補救 , 例如報D出名的 playgroup , 到見學校時等小朋友唔怕人 , 主動等等...好老實 , 出名的幼稚園N班 , 大把人報 , 而見N班 , 主要都係見父母 , 問下父母的教育理念等等 , 所以 , 就算你答得好好 , 囡囡做得好好 , 都唔代表一定會收 , 希望樓主亦要有定個心理準備~~   
作者: chanchancat    時間: 17-5-4 10:08

據spcc的家長憶述,很多子女班上的同學是來自寶山 and SKH
SKH's school supervisor is the principal of SPCC pincipal.
作者: moniko    時間: 17-7-11 02:04

LH成日因爲佢地有呢條問題而俾人針對。  btw , 我當日填都無填, 照收左我小朋友。 即係有幾大影響呢?

佢地唔係target律校, 律校先至舊生有分加吧。 私直唔見得舊生有優勢。 so。。。 填與唔填, 最直接關係係睇下父母有無學識吧。

作者: uncle13    時間: 17-7-14 01:36     標題: 回覆樓主:

要明白LH所在的位置,都不是傳統的名校區份,要睇一間升讀傳統名校的機會,要看它所在地區和與名校的關係,就此而言,LH的數字不算多。 但可以肯定的說,LH絕對是高增值學校。 意思指本身入學的小朋友質素普通,但經過數年lh的教育後,學術表現得以大幅提升。 考私校是以全港學生的實力公平的鬥,其考私校的成績絕對是輝煌,只要再過數年,其他住一線地區的家長俾小朋友都肯搭車去讀,升讀傳統名校的數據大幅提升是指日可待。

作者: HappyCheerBaby    時間: 17-7-16 08:51

回覆 pc228 的帖子

LH以考直資私小為主, 每年買間分校共有三、四個學生可以考入ST Paul, DG, DBS這類神校是很少的。為了考入神校而入LH, 請重新考慮了。
作者: DengCK    時間: 17-7-26 12:49

uncle13 發表於 17-7-14 01:36
要明白LH所在的位置,都不是傳統的名校區份,要睇一間升讀傳統名校的機會,要看它所在地區和與名校的關係, ...

delete

作者: hkpapa852    時間: 17-7-29 10:37

有目標係好,但自己有冇諗過如果用盡方法子女都未能入到心中所謂神校,咁點算呢?
作者: janetandraymond    時間: 17-7-29 13:03

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5