教育王國

標題: 宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? [打印本頁]

作者: caca316    時間: 16-10-26 22:27     標題: 宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

3間私小如何比較?
作者: YCJL    時間: 16-10-26 22:35     標題: 回覆:caca316 的帖子

我都想知。最深係咪SFA

作者: 甘恩    時間: 16-10-26 23:11

聽用家分享,宣道課程不算深,但就要花不少時間在樂器上。
作者: JC_mami    時間: 16-10-27 00:05

回覆 caca316 的帖子

應該是SFA, 不過我没實質比較過,小兒剛剛宣小小一,暫時覺得唔深,而且學安排下午功課堂,基本上功課都在學校完成,除了星期五外,所以讀得算很輕鬆。測驗,考試算密,不過範圍小所以都设什麼壓力,留心聽書便可。

作者: marwai_1030    時間: 16-10-27 08:01     標題: 回覆:caca316 的帖子

聖心私小要上堂非常留心,要學識自己寫筆記,少功課,每天都要溫習。英文教高一級,中文會做高一級補充,數學係教快少少,三年級開始學多一科用英文教science 。每星期都有一至兩科FA(即是測驗和默書),如果家長要經常長時間返工,唔夠時間幫小朋友溫習的話,就真係要慎重考慮,因為壓力都算大。

作者: caca316    時間: 16-10-27 08:11

回覆 marwai_1030 的帖子

即是聖私深過SFA?暫時是我聽過最harsh的小學@
作者: marwai_1030    時間: 16-10-27 08:44     標題: 引用:回覆+marwai_1030+的帖子 即是聖私深過SFA

原帖由 caca316 於 16-10-27 發表
回覆 marwai_1030 的帖子

即是聖私深過SFA?暫時是我聽過最harsh的小學@
SFA課程都係好harsh 呀,聽聞一年內共有7次測驗和3次大考。
聖心私小課程唔算好深,但考試題目好tricky,答題時間好短,寫字慢dd都答唔晒

作者: IloveJJ    時間: 16-10-27 09:13     標題: 回覆樓主:

作者: catcat333888    時間: 16-10-27 09:30     標題: 回覆:宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

女兒讀宣小,小三,比起小一,二級,開始深。但還可應付。 教淺考深

作者: minikin    時間: 16-10-27 09:34

catcat333888 發表於 16-10-27 09:30
女兒讀宣小,小三,比起小一,二級,開始深。但還可應付。 教淺考深

咁一定要好多外補啦?
仲要兼顧樂器
睇黎都唔容易

作者: catcat333888    時間: 16-10-27 09:38     標題: 回覆:宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

暫未去到外補,只面家長跟貼少少,小朋友上堂有聽書,就可以了
音樂方面,宣小音樂真的十分出色,只要有練習。是冇問題。

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 09:49

SFA 近年改咗少少課程,中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,GS 正常

三測三考,仲有默書,長期作戰狀態,唔好俾佢停!

作者: lovebb2    時間: 16-10-27 09:52

小曳人 發表於 16-10-27 09:49
SFA 近年改咗少少課程,中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,GS 正常

三測三考,仲有默書,長期作戰 ...
(中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,三測三考,仲有默書,長期作戰狀態,唔好俾佢停!) Unbelievable!!!  Luckily, my child is not studying there.

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 09:56

測驗仲要唔係測驗週進行,係分開成個月玩,可能呢個星期測數,下星期係GS+中文,隔個星期到英文...
所以真係連大人都覺得無停過咁...
作者: retriever    時間: 16-10-27 10:05

YCJL 發表於 16-10-26 22:35
我都想知。最深係咪SFA

未返學sfa已經出通告話大家水平高喎,所以開學英文用2A,其他都係先進啦。跟著就話為幫大家接軌,問上唔上enhancement programme,仲有硬筆書法班云云。

而準家長亦暑假書展買定"岩程度"既練習,你估吓深唔深?

作者: retriever    時間: 16-10-27 10:09

我形著係家長多想插走,所以家長都好戰鬥格,未開學就書展買定堆"岩程度"(新加坡?) 既練習。。。

作者: kaboBB    時間: 16-10-27 10:22     標題: 回覆:宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

朋友仔讀SFA,女讀聖心,媽媽話差好遠......
現只集中理個仔,個女自己攪掂。

作者: 宮二    時間: 16-10-27 10:28     標題: 引用:朋友仔讀SFA,女讀聖心,媽媽話差好遠.....

原帖由 kaboBB 於 16-10-27 發表
朋友仔讀SFA,女讀聖心,媽媽話差好遠......
現只集中理個仔,個女自己攪掂。

...
可能女仔早熟,可以自己應付

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 11:08

retriever 發表於 16-10-27 10:05

未返學sfa已經出通告話大家水平高喎,所以開學英文用2A, ...
我大仔個年代,個program只係一個星期,所以唔駛太認真!但收得嘅小朋友,英文程度都above average,所以咁多年嚟都係教深一年,難度唔高,而其實現任校長已經將某d英文語境/課程減咗,以前仲堅!

作者: retriever    時間: 16-10-27 11:16

小曳人 發表於 16-10-27 11:08
我大仔個年代,個program只係一個星期,所以唔駛太認真!但收得嘅小朋友,英文程度都above average,所以咁 ...

舊年係兩星期PROGRAMME(可能加左PTH), 天天上, 每天緊接係硬筆書法班...

你當年有無硬筆書法班? 是否有幫寫中文字快趣D?

作者: little_kid    時間: 16-10-27 11:25     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-10-27+10:05+本

原帖由 小曳人 於 16-10-27 發表
我大仔個年代,個program只係一個星期,所以唔駛太認真!但收得嘅小朋友,英文程度都above average,所以咁 ...
朋友中有的讀聖心,有的讀SFA。我睇過佢哋課程, 覺得SFA深啲。 但可能考得入SFA的小朋友, 本身學術程度應該也很好, 所以讀小一跟到。 反而, 聖心的是幼稚園(happy school) 上, 上小一要花多點時間適應。

作者: crystalwsm    時間: 16-10-27 11:30

retriever 發表於 16-10-27 11:16
舊年係兩星期PROGRAMME(可能加左PTH), 天天上, 每天緊接係硬筆書法班...

你當年有無硬筆書法班? 是否有幫 ...
硬筆書法班?咦,咁似KTS嘅?
作者: ppmmbb    時間: 16-10-27 11:39

現在多咗好多直私選擇,英文叻果班小朋友未必首選SFA,會不會因此要調整課程?

作者: mimi222shi    時間: 16-10-27 11:42

小一適應班好多人有上,英文/書法無用, 練中文字係幼稚園練.
有比較過其他名校/神津, SFA出得深,範圍也廣.
樓上講記性好應該係讀書人必備,題目當然無可能無tricky野.
作者: little_kid    時間: 16-10-27 11:45     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+16-10-27+11:08+我大

原帖由 ppmmbb 於 16-10-27 發表
現在多咗好多直私選擇,英文叻果班小朋友未必首選SFA,會不會因此要調整課程?
...
咁英文叻首選咩學校呢?
SFA係英文小學, 英文程度有番咁上下。

作者: mimi222shi    時間: 16-10-27 12:03

英文叻當然有好多選擇,不過,General Studies/Science呢2科會識多好多英文生字,也是為升中打好底.
作者: ppmmbb    時間: 16-10-27 12:10

little_kid 發表於 16-10-27 11:45
咁英文叻首選咩學校呢?
SFA係英文小學, 英文程度有番咁上下。

唔係話讀緊SFA的小朋友唔叻,只不過考直私小一的小朋友多咗選擇是事實,考慮埋升中因素(e.g.校網、有無中學)又會影響部份家長選校心態。

SPCC、DG、DB、SPC、YW... ...轉咗直私,住邊區都考得。

港同、TSL ... ...學習模式,好多家長都鍾意。

校網好的直私,e.g. APS、KTS、 ... ... ,當然升中成績又好啦,好多家長都鍾意。

純粹個人意見。

作者: retriever    時間: 16-10-27 12:16

ppmmbb 發表於 16-10-27 11:39
...

我又唔覺得係咁....

而家考直私果班, 如果從小建立閱讀習慣, 英文基礎好...

所以就算老實講句, 最後讀SFA可能係考龍校墮馬者, 但英文底子不薄, 相對教局標準下既P1 英文, SKIP 左唔一定有大問題.

考SFA 主要係做卷 (ORAL), 收得OFFER 都係叻仔, 但綜合能力好果批可能最後去左龍校, 所以最後讀SFA 既未必無咁叻, 只係其他綜合能力無咁出位.

作者: mcl203    時間: 16-10-27 12:16     標題: 引用:Quote:little_kid+發表於+16-10-27+11:45+

唔係話讀緊SFA的小朋友唔叻,只不過考直私小一的小朋友多咗選擇是事實,考慮埋升中因素(e.g.校網、有無中 ...
呢堆小學都私直咗好多年啦

作者: k-pa    時間: 16-10-27 12:17

咁家長都要出好多力...(我相信好多學校都係咁)
但真正用家覺得係唔係物有所值先?
定係學生根本跟不到課程,拉牛上樹?
作者: ppmmbb    時間: 16-10-27 12:25

mcl203 發表於 16-10-27 12:16
呢堆小學都私直咗好多年啦

無錯,所以話以前讀SFA果班好堅。

n年前我中學同學由SFA嚟,中二時做會考英文卷已達B grade成績。

作者: mcl203    時間: 16-10-27 12:28     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-10-27+10:05+本

原帖由 小曳人 於 16-10-27 發表
英文小學比中文小學既英文

作者: mcl203    時間: 16-10-27 12:30     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-27+12:16+呢堆

無錯,所以話以前讀SFA果班好堅。

n年前我中學同學由SFA嚟,中二時做會考英文卷已達B grade成績。
咁跟住果幾年咪可以上堂Zzzzzzz

作者: snow228    時間: 16-10-27 12:52

以前讀男拔中學個表弟都講過,佢同學+老友小學咪讀SFA羅, 堅勁!
作者: 小王子J    時間: 16-10-27 12:58

SFA好似少林寺,keep 住測、考、默,操到小朋友好 fit,升中之後會好舒服,不過要辛苦小學呢 6年囉!

作者: yuenkw    時間: 16-10-27 13:25

小王子J 發表於 16-10-27 12:58
SFA好似少林寺,keep 住測、考、默,操到小朋友好 fit,升中之後會好舒服,不過要辛苦小學呢 6年囉! ...

呢間私小雖然難讀,但升中後會看得到成效。

作者: caca316    時間: 16-10-27 13:29

回覆 小曳人 的帖子

是SFA家長嗎?有時間學其他課外的活動嗎?會否溫習而occupy曬,不夠時間活動或玩呢?
作者: ppmmbb    時間: 16-10-27 13:59     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-10-27+發表無錯

原帖由 mcl203 於 16-10-27 發表
咁跟住果幾年咪可以上堂Zzzzzzz
唔係,係上堂玩

作者: ppmmbb    時間: 16-10-27 14:00     標題: 引用:Quote:ppmmbb+發表於+16-10-27+11:39+現在

原帖由 retriever 於 16-10-27 發表
我又唔覺得係咁....

而家考直私果班, 如果從小建立閱讀習慣, 英文基礎好...
你都

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 14:08

ppmmbb 發表於 16-10-27 11:39
...
未必,有一班乜offer都無又無運行,只得SFA

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 14:15

caca316 發表於 16-10-27 13:29
回覆 小曳人 的帖子

是SFA家長嗎?有時間學其他課外的活動嗎?會否溫習而occupy曬,不夠時間活動或玩呢? ...
過氣SFA家長
當然有時間啦!功課~初小時,真係唔算多

要唔要溫習,好睇小朋友,我個當年無特別溫書,係測驗前weekend溫,考試就預兩個星期
我嗰個每日都有時間留白

我識有位家長同阿女講好,如果名次跌出100,就要cut活動
佢女玩:乒乓、游水(有獎)、畫畫 (有獎),鋼琴(有獎)、小提琴、跳舞、香兒,仲有學校嘅乜乜大使,班長、風紀...
最終,係乜都唔駛cut! 繼續keep住100名內
家長唔駛小朋友名次高的話,其實生活可以好精彩!

作者: 小曳人    時間: 16-10-27 14:17

k-pa 發表於 16-10-27 12:17
咁家長都要出好多力...(我相信好多學校都係咁)
但真正用家覺得係唔係物有所值先?
定係學生根本跟不到課程, ...
初小,當然要跟得足d,陪佢一齊讀書
作者: kaboBB    時間: 16-10-27 14:39     標題: 引用:Quote:原帖由+kaboBB+於+16-10-27+發表朋友

原帖由 宮二 於 16-10-27 發表
可能女仔早熟,可以自己應付
朋友說不是,是課程冇咁深。

作者: DD仔    時間: 16-10-27 14:59

当我们觉得很费神,觉得有很多东西要跟进的时候,知道SFA的情况后,就觉得兴幸现在是在APS,否则自己和小孩一定应付不了SFA 的要求。感觉上SFA是一直维持在高层次的训练,APS则是循序渐进地加深,到最后,六年级时在升中时才 “一决高下”。
作者: mimi222shi    時間: 16-10-27 15:22

揀學校都係睇自己要求.
我地目標係三大,暫時仲有時間玩2種樂器和閱讀時間,升中都係打好學術底最重要.
作者: esmetam67    時間: 16-10-27 15:23

回覆 ppmmbb 的帖子

作者: mcl203    時間: 16-10-27 15:24

DD仔 發表於 16-10-27 14:59
当我们觉得很费神,觉得有很多东西要跟进的时候,知道SFA的情况后,就觉得兴幸现在是在APS,否则自己和小孩 ...

純個人睇法....學術平均都係SFA高D ~~~

作者: DD仔    時間: 16-10-27 16:07

mcl203 發表於 16-10-27 15:24
純個人睇法....學術平均都係SFA高D ~~~
我都赞同。

但APS胜在学科上所教的足够让学生把Pre-S1考得好有余,惠泽了师弟师妹,加上有乐团的训练,运动好的参加校队,在学界都有很好的成绩,整体加起来就很出色。

作者: 小王子J    時間: 16-10-27 16:24

由於校舎 size有限,SFA , APS 都好清楚自己的定位:一間主打學術;一間主打音樂及運動。

作者: 964000    時間: 16-10-27 16:26

我識人分別讀SFA和聖心私小,都是女仔,普遍SFA深D,不要忘記SFA仲有班資優,英文教得更深尤其grammar,吾係點保持8成上band 1

作者: mimi222shi    時間: 16-10-27 16:44

小一英教3種tenses,我幼稚園從無刻意教過Tense,
小一跟學校課程才教佢點分.

其實,有睇開英文書的小朋友,身邊好多人係一教就明.
作者: bearcat2003    時間: 16-10-27 17:52     標題: 回覆:宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

SFA中文課外讀默不易應付,如明天的範圍「之一」是一本叫《好得無比》的書,是全本書。幸好課外讀默是不計分的。

作者: Happy_J    時間: 16-10-27 19:18

舊年考到SFA 和 APS,其實兩間各有各好,問題係家長對音樂培養、英小和校網等比較最多(在group裡面)。
無可否認,SFA group 家長係有預期勁谷、也有計劃和期望多,好多唔想咁嘅中途已quit左。仲有大部份小朋友的能力也真有一定水平,所以要catch up唔會太難。當然想跳船的也多,但這現象存在APS、KTS 也多。
另外,我們學校已用P2 英文,坦白講,對非學卷幼稚園學生,一啲都唔難。
K有同學讀分別讀呢3間私小,課程最深應該係SFA, 但聖心也有要求的,所以也不能說輕鬆。暫時聽落APS最輕鬆。但這只是初小,上到去,我諗3間各有千秋。

作者: Summer2006    時間: 16-10-29 21:16     標題: 回覆:catcat333888 的帖子

很多學校也...教淺考深。。如SPC

作者: minikin    時間: 16-10-29 21:50

Happy_J 發表於 16-10-27 19:18
舊年考到SFA 和 APS,其實兩間各有各好,問題係家長對音樂培養、英小和校網等比較最多(在group裡面)。
無 ...

個人覺得你分析得很中肯

作者: AnnieSammy    時間: 16-10-30 23:01

作者: Jane1983    時間: 16-10-30 23:08

回覆 AnnieSammy 的帖子

其實都同意。雖然好多人講讀Sfa唔辛苦,但我認識的幾個用家,除了初小之外,都話好攞命。當然佢地會講,可能自己小朋友唔夠叻,所以咁痛苦。
作者: yuenkw    時間: 16-10-31 00:06

由大人的成本vs效益角度來講,我都同意。
作者: penguin8    時間: 16-10-31 11:20     標題: 引用:聖心私小要上堂非常留心,要學識自己寫筆記

作者: mcdonn    時間: 16-10-31 11:39

Happy_J 發表於 16-10-27 19:18
無 ...

同意,如果家長對升中有要求,學校唔谷,自已都要谷....如果有出國後路另計....

作者: luvgaga    時間: 16-11-1 18:41

真係長期作戰 人都癲

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5