教育王國

標題: [個人分享]關於評估 [打印本頁]

作者: katy211    時間: 16-10-24 19:03     標題: [個人分享]關於評估

純粹分享

因為見好多JM都問關於做評估既問題

當時我好緊張好擔心唔知要點做,

最後我幫女女安排評估,CAC一次,私人心理學家一次,

CAC的感覺好馬虎(個人認為)所以做多次評估,最後結果有少許出入

睇過政府後來經濟好左就出去睇私人精神科醫生

醫生糾正左我,我都想同各位家長分享一下

我當時既概念係,要先做評估,有需要再去見醫生

反而醫生同我講,其實最好係先見醫生,

一個有經驗既醫生頭一兩次的時候已經係為小朋友做緊評估

係咪有需要繼續睇醫生,有無需要再進一步評估,需唔需要做訓練佢都會俾建議

基本上已經可以慳返做評估既錢,(我知道之後都覺得自己蠢左,洗成5,6千蚊)

而且可以直接有治療,更加既係,後來我都發現,個評估報告基本上無用過

如經濟有困難既家長最好先找CAC做評估,

一來便宜,$100做到一次評估

二來會有埋轉介信俾你排政府醫院

不過比較唔好就係排得耐,但呢個係最經濟既做法

如果CAC要排好耐唔想等的話,可以見一次精神科醫生,要求佢寫封轉介信去排政府醫院。

通常專科醫生既信會比較有力。

大家交流一下,希望幫到大家~

作者: bestwish    時間: 16-10-25 16:34

多謝分享。

CAC都馬full ?  做幾粒鐘wor

精神料醫生評估只係問小朋友野, 再問家長野, 只係一粒鐘

我小朋友見左精神料醫生, 係好輕微ADHD, 不用吃藥, 食左紙比我排CAC評估。

作者: fm721    時間: 16-10-25 20:50

katy211 發表於 16-10-24 19:03
純粹分享因為見好多JM都問關於做評估既問題當時我好緊張好擔心唔知要點做,最後我幫女女安排評估,CAC一次,私 ...

樓主你好,可否介紹這個醫生給我嗎?
我囡囡是透過學校安排評估的,評估機構是香港康復學會,但現時還在等候評估。謝謝

作者: babyfatleg    時間: 16-10-26 11:44

純粹分享因為見好多JM都問關於做評估既問題當時我好緊張好擔心唔知要點做,最後我幫女女安排評估,CAC一次,私 ...

我都想要你個私人醫生資料,唔該

作者: katy211    時間: 16-10-26 12:42

bestwish 發表於 16-10-25 16:34
多謝分享。

呢個只係我個人既經驗,未必大家都係咁既我小朋友只係做左個零鐘,無幾粒鐘呢
我唔清楚你精神科醫生如何評估,但我醫生不只是問喎...

你小朋友輕微ADHD,為何仲要排CAC評估?

作者: bestwish    時間: 16-10-26 12:48

katy211 發表於 16-10-26 12:42
呢個只係我個人既經驗,未必大家都係咁既我小朋友只係做左個零鐘,無幾粒鐘呢
我唔清楚你精神科醫生如何評估, ...

因為CAC較祥細。我仔情況仲細同擲界case,可能一兩年後會嚴重左,所以排定CAC做多次。

作者: katy211    時間: 16-10-26 13:00

回覆 fm721 的帖子

pmed

作者: katy211    時間: 16-10-26 13:01

回覆 babyfatleg 的帖子

pmed
作者: beadysc    時間: 16-10-26 18:07     標題: 回覆樓主:

樓主你好,可以pm醫生資料給我,謝謝你

作者: chowqv    時間: 16-10-27 08:39     標題: 回覆樓主:

CAC見醫生做評估前,係先見姑娘做初步評估,之後跟住不同既問題,見不同既人做不同既評估;有言語治療師,職業治療師,物理治療師…
當年阿仔中晒所有項目,做評估就要早上9點做到1點,要lunch過後要見社工。

作者: Babyboy08    時間: 16-11-1 13:32

主你好,可以pm醫生資料給我,謝謝你
作者: Babyboy08    時間: 16-11-1 13:32

作者: AAA999    時間: 16-11-5 14:33

你好,你文中提到的醫生,是指私人醫生而不是cac,對嗎?
可以pm私人醫生資料給我嗎?謝謝
我小朋友都有過度活躍加專注力不足,但未夠6歲的,是否都可以?
謝謝

作者: wang88    時間: 16-11-13 01:07

請問響CAC做ADHD評估,係唔係第一次見心理醫生已經會有結果?還是要見多一兩次?另外, CAC做評估-其實心理醫生會做什麼?

作者: cy210    時間: 17-3-4 20:19

作者: tibetlee13    時間: 17-3-5 08:09

請問CAC係乜嚟?
作者: bamabi    時間: 17-3-5 19:47

bestwish 發表於 16-10-25 16:34
多謝分享。

我小朋友又係剛剛見到精神科醫生,又係話好輕微的adhd,  不用食藥。我request俾referral我排政府,醫生甚至話過一兩年有機會好轉,叫我去揾d 訓練俾佢。請問你有沒有參加d訓練俾小朋友?

作者: bestwish    時間: 17-3-6 09:33

bamabi 發表於 17-3-5 19:47
我小朋友又係剛剛見到精神科醫生,又係話好輕微的adhd,  不用食藥。我request俾referral我排政府,醫生甚 ...

有呀!  係BGCA 上緊ADHD既訓練。 同埋剛上個星期六係YWCA上左第一堂遊戲治療。

作者: meimeibb    時間: 17-3-6 16:13

樓主, 麻煩你可否pm醫生資料給我?
作者: hit4    時間: 17-3-8 14:55

作者: PurinBB    時間: 17-3-10 08:02

回覆 bestwish 的帖子

請問是否可以直接去報名?還是需要轉介先可以架,你小朋友係上緊那種遊戲治療啊
作者: Jjchow2015    時間: 17-3-10 08:59

bestwish 發表於 17-3-6 09:33
有呀!  係BGCA 上緊ADHD既訓練。 同埋剛上個星期六係YWCA上左第一堂遊戲治療。

...

Ymca 邊間有遊戲治療?

作者: bestwish    時間: 17-3-10 13:06

PurinBB 發表於 17-3-10 08:02

請問是否可以直接去報名?還是需要轉介先可以架,你小朋友係上緊那種遊戲治療啊 ...

唔使轉介, 我都係自己打去問既, 遊戲治療冇分邊一種既, 總之係有一間遊戲室, 內面有好多玩具, 遊戲用具, 有D會有玩沙盤, 可以做手工....等等。 唔同遊戲室都有唔同既玩具。

以我所知, 灣仔果間BGCA遊戲室比較全面既, 對象可以去到青少年。 我住屯門, 所以只係屯門 YWCA上。

「遊戲」是人類最自然的溝通媒介,也是自我表達情緒、想法和行動的工具,「遊戲」的本質使個人能獲得滿足,提供兒童及青少年成就感和成功經驗,使他們獲得主導權和控制感,協助發展生理、心理、情緒及社會責任,而「遊戲治療」就是藉此原理,將治療的元素加入遊戲情境中,以遊戲作為治療的媒介,協助案主與治療者建立良好互動的治療方法。

遊戲治療導師知道如何選擇遊戲器材(例如:沙盤、手偶、繪畫及說故事等),與案主發展一份安全的關係,讓兒童在遊戲中能用其最自然及最安全的方式來充分表達及揭露自己的情感、想法、經驗及行為。

作者: bestwish    時間: 17-3-10 13:14

Jjchow2015 發表於 17-3-10 08:59
Ymca 邊間有遊戲治療?

我係屯門YWCA。 其實你可以打去總部問下, 邊間有遊戲治療服務

作者: Hopeful2010    時間: 17-3-11 13:54

bestwish 發表於 17-3-10 13:06
唔使轉介, 我都係自己打去問既, 遊戲治療冇分邊一種既, 總之係有一間遊戲室, 內面有好多玩具, 遊戲用具,  ...
遊戲治療要長期上堂才見効果嗎?對於較大的孩子可行嗎?小兒已10歲,雖然見他進步中,但始終覺得集中力不够別人好,容易疲倦,已經間中去行山。以前有讓他踢足球,但幫助不大,也有參加童軍,一直學鋼琴等,都不能改善專注力問題,直至吃藥後才開始進步,但仍需要有人坐在旁監督着。不過精神好的時候是可以做得好好。見政府醫院的姑娘時,有問她是否需要上些專注力訓練班幫助,她說作用不大,吃藥最有效,私家醫生也是這樣說。可能小兒不屬於輕微的ADD,希望當他長大些,腦部發展成熟些,可以有改善。
作者: bestwish    時間: 17-3-11 21:09

Hopeful2010 發表於 17-3-11 13:54
遊戲治療要長期上堂才見効果嗎?對於較大的孩子可行嗎?小兒已10歲,雖然見他進步中,但始終覺得集中力不够 ...

遊戲治療唔同行為治療。遊戲治療唔可以長期上。

作者: 肥V    時間: 17-3-16 12:04

bestwish 發表於 17-3-11 21:09
遊戲治療唔同行為治療。遊戲治療唔可以長期上。

請問為何不能長期呢?

作者: mcrabbit    時間: 17-4-9 17:42

咁你睇邊個醫生同心理學家,可否pm 介紹?

作者: jaynepig    時間: 17-4-11 10:08

可否pm私家醫生資料

作者: 2yumom    時間: 17-4-19 08:28

樓主,可否pm你私家醫生的資料給我?謝謝你!

作者: Shiawasena    時間: 17-4-21 15:07

樓主可以pm俾我嗎?謝謝
作者: lky_ivy    時間: 17-5-29 00:12

樓主您好,可否pm私家醫生資料,謝謝您

作者: msk9    時間: 17-5-30 00:49

樓主可否也俾醫生资料給我?
作者: Evachau    時間: 17-6-1 18:18

請問心理醫生收費如何?

作者: YMCA0806    時間: 17-7-7 11:10

可以給我私人心理學家的資料我嗎?

作者: SK921    時間: 17-7-12 11:20

樓主可以pm我醫生同心理學家? 我小朋友都有去cac做評估, 見過醫生,  我都覺得唔太可信, thanks
作者: vanessacnl    時間: 17-7-18 11:11

回覆 katy211 的帖子

樓主可以pm醫生同心理學家資料俾我嗎? thanks

作者: ethanmom2012    時間: 17-7-25 09:33

樓主可唔可以pm醫生資料給我,謝謝你
作者: 吳小樂樂    時間: 17-7-27 00:08     標題: 回覆樓主

可以pm個醫生嗎?

作者: chachafee    時間: 17-9-27 15:46

可以pm醫生嗎?謝謝
作者: bebeamazing    時間: 17-9-29 19:18

請問咩叫 CAC?

作者: yuri_nike    時間: 17-10-9 13:42     標題: 回覆樓主:

請問可以pm醫生資料比我呀 麻煩哂

作者: bebeamazing    時間: 17-10-13 11:01

請問遊戲治療有用嗎?

作者: bestwish    時間: 17-10-13 15:51

bebeamazing 發表於 17-10-13 11:01

請問遊戲治療有用嗎?

好有用呀! 我囝之前發皮氣會打自己, 上左遊戲治療之後唔見佢再有打自己行為, 不過發皮氣都間中都會, 起碼少左好多。

作者: qq619    時間: 17-10-13 17:05

樓主
可否 pm 我
謝謝

作者: joswong    時間: 17-10-23 23:41

可否比資嗎?

作者: gracewhum    時間: 17-11-6 08:25

樓主,麻煩你可否pm醫生資料給我,thanks🙏🏻🙏🏻
作者: JJnHH    時間: 17-11-15 00:39

請問可以pm醫生資料我嗎?謝謝

作者: ireneireneyiu    時間: 17-11-20 17:40     標題: 回覆樓主

可以pm醫生資料嗎?謝謝

作者: candice1019    時間: 17-11-29 03:03

我囡囡見完健康院, 等轉介去睇政府中。
相信都有排等, 請問我現階段可以做啲咩...?
可以給我你私人醫生既資料嗎?另外, CAC即係咩?
thx!

作者: JOJOCHING    時間: 17-12-7 15:18

可pm 醫生資料給我嗎?

作者: Erica2011    時間: 17-12-9 15:50

bestwish 發表於 17-10-13 15:51
好有用呀! 我囝之前發皮氣會打自己, 上左遊戲治療之後唔見佢再有打自己行為, 不過發皮氣都間中都會, 起碼 ...

可以pm資料給我嗎?

作者: bestwish    時間: 17-12-12 12:15

Erica2011 發表於 17-12-9 15:50
可以pm資料給我嗎?

我係屯門ywca做

作者: yanniewong    時間: 18-1-8 04:13

請問可否pm醫生及詳情給我,謝

作者: superbreadkaka    時間: 18-1-9 23:56     標題: 回覆樓主

我都想要精神科醫生資料啊,可以麻煩你pm給我嗎?

作者: Erica2011    時間: 18-2-4 14:23

katy211 發表於 16-10-26 12:42
我唔清楚你精神科醫生如何評估, ...

何否pm私家醫生嗎?

作者: Erica2011    時間: 18-2-4 14:24

可否pm私家醫生嗎?

作者: Erica2011    時間: 18-2-5 22:16

bamabi 發表於 17-3-5 19:47
我小朋友又係剛剛見到精神科醫生,又係話好輕微的adhd,  不用食藥。我request俾referral我排政府,醫生甚 ...

可否pm私家醫生資料嗎?

作者: raro    時間: 18-4-30 12:17

可否pm私家醫生資料,謝謝您

作者: Manwah    時間: 18-5-16 16:19

beadysc 發表於 16-10-26 18:07
PLS PM

作者: grapefruit1212    時間: 18-5-25 12:12     標題: 回覆樓主

可以pm醫生資料嗎? 謝謝

作者: Mamazaki    時間: 18-5-30 14:18

請問可否私訊一下醫生資料, 謝謝!
作者: 上等人    時間: 18-6-1 08:59     標題: 回覆樓主:

我自己都好疑惑究竟做評完估又點?懷疑個案多的是,成8千唔係人人比得起,比唔起既人又有咩方法幫到小朋友呢?

作者: 上等人    時間: 18-6-6 00:16

可比心理醫生資料及價錢給我嗎?懷疑adhd或資優,想先比私家醫生做初步評估先決定點做!

作者: stupideee123    時間: 18-6-6 23:51

可否PM
作者: fayebaba    時間: 18-8-17 13:48     標題: 回覆樓主:

樓主麻煩請pm私家醫生

作者: sikmiko    時間: 18-8-18 22:26

樓主,可否pm醫生資料俾我,謝謝
作者: siulam12    時間: 18-8-21 15:31

jaynepig 發表於 17-4-11 10:08
可否pm私家醫生資料

我都想知私家醫生資料, Thanks

作者: siulam12    時間: 18-8-21 15:33     標題: 回覆樓主

樓主, 想知私家醫生資料, 謝

作者: mangoloveho    時間: 18-8-28 11:39     標題: 回覆樓主

可以pm私家醫生資料給我 pls (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

作者: PurinBB    時間: 18-8-29 07:43

樓主麻煩可否PM私人精神科醫生給我,謝謝!
作者: dreamboywakeup    時間: 18-9-22 16:15

回覆 PurinBB 的帖子

樓主麻煩可否PM私人精神科醫生給我,謝謝!
作者: happyszesze    時間: 18-9-25 22:24

可否pm你個精神科醫生俾我?thanks

作者: 皓B媽    時間: 18-10-6 19:32     標題: 回覆樓主

樓主,可以Pm個醫生地址和電話俾我嗎?萬分感謝!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Schung1004    時間: 18-10-24 01:16     標題: 回覆樓主

可以pm 醫生資料給我嗎?

作者: super2002    時間: 18-11-6 23:24

請問可否介紹醫生評估?

作者: icman    時間: 18-11-26 23:16     標題: 回覆樓主

可否pm 醫生 ! 老師覺得囝囝擲界專注力不足!

作者: monkeydiary    時間: 18-12-19 04:11

可否介紹精神科醫生給我?囡囡上小二後,開始有ADHD的徵兆,上課遊魂,無法集中精神做功課等等

作者: hkskhcs    時間: 19-1-4 10:44

作者: Chubunhaha    時間: 19-1-12 00:05     標題: 回覆樓主

樓主,可以Pm個醫生地址和電話俾我嗎?(emoji)(emoji)感激(emoji)(emoji)

作者: Chans1988    時間: 19-1-13 23:57     標題: 回覆樓主:

Pm dr name pls

作者: janisjanis    時間: 19-3-8 18:57     標題: 回覆樓主

可否pm 資料?

作者: 瘦輝    時間: 19-3-15 09:22

我都想知私家醫生資料, Thanks
作者: monkeydiary    時間: 19-3-23 08:18

hkskhcs 發表於 19-1-4 10:44
回覆 monkeydiary 的帖子

如果發現有ADHD徵兆,應該先找合資格人士(例如:臨床心理學家)為是朋友做評估 ...

剛在2月分時在協康會做了評估,心理學家也只是說我女有ADHD的徵狀(可能是因為老師有投訴她「無時停」,但我卻接納到吧!)而排政府要等多1年半至2年的時間,所以現在只想快快找私家的精神科醫生再看看!

作者: fayesiu    時間: 19-8-12 23:03

樓主,請pm醫生資料,謝謝
作者: queenie_chan    時間: 19-8-22 13:28

Can you pls pm the Dr to me🙏🏻
作者: thermal4290    時間: 19-9-6 15:19

樓主,我小孩6歲了,政府評估係輕度ADHD,想再做一次評估,可以pm醫生資料我嗎
作者: joeylee266    時間: 19-9-10 06:54

我都想要你個私人醫生資料,唔該

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5