教育王國

標題: 宣小 vs 新油天 [打印本頁]

作者: Tata2016    時間: 16-7-31 23:46     標題: 宣小 vs 新油天

有細佬跟尾,請問大家會點揀?

作者: siden    時間: 16-7-31 23:57     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

新油

作者: 阿里媽媽    時間: 16-8-1 00:01     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

如果係我,我會揀新油天,因為唔想經歷多次考小一

作者: babaxmama    時間: 16-8-1 00:02     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

我會揀新油

作者: 小Monkey    時間: 16-8-1 00:12

2個相差幾多歲?
作者: punlik    時間: 16-8-1 00:25     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 00:51     標題: 引用:睇細佬是否名幼,如果是名幼如SC等,大部分

原帖由 punlik 於 16-08-01 發表
睇細佬是否名幼,如果是名幼如SC等,大部分人可取得比新油天更好既offer. 如家庭經濟許可,無需要哥哥取低 ...
新油天跟宣小比,是低了一線?

作者: punlik    時間: 16-8-1 01:16     標題: 回覆:JJDINOSAUR 的帖子

作者: Tata2016    時間: 16-8-1 06:30     標題: 引用:2個相差幾多歲?

原帖由 小Monkey 於 16-08-01 發表
2個相差幾多歲?
差3歲

作者: tsangnamnam    時間: 16-8-1 07:38

有細佬跟尾,揀新油天

作者: retriever    時間: 16-8-1 08:32     標題: 引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-08-01+發表睇細

原帖由 JJDINOSAUR 於 16-08-01 發表
唔好講差幾多線,可以自己上佢地官網睇下昇中統計,我認為差別好明顯。

作者: gigiwin888    時間: 16-8-1 08:35     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

對,不要看幾多缐,應該看升中紀錄才是最重要,即使津校是地區一缐,但升band 1得4成其實麻麻。

作者: retriever    時間: 16-8-1 09:55

gigiwin888 發表於 16-8-1 08:35
對,不要看幾多缐,應該看升中紀錄才是最重要,即使津校是地區一缐,但升band 1得4成其實麻麻。

...

仲要油天係香港出名谷既學校之一...

講多個壇內例子...

有人考小有SFA 叩返第一志願油天... 去左SFA...

最後係讀完一年SFA 插走去好野...

作者: ok3    時間: 16-8-1 10:00

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 00:51
睇你用咩去衡量囉!? 如果純以升中成績計......

作者: 章太郎    時間: 16-8-1 10:00

Tata2016 發表於 16-7-31 23:46

(emoji)

作者: retriever    時間: 16-8-1 10:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Tata2016+於+16-07-31+發表有

原帖由 章太郎 於 16-08-01 發表
考到宣小的小朋友學術應該不弱吧,咁响新油做頭4成的band 1應該唔難吖。綜觀交通學費細佬,新油就足夠了。

...
有教學過程吧。

如果考小前列等於6年後都前列,咁大學都唔駛考喎?!

作者: lovebb2    時間: 16-8-1 10:15     標題: 引用:Quote:原帖由+章太郎+於+16-08-01+發表考到

原帖由 retriever 於 16-08-01 發表
有教學過程吧。

Yes

作者: beagoodman    時間: 16-8-1 10:38     標題: 回覆:lovebb2 的帖子

如果諗住中學讀津校,又有細佬在高出生率年代,讀油天好過,宣小扣除要俾錢的中學,升band1津中方面,分分鐘係要俾足6年學費,被強制學樂器,6年學校環境差新油一截,帶唔到細佬入學,但最終又升津中仲差過新油天。在Ek問,你預在大量人囗支持SFA,KTS,APS㗎啦。

作者: retriever    時間: 16-8-1 10:46

beagoodman 發表於 16-8-1 10:38
如果諗住中學讀津校,又有細佬在高出生率年代,讀油天好過,宣小扣除要俾錢的中學,升band1津中方面,分分 ...

EK 絕大部份都係以昇學條件考慮, 財務負擔方面當然係樓主考慮啦...

不過油天谷得來未必值.

作者: Tata2016    時間: 16-8-1 10:49     標題: 引用:如果諗住中學讀津校,又有細佬在高出生率年

原帖由 beagoodman 於 16-08-01 發表
如果諗住中學讀津校,又有細佬在高出生率年代,讀油天好過,宣小扣除要俾錢的中學,升band1津中方面,分分 ...
哥哥係九龍塘名幼,但覺得不太適合SFA & APS,好彩叩到入油天,有細佬跟尾同目標係九華,細佬現在都是九龍塘名幼

作者: beagoodman    時間: 16-8-1 11:04     標題: 引用:Quote:beagoodman+發表於+16-8-1+10:38+如

EK 絕大部份都係以昇學條件考慮, 財務負擔方面當然係樓主考慮啦...

不過油天谷得來未必值.
點様谷?點樣谷得唔值呢?唔洗錢㗎喎。我姨甥讀緊,年年都攞學業獎,讀得好開心,小一至小六連精英班都無分,佢連補習班都無上。

作者: Tata2016    時間: 16-8-1 11:05     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-01+發表E

原帖由 beagoodman 於 16-08-01 發表
點様谷?點樣谷得唔值呢?唔洗錢㗎喎。我姨甥讀緊,年年都攞學業獎,讀得好開心,小一至小六連精英班都無分 ...
請問小朋友去左B1中學?

作者: Tata2016    時間: 16-8-1 11:08     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-1+09:58+編

SFA都有offer,但太谷及校舍舊早已放位

作者: punlik    時間: 16-8-1 11:17

作者: Tata2016    時間: 16-8-1 11:21     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-1+11:18+編輯+

原帖由 punlik 於 16-08-01 發表
哥哥不算學術型小朋友,我其實唔想佢太辛苦

作者: punlik    時間: 16-8-1 11:44

作者: monodad    時間: 16-8-1 11:56     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

我傾向讀津校,慳返D錢再俾佢喺有興趣嘅方面投放資源。升中方面,只要做到頭50%,都有機會升到B1中學,有細佬必收,可以減低細佬考小一嘅風險。而且兩個夾埋大拿拿慳返百幾粒,可以幫小朋友做好多嘢。

作者: mcl203    時間: 16-8-1 12:03

章太郎 發表於 16-8-1 10:00
考到宣小的小朋友學術應該不弱吧,咁响新油做頭4成的band 1應該唔難吖。綜觀交通學費細佬,新油就足夠了。

...
點解考到宣小....就會係新油做頭4成的band 1應該唔難??
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...

作者: kanhan    時間: 16-8-1 12:23

呢2間V S都要諗,
又唔係2間神校V s,
差不多。
作者: retriever    時間: 16-8-1 12:28

monodad 發表於 16-8-1 11:56
我傾向讀津校,慳返D錢再俾佢喺有興趣嘅方面投放資源。升中方面,只要做到頭50%,都有機會升到B1中學,有細 ...

樓主個CASE, 兩間都無中學, 用錢方面差別易計....

反而好奇, 亦想討論下津直屬跟直資龍, 在駛費方面既差異.

津直屬上中學有位數限制, 人地跑你唔可能停, 因為睇名次睇人頭...

所以有唔少人外補, 幾樣ECA 搏入校隊, 將來搏留多個機會俾面昇中....

直資龍係滿足昇中條件就OK, 唔一定要跟人跑...

所以問題如下:

讀津直屬, 零學費唔等於零駛費.

讀直資龍, 是否讀津校既課外駛費, 完全復制加 ON TOP 落直資學費上.

最後有無可能, 兩者駛費其實係COMPARABLE?

作者: ok3    時間: 16-8-1 12:35

mcl203 發表於 16-8-1 12:03
點解考到宣小....就會係新油做頭4成的band 1應該唔難??
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...:joyous ...
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月洗費過萬. 貴過讀直私

作者: punlik    時間: 16-8-1 12:37

作者: monodad    時間: 16-8-1 12:38     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-1+12:30+編

其實讀任何學校,會外補嘅始終都會外補,例如讀神校龍,你亦可以選擇唔外補,不過會唔會影響成績就冇人會肯定,但相信大部分父母都希望子女無論讀咩學校都名列前茅嘅。

作者: beagoodman    時間: 16-8-1 12:43     標題: 引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-01+發表

原帖由 Tata2016 於 16-08-01 發表
請問小朋友去左B1中學?
佢出年才升中,佢自己鐘意九華,但佢成績優異,佢父母想同佢試更高。

作者: retriever    時間: 16-8-1 12:47

punlik 發表於 16-8-1 11:44
名校間間都辛苦.辛苦得來有九成概率BAND1總比五成好.好多名校都辛苦, 但是小朋友都很喜歡返學, 喜歡自己學 ...

其實間間官津都谷谷地架, 制度使然...TOP 校有TOP 校谷, 中間既有中間既谷...

不過 $$$ 真係一個問題...

學樂器要求功名幫助昇中, $$$ 唔少.

作者: retriever    時間: 16-8-1 12:47

beagoodman 發表於 16-8-1 12:43
佢出年才升中,佢自己鐘意九華,但佢成績優異,佢父母想同佢試更高。

...

邊間係更高?!

作者: beagoodman    時間: 16-8-1 12:51     標題: 引用:Quote:beagoodman+發表於+16-8-1+12:43+佢

邊間係更高?!
平均成績比九華更高的中學。

作者: retriever    時間: 16-8-1 12:53

monodad 發表於 16-8-1 12:38
其實讀任何學校,會外補嘅始終都會外補,例如讀神校龍,你亦可以選擇唔外補,不過會唔會影響成績就冇人會肯 ...

同意 "會外補嘅始終都會外補"

不過ECA 都係一個問題, 求功名去幫助昇中, 無對外對內都唔少$$$$...

我無希望小朋友名列前矛喎, 我只想佢態度正確, 跟到課程...

初小課程, 要名列前矛姐係要效率同準繩度, 特別如果係男仔, 唔操練好難做到...

太早操練唔係好事...

作者: retriever    時間: 16-8-1 12:56

ok3 發表於 16-8-1 12:35
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月 ...

果日坐的士, 司機大佬問我駛費問題, 我都唔好意思講....

點知佢後來話, 佢女在名女津讀, 為昇中呈分試不容有失, 外補加ECA 都係近萬元...

汗顏...

作者: beagoodman    時間: 16-8-1 12:57     標題: 引用:Quote:章太郎+發表於+16-8-1+10:00+考到宣

原帖由 mcl203 於 16-08-01 發表
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...:joyous ...
得罪講句,呢d真係井底之見,報讀宣小同全港入讀小一的人佔多少,有好多小朋友無讀名幼,無考直私,只因家庭負擔,而唔係佢地質素差d,事實上大把臥虎藏龍。

作者: retriever    時間: 16-8-1 13:02

beagoodman 發表於 16-8-1 12:51
平均成績比九華更高的中學。

以前睇過油天昇中統計, 印象中昇入成績好過九華既中學, 每年只係一個半個...

作者: retriever    時間: 16-8-1 13:04

beagoodman 發表於 16-8-1 12:57
得罪講句,呢d真係井底之見,報讀宣小同全港入讀小一的人佔多少,有好多小朋友無讀名幼,無考直私,只因家 ...

態度重要過程度....

而家幸福既小朋友, 程度好多係SPOON FEED 番來..

作者: hkpapa852    時間: 16-8-1 14:01

其實以升B1中學比例去衡量一線私小同一線官津小學, 根本就不公平了吧!

私小收生自主, 加上要俾學費. 入讀私小既家庭, 基本上全部對學業上既要求都唔會太低. 但官津小學呢? 即使係一線名校, 因為9成以上學生都係全部派入嚟既, 唔一定所有家庭對學生學業都好有要求, 所以一線私小同線官津升B1比例會相差20%, 甚至30%, 其實一D都唔出奇.
作者: mama64    時間: 16-8-1 14:06

有鬥心和自律的, 入APS考B1a中學 !

http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

作者: 小Monkey    時間: 16-8-1 14:22

真實例子:新油天班1,tennis 有名次,自行皇仁無行,最終九華!父母期望其實好高,入九華不是佢地目標。
作者: judy    時間: 16-8-1 14:24

如果一定要考慮细佬跟尾的話,那就油天。
作者: judy    時間: 16-8-1 14:26

不過油天谷得來未必值.

正确。
作者: 小Monkey    時間: 16-8-1 14:28

但是都谷得好厲害,猶其抄寫!朋友仔最後hea樂器亦只得九華。父母及囝仔好不甘心。所以心宜九華入新油天ok, 但唔好諗住唔駛谷!
作者: siden    時間: 16-8-1 14:29     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

如果我有仔入到九華我已經開香檳。

所以我prefer揀新油完全方向正確

作者: kkhon    時間: 16-8-1 14:48

回覆 beagoodman 的帖子

同意,大把吾使補習,父母自己教,成绩仲top。吾好以为讀津校就好易跑出,競爭同壓力一点也不比直私少。另外考到好的小学或叩到门绝不代表以后讀書一定叻,吾努力一样屎得。好似我仔果级1x个叩门生,有6,7成依家吾知排左去边。考得前的小一,二有一班人;小三,四又另一班;到小五,六呈分競爭更激烈。
作者: kkhon    時間: 16-8-1 14:55

回覆 retriever 的帖子

如果中学target男/女拔丶St Paul coed 丶LS丶St joe 丶Maryknoll/mount 丶St Mary ……好老實油天就吾係果杯茶。
作者: kkhon    時間: 16-8-1 15:04

回覆 Tata2016 的帖子

兩间都谷,要入神级中学,錢不成问题宣小,只求band1中学油天。
作者: mcl203    時間: 16-8-1 15:05     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-1+12:03+點解考

原帖由 ok3 於 16-08-01 發表
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月 ...

我小朋友小學都係讀津小,仲要有直屬小學,(每月唔計交通開飯既),真係見唔少同學係使費好甘,過皮都好常見,去到去中尾段都極少見係每月3兩K使費,都穩穩陣陣極大機會升直屬中學,根本唔使點爭位

D校隊爭出學界果陣又要使多1萬幾千,明操暗操,其他他校D插班生幾個月後就少在前列位置,所以先有D奇怪,考到私小就咁易係津小入前40%, 現實又好多係某D津小前50%都係放棄私小先入津小既 ,唔使神化直私咁識揀5歲既考生

作者: mcl203    時間: 16-8-1 15:07     標題: 引用:回覆+Tata2016+的帖子 兩间都谷,要入神级

原帖由 kkhon 於 16-08-01 發表

兩间都谷,要入神级中学,錢不成问题宣小,只求band1中学油天。 ...
入頂級學校唔一定係睇成績既

作者: hkpapa852    時間: 16-8-1 15:19

回覆 kkhon 的帖子

kkhon 咁有幾多人吾使靠成绩入大学

我代答

通常D1賽場成日攞獎, 或年年某某校際比賽都入4強既中學, 都收唔少係相關技能有優異表現既學生(通常都唔多理佢地既成績)  

不過呢班人, 好多時候都係入唔到U果班

作者: mcl203    時間: 16-8-1 15:19

mcl203 發表於 16-8-1 15:07
入頂級學校唔一定係睇成績既
咁有幾多人吾使靠成绩入大学 發表於 1 分鐘前

咁要先界定點算係成績"好"了

讀大學當然睇成績啦....成績公認要好既就睇入乜大學入乜科了

最後....唔信我講既就請随便....我只係分享我知果DD ~~~

作者: mcl203    時間: 16-8-1 15:24

hkpapa852 發表於 16-8-1 15:19
回覆 kkhon 的帖子

問下D朋友....同學係來自边D小學.....又分左去乜班
就唔難知來自乜乜小學既....係咪如坊間所講手瓜個個都係好硬既
只睇成績....係咪全部都係123份子....咪得囉

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 15:48     標題: 回覆:retriever 的帖子

虛心請教:如果兩間私校比,宣小 vs 高主教,大家又點睇?
我小朋友有一樂器旁身。

作者: 小Monkey    時間: 16-8-1 15:52

甚麼樂器?
作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 15:56     標題: 引用:甚麼樂器?

甚麼樂器?
大提琴

作者: mcl203    時間: 16-8-1 16:10     標題: 回覆:JJDINOSAUR 的帖子

我就揀高主教,升中穩陣D~~~

作者: 小Monkey    時間: 16-8-1 16:14

這𠆤instrument ok, 中、西樂団都要
作者: 小Monkey    時間: 16-8-1 16:16

如果本身有樂器,可向老師提出。
作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 16:41     標題: 引用:我就揀高主教,升中穩陣D~~~ +

我就揀高主教,升中穩陣D~~~
但宣小升中成績也很亮麗,男拔搖籃。
高主教書院也不過是 b1c,有人說爭歺餐死也不過如此。

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 16:42     標題: 引用:如果本身有樂器,可向老師提出。

如果本身有樂器,可向老師提出。
你是指小學的老師?

作者: retriever    時間: 16-8-1 16:56     標題: 引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-8-1+15:25+編輯+

點駛萬銀,點解昇梗中學都仲用3,幾千?

作者: sissysze    時間: 16-8-1 16:57     標題: 引用:Quote:章太郎+發表於+16-8-1+10:00+考到宣

即係 = 多多人覺得去插班係 easy 執一樣

作者: mcl203    時間: 16-8-1 17:07

retriever 發表於 16-8-1 16:56
點駛萬銀,點解昇梗中學都仲用3,幾千?

係部份津小....某D玩法已成既有文化
無論你升硬中學....或無心直上中學....使費已在部份家長係必然既事
又即係所謂學校唔谷 家長谷....又另即係使左既唔一定志在直上中學...又或上唔到中學
所以....私小使費大於津小唔一定係絕對
使一皮有幾難....黎一個全科補+3-4樣体藝....一皮未必夠找數 ~~~

作者: retriever    時間: 16-8-1 17:10

回覆 mcl203 的帖子

"考到私小就咁易係津小入前40%, 現實又好多係某D津小前50%都係放棄私小先入津小既 ,唔使神化直私咁識揀5歲既考生"

我咁睇, 私直揀人有佢乎一套. 如果一位小朋友有好多學校收或跑到最後, 我覺得MEAN SOMETHING..

如果係一間半間, 其他衰哂, 就算神校收都唔代表咩野...

私小/津小生態唔同, 不少私小唔重抄寫仲深度... 考到私小確唔你保證津小前列.

私小入津小更加正常不過, 錢係好重要考慮. 而且津小有直屬津中, 除左DG, 諗唔到私小有邊間更吸引.

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 17:16     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子 "考到私小就咁易係津

回覆 mcl203 的帖子
高主教有直屬津中,不過是 b1c。請教:值得嗎?

利申:只得一粒仔

作者: judy    時間: 16-8-1 17:24

D校隊爭出學界果陣又要使多1萬幾千,明操暗操,其他他校D插班生幾個月後就少在前列位置,所以先有D奇怪,考到私小就咁易係津小入前40%, 現實又好多係某D津小前50%都係放棄私小先入津小既 ,唔使神化直私咁識揀5歲既考生

正确,邊處都生活艱難。

生長於美國嘅,要努力工作。生長於津巴布偉嘅,也要努力工作。美國人想去津巴布偉做人上人,咪搞笑啦。

作者: retriever    時間: 16-8-1 17:26

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 17:16

有無準備中學出國?

除左昇中入U, 對孩子小學成長有無什麼期望?!

如果係抽獎前, 我一定話留宣小抽獎.

作者: ok3    時間: 16-8-1 17:29

一鳥在手呀! 況且高主教都已經好唔錯. 今年爭小一幾多人? 你想6年後出公海再搏過?

作者: mcl203    時間: 16-8-1 17:37

高主教中學都好好啦喎....進可攻退可守...6年間可因應小朋友去調整...唔太離譜直中包底

宣小升男拔要暸解吓係小朋友取到乜背景長處....考入數字未必代表一齊~~~

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 17:39     標題: 回覆:retriever 的帖子

期望小朋友留港入U,不過也不排除中學出國,要看小朋友到時意願。

唉,我揀左高小,冇參加大抽獎,比其他人事後話我蝕底 ,我係咪錯?

作者: hkpapa852    時間: 16-8-1 17:42

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 17:39
期望小朋友留港入U,不過也不排除中學出國,要看小朋友到時意願。

唉,我揀左高小,冇參加大抽獎,比其他 ...
路係你同小朋友一齊行既, 唔抽獎關佢咩事?

自己覺得OK就可以了

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 17:45     標題: 回覆:ok3 的帖子

係,真係怕怕。盡見人生百態,慶幸自己一鳥在手

作者: mcl203    時間: 16-8-1 17:49

ok3 發表於 16-8-1 17:29
一鳥在手呀! 況且高主教都已經好唔錯. 今年爭小一幾多人? 你想6年後出公海再搏過?
...
高主教成績前列既都好多係6年後出公海再搏過...最終好多都成功
唔成功既又可以番屋企抖吓....好穩陣

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 17:53     標題: 引用:Quote:JJDINOSAUR+發表於+16-8-1+17:39+期

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
路係你同小朋友一齊行既, 唔抽獎關佢咩事?

自己覺得OK就可以了
多謝你。

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 17:59     標題: 引用:Quote:ok3+發表於+16-8-1+17:29+一鳥在手呀

高主教成績前列既都好多係6年後出公海再搏過...最終好多都成功
唔成功既又可以番屋企抖吓....好穩陣:joyous ...
多謝你地

高小真係進可攻、退可守。雖然讀私小洗費好大,但睇完你地以上留言高見,又覺得津小洗費少又不是必然的了。而我地只有一粒仔,真的不想因為條件限制而唔比機會佢

多謝大家高見,今天學了不少!

作者: ok3    時間: 16-8-1 18:01

mcl203 發表於 16-8-1 17:49
唔成功既又可以番屋企抖吓....好穩陣:joyous ...
重點係喺高小出公海搏, 唔得可以番屋企抖吓. 其它冇backup嘅小學出公海搏, 唔得?! 可能已葬身大海了

作者: JJDINOSAUR    時間: 16-8-1 18:15     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-1+17:49+高主教

原帖由 ok3 於 16-08-01 發表
重點係喺高小出公海搏, 唔得可以番屋企抖吓. 其它冇backup嘅小學出公海搏, 唔得?! 可能已葬身大海了:joyous ...
謝謝高見。

我應該對自己選擇有信心才對

作者: Bosco爸爸    時間: 16-8-2 16:33

回覆 JJDINOSAUR 的帖子

宣小肯定高一線, 睇升中派位好明顯, 宣小勝,
不過, 宣小要交學費, 如有細佬細妹無得跟住入, 這是需要考慮的地方

作者: miffyumiffy    時間: 16-8-2 17:08

Tata2016 發表於 16-7-31 23:46
睇完呢個帖, 都幾好笑

我仔前兩年新油天畢業

乜油天好谷讀了6年真係唔覺, 我仔每日做功課唔超過1.5個鐘, 佢放學去補習社1.5hr, 一星期有幾日留校玩課外活動到5pm, 6點半回到家, 8點開飯, 未見過佢未做完功課

除了九華之外, 派得幾個區外名校
得4成派band 1, 就咁數, 都有8x-9x啦
http://www.ycps.edu.hk/wordpress ... ry1516_20160712.pdf

作者: beagoodman    時間: 16-8-2 17:18     標題: 回覆:miffyumiffy 的帖子

宣小有得揀學生又收幾千學費,升中純數據根本就要比新油天好,就算差唔多,已代表教學性價比低,唔抵讀。

無得揀學生,又來自五湖四海,新油天的升中表現其實算難得。如果target 去津中,扣除宣小的高比率升去直資中學,大家其實唔係相差咁遠。掉反轉來講,如果除去家庭經濟負擔能力(呢方面平均宣小應明顯優越)的因素,新油天的學生好似宣小咁多人去考直資中學,可能成就出另一張截然不同升中成績表,樓主有細仔跟尾又心儀九華,換了是我,我prefer新油天。

作者: happybbpig    時間: 16-8-2 18:12

叩呢間要唔要111? 考什麼?
作者: happybbpig    時間: 16-8-2 18:16

回覆 beagoodman 的帖子

小朋友入到合適的學校
作者: happybbpig    時間: 16-8-2 18:19

有沒補習? 或是學校學術已很好唔洗補?
作者: AsaphEunice    時間: 16-8-2 18:57     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

油天

作者: retriever    時間: 16-8-2 22:03     標題: 引用:Quote:Tata2016+發表於+16-7-31+23:46+有細

原帖由 miffyumiffy 於 16-08-02 發表
睇完呢個帖, 都幾好笑

我仔前兩年新油天畢業
你意思係每天1.5hr 功課+1.5hr 補習?

油天名氣大,但係而家家長關注"關鍵字"學校。 九華今時今日已經唔算關鍵字。

作者: CSSMF    時間: 16-8-2 22:59     標題: 回覆:punlik 的帖子

私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生 intake 完全唔同。絕對唔同意新油低一線過宣小。而且升中好過九華嘅亦絕對唔止一個半個囉!喺津校來講, 新油升中派位絕對非常亮麗!要留意, 新油係無聯繫中學, 有咁嘅升中率非常難得!

作者: 奥脫福    時間: 16-8-2 23:26

關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。
作者: beagoodman    時間: 16-8-2 23:35     標題: 引用:私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生+int

原帖由 CSSMF 於 16-08-02 發表
私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生 intake 完全唔同。絕對唔同意新油低一線過宣小。而且升中好過九華嘅 ...
Agree! 有d人一味話谷,但係具體點谷又講唔出,又盲踩一通話谷得唔值,又唔去睇下係唔係有咁多津校在無直屬中學情況下有如此升中成績,到有第一身家長現身發言又唔服.....

作者: beagoodman    時間: 16-8-2 23:40     標題: 引用:關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。

原帖由 奥脫福 於 16-08-02 發表
關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。
唔明什麼是關鍵字,可賜教?

作者: siden    時間: 16-8-2 23:40     標題: 引用:Quote:原帖由+CSSMF+於+16-08-02+發表私小

原帖由 beagoodman 於 16-08-02 發表
Agree! 有d人一味話谷,但係具體點谷又講唔出,又盲踩一通話谷得唔值,又唔去睇下係唔係有咁多津校在無直屬 ...
因為其中一些家長仲維持在要俾$的名私一定比津校好一截的見解- 嗱,我只同意好一些,不同意好一截。

另外一些家長,佢地正俾緊$讀名私。唔覺得名私高人一截,又如何justify自己個個月俾$交學費?

作者: punlik    時間: 16-8-2 23:41     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

作者: Yanamami    時間: 16-8-2 23:56

Emmmm........唔通真係要討論到开学先決定到?
作者: 奥脫福    時間: 16-8-3 00:03

Tata2016 發表於 16-8-1 10:49

哥哥係九龍塘名幼,但覺得不太適合SFA & APS,好彩叩到入油天,有細佬跟尾同目標係九華

其實答案己經顯然易見。不過想不到有人唔止踩小學,就連中學都踩埋。。。
咁樓主你就要諗清楚。。。

係咪有人玩緊震倉喇!

作者: Tata2016    時間: 16-8-3 00:18     標題: 回覆:宣小 vs 新油天

心中已有答案,感謝各位無私的意見,共勉之

作者: beagoodman    時間: 16-8-3 00:23     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+00:01+編輯+

原帖由 punlik 於 16-08-02 發表

spcc和鮮魚行兩間都是好學校,考慮到生源,不可以直接比較.但 ...
如果有人同時有SPCC同鮮魚行offer,應可上A1橫掂都係,就用埋MIT, Oxford , Cambridge 來講,入到咪入去讀囉,真心恭喜晒,但何須亂踩其他?(我唔話你,你唔係)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5