教育王國

標題: 伊利沙伯中學 vs 曾肇添 [打印本頁]

作者: KOC    時間: 16-7-29 12:29     標題: 伊利沙伯中學 vs 曾肇添

那一所好些?
作者: hillken    時間: 16-8-5 23:57     標題: 引用:那一所好些?

原帖由 KOC 於 16-07-29 發表
那一所好些?
曾肇添DSE成績好D

作者: siden    時間: 16-8-6 08:48     標題: 回覆:伊利沙伯中學 vs 曾肇添

曾成績好

但可能伊中開心些

作者: YmOra    時間: 16-8-6 12:33

曾記較適合受谷的孩子,且由學校帶領為主.
伊中較適合自主性強的孩子,要自動自覺.

作者: kkmun    時間: 16-8-6 15:32

好多人以為曾記谷, 期實不是, 它們的工課比林護少, 需求學生自動自覺.  學生會選會長, 校方容許參選人到各班演講拉票, 可見鼓吹民主風氣.
作者: smartwong    時間: 16-8-6 17:28

回覆 kkmun 的帖子

可能功課的多少好視乎個人的能力而定,每人看法不同,因人而異,我就見過有個家長話林護其實唔算太多功課,反而校方好鼓勵同學們積極參與課外活動,孩子讀得算輕鬆,不像一般人想像中那麼谷!
作者: wongkaka    時間: 16-8-11 01:08

伊中
我朋友的孩子在曾讀, 壓力大到要吃药
作者: HMCHAN    時間: 16-8-11 07:50

我囝囝讀曾肇添今年升中四,過去嗰三年中一至中三功課唔算太多睇佢都讀得幾輕鬆而成績方面都過得去,我又唔覺得曾肇添好似其他家長講到咁恐怖喎.
作者: mega_yi1    時間: 16-8-11 14:11

wongkaka 發表於 16-8-11 01:08
伊中
我朋友的孩子在曾讀, 壓力大到要吃药
阿囡讀了六年, 功課吾交無問題, 何來有壓力, 只是個別事件.
作者: KOC    時間: 16-8-11 15:01

mega_yi1 發表於 16-8-11 14:11
阿囡讀了六年, 功課吾交無問題, 何來有壓力, 只是個別事件.
伊中喜歡收那類學生?

作者: mega_yi1    時間: 16-8-11 19:41

已經六年前事,不記得, 每年11月份學校有講座,應該有提及。
作者: wongkaka    時間: 16-8-12 09:26

當然係個別事件, 但確是事實只是給意見:  真的能谷的才考慮

作者: mega_yi1    時間: 16-8-12 11:16

各人感覺吾同, 我見中一至中五阿囡讀得好輕鬆,只是中六來了新校長比較谷D,
我囡今年DSE 考得最好一年, 學生摘了52粒 5**
作者: wongkaka    時間: 16-8-13 02:10

證明您女好適合呢套教法

可是學校成績好, 唔代表其教學方法好, 個個讀得開心

樓主就是想多聴意見
作者: johnmamama    時間: 16-8-13 14:09

mega_yi1 發表於 16-8-11 14:11
功課最後都要交番,沒有懲罰。 上年換了校長之後, 沒交功課就留堂。
作者: DFSON    時間: 16-8-13 14:36     標題: 回覆:伊利沙伯中學 vs 曾肇添

我都係曾既家長,完全唔覺得谷,功課亦不多,老師都無比壓力學生,我亦好欣賞王校長。

作者: HELRON    時間: 16-8-29 16:34

我仔也是讀曾記,今年升中6了,一路都不覺又谷佢地,反而覺得佢地無物功課做.好得閒.
作者: little_yolky    時間: 16-8-30 13:12

總結就係自行入既就讀得輕鬆, 好彩抽入既就真係噩夢既開始, 讀到要食藥。所以大家選校唔可以太勉強, 要睇小朋友既性格..........不過, 呢句都係無人聽得入耳。
作者: wongkaka    時間: 16-8-30 17:05

同意
作者: tzekiubb    時間: 16-9-23 12:01

little_yolky 發表於 16-8-30 13:12
總結就係自行入既就讀得輕鬆, 好彩抽入既就真係噩夢既開始, 讀到要食藥。所以大家選校唔可以太勉強, 要睇小 ...

係,真係一定要睇小朋友程度(emoji)(emoji)

作者: HermanWai    時間: 16-9-23 22:52

想請教曾肇添既家長

曾記有中四選科 有2個精英班
A 班是否要修讀 PHY CHEM BIO + M1/M2
B 班修讀 PHY CHEM+ 任何 1 X OR 2X 呢?
想知其他 3 班有沒有固定科目而編班呢?

THANKS
作者: HMCHAN    時間: 16-9-24 11:33

曾記F4選科分班大約如下:
E班:物,化,生+M2 修8科
D班:物,化,(生或其他科目)+M2 修8科
C班:物,化,(生或其他科目)+M1 修8科
B班:文科,商科,可加理科其中一科目 修7科
A班:文商科目 修7科
學生選班嘅優先次序係以F3全年總平均分嚟決定先後.
作者: DFSON    時間: 16-9-30 13:20     標題: 引用:想請教曾肇添既家長曾記有中四選科+有2個精

原帖由 HermanWai 於 16-09-23 發表
想請教曾肇添既家長

曾記有中四選科 有2個精英班

圖片附件: 1475212785613.jpg (16-9-30 13:20, 55.18 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=ODE2MzN8M2E4ZjIzNmZ8MTcxNTg1NDU0Mnww

作者: DFSON    時間: 16-9-30 13:20     標題: 回覆:伊利沙伯中學 vs 曾肇添

圖片附件: 1475212840157.jpg (16-9-30 13:20, 29.92 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=ODE2MzV8MWE1NzQ4MGJ8MTcxNTg1NDU0Mnww

作者: sharonslng01    時間: 16-9-30 14:13     標題: 回覆樓主:

我係曾肇添畢業,覺得初中課外活動比較多,而且要每人都揀一項黎參加
高中都唔係話谷得好緊要, 其實同學本身都識自動自覺, 老師係汁邊協助指導下咁樣

作者: MASAYA    時間: 16-9-30 15:47

little_yolky 發表於 16-8-30 13:12
總結就係自行入既就讀得輕鬆, 好彩抽入既就真係噩夢既開始, 讀到要食藥。所以大家選校唔可以太勉強, 要睇小 ...
所以可以試下自行一搏高,自行二揀間啱水平,乙一揀返自行二,自行一有幸入到都唔驚讀唔上,自行二或乙一入應該讀得輕鬆d而且乙一機會大d,通常水平越高越難入

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5