教育王國

標題: CKY vs DBS/ DGS / DBSPD [打印本頁]

作者: CapricornO    時間: 16-3-23 13:19     標題: CKY vs DBS/ DGS / DBSPD

作者: Yanamami    時間: 16-3-23 14:07

DBGS即係……?
作者: CapricornO    時間: 16-3-23 14:11

作者: Yanamami    時間: 16-3-23 14:18

DBS男校(中学),小学係DBSPD
DGS女校(中学), 小学係DGJS

你小朋友係男仔定女仔?現階段唔洗諗中学住吧……虽然两间小学都—條龙上中学~~

应該係CKY最愉快学习吧~~
作者: retriever    時間: 16-3-23 14:27

Yanamami 發表於 16-3-23 14:18
DBS男校(中学),小学係DBSPD
DGS女校(中学), 小学係DGJS

CKY 校長都無話係愉快學習...

仲話:"要成績好一定要付出, 咁一定辛苦架啦..."

作者: NeoMom    時間: 16-3-23 14:44

我想信大部份學校都想學生HAPPY, 只係同時學校都會有要求, 滿足到要求的便可繼續HAPPY, 滿足唔到的便好唔HAPPY

作者: mcl203    時間: 16-3-23 15:47

Yanamami 發表於 16-3-23 14:07
DBGS即係……?
男女校既choir 叫DBGS

作者: A-Mum    時間: 16-3-23 16:39

我覺得如果小朋友唔需要特別準備都可以考到嘅學校,就即係佢有能力讀,就會係佢嘅 happy school,可以有餘睱玩其他嘢
作者: MrBeast    時間: 16-3-23 16:47

Cky .
作者: Yanamami    時間: 16-3-23 17:38

參考下:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3D1&ordertype=1
作者: Violincello    時間: 16-3-23 18:01     標題: 回覆:CKY vs DBS/ DGS / DBSPD

CKY行IB,同DBG唔同,DB同DG其實都好唔同,要Happy, CKY同DB應該都Happy, DG相對較tough, 不過都較傳統學校少好多功課,我覺得都可以Happy,睇你點定,3間都👍

作者: superying    時間: 16-3-23 18:18     標題: 回覆:CKY vs DBS/ DGS / DBSPD

應該DB最happy

作者: Czech098    時間: 16-3-23 22:07     標題: 回覆:superying 的帖子

常聽說CKY很好,甚至有人會選CKY而棄神校,但論公開試成績,alumni network, 始終CKY仍有一段距離(新校可能是其一原因)。 咁,CKY有什麼吸引之處呢?是因為IB? 成績亮麗?愉快學習?

請教CKY家長們,小朋友入讀後覺得如何?會不會因不太谷而缺乏安全感?咁少考試測試,會否不夠競爭力?

作者: Alange    時間: 16-3-24 05:11     標題: 引用:+本帖最後由+CapricornO+於+16-3-23+14:11+

作者: SoLM    時間: 16-3-24 07:38     標題: 引用:Quote:原帖由+CapricornO+於+16-03-23+發表

作者: Yanamami    時間: 16-3-24 10:00

Alange 發表於 16-3-24 05:11
點解成日都話要搵 happy school!
happy or not happy 點界定?
你覺得是天堂,人家可能覺得係地獄。
Exactly, 同—间学校有快樂亦有不快樂既同学;有覚得谷同輕鬆既同学~
作者: retriever    時間: 16-3-24 10:44

回覆 Yanamami 的帖子

"Yanamami  不成立 "

CKY 劉校長親口講: 話佢地CKY 讀書讀得好, 都一定辛苦, 無話係快樂學習架.

作者: Yanamami    時間: 16-3-24 10:46

retriever 發表於 16-3-24 10:44
回覆 Yanamami 的帖子

"Yanamami  不成立 "
書讀得好就—定辛苦……呢句話不成立。
作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 10:57

SoLM 發表於 16-3-24 07:38
看看小朋友是否苦著臉、問下他們是否快樂、更甚問下有冇感到吃力辛苦;相信是最好方法。快樂學校不重要、快 ...
只有親身體驗過先至可以話係咪happy囉!

而且, 就算間學校真係令小朋友好happy, 咁係咪代表家長真係都會好happy先?
好似走去讀自然學校, 相信大多數小朋友好會happy, 但家長buy唔buy先?

所以, 成日問人邊間係happy school, 其實無乜意義, 諗清楚自己對小學有咩要求先啦!

作者: retriever    時間: 16-3-24 11:12

回覆 hkpapa852 的帖子

其實HAPPY SCHOOL 呢個TERM 有D 誤導...
有不少家長, 覺得輕鬆就是HAPPY, 反之, 不輕鬆就不HAPPY....

問題係, 做緊有興趣既野, 可以不輕鬆, 也辛苦... 但係HAPPY 喎...

作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 11:17

retriever 發表於 16-3-24 11:12
回覆 hkpapa852 的帖子

其實HAPPY SCHOOL 呢個TERM 有D 誤導...
其實最大問題係, 小朋友happy時, 家長係咪都happy先?

話說幾年前我朋友成日話個女讀得開心邊間學校都唔緊要, 結果個女小一派得唔好, 去叩門最後又幾間收, 阿女話鍾意間較輕鬆既二線小學, 但朋友最後都係幫個女揀咗間出名谷既地區一線, 結果幾年嚟日日同阿女係學業上搏鬥.....

所謂話要搵間happy school, 到底係要間學校令小朋友happy, 定係令家長happy, 定係要兩者都happy先?

作者: mcl203    時間: 16-3-24 11:20

hkpapa852 發表於 16-3-24 11:17
其實最大問題係, 小朋友happy時, 家長係咪都happy先?

話說幾年前我朋友成日話個女讀得開心邊間學校都唔緊 ...
Happy school....入讀果1刻應該係好happy嫁 ~~~

作者: ANChan59    時間: 16-3-24 11:41     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-3-24+11:12+回

原帖由 hkpapa852 於 16-03-24 發表

話說幾年前我朋友成日話個女讀得開心邊間學校都唔緊 ...
我一直聽到 happy learning, 唔知邊間學校整間 happy school 個名稱。

Happy learning 合理些,但不是指所有學生!

作者: Busybody!    時間: 16-3-24 11:47     標題: 回覆:CKY vs DBS/ DGS / DBSPD

作者: mcl203    時間: 16-3-24 12:22

Busybody! 發表於 16-3-24 11:47
乜嘢係愉快學習/happy school? 如果小朋友每日7am-4pm上學,回來工作温習到9pm, 每天14個鐘那樣生活6年,大 ...
唔辛苦啦...我聽見有初中生講...佢地有時7點返到學校...經常7點先返到屋企(校隊後)
攰到係地鐵有位都唔可以坐....怕上左網...辛苦過返工
現今香港部份家長係咪太苛刻... 1方便就話要happy school happy learning
另1面就加大壓力俾D小朋友...唔可以做乜做乜

作者: Busybody!    時間: 16-3-24 12:27     標題: 引用:Quote:Busybody!+發表於+16-3-24+11:47+乜

作者: wingsma    時間: 16-3-24 21:30

對尼個問題通常有句︰「考到至講喇!」

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5