教育王國

標題: 喇沙插班 [打印本頁]

作者: YYbb111    時間: 16-3-22 22:59     標題: 喇沙插班

請問如果想小二插班,喇沙會prefer英華小學還是九龍塘學校(小學部)的學生? 謝謝指教!

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-22 23:01     標題: 回覆:YYbb111 的帖子

聽小四家長講今年有個舊年英華級第一插左入喇小。

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-22 23:05     標題: 回覆:YYbb111 的帖子

考呢兩間全級頭幾名,要有機會考筆試應該無問題

作者: 小曳人    時間: 16-3-23 11:13

我真係無乜點聽過有人由KTS轉過嚟.....
但YW,知兩個,一個speech day 企响台攞過十個數學/音樂獎嗰位,仲有今年插小二,傳聞平均分達99%嗰位!

(snoopy 校長眼光的確唔錯!)

作者: retriever    時間: 16-3-23 11:20

晴晴小B 發表於 16-3-22 23:05
考呢兩間全級頭幾名,要有機會考筆試應該無問題
係咪基本上都有筆試?
還是叫去得筆試, 就OK?

作者: ppmmbb    時間: 16-3-23 11:26

小曳人 發表於 16-3-23 11:13
但YW,知兩個,一個speech day 企响台攞過十個數學/音樂獎嗰位,仲 ...

八掛下先

YW果兩位叻仔入到LS,唔知考乜位置呢?

作者: Soundervolt    時間: 16-3-23 11:30     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-3-22+23:05+考呢

原帖由 retriever 於 16-03-23 發表
係咪基本上都有筆試?
還是叫去得筆試, 就OK?

每年每級大約平均會有200多人申請插班,學校會喺申請者當中挑選2-30人一齊在7月初接受中英數三科筆試,再由當中挑選合適申請人進行最後階段面試。

作者: retriever    時間: 16-3-23 11:43

Soundervolt 發表於 16-3-23 11:30
每年每級大約平均會有200多人申請插班,學校會喺申請者當中挑選2-30人一齊在7月初接受中英數三科筆試,再 ...

咁筆試既水平, 是否投考年級既年終水平, 還是再加一年?

數學是否有奧數成份?

作者: 小曳人    時間: 16-3-23 11:46

ppmmbb 發表於 16-3-23 11:26
八掛下先
好明顯就算唔係全級第一,都唔爭好遠...
FYI 平均分90%以上,平均每班約5-6個 (初小可能多少少),但舊年小二第一二次最高分有96-97%左右,呢個99%,你話.... 佢咩位置喇!

作者: Soundervolt    時間: 16-3-23 11:52     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-3-23+11:30+

咁筆試既水平, 是否投考年級既年終水平, 還是再加一年?

數學是否有奧數成份?

通常會考返投考年級嘅年終水平(未必會用當年試卷),因為已經唔容易,所以唔需要再考深一年。數學試卷當中沒有奧數成份。

作者: 小曳人    時間: 16-3-23 11:52

考出名少少嘅直私校全級頭十名,基本上有筆試入場券
作者: retriever    時間: 16-3-23 11:56

小曳人 發表於 16-3-23 11:46
好明顯就算唔係全級第一,都唔爭好遠...
FYI 平均分90%以上,平均每班約5-6個 (初小可能多少少),但舊年小 ...
其實我唔係咁鍾意呢D, 96%-99%... 我覺得唔正常....

借題發揮... 坦白講, 最近廣泛談論既大學生悲劇, 部份原因就係我地既教育(我唔講教育*制度*), 沒有健康地讓孩子嘗試"錯", 並從錯誤中學習...

作者: Soundervolt    時間: 16-3-23 12:10     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+16-3-23+11:46+好明顯

其實我唔係咁鍾意呢D, 96%-99%... 我覺得唔正常....

借題發揮... 坦白講, 最近廣泛談論既大學生悲劇, 部份 ...
考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。不過放心,初小跟高小甚至中學嘅學習要求同條件都唔一樣,愈高年班愈少95-100分出現,會有大把機會領畧錯誤中學習。

作者: giant_japan    時間: 16-3-23 12:23     標題: 回覆:喇沙插班

請問點申請?

作者: 小曳人    時間: 16-3-23 12:27

giant_japan 發表於 16-3-23 12:23
請問點申請?
五月尾前,自行寄信去申請,附上最近考試成績表

作者: Soundervolt    時間: 16-3-23 12:30     標題: 引用:請問點申請? +

原帖由 giant_japan 於 16-03-23 發表
請問點申請?
學校唔會有公開招生通告,如果有興趣可以喺每年五月尾前寄上一封包括過去校內外成績及essential嘅申請信,學校會喺6月至電獲筆試機會嘅申請人進行7月筆試。

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-23 13:09     標題: 引用:考出名少少嘅直私校全級頭十名,基本上有筆

原帖由 小曳人 於 16-03-23 發表
考出名少少嘅直私校全級頭十名,基本上有筆試入場券
我綜合成功插班既例子,發現由一線學校轉過來既同學大約係原校全級五名內,二線學校就要級第一名。

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-23 13:14     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+16-3-23+11:46+好明顯

借題發揮... 坦白講, 最近廣泛談論既大學生悲劇, 部份 ...
相對出面地區名校,喇小考試壓力真係輕鬆好多,呈分試前既所有考試係唔使計常識同SCI個啲術科,考試只需要溫中英數

作者: 晴晴小B    時間: 16-3-23 13:20     標題: 回覆:retriever 的帖子

而且學校又唔鍾意比較學生校內成績,考得不太理想既同學又唔會比老師照肺,學生又唔使太煩升中,邊有壓力呢

作者: retriever    時間: 16-3-23 13:34

Soundervolt 發表於 16-3-23 12:10
考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。不過放心,初小跟高小甚至中學嘅學習要求同條 ...

"考到平均分96-99可能都會經過多次失敗及錯誤先至有咁嘅成績。"

咁岩出事既大學生都係DSE 頭果兩年既畢業生....

有港大教授歸咎於DSE 少讀一年入大學, 學生無以前成熟....

但係有無考慮過而家DSE 對學生準繩度和效率既高要求?

以前HKAL理科, 只要7X% 都可以攞A...

講返轉頭, 我意思係, 以近乎"不能錯"為目標, 唔係咁正常..

作者: 靚螺頭    時間: 16-3-23 13:51     標題: 回覆:retriever 的帖子

DSE都無AL咁難

作者: 靚螺頭    時間: 16-3-23 13:53     標題: 回覆:retriever 的帖子

99.X平均分都係個別同學

作者: rai_fc    時間: 16-3-23 15:09

Pick Ying wah.  If cannot transfer to la salle in p2, at least almost guarantee can get to Ying wah secondary.

作者: giant_japan    時間: 16-3-23 23:47     標題: 引用:Quote:giant_japan+發表於+16-3-23+12:23+

五月尾前,自行寄信去申請,附上最近考試成績表
thx a lot

作者: bubuG    時間: 16-3-24 00:06     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-3-23+11:15+編輯

LS 眼光都唔錯

作者: 劉七華    時間: 16-3-24 12:11     標題: 回覆:喇沙插班

入咗英華再插喇沙?樓主為何?英華直上,喇沙有危機,除非係錢,但英華好像千多圓學費,物有所值!

作者: kiu_kiu    時間: 16-3-24 12:15

劉七華 發表於 16-3-24 12:11
入咗英華再插喇沙?樓主為何?英華直上,喇沙有危機,除非係錢,但英華好像千多圓學費,物有所值!:question ...

插班入得喇沙已非等閒之輩, 何須擔心不能升上喇沙書院?
作者: 劉七華    時間: 16-3-24 12:18     標題: 回覆:kiu_kiu 的帖子

我明白,但問題係為何捨易取難?

作者: kiu_kiu    時間: 16-3-24 12:26

劉七華 發表於 16-3-24 12:18
第一, 喇沙小學畢業生將來可受惠子子孫孫.  第二, 那些非等閒之輩過得去喇沙, 應該都唔覺得好難過倒馬路 (升中學部).  第三, 喇沙書院同英華書院在大多數人心目中地位真係唔同級呢!
作者: siden    時間: 16-3-24 12:51     標題: 引用:Quote:劉七華+發表於+16-3-24+12:18+我明白

原帖由 kiu_kiu 於 16-03-24 發表
第一, 喇沙小學畢業生將來可受惠子子孫孫.  第二, 那些非等閒之輩過得去喇沙, 應該都唔覺得好難過倒馬路 ( ...
Haha

仲有免費

作者: 小曳人    時間: 16-3-24 14:00

插得入嘅,理論上係實過到馬路...唔應該會"擔心"
而且聽聞舊年全收Band 1 + 2學生

轉校,最直接嘅應該係有細佬跟尾...

附加收獲:阿仔由一間學術型私小轉去,一年多後,話我知無諗過會有"對手",仲要係個個高質素嘅!
如果當年佢唔轉校,絕對會係年年考級一嘅大熱! (因為勁過佢嘅都走哂... 哈哈~)
响LS,只會越嚟越多同佢相近程度嘅同學
作者: siden    時間: 16-3-24 16:06     標題: 引用:插得入嘅,理論上係實過到馬路...唔應該會"

原帖由 小曳人 於 16-03-24 發表
你令我諗起葉問

作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 16:19

劉七華 發表於 16-3-24 12:18
LS同YW中學部, 我認為係兩個唔同層次既學校, 有能力既更係想更上一層樓吧!

而且初小唔去插, 高小仲難插

作者: minibigmac    時間: 16-3-24 16:48

我有個朋友仔係宣道插入LS小二, 佢媽咪話阿仔唔係考頭幾名果d, 不過攞進步獎, 感覺好似無人講到要級一級二咁難

作者: Soundervolt    時間: 16-3-24 16:55     標題: 引用:插得入嘅,理論上係實過到馬路...唔應該會"

原帖由 小曳人 於 16-03-24 發表

無論通過世襲、大抽獎、叩門或插班嘅每位LS同學及家長心中一早以清楚LS係一間乜野類型嘅學校,所以絕大部份嘅同學及家長都會向同一目標進發,hea讀嘅真係唔多見,一山還有一山高嘅情況一尐都唔出奇。

作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 16:57

Soundervolt 發表於 16-3-24 16:55
無論通過世襲、大抽獎、叩門或插班嘅每位LS同學及家長心中一早以清楚LS係一間乜野類型嘅學校,所以絕大部份 ...
如果入咗LS係hea讀, 咁過唔到馬路都只能講句: 自作自受

作者: Soundervolt    時間: 16-3-24 17:39     標題: 引用:而且學校又唔鍾意比較學生校內成績,考得不

原帖由 晴晴小B 於 16-03-23 發表
而且學校又唔鍾意比較學生校內成績,考得不太理想既同學又唔會比老師照肺,學生又唔使太煩升中,邊有壓力呢 ...

學校當然唔會俾好大壓力學生及家長,而且唔會主動勸退學生,不過好多時壓力會來自本身家長或同學之間,成績唔太理想嘅同學唔會被即時照肺,不過家長日派成績表時就會照MRI。近每年平均都有30人過唔到馬路,對跌落B2組別而要面對升中大抽獎嘅同學都咪話冇壓力。

作者: siden    時間: 16-3-24 17:58     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-24+17:40

原帖由 Soundervolt 於 16-03-24 發表
每年幾多成上到書院?

作者: A-Mum    時間: 16-3-24 18:04

小曳人 發表於 16-3-24 14:00
你意思係今年嘅中一比往年多左 Band 2 學生?
作者: Soundervolt    時間: 16-3-24 18:14

siden 發表於 16-3-24 17:58
每年幾多成上到書院?
如果直屬加埋自行過馬路既學生大約係全六年級85%。
作者: mickeywinnie3    時間: 16-3-24 18:57

喇沙小學有好多不同特質的叻孩子,前坐同學數學超凡,後坐同學棋藝超凡,左右同學讀書超凡!令人大開眼界!
作者: siden    時間: 16-3-24 19:20     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-3-24+17:58+每年幾

原帖由 Soundervolt 於 16-03-24 發表
如果直屬加埋自行過馬路既學生大約係全六年級85%。
收85%好有人情味。
咁入唔到果15%真係唔適合。

作者: 劉七華    時間: 16-3-24 21:45     標題: 回覆:喇沙插班

樓主會考慮插男小拔嗎?大家意見如何?

作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 22:01

siden 發表於 16-3-24 19:20
收85%好有人情味。
咁入唔到果15%真係唔適合。
其實收咁多主因係中學部收生多..... 淨係直屬位都夠收小學部一級既75%學生有多

作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 22:04

小曳人 發表於 16-3-24 14:00

呢句說話有D政治不正確

大多數LS小學部家長應該只會話: 收得85%學生, 仲有D屬於B1既都上唔番中學..... 上到個D個個都覺得自己個仔一定係B1家嘛!

作者: PotterLai    時間: 16-3-24 23:55

回覆 小曳人 的帖子

如果為了插班喇沙小學,應該選擇英華,雖然KTS也是一所很好的學校……
我同意英華林校長眼光很好,但憑從別的小學過來的插班生表現來看,喇沙的何候校長和SFA劉校長眼光也非常獨到!

作者: stockmike    時間: 16-3-25 00:35     標題: 回覆:喇沙插班

直資私小尖子擁住去讀,由要俾錢變唔使俾,小學點會成績唔好?我只係好奇係喇沙小學走個班係向上流多定向下流多?

作者: Soundervolt    時間: 16-3-25 01:59     標題: 引用:直資私小尖子擁住去讀,由要俾錢變唔使俾,

原帖由 stockmike 於 16-03-25 發表
直資私小尖子擁住去讀,由要俾錢變唔使俾,小學點會成績唔好?我只係好奇係喇沙小學走個班係向上流多定向下 ...

唔好以為每年級都會好多同學離開,插班嘅學生未必需要有同學離開先至有位加入,因為學校會用每班三個留班位去收插班生,所以小一正式收生時會係180個P1學生(唔計叩門收生),到畢業P6時大約會係198人。咁究竟中途離開咗嘅學生去咗邊?好簡單,就係去咗更適合佢地嘅學校囉。我見過嘅有轉咗去德瑞(唔係大埔,而係山頂嗰間)及其他國際學校、移民海外、或跟LS唔同學習模式但更適合個別學生嘅學校,所以唔應該話有向上或向下流之分。

作者: mcl203    時間: 16-3-25 02:12

hkpapa852 發表於 16-3-24 22:04

呢句說話有D政治不正確

嘩...咁講就人人自危喎...下下靠抽....咁多B1生咪可能最叻果批睇住D行得俾佢地慢既同學過馬路

作者: 小曳人    時間: 16-3-25 07:50

so far,真係未聽過有人受到壓力而被轉校!
只知留班嘅未必係全班成績最差嗰位,校長明言:留班係珍貴資源...大家要好好珍惜機會!
而今年P3都係32人一班,仲有"水位"收插班生

至於banding問題,男校band 1率偏低係正常現象,我著眼點會係:有~10-15% band 3生,provide that 學校無趕過人走,呢樣已經唔錯啦!

其實我會對band 2生嘅生存問題多d留意,係因為幼子唔似哥哥咁聰明。
我會睇成書院有一批band 2生,但唔會話某年收多咗band 2學生,因為點講~ band 1都係佔大部份嘅!而書院用佢能收尖子嘅學額去收自己嘅band 2仔,呢樣好令人感動!
作者: 小曳人    時間: 16-3-25 07:59

劉七華 發表於 16-3-24 21:45
樓主會考慮插男小拔嗎?大家意見如何?

如果係DB,應該KTS機會大d因為以我所知,去年小二插班嗰批,11個有offer嘅,當中有3 APS,3 KTS,2 SFA (當中應該有4個同時有LS同DB offer,其中兩個揀咗LS,另外兩個揀咗DB.....)
而KTS今年亦有人轉去DB 小三
反而唔太清楚YW轉DB嘅數字,反正有奧數大獎,就有揀男校嘅通行証!

作者: ms.giggle    時間: 16-3-25 08:57     標題: 回覆:喇沙插班

今年有一個YW插入DB小二

作者: 劉七華    時間: 16-3-25 09:29     標題: 引用:今年有一個YW插入DB小二 +

原帖由 ms.giggle 於 16-03-25 發表
YW插DB一定又是全級一,二名的了

作者: 劉七華    時間: 16-3-25 09:31     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-3-25+08:04+編輯

原帖由 小曳人 於 16-03-25 發表
DB同LS都同時收的,真的很難決擇

作者: 小曳人    時間: 16-3-25 11:24

劉七華 發表於 16-3-25 09:31
DB同LS都同時收的,真的很難決擇

當年DB出結果先,迎新日應該係LS面試日,而LS面試後即註冊
同班同學媽媽早收到風會收到面試call,到收call後佢同我講:放心... 應該唔會去面試,仲有機會
另一位同校同學就因為有細佬跟尾,所以揀LS

所以真係好難揀?又唔覺
另一位家長同我一樣,只報津校插班添!
其實,咁啱我地幾個都有兩個或以上嘅小朋友.....只係因應大家財力同跟住嗰個係仔定女,已經有答案

作者: 靚螺頭    時間: 16-3-25 13:08     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-3-25+11:28+編輯

小曳人,你小朋友當年SFA應該都是全級頭三名,而呢啲條件真係唔係人人有

作者: siden    時間: 16-3-25 14:28     標題: 回覆:喇沙插班

所以我覺得插得入LS係異數。

大部分小朋友都只係凡人。

由始至終,楼主都應該考慮究竟YW定KTS適合自己一讀六年,rather than 邊間有利插班LS

作者: Soundervolt    時間: 16-3-25 14:46     標題: 引用:所以我覺得插得入LS係異數。 大部分小朋友

原帖由 siden 於 16-03-25 發表
所以我覺得插得入LS係異數。

大部分小朋友都只係凡人。
無錯嘞,兩間都已經係好好嘅學校,好大可能讀咗是但一間都唔捨得走呢,而且KTS升中派位相當之強,會有更多好學校選擇。

作者: 劉七華    時間: 16-3-25 15:04     標題: 引用:今年有一個YW插入DB小二 +

原帖由 ms.giggle 於 16-03-25 發表
如果成功插入DB同LS,我會揀DB,始終係神校,正如用家講插入LS的係異數,一般都較平凡啲,不喜勿插!

作者: karen55407    時間: 16-3-25 15:51     標題: 引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-03-25+發表

原帖由 劉七華 於 16-03-25 發表
如果成功插入DB同LS,我會揀DB,始終係神校,正如用家講插入LS的係異數,一般都較平凡啲,不喜勿插!:unknow ...
我揀LS

作者: 小曳人    時間: 16-3-25 16:21

see~ 其實多數人心中有數,所以一d都唔難揀!

不過同意,唔係諗插唔插到班住,先諗諗如果要讀6年,會揀邊間

作者: MrBeast    時間: 16-3-25 16:21

冇得揀學生都keep 到成績,我覺得ls 神d
作者: lawsonmoon    時間: 16-3-25 16:27

karen55407 發表於 16-3-25 15:51
我揀LS
若只有一個仔,我都揀LS,會學好人生價值。二十年前就難揀。

作者: siden    時間: 16-3-25 17:01     標題: 回覆:喇沙插班

絶對揀LS

作者: karen55407    時間: 16-3-25 17:42     標題: 引用:絶對揀LS +

原帖由 siden 於 16-03-25 發表
絶對揀LS
最大原因係宗教,次因係文化較樸實。

作者: LittleButter    時間: 16-3-25 18:02

我都會揀LS
作者: PotterLai    時間: 16-3-25 18:46

學生面試SFA雖然不用見校長,但挑選學生的標準和方法必然通過他同意,所以我會把SFA能夠經常選擇到高學術能力的學生也歸功於劉校長。

從另一方面看,劉校長是不是比別的直資或私立校長更懂得放權?
作者: B.B.BaBa    時間: 16-3-25 21:44     標題: 回覆:喇沙插班

相信唔少人已經唔會認為DB係神校

作者: rai_fc    時間: 16-3-25 21:53

回覆 小曳人 的帖子

書院從來都有收band 2 的學生。男孩有時到中學才努力的也昰常時。我的至親由小學考30 到過馬路到升中六做head perfect.  你不用太擔心細佬!
作者: 劉七華    時間: 16-3-25 21:58     標題: 引用:相信唔少人已經唔會認為DB係神校 +

原帖由 B.B.BaBa 於 16-03-25 發表
何以見得?

作者: ms.giggle    時間: 16-3-26 02:56     標題: 引用:相信唔少人已經唔會認為DB係神校 +

原帖由 B.B.BaBa 於 16-03-25 發表
神唔神,可能大家把尺是著眼在升3大/8大%,我看過之前BK家長post過2014 DBS和LS DSE成績(%Of" 5"以上) LS和DB可說不相伯仲,中文大家都低,英文DB高10+%,數學LS高10+%。講升大學,DB海外升學數字有些年份是較高的,但不少去出名外國大學。的確,外國很多比香港的大學吸引,如能負擔,選擇放眼世界都啱。

談回中、小學,DB絕對係好好的學校。研究DB多時,他不是完全傳統的那種學校,功課量不會多, 學生看書時間多,學生都讀得快樂。DBSPD一條龍上書院,升中壓力也很少很少。DB學生有很多機會學習溝通能力、表達能力、組織能力、presentation skill, 出來做事,我相信這些能力比成績幾多分重要。

選自己喜歡的模式,適合兒子的學校就夠,那怕世人覺得他神不神呢!

作者: matsushima    時間: 16-3-26 05:20

karen55407 發表於 16-3-25 15:51
我揀LS

作者: kiov    時間: 16-3-26 07:46     標題: 引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+16-03-25+發表相

原帖由 ms.giggle 於 16-03-26 發表
神唔神,可能大家把尺是著眼在升3大/8大%,我看過之前BK家長post過2014 DBS和LS DSE成績(%Of" 5"以上) L ...
絕對同意!!

還記得, 鏗鏘集-功課xx位小朋友, 就讀九龍區名校, 小學一,二年班已經8-12樣功課, 每天如是, 可想像那種無形壓力, 不禁心裡問, 到底他們童年快樂嗎? 相比起DBSPD的功課量, 一年班每天只有1-2樣, 可以每天閱讀自己喜愛的課外書, 還可以到公園放電, 踢波, 而且又沒有升中壓力!! 如果我沒有看錯, 鏗鏘集那位小朋友應該插班入了DBSPD, 所以, 最適合自己小朋友的學校, 就是最好的學校!!

作者: wbmom    時間: 16-3-26 11:31

兩間都係神校,各有擁蠆,好難話邊間好啲,只可以話自己個仔比較適合邊一間多啲,或家長buy那一間多啲。
作者: karen55407    時間: 16-3-26 11:43     標題: 引用:see~+其實多數人心中有數,所以一d都唔難揀

see~ 其實多數人心中有數,所以一d都唔難揀!
我覺得插唔插班,係由派成績表嗰刻先開始諗。

作者: Soundervolt    時間: 16-3-26 20:28     標題: 引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-03-26+發表

原帖由 kiov 於 16-03-26 發表
絕對同意!!

還記得, 鏗鏘集-功課xx位小朋友, 就讀九龍區名校, 小學一,二年班已經8-12樣功課, 每天如是, 可 ...

哈哈!呢個「功課奴隸電視節目充份表現出以偏概全嘅意思(亦反映現今傳媒嘅質素)以及滿足一尐鄙視所謂傳統名校及憑空想像嘅人。

LSPS初小功課唔多,高小weekdays時平均都係六份功課(Weekends會多少少),而且學校有導修堂,學生可以喺學校已完成大部份或全部功課,唔知肥仔同學係唔係用導修堂嚟瞓覺或要媽咪陪伴在旁先至肯做功課?學校亦冇要求學生一定要「一體一藝」,冇特異功能係冇問題,肥仔同學係可以唔使狅練古箏㗎。起碼我阿仔成績OK,我又覺得佢好得閒。

好多人以為傳統校有好成績係因為用多功課、狂抄寫、常背誦、狂操練與及教快教深去勞役學生所得嘅成果,呢點亦係誤解,亦諗得太簡單,如果係咁,全港學校照做咪可以達到相同效果?其實呢類學校往往係能夠營做良好學習條件及文化令學生主動學習及思考,剩係睇學校個兩個圖書館嘅規模、經常舉辦嘅課外書展嘅擁躍情度及各式各樣嘅group project都可以了解到唔少學生點解能夠遠超本身在學年級嘅學術水平。如果單靠教快教深教育局課程一兩年係唔可以達到呢個效果.。

唔緊要,如果家長認為呢尐傳統津校只係「功課勞隷」學校,香港仲有其他標榜愉快學習嘅學校可以選擇。

作者: jefftam06    時間: 16-3-26 20:51     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

絕對應同

作者: siden    時間: 16-3-26 21:48     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-26+21:15

原帖由 Soundervolt 於 16-03-26 發表
有幼稚園家長在kinder舊同學家長谷呻DBSPS小二有分數exercise。

我初初唔信,以為佢吹水。

點知搵相熟朋友confirm, 原來真係有,不過唔計測驗考試分。

應該又係美其名唔計分,俾啲challenge stimulate吓啲小朋友。

可是家長對住呢份野,都未必有EQ由得個仔完全唔識零蛋。

再者話就話風氣自由學校唔谷,但事實是DBSPS好多家長自己谷,其他家長要忍手唔跟風,都要有些定力。

所以,我相信DBSPS壓力少些,若阿媽恩准,應該輕鬆些,但我唔多信DBSPS啲仔會舒服過LS好多好多。

作者: jefftam06    時間: 16-3-26 22:15     標題: 回覆:siden 的帖子

小兒就讀喇沙小一,現在下學期都過咗一半,才剛剛開始學減數。
都不知幾輕鬆

作者: kiov    時間: 16-3-26 23:56     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-26+21:43

原帖由 Soundervolt 於 16-03-26 發表
LS不用置疑, 當然是一間神級好學校, 希望傳媒報導的, 都如你所說以偏概全, 無中生有的。

另外, 肥仔前肥仔後, 基本人與人之間尊重唔應該咁樣, 身教都好緊要! 回看LS專頁中, 有一個關於功課量既帖, 當時其中一位家長回覆, P1平均8樣, 最多11樣!! 相信高年班絕不會比P1少! 如今貴校少了功課, 得閒了, 可能都 要多謝呢位小朋友同家長, 夠膽企出嚟拍呢段片!!

作者: kiov    時間: 16-3-26 23:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-26+發

原帖由 siden 於 16-03-26 發表
有幼稚園家長在kinder舊同學家長谷呻DBSPS小二有分數exercise。

如果是這樣, 嚟緊9月, DBSPD副校過LS做校長, 都要開始鍊下EQ。

作者: mcl203    時間: 16-3-27 00:13

Soundervolt 發表於 16-3-26 20:28
哈哈!呢個「功課奴隸」電視節目充份表現出以偏概全嘅意思(亦反映現今傳媒嘅質素)以及滿足一尐鄙視所謂 ...
點樣可以睇到唔少學生點解能夠遠超本身在學年級嘅學術水平??....似乎真係好利害~~~
作者: Soundervolt    時間: 16-3-27 00:32     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-26+發

LS不用置疑, 當然是一間神級好學校, 希望傳媒報導的, 都如你所說以偏概全, 無中生有的。

另外, 肥仔前肥仔 ...

首先呢位"苦主"對傅媒作出一尐
抹黑嘅描述更加唔尊重學校。阿仔已經讀緊高小,呢個電視節目前後嘅功課量一直都冇改變過,所以有或冇呢位上鏡接受訪問"苦主"都冇關係,一間有規模學校嘅政策又點會因一個電視節目而有所改變?更加唔會俾其他閒言閒語牽住個鼻嚟走(我相信閣下愛校亦會一樣)。

好明顯閣下並非LSPS嘅用家,所有言論亦只係道聽塗說,而且己對LSPS有前設觀感,而認定佢係乜野學校......不過我講過唔緊要,DBSPD亦係非常好嘅學校,閣下可以放心就讀,一定唔會揀錯,唔使為咗一間非神級律校而勞心。

作者: Soundervolt    時間: 16-3-27 00:39     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-3-26+20:28+

原帖由 mcl203 於 16-03-27 發表
點樣可以睇到唔少學生點解能夠遠超本身在學年級嘅學術水平??....似乎真係好利害~~~ ...

當三四年班開始已經可以攞住本成寸厚嘅全文字中/英文課外書呢睇就大概都知係乜野水平啦。LSPS、DBSPD及唔少呢一類學校嘅學生都可以做到。

你可以做個簡單比較,將教育局小四英文課程同純文字英文版Harry Potter比較下兩者水平有幾大分別就會明白。

作者: Soundervolt    時間: 16-3-27 00:59     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-26+發

另外, 肥仔前肥仔 ...

如果做功課時經常出現錯誤,就會變成利疊利式嘅功課量。就算本身得3份功課亦可變成6份功課,而6份分分鐘變成12份功課。我相信要做改正唔係LSPS獨有,閣下神級愛校亦都需要對有錯誤既功課做改正啩?

作者: Soundervolt    時間: 16-3-27 01:13     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-26+發

無論讀LSPS、DBSPD或甚至其他學校,成功需苦幹係永恆不變嘅定律,無論學術或課外活動若要成績好,但又要無壓力,簡直係天荒夜談。咁究竟邊一間學校會有更大壓力?呢點會因為各人感受唔同而因人而異,所以永遠唔會有絕對嘅答案。

話時話,我都知有其他學校准許家長喺功課上簽名就可以唔做嗰份功課,唔知真係有幾多家長會咁做呢?

作者: BillyBY    時間: 16-3-27 01:48

siden 發表於 16-3-26 21:48

DBSPS唔計分的測驗,目的是甚麼?
作者: mcl203    時間: 16-3-27 02:15     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-27+02:07

原帖由 Soundervolt 於 16-03-27 發表
嚇C,原來係咁,仲以為P6有F2程度添

作者: ms.giggle    時間: 16-3-27 08:30     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-27+02:47

不是天荒夜談的,功課壓力少,升中壓力少,又唔代表冇需要溫習。LS不是也是功課壓力少、升中壓力少的嗎?

作者: ms.giggle    時間: 16-3-27 08:32     標題: 回覆:喇沙插班

離晒題,大家繼續討論如果插班入LS。

作者: Soundervolt    時間: 16-3-27 09:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-27+發

原帖由 ms.giggle 於 16-03-27 發表
不是天荒夜談的,功課壓力少,升中壓力少,又唔代表冇需要溫習。LS不是也是功課壓力少、升中壓力少的嗎?

...

讀得呢類學校(包括其他傳統友校)目標唔係剩係為升中咁簡單,而大部分家長同學生對成績亦相當有求,精益求精就見得多,hea讀嘅真係冇乜見過(成績唔理想並不一定係hea讀),所以唔多唔少都會有壓力。

好多時當喺EK討論呢間九龍城男津校時都會俾其他人跟神級男友校拉上關係作比較,實在與有榮焉。我嘅回應只係想俾有心到LS讀書嘅人一尐比較客觀及正確嘅資訊,作為轉校前嘅參考而已。

作者: karen55407    時間: 16-3-27 10:54     標題: 回覆:喇沙插班

我有唔少朋友讀緊喇小,當中有成績好、有成績差到要留班,但他們的家長也大讚學校係好學校,還極力推薦,我覺得連追唔上嘅都讚,可信性很高!

作者: mcl203    時間: 16-3-27 12:28     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

P6 有 F2 程度唔難真好係超好啦, 我就覺得超難, LS真係遠超同級學校學術水平

作者: rai_fc    時間: 16-3-27 15:22

我覺得LS 仔其實比較曳或超級活潑....這是比我想像中嚴重。初小工課真的不多。
作者: ms.giggle    時間: 16-3-27 19:24     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-27+10:45

係囉,可能兩校地域近,九龍區比賽常常踫面,總是有人會拿兩校來比較,我絕對認為兩間學校都係好好的學校,冇需要比功課、比壓力。

我讚揚DBSPD,LS家長就以為我在數落LS,只是對LS太唔熟悉,這校太難抽入,所以一直冇研究而已。

作者: ms.giggle    時間: 16-3-27 21:48     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-26+發

「谷」文化同母親有關,應該不是任何學校獨有。

作者: MrBeast    時間: 16-3-28 07:09

小曳人 發表於 16-3-23 11:13
但YW,知兩個,一個speech day 企响台攞過十個數學/音樂獎嗰位,仲 ...
照咁睇yw 插ls其實係難d
作者: retriever    時間: 16-3-29 10:02

靚螺頭 發表於 16-3-23 13:51
DSE都無AL咁難
DSE 係淺過HKAL...
所以要求係準繩同效率...

又係以"近乎唔錯" 為目標.

作者: Soundervolt    時間: 16-3-30 10:47     標題: 回覆:喇沙插班

有意申請插班嘅家長可以帶同囝仔參加學校每年都有舉辦嘅family fun day,親身接觸學生及體會一下學校嘅環境。當年我都有帶阿仔去參加,之後申請插班時阿仔仲親筆寫咗一封參觀後感想聯同相關資料及申請信交到學校。雖然唔知對後來得到筆試機會有冇幫助,但有得玩又有得了解下阿仔對其他學校嘅印象都值得嘅!

作者: mianyang_99    時間: 16-3-30 11:54

回覆 Soundervolt 的帖子

請問你仔仔當年插P?我仔仔係一間一線津小讀小二......小一同小二上學期都考到級第一, 已經寄了信去LS申請插班, 不知機會有多大?
插到後又是否跟得上呢間神校程度

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5