教育王國

標題: 想了解紅馬,請分享! [打印本頁]

作者: pennypennypen    時間: 15-12-3 00:40     標題: 想了解紅馬,請分享!

請問可否分享多些有關紅馬的資料/評價? 例如:

- 學術 (中, 英, 數, 常)
- 課外活動 (體育, 音樂, 視藝)
- 品德
- 功課量 (平日, 週日), 做幾耐
- 活動教學?
- 有沒有補底班/輔導班
- 升BAND 1中學%
- 整體評價 (谷? 嚴? 愉快?...)

作者: kncl    時間: 15-12-3 15:14

pennypennypen 發表於 15-12-3 00:40
請問可否分享多些有關紅馬的資料/評價? 例如:

- 學術 (中, 英, 數, 常)

純屬個人所知範圍的回答:
- 學術 (中, 英, 數, 常):沒有教快,正常
- 課外活動 (體育, 音樂, 視藝):有很多課外活動,我覺得最勁係羽毛球,其他都拿好多獎
- 品德
- 功課量 (平日, 週日), 做幾耐:算少,一兩個鐘可以完成,假日多D
- 活動教學?:我覺得唔算
- 有沒有補底班/輔導班:有
- 升BAND 1中學%:2014年有四十幾%升BAND 1中學,2015年學校公佈資料唔齊,所以唔知。
- 整體評價 (谷? 嚴? 愉快?...):愉快

作者: pennypennypen    時間: 15-12-4 01:09

多謝分享 ^^

請問學校有沒有規定要參加甚麼課外活動? 例如一體一藝?

另外,學校德育嚴嗎?? 學生品德 (即乖唔乖)好重要!
作者: kncl    時間: 15-12-4 08:36

pennypennypen 發表於 15-12-4 01:09
多謝分享 ^^

請問學校有沒有規定要參加甚麼課外活動? 例如一體一藝?
我兩個囡囡都有主動參加課外活動。如果沒有參加,會否被要求報其他課外活動,這方面我不知道了。
印象中一年級學生,在星期五的課外活動時間,可以輪住玩非洲鼓,我兩個女都話好好玩。

學生乖唔乖方面,我覺得學生都很乖,部分學生比較頑皮和多嘴。
細女一、二年級時,出席家長座談會時,班主任和任教老師都話佢地班D學生好乖,老師們教得很開心。﹙而家細女三年班,仲未有機會見老師,所以唔知情況﹚
大女當年一至四年級時,未聽過特別乖或唔乖。但升上五、六年級時,同一個"名星仔"做同學,佢好有表演慾,又多嘴,再加另一個多嘴同學,兩個一唱一和,課室日日都好熱鬧,被認為係全級﹙可能係全校添﹚最唔乖的一班。

德育方面,我都唔清楚,未聽過囡囡們話有咩同學曾記過或犯校規之類。印象中,學校比較緊張欠交功課和欠帶書本的懲罰,好似滿十次欠交功課或欠帶書本,會記缺點。

作者: ccbaby811    時間: 16-1-8 17:57

回覆 kncl 的帖子

欠交功課或物品八次記一個缺點,第二個月重新計算,即9月欠2次、10月就不會計9月的兩次,重新由0開始

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5