教育王國

標題: 全港小學數學挑戰賽 [打印本頁]

作者: setom    時間: 15-11-16 12:28     標題: 全港小學數學挑戰賽

今年係第二屆, 都算好多學校參加, 而且係"香港天主教教區學校聯會"主辦兼且免費, 感覺比較正氣.
有無jm的小朋友參加咗? 我也替自己的小孩報名了
http://hkpmc.cswcss.edu.hk/

作者: kckit    時間: 15-11-16 13:17

是否學校老師選同P4-6先有得玩?THX!
作者: setom    時間: 15-11-16 13:25

回覆 kckit 的帖子

因為佢寫明不限人數, 所以原則上人人都可參加, 不過每間學校的老師如何處理就另作別論了.
章程係寫P4-P6, 但我打去問小三或以下可否參加, 佢哋都話ok的.
不過今年截止了, 而且由於一定要經學校報名, 自己間學校唔去玩的話家長都無符

作者: Aerosol_Ma    時間: 15-11-17 16:18

6800 人報名, 平均每級有成2300人. 拍得華夏/港澳盃. 期待.
作者: tt28    時間: 15-11-18 11:57

我囝囝都有份跟學校參與, 這個比賽有隊制, 幾位同學一齊計算, 好似幾好玩咁
作者: setom    時間: 15-11-18 22:35

tt28 發表於 15-11-18 11:57
我囝囝都有份跟學校參與, 這個比賽有隊制, 幾位同學一齊計算, 好似幾好玩咁 ...
係呀, 真係好少比賽有得咁樣玩團體戰的. 最正就係人夠多, 夠晒代表性去衡量小朋友的水平

作者: daidai    時間: 15-11-24 10:46

上年囝囝有代表學校比賽, 團體賽是4人圍在一起做同一份卷, 一齊研究和商量題目, 有挑戰性, 他較喜歡玩團體賽的一PART, 没有比賽壓力
作者: flower9    時間: 15-11-25 13:33

作者: yee8001    時間: 15-12-5 22:33

今日阿今去咗比賽,但團體賽有一個同學缺席,請問會點計分?
作者: setom    時間: 15-12-5 23:47

yee8001 發表於 15-12-5 22:33
今日阿今去咗比賽,但團體賽有一個同學缺席,請問會點計分?
章程寫住: "於組別項目中,不足四人的隊伍會被取消團體賽資格", 係咪真係會取消資格真係唔知, 不過我個仔話佢嗰級好多人報左名但no show

作者: tt28    時間: 15-12-6 12:39

我仔講今年題目好深
作者: mickeywinnie3    時間: 15-12-6 13:17

tt28 發表於 15-12-6 12:39
我仔講今年題目好深
係!好深!
作者: setom    時間: 15-12-6 14:54

你哋小朋友幾多年班?我個仔小五,聲稱有一題唔識,不過根據佢的過往記錄,最後錯的題數一定比唔識的多N信
作者: yee8001    時間: 15-12-6 16:36

阿仔四年班,佢話題題都識但唔知佢做得啱唔啱呢?
作者: yee8001    時間: 15-12-6 16:36

請問幾時會知結果?
作者: Pauline_CC    時間: 15-12-6 17:22

阿仔四年級,昨天也說不容易。他第17題話難,18、19話易。同學就話相反。他下午就去考olymprix。他説這個也第難。可能四年級奧數都是這種深度。

小學數學挑戰賽初選(昨天)的頒獎典禮會在16年1月16日。但比賽結果什麼時候
公佈就不知道了。

作者: Feimum    時間: 15-12-6 19:00     標題: 回覆:tt28 的帖子

其一題:
23x -74y=1  難?

作者: setom    時間: 15-12-6 19:12

Feimum 發表於 15-12-6 19:00
其一題:
23x -74y=1  難?
這題是小四的題目嗎?它到底想問什麼?問x y 的整數解還是?資料好像有點不夠
作者: Feimum    時間: 15-12-6 19:24     標題: 回覆:setom 的帖子

問 X 同Y 是甚麼?
整數
我回家用計算機逐個試才計到。

作者: setom    時間: 15-12-6 20:09

Feimum 發表於 15-12-6 19:24
問 X 同Y 是甚麼?
整數
我回家用計算機逐個試才計到。
如果這是小四的題目好像太難了, 下面用了些不該是小學生的解法:

23x-74y=1
變成:23(x-3y)-5y=1

可以看出:
23x2-5x9=1

故:
x-3y=2
y=9
代入y=9,
x-3(9)=2
x=29

x=29, y=9 是其一解答 (PS. 這題目有無限個整數解)

作者: Pauline_CC    時間: 15-12-6 21:50

是四年班的題目。我仔這樣做:

23X=74Y十1
將23去除74Y十1,要remainder =0
Y=1,R=6
Y=2,R=11
做到Y=9,R=0;X=29

作者: tt28    時間: 15-12-6 23:12

我仔四年級,我們之前比第一屆題目佢做都識做,但今次佢話幾條唔識做,仔仔又講世界數學測試容易些。
作者: setom    時間: 15-12-7 17:37

yee8001 發表於 15-12-6 16:36
請問幾時會知結果?
今日email問了主辦機構, 他們回覆說"希望在12月25日前把初賽結果在官方網頁上公佈"
作者: yee8001    時間: 15-12-7 18:33

setom 發表於 15-12-7 17:37
今日email問了主辦機構, 他們回覆說"希望在12月25日前把初賽結果在官方網頁上公佈" ...
謝謝你!
作者: setom    時間: 15-12-8 10:07

yee8001 發表於 15-12-7 18:33
謝謝你!
今日佢哋網頁剛出公告, 話會在12月31日前公佈

作者: setom    時間: 15-12-21 23:01

今晚剛公佈了初賽結果, 希望大家都有好成績!
作者: Emilyeee    時間: 15-12-22 21:24     標題: 回覆:Feimum 的帖子

會否記錯題目?

計唔到X同Y係幾多

作者: happywu    時間: 16-1-16 14:20

作者: Aerosol_Ma    時間: 16-1-19 18:56

剛剛公怖個人賽及團體賽決賽名單. 平均每級2千幾人考, 60個入決賽(只要3%). 比起"華X"杯更有代表. 祝大家有好成績.

作者: setom    時間: 16-1-19 22:50

Aerosol_Ma 發表於 16-1-19 18:56
剛剛公怖個人賽及團體賽決賽名單. 平均每級2千幾人考, 60個入決賽(只要3%). 比起"華X"杯更有代表. 祝大家有 ...
恭喜晒, 我仔都副碌入咗決賽呀!

呢個比賽真係算唔錯, 初賽任人報, 決賽淨係篩頭60名出來 (其實應該不是真正頭60名, 因為只選每區頭十出來, 可能有叻人因為自己區競爭太大而入唔到決賽), 唔似得坊間其他數學比賽初賽得獎人數過半, 肯繼續比錢就比你繼續玩甚至做埋所謂的香港代表, 我見過更有甚者在決賽現場有得即場報名, 總之肯比錢就有得玩!

成個比賽以至頒獎禮都睇得出主辦單位好有心搞, 出錢又出力, 要比10個like佢哋!

作者: Aerosol_Ma    時間: 16-1-20 18:19

回覆 setom 的帖子

你講得啱, 選出來去決賽的60人不一定是最高分數的頭60個人. 看看九龍西區, 有YW, DBS 和LS等奧數強校, 第十一名可能在別區是可以進入決賽的.

頒獎和比賽安排十分之好. 比起一些"肯比錢就有得考"的好好多.

頒獎那天下雨, 學校就安排學校學生拿傘不讓家長和小朋友弄濕. 真的細心到冇朋友.

作者: setom    時間: 16-4-11 10:43

決賽剛出了result, 不過未公佈頭十名內的最後名次, 話頒獎禮當日先公佈!
作者: jj_bb    時間: 16-4-11 14:50     標題: 回覆:setom 的帖子

Excited

作者: 一三一四    時間: 16-4-12 12:49     標題: 引用:決賽剛出了result,+不過未公佈頭十名內的最

原帖由 setom 於 16-04-11 發表
決賽剛出了result, 不過未公佈頭十名內的最後名次, 話頒獎禮當日先公佈! ...
.

作者: setom    時間: 16-4-12 14:54

一三一四 發表於 16-4-12 12:49
上網click入去得獎名單仲未有既?請問點睇result?謝謝!
http://hkpmc.cswcss.edu.hk/Prize1516/Final/IND.pdf
http://hkpmc.cswcss.edu.hk/Prize1516/Final/GRP.pdf

作者: 一三一四    時間: 16-4-12 15:03     標題: 引用:Quote:一三一四+發表於+16-4-12+12:49+上網

原帖由 setom 於 16-04-12 發表
http://hkpmc.cswcss.edu.hk/Prize1516/Final/IND.pdf
http://hkpmc.cswcss.edu.hk/Prize1516/Final/GRP.pd ...

.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5