教育王國

標題: 今日收到封教育局的信 [打印本頁]

作者: 牛村BB    時間: 15-11-11 21:33     標題: 今日收到封教育局的信

信件内容:本人知悉你己注册某直資小一學位,因此取消自行分配學位資格.唔知大家有無收到?
作者: moloko1102    時間: 15-11-11 22:08     標題: 引用:信件内容:本人知悉你己注册某直資小一學位

原帖由 牛村BB 於 15-11-11 發表
信件内容:本人知悉你己注册某直資小一學位,因此取消自行分配學位資格.唔知大家有無收到? ...
我都收到

作者: 布希亞    時間: 15-11-11 22:20

作者: elysion    時間: 15-11-11 22:44     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

請問註冊左邊間直資

作者: 牛村BB    時間: 15-11-11 23:09

回覆 moloko1102 的帖子

Hi 想問下你係咪決定讀嶺小?還是有更好的選擇?
作者: 牛村BB    時間: 15-11-11 23:10

回覆 elysion 的帖子

嶺小
作者: moloko1102    時間: 15-11-12 06:46     標題: 引用:回覆+moloko1102+的帖子 Hi+想問下你係咪

原帖由 牛村BB 於 15-11-11 發表

Hi 想問下你係咪決定讀嶺小?還是有更好的選擇?
其實嶺小我都喜歡佢小班同老師有愛心。
但阿仔自己喜歡英華,現在2nd in完等有冇3rd in 。佢對考英華好像很有信心同鬥志,且看佢有冇機會。
另外,我自己鍾愛的CKY衰咗,第二喜愛的禮小waiting,睇吓禮小call waiting時有冇機會喇!
一切隨緣!

牛村bb,你呢?

作者: elysion    時間: 15-11-12 08:12     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

如註冊左私校(私校已講明不准參加大抽獎)會否連自行都無份?我註冊左私家,無收到信。有無人可post教署封信字眼係點寫?

作者: 巴士    時間: 15-11-12 08:51

我收到封信,但吾見咗,請問信入面有冇查詢電話?我想打去補領我打去教育局,他們又覆吾到我,謝謝
作者: kennycwk    時間: 15-11-12 08:59     標題: 引用:如註冊左私校(私校已講明不准參加大抽獎)

原帖由 elysion 於 15-11-12 發表
如註冊左私校(私校已講明不准參加大抽獎)會否連自行都無份?我註冊左私家,無收到信。有無人可post教署封 ...
註冊私小,教署不會終止妳的自行和抽獎,但教署會將最後抽獎結果交俾私小,到時私小就會知道妳有參加抽獎,私小收生自決,可以取消妳的私小註冊。

作者: winnietingting    時間: 15-11-12 09:02

kennycwk 發表於 15-11-12 08:59
註冊私小,教署不會終止妳的自行和抽獎,但教署會將最後抽獎結果交俾私小,到時私小就會知道妳有參加抽獎, ...

會否連自行都無份????  Thanks a lot.
作者: kennycwk    時間: 15-11-12 09:06     標題: 引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-12+08:59+註

原帖由 winnietingting 於 15-11-12 發表
不會。

作者: kennycwk    時間: 15-11-12 09:13     標題: 引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-12+08:59+註

原帖由 winnietingting 於 15-11-12 發表
我所認識的,私小只有救恩唔俾抽獎,放心,自行沒問題的!

作者: 牛村BB    時間: 15-11-12 09:16

自从注册左之後,所有直資學校都reject,因為我地大部份都報直資.有小小怀疑.,是否21間直資如果已經注册左某一間.,其他直資學校就唔會收,想上來問下、有無人直資已注册、仲有另一間直資又收到offe…
作者: frederickw    時間: 15-11-12 09:21

kennycwk 發表於 15-11-12 09:13
我所認識的,私小只有救恩唔俾抽獎,放心,自行沒問題的!
oh 原來救恩唔俾抽? 請問是 official announcement 抑或是小道消息?

作者: frederickw    時間: 15-11-12 09:22

牛村BB 發表於 15-11-12 09:16

自从注册左之後,所有直資學校都reject,因為我地大部份都報直資.有小小怀疑.,是 ...
我都想知這個機制是怎樣的.

作者: AgapePa    時間: 15-11-12 09:22

elysion 發表於 15-11-12 08:12
如註冊左私校(私校已講明不准參加大抽獎)會否連自行都無份?我註冊左私家,無收到信。有無人可post教署封 ...
如果自行抽到, 又註冊私校, 教局都會寄信比你和私校, 叫你早日决定放棄那一間.

作者: lovebb2    時間: 15-11-12 09:25

AgapePa 發表於 15-11-12 09:22
如果自行抽到, 又註冊私校, 教局都會寄信比你和私校, 叫你早日决定放棄那一間.
...
What time????? (Nov? Dec?)  Thanks a lot.

作者: siumanma    時間: 15-11-12 09:25     標題: 引用:回覆+moloko1102+的帖子 自从注册左之後,

原帖由 牛村BB 於 15-11-12 發表

自从注册左之後,所有直資學校都reject,因為我地大部份都報直資.有小小怀疑.,是 ...
唔會卦!應該其他直資不知情的

作者: 0909MAMI    時間: 15-11-12 09:44

直資,註冊,好似冇上限?!
因公佈OFFER, 時間不一....
作者: muimui2012    時間: 15-11-12 09:45     標題: 引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-12+09:13+我

原帖由 frederickw 於 15-11-12 發表
oh 原來救恩唔俾抽? 請問是 official announcement 抑或是小道消息?
聽說高主教都唔俾抽

作者: aazz    時間: 15-11-12 09:47

我想問下如果註冊左兩間私立,教育局會不會拿到資料並通知這兩間學校?
作者: kennycwk    時間: 15-11-12 10:09     標題: 引用:我想問下如果註冊左兩間私立,教育局會不會

原帖由 aazz 於 15-11-12 發表
我想問下如果註冊左兩間私立,教育局會不會拿到資料並通知這兩間學校?
哈哈!只要妳註冊學校係在香港,妳係跑不掉的,幾多間都好,教局都會知道!

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-12 10:13

kennycwk 發表於 15-11-12 10:09
哈哈!只要妳註冊學校係在香港,妳係跑不掉的,幾多間都好,教局都會知道!

...
應該係倒轉黎講, 係私校向教育局提供學生名單去確認有無抽獎, 而唔係教育局要求私校提交名單, 所以有人註冊左私校會收教育局信(問家長繼唔繼續抽), 有人無收到

點去處理私校個位係私校獨立安排(無所謂, 取消, 擺waitlist) , 教育局唔會理

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-12 10:14

牛村BB 發表於 15-11-12 09:16

無咁嘅樹, 好多人都收multiple直資/私校offer

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-12 10:18     標題: 引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-12+08:59+註

小心睇清楚offer letter. 高小寫明不可參加統一派位及註冊任何一間官津小學。

即係他們不會阻止你去大抽獎及註冊自行,但佢地就有權取消比你的offer。

作者: retriever    時間: 15-11-12 10:27

Charlotte_mom 發表於 15-11-12 10:13
應該係倒轉黎講, 係私校向教育局提供學生名單去確認有無抽獎, 而唔係教育局要求私校提交名單, 所以有人註冊 ...

私校理論上無權將註冊左私校人士既名單, DISCLOSE 比教局.

除非事先得到家長同意, 我意思係EXPLICITLY 得到家長授權DISCLOSE 邊D 資料, 而唔係隨便話個預期結果什麼變WAITING 之類.

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-12 10:38     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-11-12+10:1

原帖由 retriever 於 15-11-12 發表
私校理論上無權將註冊左私校人士既名單, DISCLOSE 比教局.

除非事先得到家長同意, 我意思係EXPLICITLY  ...
其實你自己知唔知遊戲的玩法架,笑。
私校的註冊信通常已寫明教育局會將註冊了該私校而又參加了統一派位的學生明單通知該私校的。

任何學生一註冊,唔使私校自己交資料,教育局都已經知啦,唔係咩叫註冊呀?

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-12 10:41     標題: 回覆:Kidultdaddy 的帖子

反而我想知如果註冊了私校,又去註冊直資,係咪通常啲學校都有第二次收所謂「大訂」去統計9月邊個真係會岀現?定係要取消一間註冊先可註冊另一間?

作者: hkpapa852    時間: 15-11-12 10:49

再講多一次, 過往既做法:

所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局.
到12月初官津小學亦會將已在自行階段註冊既學生名單交俾教育局.

去到12月中左右, 教育局會做以下工作:
1. 如有學生已註冊私校, 在自行階段落空, 教育局會出信詢問學生家長是否繼續參加統一派位.
2. 教育局收到家長回覆後, 會將家長意願(繼唔繼續玩大抽獎)結果通知相關私小, 並按各校網人數決定各區學位分配 (如是否要向鄰區借位)

至於在自行階段取後學位, 而又已註冊私校既學生會點呢? 呢點我唔清楚. 只想講一句, 即使有得揀, 也請盡快選擇, 不要集郵!

作者: Babyarsene    時間: 15-11-12 10:56     標題: 引用:Quote:原帖由+aazz+於+15-11-12+發表我想問

原帖由 kennycwk 於 15-11-12 發表

...

會的。但如果呢兩間都比你抽獎,教育署都只係得個通知,私校都係得個知字,做唔到啲咩。不過要睇清楚你註冊嗰兩間私校係咪比你大抽獎

作者: AgapePa    時間: 15-11-12 11:06

lovebb2 發表於 15-11-12 09:25
What time????? (Nov? Dec?)  Thanks a lot.
無咁早, 起碼一,二月.
如果私校比你抽, 你可以無需理會封信. 繼續hold 位
如果唔比抽, 一注册津校, 就應該立即取消私校學位.

作者: retriever    時間: 15-11-12 11:07

Kidultdaddy 發表於 15-11-12 10:38
其實你自己知唔知遊戲的玩法架,笑。
私校的註冊信通常已寫明教育局會將註冊了該私校而又參加了統一派位的 ...

1. 私校信只寫明什麼條件下, 你個OFFER 會變WAITING.
2. 私校唔係教局屬下, 收生根本唔到教局管.
3. 今時今日, 一單位將你既資料轉交俾另一機構, 應該得到資料人既受權. 呢個係我對私穩理解. 如果私校無獲得你受權而咁樣做, 只能夠話佢AT RISK OF BLEACHING THE LAWS...

作者: retriever    時間: 15-11-12 11:11

hkpapa852 發表於 15-11-12 10:49

所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局.

"所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局."

問題係, 需要唔需得到資料人既EXPLICITLY 既授權先? 唔係講下個後果就得, 我唔知佢俾咩資料人架嘛.

直資唔用, 佢地係要簽 AGREEMENT, 同意放棄經政府統籌辦法既學位, 一經簽左, 佢就將資料俾教局.

咁睇下教局有幾手快做野, 唔易"彈弓手"

作者: yokeeland    時間: 15-11-12 11:17

回覆 frederickw 的帖子

校長在簡介會有講明,如果接受OFFER又去大抽獎,會將個OFFER變成WAITING。
作者: hkpapa852    時間: 15-11-12 11:19

retriever 發表於 15-11-12 11:11
"所有私立小學同直資小學, 都會將已註冊既學生名單交俾教育局."
咁你要睇清楚你註冊間私校時, 佢要你簽份嘢有咩講啦!

作者: AgapePa    時間: 15-11-12 11:20

retriever 發表於 15-11-12 11:11
唔只要睇教局幾快手, 仲要睇直資幾快手交Form.
有人簽完直資兩個月, 仍然見到有份大抽奬結果, 打番去問直資, 竟然未交上教局, 然後註册津校再取消直資都得.

作者: AgapePa    時間: 15-11-12 11:30

retriever 發表於 15-11-12 11:07
1. 私校信只寫明什麼條件下, 你個OFFER 會變WAITING.
2. 私校唔係教局屬下, 收生根本唔到教局管.
3. 今時 ...
私校個學校牌是由教局發, 教局當然有權管

作者: lovebb2    時間: 15-11-12 11:30

非常感謝。但如在11月中同時註冊一間私校同一間直資,两間學校相互會否知道學生两邊註冊?幾時會知?因有些私校(如救恩)講明如再註冊另一間,會取消救恩offer!  怎知?
PS:  本人沒救恩offer, 只是好奇問問

作者: 布希亞    時間: 15-11-12 11:36

作者: retriever    時間: 15-11-12 11:43

AgapePa 發表於 15-11-12 11:30
私校個學校牌是由教局發, 教局當然有權管
唔係咁講, 在一定條件符合下發牌, VIOLATE 就釘牌, 唔代表行政佢管埋, 大陸就會!

姐係食店個牌係食環發, 但食環唔會理你賣食物俾邊個, 餐牌賣物...

作者: oho1    時間: 15-11-12 11:50

其實你與私校在註冊時已有mutual agreement!  Breach the agreement, 後果自負!

若要人不知.....!
作者: hkpapa852    時間: 15-11-12 11:52

retriever 發表於 15-11-12 11:43
唔係咁講, 在一定條件符合下發牌, VIOLATE 就釘牌, 唔代表行政佢管埋, 大陸就會!
可能發牌條件之一, 就係要私小每年要將註冊學生名單交俾教育局.

因為教育局每年要向立法會申請撥款, 同埋估計每年各區升小/升中既學生人數, 以決定是否需要加班/縮班

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-12 11:56     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

教育局無話管理私校行政,但學校收生係教育局工作。都話註冊就係通知教育局咁解。唔係咩叫註冊唧。無論私校,直資定官津,一註冊,教育局就知。小朋友友個岀世紙no. 教育局一輸入就知你報左乜啦。

私校都講明教局會通知番學校如果有學生參加抽獎。另外教局就會直接取消你參加抽獎如果見你註冊了直資。

問題只係私直之間就應該無互通消息。教局見到學生有直私都無其他野可做。

另外當然都係睇清楚offer letter點寫。
剛才有家長已教取消留位要打個電話去學校好啲,不用等9月,我都覺合理。

作者: kennycwk    時間: 15-11-12 12:12     標題: 引用:Quote:AgapePa+發表於+15-11-12+11:30+私校

哈哈!有趣的例子。不過小心留意一個事實,教育局有責任確保所有適齡兒童入學,但食環署沒有責任確保每個人都食嘢。

作者: retriever    時間: 15-11-12 12:30

kennycwk 發表於 15-11-12 12:12
哈哈!有趣的例子。不過小心留意一個事實,教育局有責任確保所有適齡兒童入學,但食環署沒有責任確保每個人 ...

"教育局有責任確保所有適齡兒童入學"

係, 不過佢責任可能只在提供足夠學位. 私立應該唔計.

在普及教育政策底下, 資助學位數應大過適齡兒童數, 如果計埋私校條數, 咁同偷野無分別...

另外, 適齡兒童上唔上學, 係咪被動式管理? 姐係如果有人報串, 差佬才上門拉人?

究竟私校對教局有什麼具體責任, 真係唔知!

但係個人資料轉移, 無論佢地有無責任咁做, 係咪都應先獲得有關人士授權?!

私穩條例唔係咁既咩?

作者: hkpapa852    時間: 15-11-12 12:36

retriever 發表於 15-11-12 12:30
建議你打去:

電話:                                                2827 2827
                                                傳真:                                                2877 7026
                                                電郵:                                                [email protected]

作者: shirley2014    時間: 15-11-12 14:10

retriever 發表於 15-11-12 12:30

mouth:" />你常日彈乜乜乜私隱,自己打電話問,而且不喜歡去投訴點解會甘,私隱得起來你揸十幾個位都得啦,對其他人公平咩,而且你叫人地點統計點安排工作,香港教育制度(游戲是甘玩),一是你去外國讀或自己教

作者: retriever    時間: 15-11-12 14:14

回覆 hkpapa852 的帖子

actually i did call them two month ago to check for diff scenario of accepting dss/ps offer any impact on the lottery.

the guy who first responded to my call answered like a dummy.... i had to escalated twice to get someone who were helpful and capable of answering all my queries.

for anyone who like to call edb, don't hesitate to escalate to someone you feel comfortable with their answers. some of their first line staff would sound like reading straightly out of the application notes, know little about the application procedures and process.

作者: chan803    時間: 15-11-12 14:21     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-12+12:36+

如果你懷疑私校將註冊咗的學生資料交畀教育局係犯咗私穩條例,點解唔打去問私穩專員?

同埋可能私校張 offer letter 已經講咗會咁做,家長簽名接受學位就已經順手授咗權畀間學校咁做呢....

//但係個人資料轉移, 無論佢地有無責任咁做, 係咪都應先獲得有關人士授權?!

私穩條例唔係咁既咩?//

作者: 布希亞    時間: 15-11-12 14:25

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-12 14:32     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

自己看第4點啦。
總之教育局理所當然會有所有註冊左的學童資料。一見你有私立位,大抽獎前就會通知私校。

私校點處理就按個別學校自己規定。
有乜可能你覺得教育局無權有你們的資料?整個學位分配都係教育局管理的。

圖片附件: myphoto.jpg (15-11-12 14:32, 180.75 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=NjAxMjl8YzY3YzU5NmJ8MTcxNDYzODIzN3ww

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-12 14:34     標題: 引用:相信學生考學校狀況就算教育署知曉,也不會

原帖由 布希亞 於 15-11-12 發表
相信學生考學校狀況就算教育署知曉,也不會在法律上構成任何私隱問題
法官會講:「香港教育制度下,教署有 ...
同意,不知道才怪!唔通有人以前制度下,上午班官津讀完,去下午班私立再讀咩!

作者: retriever    時間: 15-11-12 14:36

回覆 chan803 的帖子

私穩資料轉移既授權, 係講明邊D 資料會轉移, 有咩用, 轉俾邊個.

唔係講個OFFER 既後果...

唔同概念.

譬如: 申請信用卡, 有人可以介意資洩漏既風險, 多於係咪成功申請... 所將資料放比人查, 係要預先得到申請人授權.

作者: retriever    時間: 15-11-12 14:40

回覆 Kidultdaddy 的帖子

"總之教育局理所當然會有所有註冊左的學童資料。"

唔明點解係理所當然喎.

作者: 布希亞    時間: 15-11-12 14:42

作者: retriever    時間: 15-11-12 14:43

Kidultdaddy 發表於 15-11-12 14:34
同意,不知道才怪!唔通有人以前制度下,上午班官津讀完,去下午班私立再讀咩!

...
WELL,  你講既其中一間係AIDED SCHOOL...

但幼稚園真係不少人咁做, 就算你話D 家長變態... 但兩間私校點解唔得? 資源角度講...

作者: chan803    時間: 15-11-12 14:45     標題: 引用:回覆+chan803+的帖子 私穩資料轉移既授權,

回覆 chan803 的帖子
你有無睇晒我個回帖

//同埋可能私校張 offer letter 已經講咗會咁做,家長簽名接受學位就已經順手授咗權畀間學校咁做呢//

同埋你咁關心私穩,打咗去問私穩專員未呀?

何必在此想當然呢?

作者: chan803    時間: 15-11-12 14:47     標題: 引用:Quote:Kidultdaddy+發表於+15-11-12+14:34+

WELL,  你講既其中一間係AIDED SCHOOL...

但幼稚園真係不少人咁做, 就算你話D 家長變態... 但兩間私校點解 ...
但要知道幼稚園同小學唔同,接受的監管亦不同....

作者: kennycwk    時間: 15-11-12 14:48     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影響自行和抽獎,除非私小特別說明不允許,私小一定會知道妳參加咗抽獎的。如果有人介意為什麼私小會知道,才研究私穩問題吧!

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-12 14:51     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

我投降,我接受不了自己竟然係EK同人爭論這些報學校私隱的事。

你咁有高見,希望吳得掂有時間解答你。我都係專心番自己野先。

作者: kennycwk    時間: 15-11-12 14:53     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

我相信大部分呢到討論的家長已明白實際操作了。

作者: chan803    時間: 15-11-12 14:57     標題: 引用:哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影

哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影響自行和抽獎,除非私小特別說明不允許,私小一定會知道妳參加咗 ...
佢好似係覺得私校唔應該/可以將學生註冊資料交畀教育局喎

作者: AAATT    時間: 15-11-12 15:14     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

救恩簡介會講明今年15-16年度,accept offer 又去抽獎的,將佢地扔入waiting list, 直至15 年九月簡介会當日,冇收番任何一個lee d on wait list 嘅case. i am not sure however how kau yan know u took 直資offer. this is new this yr i think.  i think dont take risk, the speaker for kau yan is very firm, they hv too much kindergarten kids and siblings on waiting list!

作者: retriever    時間: 15-11-12 15:16

chan803 發表於 15-11-12 14:57
佢好似係覺得私校唔應該/可以將學生註冊資料交畀教育局喎

唔係應唔應該, 只係討論個程序姐..

我剛打去教局問....

正如Kidultdaddy 講, 教局在放抽獎前, 會通知D 已收生的私校, 申請人繼續大抽獎, 目的係為左教師編制分配云云...

教局向有關私校發放申請人資料, 原來大家確係簽左同意書, 就係自行跟統一派位申請表細則.

但前提係教局點知申請人有學校收左, 私校怎處理將申請人資料通知教局, 呢個唔係佢地負責.

我有講私校信只講OFFER 既後果, 沒講資料轉移教局既授權, 有關人員覺得有D 奇怪. 話呢D 係各私校自己處理. 對申請人資料有無妥善處理符合程序不是他們處理的範圍.

作者: retriever    時間: 15-11-12 15:41

回覆 AAATT 的帖子

"i am not sure however how kau yan know u took 直資offer."

good question.

assuming there is no forum for info sharing between any two schools, the school should know the reg info via edb.

so, again it is the issue of info disclosure.

if the reg info is hosted in edb for the retrieval by the concerned schools, then it is possible for ky to know you already reg another dss.

作者: kennycwk    時間: 15-11-12 15:46     標題: 引用:回覆+AAATT+的帖子 "i+am+not+sure+howeve

救恩只係講抽獎,不是直資。放心!

作者: retriever    時間: 15-11-12 15:49

回覆 kennycwk 的帖子

certainly not!

if you reg another dss, your offer will be turned into a place on waiting list. same for reg the school offer from 自行!

a friend of mine asked me if someone reg a dss before accepting the offer from kys, would kys still know about it...

i guess as long as edb host the reg info for retrieval by concerned schools, they will know!

as said it is still an issue of info disclosure.

作者: kennycwk    時間: 15-11-12 15:57     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-12+15:52+

回覆 kennycwk 的帖子
Oh! Really? 咁Sorry! 可能我記錯咗!

作者: lovebb2    時間: 15-11-12 16:11

retriever 發表於 15-11-12 15:41

(if the reg info is hosted in edb for the retrieval by the concerned schools, then it is possible for ky to know you already reg another dss.

)

Yes, very good!  It is the key point but seem only the insider can know the fact.

作者: frederickw    時間: 15-11-12 16:36

我都好怕某一類咁執著既人..

作者: frederickw    時間: 15-11-12 16:38

我都好怕某一類咁執著既人..

作者: B_Chu    時間: 15-11-12 18:55

Do we need to inform education dept to cancel the application if we just accepted an offer from private school, say GHS?

GHS offer letter clearly stated we need to give up the lucky draw or they will withdraw the offer.

We got the offer just recently, i.e. after the application for central allocation.

Any advice?
作者: retriever    時間: 15-11-12 19:19     標題: 回覆:B_Chu 的帖子

edb will ask u in Dec if u like to proceed with lottery or not!

作者: szesze1812    時間: 15-11-18 12:12

我想問0下註冊0左直資, 放棄0左大抽獎, 0甘可以再註冊第2間直資嗎??
可以hold 位 hold 到出年3,4 先最後決定呢??
因為我打去教育局問佢又話直資唔可以... 但係好多人都話可以, 我有d 亂了

作者: 牛村BB    時間: 15-11-18 16:03

回覆 szesze1812 的帖子

請問你係咪已經注冊左一間直資,然后又有另一間直資收?
作者: szesze1812    時間: 15-11-18 16:55

回覆 牛村BB 的帖子

yes yes !!

作者: retriever    時間: 15-11-18 17:02

回覆 szesze1812 的帖子

可以HOLD 多過一間直資, OFFICIAL ANSWER 你可以打去教局問.
好似我前面講, 佢地接電話既前線職員唔係好清楚, 你問上級果D, 可以好INFORMATIVE... 求真無話執著執著.

作者: szesze1812    時間: 15-11-19 09:36

回覆 retriever 的帖子

因為我就0甘打去問, 接TEL 個0個就話因為我註冊第2間時, 佢都會上報教育局, 佢0地好快就會睇到我HOLD 2 個學位, 0甘就會出信叫我盡快交位.. 但係佢盡快0既意思唔知係12月就要, 定可以HOLD 到出年3,4月呢.. 我依家仲好心大心細... 頭都爆了...

作者: Kidultdaddy    時間: 15-11-19 09:49     標題: 回覆:szesze1812 的帖子

請問那接電話的有提及不盡快交位的後果嗎?我地可以先看看後果才煩惱吧。報了直資都無抽獎資格了,如果教育局話會取消你第二間或之前那間的學位,咁我地就應該要擔心下。如果不是有這種後果,而只係叫你盡快放位,那應該無什麼時限吧?只係善意提醒?

作者: retriever    時間: 15-11-19 09:52     標題: 引用:回覆+retriever+的帖子因為我就0甘打去問

原帖由 szesze1812 於 15-11-19 發表

因為我就0甘打去問, 接TEL 個0個就話因為我註冊第2間時, 佢都會上報教育局, 佢0地 ...

你叫佢地搵個另一個答你啦!

都講過佢地前線唔係咁熟…

當時佢地轉左兩次,第三個人先答到我,相信最後果個係officer!

前線果個,你會聽到個答覆唔係好對路(唔係岩唔岩聽)

都係教局個諮詢電話…

你係度問,無人比到official answer 你, @ your own interest, 一定問教局,記著問埋答覆你果個既名!

作者: szesze1812    時間: 15-11-19 10:02

謝謝回覆, 等我再打去問清楚先... THANKS THANKS !!

作者: 20130401    時間: 15-11-20 00:06     標題: 引用:哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影

哈哈!算吧!不用深究了。總之註冊私小不影響自行和抽獎,除非私小特別說明不允許,私小一定會知道妳參加咗 ...
看完上面全部回文,我覺得私小做法很自然,故且不談論已經注冊私小、直資小朋友私穩資料,學校為了減省行政手續,令三心兩意家長當機立斷,向教育局申報有關學童已經有著落,既合情又合理吧

作者: Nath    時間: 15-11-20 00:36

舊年11月底註冊完私校後,到12月中就收到教育局既信。內容係得悉我已獲得xxxx學校取錄,請於12底前回覆是否繼續參加統一派位。並列明:[本局會將已獲私立小學取錄而仍然沒有撤銷參加小一入學統籌辦法的兒童名單,送交有關的私立小學參考]。所以如果嗰間學校講明唔可以參加大抽獎,就一定會係註冊後儘快將資料呈上教育局,同埋註冊時學校亦要求簽undertaking, 白字黑字寫明有咩注意事項同學校會點做。所以家長理應知道學校會點做,唔存在咩私隱問題。
作者: re-yan    時間: 15-11-20 00:48     標題: 回覆:今日收到封教育局的信

咁我想問如果註冊咗直資,大抽獎前又再通知學校放棄直資學位,教局仲俾唔俾得番個抽獎位我架?

作者: lovebb2    時間: 15-11-20 12:00

(至於在自行階段取後學位, 而又已註冊私校既學生會點呢?)

EDB replied that 私校 will not know the 學生已註冊自行階段津校 until MAY.  MAY!!! amazing, so long!!!

作者: retriever    時間: 15-11-20 12:19

回覆 Nath 的帖子

yes, that s the portion that eb is authorised to inform the concerned ps u have entered into the lottery.
however, for the issue whether ps is probably authorised to pass your info to eb, that is not their scope, and that relies on how the ps handle the issue.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5