教育王國

標題: 心淡 [打印本頁]

作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 00:16     標題: 心淡

有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻更更乜校都無報, 就係有人幫佢鋪橋搭路, 臨門就一take過in到一pat屎都見完即收, 幾間龍校係手, 真係心都淡埋.
作者: bubuG    時間: 15-7-26 00:38     標題: 引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻 ...
有D人一出世住豪宅,有D人出世住劏房,出世已經唔公平。最緊要做好自己,天會有佢嘅安排。

作者: fishchow    時間: 15-7-26 01:00     標題: 回覆:心淡

辛苦考番來的,會格外珍惜。孩子雖然小,也會明白。飯來張口的,不會理解。

作者: Gerard    時間: 15-7-26 01:03     標題: 回覆:心淡

作者: ozoz    時間: 15-7-26 01:04     標題: 引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻 ...
幾間龍校都鋪到路,佢咁強後台的話,只好認命,昵d真係天時地利人和。

作者: alanwong238    時間: 15-7-26 01:28     標題: 回覆:2kidspa 的帖子

作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 01:29

錢, 教會, 先係最重要. 十條問題9條唔識, 坐係張椅轉到跌落地又有乜所謂?
作者: Charlotte_mom    時間: 15-7-26 01:34     標題: 回覆:心淡

嗯,老土講句,呢個世界真係無公平,唯有做好自己,爭取返仲可爭取的幸福。阿Q d睇,有條件讀私校學下野,已經比好多人幸福。得來不易更要珍惜

作者: longlokma    時間: 15-7-26 02:53     標題: 引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

乜都冇做,但有人帮到幾间龍校收??
如果你講乜都冇做,頂多1间半间龍校收,又何来幾间呢?

作者: 小玲    時間: 15-7-26 06:52     標題: 回覆:longlokma 的帖子

靠人事而非靠實力的,未必讀得輕鬆,都是裝備好自己的孩子為上策。

作者: 小曳人    時間: 15-7-26 07:26     標題: 回覆:2kidspa 的帖子

其實我覺得你幾好呀!唔報過多學校,—定做定功課
孩子有唔止—個offer,即是話你教得好,有學校認同!孩子能力唔錯!

各有前因,人地點唔關自己事,阿Q D,可以話學校走寶,又或者係阿仔同學校無緣,唔駛諗太多,唔公平—定有,但響公平比試無突圍亦係事實!
平常心

作者: ballg    時間: 15-7-26 07:48     標題: 回覆:心淡

世界就係咁,無需要比較,入到都要讀到。

作者: karen55407    時間: 15-7-26 08:05

回覆 2kidspa 的帖子

我當年考直私八比零,食蛋,只要永不放棄便行!呢個世界的確係有好多唔公平,要教識孩子如何積極面對唔公平才正道。

作者: MrBeast    時間: 15-7-26 08:44

正所謂各有前因莫羡人,個世界係咁運作,其實只要不是全部係咁,自己又肯努力不方棄,機會是留比有準備的人。
作者: piyohk    時間: 15-7-26 09:33     標題: 回覆:心淡

別人真的什麼也沒有做嗎?你跟着他們24小時和365日嗎?

我家孩子的課外英文班老師眼裡,孩子什麼也沒有預備,性格怕羞慷慨,又讀happy學卷幼稚園。其他小孩讀私幼(民生丶聖心),又努力爭取表現,又參與其他私小直資爭戰戰(他們除了自己的龍校,其他也失敗了)。

實況真的這樣嗎?

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 09:39     標題: 引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

開佢同學校名啦,跟手報ICAC, 睇下有冇收受利益及非法行為,香港要殺一儆百;否則個個走後門!!!私校都犯法啦(維記事件),如果直資、官津佢哋衰硬!香港人唔可以認命,要堅持到底,下一代才有廉潔的環境!!

作者: MrBeast    時間: 15-7-26 09:57

之前朋友推介一本書:what money cant buy, 這類entry其他在美國ivy league 也有, its a known secret.

Ps, 印象中維記單案是判not guilty(雖然我本人未必同意), 不是嗎?這世界不是非黑則白,何必做子華魚旦呢。
作者: karen55407    時間: 15-7-26 10:03     標題: 回覆:心淡

當孩子遇到不公平對待時,有家長會弄到魚死網破。我卻選擇趁此讓孩子好好的上一課,鼓勵孩子繼續努力!

作者: yatyat0701    時間: 15-7-26 10:28     標題: 引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-26+發表有

原帖由 bubuG 於 15-07-26 發表
有D人一出世住豪宅,有D人出世住劏房,出世已經唔公平。最緊要做好自己,天會有佢嘅安排。

...

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 10:37     標題: 引用:之前朋友推介一本書:what+money+cant+buy,

原帖由 MrBeast 於 15-07-26 發表

之前朋友推介一本書:what money cant buy, 這類entry其他在 ...
你錯啦,人有我冇是冇問題,只要唔犯法。但如果當中有犯法行為就是不可!維記事件說明,你接受禮物是否合法是有監管!!

作者: mcl203    時間: 15-7-26 10:41

我反為想知...咁搏命走後門...果幾間龍校係边幾間咁姐??...
作者: momama    時間: 15-7-26 10:46     標題: 回覆:心淡

其實呢個世界,唔好講其他人有冇走後門,努力都唔等如一定有收穫。考小一就心淡,點過人世呀?最緊要堅持信念,唔好跟人去揾後門。

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 10:52     標題: 引用:我反為想知...咁搏命走後門...果幾間龍校係

原帖由 mcl203 於 15-07-26 發表
我反為想知...咁搏命走後門...果幾間龍校係边幾間咁姐??...
係,開名啦!

作者: longlokma    時間: 15-7-26 11:08     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-07-26+發表本

原帖由 ylmanhk 於 15-07-26 發表
你錯啦,人有我冇是冇問題,只要唔犯法。但如果當中有犯法行為就是不可!維記事件說明,你接受禮物是否合法 ...
就算識人走后門,又点算犯法?人地學校見完学生喜歡收誰便收誰,你憑乜话人犯法?

作者: picture    時間: 15-7-26 11:59     標題: 回覆:心淡

我相信樓主係一時想呻下啫。你可以話唔公平因為跟本唔會絕對公平。

教會辦學優先自己人都無可厚非,好似old boys old girls 有D advantage, 同正苦世襲制一樣。

不要太沮喪了,私校直G條路唔通就讀津校

作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 12:18

我呻下啫, 我唔係想讀佢果幾間, 唔明啲學校點解要攪到咁cheap, 直頭無報過名, 面都無見過, 搭上搭都可以話唔使擔心, 必收.  你條 waiting list 都由沙田排到尖沙咀啦, 使唔使攪到啲位咁賤呀? in 個時比本英文書佢, 一句都讀唔到, 都收, 使唔使呀?
作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 12:20

回覆 piyohk 的帖子

無報過名, 6月大抽獎後先入紙, 即收, 你話過唔過份呀?
作者: picture    時間: 15-7-26 12:25     標題: 引用:回覆+piyohk+的帖子 無報過名,+6月大抽獎

相信你都試過失戀吧!
冇緣就算了,放過自己。the best (most suitable) is yet to come.

别連信心都輸埋。

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 12:29     標題: 引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表你

原帖由 longlokma 於 15-07-26 發表
就算識人走后門,又点算犯法?人地學校見完学生喜歡收誰便收誰,你憑乜话人犯法?

...
你自己睇下ICAC網站!
公職人員(有關公職人員的定義,請參閱法例原文)包括訂明人員及公共機構僱員。訂明人員受【防止賄賂條例】第3、4、5及10條所監管。

第3條:        訂明人員如無行政長官之一般或特別許可,不得索取或接受任何利益。
第4條:        任何公職人員索取或接受利益,作為執行職務的誘因或報酬,即屬違法;而提供利益者亦屬違法。
第5條:        任何公職人員索取或接受利益,作為在合約事務上給予協助或運用影響力的誘因或報酬,即屬違法;而提供利益者亦屬違法。
第10條:        訂明人員享有的生活水平或擁有/支配的財富若與其公職收入不相稱,即屬違法。
而上述條例中,

利益包括金錢、禮物、貸款、佣金、職位、契約、服務、優待及免除法律上全部或部分的責任等等,但利益不包括款待。
款待指供應在即場享用的食物或飲品,以及同時提供的其他款待,例如歌舞表演等。雖然接受款待並不會抵觸【防止賄賂條例】,個別部門仍會就職員接受款待的情況作出規定。

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 12:32     標題: 引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表你

...
收誰就誰冇問題,收受利益就犯法!

作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 12:47

我心淡啲學校啫, 唔係小朋友或者人生, 放心.
作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 12:53     標題: 引用:我心淡啲學校啫,+唔係小朋友或者人生,+放心

我心淡啲學校啫, 唔係小朋友或者人生, 放心.
唔係你同你小朋友問題,係制度問題,開佢哋名啦!!!

作者: Soundervolt    時間: 15-7-26 12:54     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

朋友嘅母校校長轉咗去一間名校做校長,呢位朋友係校長嘅舊愛徒,當年佢只打左個電話,小朋友一舊飯咁都照收,朋友一分一毫都冇使過,咁又關ICAC乜事?呢個世界唔係一定講錢或利益輸送嘅!考學校被reject,學校又何嘗會解釋被拒原因?

作者: sissysze    時間: 15-7-26 13:01     標題: 回覆:心淡

小朋友得一個pat, 靠關係拎幾個offer, 到時者係讀一間,唔讀嗰啲睇佢嗰人情點還,同埋有無下次。

作者: Soundervolt    時間: 15-7-26 13:05     標題: 引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-26+發表我

如果真係有證有據收受利益,應當向ICAC舉報,經有關當局跟進,如真係入罪之後才可指名導姓被指責,但若果未經審查而開名會俾視為誹謗,係十分不負責任嘅行為。

作者: longlokma    時間: 15-7-26 13:11     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

樓主話人地識人走后門,有話人地收授利益咩?

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 13:15     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-26+12:57

原帖由 Soundervolt 於 15-07-26 發表
何需?有條例監管,如有利益輸送就係犯法。唔係咩到得(見維記新聞及前文)!

作者: longlokma    時間: 15-7-26 13:16     標題: 引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-26+發表我

一味叫人開名,如果冇证冇据,你係度八掛剝花生而樓主比人告誹謗,係味你去頂罪?

作者: Soundervolt    時間: 15-7-26 13:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-26+發

何需?有條例監管,如有利益輸送就係犯法。唔係咩到得(見維記新聞及前文)!

...

我已經講得好淺白.....如果有證有據應先向有關部門投訴而唔係開名喺EK作不負責任嘅公審!有時人情、偏愛或其他關係比金錢利益更重要。點解走後門一定等同金錢利益掛鉤?

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 13:27     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-26+13:22

冇人話一定,但如果有懷疑,可向辦學團體及教署反映;有表面證據,可去ICAC或警方舉發佢哋!

作者: MrBeast    時間: 15-7-26 13:29

2kidspa 發表於 15-7-26 12:20

不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇(父母其中一位是教徒),跟著就話唔怕因為佢識邊個邊個,叩門必ok, 但最後入唔到,e加每次見面都面懵懵
作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 13:29     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-26+13:22

無利益輸送是無問題,但有就有問題,Repeated x n times...

作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 13:30

唔使ICAC咁誇張, 錢就無使過, 佢地傻更更乜都唔識, 佢小朋友有龍校我都開心, 只不過搭上搭, 學校都可以賣個人情出黎, 你條waiting list既就由得你wait啫, 咁講in乜in物, 乜野標準都係哂氣.  我心淡呢樣啫.
作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 13:40     標題: 引用:唔使ICAC咁誇張,+錢就無使過,+佢地傻更更乜

唔使ICAC咁誇張, 錢就無使過, 佢地傻更更乜都唔識, 佢小朋友有龍校我都開心, 只不過搭上搭, 學校都可以賣個 ...
總之,有表證就拉人!

作者: MrBeast    時間: 15-7-26 13:40

ylmanhk 發表於 15-7-26 10:37
你錯啦,人有我冇是冇問題,只要唔犯法。但如果當中有犯法行為就是不可!維記事件說明,你接受禮物是否合法 ...
係ar, 1 big advantage of hk就是法治和low corruption, 但維記單野真亮起燈號,hk已A股化(指大6送禮文化)。另一個角度,the fact 判not guilty, 亦說明法律都有很多gray area, 不過我不是專家,只是無聊上來吹下水而且。大家obviously 唔同heaven, au 落去都冇意思

作者: mcl203    時間: 15-7-26 13:40

Soundervolt 發表於 15-7-26 13:21
我已經講得好淺白.....如果有證有據應先向有關部門投訴而唔係開名喺EK作不負責任嘅公審!有時人情、偏愛或 ...

又多咀一下...唔一定有利益嫁....好鬼大份....求其見到D吹吹水....因我都曾聽過某人士提及過類似利申

就算商業機構...印象中曾有一人士向朋友買物料...無收取任何利益....亦被告過...話幫襯前無向僱主利申

PS....吹下水姐...完全唔關樓主所構既話題

34. 簡 而 言 之 , 該 罪 主要針對公職人員用他以公職身分獲賦予為公

益而可使的權、酌情權或職責而作出的失當為。此外,

公職人員的失當為即使並涉及受賄, 又或他最終沒有獲得任何

益, 亦可能構成公職人員為失當罪。

http://www.icac.org.hk/filemanager/tc/Content_1031/cc-members.pdf

作者: Soundervolt    時間: 15-7-26 13:48     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-26+發

無利益輸送是無問題,但有就有問題,Repeated x n times...

我Repeated x N times話如果有利益輸送係有問應該被調查,我repeated x n times係話唔應該未經證實就開名喺EK作不負責任討論!repeated x n times叫人開名......唉!

作者: mcl203    時間: 15-7-26 13:48

MrBeast 發表於 15-7-26 13:29
不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇( ...
成日聽人講識人好過識字....講到香港黑暗到如此明目張胆
若我有一間名校offer....可以吹到全港名校都有offer...最終去番果間咪得囉...鬼知我作大
識人乜乜...聽完算啦...

作者: sjssjssjs    時間: 15-7-26 14:16     標題: 引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

今年我識d家長,平時hea hea 地,反而抽中第一志願,平時勤力d抽得好差

作者: Tintin926    時間: 15-7-26 14:35

其實這世界邊有公平㗎,當父母的都應在社會打滾若干年吧!人人平等只是烏托邦吧!
ICAC都有湯顯明啦,仲有我們前特首曾蔭權貪小便宜呢!共產黨理念咪人人平等囉,你們喜歡嗎?
仲有,幼稚園收生咪仲不公,大家都經歷過啦,下話?

大家做好自己啦!
(並非講樓主,呻下好正常)

作者: ericby    時間: 15-7-26 14:46

喜歡共產黨理念
作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 15:08

MrBeast 發表於 15-7-26 13:29
不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇( ...
有一間不嬲覺得佢陰陽怪氣, 估到佢有依味, 另一間我一直以為好正氣, 有能者得之, 點知到最後為左可以依時放暑假, 未見過面都可以話必收.

作者: bbforever    時間: 15-7-26 15:32

2kidspa 發表於 15-7-26 15:08
有一間不嬲覺得佢陰陽怪氣, 估到佢有依味, 另一間我一直以為好正氣, 有能者得之, 點知到最後為左可以依時放 ...
二三線的私校直資,in係好多人in,到最後大把人放位,你朋友後尾得位唔出奇…
作者: simsimwong    時間: 15-7-26 15:50     標題: 回覆:心淡

我都有好多朋友0offer but lucky get band 1A津龍校,呢d luck真是唔到我個女有,佢今年都係靠自己好努力考私小考到,我都有唸我們父母背景累了他,(有d學校睇既,當然不是全部)不過我相信上天有安排的

作者: NHC    時間: 15-7-26 16:11     標題: 回覆:心淡

幾時都係識人好過識字

作者: Lw2003    時間: 15-7-26 16:37     標題: 回覆:心淡

塞翁失馬焉知非福。比到間名校D一舊飯小朋友而父母又唔付出努力,可能係害咗佢都唔知。
可能喺間平庸D嘅學校,小朋友遇上嘅都係好老師好同學,D路分分鐘好行過前者。
加油,呻完收拾心情,繼續努力!

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 16:49     標題: 引用:+本帖最後由+Tintin926+於+15-7-26+14:40+

原帖由 Tintin926 於 15-07-26 發表

其實這世界邊有公平㗎,當父母的都應在社會打滾若干年吧! ...
咁又唔啱啦,點解講到走後門係一定要出現嘅,香港而家係咁啦!如果個個都各家自掃門前雪⋯ 香港唔知將來變成點!這絶對係壞現象!

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 17:07     標題: 引用:幾時都係識人好過識字 +

原帖由 NHC 於 15-07-26 發表
幾時都係識人好過識字
試想想這種走後門文化下的學生會是怎樣?個個走捷徑,我們社會會進行嗎?將來貪污腐敗是否也合情合理!?簡直荒謬!

作者: superying    時間: 15-7-26 17:07     標題: 回覆:心淡

有人肯幫也不是易事,幫左唔領情又會得罪人。
當然人情債也要還。
我寧願靠自己實力,隨遇而安。

作者: leiseefung    時間: 15-7-26 17:29

真想請問: 講到咁兇狠,有無去過Icac 報過案?情序係點,老廉收到你既所謂舉報當值人員會同你先講d乜?吾好以為老廉會隨你喜惡任你使。係咁叫人開名,失實情況下公開人地校名,睇住比人先吿誹謗,唉。。。呢d問題存在左十幾年啦,有網友討論過,識人本身都係吾簡單,係人地財富及技能既一種。呢類能力既建立可能得來極之費時,睇你點睇啦。但噏幾下就叫開名,好有問題。
作者: longlokma    時間: 15-7-26 17:33     標題: 引用:Quote:原帖由+NHC+於+15-07-26+發表幾時都

試想想這種走後門文化下的學生會是怎樣?個個走捷徑,我們社會會進行嗎?將來貪污腐敗是否也合情合理!?簡 ...
咁激動做乜?現實世界不是非黑即白的

作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 17:46

呻下啫, 其實同我無直接利益關係, 呻完搵啲正能量再上
作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 18:55     標題: 引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表試

錯就係錯!現實世界沒有絶對公平,所以更須要公平;充滿灰色,所以更要黑白。沒有公平公正的制度,只有美好的假象,受害的是我們的下一代。終有一天佢會問你,為什麼你靑年時,不去捍衛你曾經有的權利!!!

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 18:55     標題: 引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表試

我唔覺得好笑!

作者: llmlps    時間: 15-7-26 19:11

好似大陸咁,若可收錢,可能連成績都不用理你好不好....總之就黑暗啦.....
作者: longlokma    時間: 15-7-26 19:45     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

我唔覺得好笑!

作者: longlokma    時間: 15-7-26 19:48     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

錯就係錯!現實世界沒有絶對公平,所以更須要公平;充滿灰色,所以更要黑白。沒有公平公正的制度,只有美好 ...
咁你努力去捍衛吧!拯救地球靠哂你喇!英雄!

作者: ylmanhk    時間: 15-7-26 21:48     標題: 引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表錯

咁你努力去捍衛吧!拯救地球靠哂你喇!英雄!
多謝你支持!

作者: ccyin    時間: 15-7-26 22:17     標題: 回覆:心淡

咁樣比不如話咩都無準備既人都抽到神校,嗰d咪仲好彩,咩都唔洗準備,小朋友又無咩剛學嘢、portfolio又唔準備,一抽就抽第一志願神校,咁仲唔公平

只可講制遇既嘢好難講

作者: 2kidspa    時間: 15-7-26 23:07

我第一段寫得唔好, 令人誤會我眼紅人, 其實我呻緊原來有啲直資私校, waiting 就派左幾百個出黎, 等緊既人以為有得等, 但原來有其他人可以突然插隊, 可以係6月大抽獎後, 在從來無報名的情況下, 可以一日內報名, 面試同收埋, 咁你派啲waiting 出黎做乜?  我見到咁假的收生程序無乜心機啫.
作者: karen55407    時間: 15-7-26 23:20     標題: 回覆:2kidspa 的帖子

可能人家是不可多得嘅人才呢!

作者: kirstyau    時間: 15-7-26 23:48     標題: 回覆:心淡

做好自己,讀得叻,小學年年都可以去考插班!靠關係最終都要小朋友讀得到!

作者: Lw2003    時間: 15-7-26 23:51     標題: 引用:我第一段寫得唔好,+令人誤會我眼紅人,+其實

我第一段寫得唔好, 令人誤會我眼紅人, 其實我呻緊原來有啲直資私校, waiting 就派左幾百個出黎, 等緊既人以 ...
我又唔覺得你眼紅人。如果比我遇上你的經歷,我都會有同樣感受,都會想呻吓。正常的!呻下宣洩下啫~

作者: Soundervolt    時間: 15-7-26 23:53     標題: 回覆:心淡

可能內情未必咁簡單呢...呢尐事情喺世界無論任何地方都會發生,無需介懷。只要將自己小朋友教好,將來無論小學或中學都有大把好選擇,到時可能係對方為您而羨慕呢!

作者: suzuki12    時間: 15-7-27 00:30     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

我相信現實應該有相當多的人事位/關係位,始終有人的地方,就無可避免要講關係、親疏有別。

我明白樓主的感受,其實同其他家長相處,大家唔會知對方真正有幾猛的背景,或有什麼關係和推薦信等。或者,可能那些家長過去反而積極打關係,這一切,我相信大家係唔會其他家長背後做過什麼工夫的。

老套一句,平常心吧,呻過就算,人有人,你有你,我有時候會諗,唔好知道太多,反而更好。

至於學校方面,如係二三線嘅,佢地可能真係唔call 後補果d, 一黎佢地知自己學校嘅定位,費事到聯絡後補果時,那些小朋友已有著落,到時一個唔得,兩個都唔來。最弊可能d家長會上網討論,那間學校叫回很多後補....... 既然係咁,索性做新嘅個案,讀速戰速決。

作者: BBLAX    時間: 15-7-27 01:46     標題: 回覆:心淡

其實認真諗下,當中如何有力人士都吾會可以係識都收哂!因為quota 有限。如果果個父母能令該有力人士願意幫忙,已經係佢曾經付出過嘅努力(在關係上),而有力人士亦必定scan 過此小朋友值得幫與否(都不能令自己無面)。所以我覺得吾好諗人地咁就代表佢吾deserve 個位。退一步,呢點就係佢勝出嘅原因。
我自己経驗:平時閒談,好多人會同你講識邊個,識邊個!到去到關鍵時,你會發覺啲人響你未問時已經閂定後門。
我反而響考小一過程中,覺得自己做得最好係無求過任何人幫忙,因為心入面好怕萬一靠人入咗,成日個心形住靠人,其實小朋友吾知達標與否,對佢無信心。又或者會覺得欠人好大個人情都吾知點還,真係一世嘅人情!
所以版主let go! 人地都有另類付出。

作者: momama    時間: 15-7-27 07:28     標題: 回覆:心淡

我所知嘅人事位,家長做咗唔少嘢,因為人事位係有quota。平常心啦,細路入咗呢間學校,若果跟得上、即係有資格;跟唔上、咪就係佢父母害咗佢囉。所以成日提住「識人好過識字」係幫唔到自己啲仔女,俾心機教佢哋啦。

作者: Lam3Tai    時間: 15-7-27 08:16

人際網絡有一定幫助,但教導子女,我會識字行先,靠阿爸阿媽識人,靠得幾耐。
世界有黑,白,仲有其他顏色咁先特別。亦係為人父母同子女一同學習0既好機會。
作者: tkinwong    時間: 15-7-27 08:37     標題: 回覆:心淡

如果 waitig都有百幾個,那就不是真waiting, 大家估下原因喇。

作者: ylmanhk    時間: 15-7-27 09:42     標題: 引用:我第一段寫得唔好,+令人誤會我眼紅人,+其實

我第一段寫得唔好, 令人誤會我眼紅人, 其實我呻緊原來有啲直資私校, waiting 就派左幾百個出黎, 等緊既人以 ...
無錯!這是學校收生的問題!不公平就是不公平!!!

作者: leiseefung    時間: 15-7-27 09:49

2kidspa 發表於 15-7-26 23:07
樓主你既Post 呻都絶對冇問題,我好支持,人之常情,但就有人不停想食花生睇戲叫開名,我覺得好乞人憎,一個攪不好,網站同你分分鐘收律師信同傳票。好彩樓主你冇同佢地癲
作者: 2kidspa    時間: 15-7-27 10:04

無既, 可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題, 再遲啲啲比錢買個官黎做無問題, 再再遲啲啲殺左人賠番幾萬銀無問題, 都有付出架 , 講完.
作者: longlokma    時間: 15-7-27 10:22     標題: 引用:無既,+可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-27 發表
無既, 可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題, 再遲啲啲比錢買個官黎做無問題, 再再遲啲啲殺左人賠番幾萬銀無問 ...
明白你心情,但变成偏激对社會亦無好處。

何謂公平??

全部孩子抽獎入学有人話唔公平,自己个宝貝又叻又醒点解抽唔到,靠運唔公平!!

去考直私,自己个宝貝k2已識小三野,点解唔揀佢,学校唔公平!

既然你明知人地有权揀人,而你又自願去被人揀,咁有乜好埋怨?學校有冇說明一定要從waiting list揀收学生??  你又憑乜話人地个小朋友一定差过你宝貝,唔值得被揀?

作者: ylmanhk    時間: 15-7-27 10:42     標題: 引用:無既,+可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-27 發表
無既, 可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題, 再遲啲啲比錢買個官黎做無問題, 再再遲啲啲殺左人賠番幾萬銀無問 ...
無錯,是非黑白不分是現今社會大環境,或是大家的麻木不仁???可憐是下一代,在一個隨波逐流的環境長大。

作者: ylmanhk    時間: 15-7-27 10:52     標題: 引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-27+發表無

原帖由 longlokma 於 15-07-27 發表

何謂公平??
哈哈,走後門重講到天公地道,真係丁螌殺人後都問你做咩你還手!?

作者: jlbb1    時間: 15-7-27 10:55

作者: licpd    時間: 15-7-27 11:09

longlokma 發表於 15-7-27 10:22

何謂公平??
如果人是非不分,樣樣東西逸來順受,麻木不仁,對社會一樣大害處!

作者: ylmanhk    時間: 15-7-27 11:11     標題: 引用:Quote:2kidspa+發表於+15-7-26+23:07+我第

原帖由 jlbb1 於 15-07-27 發表
以禾睇到既,唔識學校最大既渣fit人, 靠關係都幾微. 如佢識到,都冇計. 樣樣都係講關係.你有兩間收已好好. 有 ...
重點係:「原來有其他人可以突然插隊, 可以係6月大抽獎後, 在從來無報名的情況下, 可以一日內報名, 面試同收埋」!!!是否合理嘅收生程序???如果真正此事,主張開學校名!!! 傳媒會查清楚⋯

作者: luilui007    時間: 15-7-27 11:11     標題: 回覆:jlbb1 的帖子

算啦,我唔知樓主你有無出黎做過野,我做左10幾年野...對於以上的一早已經看化!世界就是這樣,識人好過識字,是現實不到大家接唔接受,做人放鬆點,否則一早抑鬱了!

再者,你說一地小朋友in得一pat屎真的有點反感! 人地果D小孩就點唔好,點走後門而得到你得唔到的野,踐人地個細路,我覺得你這份心態唔得囉

作者: ylmanhk    時間: 15-7-27 11:17     標題: 引用:Quote:2kidspa+發表於+15-7-26+23:07+我第

原帖由 jlbb1 於 15-07-27 發表
以禾睇到既,唔識學校最大既渣fit人, 靠關係都幾微. 如佢識到,都冇計. 樣樣都係講關係.你有兩間收已好好. 有 ...
即係你去茶樓飲茶, 排咗個幾鐘,有人識得個知客就立即有位!!你興唔興!?

作者: ylmanhk    時間: 15-7-27 11:31     標題: 引用:算啦,我唔知樓主你有無出黎做過野,我做左

原帖由 luilui007 於 15-07-27 發表
算啦,我唔知樓主你有無出黎做過野,我做左10幾年野...對於以上的一早已經看化!世界就是這樣,識人好過識 ...
重要歌頌下佢哋識走後門!天才!:;pppp:

作者: longlokma    時間: 15-7-27 11:51     標題: 回覆:心淡

嘿~~好大義凛然啊!

如果那些學校收了你宝貝,又收埋你所謂走后門的孩子,你会开校名嗎??会為正義唔讀嗎??………………背后谮台词是什麼?可笑

作者: longlokma    時間: 15-7-27 11:52     標題: 引用:嘿~~好大義凛然啊! 如果那些學校收了你宝

嘿~~好大義凛然啊!

如果那些學校收了你宝貝,又收埋你所謂走后門的孩子,你会开校名嗎??会為正義唔讀嗎 ...
以上主要是回ylmanhk, 而非楼主

作者: jlbb1    時間: 15-7-27 11:53

作者: judy    時間: 15-7-27 12:03

有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻更更乜校都無報, 就係有人幫佢鋪橋搭路, 臨門就一take過in到一pat屎都見完即收, 幾間龍校係手, 真係心都淡埋.

其實,4、5歲仔係唔係要傻傻更更、in到一pat屎先至正常咩。

幾年前我帶阿仔去in,我見到他人4、5歲仔咩都識,反而阿仔傻吓傻吓,真係心都淡埋。
作者: ylmanhk    時間: 15-7-27 12:12     標題: 引用:嘿~~好大義凛然啊! 如果那些學校收了你宝

嘿~~好大義凛然啊!

如果那些學校收了你宝貝,又收埋你所謂走后門的孩子,你会开校名嗎??会為正義唔讀嗎 ...
會唔讀⋯ ;恥於為伍!

作者: chloe_b    時間: 15-7-27 12:28

我都識人,佢自認自已識得某名人(我諗80後以上果d一定識佢),幫佢仔入左某神校(男校),佢仲好老實講自已個仔如果唔係果位名人幫,一定唔會收!
作者: mcl203    時間: 15-7-27 12:32

jlbb1 發表於 15-7-27 10:55

其實有乜好勞氣吖!!!

如你所講...識人唔識到大大粒...有乜鬼用....話唔到事
識親都係大大粒....仲要唔好係friend既friend既friend...話到事啦...D大大粒佢會唔會係人都賣帳先...咁唔識避忌...唔使睇住份工咩...尤其係政府工

我反為懷疑樓主朋友既友情網絡...係咪叩乜得叩....咁明目張胆...人地吹水下化...作大小小姐

上年都有人係EK大大声話親眼見某校D叩門黑暗....校務處係边又唔知...無主任位又唔知...權不在老師手上又唔知

作者: little_yolky    時間: 15-7-27 12:43

ylmanhk 發表於 15-7-26 12:32
但係好多時呢D都只係打人情牌。我哋今年幼稚園校長幫5個派咗寶校小朋友撈返上嚟, 都係打電話打人情牌。

最衰係其中有人求校長幫忙, 收咗, 居然唔讀, 真係會害咗以後既師弟妹, 人哋唔會再俾面校長了。

作者: bbforever    時間: 15-7-27 12:46

mcl203 發表於 15-7-27 12:32
其實有乜好勞氣吖!!!

如你所講...識人唔識到大大粒...有乜鬼用....話唔到事
我仔考小一時,有d同學聲稱考到某私校或叩到某校,但實質有無考/叩到,邊個知…到最後都讀咗其他校…有d人為咗不另人看扁是會固意吹噓……

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5