教育王國

標題: 聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成 [打印本頁]

作者: mimi005    時間: 15-7-20 15:14     標題: 聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成

Holy family ( waiting )
荔天 ,己派入

其實 ok 滿意荔天
但校网 ( 中學) 系咪 holy family 好 d 呢 ?

萬一 Holy family ( waiting )  收,應不應該轉呢 ?

Thanks

作者: ericby    時間: 15-7-20 15:38

荔天
作者: gracelam    時間: 15-7-20 15:39     標題: 引用:Holy+family+(+waiting+)+荔天+,己派入其實

原帖由 mimi005 於 15-07-20 發表
荔天 ,己派入
荔天

作者: 奥脫福    時間: 15-7-20 15:40

HFKT
作者: mimi005    時間: 15-7-20 15:45

奥脫福 發表於 15-7-20 15:40
HFKT
其實系咪校网原因呢

我見大家都系 56 % 上 BAND 1 中學

THANKS

多謝你意見

作者: mimi005    時間: 15-7-20 15:47

我自己就好中意天主女校 GE
只叩 ST ROSE, HOLY FAMILY
當然 st rose 失敗左了
作者: mimi005    時間: 15-7-20 16:07

如 hkpapa 經過,可否也比下意見
thanks

作者: 奥脫福    時間: 15-7-20 16:23

mimi005 發表於 15-7-20 15:45

其實系咪校网原因呢

我見大家都系 56 % 上 BAND 1 中學

個人傾向HFKT有以下原因:

一)有直屬中學,始終都係叫做多一個保障,進可攻退可守。
二)女校。

反而校網的因素在樓主的情況又未必係咁重要。B1女仔固然係在KL2
會好d,但若以B2計,在KL3又或者可以偷到雞「升呢」。

作者: mimi005    時間: 15-7-20 16:46

奥脫福 發表於 15-7-20 16:23
個人傾向HFKT有以下原因:

一)有直屬中學,始終都係叫做多一個保障,進可攻退可守。
原來我同你的想法真系好近

不過 ( waiting ) 都有好多人

機會是很小的

作者: sissysze    時間: 15-7-20 22:33     標題: 引用:Holy+family+(+waiting+)+荔天+,己派入其實

原帖由 mimi005 於 15-07-20 發表
荔天 ,己派入
收先算,甘快唸嚟做乜

作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 09:13

mimi005 發表於 15-7-20 16:07
如 hkpapa 經過,可否也比下意見
thanks

今次我會揀荔天, 點解?

1. 聖家雖然有直屬中學, 但由小學可直上中學既機會呢.... 其實唔係好高:
小學名稱

類別

小學一年級學生人數

直屬中學

中一全級學生人數

自行學位

直屬學位

直屬位可覆蓋小學學生比例

自行+直屬位可覆蓋小學學生比例

嘉諾撒聖家學校

津貼

嘉諾撒聖家書院144437937.62%58.10%
嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

津貼

直屬位只夠分俾1/3左右既學生, 所以升中係咪咁有保障呢?

2. 根據其它聖家既畢業生/家長透露, 聖家一向不將學生名次同Banding向學生/家長透露, 升中時只能靠估同埋聽老師既"專業意見"

3. 聽聞聖家既催谷程度同功課量拍得住天神, 但升中保障差咁遠, 值唔值?

你可能會話, 聖家係九龍城網, 升中好D喎! 要升中好, 其實好簡單, 小五/小六搬過九龍城網住, 轉用住址網抽, 一樣得.

而且, SSP升中利女仔多D, B1女仔留住SSP升中, 唔會差得過係九龍城 (B2就會差D).

不過, 如果聖家書院已經係你既dream school, 咁又無理由放棄去讀一間可以令你個女獲得最大機會入到dream school既學校

下次想問我可PM我, 我真係未必會路過嫁

作者: mimi005    時間: 15-7-21 10:08

回覆 sissysze 的帖子

有 d 后補位只比 30 mins 你決定
你吾要佢又比其它人

而且萬 一真是收,也要 8 月尾

吾快想定點得

到時萬一真有 call, 我可立即 reply 學校

作者: mimi005    時間: 15-7-21 10:14

hkpapa852 發表於 15-7-21 09:13

1. 聖家雖然有直屬中學, 但由小學可直上中學既機會呢.... 其實唔係好高:
非常感激你詳細的分晰

非常有幫助

作者: mimi005    時間: 15-7-21 10:24

吾知池 d 可否向你 請教下升中資訊
ssp band 2 ( 大女 ), thanks

作者: 奥脫福    時間: 15-7-21 10:53

mimi005 發表於 15-7-21 10:24

要穩陣可以自行、甲一乙一選德雅;進取的就自行搏多間1C學校,乙一搏B1學校。
但我唔清楚乙二選德雅仲有無機會!所以呢個「乙一」要慎用。

作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 11:01

mimi005 發表於 15-7-21 10:24
吾知池 d 可否向你 請教下升中資訊
今日成日打錯字, 我係話"無問題"....

你今年大女升中選校嗎?

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:04

奥脫福 發表於 15-7-21 10:53
要穩陣可以自行、甲一乙一選德雅;進取的就自行搏多間1C學校,乙一搏B1學校。
但我唔清楚乙二選德雅仲 ...
在此也非常多謝你先 ( 小女小學之 reply )

E+講返大女先
本想 自行選 1. 唐乃勤. 2 匯基    ( ssp 區的 )

但我女 p.5 呈分試, eng , math 不合格

香島( kowloon tong ), 體藝  open day 去過,我好 like ,但 大女d成績..............................
德雅我都 like...............但吾敢高攀

有冇什么直資或 band 2 可介紹下

不求戌績,只求校風好,不學壞

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:07

hkpapa852 發表於 15-7-21 11:01
今日成日打錯字, 我係話"無問題"....

你今年大女升中選校嗎?
系呀
最幣她女懶,又不愛讀書

其實係咪 12 月要選自行 ?
1 d 印象都冇

作者: gracelam    時間: 15-7-21 11:08     標題: 引用:Quote:奥脫福+發表於+15-7-21+10:53+要穩陣

原帖由 mimi005 於 15-07-21 發表
可試深水涉祟真!

作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 11:08

mimi005 發表於 15-7-21 11:04
英數唔合格, 隨時變B3喎..... 咁真係要好小心..... 等我研究下

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 11:09

聖家一向不將學生名次同Banding向學生/家長透露

我覺得呢句先係最嚴重既致命傷!如果小朋友好出色, 想跳船都唔知跳唔跳好, 又唔知可以跳去邊艘船最適合。

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:12

hkpapa852 發表於 15-7-21 11:08
英數唔合格, 隨時變B3喎..... 咁真係要好小心..... 等我研究下
其實佢 band 3 都未定
系我 1 廂睛願佢  band 2

之前老師話他系 b2 ge
不過今次呈分試太差了

作者: bbforever    時間: 15-7-21 11:12

回覆 mimi005 的帖子

我家近大坑東果邊,我見到協同d學生幾乖,另陳xx和三x就
作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:13

little_yolky 發表於 15-7-21 11:09
冇錯
非常同意

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:16

回覆 gracelam 的帖子

學校有安排 1 day 體驗日
大女話 " ng like " wor

又話老師英文差過他小學的老師 wor

( 他自己英文都不合格)

仲話人地老師

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:17

bbforever 發表於 15-7-21 11:12
回覆 mimi005 的帖子

我家近大坑東果邊,我見到協同d學生幾乖,另陳xx和三x就 ...
陳 xx 真系冇想過
thanks for your inform

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 11:19

mimi005 發表於 15-7-21 11:07
系呀
最幣她女懶,又不愛讀書
第二次呈分真係要堅努力了, 穩穩陣陣上番B2先, 不過, P5成績表居然有兩科主科唔合格, 我諗你都係要有放棄自行既心理準備, 部署大抽奬好D。
作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:20

hkpapa852 發表於 15-7-21 11:08
thanks

作者: 奥脫福    時間: 15-7-21 11:21

mimi005 發表於 15-7-21 11:12

其實佢 band 3 都未定
系我 1 廂睛願佢  band 2

如果可以,我情願小五留級,打番好個根基同補救番發現到的問題。

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:24

回覆 little_yolky 的帖子

也是啊

作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 11:25

奥脫福 發表於 15-7-21 11:21
如果可以,我情願小五留級,打番好個根基同補救番發現到的問題。
都啱, 因為如果變咗B3, 好難追..... 派位一定唔會好.

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:25

回覆 奥脫福 的帖子

p.3 已留過 1 沒了
不可再留了

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 11:30

mimi005 發表於 15-7-21 11:25
回覆 奥脫福 的帖子

咁即係累積性唔勤力啦, 咁阿妹點呀? 聽你講想報聖家, 堅多功課喎。
作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:36

little_yolky 發表於 15-7-21 11:30
咁即係累積性唔勤力啦, 咁阿妹點呀? 聽你講想報聖家, 堅多功課喎。
好彩阿妹受教

st rose 幼稚園時己習慣 1 week 2 次 dict
每周 1 篇週記

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:39

好,等我睇下 TKO 匯知
又或者 天水圍 香島 ?
作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 11:47

mimi005 發表於 15-7-21 11:25
回覆 奥脫福 的帖子

暫時諗到, 可以留意下呢幾間:
直資: TKO匯知
私校: 基督教國際音樂中學 (黃大仙)

官津中學:
觀塘區: 基孝
黃大仙區: 培敦
九龍城區: 基道

作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:48

都小小遠
但 MTR 都方便
上次阿妹去過隔離個小學參加過 朗誦比賽
作者: mimi005    時間: 15-7-21 11:52

hkpapa852 發表於 15-7-21 11:47
暫時諗到, 可以留意下呢幾間:
直資: TKO匯知
私校: 基督教國際音樂中學 (黃大仙)
thanks

作者: mimi005    時間: 15-7-21 12:19

回覆 hkpapa852 的帖子

請問神託會培基如何 ?

Thanks

作者: mimi005    時間: 15-7-21 12:24

回覆 奥脫福 的帖子

其實可否一博香島 ( kowloon tong )
thanks

作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 12:26

mimi005 發表於 15-7-21 12:24
回覆 奥脫福 的帖子

其實可否一博香島 ( kowloon tong )
以DSE/入U表現嚟睇, 香島屬一線尾二線頭, 培基應是二線頭.

如果英數唔及格, 應該未必入到

作者: TwinWong    時間: 15-7-21 12:32

little_yolky 發表於 15-7-21 11:09
無學生名次BANDING唔係問題,
其實家長都多多少少知道自己子女能力,
有能力的, 一定跳到船, 視符家長想唔想幫佢跳

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 12:45

TwinWong 發表於 15-7-21 12:32
無學生名次BANDING唔係問題,
其實家長都多多少少知道自己子女能力,
有能力的, 一定跳到船, 視符家長想唔想 ...
玩升中遊戲係講次弟, 如果學校成績表無名次, 老師又唔講, 咁大家真係斷估無痛苦了, P5P6小朋友搏殺, 可以有好大出入的。家長好難估到自己小朋友去到邊度, 只知個分都無用, 因為唔知其他人個分, 咁做家長既, 敢唔敢去搏B1A? 定係乖乖哋留番响原校就算? 始終聖家都有番咁上下, 靜間偷雞唔到蝕渣米就弊。

透明D點都係好既。

作者: TwinWong    時間: 15-7-21 12:54

little_yolky 發表於 15-7-21 12:45
玩升中遊戲係講次弟, 如果學校成績表無名次, 老師又唔講, 咁大家真係斷估無痛苦了, P5P6小朋友搏殺, 可以有 ...
無論ABC 都好, 透明度高唔高都好,
讀書係子女, 唔係家長, 要讀得开心愉快, 能力適切學校程度至係最重要

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 13:02

TwinWong 發表於 15-7-21 12:54
無論ABC 都好, 透明度高唔高都好,
讀書係子女, 唔係家長, 要讀得开心愉快, 能力適切學校程度至係最重要
能力適切學校程度至係最重要

如果學校透明度唔高, 家長無從選擇最適切既學校俾小朋友吧。

作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 13:04

little_yolky 發表於 15-7-21 12:45
玩升中遊戲係講次弟, 如果學校成績表無名次, 老師又唔講, 咁大家真係斷估無痛苦了, P5P6小朋友搏殺, 可以有 ...
想留係原校都唔係咁易, 得1/3機會

作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 13:07

little_yolky 發表於 15-7-21 13:02
能力適切學校程度至係最重要
我都係咁話, 連自己仔女係咩位置都唔知, 點知邊間程度適合佢? 唔通真係迫佢In晒咁多間直資?

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 13:07

hkpapa852 發表於 15-7-21 13:04
想留係原校都唔係咁易, 得1/3機會
係呀, 所以咪話如果學校透明度高D, 家長就可以更準確掌握小朋友既次弟, 入到最適合既學校囉。得1/3人入到原校, 咁聖家又唔止1/3 B1生, 咁弊啦, 報定唔報好呢?
作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 13:10

hkpapa852 發表於 15-7-21 13:07
我都係咁話, 連自己仔女係咩位置都唔知, 點知邊間程度適合佢? 唔通真係迫佢In晒咁多間直資?
...
little_yolky 唔係個個家長都負擔到直資學費喎

去面試只係試下毎仔女既程度

面試收咗唔一定要讀, 但起碼有機會睇下仔女適唔適合

作者: mcl203    時間: 15-7-21 13:27

little_yolky 發表於 15-7-21 13:07
係呀, 所以咪話如果學校透明度高D, 家長就可以更準確掌握小朋友既次弟, 入到最適合既學校囉。得1/3人入到原 ...
咁...B1生又未必個個肯直升中學既

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 13:33

mcl203 發表於 15-7-21 13:27
有JM話學校唔會向家長透露學生既名次及banding, 咁.........點知自己小朋友係咪B1
作者: hkpapa852    時間: 15-7-21 13:37

mcl203 發表於 15-7-21 13:27
其實, 連學生自己都唔知自己係咁B1學生, 都係搏下.

不過, 其實放棄聖家都唔係一個聰明既選擇

作者: mcl203    時間: 15-7-21 13:44

咁...有自行/直私/甲部....嫁嗎
自己成績有番咁上下...唔使學校教都自己識去試啦
自行/直私 離場率都未必低...除非直中係B1a...學生都唔願走
作者: gracelam    時間: 15-7-21 14:00     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 請問神託會培基如

原帖由 mimi005 於 15-07-21 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

請問神託會培基如何 ?
培基係b1尾-b2頭,可能唔得喎!

作者: mcl203    時間: 15-7-21 14:01

直屬中學Banding唔夠高....現實係好難留得住成績好既學生
(除非小學學術程度認受性一般)
好似高主教...聖嘉勒...都不少學生往外走~~~
作者: gracelam    時間: 15-7-21 14:08     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-7-21+13:27+咁...B

原帖由 little_yolky 於 15-07-21 發表
有JM話學校唔會向家長透露學生既名次及banding, 咁.........點知自己小朋友係咪B1  ...
根本係要啲學生焗住上中學,冇得走!!

我識得三個女仔讀九龍塘聖家,功課多不特只,仲有好多好多野...... 總之入到嘅,好自為之,自求多福!!

之前都有個post講呢間小學,我比過有關家長睇,佢話內容句句屬實!

作者: sissysze    時間: 15-7-21 14:14     標題: 回覆:聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成

你地講聖家,die heart fans 隨時出現

作者: mimi005    時間: 15-7-21 14:17

gracelam 發表於 15-7-21 14:00
培基係b1尾-b2頭,可能唔得喎!
oh......... 真可惜

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5