教育王國

標題: 資優生,該如何選校? [打印本頁]

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 15:05     標題: 資優生,該如何選校?

請分享經驗,謝謝!
作者: Jane1983    時間: 15-4-5 15:26

要考慮小朋友有沒有社交或者其他問題,如果沒有,就和一般家長的考量一樣。

其實正常上堂,多少都會覺得淺和悶,但這似乎無也辦法,唯有讓小朋友課餘自己學習。
作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 16:32

Jane1983 發表於 15-4-5 15:26
要考慮小朋友有沒有社交或者其他問題,如果沒有,就和一般家長的考量一樣。

其實正常上堂,多少都會覺得淺 ...

資優小孩的定義,可以分為不同範疇,現今會先測試小孩的强弱項,如數學,音樂,語言,運動等。
有些小學有對資優小朋友特別培訓,以前見過SPCC primary school, SFAEPS 寫有抽離式教育。唔知有冇家長有經驗可以分享吓?

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 16:33

http://www.edb.gov.hk/tc/curricu ... u/gifted/index.html

香港資優教育政策的理念及原則
資優教育的任務是要有系統、有方向地發掘和培育資賦優異的學生,為他們提供適切的教育機會,使他們能夠在富彈性的教學方法和環境下,充分發揮個別潛能。照顧資優學生的教育需要,必須留意以下原則:

資優教育必須普及化;
  資優教育應為優質教育的一環,學校均能照顧資優與非資優學生的基本學習需要;
  資優的定義應擴闊,並採用多元智能的概念;
  著重啟發學生思考、培育創造力及個人與社交的能力;
  學校應提供多元化、富連貫性的教育活動;
  集合不同人士或機構所提供的資源支援學校。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 16:35

第一層次:
A:
在一般課程內加入高層次思維技巧、創造力和個人及社交能力等三大資優教育元素。
B:
在一般課堂按學生的特質實施分組教學、增潤及延伸專門性學習領域的課程內容。

第二層次:
C:        以抽離方式在一般課堂以外進行一般性增潤課程(例如創造力訓練、領袖才能 訓練等)。
D:        以抽離方式在一般課堂以外進行專科特定範疇的延伸課程(例如數學、藝術等)。

第三層次:
E:        教育局資優教育組及香港資優教育學苑委託大專院校及其他教育機構/團體或與其合作,為學校推薦的特別資優學生提供富挑戰性的校外增潤及延伸學習機會。
作者: 小曳人    時間: 15-4-5 16:39

你所提供嘅資料太少
你係咪target直私小?定係一心讀津校?
小朋友自行做功課得唔得?會唔會做功課時極不合作?
住邊?
有無細佬妹?
你對資優教育認識幾多?

建議你先多了解現時官津校所提供嘅所謂資優教育,然後再諗諗你到底想要d乜,唔知你小朋友幾大,但我都用咗好幾年時間去了解

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 16:54

曳人 發表於 15-4-5 16:39
你所提供嘅資料太少
小朋友自行做功課得唔得?會唔會做功課時極不合 ...

先target 直資,私小。。。曾考慮國際學校,不過現今香港,不懂中文,有如目不識丁。
>> 一般這些直資和私立學校資源較豐富。

作者: 小曳人    時間: 15-4-5 17:18

首先,你唔可以有個想法:間間學校都鍾意收聰明仔
面試如同相睇,你揀我時,我揀你
而要有得揀,必先做好禮儀呢樣嘢!

一般而言,能夠提供資優課程嘅學校唔多,比較多人知嘅係SFA,但呢間係傳統教學,睇下你小朋友受唔受,而其他學校,以我所知大多配套不足

我小朋友從少都樂意做練習(比課程深嘅),所以我地覺得佢做功課應該問題不大,無向國際學校方向諗
但如果會考慮IS的話,HKAGE家長群組嘅家長都有人會揀CKY 同真道,而真道極適合主動學習嘅小朋友,學校俾嘅框框相對少,自由度大!

其實,傳統vs 自由,資優課程vs全人教育
每個家庭嘅想法都唔同,無話有一間學校一定適合,最終都係考慮家庭需要,同埋個別小朋友嘅性格

作者: AgapePa    時間: 15-4-5 17:36

charlieandlola 發表於 15-4-5 16:35
第一層次:
A:
在一般課程內加入高層次思維技巧、創造力和個人及社交能力等三大資優教育元素。
GT在高小有個人學習計劃, 針對資優生. 對特定的學科範圍作深入的探討.

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 18:26

有家長說:

DBS初中的中、英、數,是分組上課的,好像是9-10組。每組人數不一,最强的X組20人左右,最弱的兩組各15人。當然,中文X組的,英文不一定是,如此類推。

這应是第一層次B吧!

http://www2.dbs.edu.hk/gifted/

不知小學情況如何?

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 18:39

請問家長有沒有一些小學資料,如果小朋友屬於愛看英文書資優生,应該如何部署?謝謝!

小學收生如何,又或沒有家人就讀過,是否很難入讀,?
至於蔡繼有和優才,請問中學派位如何?

作者: naughtybj    時間: 15-4-5 20:24     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-5+18:

作者: naughtybj    時間: 15-4-5 20:36     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-5+18:

作者: babybbmm    時間: 15-4-5 20:53     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

我想問如果社交有問題又如何選擇?我不知小朋友是否資優,但就覺得社交有d問題,唔多識同人相處。現在有男直資及男女校的私小 offer , 不知應該選擇男校或男女校?

作者: markey    時間: 15-4-5 20:56     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-5+18:

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 21:04

markey 發表於 15-4-5 20:56
其實佢資優成點?要知道暫時香港學校要去到特優智能先會做抽離教育,至於英語好,其實好多平常生都好好,反 ...

以我所知有些收資優生小學,在開學會要求同學做測驗。而這些學校約有四份之一人智商135或以上。
他們都會安排第二層次,抽離式創意,寫作及領袖訓練。

有些約150左右,会推薦如HKAGE, CUHK資優計劃組上課。>> 這是第三層次,特別資優。除學校要經第一二層訓練外,要學校推薦再考試才可入讀大專資優計劃,一般跟進個案在小學五年/三年級以上。

http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgt/Home/index_c.php

http://hkage.org.hk/b5/

http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/major-level-of-edu/gifted/index.html

作者: naughtybj    時間: 15-4-5 22:10     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-5+21:

作者: markey    時間: 15-4-5 22:10     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-5+21:

作者: markey    時間: 15-4-5 22:11     標題: 引用:Quote:原帖由+charlieandlola+於+15-04-05+

作者: AgapePa    時間: 15-4-5 22:37

charlieandlola 發表於 15-4-5 21:04
以我所知有幾間有收資優生小學,在開學會要求同學做測驗。而這些學校約有四份之一人智商135或以上。
他們 ...
GT會在小一入學前,小三和小六做多元智能測試, 但並不會測智商.

作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 22:41

回覆 markey 的帖子

聽聞有四小。。但忘記另外兩間名字。
作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 22:52

aughtybj 發表於 15-4-5 22:10
其實IQ高於150也不代表什麼,他學習如有過人之處,何不集中練習?如音樂、數學,有能力可提早考大學!

...
都係嘅。。。你又講得好啱。
作者: charlieandlola    時間: 15-4-5 22:54

小曳人 發表於 15-4-5 16:39
你所提供嘅資料太少
小朋友自行做功課得唔得?會唔會做功課時極不合 ...
又未必需要太tailor-made.... 其實而家D小朋友普遍都叻過父母果代。
作者: HMmummy    時間: 15-4-5 22:58     標題: 回覆:資優生,該如何選校?

喜愛睇英文的資優生?只要target英小或直資,私校,應該最好!係咪已經做了評估?

作者: Jane1983    時間: 15-4-5 23:08

除非係Montessori ,否則學校有個課程,要照顧一班20幾個同學,好難緊貼每個學生的需要,尤其係資優。

坦白講,一個小一學生,學校教緊加減乘,但資優可能已經自己去到份數乘除,或者algebra,好難寄望學校配合。
作者: naughtybj    時間: 15-4-5 23:08     標題: 引用:Quote:原帖由+charlieandlola+於+15-04-05+

作者: bubuG    時間: 15-4-5 23:34     標題: 回覆:資優生,該如何選校?

唔好以為資優生一定會受學校歡迎。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 00:33

bubuG 發表於 15-4-5 23:34
唔好以為資優生一定會受學校歡迎。

是的。对對贊同。要擁有資源和配套,亦不是所有老師都有慧眼,懂得提升小朋友。
學校若要長註臨床心理學家,亦非一般小學可以afford得起。

如果小朋友錯配了,對大家都辛苦。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 00:40

naughtybj 發表於 15-4-5 23:08
音小:伍國頌,2012年以14歲成功跨入香港大學化學系,是香港大學創校百年以來最年輕學生。

...
是的,當年也有留意這消息。
作者: edpo    時間: 15-4-6 01:31     標題: 回覆:charlieandlola 的帖子

聽你咁講,你小朋友應該係k2生…想問下佢嘅英文程度資優成點,佢會睇到咩書?識到小幾程度?

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 06:45

Jne1983 發表於 15-4-5 23:08
除非係Montessori ,否則學校有個課程,要照顧一班20幾個同學,好難緊貼每個學生的需要,尤其係資優。

坦 ...
我見香港也有Montessori, 可否介紹一下?
作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 06:50

回覆 naughtybj 的帖子

你講得好啱。。英文較中文容易學習。
作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 07:00

nauUhtybj 發表於 15-4-5 22:10
其實IQ高於150也不代表什麼,他學習如有過人之處,何不集中練習?如音樂、數學,有能力可提早考大學!

...

有些中學是會考IB, IGCSE。如SPCC, DBS, SPCS等,他們每年都有拔尖上大學,有些學校會初中讀兩年,再高中讀中四, 考了公開試,得了大學取錄,再讀一年中六入U。
入U通常會讀較長時間,如讀Double degree 或Master Degree 等。等畢業年齡同其他同學相若,才離開大學的搖籃。

作者: naughtybj    時間: 15-4-6 08:44     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-6+07:

作者: naughtybj    時間: 15-4-6 08:51     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-6+07:

作者: Anniemun    時間: 15-4-6 10:14

數理,科學的資優,很容易被老師知道,但語文,尤其係識睇英,中文書方面,因同學就算懂得讀,但未必真正理解,如理解後,又能否用文章和語言表達出來又是另一回事了。資優測試,一般學校只會睇六歲後的報告,早於六歲是不能作準的。
作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 11:05

Found some gifted partner schools are listed below

http://resources.edb.gov.hk/gifted/ps/Pri_list_e.htm
SPCCPS, SFA, DBSPD, Ying Wah, Pui Ching, Tsung Tsin PS, and Baptist LMC are on the list.

Unfortunately I cannot find 蔡繼有, 音小, GT etc.

作者: ericby    時間: 15-4-6 15:53

音小好
作者: bubuG    時間: 15-4-6 18:33     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-6+11:

原帖由 charlieandlola 於 15-04-06 發表

Found some gifted partner schools are listed below ...
其實唔好有任何期望,成績好就入精英班,就係咁簡單。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 18:39

eicby 發表於 15-4-6 15:53
音小好
請問音小如何,有沒有成績可供參考?
作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 19:03

回覆 bubuG 的帖子

有很多朋友都對資優二字誤解,或抗拒。這些小朋友如果沒有適當的培訓,不一定是學術成績好。成績會像過山車一樣,大上大落。
學校是需要有一些受過訓練的老師,根據教育署課程和指引,作出安排。

有些可能參加創意寫作,美設,奥數,圍棋等。未必是关於學术科。

作者: bubuG    時間: 15-4-6 19:15     標題: 引用:回覆+bubuG+的帖子 有很多朋友都對資優二

原帖由 charlieandlola 於 15-04-06 發表

有很多朋友都對資優二字誤解,或抗拒。這些小朋友如果沒有適當的培訓,不一定是學術成 ...
除非資優生出現行為問題,否則一般都唔會有咩特別training。學校nominate 學生去資優學苑都未必㨂個gifted 㗎,咪又係績優去。但好似Sfa 真係有D額外program 俾三年級或以上資優生。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 19:35

bubuG 發表於 15-4-6 19:15
除非資優生出現行為問題,否則一般都唔會有咩特別training。學校nominate 學生去資優學苑都未必㨂個gifted  ...
請问SFA有乜programme?
作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 19:53

Just downloaded their ppt from SFA (Google)
seems students w/ IQ over 130 will be invited to test for different areas of gifted.

1. sports
2. leadership
3. academic achievement (top 10 of chi, eng, math, or gs)
4. presentation
5.  music
6.  language

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 20:02

SPCC

本 校採用 「一條龍」 直升中學的模式,小六學生無需參加任何甄選考試,只要學業及品德達到一定水平,便可升讀聖保羅男女中學。本校課程集中在:( 一 ) 提高語文能力
( 二 ) 擴闊學生的知識領域
( 三 ) 掌握資訊科技和生活技巧
( 四 ) 推動學生參加不同類型的群體活動
( 五 ) 加強資優教育

本校十分注 重發掘和提升資優學生的潛能;如舉辦多元智能課程、領袖生訓練課程、英語話劇訓練及公開表演、奧林匹克數學訓練班等,就是最好的例子。

作者: Nath    時間: 15-4-6 20:03

朋友個女係資優,但自小返學就覺得學既野冇趣味但又成日第一。跟住越大越反叛,出現令人擔心既行為問題。結果為左佢,成家移民。但佢始終未揾到自己人生方向,以至最top既u 收左佢,讀讀下又停學。令父母極為頭痛!!!!! 佢其實真係好叻,只要佢想學既,只用人地十分一時間已經學到; 但如果唔想做既就點迫都冇用。  所以個人覺得幫資優生建立人生目標&EQ 遠比追尋學術成就更重要。
作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 20:08

Nath 發表'類.於 15-4-6 20:03
朋友個女係資優,但自小返學就覺得學既野冇趣味但又成日第一。跟住越大越反叛,出現令人擔心既行為問題。結 ...

你講得好啱,雖然讀書成績好緊要,但並非一切。所以如果多些適合的課外活動,小朋友可以挑戰自己,也可以消耗吓他們的精力。

不過資優有分類,並非全才,有些科目可能特別好。

作者: 小曳人    時間: 15-4-6 20:11

charlieandlola 發表於 15-4-6 19:53

Just downloaded their ppt from SFA (Google)

sfa有一系列特別課程,俾talent pool裡面嘅學生兩學校大約有1/3 (如果無記錯) 嘅學生响talent pool入面
我個人比較鍾意 認識自己,同情意教育相關嘅課程,其他嘅都有,不過... 無上心

更正,talent pool裡面嘅就有得上,以9月報課外活動時作準,唔係一定要等到P3

作者: naughtybj    時間: 15-4-6 20:25     標題: 引用:+本帖最後由+charlieandlola+於+15-4-6+20:

作者: AgapePa    時間: 15-4-6 22:15

charlieandlola 發表於 15-4-6 00:33
是的。对對贊同。要擁有資源和配套,亦不是所有老師都有慧眼,懂得提升小朋友。
學校若要長註臨床心理學家 ...
GT 有註校臨床心理學家,

作者: AgapePa    時間: 15-4-6 22:28

charlieandlola 發表於 15-4-6 11:05
Found some gifted partner schools are listed below
我覺這些只是借資優教育之名, 發放津貼.
在名單上某校的資優課程只有 "影片創作", 對培育資優生又有幾大幫助.

其實很多只是拿津貼攪興趣班, eg. 中國象棋隊, Rummikub, Scrabble 班

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 22:36

naughtbj 發表於 15-4-6 20:25
我看你EQ也很高,相信你小朋友也是EQ、IQ俱備。可喜可賀。
我自己小時候是完全沒有接觸過相關課程,EQ, IQ 只屬一般,夠生活。現今小朋友營養好,而IQ同高度都高過上一代,只可惜太受保護,而缺乏一些基本求生技能。

所以於學術,艺术以外,也希望參加一些紀律訓練,如童軍等。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 22:38

AgapePa 發表於 15-4-6 22:28
我覺這些只是借資優教育之名, 發放津貼.
在名單上某校的資優課程只有 "影片創作", 對培育資優生又有幾大幫 ...
其實單看資料是不足夠,因此也希望有經驗家長,可以同大家分享。
作者: AgapePa    時間: 15-4-6 23:06

charlieandlola 發表於 15-4-6 06:45
我見香港也有Montessori, 可否介紹一下?
香港只有一間蒙特梭利小學(兩間校舍), 是國際學校. 中學都係去IB

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 23:20

小曳人 發表於 15-4-6 2問:11
sfa自一系列特別課程,俾talent pool裡面嘅學生兩學校大約有1/3 (如果無記錯) 嘅學生响talent pool入面
我 ...
原來你是過來人,谢谢回覆。
請問SFA的資優課是自己老師教,抑或外面請?

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 23:23

AgapePa 發表於 15-4-6 22:15
GT 有註校臨床心理學家,
可能這所學校,打正旗號。。。從校名推測,所以都应该要有。
好似SFA都有。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-6 23:26

AgapePa 發表於 15-46 23:06
香港只有一間蒙特梭利小學(兩間校舍), 是國際學校. 中學都係去IB
我可能对這教法不曾認識,感覺像要洗腦般。。。
作者: Jane1983    時間: 15-4-6 23:42

即使係Sfa有,升中的學校未必有,Sfa叻的,有部份亦會插班到有中學的名小。

明白你想搵一間配合資優兒發展的學校,事實上上堂覺得淺和識晒,係無也意義。但我自己都望過吓,又留意過身邊有好叻小朋友的前輩家長,似乎都係以學術叻,考入一線學校居多...
作者: 小曳人    時間: 15-4-7 06:19

charlieandlola 發表於 15-4-6 23:20
原來你是過來人,谢谢回覆。
請問SFA的資優課是自己老師教,抑或外面請?
...

我兒係入咗talent pool,不過錯過咗9月報名,小二轉咗校
以我所知,係老師自己教,仲有註校臨床心理學家都會教部份課程

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 08:16

小曳人 發表於 15-4-7 06:19
我兒係入咗talent pool,不過錯過咗9月報名,小二轉咗校
以我所知,係老師自己教,仲有註校臨床心理學家都 ...
請問轉咗去边,而新校有冇培瞓?
作者: 小曳人    時間: 15-4-7 08:31

charlieandlola 發表於 15-4-7 08:16
請問轉咗去边,而新校有冇培瞓?

津校,無特別培訓!(但有好多ECA選擇!e.g. logo機械人,航天常識班!)就連想同教育心理學家講句嘢都極難,因為資源係俾其他SEN嘅,教育局嘅funding唔係俾同樣係SEN嘅資優兒

唯有望阿仔响學校唔好咁多事啦!不過要讚一下,老師幾好,好關心阿仔,可以話好錫佢添!

作者: HMmummy    時間: 15-4-7 09:04     標題: 回覆:資優生,該如何選校?

小曳人,我相信你都是一個很好的經驗分享俾樓主,為何不繼續資優訓練,而轉去少資源的津校?或者大家都可以得到啟發。

作者: manta_ray    時間: 15-4-7 09:11     標題: 回覆:charlieandlola 的帖子

幼稚園生都可以做資優評估架咩?

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:12

小曳人 發表於 15-4-7 08:31
津校,無特別培訓!(但有好多ECA選擇!e.g. logo機械人,航天常識班!)就連想同教育心理學家講句嘢都極難 ...

是的,津校資源全依賴政府。而LS 也只收2000堂費,而臨床心理學家是要去不同學校,可能一星期也沒有一天駐守,所以理应先照顧一些有特殊需要同學。
至於有開設或可參加不同ECA已經是很好,有些津校超細,連PE都要出去上。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:19

HMmummy 發表於 15-4-7 09:04
小曳人,我相信你都是一個很好的經驗分享俾樓主,為何不繼續資優訓練,而轉去少資源的津校?或者大家都可以 ...
其實,可能SFA的所謂資優訓練,也是一些設計過的ECA而己,不要太神化吧!
作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:26

manta_ray 發表於 15-4-7 09:11
這是九龍塘學校給家長的一些指引。。。可看看
http://www.ktsps.edu.hk/4/03_1.html

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:28

1. 求知慾強,能尋根究底。
______

2. 記憶力特強。

______

3. 能舉一反三。

______

4. 做事能貫徹始終。

______

5. 能大膽地提出很特別,獨有和不尋常的建議來解決問題。

______

6. 能夠針對問題提出多種的解決方法。

______

7. 能為事情發生的原因提出或創造出一種理論。

______

8. 推理能力高,能根據目前的事實做出合乎邏輯的推論。

______

9. 觀察力敏銳。

______

10. 能夠從例子當中獲得概念。

______

11. 喜歡寫作,能夠用較高年級孩子常用的字彙詞句。

______

12. 愛從課外讀物或互聯網搜集創新的或大量的資訊。

______

13. 資訊吸收能力強,並能善加利用。

______

14. 能了解抽象名詞,並且能運用這些名詞。

______

15. 專注力強,能完全集中精神在某項工作或事情之中。

______

16. 喜歡組織和安排人物、事物和情況。

______

17. 喜歡獨立工作;不太需要及聽從老師和父母的指示或引導。

______

18. 愛表達自己的主張;對自己的信念非常固執。

______

19. 愛用學回來的知識加以變化,來挑戰其他同學。

______

20. 非常追求完美及自我批評,不容易對自己的表現感到滿意。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:30

HKAGE

http://ge.hkage.org.hk/b5/parents/Consultation

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:35

manta_ray 發表於 15-4-7 09:11
通常有臨床心理學家的小學,只會參考駐校學家測試結果,在校外做的未必會參考。
而且,不同測試有最低年齡要求。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:41

回覆 manta_ray 的帖子

現時本港有各種智能測驗,最為人熟悉及常用的是韋氏兒童智力量表(Wechsler Intelligence Scale for Children,WISC),這是一套國際認可、較廣泛應用的智能評估工具,經過有系統的標準化過程,和清晰詳盡的施測程序、評分指引及成績分析方法,評估結果有適當的可信度(Reliability)及有效性(Validity)。
香港版本的韋氏兒童智力量表已經沿用了30年,今年初香港版本的韋氏兒童智力量表——第四版(香港版)(WISC-IV(HK)),根據美國原版WISC-IV修訂為粵語(廣東話)版本,把測驗本地化,改編部分題目,以切合香港文化背景;並以本地兒童的測驗結果,釐定常模(Norm),成為一套適用於本港6至16歲兒童的智能評估工具。

專業智力測驗一般會採用標準差智商(Deviation IQ)的概念,即是把個人的測驗成績,與同年齡組別的分數比較,以差距計算出智能的高低。以韋氏測驗為例,各年齡組別智商的平均值為100,每15個智商點為一標準差。大約95%的人智商介乎70至130之間,屬正常智力水平;智商70以下、顯著低於正常水平者約不多於2.5%;同樣智商在130以上、表現優異的亦同樣佔約不多於2.5%

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:49

charlieandlola 發表於 15-4-7 09:41
回覆 manta_ray 的帖子

現時本港有各種智能測驗,最為人熟悉及常用的是韋氏兒童智力量表(Wechsler Intell ...

曾經有朋友參加過韋氏廣東話版測試,他亦會問一些日常生活用的詞彙,會給一些小孩不常見的東西,問是甚麼。亦會問一些解難題,當然不少得图形推理等。
韋氏最低年齡要求是六歲。

作者: BBKDWLAM    時間: 15-4-7 09:50     標題: 回覆:charlieandlola 的帖子

覺得普遍學校唔會對資優生上心的,可能定義太廣。
反而全港大賽冠軍,學校會緊張再加強培訓或比哂特別課程的名額你;成績太超班的,如家長想轉校,學校會比你跳級。一切都係講結果,資唔資優無人理的!

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 09:57

BBKDWLAM 發表於 15-4-7 09:50
覺得普遍學校唔會對資優生上心的,可能定義太廣。
反而全港大賽冠軍,學校會緊張再加強培訓或比哂特別課程 ...

是的,資優生可能對小孩入學是沒有太大幫助,學校着重他們有否在全港賽事得獎與否。小學如是,中學也如是。
例子是,某名校 interview 兩學生,成績相若,会選有debate賽獎項學生而不選 大提琴 八級生。

這是香港教育普遍的問題,有些中學名校要學生常常走堂,為學校出力。有些學校會另外為這些同學補底。

作者: charlieandlola    時間: 15-4-7 10:22

中文大學

http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgt/Home/index_c.php
作者: Anniemun    時間: 15-4-7 12:09

睇完個 post , 找不到重點。HKAGE 和中大資優課程都要小四和小三才可讀,和選校好像沒關聯。
作者: BBKDWLAM    時間: 15-4-7 12:31     標題: 回覆:charlieandlola 的帖子

見有啲小朋友在假日編排得密麻麻上這些資優教育學院、中大、科大及理大的課程,另外又要上網做教署的資優課程。個人覺得要想清楚目的是什麼?

有家長是擔心浪費了孩子的天賦,有的是怕他們輸在起跑線(認為對升學有幫助),亦有的是想証明自己(家長)已盡力。

經驗上在香港參加資優課程的,都係成績好的學生。IQ高低同係咪資優真係唔重要,因好多都係經比賽勝出或在學校成績好,再由學校推薦。但小朋友搏命上堂捱唔捱到,最終都要睇小朋友受唔受谷同對課程係咪真係有興趣同天賦。

覺得培養子女開心同主動學習才是最關鍵,反而令佢哋害怕及失去了學習興趣就得不償失。

如果小孩確實有某種天賦同興趣,反而佢會主動提出要睇一些特定的書同報特定課程的,父母反而應該留心他們這些表現。

作者: 小曳人    時間: 15-4-7 15:18

HMmummy 發表於 15-4-7 09:04
小曳人,我相信你都是一個很好的經驗分享俾樓主,為何不繼續資優訓練,而轉去少資源的津校?或者大家都可以 ...
任何事情必先以家庭為重,其次先係個人需要,學習唔單只响學校裡面,仲可以响其他地方得到學習經驗
就好似我上面講過,SFA有情意教育嘅課程,係我想要嘅,但同時哥哥好想同細佬一齊返學,呢個係哥哥主動要求嘅
當然,錢亦係考慮因素之一,既然佢考到,就俾佢為細佬做d嘢

作者: 小曳人    時間: 15-4-7 15:24

BBKDWLAM 發表於 15-4-7 09:50
[size=13.3333339691162px]一切都係講結果,資唔資優無人理的!

係架,學校唔會理你IQ score有幾多,只會睇你學習表現,操行,至於有無獎,我覺得唔係學校緊張有無獎,而係想鼓勵學生發揮得更好
作者: HMmummy    時間: 15-4-7 15:55     標題: 回覆:小曳人 的帖子

非常認同!

作者: AgapePa    時間: 15-4-7 23:36

charlieandlola 發表於 15-4-5 18:26
有家長說:

DBS初中的中、英、數,是分組上課的,好像是9-10組。每組人數不一,最强的X組20人左右,最弱的 ...
我估DBS的資優生支援應該幾好, GT有两位資優兄弟(IQ 145), 一個留守GT, 一個跳去DBS.

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130912/00176_041.html

作者: himmamme    時間: 15-4-8 09:53

AgapePa 發表於 15-4-7 23:36
我估DBS的資優生支援應該幾好, GT有两位資優兄弟(IQ 145), 一個留守GT, 一個跳去DBS.

http://orientaldail ...
2年前,今年有賽果,唔知2個仔成績如何?

作者: charlieandlola    時間: 15-4-8 21:00

AgapePa 發表於 15-4-7 23:36

http://orientaldail ...
DBS 有IB, DGS冇,而且你可看DGJS指定足齡才收小一。
作者: alichan130    時間: 15-4-8 23:56     標題: 引用:Quote:原帖由+charlieandlola+於+15-04-05+

原帖由 naughtybj 於 15-04-05 發表
如果真係資優,試下音小。
為什麼?謝謝....

作者: naughtybj    時間: 15-4-9 07:53     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-04-05+發表

作者: alichan130    時間: 15-4-9 10:39     標題: 引用:音小好

原帖由 ericby 於 15-04-06 發表
音小好
為什麼?thx

作者: edpo    時間: 15-4-9 12:08     標題: 回覆:charlieandlola 的帖子

其實講左咁耐,點解你覺得自己小朋友係資優,佢有邊方面資優?如果而家諗小學即係佢只得五歲,其實佢做左test未?如果未夠六歲,做過韋氏第三版?其實而家又未選小學,或者咁講,如果間間學校都爭住收佢,你可到時慢慢研究…起碼你地之前講那幾間都好好

作者: edpo    時間: 15-4-9 12:14     標題: 回覆:charlieandlola 的帖子

多咀講句,如果真係資優,一般學校未必能滿足佢嘅需要,就算名津小都係咁話,我以前教小學,眼見不小資優、補底學生,父母比嘅backup最重要,不如你自己試下搵一啲好野佢玩,又學到野,又有挑戰性的,總好過要求學校比啲咩你,老實講,多啲留意下小朋友情緒交友更為重要

作者: LongChan    時間: 15-4-10 13:18     標題: 回覆:資優生,該如何選校?

中大資優學院每季都會有很多課程俾資優生上堂!

作者: chanshing8020    時間: 15-4-14 23:25

回覆 charlieandlola 的帖子

要求同學做測驗 Check IQ? 你有沒有Check清楚?如真的有這種學校,讀來幹嗎?
作者: herman0114    時間: 15-4-15 09:12     標題: 引用:中大資優學院每季都會有很多課程俾資優生上

原帖由 LongChan 於 15-04-10 發表
中大資優學院每季都會有很多課程俾資優生上堂!
留意這些課程大多只適合小三或以上

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5