教育王國

標題: 優才書院家長交流區 [打印本頁]

作者: onepigmum    時間: 15-1-6 02:31     標題: 優才書院家長交流區

想更了解優才學生
作者: ACCC    時間: 15-1-6 09:46

我也想了解吓校園生活如何?小女今年被優才取錄了,想知更多關於學校及老師的資料,e.g.老師怎樣令學生有興趣地學習?去海外交流機會多嗎?希望家長能在此分享,謝謝!
作者: supermum999    時間: 15-1-17 15:00     標題: 回覆:優才書院家長交流區

我囝囝也被優才取録了,也想了解多些 ,謝謝!

作者: ACCC    時間: 15-1-22 14:26

supermum999, 這樣,你囝囝有冇註冊?
作者: ACCC    時間: 15-1-22 14:28

還有沒有今年被取錄了的家長?可否在此分享吓?
作者: ericby    時間: 15-1-23 08:26

去海外交流機會多
作者: ACCC    時間: 15-2-3 11:16

ericby 發表於 15-1-23 08:26
去海外交流機會多
可否分享多些關於交流?還有,老師有愛心嗎?品德發育如何?謝謝!
作者: ACCC    時間: 15-2-3 11:18

ACCC 發表於 15-2-3 11:16
可否分享多些關於交流?還有,老師有愛心嗎?品德發育如何?謝謝!
sorry,是品德“教”育
作者: ACCC    時間: 15-2-4 23:03

onepigmum 發表於 15-1-6 02:31
想更了解優才學生
onepigmum ,你是否今年也報了優才?
作者: phoebe0897    時間: 15-2-7 11:50

我囡囡都係今年被優才取錄咗
作者: ACCC    時間: 15-2-7 22:58

phoebe0897 發表於 15-2-7 11:50
我囡囡都係今年被優才取錄咗
phoebe0897, Hi! 是否已註冊?咁你本身對優才認識多嗎?有冇識人在這校讀呀?
作者: ngwong2    時間: 15-2-10 10:58

入8 大機會率好嗎?
作者: phoebe0897    時間: 15-3-8 17:12

已經註冊咗

作者: ACCC    時間: 15-3-10 00:07

回覆 phoebe0897 的帖子

是否星期六有去上堂?你的小朋友是classA/B?還有冇報其他直資呀?
作者: phoebe0897    時間: 15-3-21 10:53

亞女讀 class B, 你呢?

作者: ericby    時間: 15-3-21 16:55

入8 大機會率不錯
作者: holoto    時間: 15-4-30 17:22

There are some exchange programs for students and I think they are quite good.  Besides the normal cultural visit and sightseeing, they will let the students study in the the buddy school.  They will have buddies and they will live in the school campus instead of hotel.  It is a very experience.
作者: kin818kin    時間: 15-10-12 16:57

phoebe0897 發表於 15-3-8 17:12
已經註冊咗
phoebe0897

現在已經開左學個幾月,可以講下你小朋友入讀優才後的感受嗎?是否好似校長所講的愉快學習,少功課外outing?

我想多了解這學校,麻煩你多介紹。

謝謝﹗

作者: kc1016    時間: 15-11-21 23:47     標題: 引用:亞女讀+class+B,+你呢?

原帖由 phoebe0897 於 15-03-21 發表
亞女讀 class B, 你呢?
想請教下你小朋友開學到而加開心嗎?功課量多嗎?老師有愛心嗎?

作者: haomama42    時間: 15-11-23 08:59     標題: 引用:Quote:原帖由+phoebe0897+於+15-03-21+發表

原帖由 kc1016 於 15-11-21 發表
想請教下你小朋友開學到而加開心嗎?功課量多嗎?老師有愛心嗎?
朋友個仔今年叩門入讀中一,聽聞他讀得開心,學校功課量少,有很多活動給學生參加

作者: haomama42    時間: 15-11-23 09:04     標題: 回覆:kc1016 的帖子

朋友個仔今年叩門讀中一,聽說他讀得輕鬆開心,功課量少,小班教學,師生比例少,所以老師較容易照顧學生都。

作者: kc1016    時間: 15-11-23 12:02     標題: 引用:朋友個仔今年叩門讀中一,聽說他讀得輕鬆開

原帖由 haomama42 於 15-11-23 發表
朋友個仔今年叩門讀中一,聽說他讀得輕鬆開心,功課量少,小班教學,師生比例少,所以老師較容易照顧學生都 ...
謝謝你的意見,請問除了學費外,還有其他雜費嗎?

作者: haomama42    時間: 15-11-23 12:28     標題: 回覆:kc1016 的帖子

暫時無收過什麼雜費

作者: kc1016    時間: 15-11-23 13:44     標題: 引用:暫時無收過什麼雜費 +

原帖由 haomama42 於 15-11-23 發表
暫時無收過什麼雜費
sorry, 請問interview會用咩語言,咩形式和咩問題呢?

作者: iamderek    時間: 15-11-23 17:39

kc1016 發表於 15-11-23 12:02
謝謝你的意見,請問除了學費外,還有其他雜費嗎?
Elective day, Talent Class和Clubs & Interest Groups會收材料費,不同項目不同收費,由幾十至幾百一年。我阿仔今年三樣加埋$700,因為Fimo(低溫泥)比較貴

作者: iamderek    時間: 15-11-23 17:55

kc1016 發表於 15-11-23 13:44
sorry, 請問interview會用咩語言,咩形式和咩問題呢?
阿仔從優小直上,Interview好簡單,可能無乜參考價值。

家長加小朋友 vs 一位老師,中文普通對話,唔夠十分鐘。

收咗要上四堂家長課(本校和外校新生家長一齊上)。另外,外校新生收咗會有幾堂補課,因為優小六年級已經教緊部分中學課程。

作者: kc1016    時間: 15-11-23 18:28     標題: 引用:Quote:kc1016+發表於+15-11-23+13:44+sorry

原帖由 iamderek 於 15-11-23 發表
阿仔從優小直上,Interview好簡單,可能無乜參考價值。

家長加小朋友 vs 一位老師,中文普通對話,唔夠十 ...
多謝你有用的資料

作者: kc1016    時間: 15-12-16 22:17     標題: 引用:Quote:kc1016+發表於+15-11-23+13:44+sorry

想請教一下,你小朋友而加讀了幾個月,優才除了功課量少和多活動外,仲有咩係你鍾意和欣賞的?另老師懷愛小朋友嗎?謝謝!

作者: iamderek    時間: 15-12-17 03:49

kc1016 發表於 15-12-16 22:17
想請教一下,你小朋友而加讀了幾個月,優才除了功課量少和多活動外,仲有咩係你鍾意和欣賞的?另老師懷愛小 ...
小兒在優小讀咗六年,優中讀咗三個幾月,只接觸過兩位班主任(G7是雙班主任)。從家長日的對話,還有迎新營和旅行的分享,暫時覺得班主任也很關愛學生,感覺他們的關係比較像朋友,和小學時班主任比較像姐姐照顧弟妹不同。

我最鍾意優才的地方,就是they deliver what they said they would(優小肯定係,優中暫時都係)。你在新生家長課那四堂聽到什麼,學校真的這樣實行。例如你會聽到校長坦白同你講,初中係喜悅,俾時間你發展學業以外的興趣和才能,但去到高中,為咗考公開試入大學,一定要谷,一定要專心讀書。家長用幾小時的時間,了解小朋友未來六年的學習過程,我自己覺得超值。適合就入讀,唔適合咪再揾其他學校。

作者: kc1016    時間: 15-12-18 19:44     標題: 引用:入8+大機會率不錯

原帖由 ericby 於 15-03-21 發表
入8 大機會率不錯
請問有無入大學率數字提供,如入3大或8大?謝謝!

作者: Siumingmama    時間: 15-12-30 17:48     標題: 回覆:優才書院家長交流區

請問一般G7, G8要補習嗎?

作者: iamderek    時間: 16-1-5 03:57

Siumingmama 發表於 15-12-30 17:48
請問一般G7, G8要補習嗎?
以我所知,G7, G8唔多人出去補習,而我知道有補習的兩位同學,都只是一星期一次的全科補習。

學校一向強調初中係喜悅,如果成績真係唔理想,有課後補底班。

作者: Siumingmama    時間: 16-1-5 11:57     標題: 引用:Quote:Siumingmama+發表於+15-12-30+17:48+

原帖由 iamderek 於 16-01-05 發表
以我所知,G7, G8唔多人出去補習,而我知道有補習的兩位同學,都只是一星期一次的全科補習。

學校一向強調 ...
Thank you

作者: kc1016    時間: 16-1-13 10:43     標題: 引用:Quote:Siumingmama+發表於+15-12-30+17:48+

原帖由 iamderek 於 16-01-05 發表

學校一向強調 ...
想問下點解優中一至中三無通識,中四先有咪會讀得好辛苦?

作者: iamderek    時間: 16-1-13 19:33

kc1016 發表於 16-1-13 10:43
想問下點解優中一至中三無通識,中四先有咪會讀得好辛苦?

上年家長課老師有解釋,如果今年無特別講的話,你可以問。以我所理解的原因是:
(1)DSE通識唔係考factual,係考分析。初中生缺乏基本知識,太早教只係死背,而且中一你背完的時事分析,中六考試的時候都未必適用
(2)讀中史,Geog,I.S.的時候,會加入要求分析的題目。例如你覺得旅遊業為香港帶來好處多還是壞處多,請說明原因;井田制度對XXXX的影響是好還是壞。因為課文已經提供了大量背景資料,學生較為容易掌握。
(3)好似定期有時事問答比賽,唔知詳情,只知有日阿仔好開心咁話佢攞第三,開心係因為這是和高年級一齊比賽。(這招小學部常常用,寓學習於娛樂,估唔到中學部都有)

作者: iamderek    時間: 16-1-13 19:36

溫馨提示:2016年7月12日準G7考Pre-S1,8月18號就開學,如果安排旅行請留意。
作者: Siumingmama    時間: 16-1-14 09:58     標題: 引用:溫馨提示:2016年7月12日準G7考Pre-S1,8月

原帖由 iamderek 於 16-01-13 發表
溫馨提示:2016年7月12日準G7考Pre-S1,8月18號就開學,如果安排旅行請留意。
Thank you Iamderek 8月18日開學真係好早。係G7 定係全校同一天呢?

作者: iamderek    時間: 16-1-14 12:38

Siumingmama 發表於 16-1-14 09:58
係G7 定係全校同一天呢?
全校(G12除外)。G12仲早,8月1號已經開學

作者: Siumingmama    時間: 16-1-14 14:48     標題: 引用:Quote:Siumingmama+發表於+16-1-14+09:58+

原帖由 iamderek 於 16-01-14 發表
全校(G12除外)。G12仲早,8月1號已經開學
多謝你的資料iamderek. 其實優才這方面好似international school 他們有很多8月中已開課

作者: vicky719    時間: 16-6-18 22:02

請問有無人知有無保姆車會去優才?
作者: iamderek    時間: 16-6-18 23:24

vicky719 發表於 16-6-18 22:02
請問有無人知有無保姆車會去優才?
中學部應該全部自己返學,無保姆車。

作者: optimus1225    時間: 16-7-1 08:46

不知為何本年度把音樂會及才華班表演合併. 以往是免費欣賞的, 由於我兩個孩子都喜歡音樂及有份表演, 所以我每年都有出席. 今年卻要收費, 所以不出席.
我雖然對於收費問題有少許不滿, 但最大問題是兩個孩子今年對學校的音樂發展有很多不滿的地方.
作者: iamadc    時間: 16-7-8 19:24     標題: 引用:Quote:kc1016+發表於+15-11-23+13:44+sorry

請問優才小學有幾多升優中,如不升優中,會去邊和什麼原因走?另優中同學係唔係大部份升本地大學?如在外地升大學,考得好唔好?🙏🙏

作者: wwn722    時間: 16-7-8 20:43

作者: iamderek    時間: 16-7-9 10:05

回覆 iamadc 的帖子

2014-2015年度G6四班有81人,有11個沒有繼續升讀優中,幾個去咗HYS,亦有人去DGS、BPS、HKBUAS,其餘唔清楚。

升大學資料可參考有冇關於優才(楊殷有娣)書院資料

作者: bkneon0088    時間: 16-10-21 19:48     標題: 回覆:優才書院家長交流區

想請問高中選科怎樣?是按總成績名次作選科先後次序?還是按學生強科興趣作選擇?還是可以理想自由配搭呢?

作者: 小玲    時間: 16-10-22 22:06

iamderek 發表於 16-7-9 10:05
回覆 iamadc 的帖子

2014-2015年度G6四班有81人,有11個沒有繼續升讀優中,幾個去咗HYS,亦有人去DGS、BPS ...

只有81人,那中途也流失了好幾位同學,而小學以小班來說也不錯。

作者: iamderek    時間: 16-10-25 02:08

bkneon0088 發表於 16-10-21 19:48
想請問高中選科怎樣?是按總成績名次作選科先後次序?還是按學生強科興趣作選擇?還是可以理想自由配搭呢?
高中選科好難解釋,基本上可以話從11個組合中選擇。
1.文科班必讀Econ & Geog
2.理科班必讀Chem
3.Chem, Geog, Bio, Econ文理科班都可以揀
4.讀Phy, M2只限理科班
5.讀中國文學或中史只限文科班

會睇G9各科成績和學生興趣,例如G9 Chem唔合格,未必可以讀理科班。

下學年應該會開IBDP,唔清楚會有什麼影響。

作者: assado    時間: 16-10-26 15:20     標題: 引用:Quote:bkneon0088+發表於+16-10-21+19:48+

原帖由 iamderek 於 16-10-25 發表
高中選科好難解釋,基本上可以話從11個組合中選擇。
1.文科班必讀Econ & Geog
2.理科班必讀Chem
是否己定下年開IBDP ?

作者: iamderek    時間: 16-10-26 16:00

assado 發表於 16-10-26 15:20
是否己定下年開IBDP ?
已經成為IB Candidate School,但仲要等下年向IB request for authorization,同埋要睇今年G9有幾多學生會選擇讀IBDP。

如果兩樣都ok,下學年G10會有啲學生唔讀NSS,轉讀校本課程準備IBDP,到2018-19學年正式開始IBDP。

作者: Siumingmama    時間: 16-10-27 16:42     標題: 回覆:優才書院家長交流區

學校有中英文辨論隊嗎?

作者: BCoLick    時間: 16-11-1 14:17

乜優小唔係直上優中咩?要interview架?

我一心係想搵一條龍升中唔使煩架!

作者: iamderek    時間: 16-11-6 16:18

回覆 BCoLick 的帖子

優小升優中嘅interview好hea,基本上符合升中要求嘅都一定收。

作者: BCoLick    時間: 16-11-6 17:17

iamderek 發表於 16-11-6 16:18
回覆 BCoLick 的帖子

優小升優中嘅interview好hea,基本上符合升中要求嘅都一定收。

Thanks!!

作者: ganmama    時間: 17-4-15 13:03

Hi! 我仔仔是2017-2018 中一外來生。留意到優才DSE成績不錯,活動多又強調愉快,想請教優才是如何做到呢?
作者: ChanCharlie    時間: 17-7-6 10:12

衹要不強唂成績,孩子就會愉快啦!
作者: HaYi    時間: 17-12-5 09:43

請問外來申請interview  一般要幾多時間, 因為有之後的活動唔知要不要改時間.  
作者: Tree630    時間: 17-12-11 18:46

回覆 iamderek 的帖子

請教一下關於選科。如果各理科成績都合格,是否就可以順利選讀理科,還是有名額限制,要競爭?成績好的才可以讀?理科學生大概有多少人?
另外想請問,見到優才今年DSE的必修數學拿5分是21.9%,比其他理科(包括M1,M2)拿5分的%低很多,如物理78.3%,生物72.2%,化學69.2%,M1M2甚至88.9%。為什麼會有此現象?可否理解成,讀理科的同學有相當一部份也讀唔好必修數學,他們可能是選修生物化學?是否這原因呢?

想請問下你覺得學校的中英文教學,有令小朋友的水平提升嗎?見到理科好強,但四科主科比較弱,又有點擔心?

不好意思,問題太多。謝謝!

作者: 小黃豆B    時間: 17-12-14 21:59

請問每年中一大約收多少校外生?
作者: iamderek    時間: 17-12-22 01:08

小黃豆B 發表於 17-12-14 21:59
請問每年中一大約收多少校外生?
其實可以推算出來,近三年優中也有五班G7,每班24-26人,總約125人,而每年大約九成優小G6會直升優中。根據校務報告,16-17年G5有113人,估計約100人會在18-19年直升,即下年收校外生大約25人。

作者: iamderek    時間: 17-12-22 02:16

回覆 Tree630 的帖子

按校方的要求,G9的數學及最少兩科理科成績(Phy, Chem, Bio)要達65分或以上(50分合格),就可以選讀理科。達標而又選讀理科的學生,接近100%可以入讀。以往是理科兩班,文科一班或兩班,而理科班每班人數也較多,所以有超過6成是理科學生。但下年開始情況未肯定,因為學校下年99%會開辦IB課程,IB學生會自成一班,另外三班我自己估計會是兩理一文。

今年數學拿5分只有21.9%,我自己也相當意外。根據之前的成績,2016年拿5分有31%,再之前幾年拿4分也較全港平均高大約一倍,希望只是一年的失準。

英文水平幾好,上年全級G8考IGCSE ESL的優良率很高,但中文(尤其是考試技巧)有待加強。

作者: sandylyw    時間: 17-12-22 17:30

請問有second in是否取錄機會較大?
作者: Tree630    時間: 17-12-27 14:21

感謝Derek的詳盡回覆!
希望第日小朋友有機會做校友. :D

作者: assado    時間: 18-1-8 12:32

iamderek 發表於 17-12-22 02:16
回覆 Tree630 的帖子

按校方的要求,G9的數學及最少兩科理科成績(Phy, Chem, Bio)要達65分或以上(50分 ...

要選讀IB, 有乜先決條件?

作者: iamderek    時間: 18-1-9 01:20

assado 發表於 18-1-8 12:32
要選讀IB, 有乜先決條件?
1. IGCSE ESL, Math, Bio三科都要攞C或以上
2. G9中英數合格
3. G9一文科加一理科要60分或以上

正常嚟講,條件一係最難。優中學生,G8考ESL攞C唔難,但G9考Math和Bio,並非個個都考extended。如果學生考core,最高都只可攞C。

作者: assado    時間: 18-1-9 15:29

iamderek 發表於 18-1-9 01:20
1. IGCSE ESL, Math, Bio三科都要攞C或以上
2. G9中英數合格
3. G9一文科加一理科要60分或以上

這段吾太明白, 可以講多少少嗎?

圖片附件: Screenshot_2018-01-09-15-26-57-1.JPEG (18-1-9 15:29, 38.55 KB) / 下載次數 99
/forum.php?mod=attachment&aid=MTk2NTc3fDk1MjQ3ZTAxfDE3MTQxNTUwNDN8MA%3D%3D

作者: iamderek    時間: 18-1-10 01:19

回覆 assado 的帖子

Extended和core的分別
https://help.cambridgeinternational.org/hc/en-gb/articles/203494082-What-is-the-difference-between-IGCSE-Core-and-Extended-

每一個G9學生都會去考IGCSE Bio & Math,一部分考extended的試卷,另一部分考core的試卷,通常按Bio和Math成績去建議。學校會用正常上課時間教core的課程,extended多出的課程就會在數學加速班或課後教。

作者: rogerlam123    時間: 18-1-10 23:34     標題: 回覆樓主

阿仔由G1開始,一讀就是11年多,今年DSE,馬上就畢業。身為用家的他就好唔捨得間學校!要我總結俾份,優小值90分!我們入學時期望的,都大致上達標。小班教學、愉快學習、多元智能、德育教育、愛心老師、都對現了。所以毫無疑問地直上優中。相對於優小時,我們的參與少了很多,尤其這兩年,已不太清楚學校情況了。但問阿仔,佢評價整體還是比較正面的!如果真的要我俾分,80分吧,大致上滿意但比不上優小。

作者: assado    時間: 18-1-13 06:28

rogerlam123 發表於 18-1-10 23:34
阿仔由G1開始,一讀就是11年多,今年DSE,馬上就畢業。身為用家的他就好唔捨得間學校!要我總結俾份,優小 ...

得80分, 有什麼空間可以優化。

作者: rogerlam123    時間: 18-1-13 19:17

assado 發表於 18-1-13 06:28
得80分, 有什麼空間可以優化。

老師流動比較大,應該可做好一點!

作者: kswisschan    時間: 18-2-27 16:20

rogerlam123 發表於 18-1-13 19:17
老師流動比較大,應該可做好一點!

請問冬季天氣寒冷,可穿羽絨或厚褸嗎?有甚麼顏色規定?

作者: iamderek    時間: 18-2-28 02:52

回覆 kswisschan 的帖子

14°C或以下可穿著其他外套,款式及顏色簡樸為主

作者: kswisschan    時間: 18-2-28 09:31

iamderek 發表於 18-2-28 02:52

14°C或以下可穿著其他外套,款式及顏色簡樸為主

謝謝!

作者: kswisschan    時間: 18-2-28 17:59

kswisschan 發表於 18-2-28 09:31
謝謝!

請問優才返學和放學是幾點?
初中功課量多嗎?有locker嗎?

作者: iamderek    時間: 18-2-28 22:42

返8:10,放15:40(星期五18:00)
中一二極少功課,隨時一星期有兩三日係零
無locker,課室雜物櫃每人有一格

作者: kswisschan    時間: 18-2-28 22:51

iamderek 發表於 18-2-28 22:42

返8:10,放15:40(星期五18:00)

Thanks

作者: kswisschan    時間: 18-3-1 16:56

kswisschan 發表於 18-2-28 22:51
Thanks

請問校風如何?學生普遍品行如何?

作者: iamderek    時間: 18-3-2 14:24

校風最好靠自己放學時候去學校附近去觀察,我自己覺得幾純樸。

作者: little12    時間: 18-3-10 11:56     標題: 回覆樓主

請問有沒有多些優中入大學的資料呀

作者: little12    時間: 18-3-13 15:33     標題: 回覆樓主

優才已確定了開 IB .
請問中學的同學、家長們有什麼看法

作者: iamderek    時間: 18-3-14 10:55

little12 發表於 18-3-13 15:33
優才已確定了開 IB .
請問中學的同學、家長們有什麼看法
俾多一個選擇給學生,我作為家長覺得無壞。

阿仔聽完學校的講解後,佢自己決定咗讀DSE,覺得適合佢讀書模式多啲

作者: little12    時間: 18-3-14 19:18

iamderek 發表於 18-3-14 10:55
俾多一個選擇給學生,我作為家長覺得無壞。

阿仔聽完學校的講解後,佢自己決定咗讀DSE,覺得適合佢讀書模 ...

Thansk 希望優才能夠兩邊都搞得好!

作者: kswisschan    時間: 18-7-12 17:28

little12 發表於 18-3-14 19:18
Thansk 希望優才能夠兩邊都搞得好!

請問運動服可以短衫搭長運動褲嗎?
只能有PE堂才帶?平時可以穿?

作者: little12    時間: 18-7-12 23:14

kswisschan 發表於 18-7-12 17:28

我不是十分肯定。還請其他家長答覆

作者: iamderek    時間: 18-7-13 00:22

kswisschan 發表於 18-7-12 17:28
1. 正常唔得
2. 有PE堂的日子和Sports Friday都係著PE衫,但唔知點解阿仔今年星期四都會著PE衫返學

作者: kswisschan    時間: 18-7-13 15:54

iamderek 發表於 18-7-13 00:22
1. 正常唔得
2. 有PE堂的日子和Sports Friday都係著PE衫,但唔知點解阿仔今年星期四都會著PE衫返學
...

Thanks

是帶PE衫返校換嗎?

長運動褲只能冬天穿?

作者: iamderek    時間: 18-7-14 01:05

男仔和女仔都係直接著PE衫返學

作者: kswisschan    時間: 18-7-30 17:33

iamderek 發表於 18-7-14 01:05

男仔和女仔都係直接著PE衫返學

請問優才每年暑假大概幾時放?

作者: iamderek    時間: 18-7-31 01:10

kswisschan 發表於 18-7-30 17:33
請問優才每年暑假大概幾時放?
今年係7月11號放,8月22號返。年年都差不多

作者: kswisschan    時間: 18-8-1 18:05

iamderek 發表於 18-7-31 01:10
今年係7月11號放,8月22號返。年年都差不多

Thanks

請問通常是6月初大考嗎?之後有試後活動會早放嗎?

作者: iamderek    時間: 18-8-11 02:17

kswisschan 發表於 18-8-1 18:05
Thanks

請問通常是6月初大考嗎?之後有試後活動會早放嗎?
通常是6月底大考,然後三至四日對試卷,再有三日試後活動就放暑假。
試後活動無早放,晏晝初中有水槍大戰和天才表演

作者: Tree630    時間: 18-8-23 10:27

請問聖誕節假期,或其他長假期,多功課嗎?如果想去旅行,唔知要留幾多時間做功課。謝謝!
作者: kswisschan    時間: 18-8-24 08:17     標題: 回覆樓主:

請問7月尾至8月尾是否G7學生都要去澳洲交流?澳洲哪裡?但暑假個邊是否好凍?有甚麽活動?去過小朋友嘅家長可以分享下嗎?

作者: iamderek    時間: 18-8-25 17:08

Tree630 發表於 18-8-23 10:27

請問聖誕節假期,或其他長假期,多功課嗎?如果想去旅行,唔知要留幾多時間做功課。 ...
G7基本上無乜功課,係happy hour。提議你可以揀Term 1 break(19-23/11/2018)或Reading week(6-10/5/2019)去旅行,唔駛同人迫

作者: iamderek    時間: 18-8-25 17:12

kswisschan 發表於 18-8-24 08:17
請問7月尾至8月尾是否G7學生都要去澳洲交流?澳洲哪裡?但暑假個邊是否好凍?有甚麽活動?去過小朋友嘅家長 ...
不是全部G7,是要自己申請的交換生計劃

作者: kswisschan    時間: 18-8-25 17:42

iamderek 發表於 18-8-25 17:12
不是全部G7,是要自己申請的交換生計劃

請問要甚麼資格才可以申請?

作者: iamderek    時間: 18-8-25 18:14

kswisschan 發表於 18-8-25 17:42
請問要甚麼資格才可以申請?
無特別資格,申請表上寫啲文,再面試

作者: kswisschan    時間: 18-8-25 21:11

iamderek 發表於 18-8-25 18:14
無特別資格,申請表上寫啲文,再面試

只是G7才有嗎?

大約有幾多學生去?

作者: Ocwc    時間: 18-8-25 23:17

kswisschan 發表於 18-8-25 21:11
只是G7才有嗎?

大約有幾多學生去?

G7&G8各30人,一年共60人。學校準貼50%費用。

作者: iamderek    時間: 18-8-26 00:13

Ocwc 發表於 18-8-25 23:17
G7&G8各30人,一年共60人。學校準貼50%費用。
我阿仔嗰年係45人,去澳洲四星期返state school上堂

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5