教育王國

標題: 沙田圍胡素貞博士紀念小學 [打印本頁]

作者: chilokma    時間: 14-12-15 11:14     標題: 沙田圍胡素貞博士紀念小學

作者: CM910    時間: 14-12-15 11:24

其實呢間係唔係大圍既一線小學呢.
作者: 2隻臭豬    時間: 14-12-15 11:25

回覆 CM910 的帖子

唔係, 佢係91網, 大圍係88網
作者: CM910    時間: 14-12-15 11:27

2隻臭豬 發表於 14-12-15 11:25
回覆 CM910 的帖子

唔係, 佢係91網, 大圍係88網
咁佢係唔係一線既小學呢. 唔太知.

作者: 2隻臭豬    時間: 14-12-15 11:36

回覆 chilokma 的帖子

2年級開始分普教中班, 中文及普通話成績好會編入普教中班, 如果測驗成績唔合格, 要留校補課, 讀得叻果d, 又無話特別有咩資優培訓, 佢都算多功課, 至於抄寫我覺得比以前少, 多數中文抄詞語, 至於升中唔算係好好, 我諗大約4成, 以前學生人數少, 每級得2班, 今年開始有4班6年級, 我諗由今年開始就睇到佢派成點
作者: kerkermui    時間: 14-12-15 12:38

沙胡,應該自行15分可試抽,大抽獎往年第二志願都有人入到嘅學校
如果今年放第一,相信入到嘅機會應該幾高

作者: dlee_ca    時間: 14-12-15 13:42

kerkermui 發表於 14-12-15 12:38
沙胡,應該自行15分可試抽,大抽獎往年第二志願都有人入到嘅學校
如果今年放第一,相信入到嘅機會應該幾高 ...

都未出餘下統一派位學額,你的估計我會有保留。
作者: hkpapa852    時間: 14-12-15 14:17

dlee_ca 發表於 14-12-15 13:42
沙胡今年必收生無超收, 自行只收50人, 唔信可以睇下學校網頁

作者: Qooie@@    時間: 14-12-15 14:53     標題: 引用:Quote:kerkermui+發表於+14-12-15+12:38+沙

原帖由 dlee_ca 於 14-12-15 發表
如果沙胡乙一都不是穩入,咁今天真的唔知點玩,怕怕!

作者: dlee_ca    時間: 14-12-15 15:01     標題: 引用:Quote:dlee_ca+發表於+14-12-15+13:42+都未

原帖由 hkpapa852 於 14-12-15 發表
沙胡今年必收生無超收, 自行只收50人, 唔信可以睇下學校網頁
理論上是的,即管到時看看。

作者: dlee_ca    時間: 14-12-15 15:04     標題: 引用:Quote:原帖由+dlee_ca+於+14-12-15+發表都

原帖由 Qooie@@ 於 14-12-15 發表
如果沙胡乙一都不是穩入,咁今天真的唔知點玩,怕怕!
當然,總人數增加,受歡迎的學校又沒有加位的情況下可想而知。

作者: mrwong39    時間: 14-12-15 15:44

kerkermui 發表於 14-12-15 12:38
如果今年放第一,相信入到嘅機會應該幾高 ...
如果我無理解錯,好似"15分" 同 "大抽獎" 無咩關係喎......
作者: mrwong39    時間: 14-12-15 15:45

dlee_ca 發表於 14-12-15 13:42
想問, 係唔係通常要交表之前,EDB會出依個DATA??
作者: tina_yauyt    時間: 14-12-15 15:47     標題: 回覆:mrwong39 的帖子

喺你收到大抽獎份表時會一齊收到份餘下學額資料的!

作者: dlee_ca    時間: 14-12-15 15:47     標題: 引用:Quote:dlee_ca+發表於+14-12-15+13:42+都未

原帖由 mrwong39 於 14-12-15 發表
想問, 係唔係通常要交表之前,EDB會出依個DATA??
Yes, 早十日八日有架喇。

作者: kerkermui    時間: 14-12-15 22:31

mrwong39 發表於 14-12-15 15:44
如果我無理解錯,好似"15分" 同 "大抽獎" 無咩關係喎......
我講緊兩樣嘢15分係自行,沙胡無宗教,以前係下午班,畢業人數相對唔多,所以15分往年係有份抽嘅
統一派位,往年有人放第二志願入到

如果資料有錯,請指正

作者: LEE-Baby    時間: 14-12-16 10:37     標題: 回覆:沙田圍胡素貞博士紀念小學

沙胡係咪2線?

作者: MASAYA    時間: 14-12-16 11:06

kerkermui 發表於 14-12-15 22:31
我講緊兩樣嘢15分係自行,沙胡無宗教,以前係下午班,畢業人數相對唔多,所以15分往年係有份抽嘅
統一派位 ...
前年第二志願仲有人抽到,上年第一志願已經有人話抽唔到
http://goo.gl/sppwKv

作者: chilokma    時間: 14-12-16 11:12     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

作者: chunchunlee    時間: 14-12-16 11:39

上年第二入唔到

叩門400人爭8個位
作者: MASAYA    時間: 14-12-16 11:49

chilokma 發表於 14-12-16 11:12
想問下,咁沙胡係咪一間升值中既小學?
詳情我唔知,因為唔係用家,不過因為帶住胡素貞個名,所以就算之前新校冇咁熱門,但呢幾年都追住一胡上
除左新校舍之外,我幾buy佢全校學圍棋呢樣,不過未必個個家長喜歡,總括黎講,都係因為學校較新,負評都冇乜聽到,大部份評價都幾正面,除左升中冇乜資料外

作者: kerkermui    時間: 14-12-16 12:16

chunchunlee 發表於 14-12-16 11:39
上年第二入唔到

叩門400人爭8個位

因為小兒正讀小二,可能資料唔update但當年有朋友輕易叩門入到沙胡 (佢111揀一胡嘅),呢個小朋友玩開圍棋,亦係沙胡圍棋導師嘅學生

作者: 2隻臭豬    時間: 14-12-16 12:39

回覆 kerkermui 的帖子

沙胡畢業人數係好多, 雖然係下午校, 但係胡素貞在沙田已有相當耐的歷吏, 前年因為有5班小一, 所以放第2志願都抽到, 但係上年得4班, 所以放第一都抽唔到
作者: 2隻臭豬    時間: 14-12-16 12:49

回覆 MASAYA 的帖子

不是全校學圍棋, 只係小一第一年學, 係納入常規課程, 第2年開始已經無得學, 如果學要另外比錢, 至於追一胡, 我覺得仲有排, 其實學術上不只單靠學校, 要好多野配合, 始終呢間學校新移民太多
作者: MASAYA    時間: 14-12-16 13:01

2隻臭豬 發表於 14-12-16 12:49

不是全校學圍棋, 只係小一第一年學, 係納入常規課程, 第2年開始已經無得學, 如果學要 ...
即是一年級免費學圍棋,二年級開始就普通付費課外活動咁樣?謝謝你的資料
未有咁快追到一胡,但目標基本上係咁

作者: 2隻臭豬    時間: 14-12-16 13:15

係呀! 頭一年係唔駛錢, 在多元智能課堂學圍棋, 第2年開始無架啦, 講佐好多年話要追到同一胡咁, 但係要有好多野配合   
作者: mrwong39    時間: 14-12-16 18:22

chunchunlee 發表於 14-12-16 11:39
上年第二入唔到

叩門400人爭8個位
所以有人排第二入到, 又有人排第二都入唔到, 都唔可以作準, 因為你唔知你個隨機編號係前定後。

我建議可以參考嘅數據只有"餘下統一派位學額"同埋你嘅"幸運指數"
作者: ckh311    時間: 14-12-16 18:41     標題: 引用:Quote:chunchunlee+發表於+14-12-16+11:39+

原帖由 mrwong39 於 14-12-16 發表
所以有人排第二入到, 又有人排第二都入唔到, 都唔可以作準, 因為你唔知你個隨機編號係前定後。

我建議可以 ...
但幸運指數要等到揭曉會日先知喇

作者: ckh311    時間: 14-12-16 18:41     標題: 引用:Quote:原帖由+mrwong39+於+14-12-16+發表所

原帖由 ckh311 於 14-12-16 發表
但幸運指數要等到揭曉會日先知喇
係當日

作者: mrwong39    時間: 14-12-16 18:56

ckh311 發表於 14-12-16 18:41
係當日
真係要求神拜佛!!
作者: shevachevy    時間: 14-12-17 11:08

我都好想知沙胡而家算唔算好? 因為我唔係住91網, 但我係當年一胡下午校畢業生, 自行有20分, 但要搬屋先返到學, 都唔知應唔應該咁做
作者: COE1205    時間: 14-12-17 11:17     標題: 引用:我都好想知沙胡而家算唔算好?+因為我唔係住

原帖由 shevachevy 於 14-12-17 發表
我都好想知沙胡而家算唔算好? 因為我唔係住91網, 但我係當年一胡下午校畢業生, 自行有20分, 但要搬屋先返到 ...
20分呢2年係穩入,我仔讀一胡二年級,有朋友仔同是沙胡2年級生,相比功課量,我反而覺得沙胡多一點,但我好欣賞沙胡比好多活動學生選擇,學生可以多方面發展!

作者: shevachevy    時間: 14-12-17 11:29

回覆 COE1205 的帖子

多謝你回覆。 我妹都係畢業生, 佢仔仔係上年自行20分都收左, 我都相信呢幾年20分暫時係冇乜大問題。不過最後佢冇讀沙胡, 所以唔係好知而家咩情況 (佢都唔係91網, 6月後叩門叩返本區)
題外話: 一胡副校係我當年o既班主任, 真懷念~
作者: COE1205    時間: 14-12-17 11:52

shevachevy 發表於 14-12-17 11:29

多謝你回覆。 我妹都係畢業生, 佢仔仔係上年自行20分都收左, 我都相信呢幾年20分暫時 ...
係?一胡今年多咗一個副長,而家有2個副校長,你講果位係今年由沙胡調過黎果位?
作者: shevachevy    時間: 14-12-17 12:05

我唔係好清楚有幾多位呀, 我識果位係姓梁果位, 應該一向都係一胡教? 果時教我英文的。有冇教過沙胡我唔係太清楚
作者: shevachevy    時間: 14-12-18 11:25

shevachevy 發表於 14-12-17 11:08
我都好想知沙胡而家算唔算好? 因為我唔係住91網, 但我係當年一胡下午校畢業生, 自行有20分, 但要搬屋先返到 ...
2隻臭豬  你唔搬屋係屬於邊個網?  

我而家住66網, 但冇任何分, 亦冇校車去到沙胡

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5