教育王國

標題: 沙田升中問題 [打印本頁]

作者: 23april23    時間: 14-12-9 16:09     標題: 沙田升中問題

姪仔今年小六, 成績一般, 所以決定選band2頭中中, 有無人知邊幾間係中中同係band2頭 既學校

作者: sharon.kok    時間: 14-12-9 19:45     標題: 回覆:23april23 的帖子

馬鞍山學校可以嗎?我覺得聖若瑟ok

作者: elbar    時間: 14-12-9 20:42

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-12-10 20:55     標題: 引用:姪仔今年小六,+成績一般,+所以決定選band

原帖由 23april23 於 14-12-09 發表
姪仔今年小六, 成績一般, 所以決定選band2頭中中, 有無人知邊幾間係中中同係band2頭 既學校

...
胡中或基督

作者: dubbies    時間: 14-12-11 02:59     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

請問基督已是2a嗎?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-12-11 08:28     標題: 引用:請問基督已是2a嗎?+

原帖由 dubbies 於 14-12-11 發表
請問基督已是2a嗎?

yes ar, 呢間係好多b2同學仔嘅選擇,唔太谷,口啤不錯

作者: helencarl1314    時間: 14-12-15 22:32

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問洋蔥頭媽咪, 若沙田區小學既B1B 至 C 既學生, 自行選邊兩間好呀? 我心儀既原本有培英, 蘇浙, 但老師話培英摶唔過.... 我未有時間了解沙循同沙官, 老師話依兩間係B1中學校, 請問依兩間有咩特色呀?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-12-16 09:28     標題: 引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 請問洋蔥頭媽咪,+

原帖由 helencarl1314 於 14-12-15 發表

請問洋蔥頭媽咪, 若沙田區小學既B1B 至 C 既學生, 自行選邊兩間好呀? 我心儀既原 ...
呢四間其實級數差唔太多,各有支持者,蘇浙其實唔錯,但似乎勁多以普通話教嘅科目,所以要睇小朋友鍾唔鍾意,培英近年好多人揀,變成好似競爭大左,但其實大家都係博啫,而且今年升中學童又再減少,如果你孩子係呢個級數又好心怡呢間點解唔博?沙循亦唔弱架,係—間強實力1b校,只係佢地理位置冇咁方便,但考嘅人其實都唔少,13-14年都大約8人爭一個位,上星期開放日全校師生動員去攪,同學有禮,睇得出對學校好有歸屬感。沙官近年比以前差左d,而且始終官校好多野比較傳統,睇你喜唔喜歡,如1b揀佢好大機會已入,我有舊同事囡囡今年讀S1, 算ok.
以上只係我個人意見,希望幫倒你。

作者: October.    時間: 14-12-16 09:34

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 09:28
呢四間其實級數差唔太多,各有支持者,蘇浙其實唔錯,但似乎勁多以普通話教嘅科目,所以要睇小朋友鍾唔鍾意 ...

咁姐話大抽獎沙循一定要排第一先入到?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-12-16 09:36     標題: 引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 請問洋蔥頭媽咪,+

原帖由 helencarl1314 於 14-12-15 發表

請問洋蔥頭媽咪, 若沙田區小學既B1B 至 C 既學生, 自行選邊兩間好呀? 我心儀既原 ...
仲有,如果你小朋友係1b-1c, 就要睇你小學算唔算係一缐,如果唔係而級數約1c,想博培英機會就會微d。博沙官同聖心機會就比較高。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-12-16 09:41     標題: 引用:+本帖最後由+October.+於+14-12-16+09:34+

原帖由 October. 於 14-12-16 發表
好似有人話第二都入過,我唔肯定,可能隨機編號好掛,又或者因佢位置冇咁理想。

作者: LAZYBBB    時間: 14-12-16 13:54

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 09:36
仲有,如果你小朋友係1b-1c, 就要睇你小學算唔算係一缐,如果唔係而級數約1c,想博培英機會就會微d。博沙 ...

洋蔥頭媽咪,

想請問沙田邊幾間係一線? 級數約1c 即係邊幾間小學呢?
點樣分呢? 謝謝!

作者: candytl    時間: 14-12-16 14:11

October. 發表於 14-12-16 09:34
咁姐話大抽獎沙循一定要排第一先入到?
今年放第三入到.

作者: October.    時間: 14-12-16 14:23

candytl 發表於 14-12-16 14:11
今年放第三入到.

穌浙及林裘謀放第三入到嗎?
聖心排第四有機會嗎?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-12-16 14:38     標題: 引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-12-16+09:36+

原帖由 LAZYBBB 於 14-12-16 發表
洋蔥頭媽咪,

想請問沙田邊幾間係一線? 級數約1c 即係邊幾間小學呢?
你留意吓如果間小學至少有一半以上能派住EMI中學,即代表間學校水準唔弱,當然比率越高間小學水準就越高,呢d都要靠d師兄師姊嘅努力。

作者: LAZYBBB    時間: 14-12-16 15:06

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 14:38
你留意吓如果間小學至少有一半以上能派住EMI中學,即代表間學校水準唔弱,當然比率越高間小學水準就越高, ...

Thanks 洋蔥頭媽咪, 有一半人或以上就係 一線小學, 咁1c 呢? 1c 又點計呢? 請指教!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-12-16 15:15     標題: 引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-12-16+14:38+

原帖由 LAZYBBB 於 14-12-16 發表
Thanks 洋蔥頭媽咪, 有一半人或以上就係 一線小學, 咁1c 呢? 1c 又點計呢? 請指教!

...
好難咁比較架喎
其實最好問番你小朋友學校嘅老師,以往嘅小朋友派去咩學校佢地應該先最清楚。

作者: LAZYBBB    時間: 14-12-16 15:23

洋蔥頭媽咪 發表於 14-12-16 15:15
好難咁比較架喎
其實最好問番你小朋友學校嘅老師,以往嘅小朋友派去咩學校佢地應該先最清楚。

...

明白!
洋蔥頭媽咪, 唔該晒你呀!

作者: miffy^    時間: 14-12-16 15:56

作者: fionakong2008    時間: 14-12-16 16:05     標題: 引用:我舊年識人band+2a-2b,+派咗去聖母無玷

原帖由 miffy^ 於 14-12-16 發表
我舊年識人band 2a-2b, 派咗去聖母無玷
我都識一個2a入,一個2c叩門(關係入,未派彩前已經自稱話入硬)

作者: candytl    時間: 14-12-16 17:03

October. 發表於 14-12-16 14:23
聖心排第四有機會嗎?
>>>>我冇聽見過近兩年這兩間放第三入到的. 我估老師都唔俾咁排.
作者: helencarl1314    時間: 15-1-26 23:34

回覆 candytl 的帖子

吓~ 你指14年有人放沙循第三都入到?   沙循話曬B1學校噃?!

作者: Maggie3493    時間: 15-1-27 19:45

無聽過唔等如無。第三志願入沙循亦未必完全無可能,band 1 學生只要夠運氣,band 1 尾都可以入曾肇添,加上沙田英中足夠,band 1 學生家長容易偏向搏,同沙循同級的都有好幾間,如果隨機編號靚,同年家長夠膽,都未必完全無可能。統一排位,講嘅係運氣同輸唔輸得,沙田上年有君子協定,無得扣門,輸咗就係輸咗,要扣就要出去扣,聽過全級頭十名的因為太搏,結果去咗band 1 尾。
作者: frogfung    時間: 15-1-27 20:12

回覆 candytl 的帖子

蘇浙上年有人第4志愿入左!
作者: 囡囡媽    時間: 15-1-27 21:49

有一個案想跟大家分享(是去年CASE), 朋友的小朋友在沙田一小學就讀,老師評小朋友係Band 1b學生,小朋友在抽獎時選沙循第一,1b & 1c的學校跟住排,最後派15位入在B2 St. Jo, 照理如果係B1學生,應該有足夠學額,小朋友一定入到B1學校。究竟係no.真係咁差,定係有其他原因呢? 到現在我和朋友都未攪得清楚。
作者: Oreal    時間: 15-1-27 22:42

囡囡媽 發表於 15-1-27 21:49
有一個案想跟大家分享(是去年CASE), 朋友的小朋友在沙田一小學就讀,老師評小朋友係Band 1b學生,小朋友在 ...

會唔會視藝/音樂/常識成績比較差?因為教育局計標準分,計分方法與學校不同!不過諗諗下,如B2 st john 放十五又未必入到
作者: peggy    時間: 15-1-27 23:02

candytl 發表於 14-12-16 17:03
>>>>我冇聽見過近兩年這兩間放第三入到的. 我估老師都唔俾咁排. ...
有, 上年有人第3志願入了蘇浙
作者: khmama    時間: 15-1-27 23:26     標題: 引用:有一個案想跟大家分享(是去年CASE),+朋友的

原帖由 囡囡媽 於 15-01-27 發表
有一個案想跟大家分享(是去年CASE), 朋友的小朋友在沙田一小學就讀,老師評小朋友係Band 1b學生,小朋友在 ...
甲一二三有冇放聖若瑟?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-1-28 20:34     標題: 引用:有一個案想跟大家分享(是去年CASE),+朋友的

原帖由 囡囡媽 於 15-01-27 發表
真係唔會有人知,話唔定教育局人手輸入錯都唔定

作者: Maggie3493    時間: 15-1-28 23:16

會唔會寫錯學校no.?
作者: Natalie023    時間: 15-2-2 14:42

你地好,小朋友今年小5,想問下大家全級頭5名內,曾肇添/呂中入到既機會會大d?小朋友無咩獎項只得成績可以.
作者: 王家爸爸    時間: 15-2-2 14:48

囡囡媽 發表於 15-1-27 21:49

原因只一個,估錯 Banding。平均分係 Band 1,但係 Standardized 分數係Band 2。為什麼?因為小朋友有一主科特別差,Standardize之後變成負數,負數乘9之後拖低整體分數。

作者: candyhmama    時間: 15-2-2 15:18

王家爸爸 發表於 15-2-2 14:48
原因只一個,估錯 Banding。平均分係 Band 1,但係 Standardized 分數係Band 2。為什麼?因為小朋友有一主 ...
但如果係B2,St.John算大熱,15唔可能抽到.而且作為一個老師,唔應該會咁大頭蝦不計算VA/music或其他科目的分數

作者: KW    時間: 15-2-2 15:26

回覆 Natalie023 的帖子

全級頭五都有機會in曾/呂。曽就頭十以後無机會in。 曽去年有収扣門位,我仔同班一位好友是扣門入,他本派了LKM。當然該同學的成績極好. 校長説今年中一一半同學是在原先小學考級頭三。

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-2 15:26

candyhmama 發表於 15-2-2 15:18
但如果係B2,St.John算大熱,15唔可能抽到.而且作為一個老師,唔應該會咁大頭蝦不計算VA/music或其他科目的分 ...
唔係就咁加埋,所以小學老師唔一定察覺問題。
作者: candyhmama    時間: 15-2-2 15:31

王家爸爸 發表於 15-2-2 15:26
唔係就咁加埋,所以小學老師唔一定察覺問題。
其實我唸,學校安排得佢做P6咁重要既班主任,代表佢有一定年資在這情況下不可能不知道什麼科要乘什麼相應比率.
所以教育局入錯code既機會應更大,畢竟人手操作

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-2 15:34

candyhmama 發表於 15-2-2 15:18
但如果係B2,St.John算大熱,15唔可能抽到.而且作為一個老師,唔應該會咁大頭蝦不計算VA/music或其他科目的分 ...
沙田舊年有550個剩餘學額,所以過半沙田學生可以讀 Band 1 學校。
作者: candyhmama    時間: 15-2-2 15:38

王家爸爸 發表於 15-2-2 15:34
沙田舊年有550個剩餘學額,所以過半沙田學生可以讀 Band 1 學校。
雖然咁話姐.假設全部B2A放鄭榮之/郭得勝第一
而B2B好多會放胡忠/st.johh/基督第一
在這大前提下,不論號碼多前也不可能15抽到st.john.
女女上年升中,也不覺多少B2抽到B1中學
有錯請指教

作者: Natalie023    時間: 15-2-2 15:51

KW 發表於 15-2-2 15:26

全級頭五都有機會in曾/呂。曽就頭十以後無机會in。 曽去年有収扣門位,我仔同班一 ...
想知呢位同學入到去曾肇添讀得好唔好?半數考頭級三的學生,去到咁多叻人既同時讀得會唔會好辛苦?成日聽人講一d好勁既學校,好多時測考學生半數唔合格.擔心怕小朋友考開好前既,入到去勁校追唔上會冇哂信心讀書.

作者: 王家爸爸    時間: 15-2-2 15:51

candyhmama 發表於 15-2-2 15:38
雖然咁話姐.假設全部B2A放鄭榮之/郭得勝第一
而B2B好多會放胡忠/st.johh/基督第一
在這大前提下,不論號碼多 ...
唔係覺唔覺既問題,有數得計,沙田舊年多過1000個B1大抽獎位,但係參加大抽獎既B1學生只有大約2000個人,所以有過半B2生入到B1學校。如果讀曾肇添或者呂明才,你唔覺好多B2生唔奇,但係如果讀其他學校應該有唔少(甚至近半)。

作者: candyhmama    時間: 15-2-2 15:52

王家爸爸:
放聖若瑟在2/3位入不到的比比皆是,15位更不可能
作者: candyhmama    時間: 15-2-2 16:02

王家爸爸 發表於 15-2-2 15:51
唔係覺唔覺既問題,有數得計,沙田舊年多過1000個B1大抽獎位,但係參加大抽獎既B1學生只有大約2000個人,所 ...
女女正是其中一間你提出唔覺好多B2生的學校其實呂中都唔系冇架.兩間LMC小學都分別有40人入讀,有B2生唔奇.
but anyway,這事真相應該冇人會知

作者: KW    時間: 15-2-2 16:20

該同學在剛剛的上學考試好好成績,班頭幾名。 我仔本身讀得好開心而他班上的好友都幾好成績。 無乜聽有人不及格。隔離班都唔多覺,估一、二個咁。他小學上的幾個都考得好前,功課少,考也是能力範圍内可應付的,足球、籃球活動多。我事先完全預料不到咁輕鬆。我也完全放手。

作者: KW    時間: 15-2-2 16:38

其實以往小學時期扣門入的學生常常考到級十内的成績,中學也一様。自行收果批(大約50人)學校一定選top of the top, 剰下B1抽入果班就多屬中至下游。讀六年、跑長途,自然有上有落。若成積根底好只會遇強越強,同學間相輔相承。若成績暫時'責界'就要細心考慮。 有一年我聽過某M0S小學考級20幾抽入(因她無机會in)話讀得辛苦,好多英文攪唔掂。相反而言,實力足,不防一試。我最怕果D考試要fail半班英文的Band 1中學.点捱?乜士氣都無哂。好在當日勸阻我仔唔入果間表。

作者: Natalie023    時間: 15-2-2 16:57

KW 發表於 15-2-2 16:38

其實以往小學時期扣門入的學生常常考到級十内的成績,中學也一様。自行收果批(大約 ...

kw,聽到你咁講都放心好多.讀書最緊要唔好無信心,呢度呂中同曾肇添家長既回應都好正面,2間校都唔係多功課同谷,最緊要都係要岩level讀先係最好,勉強無幸福我都好明白.
我就係聽聞沙祟半班人唔合格,讀到冇哂心機點捱6年.所以想了解埋呂中同曾肇添,始終沙田最top係呢2間,如能力適合我會傾向自行選.

所以要好好鼓勵仔仔考好呈分試.希望自行時學校會選中佢.

仲有少少野想問下,學校係咪一開學就全英文教學?早會同校內會唔會要求用英文溝通?

作者: KW    時間: 15-2-2 17:07

真係要用英文溝通.其實無セ問題,大家初中學生,咪咁上下料子。由得學校慢慢教

作者: bbkingdombb    時間: 15-3-2 02:34

請問總括來說,B1生在乙一填上哪幾間英中,基本上是十拿九穩的呢?謝謝.

作者: love_hidexx    時間: 15-4-7 15:46

回覆 frogfung 的帖子

蘇浙好唔好呢?我去左開放日,我好欣賞套英語音樂劇,感覺上呢間成績不錯,課外活動都幾勁,今年好似有個學生單車比賽拎左獎項(睇報紙見到的)
作者: SIYip    時間: 15-4-8 19:47

Band 1 學校,目標係DSE, 入U 率。好現實。你見大家都好緊張甘list 晒各校成績,仲要係八大先計。曾記呢d, 無甘上下根本唔敢搏,剩餘的小部份,一係自然流失,一係對整體成績影響不大。其他叻嘅band 1, 唔多唔少都會收到唔夠叻嘅,你係學校會點做?一係死谷佢上,一係早d 令佢知道學校唔適合佢。尤其是呢兩年,更加要做到個勢,令唔夠斤兩的唔好嚟,所以我好理解學校點解會甘做。雞先定蛋先,真係好難講,只可以話,大家市場唔同。
作者: moudik    時間: 15-4-9 20:55

但其實谷成績無可厚非,但每個學生的發展、能力都不同,就算是B1學生,都不會個個一樣,最重要是培養小朋友有學習的興趣,而且入到一間愛錫學生的學校。
作者: helencarl1314    時間: 15-4-20 20:41

請問樓上爸爸媽媽, 有無人知今年沙田區升中學童總人數啊?

作者: 囡囡媽    時間: 15-4-20 20:44

可以作為參考啦!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5