教育王國

標題: 請珍愛我們的男孩子 [打印本頁]

作者: awah112    時間: 14-12-6 11:47     標題: 請珍愛我們的男孩子

作者: awah112    時間: 14-12-6 11:48

作者: Carsonsh    時間: 14-12-6 12:18     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以前港英時代男、女生分隊派中學係正確嘅做,可惜被D極端公平主義嘅人搞破壞,以致依家男女合流派中學,扼殺咗二性間嘅成長嘅差異、與及男生嘅創意空間,為禍香港嘅未來

作者: S-Kwok    時間: 14-12-6 15:05     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位同學因好奇剛從老師處收到的報紙內容,所以忘了執書包。

這時,老師會認為同學分了心,亦認為同學阻礙了其他同學放學,咁這位同學是否不對呢?
還是老師唔啱,打斷了同學的好奇呢?

作者: wan_sosin    時間: 14-12-6 15:34     標題: 引用:如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位

原帖由 S-Kwok 於 14-12-06 發表
如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位同學因好奇剛從老師處收到的報紙內容,所以忘了執書包。

這時, ...
好奇心與不防礙別人,要取得平衡,社會係群體生活的!
我都有個超級有好奇心的仔,早兩年係幼稚園因為好奇而拆開老師件教具,可以欣賞佢有好奇心的,但別人的東西不能因為佢好奇而比佢整爛!
我仔而家小學,有時會話上堂悶而畫花自己本書,我覺得無問題,因為畫書唔等於佢無聽書!但試過手多畫同學本書,咁就唔得,要道歉,我同佢講,攞張紙自己畫都得,但人哋嘅嘢唔掂得!

作者: S-Kwok    時間: 14-12-6 16:39     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-12-06+發表如果

原帖由 wan_sosin 於 14-12-06 發表
我都有個超級有好奇心的仔,早兩年係幼稚園因為好奇 ...

講得好啱,但要教導這類小朋友要記得這個大前提,真係好難

作者: 978212    時間: 14-12-6 17:48

Carsonsh 發表於 14-12-6 12:18
應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以前港英時代男、女生分隊派中學係正確嘅做,可惜被D極端公平主義 ...
非常同意!男女有別,應該要分對,就好似體育比賽,當年唔知邊個白痴提出排一條隊嘅,影響太深遠了。
作者: violetsareblue    時間: 14-12-6 20:40     標題: 回覆:awah112 的帖子

agree, 男孩有少少調皮是正常,反之乖乖坐定定聽大人話反而有點

作者: Olympian    時間: 14-12-6 21:27     標題: 回覆:awah112 的帖子

所以入學做細女的問題沒有細仔咁大。

作者: awah112    時間: 14-12-7 11:28     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-12-06+發表如果

作者: kenwong888    時間: 14-12-7 14:54

To my understanding, the government is fair enough to boys and girls in education policy!  Are you really sure what are going wrong?
作者: mylee6    時間: 14-12-8 09:15     標題: 回覆:awah112 的帖子

縱使明白男女大不同,但有那些學校及老師能明白,甚至設計為男孩特質的教育?
除了YW外,還有那些學校做到,請分享!

作者: kenwong888    時間: 14-12-8 09:25

mylee6 發表於 14-12-8 09:15
縱使明白男女大不同,但有那些學校及老師能明白,甚至設計為男孩特質的教育?
除了YW外,還有那些學校做到, ...
It is simply a matter of supply and demand!

When most parents follows, the school will change!

作者: little_yolky    時間: 14-12-8 09:54

violetsareblue 發表於 14-12-6 20:40
agree, 男孩有少少調皮是正常,反之乖乖坐定定聽大人話反而有點
最大鑊係大家都係咁諗, 男孩少少調皮係正常, 女孩要乖啲先係正常, 我細囡就同一個男孩子一樣有少少調皮同好奇心, 但佢生為女仔, 所以响大家眼中都覺得唔正常, 覺得佢唔乖了。大家講多了, 連佢自己都覺得自己唔乖。其實, 如果將佢放入一堆男仔女仔入面, 佢唔係最乖果批, 亦唔係最曳果批, 但大家都會以女孩子既角度來批評她。
作者: torunpoland    時間: 14-12-8 10:17     標題: 回覆:978212 的帖子

好像是時任平等機會委員會主席胡紅玉

作者: yuffieyip    時間: 14-12-8 11:17

世界就係咁, 好似要咩都公平, 但其實根本就無公平, 我家中一仔一女, 個仔都係日日俾爸爸鬧, 男仔唔係唔乖, 只不過佢做緊男孩子做既野..............
作者: benny2014    時間: 14-12-8 11:47

要珍愛,但不可以縱容,我見有些男生家長總認為「男仔係咁架啦」,由初小開始就對自己兒子的行為問題視而不見,結果那些男生到高小就變成問題學生。

作者: IloveJJ    時間: 14-12-8 11:58     標題: 引用:要珍愛,但不可以縱容,我見有些男生家長總

作者: Bigpig_2007    時間: 14-12-8 12:12     標題: 回覆:IloveJJ 的帖子

男孩的創作性,挑皮度都特別高。我覺得參加課外班,發展適合喜歡的興趣可以減少他們的破壞性。

作者: awah112    時間: 14-12-8 12:18     標題: 引用:男孩的創作性,挑皮度都特別高。我覺得參加

作者: nintendo    時間: 14-12-8 12:29

wan_sosin 發表於 14-12-6 15:34
我都有個超級有好奇心的仔,早兩年係幼稚園因為好奇 ...

同意,「好奇心」不是上方寶劍,而家好多人用呢個原因做藉口。
小朋友一定要有基本的品行,要有禮貌,守紀律。

作者: little_yolky    時間: 14-12-8 13:52

IloveJJ 發表於 14-12-8 11:58
係囉!呢個就係我心中既疑問喇!睇親呢啲研究/學說,我就諗:咁即係點?即係男仔係咁,咁我理解咗男仔活躍既原 ...
老實講, 呢啲研究我真係唔知有幾多成真, 亦有研究Gender既學者表示男女的分別大部份源自後天。我唔太同意男仔係好奇心大啲, 調皮啲, 我覺得係小朋友既天生性格使然, 但點解總體好似男孩子特別頑皮, 就係後天的「男仔係咁架喇」造成, 「女仔人家」要點點點, 所以, 男女分別係由出世果一刻開始, 就算有生理上的微妙差異, 但後天既人為因素就將之強化了。

但我觀察到一樣嘢, 唔知啱唔啱, 聰明的小朋友, 一般都係比較手多同調皮。父母能調教到呢啲小朋友守規矩, 佢哋就係聰明仔女, 父母教唔好, 呢啲就係曳學生了。

作者: wan_sosin    時間: 14-12-8 14:42     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-12-8+11:58+係囉

原帖由 little_yolky 於 14-12-08 發表
老實講, 呢啲研究我真係唔知有幾多成真, 亦有研究Gender既學者表示男女的分別大部份源自後天。我唔太同意男 ...
你講嘅可能係一部份,但古今中外都對男女仔天生嘅差異有相似睇法!
用科學角度,男女仔腦部係有唔同,女仔腦部嘅血流量比男仔多,傳導物質例如多巴胺嘅多少有分別,仲有其他總總…
男仔嘅睪丸素比女仔高好多,睪丸素亦是構成較活躍嘅因素。
論遺傳,古時男性要打獵,當然要更活躍及更有精力,且無需太深思熟慮,捕捉獵物靠反應快,所以男性亦較衡動!
當然人有例外,總有較中性化嘅人!
我見我嘅朋友,有D大嗰個小朋友係女,就好易用返教女方法教細嗰個仔,但個仔依然無咁聽話!我有朋友都話唔明,覺得原來仔真係唔同!

作者: happy_lavender    時間: 14-12-8 16:18

很好的分享,讓我們多點了解小朋友。

成年人經常用自己的一套加於小朋友身上,是時候了解一下小朋友的限制及想法,接納他們的不足再擬定教導對策。好奇好動的便安排多些戶外探索及活動,讓他們"放放電",玩累了便乖乖坐定定啦。做功課溫習也可有不同形式,誰說一定要坐定定悶到發慌?我試過和阿仔做功課做到轆地,笑住做到唔想停。在教會帶高小隊員敬拜分享,原本無人出聲,轉一轉同佢地一齊坐地下,畀佢地在課室走走跳跳,最後投入活動,開心地大聲唱詩,重被人叫細聲點!其實投唔投入,學唔學到,都要睇教者是否盡力了解小朋友及如何配合小朋友的特點而引發其興趣。通常反應欠佳是因為方法錯誤,你 trigger 唔到個小朋友就當然無反應,你壓抑他們的好奇心就當然和你對抗啦!教小朋友先要了解他們,放下身段,再不斷轉方法,重要轉得快架!(是但一個家長課程都有教)辛苦但樂趣無窮。
作者: 麥兜MaMa    時間: 14-12-11 15:58

仔出世後,我買左本"男孩來自火星"...說明男仔的想法, 好多時會同女性媽媽大不同.
仔未有會部火星人的特點, 但現今社會要求, 己是傾向活躍...

作者: 麥兜MaMa    時間: 14-12-11 16:03

happy_lavender 發表於 14-12-8 16:18
很好的分享,讓我們多點了解小朋友。

成年人經常用自己的一套加於小朋友身上,是時候了解一下小朋友的限制 ...

我個d中文過目即忘, 學人用字咭, 轉眼冇印象.
用有圖(變化)字咭, 加玩...終於有進步.
現今KG都是用多樣玩法來教小孩.
我最擔心一上p1要坐定定才不知會如何.

作者: marcuscyrus    時間: 14-12-11 18:31     標題: 引用:Quote:原帖由+benny2014+於+14-12-08+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-12-08 發表
係囉!呢個就係我心中既疑問喇!睇親呢啲研究/學說,我就諗:咁即係點?即係男仔係咁,咁我理解咗男仔活躍既原 ...
我會照話,我都接受唔到所謂呢啲特質

作者: awah112    時間: 14-12-11 21:52

作者: awah112    時間: 14-12-11 21:53

作者: chansiub    時間: 14-12-12 08:44     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

男孩真的有點不同。不用什麼報告或數據也知。男孩傾向喜歡身體碰撞多一點。但不代表我們要緃容他們。而是要找機會給他們放電。

作者: kvvvcheung    時間: 14-12-12 08:56     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

謝謝分享

作者: awah112    時間: 14-12-12 10:01

作者: 麥兜MaMa    時間: 14-12-12 11:30

成長老師和好多專家都話改善活躍小孩的專注力, 其中一個係要比機佢放哂電.
仲要多D刺激腦(感統有關)既活動...如我們以前好高的滑梯, 轉圈圈,...而家因安會冇. 另打鞦韆都可以.
作者: ha8mo    時間: 14-12-12 14:26

作者: chansiub    時間: 14-12-12 15:25     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

個別家長的問題。放電有很多方法。不只有足球籃球。

作者: ha8mo    時間: 14-12-12 15:31

作者: wan_sosin    時間: 14-12-12 17:33     標題: 引用:Quote:chansiub+發表於+14-12-12+15:25+個

原帖由 ha8mo 於 14-12-12 發表
我不是講放電
我想講碰撞
又唔係個細路唔想碰撞,係個呀媽唔想之麻!
你想講咩呢?
我仔好鍾意同我玩打架遊戲,不過同朋友仔唔玩得,係而家D家長掂都唔比人掂佢個仔之麻!

作者: ha8mo    時間: 14-12-12 17:40

作者: awah112    時間: 14-12-12 17:46

作者: A-Mum    時間: 14-12-12 19:20

ha8mo 發表於 14-12-12 17:40
我咪就係講
阿媽始終係最大阻力
碰撞遊戲,無理由要阿媽負責啩,我老公同阿仔一人一對拳套互毆,我老公有時都頂唔順,叫佢打靶打到無乜力先。揾阿媽打,肯定周身瘀傷,俾人當家暴點算
作者: 11B    時間: 14-12-13 10:07     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

生仔好聽,生女好命。

作者: awah112    時間: 14-12-13 10:12     標題: 引用:生仔好聽,生女好命。 +

作者: wan_sosin    時間: 14-12-13 23:47

awah112 發表於 14-12-13 10:12
cy 個女好攞父母命啊~~~

男仔女仔好,品格上都同樣可以好有問題.

呢代女仔唔簡單,雖然女仔多數不會動手動腳,但女仔好識用把口去傷人,一年班有D女同學已識得要求同學給與零食,否則話唔會同你做朋友,又識細細聲講人是非,眼神動作擺明笑同學仔.

男仔反而少會咁樣,唔妥就大大聲鬧過,打過.男仔有時輸在唔識修飾自己,容易比人捉到曳,女仔有時好識時務,知道老師/大人鍾意D乜就做D乜,所以講真,有時女仔都難教,心嗰句同口嗰句唔同.

所以,女仔唔一定就好過男仔,男仔也有優點,大家所長唔同.男仔有時係百厭D,但佢哋頭腦都幾簡單架咋,做錯咗唔好太怪責佢哋,慢慢話比佢哋聽應該點做.比多D機會男仔啦!

作者: awah112    時間: 14-12-14 09:45     標題: 引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+14-12-13+23:48+

作者: miffy^    時間: 14-12-15 13:00

作者: licpd    時間: 14-12-15 13:38

wan_sosin 發表於 14-12-13 23:47
男仔女仔好,品格上都同樣可以好有問題.

呢代女仔唔簡單,雖然女仔多數不會動手動腳,但女仔好識用把口去傷 ...
在playground,我·真系見過有些女孩小小年幾已識你所說的,還沒見過小男孩這樣。:)
作者: wan_sosin    時間: 14-12-15 14:20     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-12-13+23:47+男

原帖由 licpd 於 14-12-15 發表
在playground,我·真系見過有些女孩小小年幾已識你所說的,還沒見過小男孩這樣。:) ...
係囉,所以放大返少少男仔好嘅一面啦!

作者: hoihoima    時間: 14-12-16 16:45

mylee6 發表於 14-12-8 09:15
除了YW外,還有那些學校做到, ...
我仔入了男校,我先發現,原來有這麽多男孩子是非常高專注力,非常小心謹慎,有追求完美的心,守紀律,讀得又玩得。

作者: awah112    時間: 15-5-4 23:15

作者: scyauchris    時間: 15-5-5 09:30

仔普遍活躍,但女仔有幾多個是文靜。現在個個細路都活躍,女d字一樣可以寫得好差。不過女仔一定是非多,見阿女返左女校後就明白。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-5-5 09:37     標題: 引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+14-12-13+23:48+

原帖由 wan_sosin 於 14-12-13 發表
完全同意,仔有仔好處,女有女煩,講是非,攪小圈子,初中就拍拖攪攪振,曳/壞起上黎絕唔少野。
雖然我都係女性但有時都覺得女仔好鬼煩,以往我嘅好朋友都頗多係男仔

作者: wan_sosin    時間: 15-5-5 10:10     標題: 引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-12-13+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-05-05 發表
完全同意,仔有仔好處,女有女煩,講是非,攪小圈子,初中就拍拖攪攪振,曳/壞起上黎絕唔少野。
雖然我都係 ...
而家女仔好大膽!唔學我哋以前怕醜,好多主動識男仔!
我都喜歡同男性相處多些,講句說話直接D都無乜問題,女仔就要小心有D說話會令佢唔舒服!大人同小朋友都係!

作者: mimics218    時間: 15-5-5 11:55

作者: scyauchris    時間: 15-5-6 08:43

回覆 wan_sosin 的帖子

同女仔講野要小心,我同阿女講野都要想清楚,費事小小事變大件事。
作者: wan_sosin    時間: 15-5-6 10:42     標題: 引用:回覆+wan_sosin+的帖子 同女仔講野要小心

原帖由 scyauchris 於 15-05-06 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

同女仔講野要小心,我同阿女講野都要想清楚,費事小小事變大件事。 ...
我同個仔講嘢無乜避忌,有時鬥下咀當情趣!例如我話,你D咁嘅仔吖!佢又話返我,你D咁嘅媽吖!
我話佢,乜你咁架!佢答,我係咁架喇!
呢D都是輕鬆氣氛的對答!
男仔比較玩得,有時都幾好玩架!玩到老公話我唔好跟埋個仔癲,話我哋一個傻的,一個癲的!但這樣已經可以建立到關係感情!
當然當我認真時,我仔都唔敢怠慢!但有關係在基礎上,我仔都係好鍾意我!

作者: little_yolky    時間: 15-5-6 11:57

wan_sosin 發表於 15-5-6 10:42
我同個仔講嘢無乜避忌,有時鬥下咀當情趣!例如我話,你D咁嘅仔吖!佢又話返我,你D咁嘅媽吖!
我話佢,乜 ...
係呀, D女真係容易受傷的女人嚟。

上星期日, 出街玩完嘢多坐的士返屋企, 因為爸爸要攞個三桶櫃, 咁叫大女幫手攞兩個木瓜。落的士時, 條seat belt卡住咗隻手, 佢就係咁掙扎, 其實只要放低袋木瓜伸返隻手出嚟就得, 佢就係死唔放袋木瓜。最後話咗佢一句。

落車後向前衝咗10步, 然後回頭, 已經一面眼淚:媽咪我憎死你呀!

咁又要安慰一輪, 唉!!!!!!!!!!!!!!!!

作者: wan_sosin    時間: 15-5-6 12:40     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-6+10:42+我同

原帖由 little_yolky 於 15-05-06 發表
係呀, D女真係容易受傷的女人嚟。

上星期日, 出街玩完嘢多坐的士返屋企, 因為爸爸要攞個三桶櫃, 咁叫大女 ...
真係難攪!比我有個女我真係更加頂唔住,我好怕要氹人,我細個都無人氹我,我唔識氹人,我個人有時都掘掘哋,都係對住男仔好D! 嘈到拆天都好,轉頭又攬返埋一齊!

作者: little_yolky    時間: 15-5-6 12:46

wan_sosin 發表於 15-5-6 12:40
真係難攪!比我有個女我真係更加頂唔住,我好怕要氹人,我細個都無人氹我,我唔識氹人,我個人有時都掘掘哋 ...
最攞命係我同你差唔多, 但依家要 "學" 氹人, 真係活到老學到老
作者: wan_sosin    時間: 15-5-6 12:54     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-6+12:40+真係

原帖由 little_yolky 於 15-05-06 發表
最攞命係我同你差唔多, 但依家要 "學" 氹人, 真係活到老學到老
萬分佩服!仔女係上天比我哋嘅終極訓練!

作者: awah112    時間: 15-6-24 00:22

作者: wan_sosin    時間: 15-6-25 09:36     標題: 引用:家有青少年,生人勿近作者:+汪培珽+|+休閒

原帖由 awah112 於 15-06-24 發表
家有青少年,生人勿近
作者: 汪培珽 | 休閒風尚 – 2015年5月20日 下午4:23
男孩子就是這樣,唔好話十多歲的男仔,我7歲個仔都有些少這樣的脾氣,未得佢批準,唔比影相,勉強就只會影到佢黑面嗰樣,平時答我會用唔多耐煩嘅語氣話:得啦!知啦!學校請家長去參觀,叫我唔好去,唔洗睇佢表演!
但我同佢其實關係好好,佢早幾日心情好,會同我講,唔可以無咗媽媽,平時都好鍾意同我傾偈,但就點都有佢自己嘅性格!
所以要明白男仔,佢哋處理關係就係咁!唔係佢唔鍾意你,係佢會定佢自己嘅界線!

作者: S-Kwok    時間: 15-6-25 16:35     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-05-06+發

原帖由 wan_sosin 於 15-05-06 發表
萬分佩服!仔女係上天比我哋嘅終極訓練!
係,你最怕咩性格,偏偏嗰仔就會係嗰種性格。

作者: awah112    時間: 15-6-25 16:38

作者: awah112    時間: 15-6-25 23:20

作者: iloveheaven38    時間: 15-6-26 07:18     標題: 引用:應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以

原帖由 Carsonsh 於 14-12-06 發表
應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以前港英時代男、女生分隊派中學係正確嘅做,可惜被D極端公平主義 ...
absolutely right and agree! Good point.

作者: iloveheaven38    時間: 15-6-26 07:30     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

If there is scientific proof for the gender difference, can we use this point to the government for the reverse treatment? Going back to the original?

Just like treating the SEN students, also have a special arrangement in the education policy.....

If yes, can we do sth to save the boys in HK?

作者: elizatyy    時間: 15-7-4 11:12

Bigpig_2007 發表於 14-12-8 12:12
男孩的創作性,挑皮度都特別高。我覺得參加課外班,發展適合喜歡的興趣可以減少他們的破壞性。

...
Agree
作者: elizatyy    時間: 15-7-4 11:14

我仔很喜歡畫畫和音樂,但有時又同我玩BS card, 比劍,算唔算女孩化??
作者: juliso    時間: 15-7-4 12:41     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

班裏獲得品學兼優的同學也只有女同學(借位伸一下)

作者: awah112    時間: 15-7-4 17:25

作者: kathyl331    時間: 15-7-5 00:19

如果這樣看,平等條例應該要重新看待
作者: awah112    時間: 15-7-6 11:59

作者: awah112    時間: 15-7-9 17:47

作者: cherrieshum    時間: 15-7-9 18:12

男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外照顧,而且男仔又幼稚,搗蛋、粗魯和竊身。
一個仔等於三個女(難教程度),當然要珍愛啦!
作者: wan_sosin    時間: 15-7-9 18:37     標題: 引用:男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外

原帖由 cherrieshum 於 15-07-09 發表
男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外照顧,而且男仔又幼稚,搗蛋、粗魯和竊身。
一個仔等於三個女( ...
你形容得幾得意,我都無聽過1個仔=3個女!

我只聽過,1個SEN小朋友=4個細路,咁我等於有幾多個女呢

作者: IloveJJ    時間: 15-7-9 22:18     標題: 引用:男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外

作者: awah112    時間: 16-3-29 19:17

作者: topyy    時間: 16-3-31 10:31     標題: 回覆:請珍愛我們的男孩子

作者: Ocean419    時間: 16-3-31 13:12     標題: 引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+15-07-09+發

原帖由 wan_sosin 於 15-07-09 發表
你形容得幾得意,我都無聽過1個仔=3個女!

我只聽過,1個SEN小朋友=4個細路,咁我等於有幾多個女呢
特別係3歳前,一個仔何止3個囡,計埋佢整爛屋企d野玩爛的玩具,簡直可以以一擋十。隨著年紀漸長慢慢董得欣賞男孩子的好處,聰明轉數快,唔小氣唔記仇,體育細胞可以返過黎教我游水踏單車仲幫我揹埋水樽零食

作者: awah112    時間: 16-3-31 13:54

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5