教育王國

標題: 2015-16 K1 CLASS 揮手區 [打印本頁]

作者: chuballball    時間: 14-11-8 14:28     標題: 2015-16 K1 CLASS 揮手區

Hello Everyone, Shall we greet with our future K1 classmates here ?
作者: sambbc    時間: 14-11-8 18:44     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

Hello

作者: miemie6    時間: 14-11-10 13:40

咁快收到信~
我8/11in完,唔知有冇機呢???
佢問我pm會否考慮呀!!
作者: monchhibaby    時間: 14-11-12 21:42

hello, 阿仔係k1 am
作者: sunnymama2    時間: 14-11-13 00:27

大家都真心喜歡啟思附幼嗎?我真心喜歡,但又怕唔夠考小學
作者: kvvvcheung    時間: 14-11-13 10:47

sunnymama2 發表於 14-11-13 00:27
您見佢考小學既成績都好好呀! 同埋培養小朋友學習興趣才是長遠的目標~
作者: sunnymama2    時間: 14-11-13 11:00

kvvvcheung 發表於 14-11-13 10:47
您見佢考小學既成績都好好呀! 同埋培養小朋友學習興趣才是長遠的目標~
冇錯,琴日我都專登睇佢考小成績,只係唔明d人話佢程度淺。
作者: kvvvcheung    時間: 14-11-13 11:05

程度淺 OKAY AR~ 愉快學習是我杯茶~
考幼稚園都您揀我,我揀您~

作者: Deniseleung    時間: 14-11-13 11:38     標題: 引用:大家都真心喜歡啟思附幼嗎?我真心喜歡,但

原帖由 sunnymama2 於 14-11-13 發表
我女都會出年讀呢間,之前有親戚個女讀呢間,見佢嘅説話程度好好,英文和普通話識講識聽,佢哋有show and tell,小朋友習慣咗當眾演說,覺得佢自信心好好(以前會好怕醜的),見到佢咁大轉變,都吸引埋我,所以今年去in,又好好彩收咗。至於小學,我又不是太擔心,如果小朋友讀得開心,學校又着重培養佢哋的自信心和語言能力,真心相信之後in小學亦不會太差(我對小學要求不高,不打算報讀好頂級的名校

作者: 毛毛大眼    時間: 14-11-13 11:42     標題: 回覆:chuballball 的帖子

仔仔K1 am!!! 大家好

作者: monchhibaby    時間: 14-11-13 20:02

我都有呢個爭扎, 好想阿仔讀happy sch, 又怕考小一同埋小一好難適應
作者: sunnymama2    時間: 14-11-13 21:02

Deniseleung 發表於 14-11-13 11:38
我女都會出年讀呢間,之前有親戚個女讀呢間,見佢嘅説話程度好好,英文和普通話識講識聽,佢哋有show and t ...
說得好
作者: sunnymama2    時間: 14-11-13 21:05

其實睇番佢考直資私小的成績,好意外地8成都考到Band 1的小學
作者: yycma    時間: 14-11-14 10:16     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

我想升回啟思小學喔

作者: emilyao    時間: 14-11-14 11:23

May i ask a silly question: what is the relations between Creative Primary School's Kindergarten v.s. Creative Kindergarten? what is the difference between the two schools?

Thanks!
作者: worc1361    時間: 14-11-15 22:38     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

Do you know if there is big chance to get into creative primary?

作者: pancake1021    時間: 14-11-18 13:15     標題: 引用:Hello+Everyone,+Shall+we+greet+with+our+

原帖由 chuballball 於 14-11-08 發表
Hello Everyone, Shall we greet with our future K1 classmates here ?
Hello 我囡囡am k1 class

作者: alpo1122    時間: 14-11-18 18:22

睇返大家報喜的情況, 好似全部都係am offer, 仲未有pm出?! 就算11月初 (1號,8號) 都無? 我15號至考, 我首選報pm. 仲有排等
作者: CaCa800    時間: 14-11-18 20:11     標題: 回覆:alpo1122 的帖子

大家好!我囡囡係K1 a.m。

作者: cuereheart    時間: 14-11-18 20:18     標題: 回覆:chuballball 的帖子

hello,my daughter k1 am

作者: worc1361    時間: 14-11-18 22:41     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

Little boy has K1 AM offer.

作者: Mag223    時間: 14-11-19 11:56     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

朋友話課程
開心、淺、活動式教學。

作者: wyfpoon    時間: 14-11-20 01:38     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

仔仔 K1 am

作者: kowloonfish    時間: 14-11-20 11:33

hi,大家好。我仔am offer,15/11 in,尋晚收信,今日交費,超快速。
e家只諗唔通究竟比阿仔讀IB有冇錯,如果唔啱佢點算呢?之後又冇乜出路,local又函接唔到。又聽聞啟小只收50%啟幼生,不是直上,啟小學費仲好甘呀!
作者: kowloonfish    時間: 14-11-20 11:34

hi,大家好。我仔am offer,15/11 in,尋晚收信,今日交費,超快速。
e家只諗唔通究竟比阿仔讀IB有冇錯,如果唔啱佢點算呢?之後又冇乜出路,local又函接唔到。又聽聞啟小只收50%啟幼生,不是直上,啟小學費仲好甘呀!
作者: baby0903    時間: 14-11-20 19:35

咁多a.m, 我仔仔是K1p.m.,但後備am優先,唔知成功轉am機會有幾大?
作者: JW_TY    時間: 14-11-20 19:58

Hi, 我仔仔都係K1 AM
作者: worc1361    時間: 14-11-20 20:33     標題: 引用:hi,大家好。我仔am+offer,15/11+in,尋晚收

原帖由 kowloonfish 於 14-11-20 發表
e家只諗唔通究竟比阿仔讀IB有冇錯,如果 ...
I have the same worry too but I really like creative! Although it is quite expensive :(

作者: miemie6    時間: 14-11-24 13:32

我打過去問,話處理中.... ....
即係冇機... ...
作者: Venusacc    時間: 14-11-24 13:48

My boy will be in K1 am class
This is my 1st choice
作者: Wonderful-Baby    時間: 14-12-4 16:08

miemie6 發表於 14-11-24 13:32
我打過去問,話處理中.... ....
即係冇機... ...
系囖,我今日打去都話處理中。我11月15號IN的。其實大致同浸會差不多教學模式,而且都吾系直接升小,所以我覺得呢間吾收都吾會太失望。
作者: kvvvcheung    時間: 14-12-4 16:54

有三年既愉快學習經驗也不錯~
升小,三年後再評估小朋友適合邊間吧!
作者: 余魚媽    時間: 14-12-9 16:52     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

Hi! Pm class, boy, Cory

作者: touchkan    時間: 15-6-25 13:09

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: wewewawai    時間: 15-6-26 10:24

作者: sukmei_michelle    時間: 15-6-28 23:40     標題: 回覆:wewewawai 的帖子

作者: Aiyoyo    時間: 15-8-6 10:49

中文英文不覺淺,我小朋友考到好多間本地直私學校.本校親子活動和表演幾乎沒有,其它都是很好的
作者: Aiyoyo    時間: 15-8-6 10:54

而且本校書包極輕,以童為本
作者: kvvvcheung    時間: 15-8-11 11:41

Aiyoyo 發表於 15-8-6 10:54
而且本校書包極輕,以童為本

作者: sushimama    時間: 15-11-10 23:09     標題: 回覆:2015-16 K1 CLASS 揮手區

想問問你們小朋友讀成點呀?
覺得將來升小到主流小學會不會有問題呢?

作者: snoopy123456    時間: 15-11-18 13:32

Aiyoyo 發表於 15-8-6 10:49
中文英文不覺淺,我小朋友考到好多間本地直私學校.本校親子活動和表演幾乎沒有,其它都是很好的 ...
可以分享下有沒有外補?有冇其他CERT?考到邊間直私呢?
作者: Ethankaylie    時間: 15-11-20 13:50     標題: 回覆:chuballball 的帖子

請指教!已收到offer的媽媽們,請問interview 有咩技巧或對答

作者: snoopy123456    時間: 15-11-20 16:50

回覆 Ethankaylie 的帖子

唔肯定佢地收生條件, 但我可以share 下我interview 時的問題. 希望有幫助~

我地係廣東話IN. 但小朋友有大人用英文問, 小朋友用英文答都OK!

問小朋友:
1. say hello
2. 問形狀積木顏色
3. 入形狀積木入形狀籃玩具
(我小朋友太專注係呢樣野到, 所以問顏色我地都問左佢幾次先答)
4. 老師側邊有另外幾樣遊戲,佢叫小朋友自己選擇玩邊樣.
我小朋友選了卡片,跟住老師叫佢比兩張卡.
5. 老師比貼紙, say thank you

問家長
1. 點解選呢間學校?
2. 點間唔讀PN 那間 ?
3. 如AM full 左,會否唸PM?

IN 的過程好快! 係之前等得耐d 姐~ 不過欣賞佢地waiting room入面都好多野玩. 我個女難得肯坐定定玩~ 係咁多間interview 入面唯一的一次~

作者: Ethankaylie    時間: 15-11-21 11:19     標題: 回覆:snoopy123456 的帖子

我今日in左了,你大約幾耐收到通知收唔收呀?

作者: Ethankaylie    時間: 15-11-21 11:21     標題: 回覆:snoopy123456 的帖子

係咪答好認同教學理念?

作者: snoopy123456    時間: 15-11-22 11:11

回覆 Ethankaylie 的帖子

星期六下午IN完,星期一早收OFFER信。超快。。。
未去過佢個簡介日,未知有幾BUY佢地理念呀。

十二月五日會係簡介日。到時再UPDATE。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5