教育王國

標題: 2 nd in [打印本頁]

作者: babykeikeikei    時間: 14-10-28 03:10     標題: 2 nd in

請問往年2nd in會怎樣in?

作者: HLTSOI    時間: 14-11-3 10:59

回覆 babykeikeikei 的帖子

我都想知呢!想問今日係唔係公佈1st interview result?
係網站唔見?
係邊度CHECK?
THANKS!

作者: babykeikeikei    時間: 14-11-3 11:13     標題: 回覆:2 nd in

18:00後

作者: HLTSOI    時間: 14-11-3 11:34

OIC
作者: dreamjim    時間: 14-11-3 18:00     標題: 回覆:2 nd in

有2nd in, 15/11

作者: Monday712    時間: 14-11-3 18:05

请問要見家長?谢谢
作者: wai406    時間: 14-11-3 18:43     標題: 回覆:Monday712 的帖子

去年不用

作者: jamlee309    時間: 14-11-3 20:52     標題: 回覆:2 nd in

我囡9號in, 應該唔洗in家長, 唔知有幾多人入sec in呢

作者: 壞寶貝    時間: 14-11-3 21:01     標題: 回覆:jamlee309 的帖子

Second in好似都有五,六佰人

作者: babykeikeikei    時間: 14-11-3 21:06     標題: 回覆:2 nd in

傳聞細佬妺都有300-400人,吾知真定假

作者: jamlee309    時間: 14-11-3 21:45     標題: 引用:傳聞細佬妺都有300-400人,吾知真定假 +

原帖由 babykeikeikei 於 14-11-03 發表
傳聞細佬妺都有300-400人,吾知真定假
我同事個仔上年考,有家姐係度讀,都無收囉

校車費好費,荃灣青山公路往學校要$2200幾,同學費差唔多

作者: jamlee309    時間: 14-11-3 21:46     標題: 引用:Second+in好似都有五,六佰人 +

原帖由 壞寶貝 於 14-11-03 發表
Second in好似都有五,六佰人
都有500-600人咁多,好多人報呢間既咩?

作者: daddykei    時間: 14-11-3 21:48     標題: 回覆:jamlee309 的帖子

2200 應該係兩個月,培僑校車費係每兩個月收一次!

作者: daddykei    時間: 14-11-3 21:51     標題: 回覆:2 nd in

今年接近3800人報培僑,700人入second in

作者: 壞寶貝    時間: 14-11-4 00:00     標題: 回覆:jamlee309 的帖子

今天整個佔中出黎,都有三千人報考; 上年冇人搞野,就有三千幾人報考; 前年整個國民教育出黎,就只有二千二,三人報考; 報考人數都幾受泛民舉動影響!

作者: jamlee309    時間: 14-11-4 01:08     標題: 引用:2200+應該係兩個月,培僑校車費係每兩個月

原帖由 daddykei 於 14-11-03 發表
2200 應該係兩個月,培僑校車費係每兩個月收一次!
Thanks, 等我問清楚我朋友先

作者: jamlee309    時間: 14-11-4 01:09     標題: 引用:今天整個佔中出黎,都有三千人報考;+上年冇

原帖由 壞寶貝 於 14-11-04 發表
今天整個佔中出黎,都有三千人報考; 上年冇人搞野,就有三千幾人報考; 前年整個國民教育出黎,就只有二千二 ...
報考時,未佔中。我估唔關事

作者: tiffanykwongwh    時間: 14-11-4 06:56     標題: 回覆:2 nd in

舊年得千幾人報,今年有三千幾,呢個消息係我地first嗰時問門口個保安嘅。

作者: sariabb    時間: 14-11-4 11:38

可否請在讀的家長分享下second in 會考d 咩?
作者: Fu_Amy    時間: 14-11-4 11:49

兩年前,小女second in 時只見温校長一人。問咗中英文重組句子,用咭紙做不用寫字。
作者: Fu_Amy    時間: 14-11-4 12:02

回覆 jamlee309 的帖子

車費真係幾貴,往返青龍頭每月要$2100七點上車。如參加課外活動,車費另加$20左右不過只到荃灣區。家長需要自行接。就因為校車公司未能安排回程車送阿囡返屋企,舊年(小一時)上半年要我自己每曰搭車去荃灣接。真係想殺人呀!

作者: jamlee309    時間: 14-11-4 14:00     標題: 引用:回覆+jamlee309+的帖子 車費真係幾貴,往

原帖由 Fu_Amy 於 14-11-04 發表

車費真係幾貴,往返青龍頭每月要$2100七點上車。如參加課外活動,車費另加$20左右 ...
兩個月先$2100呀?校車好似兩個月收一次,課外活動無校車,可唔可以唔參加

作者: 壞寶貝    時間: 14-11-4 17:56     標題: 引用:舊年得千幾人報,今年有三千幾,呢個消息係

原帖由 tiffanykwongwh 於 14-11-04 發表
舊年得千幾人報,今年有三千幾,呢個消息係我地first嗰時問門口個保安嘅。

...
下次您直接問老師或校長有關報考人數會準確D!

作者: daddykei    時間: 14-11-4 19:13     標題: 引用:舊年得千幾人報,今年有三千幾,呢個消息係

原帖由 tiffanykwongwh 於 14-11-04 發表

...
我大仔上年個application no. 都26xx 喎

作者: tiffanykwongwh    時間: 14-11-4 20:19     標題: 回覆:2 nd in

可能保安放流料

作者: Littleboat    時間: 14-11-4 20:40

請問中學屬band幾?
作者: Fu_Amy    時間: 14-11-5 09:22

我個女校車費用是每個月$2100,一期$4200(即兩個月)。可以選擇唔參加課外活動!

作者: jamlee309    時間: 14-11-5 15:58     標題: 引用:回覆+jamlee309+的帖子 我個女校車費用是

原帖由 Fu_Amy 於 14-11-05 發表

我個女校車費用是每個月$2100,一期$4200(即兩個月)。可以選擇唔參加課外活動!
$2100邊度出發往學校? 你小朋友讀培橋ok嗎?普通話,英文ok嗎?

作者: daddykei    時間: 14-11-5 17:00     標題: 引用:可能保安放流料 +

可能保安放流料
可能保安唔知真實數據啫!今日番圖書館做義工時問過老師,老師話上年有2800+ 人報考,今年3700+ 報考

作者: daddykei    時間: 14-11-5 17:13     標題: 回覆:2 nd in

係培僑番學嘅小朋友個個都好喜歡番學,原因相比出面,功課量相對較少,考試分數用ABCDE, 所以沒有分數上競爭,主張思考,少抄寫,囝囝開學已兩個月,中文課拼音已差不多教完,每星期寫週記,英文課已開始寫作和grammer, phonics一直進行中,每天要寫英文日記及reading record。中文默了兩次書,英文默了四次。數學是跟教局,沒有教快。還有閱讀功課和網上功課!

作者: daddykei    時間: 14-11-5 17:20     標題: 回覆:2 nd in

另外培僑校車費真的頗貴,今年有向其他家長求證,有些地方校車費真的要$2400一個月,比學費貴,我住新界東,校車費是$1500 一個月

作者: Fu_Amy    時間: 14-11-6 00:33

從青龍頭往學校,車費$2100一個月。英普都幾好!呀女以前讀英文幼稚園所以中文同普通話都勁差,上咗小一時用咗三個月時間來pickup,還算可以接受。升上小二當然重好D啦!呀女好鍾意返學,培僑D工課又少(2至4様)。開心到爆!
我個細仔都剛升小一,因未能考入培僑所以現讀馬基。工課每日平均有6至8樣,想死呀!

作者: jamlee309    時間: 14-11-6 01:33     標題: 引用:回覆+jamlee309+的帖子 從青龍頭往學校,

原帖由 Fu_Amy 於 14-11-06 發表

從青龍頭往學校,車費$2100一個月。英普都幾好!呀女以前讀英文幼稚園所以中文同普 ...
有家姐讀緊,細佬都唔收呀!

作者: jamlee309    時間: 14-11-6 01:35     標題: 引用:另外培僑校車費真的頗貴,今年有向其他家長

原帖由 daddykei 於 14-11-05 發表
另外培僑校車費真的頗貴,今年有向其他家長求證,有些地方校車費真的要$2400一個月,比學費貴,我住新界東 ...
我住屯門咪好貴,同學費差唔多

作者: jamlee309    時間: 14-11-6 08:19     標題: 引用:回覆+jamlee309+的帖子 車費真係幾貴,往

原帖由 Fu_Amy 於 14-11-04 發表

車費真係幾貴,往返青龍頭每月要$2100七點上車。如參加課外活動,車費另加$20左右 ...
如參加課外活動去到荃灣接,真係唔方便喎! 好多課外活動?上完課外活動之後返家做功課,會唔會做好耐呀?

作者: jamlee309    時間: 14-11-6 08:22     標題: 引用:係培僑番學嘅小朋友個個都好喜歡番學,原因

原帖由 daddykei 於 14-11-05 發表
係培僑番學嘅小朋友個個都好喜歡番學,原因相比出面,功課量相對較少,考試分數用ABCDE, 所以沒有分數上競 ...
我最鍾意呢d教學模式,雜費多嗎?不過我囡入左先算,嘻嘻!我住得較遠,小朋友早起係一個因素

作者: jamlee309    時間: 14-11-6 10:05     標題: 回覆:2 nd in

小一有幾多班?全級幾多人

作者: 壞寶貝    時間: 14-11-6 10:32     標題: 回覆:jamlee309 的帖子

一般車程最長约1.15hr,學生遍佈港九新界(小西灣,香港仔,東涌(青衣上落),屯門,天水圍,元朗及上水,最重要是有校車接送,車費
最貴約二仟(每月。

除學費外,沒什麼雜。

學校沒有世襲制度,小一收生已學術水平及臨場發揮為準則。

課外活動有廿多項供選擇。

小一五班,每班三十二人。

作者: jamlee309    時間: 14-11-6 11:23     標題: 引用:一般車程最長约1.15hr,學生遍佈港九新界(

原帖由 壞寶貝 於 14-11-06 發表
一般車程最長约1.15hr,學生遍佈港九新界(小西灣,香港仔,東涌(青衣上落),屯門,天水圍,元朗及上水,最 ...
謝,回覆

作者: daddykei    時間: 14-11-7 12:16     標題: 回覆:jamlee309 的帖子

雜費真的不多,校車費雖貴,但至少有校車從屋企去學校已經很不錯,囝囝上年亦有考到其他學校,但很多都沒有校車能到,真係好頭痛!你可以上培僑網頁睇睇有無校車到你所住嘅地方!搭校車就預咗一定要早起,就算同區學校有時校車都好早,朋友囝囝同區番學,但和我囝同一時間上校車

作者: HLTSOI    時間: 14-11-7 15:06

你們有得2nd IN都好呀!  我個仔無2nd IN. 其實想問下1ST IN 考的內容有什麼?我問阿仔話有計數, 英文好似有問幾題, 係唔係有串字? 有得2ND IN的家長, 你們平日係唔係同佢串下英文和講英文呢?  我細仔遲幾年IN都希望準備好些, 唔好好似呀哥哥咁!
作者: jamlee309    時間: 14-11-7 15:06     標題: 引用:雜費真的不多,校車費雖貴,但至少有校車從

原帖由 daddykei 於 14-11-07 發表
雜費真的不多,校車費雖貴,但至少有校車從屋企去學校已經很不錯,囝囝上年亦有考到其他學校,但很多都沒有 ...
是不是每年上校車地點會更改呢?因校車不經我屋苑,如讀,要由屋苑轉巴士/的士再上校車,變了再早起身,0655時上校車,如再轉的士就要0635-0640時出發

作者: jamlee309    時間: 14-11-7 15:11     標題: 引用:+你們有得2nd+IN都好呀!++我個仔無2nd+IN.+

原帖由 HLTSOI 於 14-11-07 發表
你們有得2nd IN都好呀!  我個仔無2nd IN. 其實想問下1ST IN 考的內容有什麼?我問阿仔話有計數, 英文好似有 ...
我囡話好似有計數,有無英文串字或中文重組句子就唔知呢。無問佢!

我囡有在出面學數學,考了starter,所以簡單串字都ok, 中文有學認字囉!仲有其他嘢學,嘻嘻!

平時在家講廣東話,同工人姐姐都係講本地話,之不過係英普幼稚園,簡單普英溝通都ok既

作者: 壞寶貝    時間: 14-11-7 19:29     標題: 引用:+你們有得2nd+IN都好呀!++我個仔無2nd+IN.+

原帖由 HLTSOI 於 14-11-07 發表
你們有得2nd IN都好呀!  我個仔無2nd IN. 其實想問下1ST IN 考的內容有什麼?我問阿仔話有計數, 英文好似有 ...
伴讀的確是提升語文能力不錯方法,還有多聽多講; 多練習心算亦可提升數感。英美回流人士子弟確實在面試時有明顯優勢(培僑取錄了不少該類小朋友),不過,盡力而為吧!您的努力是不會浪費的。

作者: wkjenny    時間: 14-11-15 23:33     標題: 回覆:2 nd in

其實係咪由畫畫開始計分? 果度都成半個鐘

作者: Joystarter    時間: 14-11-16 09:22

我估喺,老師在寫嘢!

作者: wingmanlam    時間: 14-11-17 23:54

我見老師只行住睇,手上無拎任何野,我女是15/11見的
作者: GAIALAI    時間: 14-11-20 06:42     標題: 回覆:wingmanlam 的帖子

Same here

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5