教育王國

標題: 英普定英粵好? [打印本頁]

作者: sakbbjaijai    時間: 14-9-23 23:38     標題: 英普定英粵好?

請問如果可以再回到k1, 你地會揀英普定英粵班? 點解呢? 請指教。

作者: wai406    時間: 14-9-24 07:49     標題: 回覆:英普定英粵好?

一定英普, 如小一考到好小學, 沒有英普打底, 開始會好難跟上, 多數小學都普教中, 自小一定要接觸普通話

作者: bubuG    時間: 14-9-24 07:52     標題: 回覆:英普定英粵好?

英粵。

作者: Babyarsene    時間: 14-9-24 08:23     標題: 回覆:wai406 的帖子

英粵

作者: Jane1983    時間: 14-9-24 08:25

英普,比小朋友有接觸、有語境。廣東話在屋企講和看書,吾會吾識。
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-9-24 08:28     標題: 引用:請問如果可以再回到k1,+你地會揀英普定英粵

原帖由 sakbbjaijai 於 14-09-23 發表
請問如果可以再回到k1, 你地會揀英普定英粵班? 點解呢? 請指教。
粵,小朋友更易明白老師講乜

作者: iamadc    時間: 14-9-24 08:35     標題: 回覆:英普定英粵好?

粵,神校都係用廣東話教

作者: lauwingtai    時間: 14-9-24 08:35

英粵,我們這兩代,守護華南文化係己任,粵語、繁體、白話口語化都要盡力保護。
作者: lauwingtai    時間: 14-9-24 08:36

有時有d野,比「考間好學校」重要。
作者: tam_bb    時間: 14-9-24 08:38     標題: 回覆:英普定英粵好?

英粵。小朋友上堂投入好多,開心D、對老師反應多D,學習吸收都好D。

作者: BEBIBE    時間: 14-9-24 08:39     標題: 引用:英粵,我們這兩代,守護華南文化係己任,粵

原帖由 lauwingtai 於 14-09-24 發表
英粵,我們這兩代,守護華南文化係己任,粵語、繁體、白話口語化都要盡力保護。 ...
十分認同!!

作者: hkpapa852    時間: 14-9-24 08:49

粵語,粵語比普通話更難學,而且香港大部份小學都係以粵語授課
作者: Bstar    時間: 14-9-24 08:50     標題: 回覆:英普定英粵好?

英粵!

作者: hkpapa852    時間: 14-9-24 08:50

作者: hkpapa852    時間: 14-9-24 08:51

作者: sfly97    時間: 14-9-24 08:53     標題: 回覆:英普定英粵好?

英普!

作者: bubuG    時間: 14-9-24 08:54     標題: 引用:一定英普,+如小一考到好小學,+沒有英普打底

原帖由 wai406 於 14-09-24 發表
一定英普, 如小一考到好小學, 沒有英普打底, 開始會好難跟上, 多數小學都普教中, 自小一定要接觸普通話

...
粵語表達能力高,易D考到好小學,因為99%面試主要以廣東話進行。在外補普通話,入小學普教中問題不大。

作者: TwogirlsMama    時間: 14-9-24 08:59     標題: 引用:Quote:原帖由+wai406+於+14-09-24+發表一定

原帖由 bubuG 於 14-09-24 發表
粵語表達能力高,易D考到好小學,因為99%面試主要以廣東話進行。在外補普通話,入小學普教中問題不大。

...
認同呀。

作者: sweeticandy    時間: 14-9-24 09:01

英粵
作者: manmonster    時間: 14-9-24 09:27

英粵。自問沒條件爭入名小,只想孩子以母語自然開心地在幼稚園學習。本人普通話很爛,孩子上課以英普兩種外語學習,擔心他跟不上,又幫不上忙。
作者: bobo101^*^    時間: 14-9-24 09:47     標題: 回覆:英普定英粵好?

英粵,神校/名校/二三線學校面試均要用廣東話。學好咬字先!

作者: toutou1024    時間: 14-9-24 09:58     標題: 回覆:英普定英粵好?

英粤。現在我仔學校係用英普的,所以我深深體會到利㢢。

作者: NCSC9    時間: 14-9-24 10:07     標題: 回覆:英普定英粵好?

英普!只要家裹是說粤語,和有粤語伴讀,小朋友是可完全掌握粤語運用的。過去三年,從未聽過英普班家長說小朋友上學有理解問題。以維記而言,英普班同學考小一的成績是要比英粤班好的。我地兩個普通話都差,而家反而係個仔教番我地!

作者: tantanmama    時間: 14-9-24 10:26

我揀英普, 同時keep住自己教粵語. 我有信心自己有能力教粵語於是自己教. 我不懂普通話, 所以交由學校教好了.
作者: sandrah    時間: 14-9-24 10:46

回覆 toutou1024 的帖子

可否分享利幣?  Thx

作者: Jas-MaMa    時間: 14-9-24 11:24     標題: 回覆:英普定英粵好?

英普

作者: toutou1024    時間: 14-9-24 12:57     標題: 回覆:sandrah 的帖子

好簡單,你學日文,我用日文教你,你會明嘛?同一道理

作者: toutou1024    時間: 14-9-24 13:03     標題: 回覆:sandrah 的帖子

佢唔識普通話,佢根本聽唔明老师講乜,換言之,佢無心机聽,返到嚟,問佢點解,佢唔知。要我解释,咁返學有咩意思呢?但有啲國内學生就容易明喇!佢哋中文成绩會好過我仔,咁點解唔用粵語教,睇下講普通話嘅學生可否應付到!

作者: toutou1024    時間: 14-9-24 13:06     標題: 回覆:英普定英粵好?

最惨我啲普通話唔得嘛!咁我點用普通話教佢呢?!所以而家每次默書,我用apps字典播嚟同佢默,真係救命呀!

作者: OPIG    時間: 14-9-24 13:23

以我過來人經驗, 英普令佢能用普通話作一般溝通都無問題, 平時溝通/看書同佢用廣東話, 上小學選了普教中, 亦沒有問題, 小朋友學習能力很高的. 我諗當初如KG沒選英普打底, 今天我會很吃力, 因為我普通話唔掂, 教唔到佢!
作者: 青青河邊草    時間: 14-9-24 18:57     標題: 回覆:英普定英粵好?

幼兒教育絕對不是為學語言服務!!
我地係要教好幼兒自理能力,待人處事能力,培養佢地自信,愛學習嘅性格…
呢啲一定要用母語來學,才能讓小朋友真正明白和感受,從而內化為個人特質.

我們的小朋友不是機械。

作者: cchappyforever    時間: 14-9-24 21:08

英粤,對理解要思考的問題較快,表達能力也强
作者: superying    時間: 14-9-24 21:19     標題: 回覆:英普定英粵好?

如廣東話已好好,可試英普。如為考小學,英粵。

作者: kkqueendom    時間: 14-9-24 21:19

唔好用大人既角度去諗小朋友係點樣去學習語言,尤其係3歲以下,要多d睇書,睇下外國學者既研究,自己去分析下
作者: CM0804    時間: 14-9-24 23:02     標題: 回覆:英普定英粵好?

學語言最好6歲前,語境好緊要,KG我會㨂英普,上小學應乎普通話科就得心應手。粵語在家就學到

上小學學語文,我不支持普教中,因為中文不易學,還用不是母語普通話講解,會影響理解

作者: Ima2008    時間: 14-9-25 07:45     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

英普,現在小朋友的小學用普教中,因為幼稚園時已學普通話,他在學習時比較容易掌握。小一生活亦比較容易過度。因為小一實在太多新事情及事物要他們去適應。少一樣東西要他重新學習,可以幫他減輕壓力。我見他的同學,因為之前不是英普班,上中文課會比較吃力,而家長亦不知怎樣幫助他們。

如果你打算為小朋友報普教中的小學,我會建議你選英普幼稚園。如果是英粵小學,報英粤幼稚園;但亦要留意小朋友學習語言的能力,找最合適的給他。

作者: tam_bb    時間: 14-9-25 08:04     標題: 引用:粵 幼兒教育絕對不是為學語言服務!! 我地係

原帖由 青青河邊草 於 14-09-24 發表

幼兒教育絕對不是為學語言服務!!
我地係要教好幼兒自理能力,待人處事能力,培養佢地自信,愛學習嘅性格 ...
非常認同!

作者: MrBeast    時間: 14-9-25 09:08

我自己冇乜所謂,最主要是看樓主自己想要乜
作者: momama    時間: 14-9-25 09:14     標題: 回覆:英普定英粵好?

阿女幼稚園英粵,K2開始每星期有一堂普通話,入咗普教中完全冇問題,後來轉咗粵教中,又得。

作者: hoyau    時間: 14-9-25 09:33     標題: 回覆:英普定英粵好?

英粵。用母語對理解表達和邏輯思維訓練非常重要。由粵變普令小朋友花了更多精神及時間去轉換語言接收,理解,思考,溝通等。不要低估這種影響,用國內人來教中文,唔會教育香港的文化,也是對小朋友洗腦最成功的等一步。(國教硬推銷不成功,但普教軟推銷現在是有了一點成績)

不要忘記香港人在國內工作的優勢,是流利的普通話嗎?絕對不是,所有公司高層都唔係,是我們在自由社會成長努力讀書工作累積國際社會的知識和經驗令我們在國內有優勢。普通話不夠流利純正嗎?不要緊,大陸人是聽得明的,就等如白人跟我地講唔純正流利的廣東話,我地都聽得明。大陸也有大把translators.

大陸的年輕一代還在追逐英文,以能在外資公司得一職位為榮,無論幾勤力如何升職,為什麼還是香港人/星加坡人做department head?

還有,如一個人語言能力好,有心學的話,他到讀大學甚至開始工作時才學另一語言也很容易學。

良好品格,有效學習知識的環境,靈活變通的思維及反應,國際視野,有效的溝通及表達能力,合作力,是延續我們香港人的優勢的重點。

這是在下在過去20年在香港及國內工作的經驗及愚見,希望幫到你。

作者: neko1234    時間: 14-9-25 10:35

我覺得無話英粵定英普係絕對最好, 好睇小朋友語言能力, 如果本身語言能力唔強, 要佢一次學廣東話及英文二種語言, 已經夠佢忙, 仲要學埋普通話, 我怕會搞到三頭唔到岸...

我仔差唔多2歲先講單字, 2歲前全廣東話, PN先接觸英文, 聽左成年英文, 只係有反應, 但未識對答,  所以佢上K幫佢揀左粵英班...今年K3, 廣東話作為第一語言, 了解及閱讀都無問題, 係個仔自己有好多懶音, 日日糾正佢都未糾正晒, 英文只係學校學, 當然去唔到廣東話既水平...但以只在學校學習左2~3年, 做到簡單句子對答, 我地已收貨..至於普通話, 因為係英粵班, 普通話一星期只有二堂, 我仔既普通話水平, 只係屬於亂吹程度(講咩少少廣東話當係)...
作者: Bigpig_2007    時間: 14-9-26 00:23     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

樓主,英普,英粵,肯定各有所長,因人而異! 自己度度如何最合你子女性格能力吧。

個人經驗就幼稚園普通話冇乜用,都係唱兒歌學生字,跟本唔係叫識。升小一期間請私人補習,反而兩個月已經識大部分聲韻母,上小學普教中好ok.

不過係小學統一普教中我才中伏,否則一定選粵教中。中文課程越深,用普教中越不利! 母語教學小孩子才能有好奇心,思索空間去容易學習,喜歡學習。很多名校校長如英華等都係甘講架!

我子暫時ok我算,但上中學一定轉囉!

作者: 小可人媽媽    時間: 14-9-26 00:48     標題: 回覆:英普定英粵好?

英粵

作者: fishchow    時間: 14-9-27 22:32     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

我囡好遲才講嘢,我反而報英普。佢first language 變成英語,在家我們同佢講 講東話。佢同工人說英語,在校説英普,分得好淸,反而效果好好,普通話咬字好正。

作者: superccc    時間: 14-9-28 16:30     標題: 回覆:英普定英粵好?

我有位中文教師朋友話。如普通話唔叻小朋友,上中文課堂好多嘢唔識,又聽唔明,又唔咁答老師問題!
唔應該一刀切全校用普通話教中文!
而我覺得應該用母語最佳

作者: Valday    時間: 14-9-29 03:37     標題: 回覆:英普定英粵好?

你覺得普通話發音標準重要,定培養好邏輯思維,表達能力重要呢?
我覺得普通話能溝通就可以,要學好中文一定是用母語學比較好。學好普通話還學好普通話,請不要親手斷送了我們粵語文化。我想為小一的孩子在區內找間不是普教中的小學已經很困難,再這樣下去香港就像這裡一樣
http://m.youtube.com/watch?v=gJXn2XBllEo&feature=youtu.be

作者: 323    時間: 14-9-29 10:25

英粵

阿女之前插班因無位焗住讀英普, 返左半年講野進度無改善, 仲停滯不前. 今個學期改返英粵班之後, 個零月已進步好多, 又明老師講乜. 自己都係入U先學普通話, 完全唔覺得難pick up. 如樓上所講, 培養小孩表達能力重要D, 大不了咪講個老師1:1教, 多的是
作者: tam_bb    時間: 14-9-29 10:49     標題: 引用:你覺得普通話發音標準重要,定培養好邏輯思

原帖由 Valday 於 14-09-29 發表
你覺得普通話發音標準重要,定培養好邏輯思維,表達能力重要呢?
我覺得普通話能溝通就可以,要學好中文一 ...
非常同意!用母語(廣東話)思考,培養邏輯思維,對終身學習十分重要。讀英普班,家長可能會見到幼兒普通話發音標準,短時間內見到成效,會好開心。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5