教育王國

標題: 阿囡揀聖瑪利定聖方濟好?父母都是舊生,仲有細佬跟尾 [打印本頁]

作者: candicekung    時間: 14-9-11 00:45     標題: 阿囡揀聖瑪利定聖方濟好?父母都是舊生,仲有細佬跟尾

如題, 如果揀依兩間要搬出九龍大陣丈, 定揀番本區吾使煩??
作者: 786    時間: 14-9-11 01:36     標題: 引用:如題,+如果揀依兩間要搬出九龍大陣丈,+定揀

原帖由 candicekung 於 14-09-11 發表
如題, 如果揀依兩間要搬出九龍大陣丈, 定揀番本區吾使煩??
是否天主教?是的話,㨂聖瑪利,25分都大機會入。唔得大抽獎才㨂本區;亞仔第時聖方濟一樣有25分,唔洗理

作者: lauwingtai    時間: 14-9-11 02:17

candicekung 發表於 14-9-11 00:45
對呢,St. Mary要25分才穩,20分得個抽字。

若果是天主教,兩間都25分,家姐當然St. Mary,反正,細佬仍然25分St. Francis,兩姐弟都大機會,

若果是非天主教,得20分,St. Mary無謂諗,真係冇乜機,疊埋心水試St. Francis,抽中先搬,唔中先原區大抽獎。

作者: sissysze    時間: 14-9-11 07:40     標題: 回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

25分 st mary's 都收唔哂呀。小心得個吉

作者: lovebb2    時間: 14-9-11 08:22     標題: 引用:Quote:candicekung+發表於+14-9-11+00:45+

原帖由 lauwingtai 於 14-09-11 發表
對呢,St. Mary要25分才穩,20分得個抽字。

若果是天主教,兩間都25分,家姐當然St. Mary,反正,細佬仍然 ...
樓主,諗諗值唔值得為學校而搬?要全家商量商量,最好在自行入表前商量好。

作者: saintbernard888    時間: 14-9-11 08:47     標題: 回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

溫馨提示,之前係有人試過 25分都入唔到st  Mary.係呢度d 人講,所以樓主要評估下風險

作者: lovebb2    時間: 14-9-11 08:49     標題: 引用:溫馨提示,之前係有人試過+25分都入唔到st+

原帖由 saintbernard888 於 14-09-11 發表
溫馨提示,之前係有人試過 25分都入唔到st  Mary.係呢度d 人講,所以樓主要評估下風險

...

我自己覺得25分唔收,機會可能有,但唔大。

作者: Jane1983    時間: 14-9-11 09:05

都有聽到d家長話25分未必入晒,但我小朋友舊年同屆自行25的幾個,都無走雞,都係機會好大的,
作者: kirstyau    時間: 14-9-11 09:29     標題: 回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

25分一定st mary

作者: dlee_ca    時間: 14-9-11 10:18

自行梗系揀最高分果間啦。
作者: little_yolky    時間: 14-9-11 10:59

dlee_ca 發表於 14-9-11 10:18
自行梗系揀最高分果間啦。
樓主話兩間一樣分, 有細佬跟尾。
樓主兩公婆真係黃金組合, 可憐我老公間學校已補殺校

樓主要注意:
1. 有無校車(如自行接送, 兩個唔同校, 你/工人會好辛苦的)
2. 唔同校假期唔同, 去旅行難plan啲
3. 唔同測考期, 你自己跟唔跟到? 如果你係FTM, 即係延長了你的陪讀書僮時間, 你得唔得or你會搵補習搞掂
4. St Mary一大優點係有龍校(各位有錯請指正), 六年後可以煩少一樣, 升中真係會令人瘋狂的, 仲要顛足兩年半(小四開始)

唔知聖方濟各有無龍校呢。

作者: alyk    時間: 14-9-11 11:04

which 聖方濟各?
作者: little_yolky    時間: 14-9-11 11:09

conniemar  我識1對天主教夫婦,男LS,女St. M   發表於 53 秒前

哇, 居然有咁金童玉女既組合。有咁既「家世」, 真係禮金/嫁妝都可以計少啲。
作者: ShatinLi    時間: 14-9-11 11:48

第時細佬冇首名子女分,係未冇25分呀?
作者: candicekung    時間: 14-9-11 11:49

好多謝大家既寶貴意見! 兩個仔女冇宗教分, 我亦都吾想陪太子讀書洗禮, 本人讀左咁多年教會學校對宗教完全冇興趣!!

咁將st mary's & st francis 擺系自行試下都無妨, 吾得先大抽獎......

老公系讀聖方濟各英文小學, 佢以前好多人入左長沙灣天主教中學, 而家見中學收生成積都幾好....
作者: Jane1983    時間: 14-9-11 11:51

回覆 candicekung 的帖子

深水埗果間Sfa?轉咗私校 wor。
作者: MrBeast    時間: 14-9-11 11:54

作者: little_yolky    時間: 14-9-11 11:55

ShatinLi 發表於 14-9-11 11:48
第時細佬冇首名子女分,係未冇25分呀?
首名同校友分, 只可二擇其一, 所以細佬都係一樣。

作者: candicekung    時間: 14-9-11 12:05

回覆 Jane1983 的帖子

哎呀我真系大懵, 我而家先知st francis 轉左私校!!咁報另一間聖方濟愛德小學有冇分? 據知依間系st francis 下午校分拆出來的!

作者: little_yolky    時間: 14-9-11 12:08

candicekung 發表於 14-9-11 12:05

哎呀我真系大懵, 我而家先知st francis 轉左私校!!咁報另一間聖方濟愛德小學有冇分? ...
唉, 報小學唔可以懵啊!

問吓你老公, 佢係上午校定下午校, 讀下午校至可以有呢間原下午校分。

作者: Jane1983    時間: 14-9-11 12:28

雖然轉左制無必收,但舊生有d感情分的。
不過Sfa面試考得深,學校收得亦係學術有番甘上下的,讀亦吾系輕鬆,都要考慮小朋友的性情是否適合。

作者: sissysze    時間: 14-9-11 12:29     標題: 回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

甘即係st mary 都只得20分,隨時抽都無份抽

作者: kerkermui    時間: 14-9-11 12:39

saintbernard888 發表於 14-9-11 08:47

...
EK早兩年嗰單25分唔收,但同年有20分收咗有人8我知,嗰位小朋友係SEN,如果佢填咗响自行表的話,學校可以話support唔到,唔收架!

作者: candicekung    時間: 14-9-11 12:52

回覆 kerkermui 的帖子

kerkermui,什麼是Sk,SEN?
作者: yellowyan    時間: 14-9-11 13:10

special education needs 特殊效育需要
作者: candicekung    時間: 14-9-11 14:09

萬一阿囡抽吾中st M 留系本區讀好冇? 定試下st M 叩門??  如果入到要搬出九龍住既地方會小一半, 住屋質素下降...

查實本區有d好好既小學好有教學熱誠既BAND 1而又系男女校細佬會必入, 但ST M 系傳統名校自己有分....唉...真系好鬼煩...好矛盾...
作者: Chingding    時間: 14-9-11 14:59

唔洗試St Mary  20分一定吾得。你可以遲D叩門啦。
作者: Jane1983    時間: 14-9-11 15:08

計樓主情況,有兩姊弟、吾想搬,係同區搵大抽獎,方便接送,係好合理。

20分就照試St Mary,得再算。
作者: sissysze    時間: 14-9-11 18:58     標題: 回覆:阿囡揀聖瑪利定聖方濟好

st mary 叩門,甘易咩

作者: 786    時間: 14-9-11 19:19

candicekung 發表於 14-9-11 11:49
好多謝大家既寶貴意見! 兩個仔女冇宗教分, 我亦都吾想陪太子讀書洗禮, 本人讀左咁多年教會學校對宗教完全冇 ...
我咁睇, 樓主讀左咁多年教會學校對宗教完全好大反應---無興趣, 我好覺得樓主對聖瑪利不像一般媽咪見到聖瑪利對眼會發光(如果發光, 根本搬屋不成問題). 樓主只想要一間可以顧到男女的好學校.

既然如此, 樓主試其他本區學校並無不可, 反正20分抽聖瑪利就算有得抽都超難.

作者: lui    時間: 14-9-12 01:06     標題: 引用:萬一阿囡抽吾中st+M+留系本區讀好冇?+定試

原帖由 candicekung 於 14-09-11 發表
萬一阿囡抽吾中st M 留系本區讀好冇? 定試下st M 叩門??  如果入到要搬出九龍住既地方會小一半, 住屋質素下 ...
我識人20分入了st Mary.不是誇張到連20分也收不曬

作者: marcoli8    時間: 14-9-12 09:28     標題: 引用:Quote:原帖由+candicekung+於+14-09-11+發

原帖由 lui 於 14-09-12 發表
自行定大抽獎中?

作者: saintbernard888    時間: 14-9-12 09:39

lui 發表於 14-9-12 01:06
你肯定係20分自行入st mary?? 以我所知, 小學和中學同一地址, 家姐讀緊中學,細妹都會有20分...計計條數....肯定有好多25分的小朋友...好難想像20分都入到...有錯請更正
作者: lui    時間: 14-9-12 09:56     標題: 引用:Quote:lui+發表於+14-9-12+01:06+我識人20

原帖由 saintbernard888 於 14-09-12 發表
你肯定係20分自行入st mary?? 以我所知, 小學和中學同一地址, 家姐讀緊中學,細妹都會有20分...計計條數.... ...
我打錯了應該是好難想像25分収唔曬。我朋友是20分入,非常肯定。佢也以為發夢。佢是家姐,今年阿妹就必収。十萬個肯定。這𥚃太多謠言!

作者: saintbernard888    時間: 14-9-12 09:57

我一直以為你講緊25分博st mary, 咁真係會比較難決揀搬唔搬. 原來妳只有20分. 好老實講20分大把人有, 你要自已再一次評估下值唔值咁勞師動眾去博機會不是太大的學校, 仲要係益唔到細佬.你都識講本區有好有熱誠的學校而細佬必入.我覺得你要實際d, 攪掂兩子女入一間好小學先,讀得好中學再入出名學校都未遲......
作者: lui    時間: 14-9-12 09:58     標題: 引用:Quote:原帖由+lui+於+14-09-12+發表我識人2

原帖由 marcoli8 於 14-09-12 發表
自行定大抽獎中?
計分當然係自行啦,大抽奬就不計分吧!

作者: saintbernard888    時間: 14-9-12 10:03

lui 發表於 14-9-12 09:56
我打錯了應該是好難想像25分収唔曬。我朋友是20分入,非常肯定。佢也以為發夢。佢是家姐,今年阿妹就必収。 ...
真係好好運!!!!
作者: saintbernard888    時間: 14-9-12 10:06

lui 發表於 14-9-12 09:56
我打錯了應該是好難想像25分収唔曬。我朋友是20分入,非常肯定。佢也以為發夢。佢是家姐,今年阿妹就必収。 ...
等陣先....你講緊細妹今年必收??? 即係家姐20分入係幾時既事先....
作者: lui    時間: 14-9-12 10:13     標題: 引用:Quote:lui+發表於+14-9-12+09:56+我打錯了

原帖由 saintbernard888 於 14-09-12 發表
等陣先....你講緊細妹今年必收??? 即係家姐20分入係幾時既事先....
二年前

作者: candicekung    時間: 14-9-12 12:13

回覆 saintbernard888 的帖子

saintbernard888, 你都講得有道理, 不過d 舊同學叫我做乜咁好既學校st m 都吾比囡囡試下,  入左先算! 細佬第時再諗入邊間...況且st m有一條龍中學必入!! 我就成日心大心細諗兩姊弟系咪應讀同一校同搬屋問題!
作者: adam112    時間: 14-9-12 15:14

candicekung 發表於 14-9-11 12:05

哎呀我真系大懵, 我而家先知st francis 轉左私校!!咁報另一間聖方濟愛德小學有冇分? ...
打去學校問下,睇下學校認唔認你老公個5 分
作者: sissysze    時間: 14-9-12 18:25     標題: 引用:回覆+saintbernard888+的帖子 saintbernar

原帖由 candicekung 於 14-09-12 發表
回覆 saintbernard888 的帖子

saintbernard888, 你都講得有道理, 不過d 舊同學叫我做乜咁好既學校st m 都 ...
你得20分,真係陪跑多,但你係舊生,可能去到叩門階段有so都唔定

作者: fabsum    時間: 14-9-12 18:36

我會揀聖瑪利

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5